evde ateş düşürme yöntemleri / Ateş ve Ötesi – Uz. Dr. Görkem Astarcıoğlu

Evde Ateş Düşürme Yöntemleri

evde ateş düşürme yöntemleri

Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal

Bebek ve Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebek ve çocuklarda yüksek ateşin nasıl düşürüleceği ile ilgili makalemiz Hürriyet Aile'de yayınlandı. "Yüksek ateşi düşürmek için ilaç dışında uygulanan tek yöntemin ılık duş olması gerektiğini söyleyen Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda yüksek ateşi düşürmek için yapılması gerekenleri anlattı."

Yüksek ateş, vücudumuzdaki savunma hücrelerinin mikropları öldürmeye çalışırken ortama saldıkları interlökin dediğimiz bazı maddeler nedeniyle ortaya çıkar. Yani birçok enfeksiyona bağlı olarak ateş reaksiyonu izlenebilmektedir.

Ateş Nasıl Ölçülür?

Ateş ölçümü el ya da dudakla yapılmamalı termometre kullanılarak yapılmalıdır. Ateş ölçümü için dil altı, kulak ve popodan yapılabilir. Genellikle koltuk altı ölçüm daha sık ve kolay uygulanan bir yöntem olup koltuk altı derecesi diğer bölgelerden 0,5 santigrad derece daha düşüktür. Koltuk altı ile yapılan ölçümde 37,5 ve daha üzeri ölçümler yüksek ateş olarak değerlendirilmektedir. Bebeklerde en hassas ve en doğru ölçümü makattan, dijital derecelerle yapabilirsiniz. Özellikle çok küçük bebeklerde kulaktan, cilt yüzeyinden veya koltuk altından ateş ölçümleri yanıltıcı olabilir.

Bebeğin yada Çocuğun Ateşi Yükseldiyse Önce Kıyafetlerini Çıkarın

Ateşli olmak her yaş için rahatsız edici bir durumdur. Ateşin düşürülmesi hem hastanın daha iyi beslenmesini hem de daha keyifli olmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun ateşinin 37,5 olduğunu fark ettiğiniz zaman öncellikle çocuğunuzun üzerindeki kıyafetleri azaltmalı ve ateş takibi yapmalısınız. Eğer ilk ölçtüğünüz ateş 38 derece ve daha üzerinde ise doktorunuz tarafından hastanın yaşına ve kilosuna göre önerilmiş olan ateş düşürücüden vererek çocuğunuz ılık duşa sokmalısınız. Ondan sonraki dönemde de gene çok fazla kalın giydirmeden çocuğunuzun ateşini takip etmelisiniz.

Sirkeli Su yada Buzlu Su Ateşi Düşürür Mü?

Ateş düşürmek amacıyla geleneksel olarak kullanılan sirkeli su, alkol ya da buzlu su gibi yöntemler uygulandığı anda hızlı bir ateş düşüşü sağlarken arkasından refleks olarak çok daha yüksek derecelerde ateşe sebep olabilir.

Evde Basit Önlemlerle Ateş Düşürülebilir

Genellikle ateş düşürücülerin etki süresi saat arasındadır. Ateşin tekrar yükseldiği durumlarda farklı gruptan ateş düşürücüler tekrar kullanılabileceği gibi yeterli zaman geçmişse aynı ateş düşürücülerde kullanılabilir. Tabii ki bu dönemde de ateşe neden olan enfeksiyonun sebebinin belirlenmesi ve uygun tedavilerin düzenlenmesi için doktora başvurmak gerekir. Yüksek ateş bir enfeksiyonun sonucudur. Basit önlemlerle ateş evde kontrol altına alınabilir. Ateş düşürmek için ilaç dışında uygulayacağım tek yöntem ılık duştur. Diğer yöntemler ateşte çok daha hızlı ve reaktif bir yükselmeye sebep olur.

monash.pw

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Hastalandığımızda ve ateşimiz yükseldiğinde, Yüksek ateşi düşürmek için evde neler yapılabilir diye hepimiz merak etmişizdir. Çünkü ateş oldukça tehlikeli bir probleme dönüşebilir.

İnsan yaşantısının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vücudunun belli bir sıcaklıkta olması gerekmektedir. Vücut ısımızın yükselmesi durumunda bazı sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. Ateş küçük çocuklarda oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dolayısı ile anne babaların evde ateş nasıl düşürülür konusunda mutlaka bilgili olmaları gerekmektedir.

Anne babalar çocuklarının ateşinin yüksek olduğunu anladıklarında kesinlikle paniklememelidirler. Yüksek ateşi düşürmek için gereli tedbirleri uyguladıklarında mutlaka olumlu sonuç alacaklardır. Ancak bilinen bazı yanlış uygulamalar çocuğunuza zarar verebilir. Ateşe ne iyi gelir ve ateş nasıl düşürülür gibi sorularınızın doğru ve kesin yanıtları için yazımızın devamını mutlaka okuyun. Zira çocuğunuzun sağlığı bu doğru uygulamalara bağlıdır.

Reklamlar

Yüksek Ateş Nedir?

Vücudumuzun ısısının 38 derecenin üzerinde olması durumuna yüksek ateş denilmektedir. Vücudumuza bir şekilde giren mikroplar bağışıklık sistemimizi olumsuz etkilemektedir. Eğer ateşiniz yükseliyorsa bağışıklık sisteminiz doğru ve tam çalışıyor demektir. Çocuk ve bebeklerde ateşin 40 dereceye yükselmesi havale durumunu gösterir ve çok ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir, kalıcı zararlar bırakabilir. Dolayısı ile çocuk ve bebeklerde yüksek ateş görüldüğünde mutlaka ne yakındaki sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Peki, yakınınızda bir sağlık kuruluşu yok ya da uzak ise, durumu kontrol altına alabilmek adına yüksek ateşi düşürmek için evde uygulanabilecek doğal yöntemler nelerdir?

Yüksek Ateş Nedir

Yüksek Ateşe Ne İyi Gelir?

Vücut ısınız yüksek derecelere geldiğinde ateşli havale denilen bir durum oluşur. Ateşli havale genelde 6 ayda 5 yaşa kadar çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Ateşli havalede derece gibi vücut sıcaklıkları görülmektedir. Bu derecede ateşi olan çocuklarda morarma ya da bilinç kaybı gibi sorunlar görülebilir. Dolayısı ile ebeveynlerin en çok paniğe kapıldıkları bu anlarda doğru ilk müdahaleler ile ateşi kontrol altına almaları önemlidir.  Ayrıca bu tarz telaşlı durumlarda çocukları yanlışlıkla bir yere çarpma durumları da görülebilir, paniklememeniz oldukça önemli. Çocuk anne babaya dönük, sırt üstü ve başı yana bakacak şekilde tutulmalı ve taşınmalıdır. Çocuğun nefes alması ve hava akışının kesilmemesi çok önemlidir. Bu şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kumkuat Nedir? Nasıl Yenir?

Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Evde Neler Yapılabilir?

Vücudumuz başına gelen herhangi bir değişikliğe reaksiyon gösterebilir. Bu değişiklikler enfeksiyonlar ya da hava değişiklikleri gibi durumlar olabilir. Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı – 37 derece aralığındadır. Bu aralığın dışında daha da yükselmeden bazı yöntemler ile ateşi nasıl düşürebileceğinizi anlattık. İşte ateşi düşürmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler.

Reklamlar

Zencefil Çayı İçin

Sıcak ve baharatlı bir zencefil çayı terlemenize yardımcı olacaktır ve iltihabı temizlemenize olumlu etki yapacaktır. 1 bardak kaynamış suda yarım çay kaşığı ince kıyılmış zencefil kökünü demleyerek çay formunda tüketebilirsiniz.

Acı Biber Tüketin

Zencefilde olduğu gibi acı biberde de etken madde olarak kapsaisin bulunmaktadır. Bu etken madde vücudumuzun ısısını artıran ve kan dolaşımını hızlandıran bir bileşendir. Ateşi düşürmek için yemeklerinize acı biber serpmenizi önerebiliriz.

Islak Çorap Giyin

Belki garip bir yöntem olarak görülebilir ama halk arasında ıslak çorap giymek oldukça etkili bir yöntemdir. Bu şilem için öncelikle ayaklarınızı sıcak suda bekletin. Sıcak suda beklettiğiniz ayaklarınızı sudan çıkartarak hemen soğuk su ile nemlendirilmiş pamuklu çorap giyin. Çorapları giydikten sonra hemen yatağa giderek üstünüzü örtün. Soğuk ve ıslak çorap ayaklarınıza kan akışının hızlanmasını sağlayarak ateşinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Soğuk Üzüm Yiyin

C vitamini açısında oldukça zengin olan üzüm, soğuk bir şekilde tüketildiğinde hem serinletici hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirici olduğu belirtiliyor.

Sirke Banyosu Yapın

Yüksek ateşe ne iyi gelir denildiğinde ilk akla sirke sirke gelmektedir. Yarım fincan sirke ile karıştırılmış ılık su dolu küvete girin ve 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede ateşiniz önemli ölçüde azalabilir.

Sirkeli Patates Uygulayın

Patatesler dilimleyerek 10 dakika sirke içinde bekletin. 10 dakikanın sonunda patates parçalarını alnınızda bekletin. Patateslerin üzerine bol bir bez koyarak 20 dakika uzanın, bezi alnınızda bekletin.

Kemik Suyuna Çorba İçin

Tavuk suyuna çorba soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde evlerimizde tükettiğimiz oldukça sağlıklı bir çorbadır. Kemik suyu çorba da ateş tedavisinde kullanılabilecek en önemli besinlerden birisidir. Dolayısı ile kemik kıkırdağındaki bileşenler bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve enfeksiyonlara karşı savaşmanız için size yardımcı olacaktır.

Alnınıza Ve Karnınıza Elma Sirkeli Bez Uygulayın

Yüksek ateşi düşürmek için sirke, oldukça faydalı bir besin olmasını yanında ateş düşürmek için de kullanılan bir besindir. Bir bezi su ile seyrettiğimiz elma sirkesi ile ıslatın. Ardından bu bezi alnınıza ya da karnınıza yerleştirin. Bu yöntem sayesinde ateşinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Bebek Ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri Neler?

Bebek ve çocukların ateşinin nasıl düşürüleceği ile ilgili sorularda yaş gruplarına göre uygulanacak yöntemler farklılık göstermektedir. Peki, yaş gruplarına göre ateş nasıl düşürülür? Gelin yazımızın bu bölümünde bebeklerde evde ateş nasıl düşürülür inceleyelim.

Bebek Ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri Neler

Bebek Ve Çocuklarda Yüksek Ateşi Düşürmenin Yöntemleri

Bebeklerde hastalanmaların önüne geçmek için üst üste kıyafetler giydirilmesi halk arasında alışıla gelmiş bir davranıştır. Bebeklerin odasının sıcaklığının da yüksek olmasına dikkat edilmektedir. Bebeklerde ateş yükseldiğinde üzerindeki fazlalık kıyafetler çıkarılmalıdır. Başlangıçta yelek ve benzeri yünlü kıyafetler çıkartılmalı, odasıcaklığı ise 20 dereceye kadar düşürülmelidir.

Ateşi yükselen çocuğa anne sütü mutlaka verilmeli ve ihmal edilmemelidir. Emzirilen bebek mutlaka emzirilmeye devam edilmelidir, emmeyen bebeklere ise sıvı takviye besinler verilmeye devam edilmelidir. Çünkü bebeklerde yüksek ateş durumunda vücut sıvı kaybetmeye başlamaktadır.

Bebek ve çocuklarda ateş düşürücü ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde ve kontrolünde uygun dozlarda verilmelidir. Gerekli durumlarda bebeğe fitil de verilerek ateşi düşürülebilir. Bebeklerde ılık duş da vücut ısısını dengeleyecektir. Çocukların ateşi düşürülürken alnına bez konulmamalıdır. Sirkeli su ile ıslatılmış bezler gibi uygulamalar kesinlikle vücuda sürülmemelidir. Doktorlar tavsiye etmediği sürece kesinlikle antibiyotik verilmemelidir.

Bebek ve Çocuklarda Yüksek Ateşi Düşürmenin Yöntemleri Neler?

Bebek ve çocukların ateşlerini düşürmek için uygulanabilecek yöntemlerin büyüklerde uygulanmasına gerek yoktur. Çünkü yetişkinlerde ateş düşürmek daha kolaydır. Yetişkinlerde yüksek ateşi düşürme yöntemleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Yetişkinlerde Ateş Düşürme Yöntemi

  • Hafif ılık suyla duş alınması
  • Bolca su içilmesi
  • Ateş düşürücü ilaç alınması
  • Nefesi rahat almak için burnun açık tutulması
  • Oda sıcaklığının düşürülmesi
  • Koltuk altı bölgesine soğuk bezle belli aralıklarla soğuk kompres uygulanması
  • Fazla giysilerin çıkarılması ve vücudun hava alacağı rahat giysiler giyilmesi
  • Kapalı ortamdan dışarı çıkarak temiz hava alınması
  • Bol bol istirahat edilmesi
  • Kahve, alkol gibi içeceklerin tüketiminden kaçınılması
  • Sigaradan kesinlikle uzak durulması

Yüksek Ateşi Düşüren Yiyecekler

Besin kaynakları yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilecek en uygun yöntemlerdendir. Vücudumuzun ısısını dengelemek için bazı besinleri yardımcı olarak kullanabiliriz. Birazdan liste olarak vereceğimiz besinleri tüketmeniz yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olacaktır. Ama bu besinlerin yetişkinler için uygun olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Çocuklara ise bu besinlerin verilmesi sadece doktor kontrolünde olmalıdır.

Yüksek Ateşi Düşüren Yiyecekler
  • Yeşil çay
  • Kuruyemiş türleri
  • Yeşil renkteki besinler
  • Mor ve koyu kırmızı besinler
  • Çilek, mandalina ve ahududu
  • Zencefil ve zerdeçal
  • Kekik, kızılcık, pancar
  • Ceviz, enginar ve acı biber tozu
  • Lahana, elma püresi ve kiraz

Ateşi En Etkili Ne Düşürür?

Yüksek ateşiniz varsa ve etkili bir şekilde düşürmek istiyorsanız uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisi de ılık duş almaktır. Suyu soğuğa yakın ılık yapmanız ve 15 dakika kadar duşta kalmanız etkili bir şekilde ateşinizin düşmesine yardımcı olacaktır Duş aldıktan sonra ateş düşürücü etkisi olan ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu sayede en verimli ve etkili şekilde ateşinizi düşürebilirsiniz. Ama eğer bir hastaneye gitme imkanınız varsa mutlaka önce hastaneye gitmeyi düşünün.

Limon Ateşi Düşürür Mü?

Ateşi düşürmek için kullandığımız ilaçların etkisini limon tüketerek artırabilirsiniz. C vitamini içeren limon sayesinde vücudunuzdaki mikroplar ile mücadele edebilirsiniz. Dolayısı ile yüksek ateş ile de mücadele etmiş olursunuz.

Ateşi Düşüren Yiyecekler Hangileridir?

Kuruyemişler antioksidan kaynağı ve E vitamini deposudur. Bunun yanında tekli ve çoklu doymamış yağlar da içermektedir. Kuru yemişler kalp sağlığını destekler, ateş düşürücü etkisi ile de evlerimizde mutlaka bulunması gerekmektedir.

  • Mor ve koyu kırmızı besinler
  • Yeşil çay
  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Yeşil besinler
  • Beyin sağlığını destekleyen besinler
  • Kahve

Çocuklarda Yüksek Ateşe İbrahim Saraçoğlu Kürü

Çocuklarda Yüksek Ateşe İbrahim Saraçoğlu Kürü

Eğer çocuklarınızda yüksek ateş görüyorsanız bir bardak ıhlamur kaynatıp içine yarım tatlı kaşığı nane ekleyerek demlenmeye bıraktıktan sonra çocuğunuza içirebilirsiniz. Karışımı içen çocuğun terlemesi, ateşinin düşmeye başladığına işaret etmektedir.

Ateşe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

  • Zeytinyağı
  • Enginar
  • Açai meyvesi
  • Tam tahıllar
  • Acı biber tozu
  • Kişniş
  • Kızılcık
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Avokado
  • Elma püresi
  • Lahana
  • Elma sirkesi
  • Kiraz
  • Brüksel lahanası
  • Pancar
  • Kekik
  • Brokoli
  • Şeftali
  • Üzüm
  • Kuru üzüm
  • Patlıcan
  • Maydanoz
  • Erik kurusu
  • Börülce
  • Nar
  • Çilek
  • Mandalina
  • Ahududu

Yüksek ateşin düşürülmesinde kullanılacak olan bu besinler ve bitkiler çocuk ve bebeklere verilmeden önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Evde ateş nasıl düşürülür, Ateşe ne iyi gelir ve ateş nasıl düşer gibi sorulara cevap verdik. Konu hakkında aşağıda yorum yapın, yayınlayalım,.

Begonya Kadın Youtube kanalımızda yine bu tarz faydalı video içerikleri bulabilirsiniz. Mutlaka ziyaret edin ve abone olun.

Reklamlar

Çocuklarda Ateş

Çocuklarda Ateş

Çocuklarda ateş

Ateş, vücut ısısının normalin üzerine çıkmasıdır. Vücudun bir hastalık veya enfeksiyon ile savaştığını, bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını ve vücudun kendi kendini iyileştirmeye çalıştığını gösterir.

Aslında zararsız bir durumdur. En sık nedeni ise enfeksiyon hastalıklarıdır.

Bütün anne babalar çocukları ateşlendiği zaman çok endişelenirler. Ateş pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşsa da çocukluk yaş grubunda en sık enfeksiyon hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar ve sıklıkla pek çok hastalığın ilk bulgusu olur. Gerçekten de çocuk polikliniğine başvuran hastaların yaklaşık % sinin şikayeti ateştir. Ateş, vücut ısısının normalin üzerine çıkmasıdır.

Çocuklarda ateş neden olur?

Ateş her nedenden olursa olsun genellikle ilk belirtisi vücudun sıcak hissedilmesidir. Eliniz ile bebeğinize dokunduğunuz zaman vücudunu sıcak hissedersiniz. Bunun dışında huzursuzluk, halsizlik, emmesinde azalma, iştahsızlık, yanaklarda kızarıklık, ağlama, titreme ve uyku hali gibi bulgular olabilir. Bebeğinizi sıcak hissederseniz ve bu belirtiler varsa ateşini mutlaka ölçün.

Çocuklarda ateş nasıl düşürülür?

Çocuklarda ateş tedavisinde öncelikle çocuğun üstü inceltilmeli ve ortam ısısı düşürülmelidir. Eğer ateş çocuğu rahatsız edecek düzeyde ise çocuk doktorunun önerisine uygun dozda ateş düşürücüler kullanılmalıdır.

Anne babalar genellikle ateşli havale nedeniyle çocukları ateşlendiğinde çok korkarlar. Bu nedenle pek çok anne baba bu ateş fobisi nedeniyle en ufak düzeydeki ateşlere bile yüksek doz ve birden fazla ateş düşürücüyü birlikte kullanır. Ama ateş düşürücü kullanımının her zaman ateşli havaleyi önlemediği gösterilmiştir.

Ateş düşürücü ilaçlar (paracetamol ve ibuprofen) çocuk doktorlarının önerdiği dozda kullanılmalı ve tercihen tek bir ateş düşürücü ile ateş kontrol edilmeye çalışılmalıdır. Bu sırada çocukların yeterli sıvı alımı sağlanmalı ve genel durumları açısından yakından gözlenmelidir. Eğer çocuk ateş düşürücüleri tölere edemiyor ve ateş düşürücüler ile rahatlama sağlanamıyorsa o zaman ılık su ile yıkama önerilebilir. Ufak bir küvet içerisine oturtularak suyun ısısı C arasında ayarlanıp vücuduna sünger ile su sürülerek rahatlama sağlanmaya çalışılır. Bu sırada soğuk su asla kullanılmamalıdır. Çünkü soğuk su aşırı titremeye neden olup ateşi daha da artırabilir. Bu nedenle banyo sırasında çocukta titreme olursa suyun ısısı kontrol edilmeli veya banyoya son verilmelidir.

Çocukların ateşinin düşürülmesi aslında onun hastalığını tedavi etmez. Ateş bir savunma mekanizmasıdır. Ateşin düşürülmesi sadece çocuğunuzun rahatlamasını sağlar. Eğer bebeğiniz 3 aydan küçük ve ateşi varsa öncelikle doktorunuza danışmanız ve kısa süre içinde kontrol edilmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda ateş çocuğunuzu rahatsız etmiyor ve genel hali iyi ise takip edebilirsiniz. Ama ateş çocuğunuzu rahatsız ediyorsa ateşini düşürmeniz gerekir.

Çocuklarda ateşi düşürmek için neler yapılmalı?

  1. Öncelikle çocuğun üstünü inceltin, üstündeki kıyafetleri çıkarın.
  2. Çocuğunuzun bulunduğu ortamı sıcak yapmayın mutlaka ortam ısısını düşürün.
  3. Yeterli sıvı almasını sağlayın, anne sütü alıyorsa sık sık emzirin, büyük çocuklarınıza bol sıvı verin.
  4. Ilık su ile banyo yaptırın. Ufak bir küvet içerisine oturtularak suyun ısısı C arasında ayarlayıp banyo yaptırın. Soğuk su asla kullanmayın. Soğuk su aşırı titremeye neden olup ateşi daha da artırabilir. 
  5. Banyodan rahatsızlık hissederse o zaman ıslatılmış sünger ile başına, koltuk altı, kasık gibi bölgelere kompres yapın.
  6. Ateş çocuğunuzu rahatsız edecek düzeyde ise çocuk doktorunuzun önerisi ile uygun dozda ateş düşürücü ilaçları (Paracetamol ve ibuprofen) kullanın. Tercihen tek bir ateş düşürücü ile ateşi kontrol etmeye çalışın
  7. Ateş olan bebekler ve çocuklarda iştah azalır. Yemek yemesi için zorlamayın. Yeterli sıvı almasını sağlayın.
  8. Çocuğunuzun ateşi düştükten sonra ateşe neden olan hastalık iyileşene kadar tekrar ateş olabilir. O nedenle ateş takibine devam edin.
  9. Genel durumunu yakından gözleyin.

Çocuklarda ateş sınırı kaçtır?

Normalde vücut ısımız gün içerisinde farklılıklar gösterir. Sabah erken saatlerde vücut ısımız en düşük seviyededir. Akşama doğru biraz artış gösterir. Ayrıca ateşin ölçüm yapıldığı yere göre de vücut ısısı farklılıklar gösterir. Ateş makattan, ağızdan, koltuk altından, alından ve kulaktan ölçülebilir. Çocuğun yaşına bağlı olarak ateş ölçmek için kullanılan bölgelerin avantaj ve dezavantajları olsa da pratikte sıklıkla kulaktan, alından ve koltuk altından ateş ölçümü kullanılır.

Normal vücut ısısı ölçüm yapılan yere göre farklıdır. Makattan 36,6 – 38 C,  koltuk altından 35,,3 C,  kulaktan ise 35, C arasında olur. Bu sınırlara göre koltuk altından 37,5 C,  kulaktan 38 C, makattan 38 C, alından 38 C üstü değerler ateş olarak kabul edilir.

Ateşin en sık nedeni enfeksiyon hastalıklarıdır. Soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, krup, zatürre, barsak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, eklem ve kas iltihabı gibi enfeksiyon hastalıkları değişik şiddette ateşe neden olur. Enfeksiyon hastalıkları dışında nadir de olsa kollejen ve bağ dokusu hastalıkları, neoplastik hastalıklar, bazı ilaç ve aşılar da çocuklarda ateşe neden olabilmektedir.

Çocuklarda ateş için ne zaman doktora başvurmak gerekir?

  1. Bebeğiniz 3 aydan küçük ve ateş 38 C üzerinde ise,
  2. ay arası bebeklerde ateş 39 c ise,
  3. Ateş 40 C ve üstünde olursa,
  4. Ateş ile birlikte boğaz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, döküntü, bulantı kusma ishal gibi bulgular varsa,
  5. Ateş ile birlikte çocuk uykulu, huzursuz veya halsiz görünümde ise,
  6. Bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığı varsa veya ilaç kullanıyorsa,
  7. Ateşi olan çocuğunuzun genel durumu giderek kötüleşiyor ise,
  8. 2 yaşından küçük çocuklarda ateş 24 saatten fazla, 2 yaşından büyük çocuklarda 3 günden fazla sürerse doktora başvurulması gerekir.

Ateş nasıl ölçülür?

Bebek ve çocukların yapıları gereği ateşini doğru ve pratik bir şekilde ölçmek oldukça zordur. Bu nedenle kullanılan ateş ölçerler kolay ve pratik olmalı, doğru ölçüm yapmalıdır. Bu amaçla günümüzde koltuk altı, alın, kulak ve makattan ölçen değişik ateş ölçüm cihazları kullanılır. Her ateş ölçerin de bazı avantaj ve dezavantajları vardır.

Bebeklerde koltuk altından ateş ölçümü

Hemen her yaşta kullanılan kolay, ucuz, güvenli ve komplikasyonu olmayan bir yöntemdir. Koltuk altından ölçüm için cıvalı ve dijital ateş ölçerler kullanılır. Ama cıvalı ateş ölçerler cıvanın toksik etkisi nedeniyle artık günümüzde kullanılmamaktadır. Bunun yerine dijital termometreler kullanılmaktadır. 

  • Dereceyi koltuk altının ortasına yerleştirin,
  • Kolunu gövdesine doğru iyice yaslayın,
  • Dijital olanlar sinyal verene kadar koltuk altında tutun,
  • Sonra ekrandan ateş değerini okuyun,
  • Koltuk altının terli olmamasına dikkat edin,
  • Doğru ölçüm için ateş ölçeri koltuk altında mutlaka yeterli süre tutun.

Çocuklarda kulaktan ateş ölçümü

Kulaktan ölçerler 6 ay üzeri çocuklarda kullanılır. 6 ay altında ölçüm hatası olabilir. Cihaz kulak zarından çıkan ısı dalgalarını ölçerek ateşi tespit eder.

  • Kulak yoluna cihazın probu kulak zarını görecek şekilde yerleştirin,
  • Kulak kepçesi hafif arkaya ve yukarı doğru çekin,
  • Bebeğin başını birkaç saniye sabit tutun,
  •  Cihazın ölçüm düğmesine basın,
  • Birkaç saniye içinde ölçüm yapılan değeri okuyun,
  • Vücut ısısı kulaktan 35, C arasında olur. 38 C üstü değerler ateş olarak kabul edilir.

Kulaktan ateş ölçerlerin küçük çocuklarda kullanım zorluğu vardır. Özellikle ateş ölçer kulağa yerleştirilirken pozisyonu doğru olmazsa, kulakta buşon varsa, kulak yolunda enfeksiyon varsa, kulak damlası kullanıyorsa yanlış sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca ölçüm öncesi çocuk kulağın üzerine yattıysa, kucakta tutulurken kulağı kapandıysa veya şapka giymişse yine yanlış sonuç elde edilebilir.

Makattan ateş ölçümü

Makattan ateş ölçümü doğumdan itibaren 4 yaşa kadar yapılabilir. Ufak bebeklerde uygulamak daha kolaydır. Vücut ısısını en doğru gösteren ölçüm olmasına rağmen kullanımı zor olabilir.

  • Bebeğinizi poposu yukarı gelecek şekilde kucağınıza yatırın,
  • Derecenin ucuna bir miktar vazelin sürülerek makattan 1- 2 cm kadar içeri itin,
  • Ateş ölçeri sabit tutun,
  • Bir süre sonra ısı sabitlendiğinde ateşi okuyun,
  • Dereceyi sabunlu su ile yıkayın.

Makattan ölçüm küçük çocuklarda travmaya neden olabileceği için dikkatli kullanmak gerekir. Ayrıca büyük çocuklar için ölçüm sırasında rahatsızlık hissi olması nedeniyle tercih edilmez.

Alından ateş ölçümü

Son yıllarda kullanım kolaylığı nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Her yaş grubunda ölçüm yapılabilir. Cihazlar temporal arterden çıkan ısı dalgalarını ölçer. Ateş ölçer cilde değmeden alın ortasına belli bir mesafeden tutulur. Düğmeye basıldığı zaman hemen ateş ölçümü yapar. Kullanımı kolaydır. Pratiktir ve kısa sürede ateşi ölçer. Çocuğu rahatsız etmez. Fakat bebeğin alnı terli ise, ıslaksa ve ıkınma durumu varsa hatalı sonuç verebilir. Cihazın kullanım talimatına göre farklılık olsa da 38 C üstü değerler ateş olarak kabul edilir.

Normal vücut ısısı koltuk altında 37,4 C, ağız içinde 37,5 C, makattan 38 C, kulaktan 37,8 C’nin altındadır. Bu değerlerin üstü ateş olarak tanımlanır. Çocuklarının ateşlenmesi, aileler için çoğu zaman ciddi korku ve kaygı nedeni olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, ailelerin büyük bir kısmının çocuklarının havale geçireceği, ateşin beyin hasarına yol açacağı ve çocuklarını sakat bırakacağı gibi kaygıları taşıdığı saptanmıştır. Bu duruma ‘ateş korkusu’ diyoruz. Ateşle ilgili kaygı ve korku hali, ailelerin normal vücut sıcaklıklarında bile ateş düşürücü vermek, sık aralıklarla ve uygun olmayan dozlarda kullanmak, uyuyan çocuğu uyandırarak vermek, soğuk su, alkol veya sirke uygulamak gibi hatalı uygulamalar yapmasına sebep olmaktadır.

Bilmeliyiz ki, ateş bir hastalık değil hastalığın bulgusudur. Özellikle 3 yaş altı çocuklarda önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Biz ilk yardım uygulamalarını yapıp, doktorumuzu arayarak yardım almalıyız. Çocuğumuzu önce serin bir odaya alalım ve üzerindeki fazla giysilerini çıkaralım. Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın. En çok çocuğumuzun ateşli havale geçirmesinden korkuyoruz ama biliniz ki, yüz çocuktan beş tanesi 6 ay 6 yaş özellikle yaş döneminde ateşli havale geçirmektedir ve ateş düşürücüler havale geçirmeyi önlememektedir. Ateşli havaleler ailesel ve kişisel yatkınlıkla ilgilidir, siz tüm önlemleri alsanız dahi o çocuklar ateşli havaleyi geçirmektedirler. Basit ateşli havaleler kendiliğinden düzelen, gelişme geriliğine yol açmayan, beyinsel fonksiyonları etkilemeyen bir durumdur; kalıcı beyinsel hasar bırakmaz, ölüme yol açmaz.

Şimdi yine anlatmaya devam edelim, çocuğumuzun ateşi 38,5 C nin üzerinde ise ılık duştan sonra, ılıkça su ile ıslatılmış havluya saralım ve ateş düşürücü ilacımızı verelim. Biz ateş düşürücü ilaç olarak parasetamol ve ibuprofen kullanmaktayız. Doğru uygulama: Hangisi ile başlamış isek onunla 3 tam gün devam etmek sonra diğerine geçmek şeklindedir. Beraberce veya ardışık olarak kesinlikle kullanmayınız, kullanmanız size fazladan bir yarar sağlamayacağı gibi karaciğer yetmezliği veya mide kanaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz Araştırmalar bu iki ilacın ardışık yani peş peşe kullanılmasının bilimsel bir yönü olmadığını, tıp fakültelerinde kıdemli doktorlardan öğrenilen kulaktan dolma bir bilgi olduğunu göstermektedir.

Parasetamol 15 mg/kg doz 4 saat aralarla günde 5 kez, ibuprofen ise 10 mg/kg doz 6 saat ara ile günde 4 kez verilebilir. Parasetamol 0- 2 aylık bebeklerde kullanılmamalı, ibuprofen ise ilk 6 ay ve 7 kg’dan az çocuklarda kullanılmamalıdır Ayrıca ibuprofen ishal ve kusmalı hastalıklarda, çocuk su da içmiyorsa kullanılmamalıdır, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Parasetamol fitillerinin emilim düzeyleri çok değişken olduğu için doktorunuzun önerisi olmadan sizler kullanmayınız.

Aspirin yan etkilerinin çokluğundan dolayı 15 yaş altında ateş düşürücü olarak önerilmemektedir. Metamizol (novaljin) de çocuklarda ateş dürücü olarak kullanılmamalıdır.

Özet olarak, ateş hastalık değil bir bulgudur, enfeksiyonla mücadelede yardımcıdır, siz konuştuğumuz uygulamaları korkmadan, sabırla ve telaşlanmadan yapınız sonra durumu doktorunuza iletiniz, o zaten size yardımcı olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır