ilaç kullandıktan kaç saat sonra alkol alınabilir / Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?

Ilaç Kullandıktan Kaç Saat Sonra Alkol Alınabilir

ilaç kullandıktan kaç saat sonra alkol alınabilir

İngiltere’nin ilaç düzenleyicisi: Alkol kullanımı ile Covid-19 aşılarının etkisi arasında hiçbir bağlantı yok

Ocak ayında, içki endüstri tarafından finanse edilen ve alkoliklere yardım amacıyla kurulan Drinkaware'in danışmanları da ağır içiciliğin İngiltere’de  kullanılan aşıların  etkinliğini azaltabileceğine dair kanıtlar olduğunu öne sürmüştü.

Ancak, İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), alkolün aşı etkinliği üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını açıkladı. Ayrıca, İngiltere Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NHS) ya da aşı üreticilerinin sağladığı verilerde böyle bir vakanın görülmediği ifade edildi. 

MHRA: KANIT YOK

MHRA tarafından yapılan açıklamada, “Şu anda alkol içmenin Covid aşılarının etkinliğini engellediğine dair hiçbir kanıt yok. Bu konuda endişeli olan herkese sağlık uzmanlarıyla konuşmalarını tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan MHRS’nin açıklaması, alkol kullandığı için aşı yaptırmakta tereddüt eden insanların yaptığı yoğun sosyal medya paylaşımlarının ardından geldi. Drinkaware'in insanlara aşılamadan iki gün önce ve aşı olduktan sonra  iki hafta boyunca içki içmemelerini tavsiye eden açıklaması son zamanlarda geniş bir şekilde paylaşıldı ve bu da alkol ve aşıların arkasındaki bilim konusunda kafa karışıklığına yol açtı.

İngiltere’nin ilaç düzenleyicisi: Alkol kullanımı ile Covid-19 aşılarının etkisi arasında hiçbir bağlantı yok - 1

Bununla birlikte, uzun süre aşırı alkol tüketmenin vücudun bağışıklık sistemini baskıladığı biliniyor, ancak bu durum vücudun aşılara tepkisini azaltmasıyla bağlantılı değil.

İskoçya’da yer alan Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Doktor Eleanor Gaunt'a göre, AstraZeneca/Oxforf veya Pfizer/BionTech  aşılarının etkinliğini henüz araştıran hiçbir çalışma yok.

RUSYA'DAN AŞI OLDUKTAN SONRA 6 HAFTA BOYUNCA ALKOL KULLANMAMA TAVSİYESİ

Ancak, Rusya’da sağlık uzmanları Aralık ayında insanlara ilk Sputnik V dozlarından iki hafta önce veya altı hafta sonra alkol kullanmamalarını tavsiye etti. Rus tüketici güvenliği ajansı Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova bir radyo programına verdiği demeçte  alkol alımının aşıdan en az 2 ay önce bırakılması gerektiğini belirtti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikovaise  21 gün arayla iki doz halinde yapılan aşının etkili bir koruma sağlaması için 42 gün alkol ve bağışıklık sistemini bastırıcı maddelerden uzak durulmasını önerdi. Popova ayrıca alkolün yanı sıra sigaranın da kullanılmaması gerektiğini çünkü sigaranın akciğerleri tahriş ettiğini ve bağışıklık sistemini zayıflattığını açıkladı.

"ASTRAZENECA AŞISI GÜVENLİ"

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-playapp-storeHuawei App Gallery

Defne Joy Foster'ın ölüm nedeni aldığı ilaçlar mı?

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Türkiye bu sabah şaşırtıcı bir haberle güne uyandı. Ünlü sunucu Defne Joy Foster'ın, evinde ölü bulunmasıyla akıllarda pek çok soru işareti kaldı. Adli Tıp uzmanları genç sunucunun ölüm nedenini araştırken şüpheler arasında alkol aldıktan sonra ilaç kullanımı" da yer aldı.

Gerçekten de alkol alındıktan sonra oluşan baş ağrısı için alınan basit ilaçlar, halsizlik gidericiler, vitaminler düşündüğümüz kadar masum mu? Özellikle 'akşamdan kalmayım' diye kullandığımız aspirin bile suçlu olabilir mi?

Gazete Habertürk HT Egeli Yazarı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, alkolle hemen hemen hiçbir ilacın uyumlu olmadığını belirtirken, "Bunun alkolden öncesi ya da alkolden sonrası yoktur. Çünkü alkol kan şekerini düşüren bir şeydir. Alkolden sonra beyin hipoglisemik bir duruma düşer yani beyin şekersiz kalır. Beynin şekersiz kalması demek vücudun enerjisinin düşmesini getirir. İlaçlar böyle bir durumu tolere etmez. Alkol sonrasında alınan ilaçlar vücudun solunum ve dolaşım fonksiyonlarını yerine getiremez hale getirir" dedi.

Dr. Filiz şöyle devam etti: "Astımı olan bir kişi solunum nöbetine yakalanmışsa, alkol aldıktan sonra ilaç aldığı takdirde solunum depresyonu normal depresyonun beş katı olur. Bu kişiyi komaya ve ölüme kadar götürür."





"BİR ASPİRİNDEN NE ÇIKAR" DEMEYİN
"Alkol aldıktan sonra halsizliği gidermek için aspirin alınması gerekir" şeklindeki söylemleri sorduğumuz Dr. Filiz bunu şöyle yanıtladı: "Bu son derece bir teselli, şehir efsanesidir. Aspirinle alkolün tölere edildiği efsanedir kanmayalım"

BİR KADEH RAKI İÇİN 4 SAAT
Alkolün vücuttan atılma süresinin dört saat olduğunu belirten Dr. Filiz, "Bu yüzden vücuda 4 saat tanımak gerek. Alkol karaciğeri yorduğu için kullanacağınız ilaçlar çok zehirli dozlara ulaşır. Karaciğer o ilacı sindiremediği, parçalayamadığı için olumsuz sonuçlar oluşturabilir. Beynin ve karaciğerin dinlenmesi için 4 saatlik bir dinlenme gerekir. Tabii bu dört saat sadece bir tek duble rakı için geçerli. Daha fazla alkol alanlar, ilaçlarını bir gün sonra kullanmalılar" dedi.



"KANAMALARA YOL AÇABİLİR"

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Alp Yıldırım ise, "Kronik olarak ya da kısa süreli ilaç kullanan kişilerde alkol kullanımı ilaç-alkol arasındaki etkileşimler nedeniyle istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Akut alkol tüketimi  bazı ilaçların etkilerinin şiddetlenmesine yol açabilir. Örneğin varfarin gibi antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını engelleyen) ilaçları kullanan kişilerde alkol kullanımı ilacın etkisinin daha da şiddetlenmesine ve buna bağlı olarak aşırı kanamalara yol açabilir. Diyabetik olan ve insülin kullanan hastalarda alkol kullanımı, insülinin hipoglisemik  etkinliğini  yani kan glukoz düzeylerini düşürücü etkisini aşırı düzeyde arttırabilir ve hasta bu nedenle komaya girebilir. Bu örnekleri arttırmak mümkün" dedi.

Yrd. Doç. Dr. İlkay Alp Yıldırım, "Alkol santral sinir sistemini baskılayan bir maddedir. Bu nedenle, alkolün santral sinir sistemi üzerinde baskılayıcı etkisi olan diğer ilaçlarla birlikte kullanılması durumunda hasta komaya kadar gidebilir, hatta ölüm gerçekleşebilir. Bu grup ilaçların başında uyku ilaçları olarak tabir edilen sedatif/hipnotik ilaçlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar, alerjik durumlarda kullanılan ve pek çok soğuk algınlığı preparatlarının da  içerisinde bulunan antihistaminikler yer almaktadır. Bazı antibiyotiklerle alkol alınması durumunda da ilaç etkileşimleri görülebileceği akılda tutulmalıdır" derken şöyle devam etti: "Ağrı kesici ateş dürücü etkisi olan parasetamolün alkol ile birlikte tüketilmesi karaciğer üzerinde toksik etkileri arttırabilmesi açısından son derece önemlidir."

"HEKİMLE GÖRÜŞMEK GEREKİR"

Kanı sulandıran ilaçlar ve alkol

67 yaşındayım. Koroner by-pass ameliyatı geçirdim. Üç yıldır kanın pıhtılaşmasını bozan ilaçlar kullanıyorum. Bunlarla birlikte alkol alabilir miyim? O.K./Sinop

Hayır, özellikle rakı, votka, cin, viski gibi alkollü içkiler; karaciğerde bu ilaçların parçalanmasını azaltıp kanda birikmesine neden olabilir. Bu da beklenmedik kanamalara yol açarak yaşamı tehlikeye sokabilir.

10-15 GÜNDE BİR
Ayrıca rakı ve bazı likörlerde bulunan anason; coumarin içerdiğinden pıhtılaşma ilaçlarının etkisi daha da artırabilir. Bu da pıhtılaşmanın ileri derecede bozulmasına ve kanamalara yol açabilir. Bu durumda Aspirin dahil, kanın pıhtılaşmasını engelleyen herhangi bir ilaç kullanan kişiler, kesinlikle alkol almamalı ya da çok az miktarda almalıdır. Bu kişilere; 10-15 günde bir seyrek olarak, yarım duble alkol kullanmaları önerilir. Resveratrol gibi antioksidan içeren kırmızı şarap içmeleri, çok daha doğru olacaktır.

Solucan düşürüyorum

33 yaşındayım. Dört yıldır solucan düşürüyorum. İlaç kullanmama rağmen tekrarlıyor. G.U./Bursa

Solucan, kılkuyruk, tenya gibi parazitler; daha çok çiğ besinlerin yenmesi sonucu insanlara bulaşır. İyi yıkanmamış salatalar, meyveler, çiğköfte gibi çiğ etlerin yenmesi, bu gibi parazitlerin bulaşmasında rol oynar. Ayrıca ellerin iyi yıkanmaması, sofrada temizlik kurallarına uyulmaması da bir diğer faktördür. Bu gibi parazitler genellikle ilaçla vücuttan temizlenebilmektedir. Ancak yumurtaları bağırsakta kaldığı sürece, ilaçlar etkisiz kalır. Bu nedenle, önce tahlil yaptırıp sonuca göre parazit muayenesi olmak, tedavide kolaylık sağlar. Bu sorunu gidermek için eczaneden kafanıza göre parazit ilacı almayın. Tedavi sırasında bağırsakların iyice temizlenmesi de kalan yumurtaların atılmasını sağlayacağı için gereklidir.

Acı biberin zararı var mı?

Her öğünde mutlaka kırmızı acı biber yiyorum. Acı biberin herhangi bir zararı var mı? T.E./Antakya

Kırmızı acı biber; özellikle Güneydoğu'da yemeklere ekstra tat vermesi ve iştah açması amacıyla kullanılır. Ancak kırmızıbiberin içindeki kapsaisin adlı madde, kanın pıhtılaşmasını bozabilir. Çok miktarda kırmızıbiber tüketen kişilerde; cilt altı morarmaları, burun, diş eti kanamaları karşımıza çıkar. Kanamayı artırıcı etkisi; kalpdamar ve beyin damarları hasta olan ve ilaç kullanan kişilerde sorun çıkarabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır