bademcik şişliği / Bademcik İltihabı Belirtileri, Tanı ve Tedavisi | Özel Başarı Hastanesi

Bademcik Şişliği

bademcik şişliği

Eyvah Çocuğum Tonsilit Oldu!

Çocuklarda çok sık görülen ve tedavi edilmediğinde çocuğun gelişimini de olumsuz yönde etkileyen bademcik ve geniz eti problemlerini Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları ile konuştuk.

Tonsilit nedir?

Boğaz ağrısı, kaynağı çoğu zaman üst solunum yolunun enfeksiyonu olan ve çocuklarda sık rastlanılan bir şikayettir. Üst solunum yolu tanımlamasına burundan başlamak üzere, geniz eti (adenoid), bademcikler (tonsil), boğaz arka duvarı (farenks), ses telleri (vokal kord) girer. Bademcikler, ağız boşluğunda, dil kökünün hemen yanında, sağda ve solda birer tane olmak üzere yerleşmiş bağışıklık sisteminin ağız boşluğu içindeki savunma organlarıdır. Ağız boşluğuna hem hava yolu, hem de yiyecekler yolu ile gelen mikropların ilk karşılaşma noktalarıdır. Mikroplarla karşılaştıkları anda savunma sisteminin askerleri olarak bilinen antikor üretirler ve bu antikorlar mikroplara yapışarak onları yok ederler. Bu kadar önemli görevi olan bu organların bakteri ve virüslerin şiddetli saldırılarında enfekte olmaları sonucu bademcik iltihabı (tonsillit) gelişir. Özellikle çocukluk çağında sık görülür ve boğaz ağrısının bu yaş grubunda en sık nedenleri arasındadır.

Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuz Bademcik Enfeksiyonu Geçiriyor Olabilir!

Çocuklarda ilk 3 yaşa kadar olan bademcik enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu virüslere bağlı olarak gelişir. Bakterilerle enfeksiyon daha az olmakla birlikle belirtileri birbirinden farklıdır.

Virüslerle olan enfeksiyonlarda:

  • Bademcikler üzerinde kızarıklık,
  • Hafif ateş,
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma zorluğu
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Geniz akıntısı ön planda görülürken,

Bakterilerle olan enfeksiyonlarda:

  • °C’nin üzerinde ateş,
  • Boğaz ağrısı,
  • Yutma zorluğu,
  • Bulantı, kusma,
  • Bazen karın ağrısı,
  • Kulağa vuran ağrı,
  • Eklem ağrıları,
  • Boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) gibi bulgular görülebilir.

Boğaz ağrısı her iki tip enfeksiyonda da ortak şikayettir ancak tüm boğaz ağrılarının nedeni viral veya bakteriyel bademcik iltihabı anlamına gelmez. Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir. Çocuklarda özellikle yaz aylarında dondurma tüketilmesi sakıncalı değildir; sadece hijyenik koşullarda üretilmiş, ambalajlı, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tüketmeye dikkat edilmelidir.

Çocuğunuzu Korumak İçin…

Bulaşma, en sık damlacık yolu, direk temas ve mikroplu gıdalarla olur. Yaz aylarında özellikle klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı, klimaların filtreleri mutlaka antibakteriyel ürünlerle periyodik olarak temizlenmeli, hijyenik koşullarda üretilmiş gıdalar tercih edilmeli, anaokulları gibi çocukların toplu olarak bulunduğu alanların havalandırma sistemleri mutlaka hijyenik olmalı ve temiz hava sirkülasyonu sağlanmalı, ortak kullanım alanlarında temizlik için sıvı sabun,  tek kullanımlık havlu, mendil gibi eşyalar kullanılmalıdır.

Tedavi

Viral bademcik iltihabında antibiyotik verilmez çünkü etkisizdir, ağrı kesici, ateş düşürücü parasetamol gibi sadece şikayetleri giderecek ilaçlar verilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda viral enfeksiyon görüldüyse ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik verilebilir. Bakteriyel bademcik iltihabında en sık etken A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen ve halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakteridir. Bu bakterinin bu kadar önemli olmasının nedeni tedavi edilmemesi halinde akut romatizmal ateş (ARA) adı verilen ve kalp, eklemler, beyin, cilt tutulumu ile giden öldürücü olabilen hastalığa neden olmasıdır. Özellikle yaş arası çocuklarda bu hastalık görülür. Bu nedenle çocuklarda şiddetli, yüksek ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocuğum Bademcik Ameliyatı Olmalı mı?

1 yıllık takiplerine baktığınızda çocuğunuz yıl içinde en az 7 defa, 2 yıllık takiplerinde her yıl en az 5 defa ve 3 yıllık takiplerde her yıl en az 3 defa bademcik enfeksiyonu geçirdiyse bademciklerinin alınması çocuğunuzu özellikle akut romatizmal ateş gibi hastalıklardan çocuğu korumak amaçlı önerilir. Bizim de kendi kliniğimizde kabul ettiğimiz uygulama budur. Bu kriterler kliniklere göre değişkenlik gösterebilir. Kimi kliniklerde yılda 3 veya daha fazla atak olması tek başına ameliyat için yeterli görülebilir Bunun dışında günümüzde sık bademcik ameliyatı endikasyonu tıkayıcı uyku apne sendromuna yol açan bademcik büyümesi, bademcik apsesi, bademcik üzerinde kanser şüphesinin olmasıdır. En sık tartışılan konulardan birisi de en erken bu ameliyatın kaç yaşında yapılması gerektiğidir. Bademcikler bağışıklık sistemindeki gelişim sürecini 4 yaşından önce tamamlamadığından enfeksiyon nedeniyle bademcik ameliyatının 4 yaşından önce yapılması önerilmez. Ancak tıkayıcı uyku apne sendromu gibi nedenlerden yapılacak ise 4 yaş altında yapılabilir. Bu ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. Operasyon genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürer. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında anestezi uygulanır ve operasyon gerçekleştirilir. Ameliyat ağız içinden yapılır, dikiş kullanılmaz. Bademcik ameliyatı için son yıllarda en çok tercih edilen yöntem Termal Welding (operasyon sırasında kanama olmaksızın, yakmadan bademciklerin çıkarılmasını sağlayan, özel uçları olan aletle ile yapılan yöntem) ile yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür. Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır. 1 hafta boyunca gıdaların daha yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir.

Geniz Eti

Çocukluk yaş grubunda en sık görülen hastalık olan geniz eti, burun arkasında rosenmuller fossa adı verilen boşlukta yer alır.  Özellikle yaş arası çocuklarda genetik yatkınlık, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik yapı nedeniyle büyür ve yer aldığı boşluğu tıkar. Bu büyüme sonrası çocukta burun tıkanıklığı, geceleri horlama, ağzı açık uyuma, devamlı antibiyotik verilmesine rağmen geçmeyen burun akıntısı, sık rinosinüzit atakları gibi şikayetlerle karşımıza çıkar.

Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuzun Geniz Eti Olabilir!

  • Sürekli devam eden bir burun tıkanıklığı varsa,
  • Geceleri ağzı açık uyuyorsa,
  • Horluyorsa,
  • Geniz akıntısı varsa,
  • Sabahları yorgun uyanıyorsa,
  • İştahsızsa,
  • Kuru öksürüğü varsa geniz eti problemi yaşıyor olabilir. Geniz eti problemleri ilerleyen durumlarda kulaklarda işitme azlığı, orta kulakta sıvı birikimi gibi şikayetlerle karşınıza çıkabilir.

Geniz eti için ameliyat yaş sınırı nedir?

Geniz eti ameliyatı için kesin belirlenmiş bir alt yaş sınırı yoktur. Tercihen 2 yaşın üzerinde yapılmakla birlikte, tıkayıcı boyuta ulaşmış bir geniz eti mevcutsa 2 yaşın altında da yapılabilir.

Operasyon ne kadar sürer, anestezi verilir mi?

Genel anestezi altında yapılan operasyon yaklaşık 10 dakika sürer. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında yaklaşık 15 dakikalık bir anestezi uygulanarak operasyon gerçekleştirilir.

Dikiş kullanılır mı?

Ameliyat ağız içinden özel tasarlanmış aletler ile yapılır, burundan yapılmaz ve dikiş, tampon kullanılmaz.

İyileşme süresi nedir? Hastanede ne kadar kalınır?

Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.

Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır.

Kulak Tüpü Uygulaması

Kulak Tüpü (ventilasyon tüpü) özellikle orta kulakta sıvı birikmesi olarak bilinen Kronik Seröz Otitis Media (kulak zarı arkasında sıvı birikimi) tanısı konulan hastalarda uygulanılan tedavi metodudur. Orta kulakta sıvı birikimi genellikle geniz eti ile birlikte seyreder. yaş arası çocuklarda daha sık görülür ve tedavi edilmediği takdirde kulak zarı yırtılması, kalıcı işitme kaybına kadar giden hasarlar bırakabilir.

Kulak tüpü kimlere ve nasıl uygulanır?

Kulak tüpü kronik kulak zarı arkasında sıvı birikimi (seröz otitis) tanısı olan ve tedaviye rağmen düzelmeyen hastalara uygulanır. Kulak tüpü, kulak zarına yerleştirilen ve milimetrik boyutlarda tedavi edici bir üründür. Genel anestezi altında mikroskop yardımıyla, kulak deliğinden uygulanır. Herhangi bir kesi olmaz, dikiş uygulanmaz. Genellikle kulak zarı arkasında sıvı birikimi tanısı olan çocuklarda geniz eti şikayeti de birlikte seyrettiğinden bu operasyonlar birlikte aynı seansta yapılır.

Kulak tüpleri ne kadar süre kalır?

Kulak tüpleri çeşitli tiplerde ve maddelerde üretilir ve kalış süreleri buna göre değişkenlik gösterir. En sık kullanılan grommet tüpler 1 ay ile 15 ay arası değişen sürelerde kalır ve işlevini tamamlandığı zaman kulaktan kulak kiri yoluyla kendiliğinden atılır.

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir? Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer, Bitkisel Yöntemlerle En Hızlı Nasıl İyileşir?

Şayet sabahları uyandığınızda bademciklerinizde bir şişlik hissediyorsanız, boğanızda ağrı ve kaşıntı söz konusu ise bademcik şişmesi için ne yapmalı sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Temelde bademciklerin iltihaplanmasına bağlı olarak meydana gelen bu problemin gün içerisindeki diğer belirgin belirtileri ise yutkunmada zorlanma, ağız kokusu, seste değişik şeklindedir. Peki bu problemi yenmek için ne yapmak gerekiyor? Bademcik şişmesine iyi gelen evde çözüm yöntemleri nelerdir?

Bademcik şişmesine iyi gelen bitkisel yöntemler mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Bademciklerdeki şişliğin inmesini sağlayacak bitkilerin kullanımı için doktor görüşü alınmalıdır. Bademciklerin temel görevi, vücuda solunum aracılığıyla dahil olan virüs ve mikroplara karşı savunma merkezinin başlangıcı görevini görmektir. Bademciklerin söz konusu mikroplar karşısında galip gelememesi halinde bademciklerde iltihaplanma meydana gelir. Bu iltihaplanma da şişme problemini doğurur. Görevi mikropları filtrelemek olan bademciklerin iltihaplanması ve buna bağlı olarak şişmesi problemi ile her yaşta karşılaşmak mümkündür. Ancak bu problem çocuklarda, yetişkinlere göre daha sık bir şekilde görülür.

BADEMCİK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

  1. Bazı bakteri ve virüsler: Bademciklerdeki şişkinlik probleminin en önemli sebebi enfeksiyondur. Enfeksiyona sebep olan faktörlerin başında ise bakteri ve virüsler gelir. Bakteri ve virüslerin bağışıklık sistemi ile karşı karşıya gelerek doğurduğu sağlık problemleri bademcik şişmesine neden olur. Bu sağlık problemleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Grip, soğuk algınlığı, diş apsesi, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, kulak enfeksiyonları, faranjit
  2. Sinüzit: Özellikle kış aylarında varlık gösteren sinüzit hastalığı, geniz akıntısına sebep olur. Geniz akıntısının içeriye doğru akıntıya sebep olması boğazlarda mikrop birikmesine, bu da bademciklerin şişmesine yol açar.
  3. Sigara ve alkol tüketimi: Sigara ve alkol tüketimi, bademciklerin iltihaplanarak şişmesine neden olan çevresel faktörlerin başında gelir. Bunların dışında bademciklerde iltihaba sebep olması muhtemel çevresel faktörler şunlardır: Çamaşır suyu, tuz ruhu gibi boğazın tahriş olmasına sebep olan kimyasallara maruz kalmak, düzensiz beslenme, düzensiz uyku

BADEMCİK ŞİŞMESİ DIŞARIDAN BELLİ OLUR MU?

Birer lenf bezi olan bademcikler, iltihaplanarak şişmeleri halinde bu şişkinlik dışarıdan fark edilemez. Fakat el ile dokunarak söz konusu şişkinliğin fark edilmesi mümkündür. El ile yapılan muayenede çenenin alt kısmında ve boğazın iki yanında şişlik fark edilebilir. Bademciklerde şişkinliğin çok ileri düzeyde bir hal almaması halinde şişliğin dokunmadan fark edilmesine olanak yoktur.

BADEMCİK ŞİŞMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bademciklerin şişmesinin öncü belirtilerinin aşağıdaki gibi sıralanması mümkündür. Bademcik şişmesi belirtileri:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Boğaz ağrısı
  • Seste değişiklik
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Süreklilik arz eden ağız kokusu problemi
  • Yutkunma esnasında boğaza bir şey takılıyormuş hissi
  • Yutkunmada zorlanma

BADEMCİK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

Bademcik şişmesi problemi evde uygulanması mümkün doğal yöntemler ile yok edilebilir. Tuzlu su ile gargara gibi evde doğal yöntemlerin yanı sıra bademcik şişmesine iyi gelen bitkisel yöntemlerden de faydalanılabilir.

  1. Tuzlu ılık su: 1 çay kaşığı tuzu ılık su ile güzelce karıştırın. Tuz eridiğinde bu suyla gargara yapabilirsiniz. Günde kez bu gargarayı tekrarlayarak şişliğin inmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Limonlu ılık su: Hem C vitamini açısından zengin içeriği ile bağışıklığı güçlendiren hem de mikropları öldürücü etkisi sayesinde boğazdaki mikropları yok eden limon suyu ile gargara yaparak boğazınızı rahatlatabilirsiniz.

BADEMCİK ŞİŞMESİNE İYİ GELEN BİTKİSEL YÖNTEMLER

Halk arasında mucizevi olarak nitelendirilen ve hemen her derde deva görülen bazı bitkilerden faydalanarak bademciklerinizdeki şişlik problemini giderebilirsiniz. Güçlü antioksidan olma özelliğinin yanı sıra yatıştırıcı etkisi bulunan bu bitkiler, kısa süre içerisinde bademciklerdeki şişliğin inerek boğazların rahatlamasını sağlar. Bu bitkilerin şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Sarımsak
  • Ada çayı
  • Çemen otu tohumu
  • Tarçın çayı
  • Ballı ılık su
  • Bal ve zencefil karışımı
  • Portakal suyu
  • Papatya
  • Meyan kökü
  • Okaliptüs
  • Ihlamur

Bademcik şişmesi nasıl geçer sorusu bu şekilde yanıt bulurken kronik bademcik enfeksiyonu ve ses kısıklığına karşı İbrahim Saraçoğlu kürü de faydalı olabilir. Bu kürün hazırlanışı ve kullanım şekli şöyledir:

Bademcik şişmesine ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu adaçayı kürü:

  1. Yaklaşık bir su bardağı kadar suyu bir tatlı kaşığı adaçayı ile karıştırın.
  2. Karışımın kapağını kapatıp on dakika kadar demleyin.
  3. Bu karışım ile günde kez gargara yapabilirsiniz.

Öte yandan gargaranın yanı sıra bir aylık süre boyunca bir çay bardağı adaçayı içmek de boğazların rahatlamasını sağlayacaktır. Fakat demleme süreci tamamlandıktan sonra bitkiyi çok fazla suyun içerisinde tutmamanız gerekir. Mutlaka süzerek bitki ile suyu ayrıştırmalısınız. En doğru uygulama şekli akşam yatmadan ve sabah uyanır uyanmaz adaçayı tüketmektir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru ve Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer, Gece Artan Öksürüğü En Çabuk Ne İyileştirir?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Bademcik şişmesi ne kadar sürede geçer?

Peki, bademcik şişmesi kaç günde geçer? Bademcik şişmesi hastalığı kendini gün sınırlayan bir rahatsızlıktır. Ancak doktor kontrolünde doğru tedavi yöntemleri ile bu süre kısaltılabilir.

Bademcik şişmesine hangi ilaç iyi gelir?

BADEMCİK ŞİŞMESİ TEDAVİSİ Yutma ile ilişkili ağrılarda boğaz spreyleri ve Tylenol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar içeren pastiller kullanabilirsiniz. Acıyı tedavi etmek, yemek yiyip içebilmenize yardımcı olur. Diğer semptomların nedeni bakteriyel veya viral ise; antibiyotik ile düzelir.

Bademcik iltihabına hangi bitki iyi gelir?

Peki bademcik iltihabına ne iyi gelir? Bal ve sarımsak 1 kaşık bal ile 4 diş sarımsağı karıştırıp ılık suda eritin.Günde kez 4 gün boyunca tüketin. Zencefil, karabiber ve fesleğen karışı Bu üç maddeden hazırlanan karışım enfeksiyonla savaşta çok etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Bademcik şişmesine hangi çay iyi gelir?

5) Zerdeçal Çayı Bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak sıcak suda karıştırın ve dinlendirin. Sonra süzerek bu suyu için. Tadı keskin gelirse bir iki damla limon ile yumuşatabilirsiniz. Zerdeçal çayı, boğaz yolunda oluşan iltihapları ve bademcik şişmesini iyileştirecektir.

Tek Taraflı Bademcik Şişmesi Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Sağ Ya Da Sol Bademciğin Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik şişmesi durumu özellikle havaların soğuması ile kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora gidilerek tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekmektedir. Ancak evde yapılabilecek basit tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Tek Taraflı Bademcik Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bademcik şişmesi durumu farklı sebeplerden meydana gelebilmektedir. Bademciklerin şişmesi ağrı hissi oluşmasına neden olur. Çoğu kişinin şişliğin dışarıdan görünüp görünmediğini merak etmektedir. Ancak bademcik şişmesi dışarıdan görülebilen bir durum değildir. Eğer hastalık çok fazla ilerlemiş ise o zaman dışarıdan görünme durumu meydana gelebilmektedir. 

Bademciğin tek taraflı olarak şişmesi durumu, adenovirüs olarak isimlendirilmektedir. Bu durum çoğunlukla enfoksiyon sebebi ile meydana gelmektedir. Öpücük hastalığı ismi ile de bilinen Ebstrein Barr virüsü ya da adenovirüs sebebi ile tek bir bademciğin şişmesi durumu meydana gelebilmektedir. 

Bademcik şişmesi durumu boğazda ağrı ve acıya sebep olur. Bu sebeple ilaç tedavisine başlamak hastalığın hafifi atlatılmasını sağlayacaktır. Fakat ilaçların kesinlikle doktor kontrolü altında alınması oldukça önemli bir konudur. 

Sağ Ya Da Sol Bademciğin Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

  • Bademcik şişmesi durumunda tuzlu su gargarası ağrının azalmasına ve mikropların ölmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanında bu bölgede oluşan iltihapların giderilmesi açısından da oldukça önemlidir. 
  • Vücuttaki iltihapların giderilmesi için soğuk kompres uygulamak oldukça etkili bir yöntemdir. Bademcik şişliği durumunda özellikle çocuklarda dondurma ile iltihap ve ağrının azaltılması sağlanabilmektedir.
  • Bademcik iltihaplanması durumunda bulunulan ortamın havasının kuru olması ağız kurulukları yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu da boğazın çok fazla tahriş olmasına neden olmaktadır. Hava nemlendiriciler sayesinde havanın çok daha nemli olması sağlanabilir. 
  • Pastiller içeriğinde bulunan anti enflamatuar sayesinde ağrının azalmasını sağlamaktadır. Özellikle içerisinde meyan bulunan pastiller ağrının azalması açısından oldukça etkilidir. Ancak küçük yaştaki çocuklarda boğulma riski oluşabileceği göz önünde bulundurularak pastil verilmemelidir. 

Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Bademcik şişmesinin belirtileri nelerdir?

Boğazın iki yanında bulunan ve oval şekilli yumuşak doku kitleleri olan bademcikler, lenfatik sistemin önemli parçalarıdır. Özellikle çocukluk çağında bolca karşılaşılan bademcik şişmesi genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Bademcik enfeksiyonları tonsilit ya da bademcik iltihabı olarak da bilinir. Peki bademcik şişmesine ne iyi gelir?

Bademcik, vücudu hastalık ve enfeksiyondan koruyan lenfatik sistemin önemli bir parçasıdır. Ağız yoluyla giren virüs ve bakterilere karşı ilk savunma kapısı bademciklerdir.

Sindirim sistemi içinde yer alan ağız ve yemek borusunun da dahil olduğu, boynun ön kısmında yer alan ve tüp biçiminde olan boğaz kısmında bazı nedenlere bağlı olarak şişlik görülebilir.

Boğaz şişliklerinde ağrı ile birlikte en sık görülen belirtilerden biri de yutkunmada yaşanan zorluktur. Özellikle uzun süren boğaz şişliklerinde yutkunma zorluğu, konuşmayı ve beslenmeyi de etkilediği için bu durum, günlük hayatı da olumsuz etkiler. Bu nedenle, bu belirtiyi gösteren hastalar genellikle boğaz şişliğine bağlı olarak gelişen yutkunma zorluğuna nelerin iyi gelebileceğini araştırırlar.

Yutkunmanın kolaylaşması için öncelikle boğazın yumuşatılması gerekir. Boğaz kısmı, özellikle şişlikle birlikte kurur ve bu durum, yutkunmayı daha da zorlaştırır. Yutkunma zorluğunu gidermek için hastalar evde doğal tedavi yöntemlerinden yararlanabilirler. Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.

Doktor kontrolünde kullanılacak bazı parasetamol grubu ağrı kesiciler de hem boğaz şişliğinin iyileşmesinde hem de yutkunmanın kolaylaşmasında etkin rol oynar.

BADEMCİK ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Şiddetli boğaz ağrısı, kuruluk ve kaşıntı

-Bademciklerde kızarıklık ve şişme

-Yüksek ateş

-Yutma ve yutkunma güçlüğü, bazen yutma güçlüğü o kadar fazla olmaktadır ki hastalar ilaçları yutamadıkları için ilaçlar serumla damardan veya kastan enjeksiyon olarak verilebilmektedir.

-Yutma fonksiyonları azaldığı için yeterli besin ve sıvı alımı yapılamaz. Yeterli sıvı alınamaması vücudun susuz kalmasına ve ateşlenmesine neden olabilmektedir.

-Baş ağrısı

-Halsizlik, yorgunluk

-Genel vücut, kas ve eklem ağrıları

-Kötü nefes ve ağız kokusu

Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Bademcik şişmesinin belirtileri nelerdir? - 1

BADEMCİK ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Bademcik şişmesine genellikle virüsler neden olur. Bademcik şişmesine neden olan en yaygın virüsler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Adenovirüsler: Bu virüsler yaygın olarak bulunup, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşite neden olur.

Epstein-Barr virüsü (EBV): Epstein-Barr virüsü bazen öpüşme hastalığı olarak adlandırılan mononükleoza neden olur. Enfekte tükürük yoluyla yayılır.

Herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1): Dudaklarda uçuk çıkmasına neden olan bu virüs, bademciklerin şişmesine de neden olabilir. Herpes enfeksiyonlarında bademcikler üzerinde çatlaklar ve kabarcıklar gözlenebilir.

Sitomegalovirüs (CMV, HHV-5): CMV vücuda farklı yollarla girebilen ve herpes ailesine ait bir virüstür. İmmün sistemi zayıflayanlarda ya da hamilelerde yüzeye çıkabilir.

Kızamık virüsü (rubeola): Kızamık virüsü çok bulaşıcıdır ve mukus ya da tükürük yoluyla bulaşır. Çoğu kişi kızamık hastalığına karşı aşılansa da günümüzde aşı karşıtı propogandalar hastalığın tekrar gözlenmesine neden olmuştur.

Bunun haricinde bademcik şişikliği birkaç bakteri suşundan da kaynaklanabilir. Şişmiş bademciklerden sorumlu en yaygın bakteri türü Streptococcus pyogenes'tir (grup A streptococcus). Tüm bademcik iltihabı vakalarının yaklaşık %15 ila 30'una bakteriler neden olur.

BADEMCİK ŞİŞMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hasta hikayesi, fizik muayene bulguları hastaya bakıldığı zaman tonsilit tanısının konulmasında genellikle yeterli olmaktadır. Enfeksiyonun viral mi bakteriyel mi oluşu ise alınan sürüntü örneklerinden ve yapılan testlerden sonra belirlenebilmektedir.

Bu testler hızlı streptokok antijen testi ve detaylı boğaz kültürü testleridir. Röntgen incelemesi ve kan testleri de teşhis için yapılan tetkikler arasında yer almaktadır. Enfeksyonun bakteri mi, virüs kaynaklı mı olduğu belirlendikten sonra tedavi bu doğrultuda verilmektedir

Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Bademcik şişmesinin belirtileri nelerdir? - 2

BADEMCİK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

"Bademcik şişmesi nasıl geçer?" ya da "Bademcik şişmesine evde ne gibi uygulamalar yapılabilir?", birçok kişi tarafından merak edilen sorulardır. Hekime başvurmadan önce ya da tedaviniz ile birlikte evde yapabileceğiniz uygulamalar, bademciklerinizdeki rahatsızlığın azalmasına destek olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

-Tuzlu su ile gargara yapmak 

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir. İdeal bir tuzlu su gargarası yapmak için yaklaşık 4 çay kaşığı ılık suya yaklaşık ½ çay kaşığı tuz ekleyin. Tuz eriyene kadar karıştırın. Gargara yapın ve birkaç saniye ağzınızda çalkalayıp tükürün. Normal su ile durulama yapabilirsiniz.

-Meyan pastilleri

Piyasada birçok pastil bulunmaktadır. Bununla birlikte, hepsinin farklı özelliklerinin bulunması nedeniyle, aralarında seçim yapmak zordur. Özellikle doğal anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşenler veya ağrıyı kendi başına rahatlatabilecek bileşenler içeren pastiller boğaz ağrılarını hafifletirken tedaviye yardımcı olabilir. Meyan içeren pastiller güçlü antienflamatuar faydalara sahiptir.

Boğulma riski nedeniyle küçük çocuklara pastil verilmemelidir. Boğaz spreyi genellikle bu yaştaki çocuklar için çok daha iyi bir seçimdir. 

-Ham bal ile hazırlanmış ılık çaylar

llık olarak hazırlanan içecekler, bademcik iltihabının neden olduğu yutkunma güçlüğü ve ağrı gibi rahatsızlıkların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Genellikle çaya eklenen saf bal, güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bademcik iltihabına neden olan enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.

Sıcak yerine, ılık çay tercih edilmeli ve bal eriyene kadar karıştırılmalıdır. Bazı çaylar, bu gibi uygulamaların faydalarını güçlendirebilir. Örneğin, zencefil çayı ya da rezene, iltihap ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü anti-enflamatuarlar içerir.

-Buzlu parmak dondurmaları veya buz parçaları 

Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir. 

-Hava nemlendiricileri

Odanın havası kuru ise veya bademcik iltihabı sonucu ağız kuruluğu yaşanıyorsa, odanın havasını nemlendirmek, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kuru hava, boğazı daha fazla tahriş edebilir ve bu tip aletler havaya nem ekleyerek boğaz ve bademciklerde hissedilen rahatsızlığı hafifletebilir. 

Özellikle geceleri uyurken, bademcik iltihabı azalana kadar oda nemli tutulmalıdır. Hava nemlendirici cihazın olmadığı durumlarda sıcak bir banyo yoluyla istenen nem sağlanabilir

Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Bademcik şişmesinin belirtileri nelerdir? - 3

BADEMCİK ŞİŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akut bademcik enfeksiyonlarının toparlanma evresi 1 hafta civarında sürmektedir. İlaçla tedavinin başlamasının ardından gün süren ateş ve ağrı devam edebilmektedir.

Bakteriyel enfeksiyon tedavilerinde antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, boğazı rahatlatan pastiller ve bağışıklık istemini güçlendirmek için C vitamini destekleri verilmektedir.

Viral enfeksiyonlarda erişkin ve çocuklara verilen ilaçlar değişmekle birlikte ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve mineraller, boğazda oluşan ağrıları rahatlatmak için pastiller kullanılmaktadır. Daha ağır tablolarda serum verilebilmektedir.

Bir erişkin ya da çocuk 1 sene içinde 7 defa ya da 3 sene boyunca her sene 5 defa bademcik enfeksiyonu geçirmişse bademcik operasyonu yapılmasına karar verilebilmektedir.

Kronik tonsilitin akut atakları ilaç tedavileriyle düzeltilebilmektedir ama çok sık geçirilmesi vücuttaki diğer mekanizmaların bozulmasına yol açabilmektedir.

Özellikle streptokok bakterisinin yol açtığı kronik tonsilit, akut romatizmal ateş denilen kronik başka bir hastalığa neden olabilmektedir.  Akut romatizmal ateş ise kalp ve kalp kapakçığına zarar veren, böbrek yetmezliğine sebep olabilen bir hastalıktır. Bütün bu hastalıkları da önleyebilmek adına hastanın genel hayat kalitesini artırmak adına bademcik operasyonu yapılması gerekmektedir.

Ayrıca genellikle çocuklarda görülen ateşin sık sık yükseldiği nedeni bilinmeyen ateş tablosunda da bademcikler alınabilmektedir. Yüksek ateşin nedeni bademcik olarak düşünülmektedir. Bademciklerde bulgu olarak bir sorun olmaz ama çocuğa yapılan çeşitli testlerde CRP gibi değerler yüksek çıkmaktadır.

Bademcik enfeksiyonuna bağlı olarak bazen bademcikler aşırı bir şekilde büyümektedir. Hasta da yutma zorluğu ya da ateş yapmamaktadır ama hastanın nefes yolunu kapatabilmektedir. Bu duruma öpüşen bademcik denmektedir. Öpüşen bademcik erişkin ve çocuk apnesini tetiklemektedir. Kaliteli uyku uyuyamaz hasta ve horlamaları artmaktadır. Bu tür durumlarda da yine bademciklerin alınması gerebilmektedir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası