sosyapot / Sosyopat nedir: Tüm yönleriyle sosyopati hakkında bilmeniz gerekenler

Sosyapot

sosyapot

Sosyopat nedir? Sosyopat kime denir? Sosyopat belirtileri

Sosyopat nedir, kime denir?

Sosyopat kelimesi dilimize Fransızca 'sociopathe' kelimesinden geçti. Peki sosyopat nedir? Kimlere sosyopat denir? TDK'ya göre sosyopat, bir psikolojik bozukluk nedeniyle karşısındakilerin düşünce ya da duygularını anlama kabiliyetinde yoksun olan kişilere deniyor. Sosyopatlık, bir akıl hastalığı değil, kişilik bozukluğu. Sosyopat için, 'antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilere verilen addır' da diyebiliriz.

Sosyopatlık ve psikopatlık benzerliği

Sosyopatlık ile psikopatlık sıklıkla karıştırılıyor. Her ikisi de birbirine yakın kavramlar olsa da, detaya inince farklılıklar var. Topluma karşıt davranışlar sergileyen kişileri tanımlamak için kullanılan 'psikopat'lar da tıpta sosyopatlar gibi başkalarını önemsemeyen, acıma-pişmanlık-dostluk-aşk gibi duygulardan yoksun olan insanları tanımlıyor. Bu kişiler, empati kurmakta da güçlük çekiyorlar.

Sosyopat nedir Sosyopat kime denir Sosyopat belirtileri

Sosyopatlık ve psikopatlık farklılıkları

Psikopatinin doğuştan geldiğine inanılırken, sosyopatlardaki bozukluğun zamanla, çevre etkisiyle geliştiği düşünülüyor. Psikopatlar yapacakları eylemi titizlikle planlıyor, sosyopatlar ise daha plansız, düşünmeden harekete geçebiliyorlar. Otoriteye ne psikopatlar ne de sosyopatlar saygı duyuyor. Ancak psikopatlar, sosyopatlardan farklı olarak saygı duymayışını gizliyor. Sosyopat sıcak savaştan ve suç işlemekten çekinmezken; psikopatlar genellikle ince hesaplarla hedefe koşuyor. Profesyonel seri katillerin psikopatik özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyopatlık ne zaman ortaya çıkar?

Sosyopatlık ilk olarak çocukluk döneminde kendini belli eder. Belirli bir yaşa gelindiğinde teşhis edilebilir. Sosyopatlar, bir kişilik bozukluğuna sahip olduklarının farkında değillerdir. Bu nedenle kendi istekleri üzerine tedavi olma girişiminde bulunmazlar. Sosyopati, ancak çevredeki kişiler tarafından fark edilebilir.

Sosyopat nedir Sosyopat kime denir Sosyopat belirtileri

Sosyopat belirtileri

Aykırı davranışlar sergilemekte beis görmeyen sosyopatlar, canları ne isterse onu yapar. Öfke kontrolüne sahip olmadıkları için, sıklıkla başkalarıyla çatışma yaşar, kavga eder ve zarar vermekten çekinmezler. Yalan söyleme konusunda Oscar'lık performansa sahip olan sosyopatlar, sadakat ya da merhamet gibi duyguları olmayan insanlardır. Rahatlıkla başkalarını manipüle edebilir, kendi düşüncelerine inanmaya ikna edebilirler.

Sosyopatlık ve tehlike

Tehlike ya da risk, sosyopatların sevdiği, hatta zevk aldığı şeyler. Analiz yetenekleri fazlasıyla gelişmiş olan sosyopatlar, genellikle çevresindekilerin zaaflarını öğrenir ve bunu kendi çıkarları için kullanır. Suç işleme potansiyelleri yüksek olan sosyopatlar hislerinizi hafife alır, sizi etkileme çabası içine girer, sağlam arkadaşlıklar kuramaz, onlara tavırlı olmanızı kabullenmez ve güvenilmezlerdir. Sosyopatlığa popüler kültürde verilebilecek en önemli örneklerden biri, Anthony Burgess'ın unutulmaz romanı olan ve daha sonra Stanley Kubrick tarafından sinemaya da uyarlanan 'Otomatik Portakal'daki Alex karakteridir.

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
[email protected]

kaynağı değiştir]

Antisosyal kişilik bozukluğu, madde kullanımına yönelim hariç, tüm DSM–IV Eksen I hastalıkları ile negatif korelasyona sahiptir. Antisosyal kişilik bozukluğuna en kuvvetli korelasyon, Revizeli Psikopati Kontrol Listesi ile ölçülen psikopati sahiptir. DSM–IV–TR’de sunulduğu üzere, Amerikan Psikiyatri Derneğinin resmi duruşuna (tavrına) göre, “psikopati” ve “sosyopati”, antisosyal kişilik bozukluğunun eskimiş eş anlamlılarıdır. Dünya Sağlık Örgütü de, ICD–10’da psikopati, sosyopati, antisosyal kişilik, asosyal kişilik ve amoral kişilik kavramlarını “sosyal olmayan kişilik bozukluğu” (dissocial personality disorder) kavramının eş anlamlıları olarak kullanılması biçiminde benzer bir tavır sergilemektedir.

Potansiyel (olası) işaretçiler[değiştir

Sosyopat Ne Demek? Nasıl Tedavi Edilir?

 

Sosyopat kavramı genellikle psikopat kavramı ile sıkça karıştırılan bir konudur. Psikopat ile sosyopat arasındaki en belirgin fark psikopatların daha vicdansız ve acımasız olmasıdır denilebilir. Bununla birlikte sosyopat vakalarının görülme oranı kadınlara göre erkeklerde daha fazladır. Toplumda sosyopat karakterde insanlara pek rastlanmaz, çünkü bu durum kolay kolay dışarıdan anlaşılacak bir şey değildir. Şimdi gelin sosyapat konusunu derinlemesine inceleyelim.

 

 

 

Sosyopat Nedir?

 

Sosyopat, toplum tarafından hoş görülmeyen davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara karşı gelen, verilen cezalardan hiçbir şekilde yılmayan insanlara denir. Bu kişilerin suç işlemeye karşı doğal bir yatkınlık vardır. Ayrıca çok kolay bir şekilde yalan söyleyebilir, hırsızlık yapabilir ve insanları kandırabilirler. Yaptıklarının diğer insanları nasıl etkilediğin pek de umursamazlar. Bazı vakalarda sosyopat belirtisi gösterenler yaptıklarından çok az bir miktar da pişmanlık hissedebilirler.

 

Bu tür rahatsızlık yaşayanların bir diğer özelliği ise etraflarındaki insanlara karşı duyarsız davranmalarıdır. Bu kişiler başkalarının acıları ve dertleriyle ilgilenmezler. Hayatlarında tek umursadıkları şey kendileridir ve diğer insanlara zarar vermekten garip bir zevk duyarlar.

 

Sizde Erdem Psikiyatri Kliniği ' ne ziyaret ederek funduszeue.info hakkında bilgi alabilir ve merak ettiğiniz tüm konularda fayda sağlayabilirsiniz. 

 

Sosyopat ile Psikopat Arasındaki Fark Var Mıdır?

 

Genellikle sosyopat veya psikopat kavramlarının psikolojideki karşılığı antisososyal kişilik bozukluğu olarak adlandırılır. Her ikisinin de özellikleri benzerlik gösterebilir, ancak semptomların yoğunluğu farklıdır. Her psikopat aynı zamanda sosyopattır. Ama her sosyopat psikopat demek mümkün değildir. Sosyopatları, psikopatlardan ayıran en temel unsur ise az da olsa vicdanlarının olmasıdır. Ama psikopatlarda vicdana rastlamak pek mümkün değildir.

 

Sosyopat Kişilik Özellikleri Nelerdir?

 

sosyopat belirtisi gösterenlerinen belirgin özelliği kendilerini ustaca gizleyebilmeleridir. Uyum sağlıyormuş gibi görünürler veya uzak kalarak ilişki kurmazlar. Dışarıdan bakıldığında gayet sosyal ve ilgi çekicidirler ancak insanlarla olmaktan içten içe hoşlanmazlar.

sosyopat belirtisi gösterenlerin özelliklerine daha yakından bakmak gerekirse;

 

·        Anti sosyal davranışlar sergilerler. Başkalarını haklarına ve duygularını önemsemezler.

·        İnsan ilişkilerinde davranış bozuklukları gösterirler. İlişkilerde gerekli olan duygudaşlık, ahlak eksikliği görülür. Yakın ilişki kurmak istemezler.

·        Karşılarındaki insanlara karşı empati geliştiremezler. İnsanlarla duygusal bağ kuramaz veya kurmak istemezler.

·        Yalan söylemek bir alışkanlığa dönüşmüştür. Geçmiş, gelecek, şimdiki zamanda olan olaylarla ilgili yalan söylerler. Günlük basit meseleleri bile yalana bulayıp anlatırlar.

·        Duygusal taklit yaparlar. Duyguları olmasa da ihtiyaç duyduğu zaman başkalarının duyguların kolaylıkla taklit edip, insanları kolayca kandırabilirler.

·        Sosyopatlar, egoisttirler. Kendilerini başkalarından üstün görürler. Hatta kendileriyle ilgili sanrıları vardır. Kendilerini mükemmel, üstün yaratılmış olarak hissederler.

·        Sosyopat belirtisi gösterenlerzekidir. Diğer insanları kolaylıkla manipüle ederler. Kendi isteklerini elde ederken, diğer insanları yönlendirmekten pişmanlık duymazlar.

·        Davranışların ahlaki kriterleri yoktur. Yalan söylemek, aldatmak, şiddet gibi gayri ahlaki davranışlara kolayca başvururlar.

·        İnsanlara hükmetmekten hoşlanırlar, daima lider olmak isterler, emir almaktan hoşlanmazlar.

·        Yakın ilişki kuramadıkları için arkadaşları yoktur.

 

Sosyopat Kişilik Bozukluğuna Neden Olan Etmenler Nelerdir?

 

Sosyopat kavramının tam olarak psikoloji de karşılığı Anti sosyal Kişilik Bozukluğudur. Sosyopat kişiliğin birçok nedeni olabilir. Ama genellikle çocuklukta yaşanan ihmal, istismar gibi travmalardan kaynaklanır. İlgi ve sevgi görmeden büyüyen çocuklar büyüdüklerinde de diğer insanlara nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Etrafındaki yetişkinler tarafından horlanan, istekleri ve ihtiyaçları yok sayılan çocuklarda öfke gelişir. Daha sonra bu öfkeyi tüm insanlara genelleyerek herkesten nefret eder hale gelirler.

 

Her ne kadar sosyopatinin temelleri çocuklukta atılsa da uzmanlar çocuklarda sosyopat teşhisinde bulunmazlar. Bu tür davranışları varsa bile davranış bozukluğu içinde değerlendirilir. Fakat ergenlikten sonra da sosyopatik davranışlar devam ederse o zaman teşhis koyulabilir. Bu kapsamda çocuklukta görülen bazı davranışlar sosyopatinin habercisi olabilir. Çocukluk döneminde görülen hayvanlara eziyet etmek, başkalarına zarar vermek, eşyalara zarar vermek ve yetişkinlerin uyarılarını dikkate almamak gibi.

 

Sosyopat Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

 

Sosyopat veya anti sosyal kişilik bozukluğu ciddi bir rahatsızlıktır. Mutlaka yardım alınması gerekir. Fakat kişinin bunu bir sorun, bir bozukluk olarak görmesi hemen gerçekleşmez. Sosyopat kişilik özellikleri genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıkar. Sosyopat belirtisi gösterenler, içinde bulundukları durumun farkına varamazlar. O yüzden yardım alma ihtiyacı da duymazlar. Ancak ilerleyen yaşlarda bu durumu idrak edebilirler.

           

Sosyopati tedavisinde öncelikle semptomları tek tek incelemek gerekir. Hastanın öyküsü alındıktan sonra mutlaka fiziki bir değerlendirme yapılır. Beyinle ilgili bir sorun olup olmadığına bakmak için MR gerekebilir. Ayrıca gerek görülürse alkol ve uyuşturucu testi gibi testler de yapılabilir. Fiziki muayenede herhangi bir sorun bulunmazsa psikolojik bir değerlendirme yapılır. Sosyopati tedavisinde psikoterapi etkilidir. Sosyopatinin tanısı konulurken standart bir sosyopati testi olmasa da uzmanlar tarafından belirtileri değerlendirmeyi amaçlayan formlar kullanılır.

           

Psikoterapi tedavisi sırasında hastanın hatalı düşünce kalıplarının değiştirilmesi amaçlanır. Hastaya kişiler arası ilişkilerde nasıl davranması gerektiği öğretilir. İnsanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için gerekli iletişim becerileri geliştirebilmesi için destek olunur. Eğer agresif ve saldırgan davranışlar söz konusu ise ilaç tedavisi de başlanabilir. Sosyopat kişilik özelliklerine eşlik eden, dikkat eksikliği, depresyon gibi başka rahatsızlıklar da varsa mutlaka terapi sürecinde ele alınmalıdır. Bu kapsamda çok yönlü bir tedavi planı hazırlanmalıdır.

 

Ailenizde veya çevrenizde sosyopat kişilik özellikleri gösteren biri bulunuyorsa mutlaka onu bir uzmandan destek alması için yüreklendirmelisiniz. Eğer kendinizde bu tür özellikler fark ettiyseniz mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Kişilik bozuklukları oluruna bırakılacak durumlar değildir. Tedavi edilmezse kişinin hayatını kötüleştiren ve diğer insanlara da zarar veren bir durumdur.

 

Erdem Psikiyatri'nin sunduğu hizmetleri incelemek ve ücretsiz ön psikolojik test imkanlarından faydalanmak için funduszeue.info sayfasını ziyaret ediniz.           

Bir Sosyopat Nasıl Fark Edilir?

Kişinin seni tecrit etmekten hoşlanıp hoşlanmadığını değerlendir.Sosyopatlar insanlarla tanışmayı, hızlı ilerlemeyi ve yakınlaşmayı sever. Bunu, geri çekilmeye veya fikrini değiştirmeye fırsat bulamaman için yapar. Birkaç hafta sonra, eğer romantik bir bağ kurduysan, sosyopatın senin etrafında yoğun bir şekilde dolandığını görebilirsin. Bu kişi, sizi ruh ikiziymişsiniz gibi hissettirebilir, çünkü insanları okumakta o kadar iyilerdir ki, tam olarak duymak istediğin şeyleri söyleyebilirler. Sosyopat muhtemelen karşılanmamış bir ihtiyacın olduğunu ya da yakın bir ilişki içerisinde olma hayalini fark etmiştir ve bunu, bu ihtiyaca ya da rüyaya uygun bir maske takmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyordur. Nihayetinde, sosyopat seni dünyayla "paylaşmak" yerine, tamamen sana sahip olmak isteyecektir.[4]
  • Eğer çıkıyorsanız, sosyopat hemen arkadaşlarınla takılmanı engellemeye çalışacaktır çünkü kendisini tehdit altında hissedecektir. Arkadaşlarınla takılmaman için bahaneler üretecek ve şöyle şeyler söyleyecektir: "Onlar seni benim gibi anlamıyorlar", "Bana hiç şans tanımıyorlar" veya "Benden hoşlanmadıkları için seni bana karşı dolduruyorlar." Son haddine kadar mağduru oynarlar ve hedeflerinden empatik koruma sağlamaya çalışırlar. Onu kurtarabilecek tek kişinin sen olduğunu hissettirmeye ve tüm zamanını onunla geçirmen, sadece onu dinlemen gerektiğine inandırmaya çalışır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası