şeffaf belediyecilik / Şeffaf Belediyecilik

Şeffaf Belediyecilik

şeffaf belediyecilik

Mansur Yavaş’a Şeffaflık Özel Ödülü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından layık görüldüğü Şeffaflık Özel Ödülü’nü teslim aldı.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin yılında vermeyi kararlaştırdığı ödül, pandemi şartları nedeniyle ABB Başkanı Mansur Yavaş’a 2 yıl sonra takdim edilebildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki yönetim reformuyla örnek bir duruş sergileyen Mansur Yavaş, seçimlerden önce Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin hazırladığı "Şeffaflık Taahhütnamesi"ni imzalayan ilk aday olmuştu. 

“BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZ DAİMA ŞEFFAFLIKTAN YANA OLACAK”

ABB Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesapları üzerinden ödülü teslim aldığını şu sözlerle duyurdu:

“Şeffaf Belediyecilik anlayışıyla çıktığımız bu yolda Uluslararası Şeffaflık Ödülü’nü almanın gururunu yaşıyoruz. ’de pandemi sebebiyle takdim edilemeyen ödülümüzü aldık. Belediyecilik anlayışımız daima doğrudan, ortak akıldan, şeffaflıktan yana olacak”

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni dönemde bugüne kadar 3 bin ’den fazla ihaleyi canlı yayınladı. Kurumun harcamaları, Sayıştay raporları ve mali tabloları internet sitesinden yayınlanmaya devam ederken yapılan hizmetlerin maliyetleri ise halka pankartlarla duyuruluyor.


Mansur YavaşAnkara Büyükşehir BelediyesiUluslararası Şeffaflık Derneği


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyet raporları, stratejik plan, bütçe ve mali tablolar, internet sitesi üzerinden yayınlanıyor. Büyükşehir Belediyesinin bütçe giderleri internet sitesi üzerinden ekonomik, finansal ve fonksiyonel sınıflandırmaları yapılarak detaylı tablolar halinde aylık olarak paylaşılıyor.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için başlattığı proje ve çalışmalar başta olmak üzere tüm belediye faaliyetleri şeffaf belediyecilik anlayışı doğrultusunda Muğlalı vatandaşlarla paylaşılıyor.

Toplumsal birliktelik için en önemli kriterlerden birinin güven duygusunun inşa edilmesi olduğunun altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Hem bireysel hem de kurumsal ölçütlerde en önemli kurallardan biri karşılık güven duygusudur” dedi.

Gürün, “Halkımızın bize güvenmesi ve inanması bizim için önemli. Bu sadece kurumsal değil kişisel ilişkilerde de geçerli. Biz de bu duygu ve düşünceyle yaptığımız tüm faaliyetlerin kuruşu kuruşuna hesabını vermek ve vatandaşlarımızın kamunun kaynaklarını yine kamuya yatırım olarak aktardığımızdan emin olmalarını istiyoruz. Bu kapsamda hiçbir şaibeye yer bırakmamak halkımızla kurduğumuz karşılıklı güven duygusunu artırarak devam ettirmek için çalışıyoruz. Şeffaf olarak yaptığımız ihaleler, mali tablolar, meclis toplantıları, belediye faaliyetleri ve daha birçok doküman halkımızla paylaşılıyor. Her türlü görüş, öneri ve şikâyetlerin alınması ve gereken bilginin edinilebilmesi için çağrı merkezimiz 24 saat hizmet veriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak düstur edindiğimiz şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışından hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz ve vatandaşlarımıza gereken bilgilendirmeleri yapacağız” diye konuştu.

Şeffaf Olamayan “Şeffaf Belediyecilik” Anlayışı

Kamu Yönetiminde geleneksel ilkelerden kopuş ve kamu işletmeciliği yaklaşımının yaygınlaşmasıyla birlikte “şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkinlik” kavramları gündeme gelmiştir. Şeffaf, hesap verebilir ve etkin bir yönetim, temel hedef olarak kabul edilmiştir. Bu hedefe ulaşmanın araçlarından biri de kurumların faaliyet raporlarıdır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları bakımından önemli olmakla birlikte, yerel yönetimlerde demokratik denetim mekanizmasının bir unsuru olması nedeniyle, faaliyet raporları daha da önem kazanmaktadır. 

sayılı Belediye Kanunu’nun 56 ncı maddesi gereğince, belediye başkanı, stratejik plân ve performans programına göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporunu hazırlar. Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir.

Belediyelerin faaliyet raporları incelendiğinde, “fotoğraflı icraatın içinden albümü” olarak tarif edilebilecek metinlerin yaygınlaştığı görülmektedir. Faaliyet raporlarının mali saydamlığı ve hesap verme sorumluluğunu sağlayacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. Kamu İdarelerince Hazırlanacak Stratejik Planlar ve Performans Programları ile Faaliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, faaliyet raporlarının mali bilgiler, performans bilgileri, kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi ve öneri-tedbirler olmak üzere (4) ana bölümde hazırlanmasını öngörmektedir. Belediyelerin faaliyet raporlarında genellikle, bütçe gerçekleşmelerinde meydana gelen sapmaların nedenlerine, yükümlülükler ile yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgilere, iç ve dış malî denetim sonuçlarına; performans bilgilerinin gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine; orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, organizasyon yeteneği, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından idarenin üstün ve zayıf yönlerine; faaliyet yılı sonuçları ile genel ekonomik koşullar, bütçe imkânları ve beklentiler göz önüne alınarak idarenin gelecek yıllarda faaliyetlerinde yapmayı planladığı değişiklik önerilerine, amaç ve hedeflerinde meydana gelecek değişiklikler ile karşılaşabileceği risklere ve bunlara yönelik alınması gereken tedbirlere yer yeterince yer verilmediği anlaşılmaktadır.

Özellikle, üzerinde durulması gereken konu belediyelerin vakıf ve derneklere yapmış oldukları yardımlara ilişkin bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmamasıdır. Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, kendilerine yardım yapılan dernek ve vakıflar, bu paraları kamu yararı gözeterek veriliş amacına uygun olarak kullanmak zorundadır. Yardım alan vakıf ve dernekler, yardımın amacına uygun olarak harcanıp harcanmadığına ilişkin bilgi, belge ve kayıtların birer örneği ile faaliyet raporlarını, faaliyetin bitimini müteakip bir ay içinde veya devam eden faaliyetlerine ilişkin bilgi, belge ve raporlarını takip eden yılın ilk ayı içerisinde yardım yapan belediyeye göndermek zorundadır. Yardımı yapan belediyeler, yapılan yardımla sınırlı olmak üzere gerekli gördüğü her türlü inceleme, kontrol ve denetimi yapmaya yetkilidir. Mevzuatın bu hükümleri ne yazık ki “uygulamaya” geçememiştir. Ayrıca, belirtilen Yönetmelik gereğince, belediyeler yardım yapılan vakıf ve derneklerin isim listesini, teşekküllere ilişkin bilgileri, yardımın amacını, konusunu ve yapılan yardım tutarlarını, izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklamak zorundadır. Bu hükme karşın belediyeler, belirtilen bilgileri kamuoyundan gizlemeyi tercih etmektedir.

Gerek faaliyet raporlarının “eksiklikleri”, gerekse de vakıf ve derneklere yapılan yardımların “gizliliği” oldukça yaygın uygulama alanı bulurken, neredeyse tüm belediyelerin “şeffaflık” vizyonunu açıklamalarının temeline yerleştirdikleri, sıklıkla bu kavramı “kutsal” bir ilke olarak dillendirdikleri bilinmektedir. Fransız düşünür Jean Baudrillard simülasyon kuramıyla, gerçeklikle onu taklidine dayalı sanal gerçeklik ayrımına vurgu yapmaktadır. Şeffaflık kavramının gerçekliği ve simülasyonu birbirinden farklı amaçlara hizmet etmektedir. İlkinde, demokratik toplumun bir gereği olarak vergi verenlerin bilgilendirilmesine yönelik bir kamu faaliyeti olması gerekirken, ikincisinde vergi verenlerde, kamu harcamaları konusunda onların bilgilendirildiği algısının yaratılmasına dönüşmektedir. Şeffaflıkla değil, şeffaflığın simülasyonuyla karşı karşıyayız. Bu durumda da, “şeffaf yönetim”, “şeffafmış taklidi yapan yönetime” dönüşmektedir. Ayrıca bir kavramın moda haline gelmesi de “özündeki anlamın” kaybolmasına hizmet etmektedir.

Geleneksel Kamu Yönetimi anlayışında, devlet faaliyetlerinin toplumla paylaşılması, şeffaf bir yönetim modelinin uygulaması temel ilkeler arasında yer almamıştır. Yeni Kamu Yönetimi ve ardından gelen Kamu İşletmeciliği yaklaşımı ise şeffaflığı önemli bir yönetim ilkesi olarak sunmuştur. Bu konuda çok sayıda yayın yapılmış, şeffaf yönetim anlayışı ve mekanizması mevzuat metinlerine girmiştir. Başta OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Örgütü olmak üzere, çok sayıda uluslararası kuruluş da bunu desteklemiştir. Geleneksel yaklaşımdan kopuş olarak sunulan yeni yönetim yaklaşımlarının, özünde geleneksel yönetim anlayışından kopuşun olmadığı, ancak kopmuş algısını verebilmek için çabaların bulunduğu söylenebilir. Ayrıca, yönetim kültüründe, demokratik bir olgunluk ve inanç olmadığı sürece, mevzuatla öngörülen “demokratik mekanizmaların” kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm olduğunu hatırlatmakta yarar bulunmaktadır. O nedenle, yönetim anlayışının süslü laflara değil, samimi demokratik inanca dayanması gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası