meyveli maden suyu zararlı mı / Meyveli Sodanın Zararları Nelerdir?

Meyveli Maden Suyu Zararlı Mı

meyveli maden suyu zararlı mı

DERGİ - Maden suyu zararlı mı?

  • Claudia Hammond
  • BBC Future

Fazla maden suyu içmenin mideye, kemiklere ve dişlere zararlı olabileceği yönündeki uyarıların doğruluk payı var mıdır?

Gazoz türü tatlı asitli içecekleri fazla tüketmemek gerektiğini artık çoğu insan biliyor. Bu içeceklerdeki aşırı şekere bir de karbonizasyon yoluyla asit eklenince daha da sağlığa zararlı hale geliyor. Bir bardak kola içine bir bozuk para atıp birkaç saat bekletince paranın nasıl temizlendiği görülür. Bunun nedeni, koladaki fosforik asitin para üzerindeki oksit kaplamayı eritmesidir.

Bu şekilde zararlı asitli içecekler yerine en sağlıklı olanı su içmektir. Ama normal su mu maden suyu mu? Bazıları maden suyunun da zararlı olduğunu iddia ediyor. Bunun doğruluk payı var mı?

Mideye zararlı mı?

Önce mideden başlayalım. Maden suyu, suya basınçlı bir şekilde karbondioksit eklenmesi yoluyla oluşur. Böylece suya hafif bir asit olan karbonik asit eklenmiş olur. Peki bu asit mide için zararlı mıdır?

Bir deneyde hazımsızlık veya kabızlık sorunu olan kişiler iki gruba ayrılarak 15 gün boyunca normal su ya da maden suyu içmeleri istenmiş. Maden suyu içenlerde her iki sorunda iyileşme belirtileri görülürken normal su içenlerde herhangi bir gelişme olmamış.

Fazla maden suyu içtiğinizde şişkinlik hissedebilirsiniz. Fakat Japon araştırmacılar bu yan etkinin avantaja dönüştürülebileceği kanısında. Gece boyu aç bırakılan bir grup kadından sabah normal su ya da maden suyu içmeleri istenmiş. ml alan bir büyük bardak suyun ml gaz ürettiği görülmüş. Bu kadınlar yemek yememiş olmalarına rağmen midelerinin dolu olduğu hissine kapılmış. Ayrıca bu gaz rahatsız edici de değil. Yani midede doluluk hissi yarattığı için aşırı yemeyi önlemede çözüm olarak kullanılabilir.

Kemik sorunları

Maden suyunun kusma, ishal, aşırı alkol gibi durumlarda vücudun susuz kalmasını önlemede kullanılabileceğine inananlar da var. Fakat bu içeceklerde, su kaybını giderme maksadıyla özel hazırlanmış emülsiyonlardaki tuz ve şeker oranı söz konusu olmadığı için aynı etkiyi göstermesi zordur.

Peki, maden suyu mideyi rahatsız etmediği halde kemiklere zarar vermesi mümkün mü? Bunu gösteren herhangi bir veri yok. ’da yapılan bir araştırmada kemik yoğunluğu ile asitli içecekler arasında herhangi bir bağ olup olmadığını inceleyen bir araştırma yapılmış. Kola türü asitli içecekleri içen kadınlarda kemik yoğunluğunun biraz daha düşük olduğu görülmüş. Ancak bunun nedeni koladaki fosforik aside ve kafeine bağlanıyor, fakat bu maddeler maden suyunda bulunmuyor. Bunların kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyumun emilimini azaltmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Diş minesini eritir mi?

Yani mide ve kemikler açısından maden suyunun zararlı olabileceğini gösteren herhangi bir veri yok. Peki, diş minesi üzerinde etkisi var mı? Bu konuda da fazla bir araştırma bulunmuyor. Özellikle maden suyu üzerinde yapılmamış olsa da ’de yapılan bir çalışmada farklı asitli içeceklerin diş minesine zararı değerlendirilmiş. En fazla asit içeren içecekler bakımından kola, diyet kola ve kahvenin başı çektiği görülmüş.

Burada sadece içecekte bulunan ve asit-baz dengesini gösteren pH oranı değil, asitin ağızdaki tükürük ve diğer besinlerle birleştiğinde yarattığı etki de önemlidir. Meyve içermeyen kola türü karbonatlı içecekler bu konuda da başı çekiyor. Ardından diyet kola, meyvalı asitli içecekler, meyve suları ve kahve geliyor. Yani bazı asitli içecekler diş minesinin erimesine yol açabiliyor.

’da yayımlanan bir makalede 25 yaşındaki bir banka memurunun yıllar boyunca her gün şişeler dolusu kola içmesi sonucu ön dişlerinin nasıl aşındığı anlatılıyordu. Ancak içilen asitli içeceğin miktarı kadar ne şekilde içildiği, ağızda ne kadar tutulduğu da önemli. Bu içecekler ağızda uzun süre kaldığında asit oranı yükseliyor. Ama içerken pipet kullanıp içeceğin doğrudan boğaza gitmesini sağlayarak zararı asgariye indirmeniz mümkündür.

Peki maden suları? Birmingham Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde, çekilmiş sağlam dişler meyva aromalı maden suyu dolu kaplarda yarım saat bekletilmiş. Dişlerin bir kısmına cila sürülmüş, bir kısmı ise doğal haliyle bırakılmış. Bu suyun, diş minesini yumuşattığı bilinen portakal suyu ile aynı etkiyi bıraktığı görülmüş. Limon ve greyfurt en asitli meyveler ve suyu tatlandırmak için kullanılan sitrik asit (limon tuzu) bu aşınmanın nedeni olabilir.

Aroma katılmamış maden sularıyla yapılan deneyeler daha az. Fakat aynı şekilde yapılan deneylerde bu suların normal sudan daha asidik bir ortama sahip olduğu, ancak diş minesine zarar verme bakımından diğer asitli içeceklere kıyasla kat daha az etkili olduğu görülmüş.

Yani maden suyunda diş minesine zarar verecek kadar güçlü bir asit yok denebilir. Ama maden suyunuzu gönül rahatlığıyla içmek istiyorsanız yanında bir de pipet alabilirsiniz.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Herkese merhaba,

Anne adaylarını ilgilendirecek bir konu özelinde birlikteyiz. Özellikle sıcak havalarda serin, içimizi ferahlatacak bir şeyler tüketmek istiyoruz. Gebelik döneminde beslenme, hem bebeğin gelişimi için hem annenin kendi depolarından harcamaması için çok önemli bir yere sahiptir.

Gebelik döneminde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayıp detaylı inceleyebilirsiniz.

Ay Ay Gebelikte Beslenme: funduszeue.info

Hamilelikte Maden Suyu İçilir mi?

Gebelik döneminde tükettiğiniz katkı maddesi içermeyen maden suları hamilelik döneminde hiçbir risk taşımaz. Maden suyu içeriğinde birçok mineral barındırır. Ancak içeriğindeki sodyum fazla tüketimde ödem problemine sebep olabilir. Bu sebeple önerilen miktardan fazla içmemenizi tavsiye ederiz.

Eğer doğru maden suyunu tüketirsek hamilelik döneminde günde adet maden suyu tüketebiliriz.

Meyveli Maden Suyu Hamilelikte Zararlı mı?

Meyveli maden sularının içeriğinde maalesef çok fazla şeker ilavesi mevcut. Meyve yerine şekerli maden suyu içiyoruz. Bu sebeple hamilelikte meyveli maden suyu tüketmek zararlıdır diyebiliriz.

Gebelik süresince şekeri doğal yollarla almanızı öneririz. İlave şekerli besinler sizin kan şekerinizde ciddi oynamalara sebep olabilir ve size kilo, ödem olarak geri döner.

Bu sebeple maden suyu tüketirken sade tercih etmeliyiz ve içeriğinde katkı maddesi, tatlandırıcı, şeker ilavesi olmamasına özen göstermeliyiz.

Hamilelikte Maden Suyu Bebeğe Kilo Aldırır mı?

Hamillelikte maden suyu tüketimi bebeğe kilo aldırmaz. Sadece içimizi ferahlatır ve mineral alımımıza destek olur.

Hamilelikte bebeğin gelişimi için ne tüketmeli konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Gebelikte Bebeğin Kilo Alması ve Gelişmesi İçin Ne Yemeli? funduszeue.info

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Beyza Uyan

Instagram: funduszeue.info?hl=tr

Meyveli Sodanın Zararları

Meyveli Sodanın Zararları
Meyveli sodanın Zararları, bilinmesi gereken faydalı bilgilerdendir. Her tüketim maddesinde olduğu gibi yanlış kullanımda sodanın da çok sayıda zararı bulunmaktadır. Yanlış kullanımla şifa kaynağı olan çoğu şey birer Zehir'e dönüşebiliyorlar. Soda mineraller açısından çok zengin bir içecektir. Özellikle meyvesiz, yani sade sodanın içerisinde bulunan mineraller daha verimlidir. Pek fazla işleme tabi tutulmadığı sürece bu şifa kaynağı gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Aynı şeyler meyveli sodalar için söylenemez. Son yıllarda meyveli sodalar için çok sayıda açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamaların dışında meyveli sodanın zarar oranını artıran diğer faktörler ise içerisinde kullanılan ilave maddelerin neler olduğu ve meyvelerin ne denli kaliteli olduğudur. Şifayı Zehir'e çeviren bir diğer faktör ise günlük kullanım oranlarıdır. Örneğin Günlük bedenin ihtiyacı olan mineral oranını aşacak miktarlar, her zaman için zarardır. Günde en fazla iki şişe içilebileceği söylenen soda miktarı on şişeye çıkartılırsa bu durumda midenin delinmesi söz konusu olabilir.

Meyveli sodanın Zararları:

  • Fazla kullanımda midenin kendi özelliği olan asit üretimine ilave yapar ve mide yanması, kanaması, delinmesi ve tembellik gibi sorunlara yol açabilir.
  • İçerisinde bulunan şekerden dolayı vücudu şekere bağımlı yapar ve bu da şeker hastalığına yol açabilir. Şeker hastalarının kullanması sakıncalı olabilir. 
  • Çocukların kullanmamasında fayda vardır. 
  • Yapılış aşamasında kullanılan karbondioksit gazından dolayı fazla kullanım sonucu bazı rahatsızlıklara yol açabilir. 
  • Sade sodaya nazaran içerik olarak daha yapaydır ve bu durumda mideyi olumsuz etkiler.
  • Yine uzmanlarca yapılan açıklamalarda uzun yıllar tüketilir ise kansere sebep olabilmektedir.
  • Tansiyon sorunu yaşayanlar için içimi önerilmemektedir. 
  • Kanda bulunan oksijeni tükettiği için buna bağlı olarak birçok sorunla karşılaşılabilir.
  • Günlük kullanımda verilen miktar aşıldığında böbreklerde taş oluşumuna yol açabilir.  
Doğal bir içecek olan maden suyunu meyvesiz tercih etmeniz önerilir. Tadı sizlere çok ağır geliyorsa İçerisine yarım veya bir adet limon sıkabilir, vitamin değerlerini yükseltebilirsiniz. Özellikle akşam yemeklerinden sonra hazmı kolaylaştırma adına bir adet içilmesi önerilir. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de soda zayıflatır bilgisidir. Bu tamamen bir bilinçsiz tüketimin meyvesidir. Uzmanlar sodanın zayıflatmayacağını söylemektedirler. Bu nedenle bu yanlışı ilk kendimiz önleyelim. Günde bir şişe soda kafidir.      

Son Güncelleme :

Meyveli Sodanın Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Meyveli Sodanın Zararları"

Ben çok soda bağımlısıyım içmeden duramıyorum acaba nedendir bu kadar düşkünlüğüm meyveli soda zararlı mı oda çikolatayla birlikte kullanıyorum zararı olur mu bilgisi olanlar yazarsa sevinirim
Esra.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

İndira : Merhaba, meyveli sodalar içerisinde farklı katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler insan sağlığına olumsuz etkiler göstermektedir. Özellikle de içerisinde bulunan asit sizi ciddi anlamda etkileyecektir. Gün içerisinde aşırı asitli içecek tüketmek size ve sindirim sisteminize pek olumlu katkılar sağlamaz. Bu nedenle çok fazla içiyorsanız bunu azaltmanız tavsiye edilir.

Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadar
Kirazın Zararları
Kirazın Zararları
Kirazın zararları, kiraz lezzetli bir yaz meyvesidir. Lezzetli olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Kiraz meyvesi, kiraz sapı ve çekirdekleri sağlık için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En önemli etkisi antioksidan özelliğid
Nanenin Zararları
Nanenin Zararları
Nanenin zararları, Nane yüzyıllardır tüketimi yapılan bir bitkidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi çok eskilerden bu tara alternatif tıpta da başarı ile kullanılmaktadır. Nane sakız, şeker, ağız spreyi ve diş macunlarının içeriğinde de
Kekiğin Zararları
Kekiğin Zararları
Kekiğin zararları yazısına geçmeden önce gelin hep beraber kekik nasıl bir bitkiymiş göz atalım. Kekik babagiller ailesine ait olan ve özellikle güneşli havayı çok seven bir bitkidir. Çorak toplarda yetişme gösteren, kökleri saçak şeklinde olan ve
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt tohumu zararları, hayıt tohumu babagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bu bitki tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır ve tıbbi açıdan da sık kullanılır. Özellikle bayanların kullanmaları gereken otlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bayan
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları
Ağdanın Zararları, Ağda, istenmeyen tüylerden arınmak, kurtulmak için kullanılan yapışkan çeşitli bir maddedir. Vücut bakımı için bayanların kıllarından kurtulma ve çok uzun süreli temizliğe sahip olması, aynı zamanda kıl köklerinin incelmesini sağla
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları
Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini sağlayan önemli etkenler arasındadır. Küfün ortaya çıkması için ilk önce uygun ortamın oluşması ger
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağıdır. A ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Antioksidan özelliği ile de sağlık açısından g

 

Bekunis Zararları
Kükürtün Zararları
Tinerin Zararları
Nescafenin Zararları
Kirazın Zararları
Nanenin Zararları
Kekiğin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Ağdanın Zararları
Amonyak Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Balinin Zararları
Yoğurdun Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Susamın Zararları
Sandaloz Sakızı Zararları
Ters İlişki Zararları
Power Plate Zararları
Bulgurun Zararları
Yer Fıstığının Zararları
Cipsin Zararları
Yeşil Çayın Zararları
Avakadonun Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Leblebinin Zararları
Patlıcanın Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Burun Deldirmenin Zararları

Popüler İçerik

Balinin Zararları

Balinin Zararları

Balinin Zararları, Bali toulen denen bir kimyasal madde içermektedir. Toulen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar verme

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun Zararları

Yoğurdun zararları, yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Yoğurt yüzyıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılm

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları

Soğan kürünün zararları, soğanın Anavatanı Güneybatı olsa da tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Günümüzde soğan yeşil ve kuru soğan olarak yaygın

Susamın Zararları

Susamın Zararları

Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadı

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz Sakızı Zararları

Sandaloz sakızı zararları, sandaloz sakızı çok eski yıllardan günümüze kadar zayıflamak için kullanılan bir üründür. Günümüzde zayıflamak için yaygın

Ters İlişki Zararları

Ters İlişki Zararları

Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası