komorebi ne demek / komorebi funduszeue.info

Komorebi Ne Demek

komorebi ne demek

Tek Sözcükte Duygular: Dilimizde Karşılığı Olmayan Kelimeler

Kelimeler… Alanım yabancı dil olduğundan mı bilmiyorum ama farklı dil ailesi içinde olup Türkçe&#;de tam olarak karşılığı olmayan kelimelere karşı özel bir ilgimin olduğunu söyleyebilirim. İngilizce&#;yi artık hepimiz biliyoruz, kelimelerine çok aşinayız. Peki ya diğer dillerde yer alan büyülü kelimeler? Karşıma çıkan kelimelerde kendime ait izler bulduğum an hiç vakit kaybetmeden mutlaka not alıp onları unutmamaya çalışıyorum. Şimdi sizler için hayatımda bir yerlere dokunan ve dilimizde karşılığı olmayan bu muhteşem kelimelerle bir yolculuğa çıkalım istiyorum. Hazırsanız gidiyoruz!

pexels-pixabay

Türkçe&#;de bazen bazı duyguları ve olayları anlatmaya çalışırken kelime bulamayız ya da bazı duygu ve olayları anlatmak için ise daha uzun cümleler kurar, birden fazla kelime kullanırız. Bazı dilleri incelediğimde bu durum bizim dilimizdeki gibi değil. Onlar, bizim birçok sözcükle ifade edebildiğimiz duyguları tek bir sözcüğe sığdırmayı başarmış görünüyor. Ben de sizler için özellikle iskandinav ve japon kültüründe yer alan kelimelere yer vermek istedim. Daha sonra karışık bir çok dilden anlamıyla beni etkileyen kelimeleri de çok uzatmadan listemeye çalıştım. Kelimeler arasına karışmanın tam sırası diyorum ve ilk olarak İskandinav ülkelerine ait büyülü kelimelere geçiyorum. 

Dilimizde Karşılığı Olmayan Kelimeler

İskandinav Ülkelerine Ait Bazı Kelimeler

Hygee

İskandinav ülkelerine olan hayranlığımı bir kez daha yazsam bana kızmazsınız umarım. Gerçekten yaşam tarzlarına ve yaşamı algılama biçimlerine hayranım.  &#;Hygee, Lagom, Lykee, Niksen ya da Sisu&#; gibi kelimelerin ne anlama geldiğini ve bizlere ne mesaj verdiğini sanırım artık çoğumuz biliyoruz. Şimdi İskandinav ülkelerine ait hoşuma giden –yukarda bahsettiğim kelimeler gibi çok fazla göz önünde olmayan- kelimelere geçiyorum.

Friluftsliv

Friluftsliv

&#;Açık hava yaşamı&#; anlamına geliyor. Neredeyse son 1,5 senedir  bu yaşamın kıymetini çok iyi anladığımızı düşünüyorum. Bu sebeple ilk olarak bu kelimeye yer vermek istedim. Arkadaşlarımızla buluşmak istesek hep mekanda görüşmek zorundayız ya da spor yapmak için mutlaka kapalı bir spor salonuna üye olacağız diye düşünürdük. Ama durum hiç de öyle değilmiş. &#;Açık hava, sen muhteşemsin!&#; dedim ve o gün bugündür açık havanın hakkını verdiğimi söyleyebilirim. Spor mu yapmak istiyorsun al matını çık parka, bahçeye. Arkadaşlarınla görüşmek mi istiyorsun illa mekana gerek yok al kamp sandalyelerini çık sahile, doğaya… Açık havanın keyfini yaşa! 

Fika

&#;Kahve molası&#; anlamına geliyor. Dünyanın en çok kahve tüketen ikinci ülkesi İsveç olunca böyle bir kelimeye şaşırmamak gerek. Günde ortalama fincan kahveye hayır demeyen İsveçler için hem kahve hem de kahve molaları büyük önem taşıyor. İsveçler aslında &#;Fika&#; için sosyalleşmenin bir yolu olduğunu söylüyor. Böyle bir durumun son zamanlarda sosyal medyanın da etkisiyle sanki bizde de daha belirgin bir hal almaya başladı diyebilirim. Ne zaman arkadaşlarla buluşmak istesek &#;Ne zaman kahve içiyoruz?&#; sorusunu yöneltiyoruz. Yani kahve içmek = arkadaşlarla buluşmak. Kısacası kahveyi de sosyalleşmeyi de sevince bu kelime notlar arasındaki yerini aldı bile. İsveçlerin &#;Fika&#;sı bizde de var diyorum ve hazır mevsimlerden yaz olunca çok sevdiğim diğer kelimeye geçiyorum.

Uteplis

Uteplis

Bu kelimeyi çok ama çok seviyorum. &#;Elinde biranız ile güneşli bir günde açık havanın tadını çıkarmak&#; anlamına geliyor. Ben bu kelimenin hakkını özellikle yazın deniz kenarında güneşlenirken veriyorum. Deniz, kum, güneş ve uteplis. Yeter de artar bile. Norveçler gerçekten hayattan büyük keyif alıyor. Kelimelerine baktığımızda bile bunu kolaylıkla görüyoruz. Ne kadar güzel bir kelime! Yaz geldi geçiyor bile, bu kelimeyi doya doya yaşamamızı diliyorum şimdiden.

Gökotta 

Gökotta

&#;Kuş seslerini dinlemek için sabah erken uyanmak&#;. Ben normalde uykuyu çok severdim, ancak son yıllarda -özellikle pandemin etkisiyle mi böyle hissetmeye başladım henüz bir fikrim yok – erken uyanmanın bana iyi geldiğini fark ettim. Sabah enerjisi bambaşka bir şey. Daha öncede etrafımda erken uyanlara baktığımda onlardaki enerjinin nedense başka türlü olduğunu hissederdim. Gerçekten öyleymiş. Neyse, erken uyanma durumun tabii ki İsveçliler gibi özellikle kuş seslerini dinlemek için olmuyor ancak erken kalkıp kendimi doğaya bıraktığım zaman  kuş seslerine denk gelirsem o da ayrı bir keyif benim için. Bu kelime de naif bir kelime olarak not olarak alındı.

Uzak Doğu Ülkelerine Ait Bazı Kelimeler

Uzak Doğu Ülkelerinin kültürleri ya da felsefeleri hep ilgimi çekmiştir. Özellikle bu konuyla ilgili bir yazı ya da haber okuduğumda dikkatimi o yöne veriyorum. En çok da Japon felsefeleriyle yakından ilgiliyim. &#;Ichigo ichie, Ikigai, Wabi-sabi ya da Shinrin- yoku&#;  gibi kelimeler Japon kültüründe yer alan ve genelde herkes tarafından rahatlıkla bilinen kelimeler arasında. Özellikle bu yazımda bu kelimeler genel olarak bilindiği için yer vermek istemedim ancak daha önce duymadıysanız mutlaka bu kelimelerle de tanışmanızı öneriyorum. Japon kültürüne ait beni etkileyen ama pek fazla bilinmeyen kelimeleri sizler için toparladım. Gelin bizleri büyüleyen bu kelimelere göz atalım.

Komorebi

Komorebi

Komorebi, &#;ağaç yapraklarının arasından süzülerek geçen gün ışığı, ışık demeti&#; anlamı geliyor. Japoncada en sevdiğim kelimelerden biri diyebilirim. Japonların sanki her kelimesi sihirli gibi, size de öyle gelmiyor mu? Anlamına bakıp geçmemek mutlaka irdelersek bizlere vermek istediği mesaj varmış gibi. Yani bir kelimeden çok daha fazlası! Diğer kelimelerle o bağı sanki yakalıyorum ama bu kelimede açıkçası ağaç yapraklarının arasından geçen gün ışığı olarak sadece algılıyorum yani anlam olarak. Kelimeyle ilgili bir kaç araştırma yaptığımda &#;komorebi meditasyonu&#; karşıma çıktı. Yani bu meditasyonu uygulayanların kelimenin anlamından çok daha fazlası olduğunu söylediğine denk geldim. Videosunu izlediğim bir uygulayıcı da Komorebi kelimesinin büyüsünü &#;İşin karanlık taraflarını değil de aydınlık taraflarını görürseniz hayatınızda fark etmeden küçük değişiklikler olacağını&#; şeklinde ifade ediyor. 

Ukiyo

Ukiyo

Ukiyo, &#;Yaşamın tüm dertlerinden uzaklaşıp anı yaşamaya, değişen ve akıp giden dünyaya&#; deniliyormuş. Anı yaşamak? Çok yaygın olarak kullanılan ve artık hepimizin çok aşina olduğu bir şey, ancak kaçımız gerçekten anı doya doya yaşıyoruz. Anı yaşayıp ondan keyif almaya odaklanıp o an canımızı sıkan ne varsa düşünmeyip, görmeyip sadece yaşadığımız o zaman dilimiyle baş başa kalsak belki de yaşamın tadını gerçekten çıkaracağız. Bazen ben de bu konuda ne yalan söyleyeyeyim çok başarılı değilim ama anı yaşamaya, özellikle anın kıymetini zamanında anlamaya çabalıyorum.

Buna benzer Japon kültüründe bir kelime daha var, hemen onu da eklemek istiyorum: Datsuzoku. &#;İnsanın gündelik rutinlerinden uzaklaşması, kaçması durumu&#; anlamına geliyor. Gündelik rutinlerde aslında çoğu zaman anı yaşamamıza engel oluyor. Her iki kelime de rutinleri bir kenara bırakıp şimdinin değerini bilerek yaşayanlara gelsin!

Tsundoku

Tsundoku

&#;Yeni bir kitap alıp onu okumadan, okunmamış kitapların arasına ekleme&#; anlamına geliyor. Sizi bilmiyorum ama benim sıklıkla yaptığım bir eylem. Elimdekileri bitirmeden yeni bir kitap almayacağım desem de nedense bu huyumdan bir türlü vazgeçemiyorum. Hepsini okuyacağımı bildiğim için rahatlıkla alıp okuma listeme ekliyorum ancak bazen diğerlerini okumadan yeni aldığım bir kitaba başlayınca kendime de kızmıyor değilim. 

Diğer Dillerde Yer Alan Bazı Kelimeler

Bu bölümde lafı çok uzatmadan diğer dillerde yer alan bazı kelimelere yer vermek istiyorum. Listenin başında ilk olarak İspanyolca kökenli bir kelime olan &#;Sobremesa&#; yer alıyor. Sobremesa, &#;Arkadaşlarla yemek yedikten sonra sohbet etmek ve yemeği sindirmek için masada bir süre oturmak&#; anlamına geliyor. Bu durumun İspanyada bir gelenek olduğu söyleniliyor. Portekizcede yer alan Cingulomania ise &#;Bir kişiye sarılmak için duyulan büyük arzu&#; anlamını taşıyor.

Wanderlust

Bir diğer kelime Almanca kökenli Fernweh. Fernweh, &#;Uzaklara gitmeyi istemek, daha önce gidilmeyen yerlere özlem duymak, uzağı özlemek&#; anlamına geliyor. Almanca demişken bu dil ailesinde yer alan ve benim de çok sevdiğim kelimelerden biri olan Wanderlust kelimesine geçmek istiyorum. Wanderlust, &#;Amacı, yönü belli olmayan bir şekilde seyahat etme, dünyayı gezme isteği&#; anlamında. Seyahat edelim de amacı yönü belli olmasa da olur diye düşünenler varsa benim gibi eminim sizler de bu kelimeyi seveceksiniz. Yine Alman kökenli bir kelime olan Schadenfreude kelimesi de &#;Başkasının acısından zevk alma&#; anlamına geliyor.

Schadenfreude kelimesinden bahsetmişken kelimeyle adı taşıyan bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum. Tiffany Watt Smith&#;in &#; Schandenfreude / başkasının talihsizliğinden duyulan keyif adlı kitabı ben okurken büyük keyif aldım. Sizlerin de ilgisini çekerse mutlaka okuyun derim.

Mudita

Bir diğer büyülü bir kelime olan &#;Mudita&#; kelimesinden biraz bahsetmek istiyorum. Mudita, Sanskritçede &#;Başkalarının sevinciyle mutlu olmak&#; anlamına geliyor. Budizm&#;de önemli bir yere sahip. Ayrıca mudita adlı bir yoga tekniği de bulunuyor. Yoga ile ilgilenenler ayrıca araştırabilir. Kelimeler arasındaki bağı şimdi yazarken fark ettim: Mudita kelimesinin anlamına baktığımızda Schandenfreude kelimesinin zıttı olarak yorumlayabiliriz. Bir yerde başkasının  sevincine ortak olma hali diğer yerde başkasının talihsizliğinden duyulan keyifli olma hali. 

Fransızca&#;da yer alan &#;Trouvaille&#; kelimesi &#;Şans eseri, tesadüfen çok güzel bir şey keşfetmek&#; anlamına geliyor. Keşfetmekten hoşlanan herkesin ilgisini çekebilecek bir kelime diye düşünüyorum. Fransızcadan biraz daha devam edelim öyleyse. Retrouvailles kelimesi de aşkı sevenlerin hoşuna gidebilir. Retrouvailles, &#;Uzun bir ayrılıktan sonra sevdiğinle tekrar buluşmanın verdiği haz&#; anlamına geliyor. 

Listemde o kadar çok kelime var ki… Hepsini yazmam mümkün değil. Kelimelerin arasında kayboldum diyebilirim. Sizlerin de benim gibi farklı dillerdeki kelimeler ilginizi çekiyorsa ve özellikle dilimizde karşılığı olmayıp hoşunuza giden kelimeler varsa aşağıdaki yorum kısmına yazarsanız ben de sizler sayesinde farklı kelimelerle tanışabilirim diye düşünüyorum. Keyifli okumalar diliyorum!

Kapak Fotoğrafı: funduszeue.info

İlginizi çekebilir: Melike Büşra&#;dan İskandinav Mutlu Yaşam Sırları

Japon animasyon filmlerinin apayrı dünyasının ve bitmek bilmeyen popülaritesinin Japoncaya gösterilen ilgiyi arttırdığı aşikâr. Bu nedenle bizler de ilginizi çekebilecek, tek kelimeyle duygu ve düşüncelerinizi yansıtabileceğiniz Japonca kelimelerin listesini hazırladık. Daha önce yaptığımız Dilimizde karşılığı olmayan kelimeler ve Korece kelimeler adlı listelerimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar!

Wabi-Sabi


Wabi-sabi aslında bir yaşam felsefesi. Kusurda güzelliği ve mükemmeli bulma anlamına geliyor. Gösterişten uzak ve daha minimal yaşam tarzının benimsenmesi aynı zamanda Wabi-sabi dekorasyon trendini de oluşturmuştur.

Boketto


Hiçbir şey düşünmeden ve hiçbir şey yapmadan uzaklara bakma anlamına geliyor.

Tsundoku


Yeni bir kitap alıp onu okumadan, okunmamış kitapların arasına ekleme eylemine deniyor; sıkça şahit olduğumuz bir durum&#;

Shuushi


Sonbaharda üzerimize çöken kasvetli havayla beraber gelen hüzne denir.

Shinrin-yoku


Orman terapisi de denilebilir: Huzura kavuşmak, dinlenmek ve mutlu olmak için ormanın derinliklerine dalma eylemidir.

Komorebi


Ağaç yapraklarının arasından süzülerek geçen gün ışığı, ışık demetleri anlamına geliyor.

Ichigo ichie


Hayatta bir şey yalnızca belli bir anda yaşanır ve bir kere yaşanır, o an geçtikten sonra onu bir daha yaşayacak fırsatınız olmayacaktır anlamına gelen Japon özlü sözüdür.

Koi no yokan


İki kişinin ilk kez karşılaşacağı buluşma öncesinde birinin, o kişiyle birbirlerine âşık olacağı hissine kapılması.

Yoisho


Uzun ve yorucu bir günün ardından kişinin kendini yatağa atması anlamına geliyor.

Mono no aware


Hayatın her parçasına duyulan derin duyarlılık, şeylerin dokunaklılığı, şeyleri fark etmek anlamı taşımaktadır; bir şeylere bakınca o an, onların varlıklarıyla sevinçle karışık duyulan hüzün anlamı taşımaktadır.

Shinobi noku


Bir kimsenin ağladığını saklamak için sessizce gözyaşı dökmesidir.

Irusu


Evdeyken biri kapınızı çaldığında, evde yokmuş taklidi yapma anlamına geliyor.

Takane no hana


Bir şeyi veya bir kişiyi çok istemek ancak o kişi veya şeyin çok uzakta ve ulaşılamaz olması.

Aienkien


Kaderin tuhaf bir şekilde bir araya getirdiği, esrarengiz bir çift, garip ama mutlu bir ilişki.

Ukiyo


Yaşamın tüm dertlerinden uzaklaşıp anı yaşamak.

Kuchi ga sabishii


Canınız istemediği halde alışkanlık nedeniyle bir şeyler yemek, içmek ya da bir sigara yakmak.

Natsukashii


Sevdiğiniz bir anının, bir uyaran yardımıyla tekrar hatırlanması ve bu anıyla mutlu olma durumu.

Ishin-denshin


İki kişinin konuşmadan anlaşması anlamına geliyor.

Datsuzoku


İnsanın gündelik rutinlerinden uzaklaşması, kaçması durumu.

Ikigai


Yaşama sebebi, sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkartan şey.

Bazen bir ≈üeyi anlatmak i√ßin uzun c√ºmleler kuruyoruz, ama bir√ßok dilde ba≈üka bir dile √ßevrilemeyen g√ºzel ve benzersiz √∂yle kelimeler var ki onlar kelimeden √ßok daha fazlasƒ±. T√ºrk√ßede olmayan ama √ßok ≈üey anlatan Japonca 11 kelimeyi sizler i√ßin listeledik.  

Komorebi, ağaçların yapraklarından süzülen güneş ışığını ifade eden Japonca bir kelimedir. Kelime üç kanji ve hiragana parçacık れ’dan oluşur. İlk kanji “ağaç” veya “ağaçlar” anlamına gelir, ikinci kanji “kaçış” anlamına gelir ve üçüncü kanji “ışık” veya “güneş” anlamına gelir.

Ki≈üilerin yƒ±ƒüƒ±nla kitap satƒ±n alƒ±p, bunlarƒ± okumaya √ßalƒ±≈üƒ±p ancak √ßoƒüu zaman istikrar g√∂sterememe durumudur. Dƒ±≈üarƒ±ya √߃±kan ki≈üi kendisini kitap evlerinde veya kitap fuarlarƒ±nda bulur ve bu durumdan haz alƒ±r. Bu ki≈üiler kitap kokusuna da baƒüƒ±mlƒ± hale gelip bulunduƒüun ortamƒ±n her k√∂≈üesinde kitap g√∂rmeyi arzular. Bu durum √áin, Japonya ve Kore'de psikolojik bir sendrom olarak tanƒ±mlanmaktadƒ±r. 

Wabi-sabi, Japon estetiƒüinde ge√ßi≈ü ve kusurun kabul√º √ºzerine odaklanmƒ±≈ü bir d√ºnya g√∂r√º≈ü√ºd√ºr. Budist √∂ƒüretisinin, √∂zg√ºven, ƒ±zdƒ±rap ve bo≈üluk veya anlamsƒ±zlƒ±k olmak √ºzere varolu≈üun √º√ß i≈üareti √∂ƒüretisinden t√ºretilmi≈ü bir kavram olup bazen kusurlu, kalƒ±cƒ± ve eksik bir g√ºzellik olarak tanƒ±mlanƒ±r. 

İki kişinin ilk kez karşılaşacağı buluşma öncesinde birinin, o kişiyle birbirlerine âşık olacağı hissine kapılması durumudur.

Uzun ve yorucu bir günün ardından kişinin kendini yatağa atması anlamına geliyor.

Genellikle kişinin hayatındaki değer kaynağını veya hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanılır. Türkçeye çevrildiğinde kelime kabaca "uğruna yaşadığınız şey" ya da "sabah uyanma sebebiniz" anlamına gelir.

Hanami, √ßi√ßeklerle s√ºslenmi≈ü yalancƒ± kiraz aƒüa√ßlarƒ±nƒ±n (sakura) altƒ±nda piknik yapmaya denir. ‚ÄúHana‚Äù √ßi√ßek ‚Äúmi‚Äù ise g√∂rmek demektir. Kƒ±saca hanami kelime anlamƒ± olarak √ßi√ßek g√∂rmek anlamƒ±na gelir.

Yugen g√ºzelliƒüin g√∂r√ºnende deƒüil, g√∂r√ºnmeyende olduƒüunu savunur ve √∂zellikle Japon sanatƒ±nda sƒ±k sƒ±k kullanƒ±lƒ±r.  Kƒ±saca hayranlƒ±k, l√ºtuf, uyum, denge, dinginlik gibi kelimelerin bir kombinasyonu olarak tarif edilebilir.

 T√ºm sƒ±kƒ±ntƒ± ve dertlerden uzakla≈üarak anƒ± ya≈üamak, anƒ±n keyfini √߃±karmak. 

Çoğumuz kuaförün sandalyesinde kesim sonrası oturma hissini biliyoruz, aynadaki yeni ve o kadar da iyi olmayan yansımamıza baktık. Japonca “age-otori” kelimesi bu üzücü deneyimi özetliyor ve “saç kesiminden sonra daha kötü görünmek” anlamına geliyor.

Japonlar için özel bir kelimedir. Doğup büyünülen yer, ev, köy, memleket demektir. Çocukluğun, saflığın ve temizliğin bozulmadan muhafaza edildiği, anıların hep taze olduğu mahalledir. Tam anlamı sadece doğduğun ya da yaşadığın yer değil kalbinin ait olduğu yer.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası