sezaryen doğum aşamaları / Sezaryen Doğum Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Acıbadem

Sezaryen Doğum Aşamaları

sezaryen doğum aşamaları

Bir sezaryen ameliyatının aşamaları

0001
Günümüzde uygulanan sezaryen operasyonlarında temelde aynı işlemler yapılsa da gerek hasta hazırlanışı gerekse operasyon tekniklerinde küçük farklılıklar olabilir. Bu farklılıkların bir kısmı cerrahın kişisel tercihidir. Farklılıkların bazılarında ise gerek ülke, gerekse operasyonun yapıldığı hastanenin şartları etkili olabilir.
Burada anlatılan işlemler planlı bir sezaryen operasyonundaki bizim kendi uygulamalarımızı yansıtmaktadır. Alternatif uygulamalar ve yorumları parantez içinde verilmiştir.
Dr.Alper Mumcu

Hastaneye gidiş
Doktorunuzla sezaryen operasyonuna karar verdiğiniz günün sabahında sezaryen saatinden 30-60 dakika önce hastanede olmanız gerekir (bazı doktorlar bir gece önceden hastaneye yatırmayı uygun görürler). Anestezi türü ne olursa olsun (epidural ya da genel) eğer ameliyatınız sabah erken saatte olacaksa gece saat 24:00’den sonra hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Ameliyat saatinin daha geç olduğu durumlarda en az 6 saat öncesine kadar yemek yiyebilir, su içebilirsiniz. Örneğin ameliyatınız sabah saat 10:00’da planlanıyorsa saat 04:00’den itibaren yeme içme işine son vermelisiniz. Bu son derece katı bir uygulama olup aynı oruç tutar gibi ağızdan mideye hiçbir şey girmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Genel anestezi sırasında verilen kas gevşeticilerin etkisiyle mide içeriği geri gelip akciğerlere kaçabileceğinden midenin boş olması çok önemlidir. Epidural anestezi ile sezaryen olacak bile olsanız tedbir olarak midenizin boş olması gerekir.

Hastanede yatış işlemleriniz tamamlanıp odanıza alındıktan sonra hazırlık aşaması başlar

Preoperatif (ameliyat öncesi hazırlık)
Odanıza yerleştikten sonra hemşire gelerek durumunuz ile ilgili öykünüzü alır ve gerekli onay formlarını imzalatır. Daha sonra ameliyat sahasının temizliğini kontrol eder. Eğer kesi alanında tüyler varsa bunları traş eder. Eğer doktorunuzun bu yönde bir istemi varsa barsaklarınızı boşaltmak için lavman yapar. Lavman makattan barsağın son kısmı içine verilen az miktarda bir sıvı şeklinde yapılır ve çok fazla rahatsızlık verici bir uygulama değildir. Sezaryen operasyonları öncesi lavman yapılması şart değildir. Lavman yapıldıktan sonra tuvalete giderek barsaklarınızı boşaltmanız beklenir. Bunun için genelde 5 dakika yeterli olmaktadır. Daha sonra ameliyata giderken giyeceğiniz önlük giydirilir. Ameliyat sıranız geldiğinde ameliyathane personeli sedye ile sizi ameliyathaneye görürür. Sedyeye geçmeden önce tuvalete giderek mesanenizi boşaltmanız gereklidir.

Ameliyathanede hazırlık

0002

Ameliyat salonuna ulaştığınızda buranın tahmin ettiğinizden daha kalabalık olduğunu fark edeceksiniz. İlk önce sedyeden ameliyat masasına geçmeniz istenir. Daha sonra kolunuzdan ince bir katater girilerek serum bağlanır. Diğer kolunuza ise tansiyon aleti takılır. Göğüs kafesi üzerine ameliyat sırasında kalp atımlarınızı monitörde izlemek için küçük transducerler yapıştırılır. Baş parmağınıza ise kanınızdaki oksijen miktarını ölçen bir mandal takılır. Epidural anestezi uygulanacak ise oturur ya da yan yatar pozisyonda takılabilir. Genel anestezi ise takılan bu ince katater yardımı ile damar yolundan yapılır. Epirural kateter takıldıktan ya da genel anestezi yapılacaksa anestezi uzmanı sizi uyuttuktan sonra mesanenize sonda takılır.

0003Epidural katater takılması0004

Tüm karın bölgesi meme altından bacakların yarısına kadar antiseptik solüsyon ile temizlendikten sonra sadece ameliyat sahası açıkta kalacak şekilde steril örtüler örtülür. Artık bebeği çıkartmaya başlamak için herşey hazırdır. (Bu aşamada farklı uygulamalar vardır. Bazı doktorlar bebeğe az anestezi gitsin diye tüm hazırlıkları hasta daha uyumadan yaparlar. Sonda takılması, hastanın boyanması ve örtülmesi işlemlerini hasta uyanıken yaparlar. Bu yaklaşım eski tip anestezi ilaçları için geçerli olabilir ancak modern ve güvenli ilaçların kullanılması durumunda bu tür bir yaklaşım hastaya rahatsızlık ve endişe vermekten başka bir işe yaramaz. Bazı doktorlar ise sondayı daha hasta odasındayken taktırmayı tercih ederken bazıları da hiç idrar sondası taktırmaz).

0005

Sezaryen
Tüm hazırlıkların tamam olduğu doktorlar ve hemşire tarafından son kez kontrol edildikten sonra operasyona başlanır. Yasal olarak operasyonda en az biri uzman olmak şartıyla iki hekim hazır bulunmak zorundadır. Yasal zorunluluk böyle olmakla birlikte tüm sezaryen operasyonları ameliyatı yapan ve ona asiste eden iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. İlk önce cilt kesilir. Kesinin yeri kasık bölgesinde ortadaki kemiğin iki parmak üzeridir. Bu genelde kasık yüylerinin başladığı çizgiye denk gelen alandır.Kesinin büyüklüğü yaklaşık 10 santimetre kadardır. Ardından sırasıyla ciltaltı yağ dokusu ve karın duvarın en güçlü tabakası olan rektus kası kılıfı (fasya) kesilir. Daha sonra karın kasları (rektus kası) ve karın zarı (pariyetal periton) açılarak karın boşluğuna girilir. Rahimin üzerini örten ince zar tabakası (visseral periton) kesilerek rahim kasına (myometrium) erişilir. Ardından bu tabaka da açılarak bebeği çevreleyen keseye ulaşılır.Kese patlatıldıktan sonra bebeğin kafası ve ardından gövdesi doğurtulur. Bebek doğurtulurken asiste eden doktor rahmin tepesinden bastırarak operatöre yardımcı olur. Eğer sezaryen epidural anestezi ile oluyor ise bu aşamada karın bölgenizde bir baskı hissedebilirsiniz. Bebek, doğurtulduktan sonra hemen göbek kordonu bağlanıp kesilerek ameliyathanede bulunan bebek doktoruna teslim edilir. Bebek doğduktan hemen sonra size koruyucu antibiyotik yapılır.

0010

Bebeğin eşi (plasenta) çıkartıldıktan sonra rahimin içi temizlenir ve kapatma işlemine başlanır. Kesilen tabakalar tek tek dikilir. Önce uterus kası kapatılır. Ardından kanama kontrolü yapılır. Kanayan yerler varsa buralara ek dikişler atılır. Kanama olmadığından emin olunduktan sonra visseral periton dikilir (Bazı doktorlar bu tabakayı dikmeden bırakabilir.Yapılan çalışmalarda vissereal peritonun dikilmesi ile dikilmemesi arasında herhangi bir fark olmadığı bulunmuştur).Karın boşluğu temizlendikten sonra pariyeteal periton ve ardından kas tabakası dikilir (Bazı doktorlar bu tabakaları dikmeden bırakabilir.Yapılan çalışmalarda pariyetal peritonun ve kasın dikilmesi ile dikilmemesi arasında herhangi bir fark olmadığı bulunmuştur). Daha sonra kas kılıfı altındaki kanayan alanlar koterize edilerek kanama kontrolü sağlanır. Kas kılıfı dikilerek kapatılır. Kapatma işleminin en önemli aşaması budur. Bu tabaka karın içi organların fıtıklaşmasını engelleyen tabakadır. Ardından cilt altı kanamalar kontrol edilerek bu kat da dikikil ve sıra cilde gelir. Cilt boydan boya dışarıdan ve uçlarında hiçbir dikiş ipliği görülmeyecek şekilde estetik olarak kapatılır ve operasyon tamamlanır. Cilt dikişlerinin daha sonra alınması gerekmez. Bunlar siz fark etmeden kendiliğinden vücut tarafından eritilirler.

Halk arasında bu dikiş türü hatalı olarak laser dikiş olarak bilinmektedir. Laser dikmeye ve birleştirmeye değil kesmeye yarayan bir tekniktir. Laser dikişi diye birşey yoktur. Yapılan estetik dikiştir.

0011

Uygulamalar arasında fark olmasa da kullanılan dikiş malzemesi arasında hekimler arasında ciddi farklar vardır. Bazı doktorlar fasya tabakası dışında tüm tabakalarda katgüt adı verilen organik bir materyal kullanmayı tercih ederler. Bu dikiş materyali koyun ve sığırların barsaklarından üretilmektedir. Organik olduğu için reaksiyon gelişme olasılığı bulunur. Gelişmiş ülkelerde yaygın kullanımı uzunca bir süre önce terk edilmiştir. Deli dana salgınınından sonra ameliyatlarda kullanılmaması önerilmektedir. Öerilen materyal bizim de her tabakada tercih ettiğimiz sentetik materyalerdir. En sık vicryl adı verilen iplik kullanılır. Bu iplik hem katgüte göre daha güçlü hem de daha güvenlidir. Katgüt tercih eden doktorlar fasya tabakasını vicryl ile dikerler. Fasya katgüt ile dikildiğinde fıtık olma olasılığı çok yüksektir. Katgüt ile vicryl arasındaki en önemli belirleyici faktör maliyettir. Katgüt çok ucuz bir materyalken vicryl oldukça pahalıdır.

0012

Sezaryen operasyonunda kesilen tabakalar
1. Cilt
2. Cilt altı yağ dokusu
3. Fasya (kas kılıfı)
4. Karın ön duvarı kası (Rektus kası) * 
5. Pariyetal periton (Karın zarı) * 
6. Visseral periton (Rahimi çevreleyen zar) * 
7. Myometrium (Rahimi oluşturan kas)
8. Amniyon kesesi (Bebeğin çevreleyen zar) **

* Yanında işaret olan tabakalar, kapatılırken dikilmeden bırakılabilir.
** Tabaka olarak sayılmaz.

Ameliyattan hemen sonra
Cilt dikisi tamamlandıktan sonra hemşire yaranın üzerini antiseptik solüsyon ile temizler ve pansuman materyali ile kapatır. Ardından hastanın vücudunu steril su ile siler. Bu esnada eğer genel anestezi uygulanmış ise hasta uyanmaya başlamıştır. Ameliyathaneden çıktıktan sonra ayılma odasında 30 dakika kadar gözlem altında bekletilip tüm bulguların dengede olduğu görülünce hasta odasına çıkartılır ve yatağına alınır.

Odada
Operasyonun olduğu gün ameliyat sonrası (postop) sıfırıncı gün olarak kabul edilir. Odanıza geldiğinizde eğer idrar sondası takılmış ise bu yerinde olacaktır. İdrarınız varmış gibi hissedebilrisiniz ancak bu yanılsamadır ve sonda mesanede biriken idrarı boşaltmaktadır. Bugünde damardan serum uygulaması devam eder. Postop dönemde yaklaşık 3 litre sıvı alırsınız. Kendinizi iyi hissettiğinizde azar azar su içebilirsiniz. Ameliyattan 6-8 saat sonra rejim 1 adı verilen komposto, hoşaf gibi sıvı maddeler verilecektir. Bu gün su ve size hastane tarafından verilenler dışında başka herhangi bir yiyecek maddesi almamamalısınız (bazı doktorlar ameliyat sonrası 24 saat süreyle ağızdan hiçbirşey vermemeyi tercih ederler. Bazı doktorlar ise hasta gaz çıkarana kadar ağızdan beslemeyip damardan sıvı verirler). Ameliyattan 6-8 saat sonra sondanız çıkartılabilir ya da ertesi güne kadar yerinde tutulabilir.

Ameliyattan 6-8 saat sonra hemşireler sizi ayağa kaldırıp oda içinde dolaştırırlar. Mobilizasyon adı verilen dolaşabilme izni son derece önemlidir. Ameliyat sırasında hem karın boşluğu açıldığı ve barsaklar havayla temas ettiği hem de ameliyatta kullanılan gaz gevşeticilerin etkisi ile barsak hareketleriniz durur. Ne kadar erken mobilize olursanız barsak hareketlerinin normale dönmesi o kadar kolay ve çabuk olmaktadır. İlk kez ayağa kalktığınızda başdönmesi ve göz kararması yaşayabilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Kendinizi ayağa kalkacak kadar güçlü hissetmiyorsanız zorlamayın. Yatak içinde bacaklarınızı hareket ettirmeniz de ilk gün için yeterli olabilir (bazı doktorlar hastayı 24 saat ayağa kaldırmamayı tercih edebilirler). Yatak içinde sağ ya da sol yanınıza dönmenizin herhangi bir sakıncası ya da riski yoktur.

Ağrı ameliyat sonrası hasta ve hasta yakınlarının en çok çekindiği konudur. Eğer sezaryeniniz epidural anestezi ile yapılmışsa bu konuda endişe yaşamanıza gerek yoktur. Epidural kataterden sürekli düşük miktarda ağrı kesici verilmektedir. Eğer verilen miktar yeterli gelmez ise epidural katatere ilaç gönderen cihazın düğmesine basarak kendiniz ek dozlar verebilirsiniz. Genel anestezi ile yapılan ameliyatlar sonrasında hastya PCA (patient controlled analgesia, Hasta kontrollü ağrı giderimi) uygulanır. Bu damar yoluna bağlanan ikinci bir boru yardımıyla ağrı kesici verilmesidir. Hortumun ucu PCA cihazına bağlıdır. Bu cihazdan çıkan bir düğme sizin elinize verilir. Ağrı hissettiğinizde bu düğmeye basarak PCA aletinin damar yolundan ağrı kesici ilaç göndermesini kendiniz sağlarsınız. Cihazın belirli aralıklarla ve toplamda gönderebileceği azami ilaç miktarı anestezi doktoru tarafından önceden ayarlanmıştır. Bu nedenle siz düğmeye fazla da bassanız cihaz ayarlandığı dozdan fazlasını vermez (PCA maliyeti arrtıran bir unsur olduğundan her doktor ve hastane tarafından rutin olarak uygulanmaz.Bazı hastanelerde ek ücret karşılığı sunulur). Eğer PCA uygulanmamışsa belirli aralıklarla kaçdan size güçlü ağrı kesici iğneler yapılır.

Odanıza geldikten sonra kendinizi iyi hissettiğinizde bebeğiniz yanınıza getirilir ve onu emzirmenize yardımcı olunur. Emzirirken karnınızda ağrı duyabilirsiniz. Sütün memeden dışarı atılmasını sağlayan hormon ile rahimin kasılmasını sağlayan hormon aynıdır. Bu nedenle emzirirken rahminiz de kasılır ve siz bunu ağrı olarak hissedebilirsiniz. Bu rahmin kendini toplamasını hızlandıran ve kanamayı azaltan bir özelliktir. Eğer isterseniz bebeğinizi hiç bebek odasına göndermeyip 24 saat kendi odanızda ve yanınızda tutabilirsiniz.

Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yıplan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.

Ameliyattan sonraki ilk saatlerde sizinle ilgilenen hemşire sık aralıklarla odanıza gelerek nabzınızı sayar, tansiyonunuzu ölçer ve ters giden herhangi birşey olup olmadığını kontrol eder.

Postop 1. gün 
Ameliyatın ertesi günü sabah doktorunuz yara yeri üzerindeki flasteri çıkartır, antiseptik solüsyon ile siler ve üzerine koruyucu bir sprey sıkar. Yara yeriniz artık kapatılmaz, açık bırakılır (bazı doktorlar pansumanı 2-5. günde açmayı tercih ederler, ya da postop1. günde pansuman yapıp yeniden kapatırlar). Bu sabah sondanız ve epidural katateriniz çıkartılır. Damardan sıvı uygulamasına son verilir ve Rejim 2 adı verilen yumuşak gıdaları almaya başlarsınız. Hastabakıcılar sizi yatağınızda siler ve kendi gecelik ya da pijamanızı giydirir.

Barsak hareketleriniz başlayıp gaz çıkardıktan sonra rejim 3 adı verilen normal gıdaları almaya başlayabilrsiniz. Rejim 3 almak için gaz çıkartılmasını beklemek şart değildir. Erken mobilize olan hastaların büyük bir kısmında gaz çıkartmakta sorun yaşanmamaktadır.

Bu gün size düşen en önemli görev mümkün olduğunca çok yürümektir. Yataktan kendiniz tek başınıza kalkabilirsiniz. Bunu yapamadığınızda odadakilerden ya da hemşirelerden yardım isteyebilirsiniz. Gaz çıkışı olmayan hastalar karında şişlik ve ağrı sorunu yaşayabilirler. Kendiliğinizden gaz çıkartamazsanız bazı ilaçlar ve lavman uygulayarak süreç hızlandırılabilir.

Postop 2. gün
Bugün hızla iyileştiğinizi ve pek çok aktivteyi kendi başınıza gerçekleştirebildiğinizi fark edeceksiniz. Postop 2. günde ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Bunun hiçbir sakıncası yoktur. Duş yapmak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur (bazı doktorlar 1 haftaya kadar duş yapmaya izin vermezler). Eğer genel durumunuz iyi ise ve ciddi bir problem yoksa bugün taburcu olup evinize gidebilirsiniz.

Postop 3. gün
Durumunuz artık çok iyidir. Her işinizi kendiniz yapabilirsiniz. İsterseniz her gün duş yapabilir, canınız ne isterse yiyebilirsiniz. Bebek doktorunuz bebeğinizin taburcu olmasına izin verirse taburcu olabilirsiniz. Eğer bebeğinizde yenidoğan fizyolojik sarılığı varsa doktorunuz bebeğinizi eve göndermeyebilir. Bu durumda eğer isterseniz siz de hastanede kalabilirsiniz.

Eve gidince
Eve gittikten sonra doktorunuzla olan ilk kontrolünüze kadar bazı noktalara özen göstermeniz gereklidir.

  • Ağır fiziksel aktiviteden kaçının. Ancak bu yataktan ya da oturduğunuz yerden kalkmayın demek değildir.
  • Kanamanız rengi giderek açılarak 2-3 hafta devamlı sürebilir, ara ara kesilip sonra tekrar başlayabilir. Bunlar tamamen normaldir.
  • Hamilelik süresince kullandığınız demir ve vitamin ilalarını almaya devam edin.
  • Ağrı kesici olarak doktorunuzun taburcu olurken verdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi düzenli olarak emzirin. Sütünüzün tam olarak gelmesi 2-3 gün alabilir endişelenmeyin.
  • Dilediğiniz herşeyi yiyip içebilirsiniz ancak sizde gaz yaptığını bildiğiniz şeyleri yemekten kaçının. Bol bol su içmeye gayret gösterin
  • Dilediğiniz kadar ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Kanamanız kesilinceye kadar oturarak banyo yapmak, küvet, jakuzi ve havuza girmek sakıncalıdır. 3-4 hafta sonunda kanamanız hala az da olsa devam ediyorsa doktorunuzun izniyle tampon kullanarak denize girebilirsiniz.

Ne zaman endişelenmeliyim?
Doktorunuz 6 hafta sonra sizi kontrole çağıracaktır (lohusalık dönemi 6 hafta (42 gün) olup hamilelikte ortaya çıkan değişikliklerin hamilelik öncesindeki haline dönmesi için geçen süredir. “Kırkı çıkmak ” sözü buradan gelmektedir). Bu süre içinde aşağıdakilerden herhangi biri ortaya çıktığında doktorunuzu zaman kaybetmeden aramalısınız.

  • Fazla miktarda olan kanama
  • 38 derecenin üzerinde olan ateş
  • Doktorunuzun verdiği ağrıkesici ile geçmeyen ve sizde tuhaf olduğu izlenmini uyandıran ağrılar
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Yara yerinde ve etrafında kızarıklık, şişlik ve ağrı
  • Yara yerinden akıntı
  • Solunum güçlüğü
  • Bacaklarda kızarıklık, sıcaklık ve ağrı
  • Size tuhaf gelen ve kendi kendinize açıklayamadığınız her türlü durum

Sezaryen doğum, bir bebeği karın ve uterustaki insizyonlardan geçirmek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Gebelik komplikasyonları geliştirirseniz veya daha önce bir sezaryen doğumunuz varsa ve sezaryen sonrası vajinal doğum yapmayı düşünmüyorsanız sizin için doktorunuz bir sezaryen planı yapar.

Hem prosedür sırasında hem de sonrasında sezaryen doğum sırasında ne olacağını bilmek, hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Sezaryen Doğum Neden Yapılır?

Bazen sezaryen doğum sizin veya bebeğiniz için vajinal doğumdan daha güvenlidir. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda sezaryen önerebilir:

  • Travay ilerlemiyorsa. Durdurulan eylem en yaygın nedenlerinden biridir. Birkaç saat boyunca güçlü kasılmalara rağmen rahim ağzınız yeterince açılmıyorsa, ilerlemeyen bir travaydan şüphelenilir.
  • Bebeğiniz sıkıntı içinde. Doktorunuz bebeğinizin kalp atışındaki değişiklikler konusunda endişe duyuyorsa, sezaryen doğum en iyi seçenek olabilir.
  • Bebeğiniz veya bebekleriniz anormal bir konumda. Sezaryen; ayakları veya kalçaları önce doğum kanalına (makat) girerse veya bebek önce yan veya omuza (enine) yerleştirilirse bebeği doğurmanın en güvenli yolu sezaryen olabilir.
  • İkiz Gebelik . İkiz taşıyorsanız ve önde gelen bebek anormal bir konumdaysa veya üçüz veya daha fazla bebeğiniz varsa sezaryen doğuma ihtiyaç duyulabilir.
  • Plasentayla ilgili bir sorun var. Plasenta serviksinizin açıklığını kaplıyorsa (plasenta previa) önde gelen kısım ise  doğum için sezaryen önerilir.
  • Sarkık göbek kordonu. Bir göbek kordonu bebeğinizin önündeki serviksinizden geçerse sezaryen doğum önerilir
  • Bir sağlık sorununuz var. Kalp veya beyin rahatsızlığı gibi ciddi bir sağlık sorununuz varsa sezaryen doğum önerilebilir.
  • Genital herpes: Doğum sırasında aktif bir genital herpes enfeksiyonunuz varsa  sezaryen doğum önerilir.
  • Mekanik engel. Doğum kanalını tıkayan büyük bir fibroidiniz, ciddi şekilde yer değiştirmiş bir pelvik kırık varsa veya bebeğinizin kafanın alışılmadık derecede büyük olmasına (ciddi hidrosefali) neden olan bir durumu varsa sezaryen doğuma ihtiyacınız olabilir.
  • Daha önce geçirilmiş sezaryen varlığında

Bazı kadınlar doğumdan veya vajinal doğumun olası komplikasyonlarından kaçınmak veya planlı bir doğumun kolaylığından yararlanmak için ilk bebekleriyle sezaryen talep eder. Ancak, birkaç çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, bu önerilmez. Birden fazla sezaryene sahip kadınlar, uterusun cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilecek plasenta problemleri ve ağır kanama riski taşırlar (histerektomi). İlk doğumunuz için planlı bir sezaryen doğum düşünüyorsanız, sizin ve bebeğiniz için en iyi kararı vermek üzere doktorunuzla birlikte tartışın.

Sezaryen Doğum Riskleri Nelerdir?

Diğer büyük ameliyat türleri gibi, sezaryen da risk taşır.

  • Anesteziye reaksiyonlar. Herhangi bir anesteziye karşı olumsuz reaksiyonlar mümkündür.
    Kan pıhtıları. Bir cerrahi, özellikle bacaklarda veya pelvik organlarda (derin ven trombozu) derin bir damar içinde kan pıhtısı gelişme riskinizi artırabilir. Bir kan pıhtısı akciğerlerinize gider ve kan akışını (pulmoner emboli) bloke ederse, hasar hayatı tehdit edici olabilir.
  • Yara enfeksiyonu. Risk faktörlerinize ve acil bir sezaryen doğuma  ihtiyacınız olup olmadığına bağlı olarak, bir kesi enfeksiyonu riski artmış olabilir.
  • Cerrahi yaralanma. Nadiren de olsa, bir kesi sırasında mesane veya bağırsakta cerrahi yaralanmalar meydana gelebilir. Sezaryen doğum sırasında cerrahi bir yaralanma varsa, ek cerrahi gerekebilir.

Sezaryen doğum için nasıl hazırlanırsın?

Doktorunuz sezaryen öncesi bazı kan testleri önerebilir. Bu testler kan grubunuz ve kırmızı kan hücrelerinin ana bileşeni olan hemoglobin seviyeniz hakkında bilgi verecektir. Bu ayrıntılar, sezaryen sırasında kan transfüzyonuna ihtiyacınız olması durumunda sağlık ekibinize yardımcı olacaktır.

Vajinal bir doğum planlasanız bile, beklenmedik durumlara hazırlanmanız önemlidir. Sezaryen olasılığını, doktorunuzla  görüşün. Sorular sorun, endişelerinizi paylaşın. Acil bir durumda, doktorunuzun prosedürü açıklamak veya sorularınızı ayrıntılı olarak cevaplamak için zamanı olmayabilir.

Sezaryen doğum sonrası dinlenmek ve iyileşmek için zamana ihtiyacınız olacak. Bebeğinizin doğumundan sonraki haftalar için vaktinden önce yardım almayı düşünün.

Sezaryen Doğum Aşamaları Nelerdir?

  • Anestezi.  Sezaryen doğumların çoğunda, vücudunuzun sadece alt kısmını uyuşturan bölgesel anestezi (spinal) yapılır - prosedür sırasında uyanık kalmanıza izin verir. Acil bir durumda, bazen genel anestezi gerekebilir. Genel anestezi ile doğum sırasında hiçbir şey göremez, hissedemez veya duyamazsınız.

Doktorunuz bebeğinizi doğurmak için karın kesisi ve rahim kesisi kullanır.

  • Karın insizyonu. Doktor karın duvarından bir kesi yapacaktır. Genellikle kasık saç çizgisinin yakınında yatay olarak yapılır. Alternatif olarak, doktor göbeğin hemen altından kasık kemiğinin hemen üstüne kadar dikey bir kesi yapabilir. Doktorunuz daha sonra yağlı doku ve bağ dokusu yoluyla katman katman - insizyonlar yapacak ve karın boşluğunuza erişmek için karın kasını ayıracaktır.
  • Rahim insizyonu. Daha sonra uterus insizyonu yapılır - genellikle uterusun alt kısmı boyunca yatay olarak (düşük enine insizyon). Bebeğin uterusunuzdaki konumuna ve plasenta previa gibi komplikasyonlarınız olup olmadığına bağlı olarak diğer uterus insizyonları kullanılabilir.
  • Doğum. Bebek insizyonlar yoluyla doğar. Doktor bebeğinizin ağzını ve burnundaki sıvıları temizleyecek, sonra göbek kordonunu klempleyecek ve kesecektir. Plasenta uterusunuzdan çıkarılacak ve kesiler dikişlerle kapatılacaktır.

Bölgesel anesteziniz varsa, doğumdan hemen sonra bebeği duyabilir ve görebilirsiniz.

Sezeryan Doğum Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Sezaryen doğum sonrası, 48 saat hastanede kalacaksınız.

Anestezinizin etkileri geçmeye başladığında, bol miktarda sıvı içmeniz ve yürümeniz teşvik edilir. Bu kabızlığı ve derin ven trombozunu önlemeye yardımcı olur.  Mesane kateteriniz yürümeye başladıktan sonra en kısa zamanda çıkarılacaktır.Sağlık ekibiniz enfeksiyon belirtileri için yara insizyonunuzu takip edip,pansumanınızı yapacaktır.

Emzirdiğiniz anda emzirmeye başlayabilirsiniz. Hemşireniz veya emzirme danışmanı size kendinizi nasıl konumlandıracağınızı ve bebeğinizi rahat hissetmeniz için nasıl destekleyeceğinizi öğretecektir. Doktorunuz, ameliyat sonrası ağrınız için ilaçlar seçecektir.

Anne ve bebek için kontrol randevuları oluşturulduktan sonra genel durumunuz iyiyse reçeteniz düzenlenerek taburcu edilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Eve Gittiğinizde

İyileşmeyi teşvik etmek için:

  • İstirahat. Mümkün olduğunca dinlenin. Sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği her şeyi elinizin altında tutmaya çalışın. İlk birkaç hafta bebeğinizden daha ağır olan herhangi bir şeyi kaldırmaktan kaçının. Ayrıca çömelme konumundan kaldırmayın.
  • Ağrı kesici kullanın. İnsizyon ağrısını yatıştırmak için doktorunuzun verdiği ilacı kullanın.Ağrı kesici ilaçların çoğu emziren kadınlar için güvenlidir.
    Cinsel birliktelikten kaçının. Enfeksiyonu önlemek için, sezaryen  doğum sonrası altı hafta boyunca seks yapmaktan kaçının.

Sezaryen doğum insizyonunuzda enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Karşılaştığınız belirti veya semptomlara dikkat edin. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:

  • Kesi kırmızı, şişmiş veya akıntı varsa
  • Ateşiniz varsa
  • Ağır kanama varsa
  • Kötüleşen ağrı varsa

Doğumdan kısa bir süre sonra şiddetli ruh hali değişimleri, iştahsızlık, ezici yorgunluk ve yaşamda neşe eksikliği yaşarsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, özellikle  belirtileriniz kendiliğinden kaybolmuyorsa, bebeğinize bakmakta veya günlük görevleri yerine getirmekte sorun yaşıyorsanız veya kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleriniz varsa doktorunuza başvurun.

Doğum sonrası bakımın doğumdan sonra tek bir ziyaretten ziyade devam eden bir süreç olmasını önemlidir. Doğumdan sonraki ilk iki hafta içinde doktorunuzla temasa geçin. Doğumdan sonraki 6. haftada; doğum sonrası kapsamlı bir değerlendirme için doktorunuza danışın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası