derviş bağzıbağlı levent / 'Gönderdiğim elbise Jennifer Lopez'in kalçasına dar geldi'

Derviş Bağzıbağlı Levent

derviş bağzıbağlı levent

'G&#;nderdiğim elbise Jennifer Lopez'in kal&#;asına dar geldi'

RÖPORTAJ: CANAN DANYILDIZ
[email protected]


* Dedeniz Raşit Bey’in Kıbrıs’ta sattığı kumaşlar sayesinde isim yapmış bir ailesiniz.

Dedem ’de kumaş sektörüne adım atmış bir iş adamı. İlk başta erkeklere yönelik İngiliz kumaşları satıyormuş. Sonra babam işe katılıyor ve kadınlara özel Avrupa’dan kumaşlar ithal etmeye başlıyorlar Kıbrıs’a. Böylelikle markalaşma süreci organik bir ş ekilde olmuş. Ailemle ne kadar gurur duys am az, bana müthiş bir soyadı teslim ettiler.

* Sahi, ‘Bağzıbağlı’ ne demek? Değişik bir soyadı

Dedemin babası (Raşit Bey), çok iyi giyinen, saygıdeğer bir adammış. Bir gün silahını temizlerken, yanlışlıkla tetiğe basıyor ve kurşun boğazını sıyırarak geçiyor. Yara izi görünmesin diye boğazına hep şal bağlarmış. Malum biz Kıbrıslıyız, telaffuz ‘boğazı bağlı’ yerine ‘bağzı bağlı’ olmuş ve lakap takmış insanlar. Soyadı kanunu çıkınca da onun anısına soyadımız olmuş.

* Raşit Bey kumaşlara nasıl merak salmış? Onun da çizimleri, ne bileyim gelen müşteriye bir şey dikmişliği var mı?

Benim büyük dedem dünya tatlısı bir adam, çok iyi bir tüccarmış. Öyle tasarım yeteneği falan yok. Onlar döneminde sadece kumaşçılık varmış. Hazır giyim pek yok ve müşteriler kumaş alıp terzilerine giderlermiş. İş adamı olduğu için bu işe girmiş. Bağdat Caddesi’ndeki mağazamız bu sene 22’nci senesine girecek. Kaliteli kumaşlar satıyoruz, asıl başarımız bu.

'BEN 3'ÜNCÜ KUŞAĞIM'


* Markanın tasarım işini başlatan 3'üncü kuşak mısınız?

Evet, Bağzıbağlı Ailesi’nde tasarım yapan ilk kişiyim. Yani aile markasında tasarım dönemi benimle başladı. Kumaşlarımızı hayata geçiren kişi oldum.

* Nasıl bir eğitim aldınız?

Hem işin mutfağı hem de yönetimi konusunda eğitimler aldım. Bir markam var b unun için hem zevk aldığım işi, çizimi, hem de o nu tek başıma yönetebilecek eğitimleri ald ım.

* Siz düğme bile dikemezmişsiniz!

(Gülüyoruz) Doğru, iğne deliğinden iplik bile geçiremem ama dikiş ile alakalı her şeyi bilirim. Özel müşterilerimin tüm provalarında terzimle beraber prova yaparım. Terzime hatanı n n erede olduğunu ve nasıl düzeltmesi gerektiği ni söylerim ama dikemem. İyi bir tasarımcı olmak için dikiş dikmeyi bilmeye gerek yok, ne yapılması gerektiğini bilmek yeterli.

* ‘Çizimlerim iyidir ve yeterlidir’ diye devam edeceksiniz!

Mesele sadece çizim değil, eğer dikiş tekniği bilmezsen çizim de yapamazsın. O çizimin dikildiğinde, kara kalemdeki gibi duracağını bilmek için tecrübe ve bilgi lazım.

* Diğer tasarımcılardan, hatta ailenin kumaş seçiminden vs. farkınız ne?

Ailemin kumaşlarının bana sağlamış olduğu alt yapıyı en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum. Türkiye’deki meslektaşlarıma çok saygı duyuyorum ama herkes bilir ki koleksiyonunda her zaman en özel kumaşı ben kullanırım. Galiba en büyük farkım bu.

* Şimdiye kadar kaç defile yaptınız?

31 yaşındayım, 10’un üzerinde defile yaptım. Son 2 senedir Mercedes Benz İstanbul F ashion Week’te koleksiyonlarımı sergiliy orum. Şimdilerde Aralık'ta St. Regis Otel'de yapacağım ilk gelinlik defilesi için çalışmaya başladım.

'MÜŞTERİMLE ENERJİMİN MUTLAKA TUTMASI GEREK'


* Acayip bir moda tasarımı furyası başladı. Biraz değişik şeyleri ünlü bir isme giydirince hoop tasarımcı oluyorsun.

Çoktandır var o furya. Ben ondan biraz önce meslek hayatıma başladım, ’de. İnsanlar bu mesleği çok kolay sanıyor. Ne kadar zevkli görünse de rekabet çok fazla. Ünlü bir ismi giydirmek meselesine gelince de, onun da yeri var. Dizide ünlü giydirmekten bahsetmiyorum, eğer gerçek ‘celebrity’ giydiriyorsanız film galası ya da Altın Kelebek’te giydirmeniz lazım.

* Hazır giyim ve haute couture var, nasıl bir şey istediğimi söylesem özel tasarımlar da yapıyorsunuz

Aynen öyle. ‘Rashid’ ismini verdiğim bir hazır giyim koleksiyonum var. Şu anda olduğumuz Levent’teki magazam dışında, Bağdat Caddesi ve Ankara’da bulunan Derviş Bağzıbağlı mağazalarında ve Gizia Gate’de satışta. Onun dışında da kişiye özel dikim yapıyorum ve defile koleksiyonlarımı sunuyorum.

* Bir elbise diktirmek, provaları vs. çok mu uzun sürer? Ve haute couture pahalı bir şey mi?

Couture tabii ki her bütçeye uygun bir zevk değil. Yüksek kalite kumaş, günler süren el emeği Bir abiye elbise yaptırmak için minimum 2 ay önce sipariş vermeniz gerekiyor. Maksimum 4 prova yapıyorum. Provada çok titizim, uzatmam ve müşterimi sıkmam. İnsanların rahat etmesi çok önemli. Yoksa güzel iş çıkmaz.

* En tahammül edemediğiniz müşteri tarzını anlatsanıza Elinde bir dergiyle gelip (vücudu hiç uygun olmadığı halde) bana bunu yap diyen mi mesela?

(Gülüyoruz) Sanırım verdiğin örnek bunlardan biri! Ama kesinlikle müsaade etmiyorum. Ne kadar anlatsan da tatmin olmayan ve ısrarla anlamak istemeyen kadınlar var. Müşterilerimi seçiyorum. Bunun bir şımarıklık olarak algılanmasını istemiyorum ama bir elbise yaptırırken tasarımcı ile enerjinizin tutması çok önemli.


'MUHAFAZAKAR KADINLARA ELİBİSE YAPMAKTAN KEYİF ALIYORUM'


* İçinize sinmeyen ama müşterinin gönlü olsun diye diktiğiniz şeyler olmaz mı yahu!

İçime sinmeyecek elbise yapmıyorum. Geçtiğimiz gün oldu daha! İçime sinmedi, müşterimin de aynı şekilde içine sinmeyince ısrar etmedim. Tasarımımı giyen kişi elbisemi taşıyor, mutlu olması gerekir ki; çevresine beni tavsiye etsin. Beni teta. Mutsuz olacaksa giymesin daha iyi.

* Şimdiye kadar kaç ünlü ismi giydirdiniz?

Saymadım ama Türkiye’de sayısı bir hayli fazla. Sayı önemli değil benim için marka elçilerimin kim olduğu önemli. Uluslararası isim olarak Paris Hilton ve Doutzen Kroes tasarımlarımı giyen en ünlü isimler. Burda Tülin Şahin, Demet Şener, Bergüzar Korel gibi isimler var.

* Tasarımlarınızda sizi tanımlayan en özel şey ne?

Beni tanımlayan en önemli şey kaliteli işlemeli ve uçuşan kumaşlar. Tasarımlar her zaman eleştirilebilir ama kumaşlarım asla!

* Peki Türk kadınları nasıl? Sizden çok dekolte kıyafetler mi talep ediyorlar?

Türkler artık fazla dekolte sevmiyor. Gençler de genelde göğüs dekoltesi yerine sırt dekoltesi istiyor. Dekolteye karşı değilim ama ölçülü olmak önemli. Çok dekolte, kıyafeti basitleştirebiliyor.

Dekoltenin sınırı var mı? Seksilik sadece dekolte, çıplaklıkla mı gelir?

Tabii ki var. Her yeri komple kapalı, bedeni saran bir elbise de seksi olabilir. Seksilik biraz gizem gerektirir. Açık olan bir şeyi kimse merak etmez ki.

* Ondan pek emin değilim! Peki muhafazakar müşterileriniz var mı?

Var tabii, genelde aile yaşantımı bilen muhafazakar kadınlara elbise yapıyorum. Çok da keyif alıyorum, aralarında çok kültürlü, güzel dostluklar edindiğim müşterilerim de oldu zaman içinde.

Biz nerede ne giyeceğimizi biliyor muyuz Türkler olarak?

Ne yazık ki çok büyük bölümü giyinmeyi bilmiyor. Kumaş tanımıyorlar, yazlık ve kışlık kumaşı beraber kullanıyorlar, abiye ve günlük giyim arasındaki farkı ayırt etmeyi bilmiyorlar. En büyük sorun da her şeyin en iyisini bildiklerini sanmaları.

'TASARIMIM JENNIFER'IN KALÇASINA DAR GELDİ'


* Bizden neden uluslararası bir model çıkmıyor?

Çalıştığım modeller arasından Tülin Şahin var mesela. Glamour dergisi tarafından dünyanın en iyi 50 top modelinden biri olarak seçildi. Yine arkadaşlarımdan Güzide Duran da dünya standartlarında bir modeldi. Ama tamamen dünya çapında bilinirlik elde etmek için Avrupa’da ya da Amerika’da olmak lazım sürekli.

* Hazır giyim çok ucuz ve çeşitli ve işiniz halkın bü yük kısmına hitap etmiyor. Ayakta kalmak zor mu?

Tabii ki zor. Türkiye’de lüks kesimde hitap ettiğimiz kitle her gün azalıyor, o yüz den ben de yatırımlar ımı yurt dışına yapıyorum.

* O kadar paranın içinde sosyetiklerin giyim kuşamını nasıl buluyorsunuz? Bir elbiseyi bir kere mi giymek lazım hakikaten? Sonra insana ‘Başka elbisesi yok galiba’ diyorlar mı?

Sosyetedekilerin giyimini takip edebildiğim kadarıyla iyi giyinenler tabii ki var. Aralarında çok saygı duyduğum ve sevdiğim müşterilerim var. Kate Middleton bile giydiği elbiseyi 2’nci kez giyiyor. Bizim sosyete de giyiversin artık!

* Erkekler için tasarımlarınız yok. Kendinize tasarımlar yapıyor musunuz?

Erkekler için henüz tasarım yapmıyorum ama çok talep var. Kardeşim Önay ve babam erkeklere özel dikim yapıyorlar. Beni onlar giydiriyor. Ama önümüzdeki sene kardeşimle bir erkek koleksiyonu hazırlayacağız.

* Elbiseleri gördüm, hepsi neredeyse uzun! Türk kadını olarak birkaç isim dışında boduruz y ahu! Bu kadar kumaş harcamanıza gerek yok ki!

(Kahkaha atıyoruz) Kısa kokteyl elbiselerimi ve smokinlerimi görmedin galiba! Güzel kumaş doğru metrajda kullanılırsa fazlası bile asil duruyor.

* Fox’taki ‘Gardırop Savaşları’ programında yorumcusunuz. Biz az zamanda, az parayla yaratıcı işl er çıkaran bir millet miyiz ?

Programda bunu da ögretmeye çalışıyoruz. Kızlar kimi zaman bütçelerine uygun kıyafetler buluyorlar, bazen de bulamıyorlar. Kıyafetler bizim hakkımızda 3’üncü kişilere çok şey anlatır. Bu yüzden de çok çok önemlidir. S ektörümüz çok ilerledi ve hazır günlük giyimde çok çeşit var.

* En büyük zaafımız, yanlışımız ne?

İnsanları dış görünüşleri ile yargılamak!

* Jennifer Lopez’e yolladığınız elbise kalçalarından geçmemiş!

Kalçalarına dar geldi! İstanbul’a geldiğinde otel odasına gönderdim. Elbiseye bayılmış ama kalçalar işte Giyememiş!

'KİMSENİN ÖZEL HAYATIYLA İLGİLENMEM'


* Çok samimi birisiniz, bu çok önemli! Müşteriniz kendini rahatça teslim ediyordur diye düşünüyorum?

Kesinlikle! Nasılsam öyleyim. Ekranda da normal hayatta da, müşterilerimle de.

* Hiç başınıza gelen komik tesadüfler oluyor mu? Mesela hem karısını hem metresini giydirdiğiniz biri Ya da her ikisi de birbirinin dedikodusunu yapan arkadaşlar

Böyle bir şey olduysa da haberim olmamıştır. Çok samimiyim ama bir çizgim, mesafem her zaman vardır. Sonuç olarak ben işimi yapıyorum. İnsanların özel hayatlarıyla ilgilenmem. Bazen bu iş ilişkileri dostluklara dönüşebiliyor ama bu 5 kişiyi geçmez.

* İş hayatının en zor anını merak ediyorum? Kumaşın yırtıldığı? Elbisenin kaybolduğu? Bir defile öncesi yaşanan acayip bir aksilik var mı?

Son defilemde defileye 30 dk. kala bir elbisenin modele göre daraltılması gerektiğinin unutulduğunu fark ettim. Allah’tan Zorlu PSM ile mağazam yakın, son anda elbise yetişti. Bir ceketim de defileye yetişmedi. Terzim defile başlamadan 1 dakika önce ‘Yetiştiremedim’ dedi. Skandal! Aslında başka terziden yardım istese yetişirdi. Sinir krizi geçirebilirdim ama ‘Kısmet’ dedim, geçtim. Terzimi de öptüm ‘Üzülme’ dedim. Ne yapalım, hayat bazen böyle.

* Markanızın dönüm noktası nedir?

Markamın birçok dönüm noktası var. Kariyerimde yaşadığım iniş çıkışlar oldu. İlk çıkışım ’de Türkiye’ye gelen Paris Hilton’un elbisemi giymesiyle oldu. yılında Tuba Büyüküstün’ün 8 aylık hamile iken giydigi kırmızı şifon elbise 2’nci dönüm noktamdır. Hala herkes o elbiseyi hatırlar. Sonrasında d a İstanbul Fashion Week’te koleksiyonlarımı sergilemem bana yepyeni kapılar açtı. Son dönem de jüri üyesi olduğum 'Gardırop Savaşları'

'AKSESUARSIZ ASLA OLMAZ'


* Aksesuar ve çanta şart mı?

Aksesuarsız asla olmaz. Ama bu da yeterli değil, saç ve makyaj da çok önemli. İyi görünmeyi kast ediyorum.

* Gelinlik de görüyorum

Gelinlik umarım her genç kız için hayatlarında bir kez giyecekleri bir kıyafet olur. Çok özel bir an, insan ayrıca özeniyor. Gelinlik kolek siyonum üzerinde çalışıyorum şu anda.

Mesleğine Aşık İki Fenomen

ÖZGE ULUSOY

Gündemden düşmeyen, hemen hemen her davette karşılaştığımız, neredeyse her projenin içinde bir şekilde yer alan Özge Ulusoy'un yaşam öyküsünü dinlesek biraz

Artık az çok biliyorsunuz aslında Ankara doğumluyum, 20’li yaşlarımın başında İstanbul'a geldim. Hacettepe Üniversitesi’nde başladığım bale eğitimimi Mimar Sinan Üniversitesi’nde tamamladım. Sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi bölümünü bitirdim. Ablamın da ısrarıyla Elite Model Look yarışmasına katıldım ve ardından yavaş yavaş bu sektöre girmeye başladım. Daha sonra Miss Turkey ile bu yola tam olarak çıkmış oldum.

Bildiğimiz kadarıyla ailenizde, eğitim konusu en önemli konu Sen de iki üniversite bitirdin Peki, senin mesleğinin sanatla ilgili olması ve ardından modelliğe yönelmiş olmana aileden gelen yorumlar nasıldı?


Aslında modellik yapmanın şartı ikinci üniversiteyi bitirmekti. Ailem eğitim konusunda gerçekten çok hassas ve iyi ki de öyleler. Ablam şu an Bahçeşehir Üniversitesi’nde doçent olarak çalışmalarına devam ediyor. Ailem beni kararlarımda her zaman destekledi hatta babam aile de doktor, mühendis çok var, bir tane de sanatçı olsun derdi Okuduğum mesleği şu an yapamasam da bu yapmayacağım anlamına gelmiyor çünkü, işimi çok seviyorum.

Öğrencilik yıllarını nasıl özetlersin? Başarılı mıydın, ders çalışmayı sever miydin?

Konservatuvara çok erken yaşta başlandığı için benim eğitimim normalden biraz daha farklıydı. Rus hocalar, onların sert ve ağır disiplinli ortamında eğitim almak çok zordu ama şimdi, “iyi ki öylelermiş” diyorum. Onlardan aldığım o disiplin hiç değişmedi, hala çok disiplinliyimdir.

Peki okul hayatında da okulun en çok beğenilen, en gözde kızlarından mıydın?

Hiç değildim. Ergenliğimde çok da güzel olduğum söylenemez. Biraz yaş almak bence kadınlara iyi geliyor, en azından benim için öyle oldu

Herhangi bir estetik operasyon geçirdin mi?

Hayır, hatta hayatımda hiçbir operasyon geçirmedim. Geçenlerde yakın bir arkadaşım ameliyat oldu, o kadar korktum ki Allah kimseye gerektirmesin, çok korkuyorum. Ama estetik olarak bir yerimi beğenmesem, korkumu da yenebilirsem estetik yaptırır bunu da çekinmeden söylerim. Şu an için sağlıklı beslenmek ve bakım yapmak benim için gayet yeterli

Sakatlandıktan sonra baleyi bırakınca modelliği tercih etme sebebin ne oldu? Şu an bale yapmayı özlüyor musun?

Baleyi hep özlüyorum ama talihsizlik işte; o kadar yıl eğitim alıp sakatlık geçirmek Sakatlıktan sonra üzerinizde korkusu kalıyor, eskisi kadar özgür hareket edemiyorsunuz. Hayat işte, ne getireceği belli olmuyor ama her işte de bir hayır oluyor gerçekten

Bir anda yıldızının parlaması, farklı iş alanlarında basamakları hızla tırmanmaya başlaman, bu kadar tanınan ve sevilen bir yüz haline gelmen Nasıl gelişti tüm bu süreç?

Miss Turkey’den sonra Survivor da bana çok şey kattı. Neredeyse 10 yıldır bu sektördeyim, bir günde ünlü olmadım çok emek verdim gerçekten İşimi büyük bir özenle ve severek yapıyorum ve bu da başarıyı getiriyor

Hep bu kadar zayıf mıydın? Nasıl koruyorsun formunu?


Ben aslında yediğim zaman kilo alan bir insanım, bu yüzden hep kontrollüyümdür ama annem de, ablam da 36 beden. Genetik olarak da bir incelik var yani

Herkesin çok beğendiği Özge Ulusoy'un yüzünde veya vücudunda beğenmediği bir yer var mı?

Ayaklarım güzel değildir ama ben onları çok severim. Bale çok zorlayıcı bir sanat dalı olduğu için parmaklarım deforme oldular ama hep o günleri aklıma getiriyorlar.

Modelliğin yanında tasarımcı kimliğinle de karşımızdasın artık Modaya dair yaratıcılık hep var mıydı içinde yoksa sonradan mı gelişti?


Tasarımcıyım deyip tasarımcı arkadaşlarıma saygısızlık etmek istemem hiçbir zaman Çünkü bu işin eğitimini almadım. Fakat 10 yıldır moda sektörünün içindeyim, prova mankenliği de yaptığımdan dolayı kalıptan, kumaştan iyi anlarım. Ben sadece zevkimi paylaşıyorum aslında

Katıldığın defileleri, desteklediğin projeleri, televizyon programlarını ve marka yüzü olmayı neye göre seçiyorsun? Gelen teklifleri onaylama sürecinde kriterlerin neler oluyor?

Çok kolay bir süreç olmuyor. İş geldiğinde kimle yaptığımız, markanın ya da projenin güvenilirliği ve saygınlığı çok önemli. Zaten iş konuşmalarım tüm süzgeçlerden geçtikten sonra menajerim tarafından bana ulaştırılıyor ve ben son değerlendirmeyi yapıyorum. Kendi izlemeyeceğim bir programı, kullanmayacağım bir markayı ya da mantıksız bulduğum bir projeyi asla onaylamıyorum.

Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı? Başka kitaplar da gelecek mi arkadan?


Aslında aklımda yeni bir kitap projesi var ama önce tam olarak kafamda oturtmam lazım. Sonrasında size mutlaka bilgi veririm zaten.

Yakın dönemde yeni projeler var mı?

Tv ’da yeni programım başladı. Onun heyecanı ve mutluluğu var şu anda. Kanal ve yeni proje beni çok heyecanlandırdı. Her sabah canlı yayınla ’de başlıyor. Sağlık, spor, güzellik, moda gibi birçok konuya değineceğiz.

Şubat ayı kapak konuğumuz olarak bu ayın gündemi Sevgililer Günü'ne özel, aşkı konuşalım Hacı Sabancı ile yollarınız nasıl kesişti? Karşılıklı olarak "ilk görüşte aşk" diyebilir miyiz?

Ortak arkadaşlarımız aracılığıyla tanıştık. İlk görüşün de etkisi vardır mutlaka ama biz daha çok tanıyarak sevdik.

Aşkını birkaç kelimeyle ifade etmeni, onu birkaç kelimeyle tarif etmeni istesek, hangi kelimeleri seçersin?

En yakın arkadaşım, eğlenceli ve saygın.

Bir Akrep burcu olarak ilişkide kıskanç ve zor bir kadın mısın?

Akrep burcuyum ama burcumun çok fazla özelliğini taşımıyorum sanırım. Mesela kıskançlığım neredeyse hiç yoktur.

Peki yakın gelecekte evlilik, çocuk, kısacası aile kurmak gibi planlar, konuşmalar var mı aranızda?

Şu an ikimiz de çok yoğun çalışıyoruz. Doğru zaman geldiğinde bu zaten olacaktır ama şu an değil.

RAŞİT BAĞZIBAĞLI


Kumaş konusunda büyük başarılara ulaşmış bir ailenin, göz kamaştıran tasarımlarıyla dünyaca tanınan oğlu Raşit Bağzıbağlı'nın yaşam öyküsünü dinlemek istiyoruz

Çok küçük yaşlarda kumaş ile tanışan biri olmak çok farklı bir şey. Sadece kumaş topları görüp büyümek, sonrasında o kumaşların elbise ya da ceket haline gelebildiğini gözlemlemek beni diğer tüm arkadaşlarımdan farklı kıldı her zaman. Renkli, keyifli bir çocukluk geçirdim. Ünlü simaların kumaşlarımızdan oluşan kostümler giymelerine küçük yaşlarımdan itibaren tanık olmaya başladım.

Senin ailende en çok önem verilen konu neydi? Annenin mi yoksa babanın mı daha dominant olduğunu söyleyebilirsin?

Annem de babam da markamız için çok çalıştı, buraya gelmeleri kolay olmadı. Tatil bile olsa onlar için önce gelen şey, çok çalışmaktı. Bu alışkanlık ve prensip bize de geçti. Babam işte çok dominant bir karakterdir, evde ise annemin sözü geçer.

Tasarımcı olmaya ne zaman karar verdin? Bu konuda aileden herhangi bir baskı söz konusu oldu mu?

12 yaşımdayken tasarımcı olmaya karar verdim. Ailem ilk başta pek destek olmadı. Asla baskı kurmalarına gerek kalmadı, her şey çok organik gelişti. Şimdi ise, başarılarımla gururlanıyorlar ve aile mesleğimizi yeni bir noktaya taşıdığım için çok mutlular.

KKTC Polisi'nin üniformalarının yanı sıra tüm logo ve amblemlerini de tasarladın Nasıl geldi bu teklif? Nelere dikkat ettin bu tasarımları hazırlarken? Nelerden ilham aldın?

O benim en gurur duyduğum çalışmamdır. Bir gece yarısı KKTC Polis Müdürlüğü’nden aradılar, korktum birden, insan bir şey mi oldu diye endişeleniyor. Toplantı sonucunda aldıkları kararla yeni üniformalarını Kıbrıslı bir tasarımcının hazırlamasını istediklerini dile getirdiler. Çok gururlandım Uzun süren toplantılar yaptık, mevcut üniformaları ile alakalı şikayetlerini dinledim, en az 20 yıl kullanılacak üniformalar istiyorlardı ve bu doğrultuda tasarım aşamasına geçtim Şimdi, Kıbrıs’a ne zaman gitsem polis memurlarının teşekkürlerini duymak beni gururlandırıyor.

Özellikle son yıllarda yıldızın bir anda parladı Türkiye'de ve yurt dışında moda tasarımı alanında birçok ödüle layık görüldün Bu ödülleri nelere borçlu olduğunu, başarının altında yatan faktörlerin neler olduğunu düşünüyorsun?

Aslında yıldızım bir anda parlamadı. Hep iyi işler yapıyordum zaten ama yıldızım gerçek anlamda Fashion Week'te koleksiyonlarımı sergilemeye başladıktan sonra parladı. Çok çalıştım, hiç yılmadım. Bir ara zor bir dönemden geçtim, o ara yurt dışında yaşadım. Geri döndüğümde ise şansım açıldı. Hayatta bazen virajlar almak lazım

Türkiye'de ve yurt dışında hangi modellerle çalışıyorsun, kimleri giydiriyorsun? Yollarınız nasıl kesişti bu isimlerle?


Yurt dışında, Doutzen Kroes, Petra Nemcova gibi isimlerle çalıştım. Türkiye'de ise, Özge Ulusoy ve Tülin Şahin, çalışmaktan keyif aldığım ve sevdiğim model arkadaşlarım. Aynı zamanda çok sayıda ünlü ile de çalışıyorum. Demet Şener, Bergüzar Korel, Dilan Deniz, Amine Gülşe, Özge Özder Bu isimlerden bazılarıyla ortak arkadaşlarım sayesinde tanıştım, bazılarını da bizzat davet edip tanışmak istediğimi belirttim, enerjilerimiz de tutunca çok keyifli arkadaşlıklarımız, dostluklarımız oluştu.

Kendi markanı yaratma sürecin nasıl gelişti?

Markamı yaratmanın ardından defile yapmasam bile koleksiyonlarımı hazırlamaya devam ettim. Defileler ve doğru ünlüler ile iş birliklerini doğru orantıda yürütmek çok önemli. Tasarımlarım, Bağdat Caddesi (İstanbul) ve İran Caddesi (Ankara) Derviş Bağzıbağlı mağazalarında satılıyor. Şimdi ise, hazır giyim koleksiyonum RASHID 1. Levent'te bulunan Raşit Bağzıbağlı mağazamda ve Gizia Gate Nişantaşı’nda satılıyor. Couture yapmanın yanı sıra hazır giyimden de çok keyif alıyorum.

Gardırop Savaşları'na nasıl dahil oldun? Proje sana sunulduğunda ilk tepkin ne oldu?


Yapımcılarımız Dilek Dağcıoğlu ve Ebru Kip'in uzun zamandır aklındaymışım. Bir cafede karşılaştık ve orada yanıma gelip teklif ettiler. Yemek yiyordum, birden şok oldum. Çok heyecanlandığımı söyledim. O dönem Oscar törenlerine gidecektim, kırmızı halıda Mine Vargı'yı giydirecektim. Dönüşte toplantı yapalım diye konuştuk ve ardından kendimi tanıtım filmi çekimlerinde buldum. Yaşadığım o heyecan hala aklımda

Sana gelen projeleri kabul ederken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsun?


Kişisellikten öte, projelerin markama ve imajıma uygunluğuna özen gösteriyorum. Bununla ilgili danıştığım bir iletişim ekibim var. Mesele her yerde olmak değil, doğru yerde olmak

Programın içinde biri olarak, programı nasıl değerlendiriyorsun? Değiştirilmesi veya geliştirilmesi gereken yönleri var mı? Mesela erkeklere yönelik de böyle bir program olmalı mı?


Kızların en büyük sorunu, kumaşları tanımamaları. Yazlık kumaşlarla kışlık kumaşları kombin edip hatalara düşüyorlar. Ne yazık ki, moda okullarımızda da bu eğitimlerin iyi verildiğini düşünmüyorum. Moda ve Tekstil Bölümü mezunu kızlar geldiğinde bile bu hataları yapabiliyorlar. Bizim uyarılarımız sayesinde vücutlarına göre giyinmeyi öğreniyorlar. Program içinde erkeklere yönelik de bir bölüm yaptık.

Türk kadının ve erkeğinin giyim tarzını nasıl buluyorsun?


Her yıl daha fazla gelişiyor. Erkeklerimiz renk giyiyorlar ve eski tanımıyla metroseksüel olmaktan korkmuyorlar. Kadınlarımız da trend takip etmekten çok, vücut tipine göre giyinmeye başladılar. Bu da gelişimi beraberinde getiriyor.

Moda sektöründe yurt dışı ile kıyaslandığımızda sence ne gibi farklılıklarımız var?

Özgünlük, bireysel olma ve kaliteli kumaş kullanımı ile alakalı kat etmemiz gereken yollar var. Ben bu eleştirilerin dışında olan Türkiye'deki 5 tasarımcıdan biriyim. Ama sayımızın artması lazım ki dünya standartlarında konuşulan bir moda haftamız olabilsin.

Özel dikimde kadınlarla mı erkeklerle mi çalışmak daha kolay?

Ailemiz içinde bir iş bölümü yaptık; ben kadınlarla çalışıyorum, kardeşim Onay ve babam Derviş Bağzıbağlı erkeklerle çalışıyor. Kadınlarla çalışmaktan büyük keyif alıyorum ama ileri bir erkek koleksiyonu da yapmak istiyorum.

Sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor musun?


Evet, daha önce Türkiye Yardım Sevenler Derneği yararına Ankara'da iki kez defile yaptım. Böyle projelere açığım, çünkü sanat ile sosyal sorumluluk bir araya gelince ortaya harika bir sonuç çıkıyor.

Ufuktaki projelerinden bahsedelim biraz da

Bu yıl sektördeki senemi kutlayacağım. Bunun için özel bir organizasyon hayal ediyorum. Başka özel projelerim de var ama sürpriz olsun

Veee aşk Kızların hayran olduğu yakışıklı tasarımcının kalbinde biri var mı?

Aşk, dünyanın en güzel hissi bence Fakat o kadar yoğun çalışırken maalesef aşka vakit bulamıyorum. Şimdilerde hayatımda özel biri yok, inşallah olur.

Nasıl birine aşık olursun? Ve aşık olduğunda nasıl bir Raşit çıkar ortaya?


Ben aşkı çok seven ve sevdiğine çok bağlanan biriyim. Fakat aşk, siparişle olmuyor ne yazık ki Terazi burcuyum, dolayısıyla duygusalım. Nasıl davranacağım ise, karşımdaki kişiye göre değişir

Evlilik, çocuk gibi hayallerin var mı? Yakın zamanda aile kurma gibi bir isteğin var mı?


Var tabii ki Yakın zamanda aile kurma gibi bir hayalim olmasa da elbette bir gün güzel bir ailem olmasını isterim. Ailesine düşkün biriyim ve aile yaşantısına çok kıymet veriyorum.

ÖZGE-RAŞİT ortak sorular

Birlikte çalışmaya nasıl karar verdiniz?


Raşit Bağzıbağlı: Özge, uzun yıllardır beğendiğim, saygı duyduğum bir model arkadaşım. Bazen davetlerde karşılaşıp selamlaşırdık ama çalışma fırsatımız olmamıştı. Bu projemde hiç düşünmeden Özge olsun dedim.

Özge Ulusoy: Raşit’in de dediği gibi tanışıklığımız bu işten önceye dayanıyor. Katıldığım davetlerde ve özel hayatımda Raşit’in koleksiyonundan çok kez giydim. Bu ilk gelinlik koleksiyonu için de benimle çalışmayı tercih etmesinden büyük bir gurur duydum ve büyük bir keyifle taşıdım.

Tasarımcı ve model olarak beraber ortaya çıkarttığınız projenin çalışma süreci nasıl geçti?

Raşit Bağzıbağlı: Çok eğlenceliydi. Cengiz Dikbaş fotoğrafları çekti, Erkan Uluç makyajı yaptı ve Mustafa Erkanlı da saçları hazırladı. Hepsi de ortak arkadaşımız olduğu için çok eğlendik. Atilla Karat'ın da müthiş mücevherleriyle ortaya harika bir iş çıkardık. Defile de harikaydı St. Regis Otel'e de sizin aracılığınızla tekrar teşekkür ederim.

Özge Ulusoy: Gerçekten çok keyifli bir çekimdi. Tüm ekip arkadaşımızdı ve büyük keyif aldık.

Yine birlikte planladığınız yeni konseptler, defileler veya projeler var mı?

Raşit Bağzıbağlı: Bundan sonra benim defilelerimde Özge hep olacak. Tabii ki farklı projeler de olabilir, sürprizlere bayılırım.

Özge Ulusoy: Tabii ki olacak Dediğim gibi Raşit’in kıyafetlerini çok büyük bir keyifle taşıyorum

 

Röportaj: MAG

Etiketler: Özge Ulusoy, Raşit Bağzıbağlı, MAG, Röportaj

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın


Ankara’da Onuncu Yıl

Her sezona damga vuran etkileyici tasarımlarıyla tanıdığımız ünlü Modacı Raşit Bağzıbağlı ile MAG okurlarına özel keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Farklı bir süreçten geçtik. Bu dönemde evdeyken yeni işlere imza attınız mı?

Pandemi sürecinde işimi geliştirmek ve yenilikler anlamında girişimler yaptım. Şu an da yazı için günlük şık erkek koleksiyonu ve ulaşılabilir fiyatlarda satılan hazır giyim koleksiyonumu geliştirmek adına çalışıyorum.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi farklı bir zaman&#; Düğünler, mezuniyetler, davetler ertelendi. Şimdi yeniden normalize olacağız.

Sezona dair neler söylemek istersiniz?

Bu sezon alışık olduğumuz salon düğünleri yerine daha minimal düğünler yapılmaya başlandı. Müşterilerimiz daha sade, şık alternatifler arıyor.

Tüm mekanlarınız çok şık ve kişi geldiğinde çok iyi hissediyor. Markanızın Kıbrıs ile başlayan serüveni, İstanbul, Ankara ve yurt dışı butiklerle sürüyor&#; Bunlardan bahseder misiniz?

Çok teşekkür ederiz. Bugün röportaj yaptığınız Ankara mağazamızda onuncu yılımız oldu. İyi ki Ankara’ya mağaza açmışız diyoruz hep. Müşterilerimiz mağazalarımıza geldiğinde, onları evlerinde hissettirmeyi seviyoruz.

Son olarak Bakü’ye de bir mağaza açtık. Aynı zamanda mağazalarımıza gelemeyen müşterilerimiz için de funduszeue.info’dan adresimiz ile hem yurt içine hem de yurt dışına hizmet veriyoruz.

Abiye dışında da çok şık gündüz ve gece kıyafetleriniz de var. Onlar hakkında konuşalım mı?

Yıllardır ufak koleksiyonlar hazırlıyoruz ama son senelerde daha çok bu konuda tercih edilir olduk. Kumaşları kaliteli, ulaşılabilir fiyatlarda ürünler sunuyoruz ve beden alternatifleri bulunduruyoruz.

Couture gelinliklerin yanında koleksiyonlarınız da çok beğeniliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Couture gelinliklerimizi İstanbul’da Levent mağazamızda ve Ankara’da İran Caddesi’ndeki mağazamızda sunuyoruz. Kişiye özel tabii ki yapıyoruz, ama gelin adayları artık giyip almak istiyor. Bu anlamda koleksiyonlarımız çok talep gördüğü için mutluyuz.

Sizce bir kadının giyim konusunda en çok dikkat etmesi gereken şeyler neler?

Bir kadının vücudunu çok iyi tanıması lazım. Ten rengine göre renk seçimi, saç ve makyajı da unutmamak lazım. Hepsi bir bütün.

Özel dikim erkek kıyafeti de sizin en önemli özelliklerinizden. Ki bir erkeğe belki saatinden, arabasından bile daha çok değer katan bir şıklık&#; Bu konuda neler söylersiniz?

Babam Derviş Bağzıbağlı kumaş bilgisi ve dikimdeki titizlikleri açısından bir numara. Hiç tevazu gösteremeyeceğim bu konuda. Benim de tüm blazer , gömlek ve takım elbiselerim Derviş Bağzıbağlı imzalıdır. Etrafta çok iyi aksesuar kullanan erkekler var, ama takım elbiseleri konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Türkiye’nin en şık iş adamlarını biz giydiriyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası