güneş saat yönünün tersine mi döner / Genel bakış – trafik kuralları ve ehliyet Çek

Güneş Saat Yönünün Tersine Mi Döner

güneş saat yönünün tersine mi döner

Bazı kavramlar yaşantımıza yaygın biçimde yerleştiği için nedenlerini fazla da sorgulamadan kabullenme eğilimi gösteririz. Bunlardan bir tanesi de zamanı ölçme biçimimiz ile ilgilidir. Zamanı söylemeyi öğrendiğimizde çoğumuzun saatler hakkında fark ettiği ilk şey, akrep ve yelkovanın saat yönü denilen bir yönde dönmesidir. Ancak bu esnada aslında akla bir soru gelir. Bir saatin yönü neden soldan sağa doğru olmalıdır? Sonuçta biraz düşündüğünüz zaman bunun tam tersinin olmaması için herhangi bir neden yoktur. Ayrıca tarih boyunca birini aşağıda görebileceğiniz gibi saat yönünün tersine doğru çalışan saatlerin de yapıldığını biliyoruz.

Saat yönü ile ilgili en bilinen açıklama bu standart yönün yalnızca zaman işleyişinin sonucu olmadığıdır. Bu durum aynı zamanda Dünya’nın dönüşünün ve insan uygarlığının çoğunun Kuzey Yarımkürede evrimleşmesinin bir sonucudur.

Saat yönünün neden bu şekilde kullanıldığını anlamak için yaklaşık yıl geriye gitmeliyiz. İlk saatler, zamanı kabaca göstermek için bir gölgenin uzunluğunu ölçen çubuklardı. Bugünkü Irak toprakları olan Mezopotamya’da, ilk bilginler yerdeki gölgelerinin sol­dan sağa doğru hareket ettiğini fark etmişlerdi. Bu bölge konumu itibari ile kuzey yarım kürede olduğundan, güneş doğduğunda, gölge hemen tam batıda oluşuyor, güneş yükseldikçe gölge kuzeye, yani sağa doğru hareket ederek, güneş batışında doğu yönüne ulaşıyordu.

Yani gölge bugünkü tüm saatlerin akrep ve yelkovanında oldu­ğu gibi soldan sağa doğru dönüyordu. Modern saatlerin yapılması ile birlikte bu nedenden ötürü, saat yönü soldan sağa doğru kabul edilmiş olabilir. Bunun gerçekten doğru olup olmadığını kesin olarak belirlemek zordur. Ancak açıklama mantıklıdır. Yine de bu açıklamada bile bazı boşluklar bulunmaktadır. Bu soru Kuzey Yarıkürenin neden özel olduğu ile ilişkilidir.

Güney Yarıkürede Saat Yönü Diğer Tarafa Doğru mu Olur?

Avustralya gibi ekvatorun güneyindeki ülkelerde, güneş doğarken taşın gölgesi güneye düşer ve güneş yükseldikçe sola doğru dönüş yapar. İlk saat orada keşfedilseydi, bugün akrep ve yelkovan ters yönde dönüyor olabilirdi. Saat teknolojisi ilerleyip güneş saatlerinden modern saatlere geçiş yapıldığında saatin kolları saat yönünde hareket etmeye devam etti. Sonucunda çoğunluğun alıştığı şey buydu. İnsanlar güneş saatine aşina olduğu için anında mantıklı geldi. Bu aynı zaman­ da gökyüzüne bakıldığında Güneş’in izlediği doğrultuya da uyuyordu.

Demek ki ilk uygarlıklar Güney Yarımküre ‘de gelişseler­di, durum çok farklı olacaktı. Ancak hatırlatalım. Sonuçta Dünya’nın kara yüzeyinin yaklaşık %70’i de kuzey yarımkürededir. Eğer insanlık Ekvator’da doğsaydı neler yaşanırdı diye soracak olursanız, o apayrı bir hikaye olurdu.

Bu arada ek bir bilgi verelim. Bolivya’da bazı saatler soldan sağa dönüyor. Bu ilginç saat tasarımını yukarıda görebilirsiniz. Bu saatler Güneyli kimliğini korumak adına önerildi, neyse ki halk arasında kabul görmedi.



Kaynaklar ve ileri okumalar:


Dip Not

Matematiksel, tamamen gönüllü bir ekip tarafından yılından beri yürütülen, Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmayı hedefleyen, öğretmenler tarafından kurulmuş bir bilim platformudur. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

D&#;nyanın D&#;n&#;ş Y&#;n&#; Nasıldır, Nereden Nereye Hareket Eder Ve Saat Y&#;n&#;nde Midir? D&#;nyanın D&#;n&#;ş Y&#;n&#; Sonu&#;ları

Haberin Devamı

Dünya kendi etrafında dönerek 1 günü oluşturur.

Dünyanın Dönüş Yönü Nasıldır?

Dünya hem kendi hem de güneşin etrafında bir dönüş yapar. Dünyanın dönüş ekseni yıldızlara göredir. Dünyanın 3 hareket özelliğine sahiptir. Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.

Nereden Nereye Hareket Eder ve Saat Yönünde midir?

Dünyanın kendi etrafında dönmesiyle gece ve gündüzler oluşuyor. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüş şekli saat yönünün tersidir. Aynı zamanda güneş etrafında da dönüş yapar. Dünyanın dönüş hızı çok net değildir. Dünyanın dönüş hızı her noktada aynı değildir. Dünya dönüş sırasında ekvatordan kutuplara doğru hızı azalır. Venüs dışında uzayda yer alan tüm gezegenler batıdan doğuya doğru dönüş gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Dünyanın Dönüş Yönü Sonuçları

Dünya kendi ekseni etrafında tam turu tamamladığında 1 günü oluşturur. Dünya güneş etrafında da dönüş yapar. Fakat güneşin etrafında attığı tam tur, 1 yıldır. Kısaca, dünya güneş etrafındaki turunu gün 6 saatte tamamlar. Dünya kendi etrafında dönerken geceyi ve gündüzü meydana getirir. Dünya hareketlerinin bileşenleri devinim ve düğüm olarak biliniyor. Dünyanın dönüş hızları belirli noktalarda değişiklik gösterebiliyor. Fakat bu durum kendi etrafındaki dönüş süresini etkilemiyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir