dünya ceviz üretimi / Türkiye'nin cevizde üretimi kadar tüketimi de artıyor

Dünya Ceviz Üretimi

dünya ceviz üretimi

T&#;rkiye'nin cevizde &#;retimi kadar t&#;ketimi de artıyor

Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder,  AA muhabirine son birkaç yıldır Türkiye'de yılda 60 bin ila 65 bin ton civarında ticari ceviz üretildiğini söyledi.

Türkiye'nin, tükettiği cevizin ancak 3'te 1'ini üretebildiğinin altını çizen Ergüder, "Türkiye'de ceviz üretimi artıyor. Fakat aynı zamanda ithalatımız da artıyor. Geçen sene 91 bin ton ceviz ithal ettik. Tüketimimizle yetiştiriciliğimiz maalesef birlikte gitmiyor." dedi.

Ergüder, sektörün geleceğine ve potansiyeline inandıklarını söyledi.

Türkiye'nin çok ciddi bir ceviz tüketicisi olduğunu belirten Ergüder, "Dünyadaki ilk üç sıra Çin, İran ve Türkiye'den oluşuyor. Biz yetiştiriciler olarak çok önemli ve çok büyük bir pazarın ortasındayız. Onun için ceviz yatırımı düşünen herkesi derneğimizle tanışmaya, nasıl bir katma değer sağlayacağımızı dinlemeye davet ediyorum. Bu sektörü ciddi anlamda düşünen her yatırımcıyı davet ediyoruz." diye konuştu.

Ceviz fiyatları yükseldi

Ergüder, dünyadaki en büyük ceviz üreticisi olan Kaliforniya'nın geçen yıla kadar ila bin ton olan rekoltesinin, bu sene kuraklık ve iklim krizi nedeniyle 7 yılın ardından düşüş gösterdiğini, bunun da fiyatların artmasına neden olduğunu söyledi.

Şili ve Çin'inin de önemli üreticiler olduğunu anımsatan Ergüder, şöyle devam etti:

"Çin önemli bir yetiştirici ama Çin'deki ceviz yetiştiriciliği Kaliforniya ve Şili gibi endüstriyel bazda değil. Türkiye'de kestane nasıl daha çok dağlarda çıkıyor ve toplanıyor ise Çin'de de cevizlerin önemli bir kısmı dağlardan toplanıyor ve ondan sonra tüketiliyor. Çin de son 3 yıldır ihracata başladı ve Türkiye'ye gözlerini dikmiş durumdalar. Son 3 senedir Çin'den de ithalatımız yükselmeye başladı. Ama aynı kalite değil, aynı çeşitler değil, aynı tat kesinlikle değil. Onun için bizim Çin cevizine ihtiyacımız yok tüketici olarak, toplum olarak. Biz de buradayız, yerli üretimi seçin. Çünkü yerli üretim cevizin aroması, lezzeti, tazeliği hiçbir ithal rakip ülkede yok."

Ergüder, geçen yıl kurdukları derneğe üye 30 üreticinin 35 bin dekar alanda ceviz ürettiğini aktardı.

Hedef dönüm başına kilogram üretim

Uzunköprü'nün Sipahi köyünde dönüm arazide ceviz üreten Derneğin Başkan Yardımcısı Hakkı Akhan da Türkiye'de bir dönüm bahçeden kilo ürün alınırken dünya ortalamasının ila kilogram arasında olduğunu söyledi.

Dernek olarak üyelerine ila kilogram arası üretim hedefi koyduklarını belirten Akhan, "Ekonomiye çok ciddi bir katkısı olacaktır. Teknik tarım yapılması cevizde dünya standardını yakalamakla özdeş. Kalite kalibrasyon ve randıman şusanda dernek üyelerimizin de çabalarıyla dünya standardını yakalamış durumdadır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ülkelere Göre Dünya Ceviz Üretimi

  • Çin Halk Cumhuriyeti, yılda ton üretimle dünyanın en büyük ceviz üreticisidir.
  • Amerika Birleşik Devletleri ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
  • Yılda ton üretim ile İran, üçüncü büyük ceviz üreticisidir.
  • ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
ÜlkeÜretim (Ton)Kişi Başı Üretim (Kg)Yüzölçümü (Hektar)Verim (Kg / Hektar)
Çin Halk Cumhuriyeti1,,3
Amerika Birleşik Devletleri1,,7
İran5,01,4
Türkiye2,,5
Meksika1,,2
Ukrayna3,,5
Şili4,77
Romanya2,,3
Fransa0,,5
Özbekistan1,,8
Hindistan0,,1
Yunanistan2,,4
Mısır0,,7
Almanya0,,8
Arjantin0,,7
Moldova5,,8
Beyaz Rusya1,,7
İspanya0,
Pakistan0,,6
Fas0,,7
Avusturya1,,6
İtalya0,,2
Azerbaycan1,,4
Afganistan0,,5
Sırbistan1,,5
Polonya0,,9
Nepal0,,5
Brezilya0,,2
Kırgızistan1,,7
Bosna-Hersek1,,7
Macaristan0,,9
Gürcistan1,,5
Bulgaristan0,,7
Makedonya Cumhuriyeti2,,5
Portekiz0,,7
Hırvatistan0,,7
Ermenistan1,
Kazakistan0,,4
Avustralya0,,5
İsviçre0,
Lübnan0,,2
Irak0,04,7
Güney Kore0,,6
Slovenya0,,6
Karadağ1,,7
Belçika0,,6
Peru0,0175,6
Bhutan0,33N/AN/A
Çek Cumhuriyeti0,,6
Filistin0,30,9
Kıbrıs0,,8
Lüksemburg300,0512
Slovakya280,77,8
Yemen220,7,9
Ürdün150,3
Yeni Zelanda00N/AN/A


© seafoodplus.info

Türkiye’de ceviz üretimi de tüketimi de arttı Türkiye, dünyada ceviz üretiminde 4. sırada bulunmasına rağmen sadece geçen yıl milyon dolarlık ceviz ithal etti Yapılan yeni ceviz bahçeleriyle Türkiye’nin ceviz ithal eden değil ihraç eden ülke konumuna gelmesi hedefleniyor

Dünya ceviz üretiminde Çin, ABD ve İran’dan sonra 4. sırada yer alan Türkiye, yapılan yeni ceviz bahçesi yatırımları ile birlikte ceviz üretimini her geçen yıl artırmaya devam ediyor. Tüketiminin de sürekli arttığı cevizde ithalatın devam ettiğini kaydeden Agrolidya Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yaşar, cevizin ana vatanı olan Türkiye’nin ceviz ithal eden değil ihraç eden bir ülke olması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin dünyada üretici olarak 4. sırada olmasına rağmen hala kendi ihtiyacını karşılayamadığını ve her yıl binlerce ton ceviz ithalatı yapıldığını belirten Agrolidya Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yaşar, cevizin ana vatanı olan Türkiye’nin ceviz ithal eden değil ihraç eden bir ülke olması gerektiğini söyledi.
Son 10 yılda ceviz bahçesi yatırımlarının ülke genelinde artarak devam ettiğini söyleyen Yaşar, “Tüm kurulan bu ceviz bahçelerinin tam verim çağına gelmesi ile birlikte ithalat rakamlarında da ciddi düşüşler olacaktır. Son yıllarda kurulan ceviz bahçeleri çok daha profesyonel, bakımlı ve Chandler, Fernor gibi yüksek verimli çeşitlerle kurulan bahçeler olduğu için üretim rakamlarında büyük artışlar olacaktır. Fidan satış sitemiz olan seafoodplus.info üzerinden yaptığımız ceviz fidanı satışlarına baktığımızda ülkemizin dört bir yanında irili ufaklı birçok ceviz bahçesi kurulduğunu görüyoruz. Yüksek getirisi sayesinde günümüzde önemli bir yatırım aracı olarak da görülmeye başlanan ceviz bahçesi yatırımlarının daha başarılı olması ve ülke ekonomisine bir an önce katkı sağlaması için bizlerde üreticilere profesyonel destek oluyoruz. Yapmakta olduğumuz bahçe kurulumları ile Türkiye’nin ceviz üretimini arttırmaya yönelik faaliyetlerde yatırımcılara destek oluyoruz” dedi.
Cevizin üretim alanı ve ağaç sayısının her geçen yıl artmasına rağmen tüketimin de artmasından dolayı ithalat oranının da aynı şekilde artış gösterdiği öğrenildi. Son 10 yılda ceviz üretim alanı neredeyse iki katına çıkmasına rağmen yılında yaklaşık milyon dolarlık ceviz ithalatı gerçekleştirildiği açıklandı.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde seafoodplus.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

“Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah e-postanızdan takip etmek için Habertürk bültene üye olun.”

CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ

___
 

Bu toprağın gücüyle

Bu toprağın emeğiyle,

Bu toprağın rengiyle..

İddia ediyoruz!

Dünyanın en kaliteli cevizini

Sizler için üretiyoruz.

Ceviz Üreticileri Derneği,

Büyük özveri ve emekle

Türkiye'nin en kaliteli cevizlerini üreten

ceviz yetiştiricileri tarafından kurulmuştur.

Amacımız, tarladan sofraya sunduğumuz

cevizlerimizin rengini, tadını, kokusunu 

hissetmeniz..

_____

Misyonumuz

Ceviz Üreticileri Derneği

Ceviz Üreticileri Derneği olarak amacımız, ürettiğimiz cevizlerimizin kalite kriterleri konusunda tüketiciyi bilinçlendirmek, büyük özveri ve emekle Türkiye'nin en kaliteli cevizlerini yetiştiren üyelerimiz ile nihai tüketici arasında bir iletişim köprüsü kurmaktır.

Ceviz Üreticileri Derneği Sürdürülebilirlik Kriterleri doğrultusunda, Anadolu'nun yıllık ceviz kültürünün mirası ile tabiatı koruyarak, ülkemizi ormanlaştırılmasına katkı sağlayarak, toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, kaliteli ve lezzetli ceviz yetiştiriciliği yaparak; ülkemiz cari açığına olumlu fayda sağlamak ana hedefimizdir.

Üretime, Toprağa Yatırım

 

Betona değil toprağa yatırım yaparak, büyük özveriyle, sabırla üzeri açık fabrikalarında ciddi yatırımlarla cevizlerini yetiştiren üyelerimiz, dünya standartlarında en kaliteli ceviz yetiştiriciliğini yaparken, ülkemizin istihdamına, kendine yeter tarımsal üretime sahip olması için canla başla çalışmaktalar.

Üretimini yaptıkları ve tarladan sofraya dünya kalite standartlarında ulaştırdıkları cevizlerini YERLİ CEVİZ markasıyla pazara sunan üreticilerimiz daima cevizin en iyisini sunmak için bir araya geldiler.

Ceviz Üreticileri Derneği, cevizin en kalitelisi YERLİ CEVİZ algısını pekiştirici, geliştirici faaliyetler ile tüketiciyi bilinçlendirme faaliyetleri yürütmektedir.

Ceviz Üreticileri Derneği, çatısı altındaki ceviz üreticisi üyelerinden oluşan komiteler aracılığıyla, cevizin sağlığa faydalarından sektörel raporlara, ülkemizde ve dünya pazarında ceviz üretimi konusunda yapılan bilimsel araştırmalara sektörel kaynak sağlamaktadır.

 

Üniversiteler ve yerli-yabancı sahada çalışan bilim adamları ile üyelerinin etkileşimini arttırarak, ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği, Üretim ve Kalite Komitesinin yayınladığı raporlarla sadece cevizin değil Türk tarımının geleceğine hizmet vermektedir.

 

Dernek bünyesinde kurulu Pazarlama, Sektörel Araştırma ve Bilgi Paylaşımı Komitesi yayınladığı çalışmalarla cevizin vatanında tüm dünya tarım ülkelerinde kaynak gösterilen sektörel birikimlerini paylaşmaktadır.

Tarım Bizim Geleceğimiz  

Binlerce yıldır onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu'da atalarımızın kök saldığı coğrafyamız dünyanın en geniş tarıma elverişli topraklarına sahip.

 

Tarım kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yıllık tarım tecrübesinin kendilerine kalan mirası ile sabırla, gayretle çalışan ceviz yetiştiricilerimiz sadece Cevizin En İyisi'ni üretmekle kalmayıp, tüm tarımsal sektörlere öncülük yapmaktadır.

Tarım, Türkiye’nin hem cevheri, hem de geleceğidir. Bu cevherin gelecek nesiller için de parlamasını sağlamak, hem ülkemize, hem de dünyamıza karşı sorumluluğumuzdur.

Tükettiğimiz Cevizin %70'ini İthal Ediyoruz​

Türkiye, yılda ortalama - ton ceviz tüketimi (kişi başı yaklaşık 3,3 kg.) ile dünyada en fazla ceviz tüketen ülkelerin başında gelmesine rağmen, maalesef tükettiğimiz cevizin yaklaşık %70'lik kısmını farklı ülkelerden ithal etmektedir.

 

Başta Amerika ve Şili olmak üzere, Çin, Ukrayna, Özbekistan, Moldova ve Arjantin ceviz ithal ettiğimiz ülkeler arasında yer almaktadır.

 

Ayrıca Türkiye, Amerika’nın ve Şili’nin ceviz ihracatlarında bir numaralı pazar olarak yer almaktadır.

Milyon Dolarlık İthalat

Yasal yollardan ve de aynı zamanda yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giren bu cevizlerin (yaklaşık ton)  ülkemize yüklediği döviz maliyeti yaklaşık milyon dolar civarındadır.

Cevizde (bademde de aynı şekilde) uzun süredir net bir ithalatçı  ülke konumundayız. Bademde tüketimimizin %90’a yaklaşan kısmını maalesef yurtdışından, ağırlıklı olarak da Amerika’dan ithal ediyoruz.

Bu ithalatın ekonomimize ve cari açığımıza getirdiği yüklerin dışında, tüketicimiz de maalesef tükettiği cevizin yerli üretim olmadığının büyük ölçüde henüz farkında değil, hatta çoğu yerli ceviz tükettiğini zannetmektedir.

Türkiye'nin Üretimi Yerli Ceviz, Cevizin En Lezzetlisi

 

Ceviz Üreticileri Derneği olarak en önemli misyonlarımızın başında yerli ceviz üretimini ve de yerli ceviz tüketimini arttırıcı faaliyetler ve çalışmalar gelmektedir.

 

Kuruyemiş firmalarının, ulusal perakende zincirlerinin, e-ticaret firmalarının, manav ve pazar alıcılarının ve de en önemlisi tüketicilerimizin “Türkiye’de üretilen yerli ceviz”i talep eder duruma gelmesi için derneğimiz yönetim kuruluyla, üyeleriyle, çalışma komiteleriyle ve bu amaçla hazırlanmış projeleriyle emin adımlarla yola koyulmuştur.

Türkiye Ceviz Üreticileri

Komitelerimiz

Komitelerimiz

sektörel bilgi 
paylaşımı

Dünyada ceviz yetiştiriciliği üzerine yapılan bilimsel çalışmaların takip edildiği  çalışma komisyonu

Komite Raporları

pazarlama
marketing

Tüketici ile ceviz üreticileri arasında kurulu iletişimleri kurgulayan çalışma komitemiz

Komite Raporları

üretim, kalite
ve standartlar

Ceviz yetiştiriciliğinde verim ve ürün kalitesi artışı için çalışmalar yapan

çalışma komitesi

Komite Raporları

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, dernek iletişimlerini sağlayan, 

çalışma komitesi

Komite Raporları

kurumsal
ilişkiler

Ceviz Üreticileri Derneği;

INC: International Nut and Dried Fruit Council Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi resmi üyesidir.

Üyelerimiz

Üyelerimiz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir