testis ağrısı sebepleri / Erkeklerde Kasık Ağrısı - Medicana Sağlık Grubu

Testis Ağrısı Sebepleri

testis ağrısı sebepleri

Testis ağrısı ihmal edilmemelidir

Testislerde ağrı, yerine göre ciddi sorunlara yol açacak rahatsız edici bir durumdur. Her ne olursa olsun, mutlaka değerlendirilmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Aksi takdirde hayatı tehdit edecek telafisi mümkün olmayan hastalıklar atlanabilir. Bu ağrıların büyük kısmı sekel bırakmadan geçer, ancak bir de kronik ağrılar vardır ki maalesef her zaman bir neden bulunamamakta ve geçici tedbirlerle tedavi edilebilmektedir. Kronik ağrılar bütün olguların yaklaşık beşte birini oluşturur.

Öncelikle ağrının acil müdahale gerektiren bir durum olup olmadığına karar vermeli. Bunların başında testis torsiyonu, apse aşamasına gelmiş iltihaplar, boğulmuş fıtıklar VE travma gelir. Testis torsiyonu, testisin asılı olduğu spermatik kordonun kendi etrafında dönmesinden kaynaklanır ve kan akımı bozulacağı için müdahale edilmezse 6 saat içinde geri dönüşü olmayacak şekilde kangren yaparak testis dokusunu haraplar. Apse ise, daha önceki iltihapların yeterli tedavi edilmemesi nedeniyle gelişen, testis çevresinde ya da içinde iltihapla dolu kese oluşmasıdır. Acilen boşaltılmazsa tüm vücuda yayılarak sepsise neden olabilir. Aynı şekilde boğulmuş fıtıklar da skrotum torbası içine inen bağırsakların sıkışması ve kangrenleşmesi sonucu gelişir. Düşme, çarpma ya da kesici aletlerin neden olduğu travmalar ise travmanın şiddetine göre ciddi sorun yaratabilir. Bütün bunlar en kısa zamanda hastane koşullarında tedavi edilmesi gereken durumlardır.

Bunların dışında varikosel, orşit ve epididimit gibi iltihaplanmalar, testis çevresindeki aksesuar dokuların lezyonları, hidrosel, spermatosel, diyabete bağlı nöropati, idrar yolu enfeksiyonları, kasık fıtıkları ve prostatit de testislerde ya da çevresinde hissedilen ağrı yapabilir. Bunlar daha geniş zaman içerisinde tetkik edilerek uygun tedaviye alınabilen durumlardır.

Bir de yansıyan ağrılar vardır. İdrar yolu taşları ve pelvis (leğen) kemiklerinden kaynaklanan ağrılar testiste hissedilebilir. Özellikle uzun süre koşmayı gerektiren sportif faaliyetlerde pelvis kemiklerinin aşındığı durumlarda bunun ağrısı testislerden geliyormuş gibi yanıltabilir.

Ama ağrının asıl korkutucu olanı bir tümöre bağlı gelişmiş olmasıdır. Testis kanserleri çok nadir görülür ama erken tanı konup tedavi edilirse, tamamen kurtulmak da mümkündür. Testis kanserleri her zaman ağrı yapmaz, ancak elle yoklandığında şişlik şeklinde fark edilebilir. Bazen iç kanama yaparak, bıçak girmiş gibi şiddetli ani ağrı olabilir. Bu nedenle de en ufak bir şüphede doktor kontrolüne müracaat edilmelidir.

Bütün bunların yanı sıra, testiste ağrı hisseden erkeklerin %18’inde hiç bir neden bulunamaz. Bu şekilde 3 aydan uzun süren, sürekli ya da zaman zaman tekrarlayan ağrılara biz kronik orkialji adı veriyoruz. Bu tür ağrılar biraz da kişinin ağrı eşiği ile ve psikolojik durumu ile ilgilidir. Kimi için hiç sorun teşkil etmezken, bazısında günlük hayatını etkileyecek derecede rahatsız edici olabilir. Böyle durumlarda öncelikle kesin olarak altta yatan bir nedenin bulunmadığı ortaya konulmalı. Daha sonra bazı proflaktik tedbirler ve ihtiyaç olduğunda ağrı kesiciler kullanılması önerilir. Çok ileri evrelerde testis sapına anestezik enjeksiyonları ya da cerrahi olarak sinirlerin kesilmesi gerekebilir.

Kısacası, testis ya da çevresinde bir ağrı hissediyorsanız, bunu ilk fırsatta doktorunuza danışın. Büyük olasılıkla önemli bir sorun çıkmayacaktır, çıksa da zamanında müdahale edildiği takdirde en az hasarla tedavisi mümkün olur.

Testis Ağrısı Sebepleri ve Iyileştirmesi

Testisler ve testis torbası fazla duyarlı bi alan olduğundan küçük darbeler neticesinde dahi acı çektirebilir. Sadece darbe neticesi olmayan testis ağrısı önemli bi sebepten kaynaklanıyor olabilmektedir. Bahsedilen rahatsızlıkların bir kısmı iyileştirme yapılmadığı halde kısırlığa ulaşan önemli problemlerle karşı karşıya yüzleştirebilir.

Doğru bir testis ağrısı teşhisi ve tedavisi için mutlaka Opr. Dr. Mehmet Solakhan ile iletişime geçin yada soru-cevap sayfasından anonim olarak sorunuzu sorun.

testis ağrısı

Testis Ağrısının Sebepleri

Testis İltihabı

Testis iltihabı (orşit) testis ağrısına vesile olabilmektedir. Prostat gibi bazen problemlerin yan etkisi şekilde meydana çıkabilse bile, çoğu zaman kabakulak probleminde kabakulak virüslerinin kan kanalı ile testise ulaşması sonucuyla meydana gelir. Sağ yada sol üreme bezinde veya ikisinde aynı zamanda hissedilebilir.

Hidrosel

Hidrosel, testisleri sarmalayan yaprakların ara kısmına sıvı birikmesi neticesi testis torbasının şişmesi halidir. Olağan koşullarda temel rahmindeki bebekte testislerin içerisinde bulunmuş olduğu boşlukla karın boşluğu aralığındaki bağlantı kapanır. Bahsedilen bağlantının devam etmiş olduğu çocuklarda hidrosel sıkıntısı görülmekte, testis ağrısına sebep olabilir.

Üreme torbası Toplardamar Ağının Genişlemesi

Daha fazla sol er bezinde görülen toplardamar ağı genişlemesi (varikosel) testis ağrısına sebep olabilir. Gençlerde daha çok görülmektedir. Genişleme yaşlılarda yada sağ testiste görülürse tümör olasılığı üstünde durulur.

Testis Torsiyonu

En yoğun 12 ile 18 yaş aralarında görülen testis torsiyonu problemi sağ er bezinin saat yönünde, sol üreme torbasının saatin tersi yönünde dönmesi neticesi meydana gelir. Sebebi, ırsi biçimde kimi baylarda testisleri sarmalayan dokunun yeterli derecede kuvvetli ve destekleyici olmamasıdır. Er bezi torsiyonu mevcut bulunduğunda testisler şişer ve çokca acılı olurlar. Bahsi geçen hastalık şu göstergeleri de meydana çıkartabilir:

  • Baş dönmesi
  • Bulantı, kusma
  • Menide kan

Üreme torbası sızısına vesile olan öteki konuları şu biçimde sıralayabiliriz:

  • Seksüel yolla bulaşan Epididimit rahatsızlığı
  • Prostat
  • Böbrek taşı düşürmek
  • Boşalma ile sonuçlanmayan uzun soluklu seksüel uyarılmalar
  • Testis Ağrısı Iyileştirmesi
  • Er bezi İltihabı Iyileştirmesi

Testis iltihabı (orşit) rahatsızlarına yatak dinlenmesi verilmekte. Gerek duyulduğu hallerde ateş düşürücü uygulanmalıdır. Kimi pozisyonlarda testislerin alttan desteklenmesi gerekmektedir.

Damar Ağı Genişlemesi Terapisi

Varikosel terapisinde tıbbi müdahale ile toplardamarlar bağlanır. Tedavi yapılmadığı durumda bahsi geçen hastalık kısırlığa yol açabilir.

Üreme torbası Torsiyonu Terapisi

Bahsedilen hastalık acil medikal müdahale gerektirir. Yinelemeye eğilimli bi hastalık olduğundan sızı azalsa dahi terapi katiyen dikkatsizlik edilmemelidir.

Iyileştirme sırasında hekim bireye anestezi uygulayarak hafif 1 tıbbi tedavi yapmış olacaktır. Oluşturulan küçük 1 delikle testisleri bi daha dönmeyecek biçimde küçük dikişlerle bağlar.

Üreme torbası acısını yatıştırmak için ek olarak şu teknikleri kullanabilirsiniz:

  • Testisleri destekleyecek elastik iç çamaşırı giyin
  • Uzanırken testis torbasının alt tarafına destekleyecek biçimde havlu yerleştirin
  • Sıcak duş yapın
  • Testis torbasındaki şişliği indirmek için buz kullanın

Uzun soluklu seksüel uyarılma akıbetiyle meydana gelen er bezi sızısı yüzde yüz zararsızdır. Bir kaç saat içerisinde yok olacaktır. Mastürbasyon acıyı düşürmede destek olabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir