kandaki gfr değeri nedir / eGFR Nedir, Neden Olur ve Normal Değeri Kaç Olmalı? eGFR Düşüklüğü Belirtileri

Kandaki Gfr Değeri Nedir

kandaki gfr değeri nedir

EGFR Değeri Nedir? Kan Testinde EGFR Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur, Kaç Olmalı, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

EGFR değeri kan tahlilleri yapılarak ölçülen bir değer olarak bilinmektedir. Bu testin yapılmasında ve değerin belirlenmesinde en temel neden ise böbrek rahatsızlıklarına dayanmaktadır. Kısaca açıklamak gerekirsek EGFR değerleri kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkması sonucunda yapılan bir testtir. EGRF testi nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. İşte detaylar.

EGRF NEDİR?

EGFR, kan tahlillerinde sıklıkla karşılaşılan bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır.

EGFR, böbrek rahatsızlıkları olan kişilere yapılan bir testtir. Bu testte değerin yüksekliği ve düşüklüğü kişide ciddi vaziyetlere neden olabilmektedir.

EGFR TESTİ NEDİR?

EGFR testi, böbreklerin çalışma performansını ve böbreklerde bir hastalık var ise bunun hangi boyutta olduğunu gösteren bir test olmaktadır. Böbrek durumundaki değişikliği ölçen en önemli testlerden biri olduğu için böbrek hastaları için bu test kullanılır. Serum kreatinin testine dayanılarak hesaplanan EGRF, kol damarından kan alınarak ölçülür. Cinsiyet, yaş, ırk, boy ve kilo kriterleri burada önemli olabilmektedir.

EGFR DEĞERLERİ

  • Normal GFR ile normal veya minimal böbrek hasarı: 90+ .
  • GFR'de hafif bir azalma:
  • GFR'de orta derecede azalma:
  • GFR'de çok fazla azalma:
  • Böbrek yetmezliği: 15

EGFR YÜKSEKLİĞİ

EGFR normal değerleri durumlara ve yaşa göre değişiklik gösterebilmektedir. Sağlıklı yetişkin bireylerde bu değerin 90 mLdk ve üstünde, yaşlı ve çocuklarda bu değer mL/dk olarak bilinmektedir. Genellikle böbrek rahatsızlığı olan hastalarda erken bulgularında bu değerin mL arasında olduğu belirtile bilinmektedir.

EGFR DÜŞÜKLÜĞÜ

EGFR testi olan kişilerde eğer ki test sonucu düşüklük var ise bunun en önemli nedenleri arasında genellikle böbreğin çok ciddi şekilde hasar görmesi bulunmaktadır. Böbrekleriniz doğrudan bir hasar gördüğü takdirde EGFR değeri de düşük çıkar. EGFR değerinizin düşük çıkmasındaki belirti şu şekildedir; vücut sürekli su tutmaya başlamaktadır.

Bilirubin Nedir? Bilirubin Yüksekliği Ne Demek, Nasıl Düşürülür, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

GFR Nedir? GFR kaç olmalı? Yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri

GFR NEDİR?

Glomerüller kanı süzerek kanda bulunan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) fonksiyon gösteren her bir nefronda, glomerüllerden birim zamanda süzülen plazma miktarının toplamıdır.

GFR yaş, cinsiyet ve vücut kitlesi ile değişebilir, ayrıca gebelik, bazı ilaçlar, beslenme biçimi de GFR'yi etkiler. GFR gün içi değişken bir ritme sahiptir, öğleden sonraya kıyasla gece yarısı yüzde 10 daha düşüktür.

Böbrek fonksiyonun bir ölçüsü olan veya böbrek hasarının varlığını belirleyen GFR sayesinde böbrek rahatsızlıklarının tanısı konmakta ve tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Tedavi seçenekleri ve süresi ise hastalığın ya da hasarın derecesine göre belirlenmektedir.

GFR DEĞERİ KAÇ OLMALI?

GFR testi belli periyotlarla yapılan, böbrek fonksiyonlarını izleyen test türüdür. Bu testin sonucunun, minimum ve maksimum değerleri geçmemesi gerekiyor. Kanda bulunan Kreatin'in seviyesi olarak bilinen GFR, kan testi olarak da biliniyor.

Kreatin'in seviyesi, böbreklerde herhangi bir hastalık olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Ancak tüm yaş guruplarında, seviyeler bir tutulmuyor. Yaş ve cinsiyet farkı, testin seviyesinin belirlenmesinde oldukça önemli. Tüm bu durumlarda bile GFR testi normal değerleri aralığında olmalıdır.

Erkeklerde normal kreatin değerleri, mg/dL arasında seyreder. Kadınlarda değerler, değerleri arasında seyreder. Kadınlarda gebelik durumlarında, kreatin miktarında azalma görülür.

GFR YÜKSEKLİĞİ

GFR yüksekliği, aynı zamanda kanda bulunan kreatinin yüksekliğiyle doğru orantıya sahiptir. GFR yüksekliğinin sebepleri şunlardır:

- Kan akımının azalması

- İdrar yolları tıkanıklığına bağlı olarak kirli maddelerin dışarı atılamaması

- Nefronların iltihaplanması

- Bakterilere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar

- Böbrek yetmezliği.

GFR DÜŞÜKLÜĞÜ

GFR düşüklüğü kanda kreatinin düşüklüğü ile doğru orantılıdır.

Nedenleri şunlardır:

- Kaslarda zayıflık, ağrı ve halsizlik

- Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kreatinin eksikliği

- Aşırı su kaybetme.

Kreaitin düşüklüğü ve yüksekliği altında yatan nedenler dikkate alınarak test edilmektedir. Bu test sonuçlarına bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Tedavi altında yatan sebeplere bağlı olarak ilaçla ya da cerrahi müdahaleyle gerçekleşmektedir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

Kan testinde çıkan değerlerden biri EGFR, genellikle böbrek hastalarından istenir. EGFR değeri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Sıklıkla karşılaşılan bu değerin yüksekliği ya da düşüklüğü ne anlama geliyor? Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen düşüklük ve yükseklikle ilgili bilinmesi gerekenler. Peki Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

Böbreklerin çalışma performansını kontrol etmek için uzmanların kan testinde belli olan EGFR değerlerini ister. Kan testi sonucunda çıkan yükseklik ve düşüklüğüne göre hastalık teşhis edilir. EGFR Glomerüler Filtrasyon Hızı olarak açılır. Bazı testlerde GFR olarak geçer. Bu değer böbreklerin filtreme sisteminin çalışıp çalışmadığını gösterir. Böbrekler vücudun işleyişi açıcından önemli bir görevi vardır. Vücuttaki filtreleme görevi gören böbrek atıkları arındırır. Tuvalet ihtiyacı ile atar. Filtreleme sisteminin ölçümü ise EGFR değerlerine bağlıdır. Böbrekler yeterli miktarda filtrelemeyi sağlayamadığında kandaki EGFR oranı yüksektir. EGFR oranında genellikle ise Kreatinin maddesi kendin ele verir. Kreatinin sayımında yüksek olması yine böreklerin işlevselliğinde olumsuz bir sorun olduğunu ortaya çıkartır. Kreatinin maddesi vücuda enerji veren önemli maddelerden biridir. Ancak yüksek olması böbreklerin çalışmadığına işarettir. Çünkü fazla olan kreatinin vücuda zarar verebilir. Bu madde 30 yaşlardan sonra azalır. Bu yüzden sayımı yaşa cinsiyete göre değişir. Kadınlarda genellikle bu değer yüksek çıkar. 

egfr kan testinde ölçülür

egfr kan testinde ölçülür

EGFR TESTİ DEĞERLERİ:

Erkek =  mg/dL 
Kadın = mg/dL 
Hamile= mg/dL 
1 aylık = 1 mg/dL 
1 yaş =  mg/dL 
16 yaş = 1 mg/dL 

kanda egfr oranı yüksekse böbreklerin iyi çalışmadığına işarettir

kanda egfr oranı yüksekse böbreklerin iyi çalışmadığına işarettir

EGFR YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

- İdrar yolu enfeksiyonu tıkanmaya yol açar. Bu tıkanma idrarın tamamen boşalmasını önleyerek böbreklerde yeniden birikime yol açar. Bu da böbreklerin atıkları tamamen atmasını engeller.

- Nefron hücreleri böbreklerde bulunur. Bunların yetersiz beslenme ve su içme oranı azaldığında iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma oranı yükseldikçe böbreklerin fonksiyonu düşer.

- Mikrobik hastalıklar genellikle böbreklerde yaşanır. Bu yüzden böbreklerde sıklıkla sağlık sorunları görülür.

- Yeterli miktarda su tüketilmediğinden böbreklere taş oluşur. Böbreklerde en fazla görülen sağlık sorunudur.

- Böbrek yetmezliği hastalığında da EGFR yüksek çıkar.

Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kimlerde görülür?

İLİŞKİLİ HABER

Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kimlerde görülür?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası