fizik newton un hareket yasaları / Newton' un Hareket Kanunları Nelerdir, Nasıl Uygulanır?

Fizik Newton Un Hareket Yasaları

fizik newton un hareket yasaları

Newton kanunları nelerdir? Newton'un hareket yasaları konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 01,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Isaac Newton, gelmiş geçmiş en büyük bilim adamıydı. Ünlü doğa filozofu, Lincolnshire'daki Woolsthorpe Malikanesi'nde doğdu. Modern zamanların en büyük düşünürlerinden biriydi. 'da bir elmanın düşmesi, onun en büyük keşfine yol açtı. Yerçekimini buldu ve Newton'un Hareket Kanunları ortaya çıktı. Peki, Newton'un Hareket Kanunları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Hareket yasaları, vücuda kuvvet uygulandığında bir nesnenin hareketinin net resmini gösterebilir. Dahası, yerçekimi kavramı ve evrensel yerçekimi yasası, fiziğe yeni boyutlar kazandırmıştır.

Newton Kanunları Nelerdir?

 Newton'un hareket yasaları bugün bize açık görünse de, yüzyıllar önce devrimci olarak kabul ediliyorlardı. Üç hareket yasası, nesnelerin hareketsiz dururken, hareket ederken ve kuvvetler üzerlerine etki ettiğinde nasıl davrandıklarını anlamamıza yardımcı olur. Bunlar;

Newton'un 1. Yasası: Duran veya düzgün hareket halindeki bir cismin, üzerine net bir dış kuvvet etki etmedikçe ve olmadıkça hareketsiz veya düzgün hareket halinde olmaya devam edeceğini belirtir.

Newton'un 2. Yasası: Bir cismin net kuvvet tarafından üretilen ivmesinin net kuvvetin büyüklüğü ile doğru orantılı, net kuvvetle aynı yönde ve cismin kütlesi ile ters orantılı olduğunu söyler.

Haberin Devamı

Newton'un 3. Yasası: Her etki için eşit ve zıt bir tepki olduğunu belirtir.

Newton'un Hareket Yasaları Konu Anlatımı

 Kuvvet, hareketsiz veya hareket halindeki bir cismin durumunu değiştiren bir çabadır. Bir nesnenin yönünü ve hızını değiştirebilir. Kuvvet aynı zamanda bir cismin şeklini de değiştirebilir. Bir cisme dengeli kuvvetler uygulandığında, cisme etki eden net etkili kuvvet olmayacaktır. Dengelenmiş kuvvetler harekette değişikliğe neden olmaz. Bir cisme etki eden dengesiz kuvvetler cismin hızını ve/veya hareket yönünü değiştirir. Kuvvetin en büyük olduğu yönde hareket eder.

Newton'un Birinci Hareket Yasası

 Birinci hareket yasası, herhangi bir şeyin kendi başlarına başlayamayacağı, duramayacağı veya yön değiştiremeyeceği anlamına gelir. Böyle bir değişikliğe neden olmak için dışarıdan bir miktar güç gerekir. Büyük cisimlerin hareket durumlarındaki değişikliklere direnme özelliğine eylemsizlik denir. Newton'un birinci yasası, eylemsizlik yasası olarak da bilinir.

Sürtünme kuvveti

Göreceli harekete karşı çıkan kuvvete sürtünme denir. Temas halindeki yüzeyler arasında ortaya çıkar. Örnek: Bir masayı itmeye çalıştığımızda hareket etmemesi, sürtünme kuvveti ile dengelenmesinden kaynaklanmaktadır.

Eylemsizlik

Haberin Devamı

 Temel olarak, tüm nesnelerin hareket veya durgunluk durumundaki değişime direnme eğilimi vardır. Bu eğilim eylemsizlik olarak adlandırılır. Tüm cisimler aynı eylemsizliğe sahip değildir. Eylemsizlik, bir cismin kütlesine bağlıdır. Bir cismin kütlesi, eylemsizliğinin ölçüsüdür.

Newton'un İkinci Hareket Yasası

 İkinci hareket yasası, bir dış kuvvet tarafından etkilendiğinde büyük cisme ne olduğunu tanımlar. 2. hareket yasası, cisme etki eden kuvvetin kütlesi ve ivmesinin ürününe eşit olduğunu belirtir.

İtme

Nesneler tarafından üretilen etkiler, kütlelerine ve hızlarına bağlıdır. Bir nesnenin momentumu, kütlesinin ve hızının ürünü olarak tanımlanır. p = mv. Vektör niceliği, yönü ve büyüklüğü vardır.

Haberin Devamı

 Bir cismin momentumunun değişim hızı, kuvvet yönünde uygulanan dengesiz kuvvet ile doğru orantılıdır.

 Δ stαm ( v - u )t

 ⇒Δ stα m bir

 ⇒Fα m bir

 ⇒F = km

 1 m / s 2 ivme ile 1 kg kütle üzerindeki 1 birim kuvvet için, k = 1 değer;

 F = ma

Newton'un Üçüncü Hareket Yasası

 Üçüncü hareket yasası, başka bir cisme bir kuvvet uyguladığında cisme ne olduğunu açıklar. İki cisim etkileşime girdiğinde, birbirlerine büyüklük olarak eşit ve zıt yönde kuvvet uygularlar.

Eylemsiz ve Eylemsiz Olmayan Çerçeveler;

Eylemsiz olmayan bir referans çerçevesi, Newton'un hareket yasalarının geçerli olmadığı bir referans çerçevesidir. Eylemsiz olmayan bir referans çerçevesi, bir eylemsiz çerçeveye göre ivmelenmekte olan bir referans çerçevesidir. Eylemsiz olmayan bir çerçevede hareketsiz durumdaki bir ivmeölçer, genel olarak sıfırdan farklı bir ivmeyi algılayacaktır. Newton Kanunlarının geçerli olduğu bir referans çerçevesi, eylemsiz bir referans çerçevesi olarak bilinir. 

kaynağı değiştir]
  1. Özel göreliliği göz önüne alarak, bileşke kuvvet yasası ivme cinsinden aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
{\displaystyle {\begin{aligned}\mathbf {F} &={\frac {\mathrm {d} \mathbf {p} }{\mathrm {d} t}}={\frac {\mathrm {d} (m\mathbf {v} )}{\mathrm {d} t}}\\&=m{\frac {\mathrm {d} \mathbf {v} }{\mathrm {d} t}}+{\frac {\mathrm {d} m}{\mathrm {d} t}}\mathbf {v} \\&=m{\frac {\mathrm {d} \mathbf {v} }{\mathrm {d} t}}+{\frac {1}{c^{2}}}{\frac {\mathrm {d} E}{\mathrm {d} t}}\mathbf {v} \\&=m{\frac {\mathrm {d} \mathbf {v} }{\mathrm {d} t}}+{\frac {\mathbf {F} \cdot \mathbf {v} }{c^{2}}}\mathbf {v} \end{aligned}}}

Bu eşitliğin elde edilmesinde enerjinin meşhur {\displaystyle E=mc^{2}} ifadesi kullanılmıştır. ({\displaystyle dm/dt=(1/c^{2})dE/dt}) Dikkat edilmesi gereken nokta bu eşitliğin yaklaşık bir eşitlik olduğudur. (Bir cismin toplam enerjisi {\displaystyle E=\gamma mc^{2}} olarak ifade edilir. {\displaystyle \gamma } Lorentz faktörü olup ışık hızından çok daha yavaş hareket eden cisimler için yaklaşık olarak birdir.) Aşağıdaki eşitlik bir kuvvet tarafından birim zamanda yapılan işi ifade eder:

{\displaystyle {\frac {\mathrm {d} E}{\mathrm {d} t}}=\mathbf {F} \cdot \mathbf {v} }

Burada F·v, vektörel skaler çarpımdır.

Bu denklem genişletilmiş bir kuvvet yasası için tekrar düzenlenebilir:

{\displaystyle m{\frac {\mathrm {d} \mathbf {v} }{\mathrm {d} t}}=\mathbf {F} -{\frac {\mathbf {F} \cdot \mathbf {v} }{c^{2}}}\mathbf {v} {\text{,}}}

Bu eşitlik momentum değişiminin kuvvet doğrultusunda olmasına rağmen, bir kütlenin ivmesinin genel olarak kuvvetin doğrultusunda olmadığını göstermektedir. Buna rağmen eğer hareket eden bir cismin hızı ışık hızından çok düşükse, yukarıdaki eşitlik bilindik F=ma eşitliğine dönüşür.

Açık sistemler[değiştir m1 rüzgar kuvvetine eşittir: kaynağı değiştir]

Newton yasaları yıldır çeşitli deneyler ve gözlemler ile doğrulanmıştır ve gündelik yaşantımızdaki hızlar ve ölçekler için mükemmel birer yaklaşımdırlar. Newton'un hareket yasaları, yine onun bulduğu evrensel kütleçekim yasası ve kalkülüs'ün matematiksel yöntemleri ile birlikte, ilk kez geniş çaptaki fiziksel olaylar için niceliksel bir açıklama sağlamıştır.

Bu üç yasa, gündelik koşullarda makroskopik cisimlerin hareketi için iyi bir yaklaşıklık ile geçerlidirler. Buna rağmen, çok küçük ölçeklerde, çok yüksek hızlarda veya çok güçlü kütleçekimsel alanların varlığında geçerliliklerini yitirirler. Bu nedenle yasalar, bir yarı iletkendeki elektrik iletimi, maddelerin optik özellikleri, relavite hesaba katılmadan düzenlenen GPS sistemlerindeki hatalar ve süper iletkenlik gibi olayları açıklamakta kullanılamazlar. Bu tip olayların açıklanabilmesi, Genel Görelilik ve Relativistik Kuantum Mekaniği gibi daha karmaşık fiziksel teorileri gerektirir.

Kuantum mekaniğinde kuvvet, momentum veya konum gibi kavramlar, bir kuantum durumu üzerine işlem yapan, doğrusal operatörler ile tanımlanır. Işığın hızından çok düşük olan hızlarda, bu operatörler Newton yasalarına indirgenir. Işık hızına yaklaşık hızlarda, bir cisim için kuvvetin o cismin momentumunun zamana göre türevi olduğunu söyleyen ikinci yasa orijinal halini (F = d (p) / dt) korusa da, ikinci yasanın bazı yeni sürümleri (yukarıdaki sabit kütle yaklaşımı gibi) geçerliliklerini koruyamamaktadırlar.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası