adet gecikmesi şişkinlik yaparmı / Adet Döneminde Kilo Artışı ve Ödem Olur Mu? - Dr. Sait Halil

Adet Gecikmesi Şişkinlik Yaparmı

adet gecikmesi şişkinlik yaparmı

Adet Döneminde Kilo Artışı ve Ödem Olur Mu?

Adet döneminde kilo artışıyla ilgili akılların bir hayli karışık olduğunu söyleyebiliriz. Her ay regl döneminde kilo aldığını düşünen kadınlar, bunun nedenini de merak ediyor. Zira adet dönemlerinden kısa bir süre önce iştah artması yaşanması ve kadınların karbonhidratlı yiyeceklere yönelmesi, kilo alındığı düşüncesini de beraberinde getiriyor. Çok sayıda kadın adet olmadan 1 ya da 2 gün önce karın bölgesinde şişlik hissediyor. Bu nedenle söz konusu şişliğin kilo mu yoksa regl dönemine bağlı ödem mi olduğu da merak ediliyor. Elbette adet dönemlerinde sadece hormon seviyesinde değil metabolizmada da bir değişim meydana geliyor. Bu konuda merak edilen her konuya değineceğiz. Ancak öncesinde kilo artışı konusunda akılları karıştıran unsurları ele alalım.

Adet Döneminde Kilo Artışı Neden Olur?

Adet döneminde kilo artışı neden olur

Öncelikle adet döneminde kilo artışının meydana geldiğini belirtelim. Ancak bu kilo artışı sanıldığı gibi vücudun yağ oranındaki bir artış değildir. Metabolizmadaki ve hormonlardaki değişime bağlı olarak vücudun su tutma düzeyinde bir artış meydana gelebiliyor. Kilo artışı ise her kadında aynı oranda olmaz. Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur.

Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir. Kadınların adet dönemlerinde en çok hangi gıdaları tükettiğine bağlı olarak da ne oranda ödem oluştuğu değişiyor. Zira bazı kadınlarda hiç kilo artışı olmaması, bazılarında ise kilo artışının 3 ile 4 kiloyu bile bulabilmesi bundan kaynaklanır. Özellikle regl dönemlerinden hemen önce çok fazla tuzlu gıda tüketilmesi ve karbonhidrat tüketiminin artması da ödem oranında artışı beraberinde getirebiliyor. Kalori değeri düşük gıdaların tüketilmesi durumunda ödem miktarı daha az olabilir ve bununla birlikte karın bölgesindeki şişliğin de daha az olabileceğini söyleyebiliriz.

Adet Döneminde Yaşanan Diğer Sorunlar

Kadınlar adet döneminde kilo artışının olmasıyla birlikte daha farklı problemler de yaşayabiliyor. Bu sıkıntılar her kadında aynı oranda şikayete neden olmaz. Genel olarak regl döneminde yaşanan problemlere şu örnekleri gösterebiliriz:

Ani Ruh Hali Değişimleri

Kadınların adet döneminde kilo artışı ile beraber en çok şikayet ettikleri hususlardan biri de vücudun östrojen seviyesinde artış olmasıdır. Özellikle regl döngüsünün son haftasında östrojen hormonunda artış meydana geldiğinde ruh hali de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Ani ruh hali değişimleri kadınlar arasında en yaygın görülen şikayetlerden biridir. Mutluyken birden ağlamaya başlamak ya da birden coşku içerisine girmek gibi bu ruh hali değişimleri de adet döneminin sona ermesiyle birlikte ortadan kalkıyor.

Göğüslerde Hassasiyet Olması

Göğüslerde şişkinlik ve beraberinde de hassasiyet olması, bu dönemde yaşanan sıkıntılar arasında yer alıyor. Bu şikayete neden olan ise vücudun progesteron hormon seviyesidir. Vücutta hızlı bir şekilde salgılanmaya başlayan progesteron hormonu göğüs bölgesinde şişmeye ve hassasiyet olmasına da sebebiyet veriyor. Hatta bu durum basküle de yansır. Göğüs bölgesindeki şişme ve hormon seviyesinde artma olması yaklaşık olarak gram daha kilolu çıkmaya neden olur.

Bilgin olsun &#;> Rektosel

İştah Artması

iştah artması

İştahta artma olması da kadınların bu dönemde yaşadığı sorunlardan biridir. Çoğu zaman tatlı tüketme ihtiyacı duyan kadınlar aynı zamanda hamur işi ve asitli içecek tüketme isteği de duyabiliyor. Bununla birlikte abur cubur tüketme isteğinde de belirgin bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Kasıklarda Sancı

Karnın alt kısmında ve kasıklarda sancı hissinin de yaygın şikayetler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Ancak bu his çoğunlukla adet kanamasının başlamasıyla birlikte kendini hissettiriyor. Erken dönemde yaşanan şikayetlerden biri değildir. Bazı kadınlarda adet dönemi boyunca bu sancı hissinin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Halsizlik

Hormon dengesinde ani değişimler olması, halsizlik hissi de beraberinde getiriyor. Sabahları yorgun uyanma ve gün içerisinde kendini bitkin hissetme gibi şikayetlerin de çoğu zaman yaşandığını söyleyebiliriz. Kadınların adet dönemlerinde dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duymaları da bundan kaynaklanır. Bu dönemde metabolizmanın yavaşlaması ve kadınların yorgun hissettikleri için daha hareketsiz olması da vücudun su tutmasının nedenlerindendir.

Uyku İsteği

Adet dönemlerinde kadınlar daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Daha uzun süre uyumalarına karşın gün boyunca uykulu hissettiklerini de dile getirirler. Fazla uyku isteği her kadında yaşanan bir sıkıntı değildir. Özellikle gün boyunca hareket etmek zorunda olan ya da çalışan kadınlarda uyku isteğinin daha fazla olduğu da söylenebilir.

Adet Döneminde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?

Adet döneminde kilo almamak için ne yapılmalı

Elbette kadınlar her adet döneminde kilo almak istemezler. Ancak bu dönemde kilo kontrolü yapmak da kadınlar için zorlayıcı olabiliyor. Kilo almamak için tüketilen gıdaların kalori değerlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Olabildiğince düşük kalorili yiyecekler tüketmek ve hem tuzlu hem de unlu gıdalardan uzak durmak önemlidir. Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir.  Tatlı tüketme eğilimi en çok kilo aldıran unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle tatlı tüketimine de mutlaka dikkat edilmelidir. Gün içerisinde egzersiz yapmaya daha fazla zaman ayırmakta fayda olacaktır. Günde 40 dakika yürüyüş yapmak ve aynı zamanda akşamları geç saatte yemek yemekten kaçınmak da kilo almayı önleyebiliyor.

İlginizi çekebilir &#;> Progesteron hormonu

Adet Döneminde Kilo Verilir Mi?

Kimi zaman kadınlar adet döneminde kilo vermenin mümkün olmadığını düşünür. Oysa bu bilgi doğru değil. Elbette regl dönemlerinde de kilo verilmesi mümkün olabiliyor. Ancak bunun için kişiye özel olarak hazırlanan diyet programlarının uygulanması ve aynı zamanda egzersize de zaman ayrılması gerekiyor. Yağlı, karbonhidratlı, tatlı ve aşırı tuzlu gıdalar tüketmek yerine mevsimde olan sebzelerin tüketilmesinde fayda olacaktır. Spor ve egzersiz kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Spor yapmaya zamanı olmayanların mutlaka yürüyüş yapması lazım… Sonuç olarak adet döneminde olmak, kilo vermenin önündeki bir engel değildir.

Adet Şişkinliği Ne Zaman Biter?

Adet şişkinliği ne zaman biter

Kadınlar adet döneminde kilo almak kadar kadın ve göğüs bölgesindeki şişkinlikten de şikayet edebiliyor. Bu şişkinlik yani ödem adet başlamadan yaklaşık bir hafta öncesinde kendini hissettirir. Kimi zaman da adet dönemi başlamadan sadece birkaç gün öncesinde şişkinliğin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Çoğu zaman adet kanamasının başlaması ile beraber şişkinlik de azalmaya başlar. Bazı kadınlarda adet dönemi sona erdiğinde ödem de vücuttan atılmış olur. Bazı kadınlarda ise adet döneminin tamamlanmasından sonra ödemin vücuttan atılma süreci birkaç gün daha uzayabilir. Bu durum kişinin vücut yapısı ile de yakından ilgilidir.

Adet Döneminde Metabolizma Hızlanır Mı?

Elbette adet döneminde kilo artışı ve metabolizma konusu çok sayıda kadın tarafından merak ediliyor. Bu dönemde metabolizma hızında bir artış meydana gelir. Genellikle adet dönemine bir hafta kala metabolizma hızının artığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak kadınların günlük kalori ihtiyacında da bir artış olabiliyor. Günlük kalori ihtiyacının yaklaşık olarak kcal artığını belirtebiliriz. İştahtaki artışın nedeni de budur. Adet döneminde vücuttaki değişimler ve kilo artışıyla ilgili olan tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızda fayda var &#;> Rahim duvarı kalınlaşması

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Kad&#;n sa&#;l&#;&#;&#;n&#; düzenleyen en önemli biyolojik olay “regl” ad&#; verilen kanamalard&#;r. Bu regl döneminde yumurtalar her ay yenilenir ve kad&#;nl&#;k hormonlar&#; sa&#;lan&#;r. Ergenlik döneminden itibaren görülen adet kanamalar&#;, her kad&#;nda farkl&#; günlerde ya&#;an&#;r. Kimi kad&#;nlar düzenli &#;ekilde regl olurken kimileri ise düzensiz &#;ekilde bu durumu ya&#;ar.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

  • Ya&#; farkl&#;l&#;&#;&#;
  • Hareketli ya&#;am
  • Yo&#;un tempolu spor
  • Kilo de&#;i&#;imleri
  • Kimyasal ilaçlar
  • Çe&#;itli hastal&#;klar
  • Stres
  • Tiroid rahats&#;zl&#;klar&#;
  • Gecikme ya&#;ayan ki&#;ilerin akl&#;na elbette adet gecikmesi normal mi ve adet gecikmesi olursa ne olur gibi sorular gelir.
  • Adet gecikmesi adet düzensizli&#;i gibi durumlar birçok farkl&#; sebepten olabilmektedir, adet gecikmesi 10 gün gibi bir süreden fazla olduysa ya da düzensizlik birkaç ay devam ettiyse uzmana ba&#;vurman&#;zda fayda vard&#;r.
  • Akla ilk olarak gebelik gelse de birçok farkl&#; neden olabilmektedir.
  • Uzmanlar en fazla 5 gün gecikmeleri oldukça normal kar&#;&#;lar. Fakat uzun süreli adet gecikmesi baz&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n habercisi olabilir.
  • Adet gecikmesinin sebepleri ara&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda tahmin edilemeyen nedenler ortaya ç&#;kar.
  • Birazdan okuyaca&#;&#;n&#;z yaz&#;m&#;zda ise, adet gecikmesinin nedenleri hakk&#;nda çok de&#;erli bilgiler yer al&#;yor.
  • Bu yaz&#;m&#;zda adet gecikmesi sebepleri sizler için incelendi.
  • En ufak bir ihmal çe&#;itli sa&#;l&#;k sorunlar&#;na davet ç&#;karabilir.
  • “Aman dikkat!” diyerek sizlere adet gecikmesi nedenleri hakk&#;nda haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z yaz&#;y&#; sunal&#;m.
  • Sa&#;l&#;k her &#;eyin ba&#;&#;d&#;r diye belirtir, sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…
adet gecikmesi sebepleri

Adet Gecikmesi Neden Olur?

1) Ya&#; Farkl&#;l&#;&#;&#;

  • Regl dönemini yeni ya&#;ayan genç k&#;zlar, bir süre gecikme ya&#;ayabilir.
  • Bu gecikmeler regl döngüsünün düzene girdi&#;i anda biter ve her ay ayn&#; günlerde adet kanamas&#; ya&#;an&#;r.
  • Ayn&#; durum; menopoz dönemindeki kad&#;nlar için de geçerlidir.
  • Yani adet gecikmesi neden olur sorusunun ilk cevab&#; ya&#; ile ilgilidir diyebiliriz.
  • Normal günlerde düzenli bir &#;ekilde adet kanamas&#; olan ki&#;ilerde, belirli bir ya&#;tan sonra gecikmeler görünüyorsa; bu gecikme menopozun habercisi olabilir.
  • Özellikle adet gecikmesi ate&#; basmas&#; gibi durumlarla birlikte gerçekle&#;iyorsa menopoz olas&#;l&#;&#;&#; daha çoktur.
adet gecikmesinin nedenleri

2) Hareketli Ya&#;am

  • Adet gecikmesi hesaplama yöntemi ilk adet gününden bir sonraki adetin ba&#;lama gününe kadar olan sürecin kaç gün oldu&#;una bakmakla olur. Ortalama olarak gün aral&#;&#;&#;nda kad&#;nlar adet görür.
  • E&#;er çok hareketli ve düzensiz bir ya&#;ama sahipseniz, mesela s&#;k s&#;k seyahat eden biri iseniz; vücudunuz bu de&#;i&#;en hava ve iklim ko&#;ullar&#;na kar&#;&#; güçsüz kalabilir.
  • Gece ve gündüz saatlerinin de&#;i&#;ti&#;i bölgelerde, uyku düzeninin bozuldu&#;u günlerde hormonlar&#;n dengesi bozulaca&#;&#; için adet gecikmesi ya&#;anabilir.
  • Adet gecikmesi az kan gelmesi ile birlikte de görülebilir.

Regl Nedir? 10 Soruda Regl Hakk&#;nda Tüm Merak Edilenler

adet gecikmesi neden olur

3) Yo&#;un Tempolu Spor

  • Sporu hayat&#;n&#;z&#;n en önemli noktas&#; olarak görüyorsan&#;z, adet gecikmeleri ya&#;anabilir.
  • Ald&#;&#;&#;n&#;z kalori miktar&#;, yo&#;un spor ile bir anda yak&#;l&#;yorsa bu durum hormonlar&#;n&#;z&#; da etkileyecektir.
  • Bizden söylemesi, spor sonras&#; protein ve vitamin a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmeyi ihmal etmeyin.
  • Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini ve hormonlar&#; koruman&#;n en önemli yolu; sa&#;l&#;kl&#; beslenme ile mümkündür.
adet gecikmesinin

4) Kilo De&#;i&#;imleri

  • K&#;sa süre içinde birden kilo ald&#;ysan&#;z veya birden kilo kayb&#; ya&#;ad&#;ysan&#;z, bu durum da t&#;pk&#; di&#;er nedenler gibi adet düzenini etkileyecektir.
  • Yeme bozuklu&#;u ya&#;ayan ki&#;ilerde adet gecikmesi s&#;kça ya&#;anan bir durumdur.
  • Vücut kitle indeksinin d&#;&#;&#;nda kalan rakamlarda, hormonlar dengesini kaybedece&#;i için adet gecikmeleri ya&#;anmaktad&#;r.

Hemen Adet Olmak &#;çin 13 Do&#;al Çözüm

adet gecikmesi nedenler

5) Yo&#;un &#;laç Kullan&#;m&#;

  • Genellikle ilaçlar&#;n yan etkisi regl gecikmesi olmaktad&#;r.
  • E&#;er devaml&#; kulland&#;&#;&#;n&#;z bir ilac&#;n dozunda de&#;i&#;iklik yap&#;ld&#;ysa, bu de&#;i&#;im adet gününü etkiler.
  • Adet gecikmesi kaç gün olur derseniz bu ilaca ve bünyenize göre de&#;i&#;kenlik gösterebilir.
  • Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n bilinçsiz kullan&#;lmas&#; da adet gecikmesinin nedenlerinden olabilir.
  • Bu gecikmeyi önlemek ad&#;na; kullan&#;lan her ilaç için doktordan onay al&#;nmas&#; gereklidir.
  • Adet gecikmesi antibiyotik kullan&#;m&#;nda da görülebilmektedir.

5 Soruda Regl Döneminde Beslenme, Diyetisyen Cevaplad&#;

adet gecikmesi sebepleri

6) Çe&#;itli Hastal&#;klar

  • Bekledi&#;iniz adet kanamas&#; bir türlü gelmiyorsa, son günlerde ya&#;ad&#;klar&#;n&#;z&#; hat&#;rlamakta fayda olacakt&#;r.
  • Yumurtlama döneminde ya&#;an&#;lan stres, grip, enfeksiyon gibi rahats&#;zl&#;klar bedeninizi etkileyece&#;i için adet gecikmesi ya&#;anabilir.
  • Adet düzeninin de&#;i&#;memesi için sa&#;l&#;kl&#; beslenerek vücut direncinizi korumal&#;s&#;n&#;z.
  • Grip gibi enfeksiyon hastal&#;klar&#;nda bol vitaminli beslenmeniz sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için iyi olacakt&#;r.
  • Ayr&#;ca vajinal ya da cinsel bölge ve bo&#;alt&#;m sistemi ile ilgili hastal&#;klar da adet gecikmesi ve beyaz ak&#;nt&#; ya da farkl&#; renklerde ak&#;nt&#;, yanma, ka&#;&#;nt&#; gibi rahats&#;zl&#;klara da sebep olabilmektedir.
adet gecikmesi neden olur

7) Stres

  • Adet gecikmelerinin en çok bilinen nedeni strestir.
  • Stres nas&#;l ki her hastal&#;&#;&#;n sebebi ise adet düzenini de de&#;i&#;tiren bir faktördür.
  • Stresli bir dönemden geçen kad&#;nlar&#;n adet gecikmesi ya&#;amas&#; s&#;kça duyulan bir &#;ikayettir.
  • Gergin ve stresli dönemde olan kad&#;nlar&#;n vücudunda, yumurtlama hormonu da bir süre i&#;lev göremez.
  • Yumurtlama olmad&#;&#;&#; için adet kanamas&#; da geç gelir.
  • Adet düzeninin dengede kalmas&#; için kendinizi her zaman mutlu ve huzurlu hissetmelisiniz.
  • En ufak sorunu bile stres yapt&#;&#;&#;n&#;zda, beyin kendini programlar ve bedeni yorar.
  • Bu durumun sonucunda adet gecikmesi, sivilce ve &#;i&#;kinlik gibi yan etkiler görülür. Her i&#;in ba&#;&#; huzur!
adet gecikmesi nedenleri

8) Tiroid Rahats&#;zl&#;klar&#;

  • Vücudun metabolizmas&#;n&#; tiroid bezleri düzenlemektedir.
  • Tiroid bezlerinin çal&#;&#;mas&#;nda görülen bir sorun, tüm vücudunuzu etkileyecektir.
  • Bu sorun korkulacak bir durum de&#;ildir.
  • Çünkü ilaçlarla tedavi edilir ve hasta k&#;sa sürede sa&#;l&#;&#;&#;na kavu&#;ur.
  • Bu tip hastal&#;klarda adet gecikmesi bir ay bile olabilmekte ve hatta adetten kesilme gibi durumlar da ya&#;anabilmektedir.
  • Tedaviye ba&#;lad&#;&#;&#;n&#;z zaman çok geçmeden adet gecikmesi sorunu da ortadan kalkacakt&#;r.
adet gecikmesi neden olur

Regl A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen 8 Do&#;al Çözüm

Adet Geciktirici Yan Etkisiz 8 Bitkisel Yöntem

Adet Sanc&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde 10 Do&#;al ve Etkili Yöntem

Adet Söktürücü Bitki Çaylar&#;, Yiyecekler ve Do&#;al Yöntemler

Adet Düzensizli&#;i Neden Olur? Nas&#;l Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir