sittin nedir / Sittin Sene Ne Demek? (Tdk) Sittin Sene Kaç Sene Olarak Adlandırılır? - En Son Haberler - Milliyet

Sittin Nedir

sittin nedir

Sittinsene nedir ne demektir? Kısaca anlamı

Sittinsene, Türkçe'de seneler boyunca, çok uzun sürecek (ya da sürmüş) bir zaman anlamında kullanılır. Arapça da sittin sözcüğü altmış demektir ve en az altmış yıllık bir süreyi anlatır. Doğru yazılışı TDK'ya göre birleşik olup "sittinsene" şeklindedir.

Sittinsene ile ilgili kitaplarda geçen örnek cümleler:

  • O bu gidişle sittin sene adam olmaz. (N. Muallimoğlu)
  • Yoksa sittin sene kızların dilinden kurtulamayız. (K. A. Yılmaz)
  • Sittin sene bekleyecek değiliz ya (K. Tahir)
  • "Taştanım demirdenim, sittinsene sular akmasa umrumda değil" diye bırakıvermişlerdi kendilerini ölü zamana. (C. Dağcı)
  • Sittin sene evvel ne ise gene aynı şekildedir. (N. Sakaoğlu)
  • Sittinsene sürmeyecek ya, bu günlerin geçeceğini biliyorum deh! (H. Alptekin)
  • Bize kalacak olsa sittinsene bulamazdık. (Y. Bahadıroğlu)
  • Sittin sene tek başımıza kalacak değiliz ya. (K. Tahir)
  • Herkesin yapıp ettiği sittin sene yanında mı kalacak? (K. Korcan)
  • Şey de yaparız, boğaz tokluğuna da çalışırız, kaç sene isterseniz.. İsterseniz sittin sene.. Nasıl, fena mı sittin sene.. Emrinizde boğaz tokluğuna sittin sene çalışalım. (Z. Selimoğlu)

( 0 soru/yorum )

Sittin Sene Ne Demek? Sittin Sene Ka&#; Yıl, Hangi Dil?

Sittin Sene Ne Demek? 

Sittin sene birçok kişinin kullanmış olduğu yaygın tabirler içerisinde yer almaktadır. Bunun yanında bu tabirin uzun süreli durumlarda kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle yapılması zor ve gerçekleşme durumu olmayan konularda sittin sene demek mümkündür. Ayrıca son derece popüler bir tabir olduğunu söylemek doğru olur.

Sittin sene terimi oldukça geniş bir vakti kapsadığı için insanların merakını çeker. Bunun yanında kulağa kolay geldiği için insanların ilgisini çekmeyi başarmaktadır. Bunun için sittin sene kavramını doğru öğrenerek kullanmakta fayda vardır. 

 Sittin Sene Kaç Yıl? Hangi Dil?

 Sittin sene içerisinde bir zaman dilimi olduğu bilinir. Bu zaman dilimi 60 yıl olarak dikkat çekmektedir. Tabi bu terimi kullanan kişiler sittin seneyi daha uzun bir zaman olarak görürler. Zaten bundan dolayı sık duyulan ve karşımıza çıkan bir kavram olmuştur.

 Sittin sözcüğü Türkçe olmadığı için daha büyük bir merak uyandırmaktadır. Bu sözcüğün dili Arapça olarak bilinir.

 Sittin Sene Kökeni Nedir?

 Sittin sene içerisinde yer alan 'sene' bilinen bir kelimedir. Zaten sene sözcüğünün eş anlamlısı yıl olarak bilinir. Sittin ise Arapça kökenli olması ile bilinir. Buna göre sittin sözcüğü 'sittin' şeklinde karşımıza çıkar. Anlamı ise 'altmış' olarak bilinmektedir. Doğal olarak sittin sene denildiği zaman akla 60 yıl gelir. Son derece yaygın kullanımı ile sittin sene popülerliğini kaybetmemiştir.

Sittin Sene İle İlgili Cümle Örnekleri

Her sözcüğü, atasözünü veya daha geniş olarak tabirleri anlamak için cümle örneklerine bakmak gerekir. Bu sayede kavramların daha net olarak anlamak mümkündür. Sittin sene ile ilgilide birçok cümle bulma şansı vardır. Sittin sene ile ilgili cümle örnekleri şöyledir;

- Bu evi alması sittin sene süreceğe benziyor.

- Tekrar görüşürüz dedi ama sittin sene arayacağını düşünmüyorum.

- Sittin sene sözünde durmayacağına eminim.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir