mehmet ali paşa cami / Mehmet Ali Paşa Cami ’de tamam - Kocaeli Haberleri

Mehmet Ali Paşa Cami

mehmet ali paşa cami

Eşsiz Mimariye Sahip Camii: Mehmet Ali Paşa Camii

Mehmet Ali Paşa Camii, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunan tarihi ve turistik camilerdendir. Mısır’ın en yüksek minarelerine sahip olduğundan her noktadan kolaylıkla görülebilmektedir. yılında Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Eşsiz bir mimari ile tasarlanan yapı, ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.

Mehmet Ali Paşa Camii Tarihi

Mehmet Ali Paşa Camii, Kahire şehrinde bulunan Salah al-Din al-Ayyubi Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Mehmet Ali Paşa tarafından yılları arasında yaptırılmıştır. Mehmet Ali Paşa Camii; Memluk Sarayı yıkılmış ve yerine inşa edilmiştir. Mehmet Ali Paşa Camii, ibadet ve Mehmet Ali Paşa’nın defnedilmesi amacıyla yapılmıştır. Mehmet Ali Paşa, vefat ettikten sonra, ana girişin güney tarafında yer alan türbeye defnedilmiştir.

Mehmet Ali Paşa Camii Mimarisi

Mehmet Ali Paşa Camii, mimari açıdan önem taşıyan bir camidir. Mehmet Ali Paşa Camii; Türk Mimar Yousif Boushnak tarafından tasarlanmıştır. Caminin planı yapılırken İstanbul’da yer alan ünlü Sultan Ahmet Camii örnek alınmıştır. Mehmet Ali Paşa Camii’nin iç ve dış duvarları mermer ile kaplanmıştır. Bundan dolayı Mehmet Ali Paşa Camii, ‘Alabaster Camii’ olarak anılmaktadır.

Caminin ikiz minareleri 84 metredir ve Mısır’ın en yüksek minareleridir.

Mehmet Ali Paşa Camii; doğu bölümü ve Batı bölümü olmak üzere iki ana kısımdan oluşmaktadır. Caminin doğu kısmı ibadet için ayrılmış bölümdür ve Mehmet Ali Paşa’nın türbesi bulunmaktadır. Batı bölümü ise büyük geniş bir avludur. Avluda Fransız Louis Philippe tarafından Mehmet Ali Paşa’ya hediye edilen bakır saat yer almaktadır.

Mehmet Ali Paşa Camii Gezisi

Mehmet Ali Paşa Camii, mimarisi ile, ziyaretçileri etkilemeyi başaran camilerden biridir. Özellikle yapılırken Sultan Ahmet Camii’nin örnek alınması da ziyaretçilerde merak uyandırmaktadır. Mehmet Ali Paşa Camii’yi gezmek yaklaşık bir saattir. Camii ziyaretçileri için arasında açıktır. Mehmet Ali Paşa Camii giriş ücreti ise 10 dolardır.

Mehmet Ali Paşa Camiinin yüzde 90’ı tamam

Mehmet Ali Paşa Camiinin yüzde 90’ı tamam mask

Büyütmek için resme tıklayın

Temeli 9 Şubat tarihinde atılan İzmit Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nin yeni cami inşaatı, Büyükşehir’in yaptığı ikmal inşaatı ihalesinden sonra yeniden devam etmeye başlamıştı. Atlas BK İnşaat Taahhüt Gıda Akaryakıt Plastik İmalat Ticaret Sanayi Limited Şirketinin yapımı üstlendiği cami inşaatında süreç neredeyse sona erdi. Avlu ve otoparkın inşa edileceği ikinci etabı bekleyen Paşa Cami’de nakış çalışmaları ise devam ediyor.

NAKIŞLAR DEVAM EDİYOR

Bilindiği üzere nakış, cami inşaatlarında oldukça zaman alan bir çalışma. Duvarların tamamını fırçalarla boyayan nakkaşlar, Mehmet Ali Paşa Camii’nin de kubbe kısmını bitirdi. Nakış ve kurşun işlemlerinin devam ettiği Mehmet Ali Paşa Camii’de çalışmaların yaklaşık 3 ay daha süreceği tahmin ediliyor. Caminin Şubat-Mart ayı gibi biteceğini tahmin ettiğini dile getiren Mehmet Ali Paşa Merkez Camii Dernek Başkanı Cemil Kanpara, En Kocaeli Gazetesine yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

3 AYA BİTEBİLİR

“Bizim caminin, bugüne göre baktığımız yaklaşık 3 aya biteceğini tahmin ediyoruz. Şubat-Mart gibi caminin içi bitmiş olur diye tahmin ediyoruz. Ama tabi caminin içinin bitmesi önemli değil bizim asıl hedefimiz ikinci etabın bir an önce başlaması. Yani avlu ve otopark olacak kısmın bir an önce başlaması gerekiyor ki caminin de inşaatı tamamlansın.

CAMİDE ÇOK DETAY VAR

Camide zemin katta namaz kılınıyor şu anda. Alt katta şu an yaklaşık kişilik yer var namaz kılmak için. Camide çok ayrıntı var. Hele ki ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda bu teferruat da artıyor. Bu konuda bizim en büyük destekçimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’dır. Allah razı olsun, onun desteği olmasa zor biterdi. Sağolsun Tahir Başkanımız sahiplenmese bu aşamada biz bunu bitiremezdik.

MERKEZ CAMİ OLMAYA ADAY

Şu anda bu camide ikinci etabı dahil etmezsek caminin yüzde 90’ı tamamlandı. Bütün altyapısı yapılmış, iskelelerin sökülmesinden sonra şap atılacak. 2 ay kadar bir süre şapın kuruması gerekiyor. Ama kalan iş, 10 günde bitecek bir iş değil, sorun orada. Burası İzmit’in merkez camisi olmaya aday bir cami olacak inşallah. Kapalı alanda 3 bin kişi namaz kılabilecek. Dışarıda 2 bin kişinin namaz kılabileceği bir avlu olacak. Bunları hesaba kattığınız zaman bin kişilik bir cami olacak.”

#kocaeli haber, kocaeli son dakika, kocaeli gazete, Kocaeli haberler, Kocaeli gazetesi, kocaeli son dakika haber, kocaeli, kocaeli haberleri, kocaeli gazeteleri, son dakika haber, kocaeli son dakika haberleri, son dakika kocaeli, güncel haberler, son dakika, kocaeli güncel, kocaeli güncel haberleri, kocaeli güncel haberler, bir, izmit, Mehmet Ali Paşa Camii, Yeni, büyükşehir, belediye, Tahir Büyükakın

Mehmet Ali Paşa Cami ’de tamam

Hayırseverlerin katkıları, Cemil Kanpara’nın başkanı olduğu cami derneğinin çabalarıyla belli bir noktaya getirilen seafoodplus.info Paşa Camisi’nin tamamlanmasını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirecek. Bir süre önce açılan ihale tamamlandı ve yol haritası belirlendi. Ramazan Bayramı sonrası çalışmaların başlayacağı belirtilirken, ilk etapta Mehmet Ali Paşa Mahallesi Yeni Merkez Camii’nde kubbe kurşunlarının kaplaması yapılacak. İnşaat çalışmalarının 14 ay boyunca devam etmesi ve yılının Kurban Bayramı'nda ibadete açılması planlanıyor. Tamamlanması ve pandeminin ortadan kalkması ile birlikte 3 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin alt kat, üst kat ve balkon bölümünde namaz kılmak mümkün olacak.

TEŞEKKÜR ETTİ- Mehmet Ali Paşa Mahallesi Yeni Merkez Cami Derneği Başkanı Cemil Kanpara, inşaatın kalan yüzde 50’lik bölümünün Büyükşehir tarafından bitirileceğini söyledi, desteğe teşekkür etti.

#Kocaeli

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir