parmak egzaması için krem / El ve parmak egzaması (kronik el egzaması) | Ducray

Parmak Egzaması Için Krem

parmak egzaması için krem

El egzaması nedir, nasıl geçer? El egzaması belirtileri ve tedavisi

Özellikle şiddetli kaşıntılarla kendini gösteren el egzaması kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyen hastalıkların başında gelmektedir. Bu nedenle de birçok kişi tarafından en sık araştırılan konulardandır. Egzama hakkındaki bilgileri aşağıdaki yazımızda sizler için derledik. İşte o bilgiler…

El egzaması, insanlarda en sık rastlanan egzama çeşidi olmakla birlikte birçok kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilen hastalıkların da başında gelmektedir. Aşırı stres, kimyasala maruz kalma, soğuk iklimde yaşama ve elleri sık sık yıkama sonucunda meydana gelmektedir. Vücudun hemen her bölgesinde görülmekle birlikte en sık ellerde rastlanan egzama özellikle soğuk ve nemli havalarda artış göstermektedir. Elde şiddetli kaşıntı, kuruluk, acı, soyulma, yarılma, çatlama ve dökülme gibi belirtiler veren egzama hakkındaki bilgileri ve eldeki egzamaya ne iyi gelir,el egzaması nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

El Egzaması Belirtileri

Kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşüren cilt hastalıklarının en yaygınlarından biri el egzamasıdır. Egzama cildin çok fazla yıpranarak savunma mekanizmasının kaybolması sonucu meydana gelen bir deri rahatsızlığıdır. Cildin savunma mekanizmasının yok olmasına neden olan faktörler ise; aşırı nemli ya da soğuk ortam, kimyasalla yüksek oranda temastır. Özellikle sıklıkla bulaşık yıkayan ve temizlik malzemelerini çok sık kullanan ev kadınlarında sıklıkla rastlandığı gözlemlenmektedir. Bu cilt hastalığının sıklıkla görülen ve ilerlediğinde ortaya çıkan belirtileri ise şu şekildedir:

  • Elde kuruluk, kaşıntı, yarılma, kanama, çatlama, soyulma, yanma ve acı.
  • Su toplaması, iltihap akması, kırmızı ve mor lekelenme.

El Egzaması Nasıl Geçer?

El egzaması tedavisi bu cilt rahatsızlığından mustarip birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Birçok kişi el egzaması nasıl geçer sorusunun yanıtını merak etmektedir. Öncelikle egzama belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman dermatologlara muayene olunması önerilmektedir. Dermatologların tedavi planı ise hastalığın şiddetine göre nemlendirici, kortizonlu ya da antibakteriyel steroid krem ve merhemler olmaktadır. Bu krem ve merhemler muhakkak doktorunuzun söylediği şekil ve dozlarda kullanılmalıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde de ellerin sık sık nemlendirilmesi de koruyucu bir yöntem olarak önerilir. Aynı zamanda kronik el egzamasından mustarip kişilerin kimyasalla temasını azaltması, kimyasalla temas gerektiren işleri muhakkak eldivenle yapması da uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

El Egzaması Kendiliğinden Geçer Mi?

Birçok kişi el egzamasının kendiliğinden ortadan kalkıp kalkmayacağını merak etmektedir. Egzama başlangıcında ilaç kullanmak istemeyen kişiler tarafından bu, merak edilen konular arasında yer almaktadır. Egzama genellikle kendiliğinden ortadan kalkan bir cilt hastalığı olarak bilinmese de bazı durumlarda, bazı kişilerde kendiliğinden de iyileştiği görülebilmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan egzama bazı kişilerde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat uzun süre düzelmiyor ve belirtiler şiddetleniyorsa mutlaka uzman bir dermatoloğa başvurmanız önerilmektedir.

El Egzaması Başlangıcı Nasıl Olur?

Cilt rahatsızlığı yaşayan kişiler, bunun başlangıcının nasıl olduğunu merak etmektedir. El egzaması sıklıkla ilk etapta, orta şiddetli kaşıntılar ve kurulukla kendini göstermektedir. Bazen de önce su toplaması, sonrasında kaşıntı görülebilir. Kaşıntı ve su toplamasıyla beraber başlayabildiği de gözlemlenmektedir. Kaşıntıların sıklığı ve şiddeti de giderek artmakta, sonrasında da çatlamalar baş göstermektedir. Elde şiddetli kaşıntılar başladığında cilt doktoruna gitmesi tavsiye edilmektedir.

Egzama Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Egzama, diğer bir adıyla atopik dermatit, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve kızarıklık, kaşıntı, şişlik, veziküller gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Toplumda sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Kesin olarak sebebi bilinmese de alerji ve stresle tetiklendiği düşünülmektedir. Egzamanın belirtileri, türüne göre değişiklikler gösterebilir.

Egzamanın en temel belirtileri kızarıklık ve yoğunluğu değişen kaşıntıdır. Kuruluğa bağlı olarak pullanma, döküntü ve çatlak da görülebilir. Bu sebeple, tahrişe neden olmamak için cildin kaşınmaması ve yeteri kadar nemlendirilmesi gerekir.

Yaş ve cinsiyetten bağımsız gelişen egzamanın, genellikle çocukluk çağında başladığı gözlemlendiği gibi yetişkinlik döneminde başlayan vakalar da mevcuttur. Genellikle el ve ayaklarda görülen egzama, cildin başka bölümlerinde de görülebilmektedir. Egzama, tedavisi mümkün ve kolay olan bir hastalıktır. Ancak tedaviyi geciktirmemek gerekir; çünkü egzama belirtileri gösteren ciltte cilt bütünlüğünü bozan çatlaklar oluşabilir ve akabinde bakteriler cilde girip enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri "Egzama bulaşıcı mıdır?" sorusudur. Ancak bu noktada korkulmasına gerek yoktur. Cilt yüzeyinde oluşan ve görünümü rahatsız edici olabilen bu hastalık bulaşıcı değildir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Genellikle el, ayak, bacak, yüz ve saç derisi gibi cilt yüzeylerinde görülebilen egzamanın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel belirtiler olarak kızarıklık, kaşıntı, vezikül oluşması, pullanma ve yanma hissi sayılabilir. Özellikle kaşıntı, gece artabilir ve hastalar için rahatsızlık verici boyuta gelebilir. Böyle durumlarda kaşımaya bağlı olarak ciltte tahrişler ve yaralanmalar oluşabilir.

Hasta, hastalığın başlangıç evresinde cildinde içinde su bulunan küçük kabarcıklardan şikâyet eder. Akut egzamada buna akıntı eşlik ederken, kronik egzamada daha çok pullanmalar görülür. Egzama, ciltte oluşturduğu kabarcıklarla sedef hastalığı gibi diğer cilt hastalıklarından kolaylıkla ayırt edilebilir.

Egzamaya Neden Olur?

Egzamanın sebepleri arasında, genetik faktörler ve cildin duyarlı olduğu alerjik maddelere maruz kalması en çok gözlemlenen durumlardır. Kimyasal maddelere maruz kalınan iş alanlarında ve tozlu ortamlarda çalışan kişiler, egzama için risk grupları arasında yer almaktadır.

Egzama alerjik sebeplerden dolayı gelişme göstermişse, hasta bu maddelere maruz kalmaya devam ettiği müddetçe iyileşme görülmez. Bu sebeple hastanın alerjen maddeyi tespit edip bununla kısa bir temastan bile kaçınması gerekir.

Stresin cilt üzerine olumsuz etkileri vardır. Egzamaya etkisi ise hastalığın şiddetini artırdığı yönündedir; stres, semptomların kötüleşmesine neden olur. Böyle durumlarda günlük yaşamdaki stresi azaltmaya çabalamak, semptomları kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.

Egzama Nasıl Olur?

Egzama, bazı dönemlerde hafif ya da şiddetli semptomlarla seyreder ancak bu semptomlar zamanla geçer. Hassas ve kurumuş bir cilde neden olan hastalık, tozlar ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeniyle tetiklenebilir. Bu alerjen maddeler, semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Tetikleyiciler arasında kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar da bulunur. Parfüm ve temizlik ürünlerine maruz kalmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bazı kişilerde hava değişiklikleri, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve stres egzamayı daha da kötüleştirebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Egzama

Egzama, özellikle bebeklerde yaygın olarak görülür. Bulaşıcı değildir ve genellikle kalıtsaldır. Egzaması olan bebeklerin çoğu 1 yaşına kadar semptomlar gösterir ve bazıları 5 yaşına kadar semptomlar yaşamaya devam eder. 1 yaşından küçük bebeklerin yanaklarında, alnında ya da kafa derisinde genellikle egzama döküntüsü bulunur. Döküntü; dizlere, dirseklere ve gövdeye yayılabilir. Kaşıntılar şiddetli olabilir ve sıklıkla uykuyu bölebilir. Ailede astım gibi alerjik hastalık öyküsü bulunuyorsa, çocuklarda egzama gelişme riski yüksektir.

Egzama nedeniyle çocukların kollarında, bacaklarında, ellerinde ya da yüzünde kızarıklık görülebilir. Daha büyük çocuklar ve gençler genellikle dirseklerin kıvrımlarında, dizlerin arkasında, boyunda, iç bileklerde ve ayak bileklerinde döküntü yaşar. Deri, genellikle egzamanın ilk başladığı zamana göre daha pul pul ve kurudur. Çocuklar derilerini kaşıdıklarında enfeksiyon kapabilir. Egzaması olan bebekler, kaşıntıyı gidermek için yatak takımlarına ya da diğer eşyalara sürtünebilir.

Atopik marş ya da atopik yürüyüş, bebeklik döneminde egzama teşhisini içerir. Egzamayı sırayla gıda alerjisi, saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit ve astım izler. Çalışmalar, egzamalı çocukların büyük çoğunluğunun çocukluk döneminde astım ve/veya alerjik rinit geliştirdiğini göstermektedir.

Şiddetli egzaması olan bazı çocuklar için gıda alerjisi testlerinden yararlanılabilir. Belirli gıdaların günlük beslenmeden çıkarılması gerekebilir. Yer fıstığı, yumurta ve süt, bu çocuklarda tanımlanan ve en yaygın olarak görülen alerjen gıdalar arasında bulunur. Yüksek yanlış pozitif sonuç oranı nedeniyle egzamalı tüm çocukların gıda alerjisi için test edilmesi önerilmez. Bu, yanlış tanıya ve gereksiz gıdalardan kaçınmaya yol açar.

Egzama Vücutta Nerelerde Görülür?

Egzama vücudun her bölgesinde görülebilir ancak bazı bölgelerde daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bu bölgeler arasında ilk dikkati çeken eldir.

Sabun gibi cildi kurutan maddelere en çok maruz kalan ve tozlu yüzeylerle en çok temas eden organ eldir. Bu nedenle egzama ellerde çok sık görülür. Egzama, bir elde başlasa da diğer ele veya başka bölgelere yayılma eğilimi gösterebilir. Sürekli kullanılan bir cilt yüzeyi olduğundan daha çok rahatsızlık verebilir.

Egzamanın sık görüldüğü bir diğer organ ayaktır. Ayakta da vücudun diğer bölgelerindeki egzamayla aynı belirtiler görülür. Ancak diğer bölgelerden farklı olarak, ayaklar uzun süre hava almadan kalabileceğinden, egzamanın semptomlarının geçmesi uzun sürebilir. Bu nedenle ayağın hava almasına ve terli olmamasına dikkat edilmelidir. Hava almayı sağlayacak çorapların ve ayakkabıların tercih edilmesi önerilir.

Yüz de egzamanın görülebildiği bir bölgedir. Egzama yüzün sadece bir bölümünde görülebileceği gibi, tüm yüze de yayılabilir. Yüzde egzama oluşmuşsa, hasta öyküsü alınırken kullanılan kozmetik ve kremlerin neden olabileceği akılda tutulmalı ve hastanın cilde zarar vermeyecek kremler kullanması sağlanmalıdır.

Saçlı deride de kronik şekilde görülebilen egzama, egzamanın "seboreik dermatit" olarak adlandırılan bir çeşididir. Bu tür egzama saç derisinde döküntüler oluştursa da bu döküntüler kepekle karıştırılmamalıdır. Diğer egzamalarda olduğu gibi stresle ve kış aylarında soğuk havanın oluşturduğu cilt yüzeyindeki kurulukla ilişkisi vardır. Doktor tarafından özel şampuanlar ve saç kremleri önerilebilir.

Egzamanın görüldüğü bir diğer bölge kulaktır. Genellikle kızarıklık, kaşıntı ve kulak hassasiyeti şikâyetleri ile ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla bölgenin tahriş olmasından kaynaklanır. Yağlı bir cilt yüzeyinde olmasıyla diğer bölgelerde görülen egzama çeşitlerinden farklılaşır. Cilt hekiminin önereceği bir egzama kremi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Egzama, tıbbi olarak farklı sınıflandırmalarla ele alınır. Buna göre egzama çeşitleri şunlardır:

Asteatotik Egzama

Ciltteki yağ miktarının çeşitli sebeplerle azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebepler arasında yaşın ilerlemesi ve mevsimsel değişiklikler sayılabilir. İlerleyen yaşla birlikte ciltte yağ oranı azaldığından görülme sıklığı artar. Ayrıca kış aylarında da havadaki kuruluğun artmasına bağlı olarak hastalığın görülme sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Bu tip egzamada, yağ tabakasının azalmasıyla ciltte kuruluk, pullanma gözlemlenir ve ciltte çatlaklar oluşabilir.

Atopik Egzama

Kaşıntı, kızarıklık ve pullanma, atopik egzamanın belirtileri arasında yer alır. Yüzde başlayıp el, kol, bacak ve gövdeye yayılabilir. Daha çok bebeklik ve çocukluk döneminde görüldüğü için bebek egzaması olarak da bilinir. Bebeklerde tedavi uygulansa da tekrarlayabilen bu hastalık, ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kaybolabilir.

Gravitasyonel Egzama

Genellikle varisle beraber seyreden bir hastalıktır. Varis çıkma riski yüksek, ayakta çalışan kişilerde görülebileceği gibi ileri yaşlarda da görülme sıklığı artar. Hastalık, varis oluşan bölgede kan basıncının artmasıyla deri üzerindeki baskının da artması ve derinin tahriş olmasıyla kendini gösterir.

Başlıca belirtileri arasında uyurken kaybolan ve gün içerisinde ortaya çıkan, bacakların alt kısmında veya ayak bileklerinde şişlik, varis, bacakta ağrı, kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve kuruluk sayılabilir. Tedavi edilmezse kronik hale gelme riski ortaya çıkar.

Kontakt Egzama

Egzamanın bu çeşidi, genellikle sadece alerjen maddenin temas ettiği bölgeyi etkilemektedir. Alerjen maddelere örnek olarak kozmetik ürünleri, boyalar, temizlik maddeleri, çeşitli endüstriyel maddeler ve zehirli bitkiler gösterilebilir. Bu tip egzamayı önlemek için alerjen maddenin tespit edilmesi ve bununla temasın kesilmesi gerekmektedir. Kontakt egzama, kısa süreli ve geçici olabileceği gibi uzun süreli ve tekrarlayan şekilde de görülebilir.

Numuler Egzama

Ciltte daire şeklinde ve birden çok sayıda görülen lezyonla belirlenen kronik bir hastalıktır. Bu lekeler kaşıntılı ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklindedir. Kabarcıkların içindeki sıvının boşalmasıyla cilt kuru hale gelebilir ve ciltte kabuklanma oluşabilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür.

Seboreik Dermatit

Kronik bir egzama çeşidi olan seboreik dermatitin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kulak egzaması olarak da bilinen bu egzama çeşidi daha çok yağlı deride görülür. Ancak görüldüğü yer sadece kulakla sınırlı olmayıp, vücuttaki başka yağlı cilt bölümleri üzerinde de rastlanabilir. Örnek olarak kulak, saç derisi, göğüs bölgesi, burun kenarları gösterilebilir. Hastalığın ortaya çıkmasında özellikle stresin etkili olduğu bilinmektedir.

Stres Egzaması

Stres, egzama oluşmasına sebep olan önemli faktörlerden biridir. Strese bağlı oluşan egzamanın önüne geçmek için stresli ortamlardan ve durumlardan uzak durulmalıdır.

Egzama Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Egzama, belirtileri bakımdan teşhisi zor olmayan bir hastalıktır. Egzama tanısı anamnez (hasta öyküsü), fiziki muayene, deri prick testi ve yama testi yapılarak konulur.

Anamnez

Hasta öyküsü olarak bilinen anamnez alınırken, özellikle kişinin kullandığı kişisel bakım ürünleri, kozmetik ürünleri, kullandığı sabun, deterjan veya cildine temas eden diğer kimyasal maddeler hakkında bilgi alınmalıdır. Tanı için, hasta öyküsü kaşıntı, kızarıklık, içi sıvı dolu kabarcık gibi fiziki muayene bulgularıyla desteklenmelidir.

Yama Testi

Egzamanın sebebinin alerjen bir madde olduğu hakkında şüphe duyulması durumunda yama testi uygulanır. Hastanın sırtına, birden fazla alerjen madde içeren yamalar yapıştırılır. 2-3 gün sonrasında çıkarılan yamalara, cildin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği kontrol edilir.

Yama testinde, şeritler halinde bir dizi ince metal ya da esnek plastik hazne kullanılır. Her bölme az miktarda herhangi bir alerjen içerir. Testte kullanılacak olan alerjenler, egzamanın dağılımına, büyüklüğüne ve hastanın günlük olarak maruz kaldığı maddelere bağlı olarak doktor tarafından seçilir.

Test panelleri sırta uygulanır ve bantla kapatılır. Ardından her bir alerjenin yerinin kaydı tutulur. Bantlanmış paneller, vücudun olası alerjenleri tanıması ve bunlara tepki vermesi için yaklaşık iki gün yerinde bırakılır. Hastalar, panelleri takarken günlük rutininin çoğunu gerçekleştirebilir. Bununla birlikte kişilerin egzersiz yapmaktan, duş almaktan ve bantları ıslatabilecek diğer etkinliklerden kaçınması gerekir.

İki gün sonra paneller çıkarılır ve tahriş olan alanlar not edilir. Gecikmiş reaksiyonların da gözlenebilmesi için nihai sonuçlar dört güne kadar kaydedilmeyebilir. Son okumada, ciltteki reaksiyon belirtilerinin ilgili maddelerle eşleştirilmesi için bir inceleme yapılır. Test edilen alerjenlerden herhangi birinin bulunduğu yerde kızarıklık ya da döküntü meydana gelebilir. Bu durum, alerjik reaksiyonun kaynağının belirlenmesine ve alerjik dermatit tanısının doğrulanmasına yardımcı olabilir.

Deri Prick Testi (SPT)

Alerjik hastalıkların çoğunda ve IgE aracılı alerjilerin tanısında birincil yöntem olarak SPT önerilir. Bu yöntem; göreceli duyarlılık, hızlı sonuç, iyi tolere edilebilirlik ve hastalara alerjilerini net bir şekilde gösterme avantajlarına sahiptir. SPT, yalnızca sistemik alerjik reaksiyonları (anafilaksi) tedavi etmek için uygun tesislere sahip merkezlerde, eğitimli ve deneyimli tıbbi personel tarafından yapılmalıdır. Sorumlu tıp doktoru reaksiyonu gözlemlemeli ve test sonuçlarını hastanın öyküsü ve fiziki muayenesi ile birlikte yorumlamalıdır.

Egzama tanısı için bu yöntem ön kolun iç yüzeyine uygulanmaktadır. Deri üzerine belirli alerjen maddeler damlatılır ve steril bir lanset yardımıyla bir çizik oluşturulur. Bir süre bekledikten sonra kızarıklık ve kabarcık oluşturan maddeler alerjen olarak tanımlanır.

Cilt Biyopsisi

Bazı durumlarda laboratuvar testleri için küçük bir deri parçasının alınması gerekir. Biyopsi adı verilen bu prosedür, genellikle yalnızca doktorların fiziki muayene veya yama testi sırasında hastalığı teşhis edememesi durumunda gereklidir.

Cilt biyopsisi, bir doktorun ofisinde gerçekleştirilen küçük bir prosedürdür. Doktor, cildi uyuşturmak için bir lokal anestezik enjekte eder. Kızarıklığın küçük bir bölümünü çıkarmak için bir neşter, keskin bir bıçak veya zımba aleti kullanılır. Biyopsi yapılan bölge bandajla kapatılır ve bir hafta içinde iyileşir.

Deri hücreleri üzerinde uzmanlaşmış dermapatologlar numuneyi laboratuvarda mikroskop altında inceler. Kızarıklığın egzama veya dermatit olup olmadığını ya da döküntüden farklı bir cilt durumu olasılığı bu inceleme sonucunda belirlenir. Biyopsi sonuçlarının çıkması, genellikle üç ila yedi gün sürer.

Egzama Tedavisi Nasıldır?

Egzama hastalarının aklına gelen soruların başında "Egzama nasıl tedavi edilir?" gelmektedir. Egzamayı ortaya çıkaran alerjen madde, stres gibi net bir sorun varsa öncelikle bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal maddeleri, kozmetik ürünlerini ve ciltle teması olan her türlü temizlik ürününü dikkatli kullanmak gerekmektedir. Günlük hayatta kullanılacak ürünlerin egzama için uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bunların dışında egzamanın oluşmasını engelleyen ya da oluştuktan sonra hastalığı tamamen yok etmeye yönelik bir tedavi bulunmamaktadır. Bunun yerine semptomatik tedavi uygulanır. Çeşitli kremlerle ve ilaçlarla kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar gibi semptomların azaltılmasına yönelik tedaviler uygulanarak hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir ve enfeksiyon gibi durumların önüne geçilebilir.

Cildin kuruyup çatlamasını önlemek ve hasar görmesini engellemek için cilt nemlendirici kremler ya da cildi güçlendirecek krem ve losyonlar uygulanabilir. Cilt yüzeyindeki kaşıntı ve kızarıklığa yönelik olarak steroid içeren bazı kremler kullanılabilir. Lokal olarak uygulanan kremlerden verim alınamadığı durumlarda ise oral yolla veya damar yoluyla kortikosteroid uygulanması ve fototerapi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Çatlağa bağlı enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik, kaşıntı içinse antihistaminik kullanılarak tedavi sağlanabilir.

Egzama Nasıl Geçer?

Egzama, basit bir hastalık gibi görünse de oluşturduğu kaşıntılarla hastaya rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini düşürebilen bir hastalıktır.

Cildi kurutabilecek soğuk havalarda, dışarı çıkmadan önce cildin nemlendirilmesi özellikle kış aylarında ortaya çıkan egzamanın önüne geçmede etkili olabilir. Bununla beraber yalnızca kış aylarında değil, cildin nem dengesinin her zaman korunması gereklidir. Örneğin, banyo sonrasında sabun ve duş jellerinin oluşturabileceği kuruluğu engellemek için cilt nemlendirilmelidir.

Cildin nem dengesini koruması için su tüketimi de önemlidir. Yeterince su içilmesi ve sağlıklı bir beslenme düzeninin korunması birçok hastalığın önlenmesine katkı sağladığı gibi egzamayı kontrol altında tutmaya da yardımcı olur.

Egzamayı önlemek için tozlu yüzeylerle ya da zararlı kimyasallarla temasın minimuma indirilmesi tavsiye edilir. Bunun için işi gereği ya da çeşitli sebeplerle bu tür maddelerle sıkça temas eden kişilerin eldiven takması gerekir.

Egzama oluşmuşsa, hastaların yukarıdaki önlemlere uymaya devam etmesinin yanında bazı ek tavsiyelere uyması da gerekebilir. Örneğin, ciltte tahrişten kaçınmak ve çatlak oluşmasını engellemek adına, egzama görülen bölgeler kesinlikle kaşınmamalıdır.

Doktorun önerilerine titizlikle uyulmalıdır. Oral yolla alınması gereken ilaçlar ya da cilde sürülmesi gereken kremler, doktorun tavsiye ettiği miktar ve sıklıkta kullanılmalıdır.

Erken teşhis için hastalık yayılmadan ve ilerlemeden doktora gidilmelidir.

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Stres, en yaygın görülen egzama tetikleyicilerinden biridir. İş, aile veya kişilerin kontrolü dışındaymış gibi hissettiren diğer günlük durumlardan kaynaklanabilir. Stresin nedenini ve egzama ile ilişkisini anlamak, hastaların bu durumu nasıl yöneteceğini ve önleyeceğini öğrenmesine yardımcı olabilir.

Egzaması olan kişiler, stres seviyesini azaltmak ve egzama semptomlarını önlemek için yaşam tarzında bazı değişiklikler yapabilir. Düzenli uyumak, rahatlatıcı egzersizler yapmak, doğru beslenme düzenini oluşturmak, hobilere zaman ayırmak gibi pek çok değişiklikle strese bağlı egzama belirtileri azaltılabilir.

Yeterli uyku, stresin azalmasına yardımcı olsa da cilt kaşındığında uyumak zor olabilir. Bu durumda hastalar, doktor kontrolünde yatmadan önce bir antihistamin alabilir. Bu tür ilaçlar kaşıntıyı hafifletebilir.

Yürüme, yüzme, tenis gibi spor aktiviteleri ve egzersizler, genel olarak stresin azalmasını ve kişilerin iyi hissetmesini sağlayabilir. Bununla birlikte ter, egzama için bir tetikleyici olabilir. Bu nedenle antrenmandan hemen sonra soğuk veya ılık duş alınması faydalı olabilir.

Saçtaki Egzama Nasıl Geçer?

Kafa derisi egzaması ya da seboreik dermatit için bir tedavi yoktur ancak ilaçlar semptomları azaltmaya ve önlemeye yardımcı olabilir. Tedavi için öncelikle egzama tipinin belirlenmesi gerekir. Tahriş olmuş kaşıntılı saç derisi semptomları genellikle ilaçlı kepek şampuanı ile azaltılabilir. Bu şampuanlardaki kimyasal içerikler, haftada iki veya üç kez kullanıldığında iltihabı hafifletmeye ve pul pul dökülen deriden kurtulmaya yardımcı olabilir. Tahrişi yatıştırmaya ve pullanmayı durdurmaya yardımcı olmak için salisilik asit, çinko, resorsinol, ketokonazol, selenyum sülfür gibi bileşenleri içeren topikal kremler, merhemler veya spreyler de uygulanabilir.

Şiddetli kafa derisi egzaması varsa, bu ilaçlardan daha güçlü dozlar içeren ürünler veya kortikosteroidler, siklopiroks, sulfasetamid sodyum gibi diğer bileşenleri içeren ilaçlar da reçete edebilir.

Saç derisinin nemli tutulması da önem taşır. Saç derisindeki cilt de tıpkı vücut gibi neme ihtiyaç duyar. Nemlendirici ürünler, saçlar ayrılarak ve cilde masaj yapılarak kafa derisine uygulanabilir.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

İlaçlara ek olarak belirli yiyecekler egzama semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir:

  • Omega 3 yağ asitleri: Somon, ton balığı, uskumru, sardalya ve ringa balığı gibi balıklar, egzama alevlenmesiyle birlikte gelen kuruluğu hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Yüksek düzeyde probiyotik içeren besinler: Canlı ve aktif kültürlü yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi fermente yiyecek ve içecekler probiyotik içerebilir. Bu probiyotik gıdaların günlük beslenmeye eklenmesi sayesinde alevlenme sayısında azalma görülebilir.
  • Enflamasyonla savaşan flavonoidler bakımından zengin sebze ve meyveler: Elma, brokoli, kiraz, yaban mersini, ıspanak, lahana gibi flavonoid içerikli yiyecekler, cildin genel sağlığının iyileştirilmesine ve egzama ile ilişkili iltihaplanma sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
  • C vitamini içeren sebze ve meyveler: Biber, portakal, çilek, karnabahar, ananas ve mango gibi antioksidan ve C vitamini içeren gıdalar, vücudu alerjik tepkilerden korumaya yardımcı olabilir.
  • Potasyum açısından zengin besinler: Potasyum, egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek başka bir iltihapla savaşan bileşendir. Muz, avokado, kabak, tatlı patates, beyaz fasulye ve somon gibi besinlerde yüksek oranda bulunur.
  • Cildi koruyan ve yapılandırıcı değeri yüksek besinler: Yeşil soğan (C vitamini açısından yüksek), karabuğday, sığır eti veya tavuk suyu ve yulaf (E Vitamini ve silika içerir).

Egzama Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Egzama nedeniyle meydana gelen kaşıntı için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Temiz bir havlu ya da el bezi soğuk suya batırıldıktan sonra nemli kalana kadar sıkılır. Bez, kaşıntılı cilde uygulanır. Kompresin ardından cilde nemlendirici kremler uygulanabilir.

Bunun dışında kaşıntı için aşağıdakiler yapılabilir:

  • Düşük pH'lı cilt temizleyicileri kullanmak
  • Kaşıntı tetikleyicilerini belirlemek ve bunlardan kaçınmak
  • Cildi kaşımak yerine sıkıştırmak ve deriye hafifçe vurmak
  • Yumuşak, nefes alabilen, doğal giysiler kullanmak
  • Çıplak ayakla çimlere basmaktan, plastik sandalyelere veya sert halı ve döşemelere oturmaktan kaçınmak
  • Seramid içeren bir merhem veya kremle gün boyunca sık sık cildi nemlendirmek
  • Islak sargı tedavisi

Egzama Olanlar Ne Yememeli?

Gıdalar, egzama ile doğrudan ilişkili olmasa da hastalığın semptomlarını tetikleyebilir. Hastalar, özellikle alerjisi olan ya da hassas olduğu bir gıdayı tükettiğinde daha şiddetli semptomlarla karşılaşabilir.

Alerjiye en yaygın neden olan bazı gıdalar şu şekildedir:

  • Süt ürünleri
  • Yumurta
  • Soya
  • Fındık

Koruyucular ve suni bileşenler içeren yiyecekler de semptomları şiddetlendirebilir. Margarin, işlenmiş gıdalar ve fast food gibi trans yağ oranı yüksek besinler, bu yiyeceklerden bazılarıdır.

Şeker oranı yüksek yiyecekler de egzama alevlenmelerini tetikleyebilir. Şeker, iltihaplanmaya neden olabilen insülin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Tipik olarak şeker oranı yüksek olan ürünler şunları içerir:

  • Kekler
  • Bazı kahve içecekleri
  • Gazlı içecekler
  • Tatlılar
  • Hamburger gibi fast food ürünleri

Laufwunder SensitiveBalm Gümüş Kremi

Laufwunder Sensitivbalm
Hassas Cilt Ayak Balsamı

Laufwunder Sensitivbalm çok kuru, hassas ve egzamaya eğilimli ciltler için günlük yoğun bakım kremidir. Yüksek saflıktaki gümüş mikro parçacıklar ile cilt florasını dengeleyici ve antimikrobiyal etkiye sahiptir. Besleyici bitki yağları ile tahriş olmuş cildi yatıştırır ve nemlendirir. Laufwunder Sensitivbalm emulgatoram, parfüm yağları ve boya içermez. Egzama yada Atopik dermatit cilt bakımı için uygundur.Etkinliği ve tolerebilitesi dermatolojik olarak kanıtlanmıştır.

İçerik: Gümüş, Gliserin, Squelen, Echium Plantagineum Tohumu Yağı, Seramidler, Çiçek – Yaprak özü, Helianthus Annuus Çekirdeği Yağı

Kullanım: Her akşam ayaklarınızı Laufwunder Nemlendirici Banyo Köpüğü ile temizledikten sonra Laufwunder sensitivebalm tüm ayağa uygulanır. Sabah yada akşam uygulanabilir.

40123 Hassas Cilt Ayak Balsamı 75 ml.

Alman yapımı

Egzama Nedir?

Egzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi egzamanın da birçok çeşidi bulunmaktadır. Egzama belirtileri, çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Egzama hastalığında, ciltte çeşitli rahatsızlıklar görülmektedir. Vücutta kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması ve gerginleşerek çatlaması bu rahatsızlıklar arasındadır. Egzama sebebiyle pullanan ve çatlayan deri mikroorganizmaların girişine sebebiyet verdiği için enfeksiyon da ortaya çıkabilmektedir. Bunun için erken egzama teşhisi oldukça önemlidir. Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı oluşabilmektedir. Egzama, basit yöntemlerle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.

Egzama, deride su dolu kabarcıklar şeklinde kendini göstermektedir. Daha sonra ise bu kabarcıkların yerini kabuklanma ve kepeklenme alarak ciltte kalınlaşma ortaya çıkar. Egzama belirtileri her hastada aynı şekilde görülmese de genel olarak belirtiler şöyledir: Vücutta kaşıntı, egzama belirtileri arasındadır. Bazı kaşıntılar gece şiddetlenebilmekte ve uykudan uyandırma seviyesine gelebilmektedir. Görünürde herhangi bir leke olmasa bile vücuttaki kaşıntının egzama belirtisi olma ihtimali bulunduğu için vakit kaybetmeden uzmana görünmekte fayda vardır. Egzama tedavisinde erken teşhis, başarılı sonuçlar elde etmek için önemlidir.

Egzama teşhisi koymak için fiziki muayene ve yama testi yapılmalıdır. Yama testinde ortaya çıkan alerjen, dermatologlar tarafından araştırılmalı ve sonrasında teşhis konulmalıdır. Yama testi esnasında hastanın sırtına alerjen maddelerin düşük konsantrasyonları yapıştırılır ve 48 ile 72 saat sonra açılarak gözlemlenir. Bu süre içerisinde kişinin spor yapmaması, duş almaması ve testi etkileyecek benzer davranışlarda bulunmaması gerekir. Bölgede kabarma, sulanma ve kızarıklık varsa, hastanın o bölgeye sürülen maddeye karşı alerjisi olduğu tespit edilir.

Egzama neden olur?

Egzama oluşumunda genetik faktörler, alerjiler ya da kullanılan çeşitli kimyasal malzemeler rol alabilir. Farklı egzama tiplerine göre oluşum nedenleri değişiklik gösterebilir. Su, sabun, deterjan, kullanılan diğer kimyasal maddeler, tozlu ortamlar egzama oluşumuna zemin hazırlar. Temizlik sektöründe çalışanlar, ev kadınları ve kuaförler, egzamanın en çok görüldüğü gruplardır. Alerjik kökenli egzama oluşmuşsa, alerjen maddenin çok az miktarda teması bile egzamaya neden olabilmektedir. Kimyasal nedeniyle oluşan egzama, temas devam ettiği sürece düzelmemektedir.

Özellikle kış aylarında nem oranının düşük ve havanın da soğuk olması, egzama hastalığına bağlı şikayetleri de artırmaktadır. Kapalı ısıtma sistemlerinin yaşam alanını kurutması, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve daha sıcak banyo uygulaması da egzamayı tetikleyebilmektedir.

Egzama çeşitleri nelerdir?

Toplumda en çok görülen egzama çeşitleri nelerdir?

Saç egzaması: Saçlı deri egzamanın görüldüğü diğer bölgedir. Saç derisinde egzama, pul pul dökülme ve kabuklanma ile kendini belli etmektedir. Seboreik egzama olarak isimlendirilen bu cilt rahatsızlığı, kronik seyir gösteren bir hastalıktır. Yaz aylarında biraz daha hafifleme göstermekle birlikte kışın artıcı özelliktedir. Sedef hastalığı ile karıştırılmaktadır. Saçlar haricinde seboreik egzamanın görüldüğü diğer bölgeler arasında kulak arkası, göğüs ön yüzü ve burun yanları da yer almaktadır. Hastalığın atak yapmasında stresin etkisi büyüktür. Genetik faktörler hastalığın gelişmesinde etkiye sahiptir. Saç egzaması tedavisinde medikal şampuanlar, kaşıntı giderici tabletler ve steroid içeren losyonlar verilmektedir.

Kulak egzaması:
Küpe, piercing ya da ağır kozmetik ürünleri nedeniyle kulak tahriş olabilmekte ve egzama oluşabilmektedir. Kulak egzamasının tamamen iyileştirilmesi zor olsa da kontrol altında tutulabilmesi mümkündür. Kulak egzaması tedavisi, egzama kremleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Kulak egzaması; kulak zarında, kulak kanalında ve kulak arkasında görülebilmektedir. Aşırı kulak hassasiyeti, yanma, şişkinlik, su toplama, kanama gibi etkenler kulak egzaması belirtileri arasındadır. Kulak egzamasının birkaç çeşidi bulunmaktadır. Tedaviye başlamadan önce egzama çeşidi belirlenmeli ve uygun tedavi yöntemi tercih edilmelidir.

Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlarımızdan biri ellerdir. Ellerde egzama, derinin savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Sık sık el yıkamak, deterjan, sabun ve çamaşır suyu ile iç içe olmak, tozlu ortam gibi faktörler derinin yıpranmasına ve egzama oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Elde egzama en fazla el ön kolda ve sırtta görülür. Tek elde başlayan lezyonlar diğer ele doğru yayılma gösterebilmektedir.

Laufwunder SensitiveBalm gümüş içeren bakım kremi, el egzaması tedavi sürecinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Yüzde egzama: Zararlı kozmetik ürünü kullanımı, güneşe maruz kalma, genetik yatkınlık, stres, bağışıklık sorunları, zararlı alışkanlıklar, endokrin sorunları, vitamin yetmezliği gibi etkenler yüzde egzama oluşumuna sebep olabilmektedir. Çevresel etkenler tetiklemese bile sadece genetik yatkınlıktan dolayı da yüzde egzama görülebilmektedir. Yüzde egzama tedavisi için krem gibi ilaçlar tercih edilmektedir. Tedaviyi hızlandırmak için zararlı çevresel etkenlerden uzak durulmalıdır.

Ayakta egzama: Kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, iltihap, kuruluk, ciltte kalınlaşma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ayak egzaması ile ayak mantarı birbirine çok benzerlik gösterir. Ancak ayak mantarı daha çok parmak aralarında ve tırnaklarda oluşmaktadır.

Ayaklarda egzama görülmesi durumunda ayakların terli kalmamasına, nefes almasına ve nemlendirici ile nemlendirilmesine özen gösterilmelidir. Laufwunder SensitiveBalm gümüş içeren bakım kremi, ayak egzaması tedavi sürecinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Stres egzaması: Stres de bazı durumlarda egzama oluşumuna neden olabilmektedir. Stres egzamasını rahatlatmak için her fırsatta deri nemlendirilmeli ve mümkün olduğu kadar stresli ortamlardan uzak durulmalıdır. Laufwunder SensitiveBalm gümüş içeren bakım kremi, stres egzaması tedavi sürecinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Egzama nasıl geçer?

Egzamaya ne iyi gelir? Laufwunder Sensitivbalm Egzamaya iyi gelir mi?

Egzamalı bölgeyi kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen gösterilmelidir.
Bulunan ortam yeterli nem ve ısı oranına sahip olmalıdır.
Ev sık sık havalandırılmalıdır.
Banyo sıklığı mevsime göre ayarlanmalıdır.
Sert lifler ve keseler kullanılmamalı, çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
Nötr sabun tercih edilmelidir.
Banyo sonrası tüm vücuda nemlendirici sürülmelidir.
Eller sık sık nemlendirilmelidir.
Eller ılık suyla yıkanmalı ve kağıt havluyla kurulanmalıdır.
Temizlik yaparken eldiven kullanılmalıdır.
Kışın yünlü giysiler direkt cilde temas ettirilmeden penye ya da içlik üzerine giyilmelidir.
Yünlü, polar halı ve battaniye gibi toz çeken eşyalar özellikle yatak odasından uzak tutulmalıdır.
Stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır.
Çiğ sebze ve meyvelere, et ve balık ürünlerine çıplak elle temas edilmemelidir.
Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Günlük yeterli miktarsa su içilmelidir.
Doktorun verdiği egzama diyeti uygulanmalıdır.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

El Egzaması Belirtileri Nelerdir?

El egzaması, en yaygın egzama türlerinden biridir (“dermatit” olarak da adlandırılır). Esas olarak avuç içlerini etkiler ancak elin diğer kısımlarını da etkileyebilir. Başlıca belirtiler, parmaklar dahil tüm eli etkileyen kuru, kaşıntılı ve kırmızı cilttir. Diğer belirtiler arasında çatlama, ağrı ve kanama olabilir. Bazı durumlarda kabarcıklar gelişebilir. Cilt genellikle kuru, pullu ve kalınlaşmıştır; egzama alevlendiğinde parmaklar oldukça şişebilir. Egzama uzun süre şiddetliyse, eller çok ağrılı hale gelebilir ve düğme iliklemek, kalem tutmak veya bilgisayar kullanmak gibi günlük görevleri yerine getirmeyi zorlaştırabilir.

Deri, bağışıklık sisteminin bir parçasını oluşturur ve enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olur. Yalnızca fiziksel bir bariyer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda deri katmanları, bakteri ve virüsler gibi istilacı yabancı proteinleri (antijenler) yok eden özel hücreler içerir. Egzamalı kişilerde bağışıklık sistemi ciltte aşırı tepki vererek cildi kızarır ve kaşındırır.

Ellerde egzama neden ortaya çıkıyor?

Ellerde egzamanın ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin, eller tahriş edici veya alerjik kontakt dermatitten veya aynı anda her ikisinden de etkilenebilir.

Toz, deterjanlar, temizlik maddeleri, havadaki spreyler gibi tahriş edici maddelerle temas etmek ve hatta sadece sık sık el yıkama, tahriş edici el egzamasına (ellerin tahriş edici kontakt dermatiti) neden olabilir. Ellerin avuç içlerindeki deri, vücudun diğer yerlerinden çok daha kalındır ve normalde büyük miktarda aşınma ve yıpranmaya dayanabilir. Ancak ellerini düzenli olarak deterjan veya çözücülere batıran kişilerde cildin koruyucu bariyeri bozulur ve egzama gelişebilir. Bu tür el egzaması olan kişilerde genellikle çocukluk çağında egzama öyküsü vardır.

Alerjik el egzaması

Alerjik el egzaması, çevredeki belirli bir maddeye karşı alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkar. Bir dizi farklı maddeye alerjik olmak mümkündür. Ancak diğer şeylerin yanı sıra nikel, kokular, koruyucu kimyasallar, kauçuk ve çeşitli bitkiler arasında temas hassasiyetinin yaygın nedenleri bulunur. Bir kişinin bağışıklık sistemi bir maddeyi “zararlı” olarak tanımladığında, cildi her maruz kaldığında maddeye tepki verir ve bu reaksiyon alerjene her maruziyette daha şiddetli hale gelir.

El egzaması nasıl tedavi edilir?

İlgili tahriş edici maddelerden veya alerjenlerden kaçınmak ve gerektiğinde yumuşatıcılar ve topikal steroidler uygulamak önemlidir.

Yumuşatıcılar

Yumuşatıcılar, eczanelerde reçetesiz olarak ve reçeteyle satılan tıbbi nemlendiricilerdir (kremler, jeller ve merhemler). Cildi nemli tutmak ve kurumasını önlemek için egzama aktif olmadığında / alevlenmediğinde bile gün boyunca sıklıkla kullanılmalıdır. Merhemler çok kuru ciltler için etkilidir, ancak gün içinde kullanamayacak kadar yağlı olabilirler. Bu gibi durumlarda, geceleri bir çift pamuklu eldivenin altında bir merhem kullanın ve gün boyunca sık sık bir krem ​​sürün. Sabun cildi yağdan arındırdığından ve tahriş edici olabileceğinden, yıkamak için bırakılan bir yumuşatıcı veya yumuşatıcı bir sabun muadili kullanılmalıdır. Gün içinde el yıkama için kullanmak üzere yanınızda küçük bir yumuşatıcı bulundurmak iyi bir fikirdir, böylece deterjanla elde yıkamadan kaçınabilirsiniz. 

Topikal steroidler

Topikal steroidler iltihabı azaltarak aktif egzamayı tedavi eder; bu kırmızı, ağrılı ve çatlamış cildi azaltacaktır. Eller için genellikle daha güçlü steroidler gerektirir (avuç içi derisi kalındır), bu nedenle güçlü topikal steroidler genellikle reçete edilir (çocuklar için orta derecede etkili). Kısa bir tedavi için kullanılmalıdır. Deri enfeksiyon kapmışsa, size krem ​​veya tablet şeklinde antimikrobiyal tedavi verilebilir. 

Eldivenler

Eldiven takmak ellerinizi tahriş edici maddelerden ve alerjenlerden korumaya yardımcı olabilir. Ancak yine de sabun muadili ve yumuşatıcı krem ​​veya merhem kullanarak iyi bir cilt bakımı rutini oluşturmanız gerekecektir. Eldivenlerin tam koruma sağladığından ve iç kısımların kuru kaldığından emin olun. Genel amaçlar ve ev işleri için, pamuk astarlı kauçuk veya PVC eldivenler yeterli olmalıdır. Egzama düzeldiğinde bile eller çok hassas kalabilir, bu nedenle lastik eldivenlerin içinde pamuk eldiven kullanılması ıslak işler yaparken yardımcı olabilir.

Şiddetli el egzamasının tedavileri nelerdir?

El egzamanız şiddetliyse bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Alerji uzmanınız, temas alerjisini teşhis etmek (yama testi) veya kısa süreli oral steroidler veya immünosupresanlar içeren tedavi yöntemlerini kullanabilir. 

Ellerinize bakmak için pratik ipuçları

  • Ellerinizi yıkamak için sabun muadili veya her zaman kullandığınız yumuşatıcı kullanın ve sade sudan kaçının. Ellerinizi sert kağıt havlular yerine yumuşak bir havluyla kurulayın ve ardından bırakılan yumuşatıcıyı tekrar uygulayın.
  • Yüzüğün altında toplanıp tahrişe neden olabileceği için yüzük takarken ellerinizi asla sabunla yıkamayın. Ev işleri sırasında, egzama gözle görülür şekilde iyileşmiş olsa bile yüzük takılmamalıdır, çünkü temizlik ürünleri ve tozlar bunların altına hapsolabilir ve cildi tahriş edebilir.

Ellerinizi kuruturken, cildin kuruluğa ve çatlamaya daha yatkın olduğu parmaklarınız arasında sabun kalıntısının birikmediğinden emin olun. 

Narenciye, soğan, acı biber veya sarımsakları çıplak elle soymayınız. Birçok meyve ve sebze tahriş edicidir. Onları çıplak elle tutarsanız, ellerinizi mümkün olan en kısa sürede yıkayın ve bir yumuşatıcı uygulayın.

Yüzük takmak (özellikle nikel içerebilen metallerden yapılmış olanlar) el egzamasını kötüleştirebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası