yenidoğan bebekte ses kısıklığı / Çocuklarda Ses Kısıklığı - Prof.Dr.Arzu TATLIPINAR

Yenidoğan Bebekte Ses Kısıklığı

yenidoğan bebekte ses kısıklığı

Bebeğimin Sesi Kısıldı, Bebeklerde Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ses kısıklığı tedavisi için öncelikle yapılması gereken bu durumun neden kaynaklandığını teşhis etmektir. Ses kısıklığı kendiliğinden, sebepsiz ortaya çıkmaz, genellikle bir sorununun belirtisi olarak meydana gelir. Reflü, uzun süre bağırarak ağlama, çeşitli enfeksiyonel hastalıklar, alerji, ses telinde nodül, gırtlak darlığı, soğuk algınlığı, larenjit, grip, pamukçuk, diş çıkarma dönemi bebeklerdeki ses kısıklığının en önemli nedenlerindendir. Yeni doğan bebeklerde de çok ağlamayla birlikte ses kısıklığı gerçekleşebilir. Bebeklerdeki ses kısıklığı ciddi bir nedenden kaynaklı değilse birkaç güne geçer.

Bebeklerin sesi neden kısılır? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 aylık bebeklerde ve 1 yaşındaki bebeklerde ses kısıklığı nedenleri:

Aşırı ağlama

Aşırı ağlama, küçük bebeklerde ses kısıklığının en sık görülen nedenlerindendir. Özellikle kolik yani bebeklerde görülen gaz, bebeğin huzursuzlanmasına, huysuzlanmasına ve ağlamasına yol açar. Uzun süre ağlayan bebeğin ses telleri şişer ve bunun sonucunda sesi kısılır. Çocuğun ağlaması kesilince, bir müddet sonra da sesi normale dönecektir.

Ses teli nodülü

Ses teli nodülü de bebeklerde ses kısıklığı yapabilir. Dr. İsmail Koçak, ses nodülünü, ses teli üzerindeki küçük çıkıntılar olarak tanımlıyor. Kişinin ses nodülü varsa ses kullanımı azaltılır ve ses terapisine yönlendirilir. Bebeklerde ses nodülü tedavisi biraz güçtür.

Soğuk algınlığı

Bebeklerde grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarında mukus salgılanması, bebeklerin ses tellerini tahriş edip ses kısıklığına yol açabilir. Ses kısıklığı, bebeklerde burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığı belirtileriyle birlikte de görülebilir. Hastalığın tedavisiyle bebekte ses kısıklığı da geçecektir.

Reflü

Asit reflü olarak da bilinen gastroözofageal reflü, bebeklerde sık karşılaşılan bir hastalıktır. Bu rahatsızlıkta mide asitleri mideden yemek borusuna geri döner ve boğazda yanma hissine neden olur. Şiddetli veya sık yaşanan asit reflü, ses tellerini olumsuz etkileyip bebeğin sesinin boğuk yahut kısık çıkmasıyla sonuçlanır. Bebeklerde reflü ilaç ve beslenme değişiklikleri ile tedavi edilebilir.

Alerji

Bebeklerdeki alerji hastalığı geniz akıntısına neden olur, geniz akıntısı ise ses tellerinde tahriş yapıp, bebekte ses kısıklığı görülebilir. Bazı alerjiler ise ses tellerini şişirir ve ses kısıklığı ortaya çıkar. Bebeğinizde alerjiden şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda alerji doktoruna başvurup, gerekli tedavinin uygulanmasıyla çocuğunuz şifaya kavuşabilir.

Bebeklerde ses kısıklığının diğer nedenleri

  1. Prematüre doğum ve bunun sonucunda ses teli hareketinin tam gelişmemiş olması
  2. Ses teli felci
  3. Gırtlak darlığı
  4. Akciğer hastalıkları
  5. Kusma
  6. Sigara ve kimyasal gazlara maruz kalma
  7. Psikolojik nedenler
  8. Viral enfeksiyonlar
  9. Gırtlak reflüsü
  10. Ses telinde polip veya kist

Bebeklerde ses kısıklığı nasıl tedavi edilir?

Bebeğinizde ses kısıklığı varsa ve bir süredir geçmiyorsa ilk yapmanız gereken şey çocuk doktoruna başvurup bu durumun nedenini teşhis ettirip gerekli tedaviyi görmek olmalıdır.

Bebeğiniz anne sütü alıyorsa, anne sütü hem bebeğin bağışıklığını güçlendirip ses kısıklığına yol açan hastalığının geçmesine yardımcı olur hem de bebeğin boğazının nemli kalmasını sağlayıp ses telini onarır.

Bebeğinizin ses kısıklığı ağlamayla birlikte ortaya çıkıyorsa onu gerecek, ağlamasına neden olacak faktörlerden uzak tutun. İhtiyaçlarını giderin, sağlık sorunu varsa tedavi ettirin.

Bebekte burun tıkanıklığı, geniz akıntısı varsa yaşına uygun burun dekonjestanları ile tıkanıklığı açmalı, burun aspiratörleri kullanarak burnunu temizlemelisiniz.

Bebekteki ses kısıklığı alerji, reflü, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları kaynaklıysa doktorun verdiği ilaçları kullanarak tedaviye devam etmelidir.

Bebeklerde ses kısıklığında bitkisel tedavi olarak maalesef herhangi bir yöntem mevcut değildir.

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Çocuğumun Sesi Kısıldı, Çocuklarda Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Tıklayınız

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebeklerde Calpol Kullanımı (Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız

Bebekte görülen ani huy değişimlerinin altında 'büyüme ataklarının' yattığını belirten uzmanımız "Büyüme atakları sonrası bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenir. Bu dönemde sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık vererek onu dinlemeli ve ona karşı uygun yaklaşım sergilemelisiniz" dedi.

Bebeklerin huysuzlaşıp sürekli meme emmek istemesinin ve kucaktan indirildiğinde ağlama krizine girmesini normal sürecin bir parçası olarak değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan bir büyüme atağında olduğunu belirtti. Bebeğin bu süreçte çevresinin farkına vardığını anlatan uzmanımız, "Bebeğiniz normal gelişim sürecindeyken aniden bir değişim yaşamaya başlar ve bu durum onun bütün rutinini etkiler. Sürekli sebepsiz ağlayan, daha fazla ilgi isteyen, huysuz, mızmız, memeden ayrılmayan ya da iştahsız yeme düzeni bozulmuş bir ateş topuna döner. Çevresinde bazı değişiklikler olduğunu düşünmeye başlamıştır ve o bu durum karşısında çok şaşkındır. Çünkü bebeğiniz artık yeni farkındalıklar edinmeye başlamıştır. Neler olduğunu anlamaya çalışır, önceden fark etmediği şeyleri artık fark ediyordur" diye konuştu.

 

HANGİ HAFTALARDA GÖRÜLÜR?

Bebeğin bu süreçte uyku düzeninde değişiklik, ilgisizlik gibi yeni huylar kazanacağını ifade eden uzmanımız, büyüme atağının görüleceği dönemleri şöyle açıkladı:

"Ebeveynler için de bu dönemlerin üstesinden gelmek hiç de kolay değildir.Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için büyüme ataklarının görüldüğü dönem de değişse de genellikle belli haftalardır. Örneğin bebeğiniz, 5., 8., 12.,19.,26.,27., haftalar gibi yaklaşık 2 yaşına kadar olan dönemde 10 defa büyüme atağı evresi yaşayacaktır . Bu ataklar genellikle 2-4 gün yoğun olarak görülse debirkaç hafta da sürebilir.Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak ister."

 

"BEBEĞİNİZİ SABIRLA EMZİRİN"

Annelerin bu dönemde bebeklerini sabırla bol bol emzirmeleri gerektiğini vurgulayan uzmanımız, "Bebeğinizin isteği doğrultusunda sabırla bol bol emzirmeye devam etmek, mama desteği yapmamak önemlidir. İleri dönemlerde ihtiyaçları doğrultusunda bebekte beslenme değişiklikleri yapılabilir. Bu yüzden bırakın bebeğiniz istediği kadar yesin veya yemesin. Rutine dönmesi için onu zorlamayın ve çatışmaya girmeyin. Göreceksiniz bir müddet sonra her şey eskisi gibi olacak. Sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık verin, onu dinleyin ve ona karşı uygun yaklaşım sergileyin. Bol bol bebeğinizi sevmeniz, ten temasında bulunup okşamanız onun bu süreçle daha kolay başa çıkabilmesi için önemlidir. Çok huzursuz olduğunda, uyutmakta zorlandığınızda ılık bir banyo ve sonrasında masaj rahatlatabilir. Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak ister. Bu durum anneleri, acaba bebeğim aç mı, yoksa sütüm yetmiyor mu? gibi düşüncelere iter. Aslında büyüyen bebeğinizin anne sütü ihtiyacı da artmıştır ve bebeğiniz sık sık emerek memelerinizin de bu ihtiyaca karşılık vermesini sağlamış olur” tavsiyelerinde bulundu.

 

"MUTLAKA BİR ÇOCUK DOKTORUNA BAŞVURUN"

Bu kriz dönemlerinde yaşanan değişikliklerin herhangi bir hastalık belirtisi de olabileceğini söyleyen Uzmanımız, ailelerin bu süreçte mutlaka Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimine başvurması gerektiğini belirtti. Süreç sonrası bebeğin gelişiminde değişiklikler yaşanacağını ifade eden Dr. Coşkun, "Fırtınalı bir dönemden sonra artık güneşli günler başlayınca bebeğinizdeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Örneğin ilk ataklardan sonra size gülümsemeye, bir dönem sonra ellerini daha iyi kullanmaya oyuncaklarına uzanmaya hatta tutmaya başlar veya bir bakmışsınız artık sırtüstü dönmeye başlamış.Sonrasında oturma, emekleme gibi kaba motor hareketleriyle beraberinde ince motor gelişimini de gözlemleyebilirsiniz. Oyuncaklarıyla oynama şekli değişir, aynı oyuncağın farklı özelliklerini keşfedebilir" diye konuştu.

Yayın Tarihi : 01/09/2022

Çocuklarda Ses Kısıklığı

Fonasyon, yani ses üretme işlevi göğüs, akciğerler ve nefes borusundan gelen hava, karın ve sırt adelelerinden oluşan güç kaynağı, ses telinden oluşan titreşim mekanizması ve ses tellerinden buruna kadar olan dokuların yankı meydana getirmesiyle ortaya çıkar.

Ses telleri, müzik aletinin telleri gibi titreşime girmez. Bronştan gelen havanın, dar bir yer olan ses telleri arasından geçerken oluşturduğu emme basınçı sayesinde, altdan başlayarak kapanır ve daha sonra açılır. Bu arada her bir ses telinde incelme, kalınlaşma ve dalgalanmalar oluşur. Burada bulunan normal dışı herhangi bir oluşum ses kısılmasına, yani disfoniye neden olur.

Ses tellerinde üretilen ses, esas frekans ve üst tonlarını kapsar ve bunun üzerine yankı eklenerek, sesin rengi oluşur.

Ses bozukluklarında iyi sorgulama önemlidir.

Hastanın yaşı: Yaşlandıkça karın ve sırt kaslarında gerginlik azalması, göğüs kapasitesinin azalması, solunum yolu salgılarının kıvamının değişmesi, hormonal değişiklikler, gırtlak kıkırdaklarının kemikleşmesi ile birlikte tüm olarak ses kalitesi de değişir.

Ses nerede ve nasıl kullanılıyor: Çocuklara sık bağıran anneler, sportif aktivitelerde tezarühat, öğretmen, amatör ses sanatçısı, duyma kayıplı kişiler ile sık konuşmak, gürültülü ortamlarda ve aşırı kuru veya tozlu ortamlarda bulunmak ve sık konuşmak, ağırlık kaldırmak, nefesli çalgılar ses bozukluklarına yol açarlar. Bunlarda sesi yanlış alışkanlıklar ile aşırı kullanma sonucunda, ses teli nodülüdediğimiz sert, toplu iğne başı ufaklığında kitle veya ses teli polibi dediğimiz jelatin kıvamında, saplı veya sapsız kitle oluşur. Ses tellerinin birbirine değen uçlarındaki bu lezyonlar sayesinde ses kalitesi hemen değişir. Kısık, soluk soluğa, zayıf bir ses oluşur.

Fiziksel durum: Fiziksel durumun iyi olması iyi ses üretimi sağlar. Fiziksel olarak iyi durumda olmayanlar, sırt ve boyunda uygun olmayan adele gruplarını kullanarak, ses tellerini aşırı zorlarlar ve ses de yorgunluk oluşur.

Enfeksiyon ortamı: Üst solunum yolu infeksiyonları, sinuzit, allerji, bronşit, aktif ve pasif sigara kullanımı gibi etkenler, ayrıca ses kısıklıklarına neden olurlar.

Baş boyunun diğer bölgeleri: Diş ve çene eklemi bozuklukları, baş ve boyunda bazı adele gruplarında aşırı adele gerginliği yaratırlar ve dolayısı ile sesi kötü yönde etkilerler.

Mide asidi: Reflu larenjit yani mide asidinin ses tellerinin arkasında göllenmesi, özellikle sabahları kalkınca seste kısılma ve uzun bir ısınma döneminden sonra düzelme yapar. Ayrıca ağız kokusu, mide yanması, boğazda yanma ve boğaza bir şey takılıyormuş hissi oluşur.

Genel bulgular ve alışkanlıklar: Kabızlık, ishal, psikolojik bozukluk, ses şiddetinde azalma oluşturur. Sigara ve tiroid bezinin az çalışması, Reinke ödemi dediğimiz, ses tellerinde yaygın, iki taraflı şişkinlik oluşturur. Kilo problemleri, menstruasyon bozuklukları, tiroid bezi bozuklukları, doğum kontrol hapı, idrar söktürücü, vitamin gibi ilaç kullanımları da ses kısıklığı nedenlerindendir. Aşırı vitamin alımı, özellikle C vitamini, idrar söktürücü etki gösterip, ses tellerinde kuruluk oluşturur. Alkol ve kokain kullanımı da önemlidir.

Gıdalar: Çikolata, süt ve dondurma gibi yiyecekler salgıyı kalınlaştırarak ses üzerinde olumsuz etki gösterirler. Kahve mide asidini arttırır ve salgıların kıvamını değiştirir, hiperaktivite yapar. Bunların aksine, limon suyu, doğal çay karışımları, salgıların kıvamını inceltmesi nedeniyle sese faydalıdırlar.

Geçirilmiş ameliyatlar: Daha önce geçirilmiş operasyonlar sırasında genel anestezi için kullanılan tüp, ses tellerinde reaktif dokular oluşturabilirler. Bademcikleri almak veya burun ameliyatları ses kalitesini değiştirebilirler. Ancak ses, ses terapisi ile 3-6 ayda stabilize olur.

Kanser: Ses bozukluklarının en ürkütücü nedeni gırtlak tümörleridir. Devamlı ve gittikçe artan şiddetde ve beraberinde bazen yutma güçlüğü, kulağa yansıyan ağrı ve nefes alıp vermede rahatsızlık gibi şikayetleri de getiren bir ses kısıklığı mevcuttur.

Sonuç: Ses bozuklukları ciddiyet ile incelenmesi gereken geniş kapsamlı bir konudur. Öncelikle hastanın genel durumu, sesi kullanma alışkanlıkları, mesleği, vücut yapısı, alışkanlıkları, yaşam tarzı, sistemik bulgu ve şikayetleri sorgulanmalı ve geniş kapsamlı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır