üstkurmaca tekniği nedir / (PDF) KARA KİTAP’IN ÜSTKURMACA ÖZELLİKLERİ.pdf | Abdullah Karakaş - funduszeue.info

Üstkurmaca Tekniği Nedir

üstkurmaca tekniği nedir

Üstkurmaca postmodern nedir?

Üstkurmaca, bir edebî eserde oluşturulan kurmacanın gerçek olmadığını, bu kurmacanın da içinde bir kurmaca barındırdığını gösteren, “kurmacanın örtülü veya açıkça bozulup başka bir kurmacaya yer vermesiyle oluşan bir postmodern anlatı biçimidir.

Üstkurmaca ne demektir?

Edebi eserlerde kurgunun kendi varlığını yansıttığı, hatta okura gösterdiği görülür. Buna üstkurgu denir. Üstkurgu, okurun bir kurgu okuduğunun farkına varmasıdır. Kurgu sunulurken onunla birlikte kurgunun da nasıl yapıldığı yani kurgunun kurulma süreci ele alınır.

Üst Kurmaca Nasıl Anlaşılır?

Üstkurmaca ile yazılmış bir roman linear olmayan bir romandır. Üstkurmaca romanında olayla ilgili dipnotlar bulunur. Bu tür romanlarda, romanda kurmacanın içinde olduklarını gösteren karakterler vardır. Üstkurmaca romanlarda yazarın kendisi de bir roman karakteri olmaktadır.

Meta kurgu nedir?

Meta&#;kurgu terimi, kelimenin tam anlamıyla kurgunun ötesinde &#;veya aşırı kurgu anlamına gelir; yazar veya anlatıcının kurgusal metnin ötesinde veya üzerinde durduğunu ve onu yargıladığını veya son derece bilinçli bir şekilde gözlemlediğini belirtir.

Postmodern roman üstkurmaca mıdır?

Postmodern öykülerde yazar üstkurmaca tekniğini kullanarak okuyucuyu da metnin inşa sürecinin bir unsuru haline getirir.

Metinlerarasılık tekniği nedir?

Metinlerarasılık metinlerin anlamının başka metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazarın önceki bir metni ödünç alması ve dönüştürmesi için kullanılabildiği gibi bir metni okuyan bir okurun bir başka metne başvurması için de kullanılabilmektedir.

Metinlerarasılık nedir örnek?

Roman, deneme, öykü ve makale türünde eserler veren yazarların, başka yazarlar tarafından kaleme alınan metinlerden etkilenmesine metinlerarasılık denir. Bu edebi anlayış tek bir tür ile sınırlı değildir. Örneğin bir roman yazarı, romanın bir bölümünü bir masal ya da şiirden etkilenerek kaleme alabilir.

Üstkurmaca tekniğinin uygulandığı eserler nelerdir?

Üstkurmaca ilk kez modern ve postmodern edebiyatla ilişkilendirilmiştir; ancak, üstkurmaca ögelerine Cervantes&#;in Don Kişot&#;u ve hatta yüzyılda yazılan Chaucer&#;ın Canterburry Tales&#;ında da rastlamak mümkündür.

Postmodern romanın özellikleri nelerdir?

*Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur. *Zaman akışkan değil durağandır. *Postmodern romanlarda yaşanan “an”lar vardır. *Yazar, duruma göre zamanda geriye dönüş (yaşanılanı kesintiye uğratıp geçmişe bir parantez açarak) veya zamanda atlama gibi karışık zaman dilimlerini anlatır.

Postmodern roman kavramları nelerdir?

Postmodern roman anlayışında görülen bazı kavramlar

  • üstkurmaca.
  • metinlerarasılık.
  • söylem çoğulluğu.
  • okur merkezlilik.
  • ironi.
  • parodi.
  • pastij.
  • kolaj.

Metinlerarasılık nedir ornek?

Roman, deneme, öykü ve makale türünde eserler veren yazarların, başka yazarlar tarafından kaleme alınan metinlerden etkilenmesine metinlerarasılık denir. Bu edebi anlayış tek bir tür ile sınırlı değildir. Örneğin bir roman yazarı, romanın bir bölümünü bir masal ya da şiirden etkilenerek kaleme alabilir.

Metinlerarası ilişkiler hangi tekniklerle yapılır?

Alıntı, gönderge, anıştırma, gülünç dönüştürme, öykünme, kolaj, brikolaj, palampsest gibi tekniklerle metnin ilişki kurduğu diğer metinlerin açığa çıkarılması sağlanır.

Metinlerarasılık nedir kısa?

Metinlerarasılık metinlerin anlamının başka metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazarın önceki bir metni ödünç alması ve dönüştürmesi için kullanılabildiği gibi bir metni okuyan bir okurun bir başka metne başvurması için de kullanılabilmektedir.

Üstkurmaca tekniği nedir edebiyat?

Üstkurmaca (İngilizce: Metafiction), klasik anlamdaki (postmodernite öncesi) tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür. Gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için bilinçli ve sistemli olarak dikkati, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür.

Postmodern eserlerin özellikleri nelerdir?

Modernlikte yapıt anlamlılık taşımaktayken, postmodern yapıt söz söyleme sanatıyla (retorik) bezenmiştir. Dil oyunlarına geniş yer verme ve zaman-yer bütünlüğünden uzaklaşma görülür. Postmodern yazında konu bağlarında geriye dönüşler vardır. Daha önce yazılmış metinlerden yola çıkarak yeni metinler üretilir.

Üstkurmaca

Üstkurmaca (İngilizce: Metafiction), klasik anlamdaki (postmodernite öncesi) tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

Gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için bilinçli ve sistemli olarak dikkati, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür. Genellikle ironi ve yazarın anlatıya müdahalelerini içerir (yazarın da karakter olması). Bu anlamda, günümüz tiyatrosuyla karşılaştırılabilir; günümüz tiyatrosu, seyircinin bir oyun seyrettiğini unutmasına izin vermez. Üstkurmaca da okurlara, bir kurmaca ürünü okuduklarını unutmalarına izin vermez.

Üstkurmaca ilk kez modern ve postmodern edebiyatla ilişkilendirilmiştir; ancak, üstkurmaca ögelerine Cervantes'in Don Kişot'u ve hatta yüzyılda yazılan Chaucer'ın Canterburry Tales'ında da rastlamak mümkündür.

'ların başlarında John Barth, Robert Coover ve William H. Gass gibi yazarlarca göze çarpmaya başlamıştır.

Bir grup Fransız roman yazarı, "yeni roman" (new novel) anlamına gelen "Nouveau Roman"adlı bir kurmaca türü oluşturmuşlardı. Bu "yeni roman" edebiyatı o kadar ileriye taşıdı ki üstkurmaca tekniği "roman nedir?" sorusunun tanımını geride bıraktı ya da tekrar sorgulanmasına yol açtı. Nouveau Roman, romanın genelgeçer kurallarından sıkılması muhtemel okurlar için ortaya çıkarılmış bir roman türüydü.

Üstkurmacayı gösteren özellikler[değiştir

ÜSTKURMACA NEDİR?

Roman yazma teorisini, yazma pratiği içerisinde gösterme; okunan anlatının bir kurmaca olduğunu okura bilinçli bir şekilde kurmaca içerisinde hatırlatan kurmaca tekniği. Üstkurmaca, Robert Scholes'un (ö. ) "Metafiction and Fabulation" () adlı çalışmasından sonra yaygınlık kazanan bir terimdir. 'lı yılardan sonra Postmodern edebiyatın ana kurgu unsurlarından birisine dönüşen bu terimin kurmacanın alımlanmasında fonksiyonel bir rolü vardır. Bu anlatı tekniğinin kurmacanın oyuna dayalı yönüyle olan ilişkisi, roman yazma teknikleri üzerinedir. Cervantes'in (ö. ) Don Kişot'u kendisinden önce yazılan romanslarla alay etmek için yazması gibi üstkurmaca tekniği de kendisine kadar gelen yazma tekniklerini benzer bir tonda ele alır. Fowles'in (ö. ) Fransız Teğmenin Kadını'nda () Victorya Çağı'nın realistik roman, tarihi romans ve postmodern yazma tekniklerinin parodiye dönüştürülmesi, üstkurmaca tekniğiyle gerçekleştirilir. Fakat her eserde roman yazma usulleri aynı şekilde bir dönüştürülmeye tabi tutulmaz. 

Üstkurmaca yöntemi, klasik veya modern eserlerde gerçekliğin yansıtılması prensibi yerine yazarın kurmacadaki tasarlama rolünü öne çıkarır. Bu kurgu tekniği, romanın yazılış sürecinin vaka içinde konumlandırılması; nesnel gerçeklik-kurmaca ilişkisi/çelişkisinin belirginleştirilmesi; modern üslupla yazılan eserlerde işlevsel özelliği nötr bir konuma taşınan anlatıcının etkin bir figür haline getirilmesi için kullanılabilir.

Üstkurmacanın roman veya öykü tekniğine getirdiği yenilikler yazar kadar metin-okur çerçevesinde de yaşanır. Okur, kurmacada tanıdığı ve alıştığı metin dokusunun terk edilmesiyle metnin anlamının tamamlanmasında aktif bir rol üstlenir. Yazarlığın süreçlerini okurla birebir paylaşmayı elverişli kılan üstkurmaca vasıtasıyla okur merkezli eleştiri kuramlarının çalışma sahası genişler.

Postmodernizmin anlatıdaki işaretlerinden kabul edilen üstkurmaca ile yazılan eserlere İtalo Calvino'nun (ö. ) Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu (), Paul Auster'in Newyork Üçlemesi (), Umberto Eco'nun (ö. ) Foucalt Sarkacı () örnek verilebilir. Türk edebiyatında dünyadaki örneklerinden çok daha önce Ahmet Mithat Efendi'nin (ö. ) Müşahedat romanında üstkurmaca tekniği kullanılmış olsa bile bu ilk tecrübeyi postmodernizmle bağdaştırmak imkan dahilinde değildir. Zira burada yazarın roman yazma teknikleriyle hesaplaşması/oyun oynaması veya metin okur ilişkisindeki alışkanlıkları kırmaya yönelik bir gayesi bulunmaz. Günümüzde Mustafa Miyasoğlu'nun (ö. ) Kaybolmuş Günler (), Pınar Kür'ün Bir Cinayet Romanı (), Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı (), Murat Gülsoy'un Alemlerin Sürekliliği () benzeri pekçok romanda bu teknik kullanılmıştır.

YAZAR

İlknur Tatar Kırılmış

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.