hamileliğin ilk aylarında saç boyanırmı / Hamileyken saç boyanır mı? Hamilelikte saç boyatmak zararlı mı? - Haberler

Hamileliğin Ilk Aylarında Saç Boyanırmı

hamileliğin ilk aylarında saç boyanırmı

Hamilelikte saç boyanır mı? (Kadın kuaförler dikkat)

Araştırmalara göre, kadınlarda saç boyası kullanım oranı %66 ile 74 arasında değişiyor. Anne adaylarının merak ettiği konular arasında ise hamilelikte saçların boyanıp boyanamayacağı konusu önemli yer tutuyor. Perinatoloji Uzmanı Doç. Oluş Api, kadın kuaförlerin taşıdığı riske dikkat çekti, anne adaylarına uyarılarda bulundu.

22.06.2016 - 12:20

Son Güncelleme : 22.06.2016 - 12:28

Haberler - ntv.com.tr

Kadınların yoğun kullandığı saç boyaları bazı dönemlerde akılları karıştırabiliyor. Özellikle gebelik durumunda saç boyası kullanımının fetüs açısından yaratabileceği doğumsal anormallikler uzun yıllardır tartışma konusu.

Genelde kadınların her bir gebelikleri için % 3-5 oranında doğumsal anormalilikler ile karşılaşma olasılıkları vardır diyen Doç. Dr. Oluş Api, “Burada sorgulanan gebelikte uygulanan saç boyalarının hâlihazırda var olan bu riski daha fazla arttırıp arttırmadıklarıdır” dedi.

MESLEĞİ KUAFÖR OLAN ANNE ADAYLARINDA RİSK DAHA FAZLA!

Saç boyama sırasında az miktarda kimyasal maddenin vücuttan emildiğini belirten Dr. Api, “Ancak ne kadar emildiği ve fetüse ne kadar zarar verdiği beli değildir. Ancak, hayvanlar üzerinde, normalde insanlarda kullanılandan yüzlerce kat daha fazla dozda boya kullanılarak yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda, fetal gelişim üzerinde önemli bir değişiklik izlenmemiştir” dedi.

Hamilelikte saç boyanır mı? (Kadın kuaförler dikkat) - 1

Dr. Api, kuaförlük yapan kadınlara ve onların taşıdığı riske dikkat çekerek şunları aktardı:

“Kadın kuaförler üzerinde yapılan araştırmalarda, mesleki nedenle ağırlıklı olarak solunum yoluyla maruz kalınan saç boyası ve benzeri kimyasallar nedeniyle, bu kadınların doğurdukları bebeklerin daha düşük doğum ağırlığına sahip oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca, bu kadınların bebeklerinde doğumsal anormallik oranının az miktarda da olsa arttığı saptanmıştır. Bu çalışmalardan yola çıkılarak, saç boyalarının solunum yoluyla deri emiliminden daha çok geçtiği kabul edilmektedir. Bu nedenle, bu meslek grubundaki gebelerin iyi havalanma koşulları olan bir ortamda çalışması, koruyucu eldivenler giymesi, sık sık çalışmaya ara vermesi önerilmektedir.”

SAÇ BOYALARININ ETKİLERİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA SAYISI AZ

İnsan gebelikleri üzerinde, saç boyalarının kullanımına ilişkin çok az araştırma bulunduğunu belirten Doç. Api, “Bilmekteyiz ki, kafa derisine uygulanan herhangi bir maddenin, deriden geçerek vücuda girme miktarı hayli sınırlıdır; böylece, fetüse geçecek miktar da çok az olacaktır. Ayrıca pek çok kadın gebeliğinde saçını boyamasına rağmen, bunun negatif sonuçlarına ilişkin raporlar yayınlanmamıştır. Bu bilgi, deriden emilimin minimal miktarda olduğu bilgisi eşliğinde değerlendirildiğinde; gebelikte saç bakımı işlemlerinin çok da kaygılandırıcı olmaması gerektiği yorumunu yapabiliriz” dedi.

Hamilelikte saç boyanır mı? (Kadın kuaförler dikkat) - 2

HAMİLELER SAÇ BOYATIRKEN BUNLARA DİKKAT ETMELİ

“Diğer yandan tüm gebeler için saç boyaması sırasında bazı önlemlerin mutlaka alınması önermekteyiz” diyen Api, o önlemleri ise şöyle sıraladı:

1- Gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organlarının oluşmaya dönemdir. Bu nedenle özellikle ilk üç ayda saç boyaları ve diğer kimyasal maddelerden kaçınılmalıdır.
2- Saç boyası, mutlaka iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır.
3- Gebe, boyayı kendi uyguluyorsa mutlaka eldiven kullanmalıdır.
4- Saç boyası gereğinden uzun süre saçta tutulmamalıdır.
5- Saç boyası işlem sonunda saç çok iyi durulanmalıdır.
6- Ayrıca, saç boyası olarak daha çok yarı kalıcı boyalar veya balyaj tarzında saça daha yüzeysel uygulanan kimyasallar veya tamamıyla bitkisel olan kına uygulaması önerilmektedir.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Kadın Sağlığı

SAĞLIK HABERLERİ

Hamilelikte Ve Emzirirken Saç Boyatmak

Saç bakımı sadece saç boyatmak gibi algılanmamalıdır. Saç boyatmak kalıcı, geçici ve yarı kalıcı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca saç renginin hangi renkten hangi renge dönüştürüleceği de önemlidir. Örneğin aklaşmış bir saçı sarıya boyamak için sadece sarı boya kullanılması yeterli olurken, kahverengi ya da siyah bir saçı sarıya boyayabilmek için öncelikle saç rengini açıcı kimyasallar (hidrojen peroksit) uygulanması gerekmektedir. Yani hem hamilelikte hem de emzirme döneminde saç bakımı için uygulanan kimyasal madde ( toksin) içerikli boyalar sağlıklı değildir. Etkileyici kokusu ve tene teması, anne adaylarını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Aslında bu konuda ciddi bir araştırma yapıldığı da söylenemez. Boyaların içindeki katkı maddelerinden hareketle sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Zaten bu tip kozmetik ürünlerin takibi de çok zordur. Çünkü piyasaya her gün yeni bir ürün sürülürken bu ürünleri takibe alabilmek de olanaksızdır. Sadece belli markalarda boyanın içeriğinde bulunan maddeler bulundukları miktarları belirtilmekte ve “ önce küçük bir alanda deneyin, alerjiniz yoksa uygulayın “ gibi uyarılarda bulunmaktadır. Hamilelik döneminde saçlarını boyamak isteyen anne adaylarının bu konuda doktoruna danışması ve doktorunun önerilerine göre hareket etmesi gerekmektedir. Boyatmaya karar verdiğinde de bitkisel özlü ve katkısız ( saf kına gibi) olmasına aşırı özen göstermelidir.

Diğer Saç Bakım Ürünlerinin Kullanılmasında Bir Sakınca Var mıdır?

Saç bakımını sadece saç boyamak ile sınırlamak mümkün değildir. Ayrıca, Perma (kalıcı dalga) işlemi uygulanırken de iki farklı solüsyon uygulanmaktadır. İlk solüsyon saçı dalgalı hale getirir ve daha uzun süreli dayanması için ikinci solüsyon uygulanır ve ikinci uygulamada dalga sabitlenir. Bu iki uygulama peş peşe uygulanması sacdaki dalganın uzun süre bozulmamasını sağlarken diğer taraftan da kimyasalların tene temas ettiği alanlarda ten tarafından emilmesi de gerçekleşmektedir. Hem keskin bir koku salar hem de lokal kaşıntılar gibi yan etkilerle sinyaller verir.
Permanın tam aksine dalgalı saçların düzleşmesinde de kimyasal içerikli ürünler kullanıldığı bir gerçektir. Yani Normal saç boyasından permaya, yarı kalıcı boya işleminden saç düzleştirmeye kadar yapılan tüm uygulamalarda kimyasal maddeler bulunmaktadır. Böyle bir durumda ise hamile olan anne adayları ile emziren anneler için de geçerli olarak bu kimyasallar uygulanmamalıdır.

Kalıcı saç boyaları uygulama sırasında aşırı derecede kimyasal bir buhar oluşturur. Oluşan bu buhar ise amonyak içerir. Aslında yarı kalıcı ya da alacalı röfle gibi saç bakım işlemleri kalıcı olan boyama işlemine göre daha az kimyasal içermektedir. Ama bu ifade de yarı kalıcı ya da alacalı röfle zararsızdır anlamına gelmemelidir.

Saç Boyasının Kullanılması Konusunda Neden Farklı Fikirler Vardır?

Saç boyatma işleminde doktorlar arasında uzlaşma konusunda farklı gruplar oluşmaktadır. Bir kısım hekim 3 aydan sonra içeriği bilinen ve fazla kimyasal içermeyen saç boyalarının havadar bir ortamda uygulanmasında bir sakınca olmadığını ve emzirme döneninde de süte geçme olanağının bulunmadığını iddia ederken, bir kısım hekim bunun aksini savunmaktadır. Yani saf kına gibi tamamen bitkisel ve hiç kimyasal içermemesi durumunda 3 aydan sonra sakınca görmediklerini, emzirme döneminde ise saç boyatan annelerin az da olsa sütüne geçtiğini savunmakta ve kesinlikle hem hamilelik, hem de emzirme dönemlerinde kullanmasını sakıncalı bulmaktadır.

Yerli veya ithal saç boyaları ile saç bakım setleri ( perma, saç düzleştirme, röfle gibi)piyasada takip edilemeyecek kadar çok çeşitlilikte ve kontrolsüz satışa sunulmakta olduğundan, laboratuvarlarda uzun takipli incelemelerin yapılmasının mümkün olmadığı bilinmektedir. Sadece belli markalardan birkaç saç boyasının içeriğinde bulunan maddeler ve kimyasalların oranları belirtilmekte ve bir kısım kullanım kılavuzlarında” hamileler kullanmamalıdır” ya da “ hamilelerin kullanmasında sakınca yoktur” bilgisi bulunurken pek çoğunda bu tür uyarılar bulunmamaktadır.

Bitkisel Saç Boyaları Emziren Anneler Ve Hamileler İçin Uygun mudur?

Bitkisel saç boyaları, içinde kimyasal barındırmayan saç boyaları anlamı taşımaktadır. Katkısız kına gibi hem hamilelik döneminde ilk 3 aydan sonra, hem de emzirme döneminde bitkisel boyalar kullanılabilir. Bitkisel saç boyalarında kullanım sırasında amonyak içeren kimyasal buharlaşma olmaz, Aksine saç kuvvetlendirici saç parlatıcı yağlar bulunmaktadır. Bu nedenle de emziren anneler ile hamile anne adaylarının kesinlikle katkısız olduğundan emin oldukları bitkisel saç boyalarını ilk üç aylık hamilelik dönemi dışında kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Kuaförde Çalışan Anne Adaylarının Riskleri Nelerdir?

Hamile anne adayları arasında en fazla riski taşıyan anne adayları kuaförler anne adayları ve kuaförde çalışan anne adaylarıdır diyebiliriz. Çünkü onlar her an kimyasal ürünlerle iç içedir. Kuaförde çalışan anne adaylarının dikkat etmesi gereken konular;

  • Öncelikle mümkün olduğu sürece ilk üç ay kuaför ortamında çalışmamalıdır.
  • Ortam sürekli havalandırılmalı (klima ya da vasistaslar sürekli açık olmalıdır.)
  • Koruyucu kıyafet ve eldiven giyilmelidir,
  • Gerektiğinde maske kullanılmalıdır,
  • Kuaför ortamında yemek, içmek gibi eylemler yapılmamalıdır.

Saçını Boyatan Hamileler Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Kesinlikle ilk 3 aylık hamilelik dönemi bitmiş olmalıdır.
  • Mutlaka toksin içermeyen, amonyaksız saç boyası tercih edilmelidir (saf kına ve diğer bitkisel boyalar gibi)
  • Saç boyasının kullanım talimatı dikkatle okunmalı ve hamileler ile emziren annelere özel kullanılıp, kullanılamayacağına dair bir not olup olmadığı incelenmelidir.
  • Boya yaptırmadan önce alerji testi uygulanmalıdır.
  • Mümkün olduğu kadar seyrek boya yaptırmalı, saçlarını sık sık boyatmamalıdır.
  • Boyatma işlemi kesinlikle havadar bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
  • Mümkünse boyama işlemini kendisi yapmamalıdır.
  • Saç boyasını kesinlikle kaş ve kirpik boyamak için kullanmamalıdır.
  • Kullanma kılavuzunda belirtilen süreden daha uzun bir sürede saçta bekletmemelidir.

Emzirme Döneminde Saç Boyatmak Doğru mudur?

Şayet saç boyası toksin içerikli, amonyaklı bir boya ise kesinlikle hamilelik döneminde olduğu gibi önerilmemektedir. Bebeğini emziren anneler de tıpkı hamile anne adayları gibi kimyasal içerikli saç boyaları kullanmamalıdır. Aksi takdirde boyadaki zararlı maddeler( kimyasallar, zehir ve toksinler) saç derisi vasıtası ile kana ve oradan da anne sütüne geçebilir. Böylelikle bebek, anne sütünü içerek etkilenmesi mümkün olur.

Emziren annelere bu nedenle bitkisel boyalar ya da saf kına önerilmektedir. Kimyasal içermediği yani bitkisel boya olduğu söylenilen boyaların kullanma talimatı okunmadan saçlar boyatılmamalıdır. Ayrıca piyasalarda siyah kına diye satılan kınalara da itibar edilmemelidir. Çünkü kına adı altında kınanın gerçek rengini değiştirebilmek için yine kimyasal boyaların kullanıldığını unutmamak gerekir.

Özellikle saç boyatma işlemi kuaför ortamında yapılıyorsa genelde saç boya karışımı farklı bir ortamda hazırlanıp getirildiğinden kullanılan ilaçların içeriğini bilmeniz gerektiğini, kullanılacak olan boyanın kullanım talimatını önceden kendisine gösterilmesi gerektiği belirtilmelidir. Yani kuaförüne halen bebek emzirdiğini ya da hamile olduğunu söylemesinde yarar vardır. Böylelikle farklı saç renkleri oluşturmak için karıştırılan boyaların birbirleri ile karışması sırasında ki tepkime de önemlidir.

Emziren Anne Saç Boyatabilir Mi?

Doğum yaptıktan sonra bebeğin ve annenin mevcut durumuna göre bazı anneler emzirme sürecine kolay bir şekilde başlayabilir. Herhangi bir sıkıntı olmadığı taktirde emzirme sürecine devam edilmelidir.

Emzirirken annelerin aklına takılan konulardan birisi de saç boyama konusudur. Halk arasında genel bir inanışa göre vücuda giren veya alınan her kimyasalın süt yolu ile bebeğe geçmesidir. Bu konuda herhangi bir bilimsel kanıt ortaya çıkarılamamıştır. Annenin direkt olarak yediği ve içtiği şeylerin süt yolu ile bebeğe geçmesi daha mümkün bir durumdur.

Deriye uygulanan herhangi bir kimyasal işlemin ya da boyanın süt yolu ile bebeğe geçmesi söz konusu değildir. Sağlıklı günler dileriz.

Saç Boyası Süte Geçer Mi?

Hamileyken ve süt verirken genellikle saçlara boya uygulaması yapılmaz. Ruhu ve fiziği etkileyen bu süreçte birçok anne adayı kendini daha iyi hissetmek adına boyaya niyetlenir.

Fakat boyanın bebeğe zarar verme ihtimali ya da süte geçme riskini göze almak zordur. Bu konuda yapılan çalışmalar boyanın riskli olduğunu kanıtlar nitelikte değildir. Fakat birçok hekim hamilelere ya da emziren annelere saç boyamayı tavsiye etmez.

Saç boyaları genellikle ağır kimyasallar içeren malzemelerden üretiliyor. Her ne kadar saç derisinden girip vücuda dağılması düşük ihtimal olsa da bebeğe zarar vermesi muhtemel görülüyor. Uzmanlar mecburiyet olmaması halinde bu dönemde saç boyamayı önermiyor.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Saç Boyanır?

Kadınlar doğumda ve doğumdan sonra psikolojik ve fiziksel birtakım değişiklikler gösterir. Bu değişiklikler, genellikle kadınları korkutur. Saç yapısının bozulması, saçların dökülmesi ve saçlardaki boya sorunu bunlardan bazılarıdır.

Birçok kadın, hamile iken saçlarını boyatmak istemez. Saç boyasında bulunan bazı tehlikeli maddeler bebeğin sağlığı için çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunun için hamile kadınların ilk aylarda saç boyası yaptırmaları doktorları tarafından uygun görülmez. Lakin doğumdan sonra saç boyası yaptırabilirler.

Özellikle lohusalık bittikten sonra ve daha doğal içerikli saç boyaları ile boyama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Saç boyama işlemleri oldukça emek gerektiren işlemlerdir. Bu yüzden profesyonel kuaförlük mesleği yapan kişilerden destek alınmalıdır. Bu durum, saç boyama işlemi yapılan kişiye büyük kolaylık sağlayacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir