islamda evlat edinmenin hükmü / Müslümanlıkta evlat edinme yok - Güncel - ODATV

Islamda Evlat Edinmenin Hükmü

islamda evlat edinmenin hükmü

İslam'da Evlat Edinme Caiz mi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Müslümanlıkta evlat edinme yok

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, İslam Hukuku'nda 'Evlat edinme' diye bir husus olmadığını söyledi. Müftü Yardımcısı Kotan, "İslam Hukuku'nda evlat edinme yok. Çocuk alınıp belli ölçülerde bakılabilir. Erkek veya kız çocuk buluğ çağına geldiği zaman İslam Hukuku'nun koyduğu mahremiyete dikkat ederek aynı evde bulunabilir. Fakat öz evlat gibi olması mümkün değildir" dedi.

Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle ' Alo Fetva' hattının her gün saatleri arasında hizmet vereceğini söyledi. Kotan, Dini Danışma Çağrı Merkezi'nde erkek ve kadın görevlilerin halkı dini konularda bilgilendireceğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Nasıl ki; 'itfaiye ', 'acil servis ' olarak biliniyorsa, 'Alo da 'Dini danışma soru merkezi' olarak bilinmelidir. Fetva hattına çok ilginç sorular geliyor. Özellikle son günlerde gelen 'Dinimizde evlat edinmeye bakış nasıldır?' sorusu dikkat çekiyor. İslam Hukuku'nda evlat edinme yok. Örneğin, çiftlerin başka çocukları var, yine evlat edinmek istiyorlar. İslam'da ya nesep (evlilik) yoluyla ya da süt yoluyla ancak mahremiyet oluşabilir. Süt yoluyla oluşabilmesi için de 2 yaşına kadar çocuğun süt emmiş olması lazım ki; neseben o bayanın veya erkeğin çocuklarıyla kardeş olabilsin. 2 yaşın üstünde evlat edinme durumunda özellikle belli bir yaştan sonra mahremiyet sınırlarına dikkat etmek lazımdır. Çünkü dedik, islamda evlat edinme müessesesi yoktur. Belli bir yaştan sonra erkek ve kadın birbirlerine mahremiyet sınırları içerisinde hassasiyet göstererek belli bir ortamda bulunabilirler. Çünkü normalde o ikisinin birbiriyle evlenmesi caizdir. Ama sütten oluşmuş bir kardeşlik varsa aynen neseben haram olanlar gibi sütten de haram olurlar ve evlenmeleri caiz değildir. Hiç çocuğu olmayanlar için çocuk alınıp belli ölçülerde bakılabilir. Erkek veya kız çocuk buluğ çağına geldiği zaman İslam Hukuku'nun koyduğu mahremiyete dikkat ederek aynı evde bulunabilir. Ancak öz evlat gibi olması söz konusu değildir."

İLGİNÇ SORULAR

'Alo Fetva Hattı'na gelen sorulardan bazıları da şöyle:

* Muta nikahı caiz midir değil midir?

* Bedenen, zihnen engelli olan çocuğu aldırmak doğru mu?

* Kredi ile ev araba alabilir miyim?

* Ağlamak abdesti bozar mı?

* Kordon bağlatmak, spiral taktırmak, burun estetiği, saç ektirmek, dövme yaptırmak, eşin erkek akrabalarıyla yalnız kalmak, internetten alışveriş yapmak, gazlı içecekler içmek, TOKİ'den ev almak, bir kadının eşinden gizli para harcaması, lazer epilasyon yaptırmak caiz midir?

* Zekatı taksitlendirerek vermek, varis çorabı üzerine mes edilir mi?

* Evli bir çift süt kardeş olduklarını öğrenirse ne yapmalıdır? Nikahları düşer mi? * Bir kadeh içki içmek de haram mıdır, bu konuda ölçü nedir?

* Hazır yiyeceklerdeki mayaların dini hükmü nedir?

funduszeue.info

 

İSLAMDA EVLAT EDİNME VAR MI? İslamda Evlat Edinme Şartları Neler? Evlat Edinmek Caiz Midir? Evlat Edinilen Çocuk/Bebek Dinen Doğru Mu?

Türkiye’yi yasa boğan yıkıcı depremlerde açıklanan son verilere göre 40 binden fazla vatandaşımız vefat etti. Annesi babası enkaz altında can veren bebeklerin ve çocukların ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından koruma altına alındığı, evlat edinmek isteyenlerin başvuruda bulunması gerektiği bildirildi. Gerekli şartları sağlayan ve yeteri uygunlukta olan ailelere sahiplendirme yapılacağı ifade edilirken binlerce başvuru yapıldı. Fakat İslam Dininde Evlat Edinme var mı sorusu çokça araştırıldı. Kullanıcılar arama motorlarında konuya ilişkin detaylı araştırmalar yapmaya başladı. Peki, İSLAMDA EVLAT EDİNME VAR MI? İslamda Evlat Edinme Şartları Neler? Evlat Edinmek Caiz Midir? Evlat Edinilen Çocuk/Bebek Dinen Doğru Mu? detaylar haberimizde…

İSLAMDA EVLAT EDİNME VAR MI? İSLAMDA EVLAT EDİNME ŞARTLARI NELER? EVLAT EDİNMEK CAİZ MİDİR? EVLAT EDİNİLEN ÇOCUK/BEBEK DİNEN DOĞRU MU?

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıcı hasara yol açan depremlerdeki enkazlardan sağ olarak kurtarılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bebek ve çocukları sahiplenmek için aileler binlerce başvuru yaptı.

Başvurulara ilişkin ise İslamda caiz midir sorusu akıllarda yer etti.

İslamda Evlat Edinme Var Mı sorusunun yanıtı şöyle:

Alınan evlatlık, büyüyünce erkek ise size, kız ise beyinize yabancı olur. Yabancı bir kimse ile beraber kalmak ise caiz değildir. Bu bakımdan evlatlık alırken, kardeşlerinizden birinin oğlunu veya beyinizin kardeşlerinden birinin kızını alırsanız mesele kalmaz.

Yahut, aldığınız erkek bebek, kız kardeşlerinizden birini veya erkek kardeşlerinizden birinin hanımını emerse, sizin yeğeniniz olacağı için yabancı olmaz.

Kız bebek alınca da, beyinizin kız kardeşlerinden biri veya kardeşlerinin hanımlarından biri emzirirse, beyinizin yeğeni olacağı için ona yabancı olmaz.

Sual: Evlatlığa miras düşer mi?

CEVAP

Evlatlık alınan çocuk, dinen mirasçı olamaz. Ancak sağlığınızda, malınızın bir kısmını veya tamamını hediye etmenizde hiçbir mahzur yoktur.
Mal kaçırmak niyetiyle evlatlık olmak doğru değildir. Sağlığında, evlatlığa mal vermek caizdir.

Sual: Evlatlık alınan çocuğa oğlum veya kızım demek caiz midir?

CEVAP

Bu benim oğlumdur veya bu benim kızımdır demek haram olur. Fakat çağırırken, yahut onlardan bahsederken oğlum, kızım demekte mahzur yoktur.

Evlatlığa (Biz senin öz anan-baban oluruz) demek günah olur. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız olarak tanımadı.) [Ahzab 4]

Hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Babası olmadığını bildiği halde, kasten birine “Bu benim babam” diyene Cennet haram olur.) [Buhari]

Sual: Kızını veya oğlunu birine evlatlık verince, o çocuğun hakkı senden gidiyor mu? Yoksa devam ediyor mu?

CEVAP

Gitmez, devam eder.

Sual: Ahirette o çocuk anne babasından hak talep eder mi?

CEVAP

Elbette, kötü bir kimseye verilmişse niye namaz kılmayan içki içen birine verdin diye sorabilir.

Çocuğu birine evlatlık verirken müslüman bir aileye ve dini öğretecek birine vermek lazım. İstenildiği zaman geri alınabilir. Çocuğu iyi terbiye edip etmediği kontrol edilmelidir. Evlatlık verince onların çocuğu olmuş olmaz. Miraslarını almaya dinen hak kazanmaz. Erkek ise evin hanımına yabancı olur, büluğa erince o evde kalamaz. Kız ise evin erkeğine yabancıdır. Baliga olunca o evde kalamaz. Bunun gibi zararları vardır.

Sual: Evlatlık öz evlat gibi olur mu? Yani yanında başı açık gezebilir mi, nikah düşer mi?

CEVAP

Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.

Sual: Üstümüze kaydı yapılan evlatlığımın ateist babası şimdi çocuğu istiyor. Vermek zorunda mıyız?

CEVAP

Hayır vermek zorunda değilsiniz. Verip de çocuğun dinsiz yetişmesine sebep olmamak gerekir. Evlatlık yabancıdır

Sual: Mutezile kafalı bir yazar, (Evlat edinilen çocuk, evlatlık alan karı kocaya mahrem olur) diyor. Evlatlık yabancı değil mi?

CEVAP

Elbette yabancıdır. Evlatlığı mahrem ve kendi öz evladı gibi bilmek, cahiliye âdetlerindendir. İslamiyet bu âdeti kaldırmıştır. Bir âyet-i kerime meali:
(Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız kılmadı.) [Ahzab 4]

Evlat Edinmek Dinen Caiz midir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası