a pozitif kimlere kan verebilir / Hangi Kan Grubu Kimlere Kan Verebilir Kimlerden Kan Alabilir | By Osman Öztürk

A Pozitif Kimlere Kan Verebilir

a pozitif kimlere kan verebilir

Hangi kan grubu kimlerden kan alabilir? Kimlere kan verebilir?

Haberin Devamı

Kan bağışında bulunabilecek kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım faktörler bulunuyor. Kanın tek kaynağı, sağlıklı bağışçılardır. 18 ve 65 yaş arasında, sağlıklı, bulaşıcı hastalıkları olmayan ve bulaşıcı hastalık riski bulunmayan, son altı ayda ( dövme, monash.pw) şeyler yaptırmamış ve 50 kg üzerinde olan kişiler kan bağışında bulunabilirler. Kan bağışında bulunacak kişilerin, Hemoglabin düzeyi, erkeklerde en az 13,5g/dl en çok g/dl ve kadınlarda en az 12,5 g/dl en çok 16,5 g/dl olmalıdır. Bağış sıklığı, erkeklerde 90, kadınlarda is günde birdir.

HANGİ KAN GRUBU HANGİSİNDEN KAN ALABİLİR?

AB Rh+ Tüm kan gruplarından

AB Rh- Tüm Rh- kan gruplarından

A Rh+ O Rh- O Rh+ A Rh- A Rh+

A Rh- O Rh- A Rh-

B Rh+ O Rh- O Rh+ B Rh- B Rh+

B Rh- O Rh- B Rh-

O Rh+ O Rh- O Rh+

O Rh- O Rh-

Haberin Devamı

HANGİ KAN GRUBU HANGİSİNE KAN VEREBİLİR?

AB Rh+ AB Rh+

AB Rh- AB Rh- AB Rh+

A Rh+ A Rh+ AB Rh+

A Rh- A Rh+ A Rh- AB Rh+ AB Rh-

B Rh+ B Rh+ AB Rh+

B Rh- B Rh+ B Rh- AB Rh+ AB Rh-

O Rh+ Tüm Rh+ kan gruplarına

O Rh- Tüm kan gruplarına

Beyaz Kan Eksikliği (L&#;kopeni) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

WBC (white blood cell: beyaz kan hücresi), tam kan sayımı tahlillerinde incelenen bir değerdir. Beyaz kan hücresi değerinin yetişkin insanlarda arasında olması gerekir. Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder. Örneğin, nezle ve grip gibi viral rahatsızlıkların yanı sıra lösemi gibi bazı kan hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu yazımızda beyaz kan hücresinin görevleri, düşük veya yüksek olması durumunda hangi hastalıkların görülebileceği ve lökopeninin nasıl tedavi edildiğiyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Beyaz Kan Eksikliği (Lökopeni) Nedir?

Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır. Vücudu mikrop, bakteri ve zararlı toksinlerden korumakla yükümlü olan beyaz kan hücreleri, tam kan sayımlarında incelenmesi gereken bir parametredir.

Kan, lenfatik sıvı ve dokularda bulunan beyaz kan hücreleri, sağlıklı bir yetişkinin 1 mm3 kanında arasında bir değerde olmalıdır. Toplam kan hacminin yaklaşık %1’ini oluşturan beyaz kan hücrelerinin eksikliği tıpta “lökopeni” olarak adlandırılır. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında görülen lökopeni, bağışıklık sisteminin görevini tam olarak yerine getirememesine sebep olacağı için bu rahatsızlığın önlenmesi büyük önem taşır.

Vücutta yer alan beyaz kan hücrelerinin beş çeşidi olduğu söylenebilir. Bu beş çeşidin her birinin savunma mekanizmasında üstlendiği farklı görevler vardır. Bu beyaz kan hücresi çeşitleri nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil şeklinde sıralanabilir.

Nötrofiller beyaz kan hücrelerinin %55 ila %70’ini oluşturur. Özellikle bakteri ve mantar enfeksiyonlarında ve çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarda vücudu ilk olarak korumakla görevli olan nötrofiller, bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

Kemik iliğinden üretilen ve lenf dokusunda bulunan lenfositler; lenf bezleri, dalak, bağırsak ve bademciklerde görev alarak yabancı organizmalara karşı koruyucu kimyasal salgılanmasını sağlar.

Boyut olarak en büyük beyaz kan hücresi olan monositler, bu hücrelerin %8’ini oluşturur. Bakteri, mantar ve virüslere karşı savaşan monositler, enflamasyon nedeniyle hasar gören dokuları onarır.

Eozinofil, vücutta bazı enfeksiyonlara karşı savaşılmasında görev alır. Bu beyaz kan hücresi çeşidi, özellikle alerji ve astım gibi rahatsızlıklarda etkin rol oynar.

Bazofiller; anafilaksi, astım, akut ve kronik alerjik hastalıklarında görev alan beyaz kan hücresidir. Kan pıhtılaşmasını önleyen heparin adı verilen maddeyi üretirler.

Beyaz Kan Eksikliği (Düşüklüğü) Neden Olur?

Beyaz kan eksikliği, farklı hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Bu rahatsızlık, ciddi hastalıkların bir göstergesi olabileceği gibi tedavisi nispeten daha kolay bazı hastalıkların veya ilaçların yan etkisi sonucu da görülebilir. Bu nedenle, tam kan sayımı yaptıran kişilerin WBC değerinin düşük çıkması durumunda doktora başvurması tavsiye edilir. Beyaz kan eksikliğinin başlıca nedenleri şu şekildedir:

•Bazı ilaçlar

•Enfeksiyon

•Grip ve nezle gibi viral hastalıklar

•Otoimmün bozukluklar

•Kemik iliği yetmezliği

•Kemik iliği kanseri (lösemi ve lenfomalar)

•Vitamin eksikliği

•Beslenme bozukluğu

•Alkol tüketimi

•Dalak büyümesi

•HIV virüsü

•Kemoterapi/radyoterapi

•Romatizmal hastalıklar

•Enfeksiyon dışında iltihaba sebep olan diğer durumlar

•Karaciğer hastalıkları

•Sıtma

Verem

Beyaz Kan Eksikliği (Lökopeni) Nelere Yol Açar?

Beyaz kan eksikliğinin ayırt edici bir belirtisi olmadığı için genellikle altta yatan hastalıklara bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Genel anlamda beyaz kan eksikliği vakalarında sık karşılaşılan belirtiler, enfeksiyon bulguları şeklindedir. Enfeksiyon kaynaklı beyaz kan hücresi eksikliği durumunda ise kemik ve eklem ağrıları, gece terlemesi ve ateş ve gözlemlenebilir.

Beyaz kan hücrelerinin düşük veya yüksek olması çoğu kişinin aklına kanser riskini getirse de kanserle WBC değerleri arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Ancak, lenfoma ve lösemi gibi bazı kanser türlerinde WBC değerinin normalden düşük veya yüksek olduğu görülebilir.

WBC Değeri Kaç Olursa Tehlikeli Olabilir?

Beyaz kan hücresi değerleri yaşa göre değişiklik gösterir. 1 mm³ kanda bulunması gereken WBC normal değerleri yaş gruplarına göre şu şekildedir:

ay arası: – 30

ay arası: – 19

yaş arası: – 17

yaş arası: – 15

yaş arası: – 13

15 yaş ve üzeri: – 10

İlgili yaş gruplarında WBC değerinin bu değer aralığının dışında çıkması durumunda WBC değerinin normalden daha düşük ve yüksek olmasına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle, yapılacak tam kan sayımı sonrasında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

WBC Yüksekliği & Düşüklüğü

Lökopeni, WBC düşüklüğüne işaret ederken, lökositoz WBC yüksekliğini ifade eder. Bu iki rahatsızlığın da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Enfeksiyon dışında görülen bazı iltihaplanmalar, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, sigara, kemik iliği problemleri ve lösemi gibi nedenlere bağlı olarak beyaz kan hücresi değerleri normalden düşük veya yüksek olabilir. Bu nedenlerin yanı sıra, WBC değerinin normalden yüksek çıkmasına neden olan diğer faktörler şu şekildedir:

•Enfeksiyon

•Hemoliz

•Alerjik hastalıklar

•Kemik iliği kanseri (lösemi ve lenfomalar)

•Hormon bozuklukları

•Stres

•Kalp krizi

•Dalağın ameliyatla alınmış olması

•Aşırı egzersiz

•Kronik böbrek yetmezliği

•Şeker komasına girme

Bunun dışında, hamilelik boyunca beyaz kan hücresi değerlerinde normale göre birtakım farklılıklar görülebilir. Hamilelikte bu değerler altta yatan herhangi bir hastalık olmamasına rağmen bin arasında olabilir. Bu değerler hamilelik süresince takip edilmeli ve değerlerdeki bu farklılığın herhangi bir kan hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır. Altta yatan bir neden olmadığı durumlarda, doğumdan 2 hafta sonra beyaz kan hücresi değerleri normale döner.

Beyaz Kan Eksikliği (Lökopeni) Olanlar Ne Yemeli?

Beslenme bozuklukları beyaz kan eksikliğine neden olabileceği gibi bazı vitaminlerin vücutta yeteri kadar bulunmaması da beyaz kan hücre sayısını azaltabilir. Bu durumun önüne geçilmesi için öncelikle beyaz kan eksikliğinin altında yatan neden araştırılmalı ve buna uygun bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Ayrıca, vitamin eksikliğinden kaynaklı beyaz kan eksikliği vakalarında, doktor kontrolünde B12 vitamini, çinko, balık yağı, folik asit, E vitamini ve selenyum takviye olarak alınabilir.

Beyaz Kan Eksikliği (Lökopeni) Tedavisi

Beyaz kan eksikliği tedavisi için öncelikle yukarıda belirtildiği gibi bu duruma sebep olan etken bulunmalı ve buna göre tedavi planı şekillendirilmelidir. Nezle ve grip gibi viral hastalıklardan kaynaklanan beyaz kan eksikliği vakalarında genellikle altta yatan hastalık geçtikten sonra beyaz kan hücresi değerleri normale döner. Bağışıklık sistemindeki problemlerden kaynaklanan beyaz kan eksikliği durumunda ise bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar kullanılmalıdır. Bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan beyaz kan eksikliğinde ilaca ara verilmeli ve kan değerlerinin normale dönmesi beklenmelidir. Kemoterapi ve/veya radyoterapinin neden olduğu WBC eksikliği vakalarında da bu durum geçerlidir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan bu yöntemlere ara verilmeli ve WBC değerlerinin normale dönmesi sağlanmalıdır.

Bu tedavi yöntemlerinin dışında, kişinin sağlıklı beslenmesi ve kendini çok yormaması da büyük önem taşır. Tedavi süresince hastanın doktora danışmadan ilaçlarını bırakmaması ve doğruluğu kanıtlanmamış bitkisel tedavi yöntemlerini denememesi gerekir.

Hangi Kan Grupları Birbirine Kan Verebilir? A, B, Ab, 0 Rh Kan Grupları Kimlere Kan Verebilir?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Kan grupları kişiye ailesinden miras kalan genler tarafından belirlenir. Kan, içeriğinde bulundurduğu antikor ve antijen durumuna göre 8 ayrı kan grubuyla sınıflandırılmıştır. Kan nakli için gereken ilk şart, alıcı hastanın kan grubuna uygun kanın verilmesidir. Peki, hangi kan grupları birbirlerine kan verebilir? A, B, AB, 0 Rh kan grupları kimlere kan verebilir? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.

Hangi Kan Grupları Birbirine Kan Verebilir? A, B, Ab, 0 Rh Kan Grupları Kimlere Kan Verebilir?

Kanın bütün insanlarda görevi ve yapısı aynıdır, ama kırmızı kan hücrelerinde ve kan plazmasında bazı proteinlerin varlık durumuna göre değişiklik gösterir, bu değişiklik kan gruplarının oluşmasına sebep olmuştur.

Hangi Kan Grupları Birbirlerine Kan Verebilir?

Kan transfüzyonu ve organ nakli için bakılacak olan ilk değer kan grubu uyumudur. Kırmızı kan hücrelerinde A antijeni mevcut ise A kan grubu, B antijeni varsa b kan grubu, hem A hem B antijeni mevcut ise AB kan grubu, kanda hiç antijen yoksa 0 kan grubu oluşur.

Alyuvarlar da RhD antijeni varsa o kan pozitiftir (+), RhD antijeni yoksa negatif ( - ) olur. Birbirlerine kan verebilen kan gruplarını şöyle sıralayabiliriz;

  • 0 Rh Pozitif (0 Rh+ ) = Bütün Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
  • 0 Rh negatif (0 Rh- ) = Bütün kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh negatif genel verici kan grubudur.
  • AB Rh pozitif (AB Rh+) = AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir.
  • AB Rh negatif (AB Rh- ) = Hem AB Rh negatif hem de AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir.
  • A Rh pozitif (A Rh+ ) = A Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir.
  • A Rh negatif (A Rh-) = A Rh negatif, A Rh pozitif, AB Rh negatif ve AB Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
  • B Rh pozitif (B Rh+) = B Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
  • B Rh negatif (B Rh-) = B Rh negatif, B Rh pozitif, AB Rh negatif ve AB Rh pozitif kan gruplarına kan verebilirler.

A, B, AB Ve 0 Rh Kan Grupları Kimlerden Kan Alabilir?

Kan nakli için gerekli ilk şart olan kan gruplarının uyumudur lakin bazı kan gruplarının antijen ve antikor özelliklerine göre bu durum değişkenlik gösterebilir. Kan gruplarının hangi kan gruplarından kan alabildiğini şöyle sıralayabiliriz;

  • A Rh pozitif (A Rh+) = A Rh negatif, A Rh pozitif, 0 Rh pozitif ve 0 Rh negatif kan gruplarından kan alabilir.
  • A Rh negatif (A Rh-) = A Rh negatif ve 0 Rh negatif gruplarından kan alabilir.
  • B Rh pozitif (B Rh+) = B Rh pozitif, B Rh negatif, 0 Rh negatif ve 0 Rh pozitif gruplarından kan alabilir.
  • B Rh negatif (B Rh-) = B Rh negatif ve 0 Rh negatif gruplarından kan alabilir.
  • AB Rh pozitif ( AB Rh+) = Bütün gruplardan kan alabilir. Bu kan grubu genel alıcıdır.
  • AB Rh negatif (AB Rh-) = Bütün negatif gruplardan kan alabilir.
  • 0 Rh pozitif (0 Rh+) = 0 Rh pozitif ve 0 Rh negatif gruplarından kan alabilir.
  • 0 Rh negatif (0 Rh-) = Sadece 0 Rh negatif kan gruplarından kan alabilir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Hangi Kan Grupları Birbirine Kan Verebilir? A, B, Ab, 0 Rh Kan Grupları Kimlere Kan Verebilir?

SON DAKİKA

Uğur Soğutma Sitemleri

Uğur Soğutma Çalışanları Kan Bağışında Bulundu

     Alyuvarlarda bulunan aglütinojen denilen bir maddeye göre kan grupları isimlendirilir. Kan grupları; A, B, AB ve 0' dır. Rh faktörü, kan dolaşımında alyuvarların yüzeyinde bulunan bir proteine verilen isimdir. Eğer kişinin kanında bu faktör bulunuyorsa kişinin kan grubu yanına Rh pozitif (+) yazılır. Kanda bu faktör yoksa, kişi Rh negatif (-) kan grubuna sahiptir. Örneğin; A Rh (+) veya A Rh (-) gibi.

     Kan Grupları Arasındaki Alışveriş Durumu;

0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir.

A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir.

B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir.

AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir. Sadece kendi grubuna kan verebilir.

     Ülkemizde her yıl ciddi oranda kan ihtiyacı bulunmaktadır. Kan, üretilemeyen bir dokudur ve tek kaynağı sağlıklı donörlerdir. Bu ihtiyaç gerekli durumlarda hasta yakınlarından karşılanmaktadır. Fakat ihtiyaç dışında kan vermek acil durumlarda hemen ulaşabilmek için oldukça önem arz eder. 18 ve 65 yaş aralığında bulunan, sağlıklı, bulaşıcı hastalığı veya riski bulunmayan, 50 kilogramın üzerinde olan kişiler kan bağışlayabilirler. Türk Kızılayı’yla birlikte biz de Uğur Soğutma Ailesi olarak düzenli bir şekilde kan bağışı kampanyasına destek veriyor ve her yıl olduğu gibi bu yıl da çalışanlarımız gönüllü olarak kan veriyor “Yardımsever olmak kanımızda var!” diyerek bağışta bulunuyor. Kan verme aralığı erkekler için 3 ay, kadınlar için 4 aydır. Kan vermek başka insanlara hayat olduğu gibi vücudumuz için de oldukça faydalıdır.

     Kan vermenin faydaları;

     Unutmayalım ki bir gün bizim de uygun kana ihtiyacımız olabilir. Kan vermek hayat kurtatır.

Geri Dön

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır