ani terleme ve titreme / Kan Şekerinin Düşmesi (Hipoglisemi) Belirtileri – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Ani Terleme Ve Titreme

ani terleme ve titreme

Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır.

Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar. Ter buharlaştıkça vücudu soğutur. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir.

Menopoz döneminde görülen en yaygın belirtilerden biri de ateş basmadır. Ateş basması, belli aralıklarla ani gelen bazen çok kısa sürede ortadan kalkan, bazen de uzun süre etkili olan, yaygın olarak yüzde kızarıklık gibi etkilere sebep olan bir durumdur. Ateş basması yüz dışında vücudun diğer alanlarında da etkili olabilir. Özellikle üst bölümlerde daha etkili olur. Bu yaşandığında kadın üşüme, terleme, havasız kalma, daralma gibi duyguları da beraberinde yaşar. Ateş basmaları gün içerisinde birkaç defa yaşanabilir fakat çoğunlukla geceleri ortaya çıkar. Menopoz nedeniyle ortaya çıkan ateş basmaları, genellikle uygulanan hormon tedavisine cevap verir. Hormon tedavisine rağmen düzelme kaydedilmiyorsa diğer nedenlerin araştırılması gerekir.

Menapoz haricinde ateş basması, tiroid kanseri, böbrek tümörleri gibi birçok rahatsızlığın habercisi de olabilir.

Bazen kullanılan ilaçlar da ateş basması problemine neden olabilmektedir.

Ateş basması belirtileri nelerdir?

  • Kişinin kendisini çok sıcak hissetmesi
  • Terlemenin sıkıcı bunaltıcı ani ve bolca başlaması
  • Kişide ateş basması atakları eşliğinde oluşan baş dönmeleri
  • Kişinin kalp atışlarında hızlanma
  • Kişide ateş basması sonucu oluşan bayılma hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kişinin renginde kızarma görülmesi
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş ağrısı
  • Ciddi durumlarda göğüs ağrısı da kişide oluşmaktadır.

Ateş basmasının nedenleri:

  • Menopoz
  • Hiperprolaktinemi, prolaktin hormon yüksekliği
  • Nadir görülen bir tümör olan feokromasitoma
  • Karsinoid sendromu
  • Tiroid kanseri
  • Sistemik mastositozis
  • Pankreas tümörü
  • Omurilik yaralanmaları
  • Migren
  • Parkinson hastalıkları
  • Anksiyete ve diğer psikolojik hastalıklar
  • Vücutta alerji oluşumu
  • Kan basıncının düşüklüğü
  • Otonomik epilepsi
  • Arsenik zehirlenme
  • Lösemi çeşitleri
  • Bronkojenik karsinom
  • Nöroblastoma
  • Rozase
  • Kafein tüketiminin fazla olması
  • Aşırı yağlı baharatlı ve acı yiyecekleri kişinin fazlaca tüketmesi
  • Alkol kullanımı
  • Dumping sendromu yani midenin hızlı boşalması
  • Kullanılan bazı ilaçlar

Enfeksiyonlar: Bağışıklık Sisteminin Baş Düşmanı

Enfeksiyonlar vücudumuzun her bölgesinde meydana gelebilen, bakteri, virüs veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı da bulaşıcı olabilen hastalıklardır. Günümüzde tanı ve yeni tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler ile birçok enfeksiyon hastalığı teşhis ve tedavi edilebiliyor.

Hisar Hospital Intercontinental Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük “enfeksiyonların meydana getirdiği olumsuzluklar”  hakkında bilgi verdi.

Enfeksiyon nedir?

Enfeksiyon, mikroorganizmaların insan vücuduna girdikten sonra, üreyip çoğalarak, istenmeyen belirtiler ve/veya hastalıklar oluşturmasıdır. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Enfeksiyon hastalıklarının belirti ve bulguları çok farklı olabilmektedir. Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel şikayetlere ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve bulgular; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları olarak sıralanabilir.

Türkiye ve dünyada görülme sıklığı nedir?

Enfeksiyonların görülme sıklığı kişilerin bağışıklık durumu, yaş ve kanser-diyabet vb ek hastalıkların varlığına göre değişmektedir. Ülkemizde gelişmiş ülkelere benzer oranda birçok enfeksiyon hastalığı artık nadiren görülmekte olup, daha çok kış dönemlerinde influenza-grip salgını ve yine solunum yolu enfeksiyonları yaklaşık %30 oranında görülmektedir. Dünyada ise özellikle Afrika ve uzakdoğu gibi az gelişmiş ülkelerde hala belli enfeksiyonlar yüksek oranda görülmektedir. Yine HIV ve Hepatit gib enfeksiyonlarda ülkemizde çok düşük orandayken, farklı ülkelerde farklı oranlarda görülmektedir.

Türkiye ve dünyada enfeksiyon kaynaklı ölüm oranı nedir?

Türkiye’de enfeksiyon kaynaklı ölüm oranı yoğun bakım ve kanser hastaları dışında oldukça düşük oranlarda olup, dünyada ise özellikle Afrika gibi ülkelerde Sıtma vb bazı enfeksiyonlarda %50 lere ulaşabilmektedir.

Hangi hastalıklar enfeksiyon riskini artırır?

Bağışıklık sistemini baskılayan tüm hastalıklarda enfeksiyona yatkınlık artmaktadır. Özellikle hematolojik kanserler(Lösemi vb) ile Akciğer kanserleri, Kalp yetmezliği, Akciğer hastalıkları(KOAH, Astım-Bronşit-Sigara içiciliği), Kanser tedavisi, Romatizmal hastalıklar ve bu hastalarda kullanılan yeni nesil bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, AİDS hastalığı, Diyabet(özellikle kan şekeri kontrolsüz ise) ile gebelik döneminde enfeksiyon riski artmaktadır.

Enfeksiyon en çok kimlerde görülür?

Bağışıklık sistemi yetersiz olan özellikle kanser hastaları en çok enfeksiyonun görüldüğü hastalar olup, ayrıca yoğun bakımda uzun süre yatan yada yatalak/felçli hastalar ile sigar içiciliği/pasif içilik ve allerji gibi kişisel durumlarda enfeksiyon görülme sıklığını artırmaktadır.

Hangi belirtiler kişide enfeksiyonun varlığını gösterir?

Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel şikayetlere ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve bulgular; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları olarak sıralanabilir.

Hangi tür enfeksiyon hangi hastalığın işareti olabilir?

Barsak enfeksiyonunda ateş, karın ağrısı-ishal, kabızlık, Solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük,balgam-nefes darlığı, Hepatitlerde halsizlik- sarılık ve Menenjit gibi beyni etkileyen enfeksiyonlarda baş ağrısı-bilinç bozuklukları ve havale geçirme gibi belirtiler olabilmektedir.

Tedavisi en kolay ve en zor enfeksiyonlar hangileridir?

Tedavisi en kolay enfeksiyonlar daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu gibi virüslere bağlı enfeksiyonlar olup, Tedavisi en zor enfeksiyonlar ise kanser hastaları ve yoğunbakım hastalarında olan antibiyotiklere dirençli Hastane enfeksiyonları ile tüberküloz-verem tedavisidir.

Tedavi edilmeyen enfeksiyon nasıl sonuçlanır?

Uygun şekilde tedavi edilmediğinde maalesef ölüm yada ağır sakatlıkla sonuçlanmaktadır.

Enfeksiyon nasıl teşhis edilir?

Teşhiste öncelikle iyi bir muayene ve hastanın hikayesinin alınmasına ilaveten, kan tetkikleri ve radyolojik tetkikler ile nadiren patolojik inceleme ile teşhis konulmaktadır.

Enfeksiyon tedavisinden anlamamız gereken nedir?

Enfeksiyon tedavisi, doğru ilaçların doğru dozda ve uygun sürede kullanılmasıdır. Hastaların şikayetlerinin geçmesi enfeksiyon tedavisinin biteceği anlamına gelmez, örneğin tüberküloz hastalarının şikayetleri 1 ay içinde düzelmesine rağmen tedavisi 6 ay sürmektedir.

Her enfeksiyonda antibiyotik kullanmak zorunlu mudur?

Sadece bakteriler ile bazı virüs ve mantar enfeksiyonlarında antibiyotik kullanmak zorunludur, her enfeksiyonda antibiyotiğe gerek yoktur.

Enfeksiyon tedavisine yönelik yeni nesil ilaç ve uygulamalar var mıdır?

Enfeksiyon tedavisinde yeni nesil ilaçlar çok az olup, özellikle bağışıklığı artırıcı uygulamalar ile aşı ile korunma gibi yöntemler ön plana çıkmaktadır. Örneğin Hepatit C, yeni nesil ilaçlarla artık %100 tedavi edilebilir hale gelmiştir. Ayrıca, hiperbarik oksijen tedavisi gibi bazı uygulamalar da bazı enfeksiyonlarda iyileşme sürecine katkı yapmaktadır.

Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Normal terlemenin aksine, soğuk terleme ağır egzersiz veya yüksek sıcaklıkların bir sonucu değildir. Ayrıca gece terlemelerinden farklıdırlar. Peki, soğuk terleme nedenleri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:58 - 08 Mayıs 2020 Güncellenme:

Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Terleme genellikle vücudun kendini serinletme yoludur. “Soğuk terleme” ise ısı veya efordan kaynaklanmayan ani terleme anlamına gelir. Soğuk terleme kendi başına genellikle sağlık için bir risk teşkil etmemesine rağmen, kalp hastalığı gibi altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Peki, soğuk terleme nedenleri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

SOĞUK TERLEME NE DEMEK?

Soğuk terlemelere çeşitli farklı durumlar neden olabilir. Genellikle vücudun ”savaş veya kaç” tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir. Soğuk terleme kendi başına genellikle sağlık için bir risk teşkil etmemesine rağmen, kalp hastalığı gibi altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir.

Ortalama bir insanda milyonlarca ter bezi vardır.

Ter bezleri 2 tiptir :

* Ekrin ter bezleri vücudun her yerinde bulunur ve görevi vücudu soğutmaktır.

* Apokrin ter bezleri kasık ve koltuk altı gibi bölgelerde bulunur.

Ekrin ter bezlerinde üretilen ter büyük oranda sudur ve vücudu serinletir. Epokrin ter bezleri de ısı nedeniyle aktif olabilirler. Buna rağmen asıl olarak stres ve hormonal değişiklikler nedeniyle aktif hale gelir ve soğuk terlemeye neden olurlar.

Foto: shutterstock

SOĞUK TERLEME NEDENLERİ

Soğuk terlemenin bir çok nedeni olabilir. Genellikle strese karşı tepki olarak gelişir. Soğuk terleme nedenleri arasında oksijen ve kanın vücutta dolaşımını engelleyen durumlarda vardır.

Bunlardan bazıları;

– Şok

Vücudunuz aşırı çevresel koşullara veya ciddi yaralanmalara tepki gösterdiğinde şok oluşur. Vücudunuz şoka girdiğinde, organlarınız işlev görmeleri için oksijen veya kan almaz. Vücudunuz çok uzun süre şok durumunda kalırsa, organlarınız zarar görebilir. Bazı durumlarda, tedavi edilmezse şok ölümcül olabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

* Anormal soluk cilt
* Hızlı nefes alma
* Hasta hissetmek veya kusmak
* Zayıf ya da bitkin hissetmek
* Baş dönmesi
* Anormal kaygı veya stres hissi

– Migren

Migren de soğuk terleme nedenleri arasındadır. Migren şiddetli ağrıya neden olan bir çeşit baş ağrısıdır. Şiddetli migren ağrısı sırasında vücut tepki olarak terler.

– Enfeksiyon veya sepsis

Enfeksiyonlara, vücut dokularına saldıran bakteri veya virüsler neden olabilir. Çoğu durumda, enfeksiyonlar bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmaya çalışırken dokuların iltihaplanmasına neden olur. Sepsis ise kana bakteri ve toksin karışması sonucu oluşan ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olan bir sorundur. Bu durum kanın pıhtılaşmasına ve organlara yeterince oksijen gitmesini zorlaştırır, bu da soğuk terlemeye neden olur.

– Stres veya kaygı

Evde, işte veya okulda ağır sorumlulukların neden olduğu stres veya endişe soğuk terlemeyi tetikleyebilir.

Foto: shutterstock

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

* Açıklanamayan ağrı
* Kusma
* Kas gerginliği

– Kalp krizi

Soğuk terleme kalp krizinin ilk belirtilerinden biri olabilir.

Soğuk terleme aşağıdaki belirtilerle birlikte görülürse vakit geçirmeden doktora görünün:

* Göğüste çekme, sıkma veya şişkinlik hissi veren rahatsızlık veya ağrı
* Nefes almada zorluk
* Boyun, çene, mide veya sırtdaki rahatsızlık veya ağrı
* Baş dönmesi veya sersemlik
* Bayılma hissi

– Menopoz

Menopoz, vücutta östrojen ve progesteron, seviyelerinin ciddi şekilde değişime uğraması ve adet döngüsünün son bulması ile olur. Bu dönemin en belirgin özellikleri ani sıcak basmaları ve terlemelerdir.

– Hipoglisemi

Düşük kan şekeri olarak da bilinen hipoglisemi, bir kişinin kan şekeri normalin altına düştüğünde ortaya çıkar. Bu durum diyabetli insanlar için özel bir risktir.

– Hipotansiyon

Hipotansiyon, kan basıncı normalden çok daha düşük seviyelere düştüğünde gerçekleşir. Bu durum soğuk terlemeye neden olur.

Yüz terlemesi nasıl tedavi edilir?İlginizi ÇekebilirYüz terlemesi nasıl tedavi edilir?

AğrıEgzersizKalp krizimenopoznefes darlığıSağlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası