yurtdışından tablet getirmek / Yurt dışından telefon getirme şartları neler? | DonanımHaber

Yurtdışından Tablet Getirmek

yurtdışından tablet getirmek

Yeni yasaya g&#;re yurtdışından telefon getirme şartları neler?

Tam Boyutta Gör

Yurtdışından telefon getirme sınırı kontrol edilecek 📱

"Yurtdışından kaç telefon getirme hakkı var? Yurtdışından kaç telefon getirilebilir?" soruları yeni yasayla birlikte en merak edilen konuların başında geliyor. Yolcu muafiyetlerine göre Türkiye'ye üç takvim yılı içerisinde bir telefongetirilebiliyor.

Ticaret Bakanlığı, yolcuların üç yılda birden fazla telefon getirmesini engellemek için yeni sisteme geçiyor. Gümrük Muhafaza Memurları, sorgulama ekranlarından BTK verilerini kontrol ederek bir kişinin en son ne zaman gümrük vergisiz telefon getirdiğini görebilecek.

Üç yılda birden fazla telefon getirilirse ne olacak ❓

Tam Boyutta Gör

Sadece ikinci telefon kontrol edilecek 2️⃣

Yolcunun hali hazırda kullandığı bir telefonu için kontrol yapılmayacak. Kapalı kutu içerisinde getirilen veya birden fazla telefon ile giriş yapmaya çalışan yolcuların telefonları kontrol edilecek. İki telefonu olanların kapalı kutudaki telefonu için muafiyet kontrolü yapılacak. 

Söz konusu uygulama 1 Kasım tarihi itibarıyla hayata geçirilecek. Bu tarihten itibaren yolcuların telefon getirme hakkının olup olmadığı kontrol edilecek. Üç yılda birden fazla telefon getirdiği tespit edilen kişilerin telefonları gümrük ambarına sevk edilecek.

Telefonlar nasıl tespit edilecek 🤔

Tam Boyutta Gör

Yurt dışından gelen yolcuların valizleri x-ray taramasına alınırken valizinde cep telefonu bulunan yolcu, muafiyet kontrolü için ofis bölümüne davet edildi. Burada sistem üzerinden, söz konusu cep telefonunun muafiyet hakkı bulunup bulunmadığı sorgulandı. Burada incelenen yolcunun en son 19 Eylül 'de bir telefon getirdiği belirlenirken yolcuya üç takvim yılında bir telefon getirme hakkı bulunduğu ve 1 Ocak 'te yurt dışından telefon getirme hakkını elde edeceği anımsatıldı. Yolcunun telefonu, örnek uygulama kapsamında gümrük işlemi yapılmak üzere ambara alındı.

Yeni uygulama 1 Kasım itibarıyla uygulanmaya başlanacak. Bir yolcunun üç takvim yılı içerisinde birden fazla telefon getirdiği tespit edilirse telefon gümrük ambarında muhafaza altına alınacak.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması 🔽

"Yurt dışından yolcu beraberi getirilen eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından ülkemize gelen yolcular, üç takvim yılında bir adet cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebilmektedir.

30 Mayıs tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre 2 (iki) takvim yılından 3 (üç) takvim yılına çıkarılmış, ayrıca yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı" da eklenmiştir.

Söz konusu uygulama dâhilinde, yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limitinin (üç takvim yılında 1 adet) teknik takibini mümkün kılmak için, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yürütülen teknik çalışma kapsamında, yolcuların üç yıllık süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısı takip edilecek ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesi önlenecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca aktarılan veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde ülkeye girişte, gümrük sahalarımızda görevli Gümrük Muhafaza Memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek.

Söz konusu uygulama 1 Kasım tarihi itibarıyla hayata geçirilecektir. Böylelikle yolcu beraberi getirilen cep telefonlarının takibi sağlanarak kişisel muafiyetlerin suistimal edilmesinin önüne geçilecektir."

seafoodplus.info Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayıseafoodplus.info haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:DH Android Uygulamasını İndirDH iOS Uygulamasını İndir
Reklamlarİş makineleri operatörlük kursu

Yurt dışından elektronik eşya getirme ile alakalı geçmişte yazdığımız bu yazımızı günün şartlarına göre yeniden düzenleme kararı aldık. Malumunuz elektronik eşyaların pahalılığı, ek vergiler, ilave ücretler gibi bir çok değişiklik yapıldı. Peki bu yapılanlardan sonra yurt dışından elektronik eşya getirmek mantıklı mı? Ekonomik anlamda avantajlı olur mu? Size hem güncel detayları aktaralım hem de fikrimizi beyan edelim&#;

Birçok teknoloji meraklısı yeni ürünlerin çıkışını heyecanla takip etmekle birlikte bu ürünleri en kaliteli ve en ucuz yoldan nasıl satın alabileceklerini düşünürler. Ülkemizdeki fiyatları takip ederken aynı zamanda yurt dışındaki ürünlerin maliyetini de araştırırlar. Bu yüzden kaliteli ve ucuz elektronik cihazlar edinmede en çok başvurulan yol yurt dışından alışveriş yapmaktır. Ancak yurt dışından elektronik eşya getirirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi: sayı &#;

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yılında bir kez tahsil edilmek üzere Yurt dışından elektronik eşya getirmek isteyenlere bandrol ücreti tahsis edilme kararı alındı. Bu karar neticesinde yurt dışından cep telefonu getirenler için TL olan IMEI kayıt ücreti TL olarak belirlendi.

yılında değişen gümrük yasasına göre artık ülkemize getirilen tüm cep telefonları için lira ödenmesi zorunludur. Bu ücretin adı IMEI kayıt ücretidir. Bunun yanı sıra yurtdışından cep telefonu getirenlerin bandrol ücreti de ödemesi koşuldur. Ayrıca cep telefonu ya da elektronik cihaz getiren kişinin pasaportuna işlenir ve üç yıl boyunca başka elektronik alet satın alamaz. Bu yüzden artık yurt dışından cep telefonu getirtmek mantıklı ve ekonomik değil. 

Reklamlar

Yeni çıkan yasaya göre yurt dışından bilgisayar veya laptop getiriyorsanız kişisel kullanım için satın almanız gerekir. Bu durumda vergi ödemeniz gerekmez. Eğer kutusunda bir başka kişi için getiriyorsanız vergi için bandrol ücreti ödenmesi gerekir.

Yeni çıkan yasaya göre bandrol ücretleri olarak cep telefonu için 20 euro, bilgisayar ve tablet 10 euro, diğer elektronik cihazlar 18 euro, oto televizyonu 8 euro ve ekran televizyon 80 euro ödenmesi gerekir.

Bu uygulama ile birlikte başkasının pasaportuna telefon kaydettirme dönemi de sona erdi. Torba yasa ile birlikte yurt dışından telefon getirecekseniz sadece size ait olabiliyor. Farklı bir sim kart taktığınız zaman ise çalışmıyor. Eskiden Hac veya Umre gibi görevleri için yurt dışına giden kişiler cihaz almasa bile pasaportlarına kayıt imkanı vardı. Yapılan yasa değişikliği ile bunun önü kapanmış oldu. 

Bununla birlikte Türkiye&#;de cep telefonu alımında kullanılan kredilere de sınırlama getirildi. Cep Telefonu için kredi kullanımını sınırlandıran Cumhurbaşkanlığı kararnamesini buradan okuyabilirsiniz. 

Reklamlar

Yurt dışından elektronik eşya getirme

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı elektronik cihazların bölge kilitleri bulunmaktadır. Kilit sebebi ile cihazların belirli bölgeler dışına çıkarıldıklarında çalışmaları sıkıntılı olabilir. Bu da kullanıcıları zorlayan bir sorundur.

Böyle bir sorun yaşamamak için kullanıcı kendi ülkesiyle aynı bölgede yer alan ülkeleri iyi bir şekilde araştırmalı ve eğer bu ülkelerde aradığı ürünü istediği fiyat ve kalitede bulabilirse almalıdır.

En sık karşılaşılan sorunlardan biri de bazı telefonlardaki sim kilidi problemidir. Eğer cihazın sim kilidi olup olmadığı iyi bir şekilde araştırılırsa daha sonrasında karşılaşılacak sorunların önüne geçilebilir.

Yurt dışından elektronik eşya getirme şartları

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alımında Garanti Sorunu

Bazı cihazlar uluslararası alanda garantiye sahipken bazıları sadece belirli bölgeler için garantili ürün olarak geçmektedir. Eğer üründe herhangi bir sorun çıkarsa ve kullanıcının bölgesinde garanti geçerli değilse orijinal ürün kullanıyor olsanız bile garanti imkanından faydalanamazsınız ve ücreti karşılığında onarım koşullarına tabi olursunuz. Bu sebepler ürünlerin garanti durumlarını araştırmak oldukça önemlidir. 

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alımında Para Birimleri

Yurt dışından elektronik eşya alınırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da para birimleridir. İthal cihazlar genel olarak para birimi Türk Lirasından daha değerli olan ülkelerden sağlanır. Bu sebeple o ülkelerin ekonomik durumlarını, parasal hareketlerini takip etmek ürünleri daha uygun fiyatlı bir şekilde edinmeyi sağlayabilir.

Yurt dışından Elektronik Eşya Alımı

Elektronik cihazlar yurt dışından iki yolla alınabilir. Biri kullanıcının yurt dışında bulunduğu sürede ürünü alıp ülkeye giriş yapmasıdır. Diğeri ise uluslararası bazı alışveriş siteleri aracılığı ile ürünü getirtmektir. Buna örnek verecek olursak; En güvenilir uluslararası ticaret sitesi Amazon ve beraberinde ciddi bir popülerlik sağlayan Ali Expres, Gear Best gibi çin kaynaklı internet sitelerinden de alışveriş yapabilirsiniz.

Elektronik Eşyayı Elden Satın Almak

Bu yol kullanıcının yurt dışında geçirdiği zaman içince bir ürün satın alıp bunu ülkeye giriş yaparken yanında getirmesidir. Bu durumda gümrük mevzuatıyla alakalı bazı şartları yerine getirmek gerekir.

Mevzuat 18 yaşından büyük bir yolcunun ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla kişisel kullanımı için getirilen cihazlarda vergi muafiyetini öngörmektedir. Bu noktada cihazla alakalı üç noktaya dikkat edilmelidir.

Bunlardan biri cihazın ithalat yasağının olmaması, diğeri 1 adedi geçmemesi ve bir diğeri ise ürün maliyetinin Euro’yu aşmaması şartıdır. Euro’yu aşmayan ürünler için gümrükte sadece TRT bandrol ücreti kapsamında Euro arasında para ödemek gerekir. Bu ücret cihaza göre belirlenir.

Yurt Dışında Elden Cep Telefonu Satın Almak

Cep telefonunda gümrük mevzuatı değişiklik göstermekle birlikte ülkeye her iki takvim yılında bir adet cep telefonun getirilmesine izin verilmektedir. Ancak bu telefonların kullanım izni harcı olarak bir defaya mahsus ,5 Türk lirası tutarında ödeme yapmak gerekir. Eğer ürün ila Euro tutarında ise satın alınan ülkenin AB üyesi olma durumunda ürüne %18, olması durumunda ise %20 vergi tutarı uygulanmaktadır.

Elektronik Eşyayı Posta Yolu İle Satın Almak

Posta yolu ile ülkeye getirtilen ürünler eğer 75 Euro’nun altında bir değere sahipse bu ürün için herhangi bir gümrük ödemesine gerek yoktur. Eğer ürün 75 ila Euro değerinde ise AB üyesi ülkelerden alınan ürünler için %18, AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ürünler için %20 tutarında gümrük vergi bedeli uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz bazı alışveriş siteleri gümrük vergilerini bazı ürünlerde kendileri ödüyor. Kargo ücretlerini minimum tutabiliyor ya da tamamını karşılayabiliyor. Bu detay bütün ürünlerde olmasa da ciddi bir avantaj sağlıyor. Soru ve sorunlarınız için yorum yazabilirsiniz.

Yurt dışından elektronik eşya getirmek mantıklı mı?

Türkiye Cumhuriyeti Türk vatandaşlarının parasının yurt dışına gidişini önlemek için ek vergiler koydu. Bu ilave vergilerin dışında KDV de yüksek olunca 1tl ye alabileceğiniz bir ürün 3tl oldu diyebiliriz. Yurt dışından alacağınız ürün ile Türkiye&#;den alacağınız ürün arasında özellikle cep telefonunda çok fark kalmadı. Garanti koşullarında aklınız rahat olsun düşüncesiyle daha emin adımlarla ilerlemenizi tavsiye ediyoruz. 

Olayın bir de şöyle bir boyutu var; Siz yurt dışı üretimi olan pahalı bir ürün almak istediğinizde yeterli ekonomik gücünüz de yoksa ve kredi gibi ek finansal kaynaklar ile alacaksanız;

1- Paranız her koşulda yurt dışına gidiyor.

2- Cep telefonu için kredi kullanıyorsunuz ve ek ücret ödüyorsunuz. Yani bankalara borçlandınız, bankaların çoğu özel ve yurt dışı kaynaklı olduğu için ödediğiniz faiz de yine yurt dışına gidiyor.

3- Aldığınız ürünün maksimum ömrü ortalama yıl. Bu süre zarfında cihazın borcu da ancak bitiyor, sonrasında yenisini almak durumunda kalıyorsunuz. Yani bu sistem sizi potansiyel bir tüketim toplumu üyesi yapıyor. 

4- Devletin bu önleyici politikalarını doğru bulmakla birlikte ülkemizdeki teknoloji tüketimine ihtiyaç olacak yerli üretimlerin olmaması da teknoloji çağında insanlarımızı mağdur ve eksik kılmaktan başka bir şey yapmıyor. 

Reklamlar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir