dut kurusu kürü nasıl yapılır / Kandaki İltihaba Karşı Beyaz Dut Kurusu Kürü - Diyanet TV

Dut Kurusu Kürü Nasıl Yapılır

dut kurusu kürü nasıl yapılır

Dut Besin Değeri Nedir?

Ülkemizde bolca yetişen dut, haziran ve temmuz aylarında toplanarak pazar ve marketlerdeki yerini alır. Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz.

Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir. Dut ayrıca reçel, pekmez, şurup, pestil olarak da saklanarak tüketilebilir. 

Besin değeri yüksek olan dutun içerisinde insan sağlığı açısından önemli olan C vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar bulunur.

Yarım fincan dutun (70 gram) besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 30
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidrat: 7 gram
  • Lif: 1 gram
  • Şeker: 6 gram

Kuru dutu yulaf ezmesine ekleyerek, diğer meyveler ve sütle karıştırıp smoothie yaparak, salatalara katarak, pankek hamuruna ekleyerek, kuruyemişlerle karıştırarak ve keklere koyarak tüketebilirsiniz.


Dutun Sağlığa Faydaları

Duttaki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlığa önemli katkılarda bulunur. Dutta bulunan flavonoidler, serbest radikallerle savaşarak oksidatif strese karşı kalkan görevi görürler. Dut ayrıca, kanserin önlenmesinden diyabet yönetimine kadar her konuda olumlu katkıları olan fenolik asitler açısından da zengindir. 

Kalp Sağlığı
Diyete dut katmanın kalp sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, dutun hem toplam hem de kötü kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu sayede damarlarda biriken plak potansiyelinin azalmasına yardımcı olabilir.

Bilişsel Sağlık
Dutlar yüksek düzeyde flavonoid içerir. Bu bileşikler, bilişsel sorunların yaşanma ihtimalini azaltarak uzun vadede beyin sağlığı için önemli faydalar sağlayabilir. 

C Vitamini Zengini
Bir fincan dutta 51 miligram C vitamini bulunur. C vitamini, çeşitli kanser türlerinin gelişme ihtimalini azaltabilir. Ayrıca C vitamini; cilt, tendonlar, bağlar ve kemikler dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölgesi için önemli bir unsur olan kolajenin geliştirilmesinde ciddi bir rol oynar. C vitamini kemik sağlığı için de önemlidir. 

Göz Sağlığı
Duttaki flavonoidler, yaşa bağlı olarak gelişen çeşitli göz rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca dutta bulunan C vitamini katarakt riskini azaltabilir.

Dut Kurusu Nasıl İçilmeli?

Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.

Dut Kurusu Ne Kadar Tüketilmeli?

Kuru dut içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir. Böğürtlenle kıyaslandığında duttaki şeker miktarı böğürtlenin yaklaşık iki katıdır. Ancak bu büyük bir problem değildir çünkü duttaki şeker doğaldır. Dutu hazırladığınız kek gibi besinlerdeki şeker miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.

Dut Nasıl Kurutulur?

Kurutulacak dutların olgunlaşmış olması önemlidir. Doğal ortamda dut kurutmak için dutlarınızı açık havada, güneş alan bir yerde bir bezin üzerine aralıklı olarak dizmelisiniz. Dut kurutacağınız ortamın nemsiz, rüzgâr alan fakat tozsuz bir yer olması gerekir. 
Dut kurusunu fırın kullanarak da yapabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için, seçilen meyveler bir fırın tepsisine aralıklı serilir ve 50 veya 65°C' de ısıtılmış bir fırına yerleştirilir. Kurutma işlemi 4 ila 5 saat arası sürebilir. Ara sıra meyveleri karıştırarak her meyvenin eşit oranda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kuruttuğunuz dutları daha sonra havası alınmış bir ambalajda tutarsanız saklama süresini uzatabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kuru dutun faydaları! Kuru dut (Dut Kurusu) faydaları ve zararları neler?

K, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve demir gibi vücut için gerekli mineralleri içinde barındıran kuru dutu her gün 1 avuç yiyerek günlük enerjinizi karşılamanız mümkündür.

Kuru Dut Faydaları

Ayrıca dut kurusunda çok fazla antioksidan bulunur. Bu sayede kuru dut tüketen kişiler vücutlarındaki serbest radikalleri idrarla kolayca atarlar. C vitamini deposu olan kuru dut bağışıklığı destekleyip hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Düzenli tüketildiğinde grip, nezle ve soğuk algınlığını dizginler. Karaciğer ve böbrekler kuru dut sayesinde temizlenerek sağlıklı çalışırlar.

Kuru Dut Zararları

Sayısız faydası olan kuru dut gereğinden fazla tüketildiğinde bazı sorunlara yol açabilir. Örneğin duyun kan şekerini düşürme özelliği olduğu için fazla tüketildiğinde hipoglisemi oluşabilir. Bu da kişide baş dönmesi, baş ağrısı, aşırı terleme ve bulanık görme gibi yan etkilerin oluşumuna neden olabilir.

Dut Kurusu Yararları

Kuru dutun yaşamsal yararları arasında kansızlığın ortadan kalkmasına destek vermesi bulunur. Dut kurusu tüketen kişilerde kan dolaşımı hızlanmakta ve kan yapıcı hücreler hareket geçmektedir. Dut kurusu yeteri kadar örneğin 1 avuç dut kurusu tüketildiğinde kolesterolün dengelenmesini sağlayabilir. Kişinin kolesterolü düştüğünde otomatikman kalbi de korunmuş olur. Dolayısıyla kuru dut kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımının hızlanmasını sağlarken damarlarda plak oluşumunun da önüne geçer. Günde 1 avuç dut kurusu tüketenler kalp sağlığını koruyabilir. Aynı zamanda felçten korunurlar.

Kuru Dutun Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Kuru dutun faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından devamlı ele alınmaktadır. Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.

Kuru Dut Egzamaya İyi Gelir Mi?

Kuru dut egzamaya iyi gelir mi diye merak edenler buraya. Kuru dut egzama için birebirdir. Egzamanın önlenmesi için kuru dut iltihap giderici özelliğinden dolayı çok fazla tercih edilmektedir.

Kuru Dut Tüketmek Ne İşe Yarar?

Yaz aylarında oluşan taze dutun kurutulmasıyla elde edilen kuru dut, vücuttaki bütün organlara fayda sağlayan önemli bir besindir.

Kuru Dut Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Kuru dutun muhteviyatı zengin olduğundan ve şeker oranı da yüksek olduğu için kilo kontrolünün de sağlanması için günde 1 avuç tüketilmesi tavsiye edilir.

Dut Kurusu Cinsel Gücü Artırır Mı?

Dut kurusu cinsel güç ve performansı arttırmaktadır. İlk olarak dut kurusu genel olarak kişinin enerjisini yükseltir ve halsizliğini giderir. Böylece kişi kendisini daha iyi hissettiğinden doğal olarak cinsel gücü de artmaktadır. Cinsel gücünün artmasını isteyen kişiler doğal olarak günde 1 avuç dut kurusu tüketebilir. Hatta yalnızca erkekler değil kadınlar için de dut kurusu cinsel gücü arttırır. Düzenli dut kurusu tüketen kişilerin isteksizlikleri ortadan kalkmaktadır. Enerjinin yükselmesini sağlayan dut kurusu sayesinde cinsel performansta da artış olmaktadır. Ayrıca yaşlılığa bağlı olan cinsel sorunlar için de dut kurusu tercih edilebilir. Düzenli tüketildiğinde yaşlılık döneminde de cinsel gücün artmasına yardımcı olan dut kurusu hem doğal hem de faydalıdır. Dut kurusu doğal yoldan cinsel gücü artıran önemli besinlerden biridir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır