agatha christie pera palas hikâyesi / Pera Palas - Vikipedi

Agatha Christie Pera Palas Hikâyesi

agatha christie pera palas hikâyesi

kaynağı değiştir]

Atatürk Müze Odası[değiştir

Dünyanın en ünlü polisiye yazarlarından olan Agatha Christie ile İstanbul’da ilklerin oteli Pera Palas Otel arasında kuvvetli bir bulunuyor. 80 adet dedektif romanına imza atmış olan Agatha Cristie zamanında ünlü romanı ‘’Doğu Ekspresinde Cinayet’’ adlı romanını İstanbul’da kaleme almıştır.

Agatha Miller küçük yaştan itibaren küçük duygusal öyküler yazarak yazarlığa ilk adımını atmıştır. yılında ise ilk eşi Albay Archibald Christie ile evlenip Fransa’ya yerleştirmiştir ve ilk polisiye öyküleri okumaya bu yabancı ülkede yalnız kalmamak zaman geçirmek adına okumaya başlamıştır. Bu öykülerden daha iyi öyküler yazabileceğini iddia ederek de ilk dedektif öyküleri yazma denemelerine başlamıştır.

Biraz da size Pera Palas hakkında küçük bilgiler vereyim ne dersiniz? Pera Palas Otel ’lü yılların sonlarında meşhuuur Orient Ekspres’in Paris-İstanbul seferlerine başladığında Avrupa’dan gelen turistlerin konaklaması için inşa edilmiştir.

Orient ExpressOrient Express

Pera Palas o dönem için inanılmaz bir konfor sunmaktaydı ve İstanbul’da yaşanan pek çok tarihi olaya ve şahsiyete ev sahipliği yapmıştır. Ve bence en önemlisi Osmanlı Saraylarından sonra elektriği olan tek mekân Pera Palas’tı. Ayrıca elektrikle beraber asansörün ilk kullanıldığı yer de bu gizemli oteldi. Her odada sıcak suyun akması ise konforun en önemli göstergelerindendi o dönem için.

Pera Palas İstanbul

Pera Palas’ın Agatha Christie ile bağlantısına gelecek olursam, Christie’nin Doğu Ekspresi Cinayeti romanını Pera Palas’ın numaralı odada yazdığı rivayet edilmektedir. Tabii Agatha Christie’nin Pera Palas’ta kalıp kalmadığı konusunda farklı söylenceler karşıma çıktı. Bunlardan ilki; Pera Palas yöneticilerinin tüm kayıtlarda imzasının bulunduğu dolayısıyla İstanbul’a geldiğinde burada konakladığı yönünde.

Agatha Christie

Diğer bir görüş ise Doğu Ekspresi Cinayeti’nin ve Agatha Christie’nin pek çok romanının ünlü kahramanı dedektif Poirot’nun İstanbul’a gelir gelmez o dönemin yine meşhur otellerinden Tokatlıyan’da konaklamasıdır. Yanii Agatha Christie de İstanbul’a geldiğinde Tokatlıyan’da konaklamıştır diye de bir görüş çıktı karşıma.

Bu konuyla ilgili farklı bir bakış açısı da Agatha Christie’nin ‘’Hayatım’’ adlı otobiyografisinde bahsettiğine göre trende genç bir Hollandalı mühendis ile tanışır ve bu genç adamdan epeyce etkilenir. Bu Hollandalı genç Christie’ye Tokatlıyan Oteli’nin çok güvenli ve iyi bir otel olduğundan bahseder ve orada güvende olacağından bahseder. Ayrıca İstanbul’da dikkat etmesi gereken noktalar konusunda da bilgilendirir. Akşam 9 gibi kendisini Tokatlıyan Otel’den kendisini arayacağını ve güzel bir yere yemeğe götüreceğini söyler.

Bu görüşlerden de anlaşılacağı üzere Agatha Christie’nin Pera Palas’ta kalıp kalmadığı konusunda epey farklı görüşler ve belgeler bulunmaktadır. Fakat şu an Pera Palas’ın numaralı odası Agatha Christie’nin kaldığı düşünülerek o yıllarda dekoru eşyaları nasıl ise aynen sergilenmektedir. Ne söylenirse söylensin Agatha Christie’nin İstanbul topraklarına gelmiş olması, bu havayı soluması, kültürümüz ile haşır neşir olması ve bunu romanlarına yansıtması çok güzel bir şey…

Pera Palas aynı zamanda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e de pek çok kez ev sahipliği yapmış çok çok özel bir mekândır. Kaldığı numaralı odada Mustafa Kemal’in özel eşyaları ve o zamanki tüm kullandığı mobilyalar ile aynen muhafaza edilmiştir ve sergilenmektedir.

Pera Palas’ın misafir ettiği önemli şahsiyetler arasında İsmet İnönü, Kraliçe 2. Elizabeth, Kral 8. Edward, İmparator Franz Joseph, İran Şahı Rıza Pehlevi, Tito, Von Papen, Zsa Zsa Gabor, Grata Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred HitchockPierre Lotti, Ernest Hemingway, Mata Hari, Mikis Thedorakis’de bulunmaktadır.

Pera Palas ile ilgili son dönemde ise tam da Agatha Christie’nin kaldığı numaralı odanın karşısındaki numaralı odada Türk edebiyatının ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit bir süre konaklamış ve Agatha Christie’den aldığı ilhamla da romanının bir kısmını Pera Palas’ın bir odasında çalışmıştır.

Agatha Christie

12 Ocak ’da, 39 yıl önce tam da bugün hayata veda eden Agatha Christie’nin anısına hem bu önemli yazarı saygıyla anmak hem de tarihimiz açısından önem arz eden Pera Palas Otel hakkında küçük bilgiler sunmak istedim. Umarım sizin için yararlı bir yazı olmuştur.

kaynağı değiştir]

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Pera Palace Hotel’in gelmiş geçmiş en değerli misafiri olan Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palace Hotel’in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl idi. O yıldan sonra, savaş ve barış dönemlerinde defalarca Pera Palace Hotel’de kaldı Atatürk. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı[netleştirme gerekli] ve üst düzey misafirlerini[kim?] ağırladığı numaralı odası, doğumunun yılı olan ’de, Atatürk’ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.

Atatürk'ün kıyafet, şapka, ayakkabı ve gözlük gibi özel eşyalarının bulunduğu oda ziyaretçilere açıktır. Pera Palace Hotel Jumeirah, Atatürk'ün eşyalarını ve yüzyılın başlarına ait kitap, dergi, halı ve madalya gibi ögeleri toplamaya devam ediyor.

Atatürk Müze Odası; her gün ve saatleri arasında tüm ziyaretçilere açıktır.

Agatha Christie Odası[değiştir kaynağı değiştir]

Otelin gece görünümü (Eylül )

Galata’dan Haliç’e, Eyüp sırtlarından Tepebaşı’na uzanan manzarasıyla Haliç’e bakan Pera Palace Hotel Jumeirah; bir zamanlar İstanbul’un küçük Avrapa’sı olarak bilinen Taksim-Beyoğlu’nun Pera Bölgesi’nde konumlanmaktadır. Tarihi Pera ve günümüz dinamizmini yansıtan Beyoğlu; İstanbul’un tarihi, kültürel ve sosyal merkezinde yer almaktadır. Otel, Taksim Meydanı’na yürüme mesafesinde, tarihi Yarımada’ya 5&#;km. ve uluslararası Atatürk Havalimanı’na 20&#;km. uzaklıktadır.&#;

Efsane Misafirler & Odaları[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası