ketya 25 mg kullanıcı yorumları / Antipsikotik İlaçlar ve Yan Etkileri

Ketya 25 Mg Kullanıcı Yorumları

ketya 25 mg kullanıcı yorumları

Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? :

Etken maddesi  Ketiapin fumarat olan KETYA 25 mg Film Tablet, beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek ruhsal bozuklukların düzeltilmesini sağlayan (antipsikotik) bir preparattır. Şizofreni (dış dünyadan kendini soyutlama, kendini yalnız hissetme, halüsinasyonlar görme, gerçeklerden uzaklaşma, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma,zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı ile belirtili duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali)  idame tedavisinde ve nükslerin önlenmesinde;  bipolar bozuklukların eşlik ettiği manik atakların (normalden daha az uyuma, normalden daha konuşkan ve gergin olma, aşırı heyecanlı olma, ara sıra depresyon  dönemleri yaşama, suçluluk duygusu, iştahsızlık, enerji kaybı, uykusuzluk hissetme ile belirti gösteren duygudurum bozukluklarının görüldüğü psikiyatrik rahatsızlık ) tedavisinde ve majör depresif  atakların tedavisinde  diğer antidepresan ilaçlarla tedaviye cevap alınamayan vakıalarda uygulanır.

KETYA 25 mg Film Tablet Kullananlar için Uyarılar :

  1. Vücut metabolizmanızda ilaçtaki etken maddelere karşı alerji durumu varsa bu ilacı kullanmanız tavsiye edilmez.
  2. Beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek ruhsal bozuklukların düzeltilmesini sağlayan (antipsikotik) bir preparattır. Şizofreni tedavisinde ve bipolar bozuklukların eşlik ettiği manik atakların ve  majör depresif  atakların tedavisinde uygulanır.
  3. Bunama ile ilgili  rahatsızlıkların iyileştirilmesi için bu ilaç kullanılmaz. Çünkü yaşlılarda bu ilacın kullanımı  ani ölüm, zatürre ve kalp yetmezliğine neden olabilir.
  4. İlk kez antidepresan kullanan kişilerde intihara yeltenme söz konusu olduğundan özellikle 24  yaş altı kişilerde bu ilacı kullanmaya başladıktan sonra  hafta doktor gözetiminde bulunulmalıdır.
  5. Yüksek tansiyon; kalp ritm bozukluğu; geçmişte kalp krizi veya felç öyküsü;  prostat büyümesi ve idrar yapma problemi;  göz tansiyonu hastalığı;  kemik iliği hastalığı; aile geçmişinde veya kişisel şeker hastalığı; nöbetler ve epilepsi; karaciğer hastalığı  ve böbrek hastalıklarından herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce hekiminize sorun hakkında bilgi veriniz.
  6. Şayet şeker hastası iseniz ilacın kullanımı sırasında kan şekerinizi düzenli aralıklarla kontrol ettiriniz. İlacın kullanımı kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Susama isteği, idrar yapımında artış, aşırı açlık, halsizlik gibi kan şekerinizin yükseldiğini işaret eden belirtiler var ise hekiminize müracaat etmelisiniz.
  7. İlacın kullanımı düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sahip olduğundan, araba veya makine kullanmak ve benzeri zinde ve uyanık olmayı gerektiren etkinliklerde dikkat etmelisiniz.
  8. Hekiminize sormadan ilaç kullanımını durdurmayınız ve doz miktarını değiştirmeyiniz.
  9. İlacı kullanırken kesinlikle alkol almamalısınız. Alkol ilacın yan etkisi olan baş dönmesi ve uyuşukluk halini daha da arttırabilir.
  10. Hamilelerde ve emzirme dönemlerinde bu ilacı hekiminize sormadan kullanmak sakıncalıdır.

KETYA 25 mg Film Tablet&#;in Kullanım şekli ve dozu. Nasıl uygulanır? :

  1. Doktor ilacı nasıl reçete yazdıysa o biçimde kullanmanız gereklidir. Tedavi sürecinde mutlaka hekimin yönergelerine uyulması şart olup, yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar ilaçtan beklenen faydaları farklı yönde etkileyebilir, hastalığın seyrinin olumsuz ilerlemesi sonucunu doğurabilir.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile beraber almanız gerekir. Tercihen yemeklerle beraber veya öğün aralarında alınabilir.

Yan Etkileri ve Kontr-Endikasyonları

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik ve benzeri bir durumda hekimi bilgilendirmekte büyük yarar bulunmaktadır. Küçük bir ihmal daha önemli sorunları beraberinde getirebilir..
  2. Uyuklama, baş dönmesi, göz kararması, ağız kuruluğu, yorgunluk hali, halsizlik, kabızlık, hazımsızlık, kalp atışlarında hızlılık , çarpıntı ve iştah artışı en yaygın görülen yan etkilerdendir.

Etken Maddesi: Ketiapin fumarat

Ticari-Jenerik ismi: KETYA 25 mg Film Tablet

KETYA 25 mg Film Tablet Resmi prospektüsü için ilaç firması sitesinden faydalanmanızı öneririz.

KETYAmg-Film-Tablet-İlaç-Prospektüsü

Son arananlar

Eşdeğer (Muadil) veya Benzer ilaçlar :

Post Views:0

Antipsikotik İlaçlar ve Yan Etkileri

Antipsikotik ilaçlar yaygın olarak şizofreni gibi psikotik bozukluklarda kullanımı ile bilinse de bipolar bozukluk, depresyon, anksiyete bozuklukları gibi bir çok psikiyatrik hastalıkta etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Olanzapin, ketiapin, risperidon, klozapin, paliperidon en sık kullanılan antipsikotiklerdir.

Antipsikotik ilaçlar 'lerde klorpromazinin bulunması ile psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanarak, hastaların tedavisinde çok büyük bir gelişme kaydedilmesini sağlamıştır.

Antipsikotikler başlangıçta psikotik bozukluklar ve bipolar bozuklukta kullanılmıştır. Daha sonra yapılan çalışmalarla depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, demans, tik bozuklukları ve OKB (obsesif kompulsif bozukluk) gibi hastalıkların tedavisinde de faydalı oldukları kanıtlanmıştır.

Antipsikotikler genellikle psikotik bozukluklar ve bipolar bozuklukta yüksek dozlarda kullanılsa da düşük dozlarda bir çok hastalıkta yaygın ve etkin olarak kullanılabilir.

Psikoz ağır düşünce, algı ve duygulanım bozukluklarıyla giden ve muhakeme kusurunun görüldüğü bir durumdur. Antipsikotik ilaçlar psikotik belirtilerin tedavisinde kullanılmasıyla bu ismi almış olsa da günümüzde sadece psikotik bozuklukların tedavisinde kullanılmaz.

En sık kullanılan antipsikotikler nelerdir?

Antipsikotikler yan etki profilleri ve etki mekanizmalarındaki farklılıklar gibi nedenlerletipik ve atipik olarak iki ayrı sınıfta değerlendirilmektedir.

Sık kullanılan tipik antipsikotikler;

  • Haloperidol (norodol)

  • Sulpirid (dogmatil,sulpir,meresa)

  • Klorpromazin (largactil)

  • Zuklopentiksol (clopixol)

  • Flupentiksol (fluanxol)

Haloperidol (norodol) 10 mg tablet
Klorpromazin (Largactil) mg tablet

Sık kullanılan atipik antipsikotikler;

  • Olanzapin (zyprexa, ozaprin, rexapin, ollafax, zyzapin, olfrex..)

  • Risperidon (risperdal, rixper, rileptid, ripesil, ricus..)

  • Ketiapin (seroquel, serex, ketya, quet, gyrex, ankep, ketilept, ..)

  • Klozapin (leponex, clonex)

  • Aripiprazol (abilify, abizol, aripa, ignis, sayfren..)

  • Paliperidon (invega, paligis)

  • Amisulpirid (solian)

  • Ziprasidon (zeldox)

Olanzapin 2, mg doz aralıklarında kullanılır
Risperidon 0, mg doz aralıklarında kullanılır
Ketiapin mg doz aralıklarında kullanılır
Klozapin genellikle mg doz aralıklarında kullanılır
Aripiprazol mg dozlarında kullanılır.

Antipsikotik ilaçların kullanımında önemli yan etkiler görülebilir. Tedavi mutlaka bir hekim kontrolünde yürütülmelidir.

Antipsikotikler psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkin olmakla birlikte rahatsız edici yan etkilere neden olabilirler.

Antipsikotiklerin En Sık Görülen Yan Etkileri (%1 ve üzerinde görülenler)

  • Sersemlik hissi

  • Baş ağrısı

  • Konstipasyon (kabızlık)

  • Ekstrapiramidal yan etkiler, (tipik antipsikotikler ve risperidon ile daha sık) Bunlar;

-Akatizi (daha çok bacaklarda hissedilen iç huzursuzluğu ve hareket etme isteği)

-Distoni (bazı kas gruplarının kasılmasıyla oluşan hareket bozukluğu). Distoni sıklıkla boyun kaslarında kasılma ile görülür. Çok rahatsız edici bir yan etki olabilir. Ancak sıklıkla ek ilaç kullanımı veya mevcut ilacın dozunun azaltılması ile (doktor kontrolünde) birkaç günde azalmaya başlar ve düzelir.

-Psödoparkinsonizm (parkinson hastalarına benzer şekilde küçük adımla yürüme, mimiklerde azalma, hareketlerde yavaşlamayla seyreden bir tablo)

-Tremor (daha çok ellerde görülen titreme)

Diğer yan etkiler;

  • Uyku hali, hipotansiyon ve baş dönmesi (ketiapin, olanzapin, klozapin ile daha sık)

  • İştah artışı (olanzapin, klozapin ile sık)

  • Adet düzensizlikleri ve cinsel isteksizlik

Burada gösterilen yan etkiler antipsikotiklerin kullanımında en sık görülen yan etkilerdir. Daha nadir görülen ve daha ciddi sonuçlar doğuran yan etkiler de görülebilir. Bipolar bozuklukta ve psikotik bozukluklarda yüksek dozda antipsikotik kullanıldığından yan etki görülme riski daha yüksektir.

Özellikle akatizi, distoni, iştah artışı gibi yan etkiler hastanın ilaç uyumunu bozabilir. Bazı hastalar tedaviyi bu nedenle bırakmak isteyebilir. Bu süreçte hekimle birlikte kar/zarar hesabı gözeterek uygun tedavi belirlenmesi gerekir.

Yan etkiler daha sık olarak yüksek dozlarda veya tedavinin sadece ilk haftalarında görülse de kimi zaman uygun tedaviye rağmen yan etkiler süreğen bir hal alabilir. Bu durum, uzun süre antipsikotik kullanması gereken hastalar ve tedaviyi düzenleyen hekimler için güçlük oluşturabilir.

Uzm. Dr. Berkay Vahapoğlu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir