gelir testine tabi olanlar ne demek / Sosyal Güvenlik Kurumu

Gelir Testine Tabi Olanlar Ne Demek

gelir testine tabi olanlar ne demek

GSS Uygulamasında 60/c-1, 60/c-3 ve 60/g Ne Demektir ?

60/1-c ve 60/1-g terimleri bu kapsamda en çok kullanılan terimlerdir.

Söz konusu 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde, GSS primi ödemeden sağlıktan yararlanacak kişiler sayılmış olup, bunların en başında hane içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanlar gelmektedir. SGK sisteminde bu (c) bendi kapsamında sağlıktan yararlanma hakkı olanlar 60/1-c olarak görünmekte olup, bunlar bir nevi yeşil kartlı sayılmaktadır.

Söz konusu 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde ise hiçbir sosyal güvencesi olamayan, maddenin diğer bentlerine göre GSS kapsamına girmeyen, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında eş, çocuk, anne – babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı / imkanı olamayan kişiler sayılmış olup, bunlar sadece genel sağlık sigortasına tabi olan ve primlerini kendileri ödemeleri gereken kişilerdir. SGK sisteminde bu kapsamdaki kişiler ile bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde bu kişiler üzerinden sağlık yardımı alan kişiler 60/1-g olarak görünmektedir. (funduszeue.info)

Genel Sağlık Sigortası Prim Borçları Silinir Mi? / Vedat İlki

 Bir çok okurum bugünlerde gazetelerde,tv'lerde GSS silineceğini duymuşfunduszeue.info nedenli doğru olduğunu soruyorlar.

 

Kimi okurumuzda yeni bir kanun yada düzenleme varda biz mi duymadık diyorlar.

 Bu alanda yazmaya başladığımda ben de bir çok konuya şahit oldum.

 

 Ortaya bir iddia atılıyor ,iddiayı atan kişi dahil herkes buna inanıyor.

 

Konuyu ana hatları ile siz okurlarımızla paylaşmıştık.

 

 İşsiz çalışmayan ,işten ayrılan yada zamanında GSS ile ilgili Gelir Testi yaptırmayanlara yılından itibaren borçlar ortaya çıkmaya başladığında , sağlık hizmeti de alamıyorlardı.

 Testi SYDV yaparken , tahsilatı SGK yapacaktı.

Davul başkasının boynunda ,tokmak bir başkası elinde olduğundan ortaya bir karmaşa çıkıyordu.

YILLARI ARASINDA GELİR TESTİ YAPTIRMAYANLARA UYGULANAN GSS PRİMİ NEDİR

İlk Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için *%12=,76

İkinci Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için *%12=,72

İlk Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için ,2*%12=,86

İkinci Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için *%12=,16

İlk Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için *%12=,04

İkinci Altı Ayı İçin Gelir Testine Tabi Olmayanlar için *%12=,16

 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan1/10/ tarihinden itibaren 31/03/ tarihine kadar(6 ay) gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk edecektir.

 Bu süreyi 6 ay kadar uzatmaya Bakanlar Kurulunun yetkisi var.

 

 Önümüzde seçimler olduğundan sürenin uzama ihtimali gündem de yerini tutuyor.

 

 Bizleri takip eden ,danışan okurlarımız SIFIR GSS BORCU ÇIKTI

 

 Reform yasa ile 76 milyon vatandaşımız Sağlık Şemsiyesi altına alınmış.

 

 Gelir Testi uygulaması ile birlikte sağlık paralı hale gelmiştir.

 

 Gelir testi uygulanarak yeşil kart uygulaması da kaldırılmıştır.

 

 Bugünlerde GSS borcu çıkanlar en yakın SYDV müracaat ederek gelir testi yaptırmaları halinde ,belirlenen esaslara göre GSS borçları silindiği gibi ,en az seviyelere de düşebilir.

GSS BORCU OLANLAR

sayılı Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan genel sağlık primi alacakları yönünden en geç tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir

  sayılı Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim alacakları için örneği genelge ekinde bulunan ,Ek 'da yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla ikametgahının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulacaktır.

 İlk defa gelir testine başvuracak olan genel sağlık sigortalıları ile ilgili yapılacak işlemler

sayılı Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında zorunlu genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, geçici maddenin Resmi Gazete’de yayımlandığı () tarihi takip eden aybaşından itibaren altı ay içerisinde ( tarihi mesai bitimine kadar ) yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusunda bulunmaları durumunda genel sağlık sigortası tescili, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir.

  ve öncesinde gelir seviyesi tespit edilmiş genel sağlık sigortalıları ile ilgili yapılacak işlemler

sayılı Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında zorunlu genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte öngörülen sürenin (60/C-1 için 6 ay, 60/G için 1 ay) dışında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuruda bulunan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar aile içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilmekte ve primleri (60/G-3) seviyesi esas alınarak tahakkuk ettirilmektedir. Gelir testinin sonuçlandığı tarihten sonra ise tespit edilen gelir testi sonucuna göre (C-1), (G-1) (G-2) veya (G-3) gelir seviyesi üzerinden prim tahakkuku yapılmaktadır.

sayılı Kanunun geçici maddesinde, gelir testi sonucuna göre belirlenen gelir seviyesinin tescil başlangıç tarihinden itibaren esas alınacağı öngörüldüğünden, bu nitelikteki kişilerin genel sağlık sigortası primleri, tespit edilen gelir seviyesi esas alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir.

Ayrıca yine anılan geçici madde uyarınca gelir testi sonucunun primi ödenmemiş süreler için uygulanacağı öngörüldüğünden, bu kişilerin tescil işlemleri gelir testi sonucuna göre güncellenecek ancak, tarihinden önce ödenen genel sağlık sigortası primlerin iadesi yapılmayacaktır.

sayılı Kanun kapsamında genel sağlık sigortası prim borçlarının yapılandırılması talebinde bulunanlardan daha önce gelir testine müracaat etmeyenlerin mutlaka gelir testine başvuruda bulunması ve tespit edilecek gelir seviyesine göre tahakkuk ettirilecek genel sağlık sigortası prim borcunun yapılandırılması, gelir testi yaptırmak istemeyenlerin ise gelir testine başvurmak istemediğine dair yazılı beyanda bulunmaları gerekmektedir.

 Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin yapılandırmaya esas genel sağlık sigortası prim borç tutarları, tescil başlangıç tarihi itibarıyla Kanunun maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı (60/G-3) üzerinden tahakkuk ettirilen prim tutarları olacaktır. Tescil başlangıç tarihinden itibaren (60/G-3) statüsünden tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası primleri bu statü üzerinden yapılandırılacaktır.

PEŞİN ÖDEME FAİZ YOK

Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu hariç diğer borçların bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarının ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara bu maddenin yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz. Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu aslının ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde ödeme tarihine kadar sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmez.”

TAKSİTLE ÖDEME VAR

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın taksitle ödenmek istenmesi halinde, ilgili maddelerde yer alan hükümler saklı kalmak şartıyla, borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.

Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;

1) Altı eşit taksit için (1,05),

2) Dokuz eşit taksit için (1,07),

3) Oniki eşit taksit için (1,10),

4) Onsekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır.

(Kaynak: funduszeue.info

60 1 g gelir testine tabi olanlar ne demek?

İçindekiler:

  1. 60 1 g gelir testine tabi olanlar ne demek?
  2. 60 g 1 gelir seviyesi ne demek?
  3. Gelir testi 60 g ne demek?
  4. Gelir testi G 0 nedir?
  5. 60 1 c1 gelir testi nedir?
  6. 60 1 C nedir?
  7. Gelir testi sonucu G1 ne demek?
  8. 60 G -( 4 kapsamında genel sağlık sigortalısı nedir?
  9. 60 g 4 kapsamında genel sağlık sigortalısı nedir?
  10. 60 g 2 ne demek?
  11. 60 1 C 1 özel hastaneye gidebilir mi?
  12. 60 a 1 kapsamında sigortalı olanlar kimlerdir?
  13. 60 C 3 ne demek?
  14. 60 1 C trafik cezası nedir?
  15. GSS G1 primi ne kadar ?
  16. 60c1 gelir seviyesi nedir?
  17. G 2 gelir seviyesi nedir?

60 1 g gelir testine tabi olanlar ne demek?

Yapılan gelir testisonucuna göre aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelirleri asgari ücretin üçte birinin altında olanlar, yeşil kartlı (Kanunun 60/c-1alt bendi kapsamında) gibi primi devlet tarafından karşılanarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklardır.

60 g 1 gelir seviyesi ne demek?

Sayılı yasa gereği 18 yaşını doldurmuş hiçbir sosyal güvence kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın sağlık provizyonu 60/g kapsamına düşmektedir. Gelir seviyesi G1olan vatandaşlarımız primlerini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır.

Gelir testi 60 g ne demek?

Gelir testisonucu aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişiler ise kanunun 60/gmaddesi kapsamında tescil edilmek- te ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca tespit edilen gelirdurumuna göre prim ödemektedir.

Gelir testi G 0 nedir?

G0 NEDİR? G0Sosyal Güvenlik mevzuatı açısından gelir testisonucu hane halkı net asgari ücretin 1/3'ünün altında belirlenenler için geçerli olan gelirseviyesidir.

60 1 c1 gelir testi nedir?

Söz konusu 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde, GSS primi ödemeden sağlıktan yararlanacak kişiler sayılmış olup, bunların en başında hane içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanlar gelmektedir.

60 1 C nedir?

Her ay TL prim ödemeleri gerekecek. milyon kişinin kullandığı "yeşilkartlı" ifadesi tarih olacak. Yerine C-1ifadesi gelecek. Ne sigorta ne de yeşil kartı olan milyon kişiye son çağrı. 1ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmazlar ise aylık gelirinin asgari ücretin iki katı olduğu kabul edilecek.

Gelir testi sonucu G1 ne demek?

G0: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (primlerini devlet öder / yeşil kart kapsamında). G1: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar. G3: Geliri aylık brüt asgari ücretin iki katından fazla olanlar.

60 G -( 4 kapsamında genel sağlık sigortalısı nedir?

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte biri veya üzerinde olduğu tespit edilenler ise 60/g'li olarak genel sağlık sigortalısısayılacaklar ve gelir durumlarına göre prim ödeyeceklerdir. İşsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişi genel sağlık sigortalısısayılmaktadır.

60 g 4 kapsamında genel sağlık sigortalısı nedir?

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte biri veya üzerinde olduğu tespit edilenler ise 60/g'li olarak genel sağlık sigortalısısayılacaklar ve gelir durumlarına göre prim ödeyeceklerdir. İşsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişi genel sağlık sigortalısısayılmaktadır.

60 g 2 ne demek?

G0: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (primlerini devlet öder / yeşil kart kapsamında). G1: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar. G2: Geliri aylık brüt asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar.

60 1 C 1 özel hastaneye gidebilir mi?

Dolayısıyla 60/c-1, 60/c-3 veya 60/c-9 yani yeşil kart kapsamındaki kişiler sadece yukarıda belirtilen hal ve durumlarda ve de sevkli olarak veya ambulansı ile özelhastanelere gidebilecekler, belirtilenler dışında özelhastanelere gitseler dahi alacakları sağlık hizmet bedellerini kendileri ödemek zorunda

60 a 1 kapsamında sigortalı olanlar kimlerdir?

60a b c 60a1a 60a2b 60b 60c 61 nedir kimlerdir. Burada Gss kapsamı 60 a-1de yazan a; sigortalıları ssk lıları (c) memurları 60a-2 de geçen b ; bağkurluları temsil eder. 60f ise ssk bağkur ve memur emeklilerini gösterir. SSK lılar bağkurlular ve memurlar işe başlamaları ile GSS li sayılır .

60 C 3 ne demek?

sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan ve yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından faydalanan kişiler, 1/1/ tarihi itibariyle Kanunun (60/c-3) alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecektir.

60 1 C trafik cezası nedir?

Taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamak, 60/1-c trafik cezası tl idari trafikpara cezasıile cezalandırılmaktadır.

GSS G1 primi ne kadar ?

Genel sağlık sigortası primi liradan liraya çıktı. yılında TL olan bu ücret yılı itibariyle TL olacak.

60c1 gelir seviyesi nedir?

Söz konusu 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde, GSS primi ödemeden sağlıktan yararlanacak kişiler sayılmış olup, bunların en başında hane içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanlar gelmektedir.

G 2 gelir seviyesi nedir?

G1: Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar. G2: Geliri aylık brüt asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar.

60/c-1 Nedir, Nelerden Faydalanır? Gelir Testinde 60/c-1'liler Kimlerdir?


60/c-1, GSS prim ödemesi yapmayan kişilerin devlet hastanelerinden faydalanmaları anlamına gelmektedir. 60/c-1 sistemi, mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından devletin sunmuş olduğu faydaların arasında yer almaktadır.

60/c-1 Nedir, Nelerden Faydalanır?

Hane içerisinde kişi başına aylık gelirin brüt asgari ücrete oranının 3/1 az çıkanlar faydalanmaktadır. İhtiyaç sahibi olan kişilere sunulan bu hizmet, çok sayıda sağlık sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Gelir Testinde 60/c-1'liler Kimlerdir?

İhtiyaç sahipleri ve gelir seviyesinin düşük olması halinde, devletin sunmuş olduğu faydaların arasında yer almaktadır. Sağlık masrafları her geçen gün artmasına bağlı olarak, maddi zorluklar çeken ailelerin 60/c-1 testi sonrasında sağlık imkanların ücret yararlanma imkanı sunmaktadır. Gelir testinin yapılması hane gelirin kazanç tespiti ile yapılmaktadır.

60/c-1 Kişilere Sunduğu Faydalar Nelerdir?

Haberin Devamı

Düşük gelirli ailelerin tespitini kolaylaştırır

Ölüm ve ileri seviye hastalıkların oluşumunu engeller

Maddi zorluk çeken ailelere sosyal sorumluluk adına altında yardımlar sunulur

Ülkenin tüm hastalıkları kontrol altına alabilme imkanı sunmaktadır.

Devletlerin hastalıklar ile mücadele etme konusunda avantajlar sunmaktadır. Özellikle söz konusu hastalıklar salgın niteliği taşıyan yayılma riskinin olduğu hastalıklar için önemi yüksektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası