dünyanın en iyi basketbol topu / Basketbol Topu Markaları ve Fiyatları - Trendyol

Dünyanın En Iyi Basketbol Topu

dünyanın en iyi basketbol topu

Basketbol dünyanın her tarafındaki insanlar tarafından oynanan popüler ve eğlendirici bir spor etkinliği. Üstelik ülkemiz basketbol takımlarının, son zamanlarda kazandığı uluslararası profesyonel başarılar sayesinde popülerliği gün geçtikçe artmakta. Son derece yüksek seyir zevkine sahip olan basketbol maçları artık futbol maçlarından daha fazla izleniyor. Basketbol oynamak için; takım arkadaşları, oynarken rahat ettirecek kıyafetler, ideal ölçülere sahip bir alan ve en önemlisi bir basketbol topu gerekiyor. Ancak basketbol topu seçimi ezbere yapılabilecek bir alışveriş değil. Basketbola başlamak isteyen birçok kişi yanlış basketbol topu seçiminin neden olduğu olumsuzluklar yüzünden basketbolun sağladığı oyun keyfini yaşayamıyor hatta basketbolu bırakabiliyor. Arkadaşlarınızla ya da takımınızla oynayacağınız basketbol maçlarından en yüksek keyfi alabilmeniz adına en güzel basketbol topu modellerinin fiyatlarını araştırdık.İşte sizin için seçtiğimiz en iyi basketbol topu modelleri.

Basketbol topu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Basketbol toplarının büyüklüğüne ve ağırlığına göre belirlenmiş numaraları vardır. Yaş grubuna ve profesyonellik seviyesine göre belirlenen; 3,5,6,7 numara basketbol topları yanlış seçildiğinde vücut gelişimine ve oyun zevkine olumsuz etkiler yapar. Basketbol topları; imal edildiği malzeme olarak kauçuk, deri ve sentetik olmak üzere 3 farklı çeşide sahip. 

Dış sahalarda oynamaya elverişli olan kauçuk basketbol topları, suya karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Aynı zamanda kauçuk olması tutuş kolaylığı sağlar. Ancak zıplama oranlarının yüksek olmasından dolayı kontrol etmek zor olabilir.

Deri basketbol topları kapalı sahalar için üretilir. Oyuklu yapıları sayesinde tutuşu son derece kolaydır. Aynı zamanda sürtünmeye karşı yüksek bir dayanıklılığa sahiptirler. Dünya genelindeki profesyonel liglerde FIBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu) tarafından kullanımı zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda en optimum sıçrama özelliği deri basketbol toplarında bulunur. Ancak fiyat etiketi en yüksek olan basketbol topu modelleri deri olanlardır. 

Eğer deri basketbol topu alabilecek durumunuz ya da profesyonel beklentileriniz yoksa sentetik basketbol topu modelleri size en uygun çeşittir. İç sahalar için üretilen sentetik basketbol topları, deri basketbol topları neredeyse aynı özelliklere sahiptir. Ancak deriden üretilen basketbol toplarına göre oldukça uygun bir fiyatı bulunur. Bu yüzden genellikle en çok tercih edilen basketbol topu modelleri sentetik olanlardır.

Bunun dışında yaygın kanı basketbol toplarının turuncu tonlarında olduğu şeklinde olsa da bu yanlış bir düşünce. Basketbol topları birçok farklı renkte ve desende üretiliyor. Ancak FIBA’nın belirlediği kurallara göre profesyonel liglerde kullanımı zorunlu olan renk yanmış turuncudur. Bunun nedeni ise hem izleyenler hem de oyuncular için kolayca görülebilmesi. Renkli basketbol topları ise havalı top sürme ve topu parmağınızla döndürmek gibi şov amaçlı basketbol numaraları için harika bir tercih olabilir.

1. Nike Baller 8P

Nike; spor ekipmanları ve giyimi konusunda dünya çapında kalitesini kanıtlamış popüler bir marka. Markanın Nike Baller 8P modeli iç ve dış mekanlarda kullanıma uygun şekilde tasarlanmış. Yüksek kaliteli kauçuk yapısı ile sürtünme ve darbelere karşı son derece dayanıklı. Bu sayede uzun yıllar boyunca deforme olmadan kullanılabilir. Özellikle dış mekandaki sert zemine sahip dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir bir yapıda. Kauçuk yapısı aynı zamanda tutuşu e kavramayı kolaylaştırıyor. Yüzeyinde bulunan panolar sayesinde; sert pasları kontrol ederken ya da rakip potaya şut atarken tüm yeteneklerinizi kayıpsız şekilde sergileyebilirsiniz. Üstelik oldukça uygun fiyatlı. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Kullanıcı yorumu: havası indirilmiş şekilde geliyor. gayet şık ve outdoor ürünü. dış sahada rahatça oynayabilirsiniz. dış yüzeyindeki sürtünme noktalı gayet belirgin ve top elinizden kaymıyor. tavsiye ederim.

Amazon’da Fiyatını Gör

2. Spalding TF-150

Basketbol topu denildiğinde Spalding ilk akla gelen markalardan. Kurulduğu günden bu yana sadece basketbol topu üzerinde uzmanlaşmış bir marka olan Spalding 1983 yılından beri resmi olarak NBA liginin oyun topu markası. Spalding TF-150 ise firmanın sokak basketbolu oynayanlar için ürettiği son derece başarılı ve beğeni toplayan bir modeli. Kauçuk dış yüzeyi ile dış mekan basketbolu için oldukça dayanıklı bir yapıya sahip. Yüzeyinde bulunan 8 adet pano sayesinde tutuşu ve kavraması çok kolay. Uygun fiyatına rağmen sunduğu kalitesi ile sokak basketbolu sevenlerin değişmez tercihi olmaya aday. 7 numara boyutu ve yanık turuncu rengi ile üst seviye bir ürün görünümüne sahip. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Kullanıcı yorumu: Ürün tam olarak istediğim gibiydi, ayrıca hava pompası da göndermiş olmaları ayrı bir incelik. Sipariş verdikten 24 saat içerisinde ürün elime ulaştı. Uygun fiyat ve kaliteli hizmet için satıcıya teşekkür ederim. Ürün resminde FIBA onay 2015-2019 olarak görünüyor. Ancak gelen üründe FIBA onayı geçerlilik tarihinin 2023 olduğunu belirtmekte fayda var.

Amazon’da Fiyatını Gör

3. Molten B7R2-T

Sokak basketbolu için en uygun fiyatlı modellerden birisi olan Molten B7R2-T oldukça iyi bir fiyat performans modeli. Kauçuk yapısı ile dış mekan kullanımın neden olduğu sürtünme ve darbelere karşı son derece dayanıklı. Aynı zamanda dış yüzeyindeki 8 panelli yapısı ile tutuşu ve kavraması kolay bir model. Bu sayede basketbol oynarken kolayca kontrol edilebilir. Böylece basketbol oynarken yeteneklerinizi üst seviyede sergileyebilirsiniz. Molten B7R2-T 601-649 gr arasındaki ağırlığı ile sokak basketbolu için kabul edilebilir bir ağırlığa sahip. Profesyonellerin kullandığı yanık turuncu rengi ve yetişkinler için uygun ölçü olan 7 numara boyutu ile sokakta basketbol oynarken tüm beklentilerinize iyi bir şekilde yanıt verebilecek nitelikte. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Kullanıcı yorumu: Fiyat denge kalitesi gayet iyi.

Amazon’da Fiyatını Gör

4. Nike Jordan Playground 8P

Nike Jordan Playground 8P şık panel dizaynı, kalitesi ve renkleriyle odlukça dikkat çekici bir model. Tamamı kauçuk materyalden imal edilen Nike Jordan Playground 8P dış mekan basketbolu için hayli uygun. Dış mekan basketbolunun neden olduğu sürtünme ve darbelere karşı üst seviye dayanıklı yapısıyla potada fark yaratacak. Dayanıklı kauçuk yapısı ile sahip olduğu kavrayış ve kaymazlık özelliklerini uzun süreler boyunca muhafaza edebilir. Bu sayede yıllarca herhangi bir deformasyon olmadan kullanabilirsiniz. 8 panelli yapısı sayesinde tutuş ve kavrama özellikleri son derece iyi. Nike Jordan Playground 8P sokak basketbolu için uygun olduğu kadar salon basketbolu içinde iyi bir seçenek. Bununla birlikte profesyoneller için iyi bir antrenman topu olarak değerlendirilebilir. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Amazon’da Fiyatını Gör

5. Spalding TF 1000 Legacy

Spalding TF 1000 Legacy küklü basketbol topu üreticisi Spalding firmasının en profesyonel ve üst kaliteli ürünlerinden biri.  1992 yılından bu yana sürekli olarak geliştirilen bu model ülkemizde Türkiye Üniversiteler Spor Federasyonunun resmi maç topudur. Sentetik deriden imal edilmiş olması ile profesyonel basketbol topu özelliklerine sahip. Bu yapısı ile kapalı mekan karşılaşmalarında için oldukça performanslı ve dayanıklı. 8 panelli yapısı sayesinde tutuşu ve kavraması son derece başarılı. Aynı zamanda suya dayanıklı yapısı sayesinde ıslak elle dahi kolayca tutulabiliyor. Aynı zamanda güncel iskelet yapısı ve derin kanalları sayesinde yumuşak bir hisse ve mükemmel bir kontrole sahip. Her yönüyle üst seviye ve profesyonel bir basketbol topu modeli olan Spalding TF 1000 Legacy yüksek performanslı bir lig topu olmasından mukabil pahalı bir model. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Amazon’da Fiyatını Gör

6. Wilson Reaction Pro

Wilson Reaction Pro hem salon basketbolu hem de sokak basketbolu için yeterli performans ve dayanıklılığa sahip üst seviye bir basketbol topu modeli. Kompozit sentetik deri yapısı ile oldukça dayanıklı bununla beraber malzeme kalitesi hayli yüksek. Kompozit malzeme iyi bir top kontrolü ve tutuş sağlıyor. Nemi emen suni deri katmanı ile ıslak eller dahi kayma olmadan optimum tutuşa sahip. Tüm bunlara ek olarak 8 panelli yapısı ile oyun esnasında tüm yeteneklerinizi maksimum performansa birleştiriyor. 7 numara boyutu ve 610 gr ağırlığı sayesinde amatör ya da profesyonel, tüm basketbol tutkunlarının beklentilerini fazlasıyla karşılayabilir. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Amazon’da Fiyatını Gör

7. Spalding NBA Platinum Precision

Spalding NBA Platinum Precision oldukça üst seviye profesyonel bir basketbol topu  modeli. Deriden imal edilen Spalding NBA Platinum Precision iç mekan basketbolu için oldukça yüksek performanslı bir model. Optimum zıplama direnci sayesinde sert paslarda ve atışlarda iyi bir deneyim sağlayacak. 8 panelli ve geniş kanallara sahip tasarımı sayesinde tutuşu ve kavraması son derece konforlu. Bu sayede mükemmel oyun özelliklerine sahip. Yanık turuncu rengi ve dünyanın en profesyonel liglerinden birisi olan NBA logosu ile oldukça iyi bir görsele sahip. Spalding NBA Platinum Precision ile iç mekanlarda oynayacağınız basketbol karşılaşmalarında, ister amatör ister profesyonel olun tüm performans beklentileriniz karşılanacak. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Amazon’da Fiyatını Gör

8. Wilson Evo Nxt

Genelde yüksek kaliteli tenis ekipmanları ile ismini duyuran Wilson, ürettiği basketbol toplarıyla da kalitesini kanıtlamış bir marka. Wilson Evo Nxt modeli ise FIBA’nın Avrupa basketbol kulüpleri arasında düzenlediği Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin resmi oyun topu olması ile tüm otoriteler tarafından yüksek performansı kabul görmüş bir model. Kompozit deri malzemeden imal edilen Wilson Evo Nxt daha iyi kavrama, tutuş ve nem kontrolü için çift katmanlı yüzeye sahip. Bu sayede oyun esnasında tüm komutlara mükemmel yanıt verebiliyor. Ek kontrol sağlayan entegre olukları sayesinde kontrolü bir hayli kolay. Aynı zamanda nem tutmayan yapısı sayesinde ıslak ve terli ellerle bile iyi bir tutuş sağlıyor. Wilson Evo Nxt her türlü koşulda kullanılabilecek dayanıklılığa sahip ancak kapalı mekanlarda kullanılması üretici firmanın önerisi. 8 panelli yapısı ve genişletilmiş olukları ek kontrol özellikleri kazandırıyor. İncelemek ya da satın almak için buraya tıklayın.

Amazon’da Fiyatını Gör

Basketbol Topu

Basketbol Topu

Basketbol topu, basketbol sporunda kullanılan ana ekipmanlardan biridir. Basketbola yönelik tasarlanan topların dış yüzey materyali ve numaraları birbirleri arasında değişiklik gösterir. Basket topu ölçüleri 56-78 santimetre aralığındadır. Basketbol topu numaraları ise 1-9 arasındaki rakamlardan oluşur. 1 numara basketbol topu, mini olarak da adlandırılır. 1 numara toplar, genellikle kapı arkasına asılan ve gerçek potadan daha ufak olan potalarla birlikte kullanılabilir. Siboba uygun bir iğne bulduktan sonra bir pompa yardımıyla iç hazneye hava basmak, basketbol topu nasıl şişirilir, sorusunun yanıtı olarak kısaca özetlenebilir. Top, şişirilme esnasında çok gergin bir pozisyonda olmamalıdır. Yeterli şişkinlikte olmayan iç ya da dış mekan basketbol topu, iyi bir şekilde sektirilemeyeceğinden ve atışlarda ivme kazanamayacağından, oyun performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Oyunu olumsuz yönde etkileyen bir diğer kriter ise vücut yapısına uyumlu olmayan top seçimleridir. Pembe basketbol topu gibi farklı renk ve desen seçeneklerine sahip olan modeller, her yaş ve cinsiyete yönelik model seçeneklerini içerisinde barındırır. Basketbol topu indirim ve kampanya dönemlerini takip ederek basketbol malzemelerini ve diğer takım sporları için gerekli ürünleri uygun fiyatlarla Akakçe’de bulabilir ve güvenle satın alabilirsiniz.

Basketbol Topu Boyut ve Özellikleri

Basketbol topu çeşitleri, boyut ve kullanım alanı olarak iki farklı ana kategoriye ayrılır. 297-650 gram aralığında ağırlığa sahip olan ekipmanların siyah basketbol topu gibi birçok renk seçeneğine de rastlamak mümkündür. Kadın basketbolculara yönelik tasarlanan toplar, erkeklerinkine nazaran gramaj bazında daha hafif bir yapıdadır. Ayrıca kadınların elleri erkeklerinkinden daha küçük olduğundan dolayı kadın oyuncular top hakimiyeti sağlamak adına daha ufak numaraları toplar içerisinden kendi ellerine uygun bir model seçiminde bulunabilirler. Basketbol denildiğinde akla gelen ilk ligin kullanıcılarına sunduğu NBA basketbol topu alternatiflerinin profesyonel ve amatör oyunculara yönelik birçok model seçeneği bulunur. Küçük yaşta basketbola başlayan minikler 2 numara, gelişme çağı öncesindeki çocuklar ise 3 numara seçenekleriyle spor aktivitelerini gerçekleştirebilirler. Yetişkin ve profesyonel oyunculara yönelik tasarlanan basketbol topu 7 numara çap olarak 75-78, ağırlık olarak ise 567-650 gram aralığındadır. Ucuz basketbol topu seçeneklerini inceleyerek bütçenize hitap eden ürünü kolaylıkla bulabilir, birçok renk ve desen seçeneği bulunan ürünler içerisinden tarzınızı yansıtan kaliteli basketbol topu modeli ile spor malzemelerinize özgün bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Basketbol Topu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basketbol topu satın alırken, beğendiğiniz bir modelin yanı sıra ürünün malzemesine, kalitesine ve üretildiği mekân özelliklerine de dikkat etmeniz gerekir. Basketbol topu seçiminin doğru bir şekilde yapılması, top hakimiyetini artırarak oyun performansınızı olumlu yönde etkiler. Basketbol sporunun ana ekipmanı olan orijinal basketbol topu seçimlerinde dikkat edilmesi gereken kriterler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Basketbol topu 6 numara gibi farklı boyut seçeneklerine sahip olan modeller, oyuncunun yaşına yönelik, boyut ve ağırlık bazında vücut yapısına uyumlu olmalıdır.
  • Kauçuk basketbol topu, açık alanlara yönelik tasarlanan modellerdir. Oyun oynadığınız mekanlar genellikle açık alanlar ise, bu tür topları tercih edebilirsiniz.
  • Çocuk basket topu numaraları 3 ve 5’tir. Bu numaralar, daha yüksek numaraları toplara nazaran daha hafiftir. Çocuklar için üretilen modeller küçük basketbol topu olarak da kategorilendirilir.
  • Mini basketbol topunu, çok oyunculu bir oyundan ziyade ısınma ya da şut atma gibi hazırlıklarda kullanabilirsiniz.
  • Amatör basketbol oyuncuları, oyunda kullanacakları topu amatörlere yönelik, profesyonel oyuncular ise kendi seviyelerine uygun dayanıklı bir profesyonel basketbol topu tercihinde bulunmalıdır.
  • Daha agresif ve tempolu bir oyun stiline sahip olan kişiler, patlamayan basketbol topu seçeneklerine göz atabilirler.

Basketbol Topu Nasıl Seçilir?

Deri basketbol topu alternatifleri, poliüretan olarak adlandırılan bir deriden elde edilir. Deri materyalli toplar, kapalı alanlarda oynanan maçlar için üretilir. Sürtünmelere karşı oldukça dayanıklı olan kapalı alan topu, derinin getirdiği kalite dolayısıyla oyunculara uzun yıllar boyunca keyifle eşlik eder. 2, 3, 4, 8 numara basketbol topu gibi farklı numaralar, amatörden profesyonele, çocuktan yetişkine her kategorideki oyuncuya hitap eden seçeneklere sahiptir. Deri toplar, kauçuk olanlara nazaran daha az sıçrama kapasitesine sahiptir ve yüksek noktalara ulaştırmak için daha fazla sektirme gücü uygulanması gerekebilir. Kauçuk basket toplarının yüzeyi kauçuk ile kaplanır. Kauçuk, suya karşı dayanıklı bir materyaldir ve bu tür toplar dış mekânlarda kullanılabilir. Basketbol topu 5 numara 69.5-70.5 santimetre çap, 396-459 gram ağırlığı ile gelişim çağındaki 9-10 yaş çocuklara yönelik tasarlanır. 4 numara ise 5-8 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklar için uygundur. Siz de basketbol topu ucuz fiyat etiketleri üzerinden dilediğiniz modeli satın alabilir, spor aktivitelerinin keyfini vararak dinç ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Her Yaş ve Basketbol Seviyesine Yönelik Basketbol Topu

Büyük numaralı toplar, yetişkinler ve çoğu zaman profesyonel oyunculara yönelik tasarlanan boyutlara sahiptir. Yumuşak basketbol topu seçenekleri, saha harici iç mekanlarda şut çalışma ve pas verme gibi aktivitelerde tercih edilebilir. Plastik basketbol topu ise, çok oyunculu oyunlar haricinde antrenman gibi alanlarda size yardımcı olabilir. Fosforlu basketbol topu, akşam saatlerinde dış mekanda spor aktivitelerini gerçekleştirmeyi tercih eden kişiler için cazip bir seçenek olarak gösterilebilir. Birçok spor dalı ile uğraşmaktan hoşlanıyorsanız, futbol topu fiyatlarını inceleyerek saha içi ya da saha dışı alanlarda spor aktivitelerinden alacağınız verimi ikiye katlayabilirsiniz. Galatasaray basketbol topu ya da Beşiktaş basketbol topu gibi spor takımlarının logolarının ve renklerinin yer aldığı modeller ile takımınıza olan sevginizi spor ekipmanlarınıza yansıtabilirsiniz. E-ticaret siteleri ve spor malzemeleri satan mağazalar, “basketbol topu nerede satılır” sorusunun yanıtı olarak gösterilebilir. akakce.com üzerinden basketbol topu en ucuz fiyat etiketlerini inceleyebilir, dilediğiniz spor malzemesine sahip olabilirsiniz. Sıralama seçenekleri yardımıyla ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapabilir, filtreleme seçenekleri yardımıyla da kriterlerinize yönelik en iyi basketbol topunu kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uygun Fiyatlı Basketbol Topu Seçenekleri Akakçe’de!

Basketbol topu fiyatları, model, numara, dış ve iç materyallerin kalitesi gibi kategoriler içerisinde birbirleri arasında değişiklik gösterir. Basketbol topu markalarının ürün modelleri gibi fiyatları da farklı olabilir. Dış yapıda kullanılan materyaller, saha ve sokak basketbol topu fiyatını etkileme konusunda önemli bir kriterdir. Basketbolun yanı sıra badminton sporuyla da ilgilenen kişiler, badminton raketi alternatiflerini de inceleyerek spor ekipmanlarını tamamlayabilirler. Dilerseniz Fenerbahçe basketbol topu gibi taraftarı olduğunuz takımın logosunun ve renklerinin yer aldığı model seçenekleri ile spor ekipmanlarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Genellikle spor aktivitelerini dış mekanda yapmayı tercih eden kişiler, outdoor basketbol topu seçeneklerini inceleyerek kendilerine uygun numaralı modeli bulabilirler. Çocuklarını spor alanında heveslendirmek isteyen kişiler ise, ışıklı basketbol topu ya da renkli basketbol topu gibi ekipmanlar ile çocuklarına eğlenceli bir sürpriz yapabilirler. Basketbol topu önerisi ve yorumlarını inceleyerek ihtiyaçlarınıza hitap eden modeli bulabilir, kullanıcıların paylaşmış olduğu deneyimler üzerinden bu tür spor ekipmanları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Siz de akakce.com’un alıcıları ile buluşturduğu en ucuz basketbol topu seçeneklerini inceleyebilir, dilediğiniz ürünü hızlı ve güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz.

Basketbol Toplarının Özellikleri ve En İyi 10 Basketbol Topu

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 2 Aralık 2020
  • 1.356 okunma
Basketbol Toplarının Özellikleri ve En İyi 10 Basketbol Topu

Bir tutku oyunu olan basketbol dünyada oynanan en popüler spor oyunlarından biridir. İzlerken büyük heyecanlar, stresler, sevinçler, hüzünler yaşatır. Sokakta, okul bahçesinde, basket salonlarında oynarken de arkadaşlıklar, beraberlikler, coşkular, hüzünler yaşatır. Maçları izlerken bazen kafanıza takılmıştır böyle bir oyun nasıl ortaya çıktı diye. Bizde kafamıza takılan bu soruyla beraber, ülkemizde nasıl ilerledi, genel olarak bilinmesi gereken özellikleri neler, basketbol topunun yapısı ve özellikleri nelerdir diyerek sizlere bir yazı hazırlayalım dedik. Ayrıca bu yazımızda en iyi basketbol toplarını da sizler için sıraladık.

1- Basketbolun Kısa Hikayesi

Basketbolun Kısa Hikayesi

Basketbol ilk olarak temelleri, 1891 yılında ABD’nin Massachusetts eyaletinde beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith tarafından atıldı. Naismith, atletlere ve beyzbol oyuncularına kış antrenmanı yaptırabilmek amacıyla bir fikir düşündü ve sepetlere futbol topunun sokulması şeklinde bir antrenman programı hazırladı. Yaklaşık olarak 3 metre yüksekliğinde, altı kapalı bir sepete atılan toplar ilk zamanlar oyuncular tarafından elle çıkartılıyordu. Naismith bu oyuna “Basket Ball” adını verdi. Daha sonra sepetlerin altı çıkarıldı ve artık toplar atıldıktan sonra çıktı.

Profesyonel olarak basketbol ise 1896 yılında New York’ta başladı. 1949 yılında N.B.A - National Basketball Association, Basketball Association of America ve National Basketball League ile birleşerek kurulmuştur. 1950’lı yıllarda en popüler iki takım Harlem Globetrotters ve New York Rens takımlarıydı.

2- Ülkemizde Basketbol Serüveni

Türkiye'de Basketbol

Ülkemizde basketbol ilk olarak 1904 yılında Robert Koleji öğrencileri tarafından oynanmıştır. Daha sonra tanınması ve yayılması Galatasaray Lisesi öğretmeni Ahmet Robenson tarafından gerçekleşmiştir. İlk basket maçı da Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından yapmıştır. 1913 yılında Fenerbahçe, Basketbol için çalışmalar yaptı ve yaz mevsimi için Kurbağalıdere’deki tenis kortunda açık sahada maç yapmaya karar verse de rakip bulunamadığı için çalışmalar kaldı.

Ülkemizde ilk basketbol ligi 1927’de başladı. İlk yıllarda İstanbul basketbolunda azınlık takımları etkin olmuştur. 1933 yılında Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, İstanbulspor ve Hilal takımlarının dâhil olduğu alternatif bir lig kurulmuştur. 1933 yılında Türk Spor Kurumu yönetimi ele alarak resmi organizasyonları ülke geneline yaymaya başladı.

Basketbol Federasyonu’nun resmi faaliyetleri 1934 yılında kurulan Spor Oyunları Federasyonu bünyesinde başladı. Daha sonra 1 Mart 1959 yılında Türkiye Basketbol Ligi kuruldu.

Türkiye’de Kadın Basketbolu 1950’li yılların sonlarında başlamıştır. Daha sonra Faik Gökay tarafından ilk milli takım faaliyetleri başladı. İlk maçlarını 1964 yılında Batı Almanya ile yaptı ancak 48-44 sonucuyla başarısız oldular. Bugün Türkiye Kadın Milli Basketbol Takımı yani Potanın Perileri çok büyük başarılarla tarihe imzalarını atıyor.

Erkek Milli takımımız ise 1970’li yıllarda başarılı bir dönem geçirdi. 1973 Avrupa Şampiyonası’nda yarı final oynama hakkını kıl payı kaçırdı ama devler arasında sekizinci sırada yer almayı başardı. Türkiye Milli Basketbol Takımı 70’lerden bugünlere kadar maçlarda elinden gelen tüm gayreti gBASEösterdi iyi seviyelere kadar geldiler.

Türkiye Milli Basketbol Takımı ilk kez 2002 yılında Dünya Şampiyonasına katıldı. O yıl dokuzuncu oldu. 2006 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda da altıncı oldu. En önemli başarıyı 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olarak gösterdi. Ve Türkiye Erkek Milli Basketbol Takımı yani 12 Dev Adam başarılarının devamını getiriyor.

3- Basketbol Nasıl Bir Oyundur?

Basketbol Nasıl Bir Oyundur?

Basketbol bir takım oyunudur ve her takımdan sahada beşer kişi olur. Ama genel kadro da 12 oyuncu bulunabilir. İki devre ve 2’şer periyot olmak üzere toplamda 4 çeyrek bölüm şeklinde oynanan hızlı bir spordur. Ayrıca takımların sınırsız oyuncu değiştirme hakları vardır. Hücum zamanı 24 saniyedir. Avrupa basketbol liglerinde periyot süresi 10 dakikadır. NBA liginde periyot süreleri 12 dakika olarak oynanır. Avrupa liglerinde oyuncuların 5 faul yapma hakkı vardır. NBA liginde 6 faul hakkı bulunur. Oyun bitiminde iki takım arası beraberlik varsa 5 dakika uzatma süresi verilir.

Basketbolda molalar, dinlenmekten ziyade oyun stratejisi olarak kullanılır. Genellikle karşı takım puan toplamaya başladığında diğer takım mola alır. Mola süreleri 2’şer dakika olarak ilk 4 çeyrek ve uzatma süresinde 1’er kez kullanılır.

Basketbol Potası

Basketbolda topa sahip basketçi, sektirmeyi bıraktığı andan itibaren pas ve şut atmak zorundadır. Eğer ikisi de yapılmamışsa kural ihlali sayılır ve top rakip takıma geçer.

Basketbolda oynanacak stadı misafir olan takım seçer. Maça orta sahadan başlanır, süre de topun havaya atılmasıyla başlar.

Basketbol da her atış 2 puandır. Eğer 3 sayı çizgisinden atılmışsa 3 puandır. Serbest atışlar da 1 puandır.

Uluslararası basketbol sahası ölçüleri 28 m x 15 m standardında yapılır. Basketbol potalarının boyutları; 1,8 x 1,2 m olarak belirlenmiştir. Potada çember yüksekliği 3,05 m’dir. Çember çapı ise 45 cm’dir.

Basketbol Sahası

4- Basketbol Topları

Basketbol topu

Bir basketbol topunun ağırlığı 297 ile 650 gram arasında değişir. Topun çevresi 56 -78 cm arasında değişir.

Basketbol topları büyüklüğüne göre 4’s ayrılarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma şu şekildedir;

4 Numara Basketbol Topu: Bu model basketbol toplarının çevresi 25,5 inç, ağırlığı ise 297-318 gram arasında değişmektedir. Bu top 5 ile 8 yaş arası çocuklar için uygundur.

5 numaralı Basketbol Topu: Bu model topların çevresi 27,5 inç, ağırlığı ise 396-453 gram arasında değişmektedir. Bu toplar ise 9 ile 11 yaş arası çocuklar için idealdir.

6 numara Basketbol Topu: Bunların çevresi de 28,5 inç, ağırlığı ise 510-566 gram arasında değişmektedir. Bu top 12 ile 14 yaş arası erkek çocukları ve 11 yaş üzeri kızlar içindir.

7 Numara Basketbol Topu: Bu model basketbol toplarının çevresi 29,5 inç’tir, ağırlığı ise 567-650 gram arasında değişmektedir. Bu top 13 yaş üzeri erkekler için uygundur.

Basketbol topları ayrıca yapılarına göre, Kauçuk yapılı Basketbol topları ve Deri Yapılı Basketbol topları olarak 2’ye ayrılır. Kauçuk Yapılı Basketbol topları kauçuktan yapılmıştır. Suya dayanıklıdır bu sebeple dışarda oynamaya müsait toplardır. Çok da iyi sıçrar. Deri Basketbol Topları da poliüretan deriden üretilmiştir. Kapalı alanlar için uygundur. FIBA’nın aldığı karar sonucu resmi maçlarda deri yapılı basket toplarla oynama zorunluluğu getirmiştir. Kauçuğa göre iyi bir sıçrama göstermez.

5- En İyi Basketbol Topu Markaları Nelerdir?

⛹️‍♀️ Spalding NBA Official

Spalding NBA Official

7 numaralı basketbol topudur ve çevresi 29,5 inç’tir. NBA resmi maçlarında bu marka topu kullanmaya uzun yıllardır devam ediyor. Çok pahalı olan bu top Hakiki Horween deriden yapılmıştır. Spalding NBA, WNBA, D-League ve Euroleague resmi sponsorudur.

⛹️‍♀️ Evolution Wilson

Evolution Wilson

İç mekan basketbol sahaları için kullanıma müsait olan bu topun çevresi 29,5 inç’tir. Yastıklı iç kısmı, gelişmiş dokunuş ve kullanım için size yumuşaklık hissi verir. Yapısı gereği tutuşlarda çok rahat ve kolaydır.

⛹️‍♀️ Spalding Basketbol Topu TF-150 Euro/Turk N:7 Rbr Bb (73-985Z)

Spalding Basketbol Topu TF-150 Euro/Turk N:7 Rbr Bb (73-985Z)

7 numaralı olan bu basketbol topu iç ve dış sahalar için kullanıma uygundur. Kauçuk yapılıdır. Spalding, Euroleague için özel olarak üretmiştir. 8 panele sahiptir.

⛹️‍♀️ Molten X-Series Indoor/Outdoor Basketball, BGMX

Molten X-Series Indoor/Outdoor Basketball, BGMX

İç ve dış sahalar için uygun olan bu basketbol topunun çevresi 29,5 inç’tir. FIBA onaylıdır. 12 panele sahiptir.

⛹️‍♀️ Under Armour 495

Under Armour 495

Bu basketbol topu iç ve dış sahalarda kullanılabilir. Gripskin mikro-fiber kompozit malzemesi ile top tutuşları çok kolaylaşır. Bu modelin 6 numaralı ve 7 numaralıları mevcuttur.

⛹️‍♀️ Wilson WTB0730 NCAA

Wilson WTB0730 NCAA

Yüksek performanslı kompozit kauçuk malzemesi kullanılarak üretilmiştir.Döşenmiş Kompozit Kanallar, benzersiz kontrol için tüm top üzerinde tutarlı bir doku ve kavrama sağlar. Tutuşlar kolaydır. Yumuşak bir his verir.

⛹️‍♀️ Mikasa Bx1008

Mikasa Bx1008

Mikasa tarafından üretilen bu top kauçuk yapılıdır. Dış mekanlar için uygundur.

⛹️‍♀️ SPALDING® NBPA PLAYER'S BASKETBALL

SPALDING® NBPA PLAYER'S BASKETBALL

7 numaralı ve çevresi 29,5 inç’tir. İç ve dış sahalar için uygundur. Spalding bu topu National Basketball Players Association (Ulusal Basketbol Oyuncuları Derneği) ile bir araya gelerek üretmiştir. Birinci sınıf siyah kompozit deri kapağa sahiptir. Üzerinde Michele Roberts ve Chris Paul’un imzası yer alır.

⛹️‍♀️ Spalding NBA ZI/O® EXCEL

Spalding NBA ZI/O® EXCEL

6 numaralı (28,5 inç) ve 7 numaralı (29,5 inç) olarak iki farklı şekilde vardır. Kompozit deri kaplamadır. İç ve dış sahalar için tercih edilebilir. Dış katmanı köpük desteğiyle kaplıdır. Bu özellik basketbol topuna diğer toplardan daha farklı olarak yumuşaklık hissi verir.

⛹️‍♀️ ROOKIE GEAR® COMIC SERIES YOUTH INDOOR/OUTDOOR BASKETBALL

ROOKIE GEAR® COMIC SERIES YOUTH INDOOR/OUTDOOR BASKETBALL

5 numaralı ve çevresi 27,5 inç olan bu top 9 ile 11 yaş arası çocukların kullanımı için yapılmıştır. İç ve dış sahalarda kullanıma uygundur. Yumuşak yapıya sahiptir. Çocukların sahada güçlü beceriler kazanmasına yardımcı olur. Standart gençlik basketbol toplarından daha hafif yapısı sayesinde atışlar, pas atma ve sürükleme çok kolaydır.

Voleybol sporuna da ilgi duyuyorsanız, voleybol toplarının özelikleri ve en iyi voleybol topları yazımızda inceleyebilirsiniz.

En iyi Basketbol Topu Markaları

Basketbol topu üretiminde bir çok farklı malzeme kullanılmaktadır. En iyi basketbol topu markaları, açık mekan diye tabir edilen, asfalt ve taş zeminde oynanan outdoor bastketboltoplarını, genellikle çok dayanıklı olan ancak çok fazla kavrama ve top sürme yeteneği sağlamayan ucuz kauçuktan üretirler. Kapalı mekan (indoor) basketbol topları ise kauçuktan daha yumuşak bir malzeme olan, daha fazla kavrama sunan, top sürme ve atış yapmayı daha keyifli hale getiren kompozit deri kullanır. Ne yazık ki, kompozit deri toplar daha az dayanıklıdır ve özellikle elleriniz terlediğinde kaygan hissetmenize neden olabilir. En iyi basketbol topları, NBA’de ki profesyoneller tarafından kullanılan hakiki deri malzemedir. Kompozit ile karşılaştırıldığında çok daha pahalıdır, ancak gerçek deri bir top rahatlık için en ideal seçenektir. En iyi basketbol topu listemizde bulunan modeller sağlamlık, kayganlık, kavrama, oyun performansı ve teknolojik çalışmalar açısından en kaliteli basketbol topu markası ve modellerini hedeflemektedir.

Oluşan nem ve terleyen eller topun üzerindeki tutuşunuzu kaybetmenize neden olabilir. Bazı basketbol topları, oyun oynarken teri emmek için tasarlanmış nem azaltıcı bir yüzeye sahiptir ve size çok daha fazla kontrol sağlar. Topun sekmesi basketbolda önemlidir, bu yüzden tutarlı ve güvenilir bir zıplama sağlayan bir topa sahip olmak en doğal hakkınız. Topunuzun yüzeyi ne kadar pürüzsüz olursa, sıçrama o kadar iyi olur. 

Bir NBA basketbol topu 7,5 ila 8,5 PSI arası basınçla şişirilmektedir.

Basketbol Topu Boyut Numaraları

  1. 29,5 inç Resmi boyutu, NBA’de kullanılanla aynı boyuttadır. Erkekler için turnuva basketbol topu 29.5 inçlik bir topla oynanır.
  2. 28,5 inçlik Ara top, daha küçük el boyutlarına uyacak şekilde daha hafif, daha küçük bir topa ihtiyaç duyan bayan sporcular tarafından kullanılır. 
  3. 27.5inçlik , 9 yaş ve üstü çocuklar için tasarlanmıştır. 
Boyutdaire çevresiİçin önerilir
4 Numara25,5 inç5-8 yaş arası çocuklar için
5 Numara27,5 inç9-11 yaş arası çocuklar için
6 Numara28,5 inçStandart bayan top, 12-14 yaş arası erkekler
7 Numara29,5 inç15 yaş ve üstü erkekler ve erkekler

Spalding NBA Official

NBA Resmi Basketbol Topu

Spalding NBA resmi basketbol topu, ​​bu listedeki en pahalı basketbol topudur diyebiliriz. Hakiki deri topların büyük bir avantajı, terli ellerle oynarken (kompozit toplara kıyasla) çok daha az sorunlu olmalarıdır. Sıcak spor salonlarındaki yoğun oyunlarda bile teri kolayca emer ve mükemmel tutuşu korurlar. 2006 yılında, NBA bu toptan vazgeçmeyi denedi ve kompozit bir top tanıttı. Steve Nash ve Jason Kidd gibi yıldız oyuncuların şikayetlerinden sonra, NBA deri topunu Ocak 2007’de yeniden tanıtmak zorunda kaldı. Profesyonel basketbolcular bu topa gerçekten değer veriyor!

  • Hakiki Horween deriden yapılmıştır
  • Boyut 7, 29.5 ”

Wilson Evolution

İç Mekan Basketbol Topu

Resmi oyunlarda kullanım için birçok atletik organizasyon tarafından onaylanan Evolution Wilson basketbol topu, mikrofiber kompozit deri kaplama ile geliştirilen, ​​kavrama kabiliyetini artıran döşenmiş kanallara sahiptir. Bu topun kompozit deri kaplaması, yoğun bir oyun sırasında tutuşunuzu korumanıza yardımcı olmak için nemi uzaklaştırır. Yastıklı iç kısmı, gelişmiş dokunuş ve kullanım için daha yumuşaklık hissi verir ve böylece top sizden uzaklaşmaz. Amerikan Liseleri tarafından atletizm programlarında kullanılan bir numaralı basketbol topu marklarından bir tanesidir. Top çoğunlukla iç mekanda kullanım için tasarlanmıştır. Dışarıda Evolution topu ile oynamak mümkündür, ancak topun yüzeyindeki aşınmayı hızlandıracaktır, bu da daha erken değiştirilmesine neden olacaktır.

  • Maksimum yumuşaklık ve kavrama için geliştirilmiş Cushion Core teknolojisi
  • 29,5 inç
  • % 100 kompozit kaplama
  • Deriye benzemeyi amaçlayan mikrofiber bir kompozit kullanır.

Spalding NBA Zi / O 

İç ve Dış Mekan Basketbol Topu

En popüler markalardan biri olan Spalding NBA Zi / O, iç mekan veya dış mekan oyunu için tasarlanmış nihai esnekliğe sahiptir. Kompozit deri kaplama, bir iç mekan oyununda ihtiyaç duyacağınız dokunuşu kaybetmeden, dış mekan koşullarında uzun süreli performans sağlama yeteneğine sahiptir. Spalding Zi / O‘nun dış katmanı köpük desteğiyle kaplıdır bu sayede iç / dış mekan oyunlarında diğer toplara göre daha yumuşak bir his verir.

  • Boyut 7, 29,5 inç
  • Kompozit deri kaplama

Spalding TF-1000

İç Mekan Basketbol Topu

TF1000basketbol topu, Spalding’in 1992 yıllından beri ürettiği ve zaman içinde yenilikler getirdiği basketbol topudur. Uzun yıllar süren araştırmalar ve tecrübeler sonucunda özel olarak geliştirilmiştir. TF 1000 Legacy güncel iskelet yapısı ve derin kanalları ile daha yumuşak bir his ve mükemmel kontrol performansı sunar.    

Spalding’in tarafından özel olarak geliştirilen Legacy, üzerindeki nem kontrol teknolojisi sayesinde kuru ve ıslak ellerde yüksek tutuş performansı gösterir. 

  • Malzeme: Özel sentetik deri
  • TF-1000 Legacy tüm müsabaka maçları için uygundur.
  • TF-1000 Legacy Türkiye Üniversiteler Spor Federasyonunun resmi maç topudur.  
  • Boyut: 7
  • Panel: 8 adet derin panel

Molten X-Series(BGM7X)

İç / Dış Mekan

Resmi FIBA ​​topu olarak bilinen Molten X basketbol topu, dünya çapında seçkin sporcular arasında en iyi seçim olarak uluslararası beğeni topladı. X Serisi, hassas çekim ve top sürme için gelişmiş işlevsellik ile birlikte, tutarlı ve istisnai bir kavrama sağlayan düzgün bir tırtıklı yüzey ile tasarlanmıştır. Molten basketbol topları FIBA ​​tarafından düzenlenen turnuvalarda ve diğer bazı ulusal turnuvalarda kullanılmaktadır. Tercihiniz iç ve dış mekan basketbol topu ise BGM7X basketbol topu sizin için bir seçenek olabilir. Eğer tercihiniz iç mekandan yana ise deri malzeme kullanılan Molten GL7X maç topunu değerlendirebilirsiniz.

  • Kompozit Deri
  • FIBA Onaylı
  • 12 Panel Design
  • İç / Dış Mekan Sentetik örtü

Wilson NCAA

İç Mekan Basketbol Topu

NCAA Basketbol Şampiyonası Resmi Oyun Topu. Final Four tarafından test edilmiş kavrama kabiliyeti ve oynanabilirlik ile sahada performans ve yenilik için standartları yükselten bir basketbol topudur.

  • Malzemesi: Yüksek performanslı kompozit kauçuk malzeme
  • Gelişmiş geri tepme ve dayanıklılık için birinci sınıf karkas yapısı
  • NO SWEAT : Nem Emici Kaplama ile en yoğun anlarda ve oyun koşullarında üstün kavrama
  • MÜKEMMEL KONTROL: Döşenmiş Kompozit Kanallar, benzersiz kontrol için tüm top üzerinde tutarlı bir doku ve kavrama sağlar
  • YUMUŞAK HİSSİ: Daha yumuşak bir his sağlar

Spalding NBA Street Outdoor

Dış Mekan Basketbol Topu

Amazon’da en çok satan basketbol toplarından biri olan spalding NBA outdoor modelidir. Spalding NBA Street Basketbol topunun kaplaması asfalt ve beton sahalara karşı dayanıklı bir performans sağlayan kauçuktan oluşmaktadır. Bununla birlikte, kauçuk kaplama tüm basketbol toplarında olduğu gibi, kavramayı en iyi derecede sağlamayı hedeflemektedir. Sert kauçuk kaplama nedeniyle, bu basketbol topunun sert yüzeylerde düzenli kullanımda bile birkaç yıl dayanmasını bekleriz. Yani, yakında değiştirilmesi gerekmeyecek ucuz bir basketbol topu istiyorsanız, Spalding NBA Street Basketbol topu en iyi seçenek olabilir.

Özel streetball oyuncuları için, asfalt zeminde bire bir oyun alanı veya oyunlar için tasarlanmıştır

  • Kolay kavrama için derin kanal tasarımı
  • Dayanıklı kauçuk kaplama, sert yüzeylerde bile uzun süre dayanır

Under Armour 495

İç ve dış mekanda kullanılabilir

Top, optimum kavrama ve harika bir his sunan UA Gripskin kompozit deriye sahiptir. Under Armour 495, basketbol topu satın almak için kaliteli bir ürün ve uygun fiyatlı bir alternatiftir. Temiz tuttuğunuz sürece, onunla ilgili herhangi bir sorun yaşamazsınız ve makul bir fiyat için iyi bir seçimdir.

  • Under Armour’ın özel UA GRIPSKIN mikro-fiber kompozit malzemesi bu basketbol topunun daha iyi kavranmasını sağlar
  • Derin kanal tasarımı daha iyi bitiriş için dikişleri daha hızlı bulmanızı sağlar
  • UA işin kolayına kaçmadığı için topun her yeri pürüzlü yapıdadır
  • %100 Naylon sargılar mükemmel dayanıklılık ve tutarlı zıplama sağlar
  • %100 Butil iç lastik ideal hava basıncını sağlar ve top tüm maç boyunca havasını korur
  • 6 Numara (kadın maçları için standart ebat) ve 7 Numara (erkek maçları için standart ebat)

Mikasa Bx1008

Dış mekan

Dış mekan sahaları normalde topun dayanıklılığını etkileyebilecek pürüzlü yüzeylere sahiptir. Mikasa BX1000’in tasarımı sırasında bu faktörler dikkate alınmıştır. Son derece dayanıklı birinci sınıf kauçuk kaplamaya sahiptir. Top kirlendiğinde bile, çok fazla tutuş kaybetmez, bu da birçok dış mekan basketbolunda nadir görülen bir şeydir. Daha derin kanallar da bu topun genel dayanıklılığına katkıda bulunur. Sıçrama tutarlıdır ve top çok çeşitli boyutlarıda mevcuttur.


Spalding NBA Outdoor

Dış Mekan Basketbol Topu

Spalding’in tarafından özel olarak geliştirilen tu-tone dış mekana dayanıklı malzemeden üretilmiştir. PLATINUM modeli derin kanallı panellere sahiptir ve oyun esnasında daha iyi tutuş sağar. 8 panele sahiptir. Tüm top yüzeyi iyi tutuş sağlaması için pütürlü olacak şekilde tasarlamıştır. Her türlü iç ve dış mekan zeminde oynamaya uygundur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır