mandalina reflü / Reflüye Ne İyi Gelir? Reflüden Korunma Yolları - Acıbadem Hayat

Mandalina Reflü

mandalina reflü

Reflü hastalarına 10 etkili öneri (Yemek yerken su içmeyin)

Günümüzün yoğun ve stresli çalışma temposunda sağlıksız beslenme ve yanlış alışkanlıklar nedeniyle son yıllarda hızla yaygınlaşan reflü, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir hastalık.

Uzmanlar, doğru şekilde beslenerek ve yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduğu yanma hissinin engellenebileceğini söylüyor. 

Gerek besinler gerekse beslenme tarzı kadar yemek yerken su içilmemesi kuralının da reflüyle mücadeleyi kolaylaştıran önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, reflü hastalarına şikayetlerini kontrol altına almaları için 10 etkili öneriyi şöyle sıralıyor:

Asitli meyvelerden uzak durun: Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırıyor. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artıyor. Reflü hastaları için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yine de şikayetler hastaya göre değişebildiğinden meyveleri teker teker denemenizde ve kendinize iyi gelen meyveleri belirlemenizde fayda var.

Yağlı yiyeceklerden kaçının: Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan fazla yağlı yiyecekler reflü şikayetlerini artırıyor. Ayrıca fazla yağlı yiyecekler tüketildiğinde sindirim için mide çok daha fazla asit salgıladığından pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Tam yağlı süt ürünlerinin yağ kısmı da benzer etkilere yol açabileceğinden tam yağlı süt ürünleri yerine daha az yağlı olanları tercih edin. 

Reflü hastalar&#x;na 10 etkili öneri (Yemek yerken su içmeyin) - 1

Yumurta sarısını değil beyazını tüketin: Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden oluyor. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri artıyor. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil beyazının tüketilmesinde fayda var.

Yatmadan saat önce yemek yemeyi bitirin: Yemek yedikten sonra uzanmak ya da yatmak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de etkisi ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riski artıyor.  Bu da şikayetleri artırıyor.

Baharatlı yiyecekler tüketmeyin: Baharatlı yiyecekler reflü nedeni ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini arttırır. Çalışmalar; özellikle acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acıma hissini arttırdığını göstermiştir.

Az miktarlarda ve sık yemeye özen gösterin: Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluşturacağı basınç ile kişide reflü şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle daha küçük hacimli, daha sık öğünler yapın. Öğünlerinizi günde en az ya da daha fazla olacak şekilde planlamaya çalışın.

Kilo verin: Aşırı kilo mide basıncını artırdığından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması riskini artırıyor. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu risk çok daha yükseliyor. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflü semptomlarından korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz. Kilo verirken yağdan fakir bir beslenme programı uygulamaya dikkat edin, çünkü yağlı yiyecekler de reflü şikayetlerini artırıyor.

Alkol: Alkol mide asidini artırabileceğinden ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma gücünü azaltabileceğinden mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma olasılığı artıyor. Hangi alkol türünün reflü üzerinde ne tür etkilere sahip olduğu net olmamakla birlikte bira ve şarabın reflüye neden olduğuna dair çalışmalar mevcut.

Reflü hastalar&#x;na 10 etkili öneri (Yemek yerken su içmeyin) - 2

Yemek yerken su içmeyin: Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü hastalarının su tüketimini yemek esnasında değil yemek aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalı olacaktır.

Dar kıyafetler giymekten kaçının: Dar kıyafetler özellikle yemeklerden sonra karın içi basıncının artmasına sebep olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırıyor. Bu nedenle özellikle karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerden veya kemerlerden kaçının.

VİDEO: HER 4 YETİŞKİNDEN BİRİNDE REFLÜ VAR

SAĞLIK HABERLER&#x;

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi

Baharatlar, alkol, yağlı ve işlenmiş gıdalar, kafein ve gazlı içecekler reflüyü kötüleştirirken, lif içeriği yüksek sebze ağırlıklı beslenme reflüyle savaşa faydalı olmaktadır. Bitki çayları da mide asidini azaltmaya ve bağırsaklarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Şişkinliği ve tahrişi azalttığı bilinen bazı bitki çayları, mide sorunları ile mücadele etmede etkilidir. Sindirim sistemine faydalı olan bitki çaylarının başında nane gelir. Rezene çayı, kekik çayı ve anason çayı da sindirimi ve hazmı kolaylaştırmayı sağlar. Reflüsü bulunan kişilerin tabii ki öncelikle bir doktor veya diyetisyene danışarak bitki çaylarını tüketmesi önerilir. 

Reflüyü tetikleyen g&#x;dalar

  • Narenciye: Portakal, greyfurt, limon, mandalina, üzüm, karpuz, yaban mersini, çilek, kavun, kızılcık ve çekirdeksiz siyah üzüm gibi yüksek antioksidan içermelerine rağmen asitli yapıları nedeniyle tetikleyicidir.
  • Tüm çiğ meyve ve sebzeler: Özellikle bezelye, salatalık, turp, roka, brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası; şişkinlik, gaz ve mide ağrısına neden olabilir.
  • Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi arttıkça daha fazla sindirim enzimi üretilir. Bu nedenle de kaymak, krema, margarin, kuyruk yağı, yağlı soslar ve tereyağı tüketimi azaltılmalıdır. 
  • Baharatlar: Acı yeşil biber, kırmızı biber ve karabiber içeren gıdalar reflünün en büyük tetikleyicileri arasında yer alır.
  • Alkol: Fermente alkoller, özellikle kırmızı şarap, viski ve bira, reflüyü daha da kötüleştirir. Özellikle yağlı bir öğünle tüketildiğinde bu etki daha belirgin olabilir.
  • Kafein: Kahve, tatlandırılmış gazlı içecekler, çay ve buzlu çay gibi kafein içeren içeceklerin büyük bir bölümü reflüyü tetikler. Bu nedenle de aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. 

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi
Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi

Reflü ağr&#x;lar&#x;na neler sebep olur? 

  • Yemek yedikten sonra uyumak: Yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bunu yapmak, mide ile yemek borusu arasındaki açının kaybolmasına yol açar. 
  • Hızlı yemek yemek: Besinleri daha uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Bununla birlikte oturarak yemek de reflü hastalarının dikkat etmeleri gereken noktalardandır. 
  • Yastık yüksekliğinin 30 cm’den az olması: Mide sıvısının gece boyunca mideden geriye kaçmasını önlemek için baş, mide seviyesinden yüksekte tutulmalıdır.
  • Fazla kilolu olmak: Fazla kilolu bireylerde reflü hastalığı daha sık ve daha şiddetli semptomlarla görülebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloyu korumak için önlemler almak önemlidir.
  • Az su tüketmek: Gün boyunca sık su tüketimi, şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.  
  • Hareket etmemek: Akşam yemeğinden sonra dakikalık hızlı yürüyüşler rahatlatıcı özelliğe sahiptir ve hastalar için oldukça faydalıdır.

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi
Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi

Reflüye iyi gelen bitki çaylar&#x;

  • Zencefil çayı: Zencefil çayı, güçlü idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve şişkinliğin azaltılmasından mide bulantısının giderilmesine, gastrointestinal sistem ödeminin azaltılmasına kadar çeşitli faydalara sahiptir.
  • Papatya çayı: Papatya çayı iyi bir sakinleştiricidir. Rahat bir uykunun yanı sıra duygusal denge, ülseri önleme ve kasları gevşetmede de etkilidir.
  • Meyan kökü çayı: Meyan kökü çayı, uzun yıllardır mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılmıştır. Meyan kökü, ülser geliştirme olasılığını azaltan iltihabı ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra, mide mukusunu da artırır. Bu durum mide astarını yumuşatabilir ve asitten koruyabilir. Bu özelliği sayesinde de reflü için oldukça etkili bir bitki çayıdır. 
  • Rezene çayı: Rezene, asit reflüsü olan kişiler için iyi bir tedavi yöntemidir. Lif açısından zengin rezene çayı, asit reflü tahrişini azaltabilen gaz birikimini azaltır.
  • Ölçülü miktarda nane çayı: Nane, ölçülü miktarda tüketildiğinde reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak fazlası reflüyü daha da şiddetlendirebilir. Bu enerji verici ve hafif çay, sindirim sistemi iltihabını azaltabilen, asit reflünün bir etkisi olan ağrılı boğaz ağrısını hafifletebilen ve uzun süreli iyileşmeyi teşvik eden antioksidanlarla dolu bir rahatlatıcıdır.

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi
Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi

Reflü için uzak durulmas&#x; gereken çaylar

  • Siyah çay: Siyah çayın; böbrek rahatsızlığı, demir anemisi ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları bulunan bireyler tarafından aç karnına tüketilmemesi gerekir.  
  • Fazla miktarda nane çayı: Nane çayı; mide krampları, hazımsızlık ve gaz gibi sindirim problemlerinin giderilmesinde faydalıdır. Ancak reflü şikayeti olan kişiler tarafından ölçülü miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimi, reflü semptomlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir.  

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi
Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylar&#x;n&#x;n reflüye etkisi

Reflü Hastalığı İçin Öneriler

Yaşam temposu arttıkça hızlı yemek yeme, kısa sürede ulaşılabilen ve hızlı tüketilen gıdalar bizlere zaman kazandırır ancak bu yaşam tarzı mide sağlığımızı da olumsuz etkiler. Sağlıksız beslenme nedeniyle son yıllarda reflü vakaları da hızla yaygınlaşıyor. Reflü kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlık. Doğru şekilde beslenerek ve yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduğu yanma hissi olarak bilinen reflü engellenebilir. Gerek besinler gerekse beslenme tarzı kadar yemek yerken su içilmemesi kuralı da reflüyle mücadeleyi kolaylaştıran önemli bir unsur. Reflü sorunu olanlara 10 etkili öneride bulundu.


1. Reflü hastaları hangi meyveleri tüketmeli?

Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yine de şikayetler kişiye göre değişebildiğinden meyveleri teker teker denemenizde ve kendinize iyi gelen meyveleri belirlemenizde fayda var.

2. Fazla yağlı yiyeceklerdeki tehlike

Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan fazla yağlı yiyecekler reflü şikayetlerini arttırır. Ayrıca bu yiyecekler tüketildiğinde sindirim için mide çok daha fazla asit salgıladığından pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Tam yağlı süt ürünlerinin yağ kısmı da benzer etkilere yol açabileceğinden tam yağlı süt ürünleri yerine daha az yağlı olanları tercih edin.

3. Reflünüz varsa yumurtaya yaklaşımınız&#x;

Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.

4. Yemek sonrası uzanmayın

Yemek yedikten sonra uzanmak ya da yatmak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de etkisi ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riski artar. Bu da şikayetleri artırır.

5. Acı lezzetli gelebilir ama&#x;

Baharatlı yiyecekler reflü nedeni ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini artırır. Yapılan çalışmalar; özellikle acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acıma hissini artırdığını gösteriyor.

6. Az ama sık yiyin

Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluşturacağı basınç ile kişide reflü şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle daha küçük hacimli, daha sık öğünler yapın. Öğünlerinizi günde en az ya da daha fazla olacak şekilde planlamaya çalışın.

7. Aşırı kilolardan kurtulun

Aşırı kilo mide basıncını artırdığından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması riskini artırır. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu risk çok daha yükselir. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflü semptomlarından korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz. Kilo verirken yağdan fakir bir beslenme programı uygulamaya dikkat edin, çünkü yağlı yiyecekler de şikayetleri artırır.

8. Su yanlış zamanda reflü atağına neden olabilir

Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalıdır.

9. Dar kıyafetler giymekten kaçının

Dar kıyafetler özellikle yemeklerden sonra karın içi basıncının artmasına sebep olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırır. Bu nedenle özellikle karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerden veya kemerlerden kaçının.

Alkol neden reflüyü tetikler?

Alkol mide asidini artırabileceğinden ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma gücünü azaltabileceğinden, mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma olasılığı artar. Hangi alkol türünün reflü üzerinde ne tür etkilere sahip olduğu net olmamakla birlikte bira ve şarabın reflüye neden olduğuna dair çalışmalar mevcut.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
 

Reflü (reflux: geri akım) demektir. Gastroözofajial reflü hastalığı yemek borusuyla mide arasında bulunan kapakçık mekanizmasının (kaslar,mide ile ezofagus arasındaki açılanma ve  diafragmanın etkisiyle oluşan) gevşek kalması veya alt özefagus sfinkter basıncının gevşemesi sonucu mide asit, safra ve muhteviyatının yemek borusuna (özofagusa) geri kaçmasıyla ortaya çıkan durumdur. Göğüste yanma hissi, boğaz arkasına kadar gelen ekşi suyun verdiği hoş olmayan bir durumdur. Bazen hastalar gece yarısı ağzına ekşi su dolması ile uyanır ve boğzını temizleme ihtiyacı duyarlar. Normalde haftada 2 veya 3 kez reflü görülebilir, eğer 3'den fazla reflü olursa reflü hastalığı var demektir. Reflü, bebekler dahil herkezde görülebilir.    

 


 Bulguları Nelerdir?

 

Göğüste yanma hissi ve ağza kadar gelen ekşi, asit tadı hissi esas bulgusudur. Bunun dışında ses kısıklığı, ağızda kötü koku, yutma güçlüğü gibi şikâyetler olabilir. Boğazı devamlı temizleme durumu, astım gibi öksürük nöbetlerine de neden olabilir. 
 
 Çocuklarda Reflü Hastalığı
 
Reflü hastalığı her yaşta (bebek ve çocuklarda) olabilir. Kusma, öksürük ve tekrarlayan solunum problemleri yapabilir. Henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri sebeptir ve genellikle 1 yaşından sonra çocuk bu şikâyetten kurtulur. Beslenmeden sonra gazının çıkarılması ve yarım saat kadar yatırılmaması rahatsızlıktan uzak durmanın en iyi yoludur. Eğer çocuk büyükse; kafein ve karbonat içeren içecekler, çikolata ve nane, baharatlı besinler, yağlı ve kızartmalılar, domates ve asitli içeceklerden uzak durmalı, yemekten sonra 2–3 saat kadar uzanmamalıdır. Gerekirse doktor tarafından önerilen ilaçları kullanmalıdır.   

 


 Reflünün Sebepleri Nelerdir?

 

Alt özofagusta bulunan sfinkterin gevşek olmasının sebebi bilinmemektedir. Hiatal hernisi (mide fıtığı) olanlar, alkol ve sigara kullananlarda, şişmanlarda, hamilelerde reflü sık olarak görülür. Bazı besinler alt özofagus sfinkterini uzun süreli olarak açarak reflüyü arttırmaktadır; narenciler (trunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon), çikolata, kafeinli içkiler (kola, kahve), yağlı ve kızartmalı besinler, sarmısak ve sovan, nane, baharatlar, domates ve salça gibi.   

 

Tanı;

 

Şikayetlerin varlığı (özofajial ve özofagus dışı (astım, ses kısıklığı vs), endoskopik olarak erozif özefajitin gösterilmesi, 24 saatlik ph moniterizayonu, baryumlu çalışmalar, berstein (asit infüzyon testi) veya gastroözofajial sintigrafi ile konabilir. 24 saatlik phmetri testinde yemek borusuna konulan sonda veya kapsül phmetrinin kayıtlarının değerlendirilmesi ile yemek borusuna kaçan asitin toplam sayısı, süresi, ayakta ve yatar pozisyondaki yüzdeleri, şikayetlerle paralelliği vs. değerlendirlir. %17 hastada yanlış-negatif neticeler verebilir. Bazı hastalarda hashas özofagus vardır yani asit reflüsü olmadığı halde reflü şikayetleri olabilir (fonksiyonel reflü). Phmetri testi; atipik semptomları olanlarda (astim, KBB şikayetleri ile gelen), operasyon düşünülenlerde, sık aralıklarla atipik göğüs ağrıları olanlarda ve reflüsü olduğu halde refrakter semptomları olanlarda incelenmelidir.  

 

Tedavi;

 

Doktorunuz size alışkanlıklarda değişiklik, ilaçlar veya cerrahi veya endoskopik tedaviler önerecektir. 

 

Alışkanlık değişikliklerinden; sigara ve alkol bırakılmalı, kilo verilmeli, öğünler az olmalı, geniş giysiler giyilmeli, yemekten sonraki 3 saat içinde uzanılmamalı, yatağın baş tarafı 15–20 cm kadar yükseltilmelidir. 

 

İlaçlar;  Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. 

 

·         Anti asit ilaçlar ilk tercih edilen ilaçlardır (mide asitini nötralize eden ilaçlar) bunlar karbonat bileşikleridir (magnezyum, kalsiyum veya alüminyumla birlikte). Bazı yan tesirleri vardır; magnezyum ve kalsiyum bileşikleri ishal, alüminyum bileşikleri ise kabızlık yapabilir.

 

·         Köpük yapıcı ilaçlar (Gaviscon gibi) mideyi köpük gibi kapayarak asitin kaçışına engel olur. 

 

·         H2 blokerler: cimetidine (Tagamet), famotidine (Famodine), nizatidine (Axid) ve ranitidine (Ranitab, Zantac vs) asit üretimini engeller. Reflüsü olan hastaların yarısına bu ilaçlar fayda verir. Birçok insan proton pompa inhibitör grubu ilaçların yanında gece yatarken ilaveten H2 blokerler aldıkları zaman daha çok fayda görürler. 

 

·         Proton pompa inhibitörleri: omeprazole (Omeprol), lansoprazole (Lansor), pantoprazole (Panto, Panthec), rabeprazole (Aciphex), and esomeprazole (Nexium). Proton pump inhibitörleri H2 blokerlerden çok daha etkilidirler ve reflü hastalarının çoğunun şikâyetlerini geçirirler. 

 

·         Diğer bir grup ilaçlar prokinetiklerdir. Bunlar alt özofagus sfinkterini kuvvetlendirir ve midenmin çabuk boşalmasını sağlarlar. Bunlar bethanechol (Urecholine) and metoclopramide (Metpamid). Erythromycin, bir antibiyotiktir ve midenin süratle boşalmasını sağlar. 

 

Şikâyetler Devam Ederse?

 

Bir takım testler yaptırmanız size önerilecektir. 

 

·         Baryumlu özofagus mide duodenum grafisi:  Hiatal herni veya özofagustaki şiddetli inflamasyon, strüktürleri gösterir. 

 

·         Gastroskopi (bakınız) 

 

·         24 saatlik pH metri testi (bakınız) 

 

Cerrahi Tedavi;
 
Cerrahi eğer ilaçlar, yaşam biçim değişiklikleri yeterli olmazsa önerilecektir. Reflü de Nissen fundoplikasyonu  (bakınız) standart cerrahi bir tedavidir. Bu laparoskopik olarak da yapılmaktadır.  

 

Endoskopik Uygulamalar; yılında FDA 2 endoskopik uygulamayı tedavide kullanıma izin vermiştir. Bunlardan biri: Bard Endochinc sistemidir; alt özofagus sfinkterine dikişler koyar, diğeri ise Stretta sistemi: bu alt özofagus sfinkterine ince kesiler yapar ve bu kesiler iyileşirken gelişen skar dokusu sfinkteri sıkılaştırır. Bu son her iki uygulamada uzun süreli sonuçlar bilinmemektedir. 

  

Reflünün Uzun Süreli Komplikasyonları Nelerdir?
 
Ülserlerin gelişimi ve kanamalar ile striktürlerin gelişimi ve yutma güçlüğüdür. Bazen Barreth özofagusu gelişebilir ve bu da zamanla kanserleşebilir (%0, oranında). Barreth özofagusu reflü özofajitinin bir komplikasyonudur. Yemek borusunda (özofagus) bulunan epitelin mide epiteliyle (mukoza tabakası) yer değiştirmesi ile oluşur burada önemli olan goblet hücreleri denen mide hücre tipinin bulunmasıdır. Bunun sebebi tam olarak bilinmemektedir, muhtemelen uzun süreli reflü sonucu olmaktadır. Genetik, şişmanlık, uzun süreli kemoterapedik ilaç kullanımı, kostik ajanlara maruziyet ise diğer nedenlerdir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası