cin tonik faydaları / Tonik Su Besin Değerleri: Kalori ve Sağlık Faydaları

Cin Tonik Faydaları

cin tonik faydaları

kaynağı değiştir]

Tıbbi tonik su başlangıçta sadece karbonatlı su ve büyük miktarda kinin içeriyordu. Bununla birlikte, bugün çoğu tonik su daha az kinin içerir ve çoğunlukla lezzeti için kullanılır. Düşük kinin içeriğinin bir sonucu olarak, daha az acıdır ve genellikle yüksek fruktozlumısır şurubu veya şeker ile tatlandırılır. Bazı üreticiler ayrıca aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içerebilen diyet (veya ince) tonik üretir. Kinin ve karbonatlı sudan biraz daha fazla olan geleneksel tarzda tonik su daha az yaygındır, ancak acı tadı isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), tonikteki kinin içeriğini 83 ppm ile sınırlar[3] (kütle ile hesaplanırsa litre başına 83 mg), günlük kininin terapötik dozu ise sıtmanın önlenmesi için her sekiz saatte bir 500–1000 mg,[4] ve 10 mg / kg (70 kg yetişkin için günlük 2100 mg). Genellikle bacak krampları için bir rahatlama olması için önerilir, ancak tıbbi araştırmalar dozların izlenmesinde biraz özen gerektiğini göstermektedir.[5] Kinin riskleri nedeniyle, FDA tüketicileri bacak kramplarını tedavi etmek için "etiket dışı" kinin ilaçlarını kullanmaya karşı uyarır.[6]

Kinin, konsantrasyon açısından çok az dahi olsa ultraviyole ışık altında floresan özellik gösterir.[7]

Bu arada cilt temizliği için de kullanılan tonik, nemlendirici bakım veya buna benzer kremler ile kullanılması sonucu cildi daha temiz kılmak için tavsiye edilir.

Kaynakça[değiştir

Kadehteki üç harfli CİN

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Dünyanın en asil içkisinin, az bilinen geçmişi üzerine bilimsel olmayan bir yazı

Haberin Devamı

Bence her çiçeğin olduğu gibi her içkinin de bir mevsimi var. Örneğin, konyak soğuk kış günlerine yakışır. Rakı her mevsimin içkisidir ama yaz akşamlarında tadı daha bir başka. Kırmızı şarabın tadı serin günlerde çıkar. Güneşli günlerdeyse kararında soğutulmuş beyazlar ve pembe şaraplar kadehleri buğulandırır. Bira da sıcak günlerin sevgilisi. Kokteyller, yaz günlerinin renkli kızları gibi. Sıcak bir günün akşamında, soğuk bir margarita, Martini, negroni veya bol buzlu cin tonikle yorgunluğunuzdan sıyrılıp, yaşamı daha da keyiflendirdiğinizi düşünün...
Benim için yaz günlerinin güzeli cin tonik. Bol buzlu, az tonikli ve buram buram kokan Bodrum mandalinasıyla tatlandırılmış cinin tadına doyum olur mu?

MAJESTELERİNİN FAVORİSİ

Cin ‘asil içki’ diye tanımlanır. Bunun nedeni, İngiltere sarayının vazgeçilmez içkisi olmasından. Saray yaşamını yazanlar, Kraliçe Elizabeth’in her gün saat 12.00’de cin ve Dubonnet şarabı karışımından oluşan bir aperitif içtiğini dem vuruyor. Kraliçe de bu alışkanlığı annesinden devralmış. Ana kraliçenin, neredeyse ölümüne kadar yüzde 30 oranında Dubonnet ve yüzde 70 oranında da cinden oluşan aperitif içtiğini belirten biyografi yazarları, Elizabeth’in karışımının oranını nedense açıklamamışlar.

Haberin Devamı

BİZDE PAVYON İÇKİSİ

Benim cinle tanışmam gençlik yıllarıma dayanıyor. Ama o yıllarda tanıştığım içki cin tonik değil, ‘cin fizz’.... Cin, limon suyu, pudra şekeri ve sodayla yapılan bu kokteyl, içimi kolay olduğu için o yıllardaki ev partilerinin en favori içkisiydi. İçine konan pudra şekeri yüzünden insanı çabuk sarhoş eder, yerlerde süründürürdü.
1900-1940 arasında Amerika’nın en sevilen içkisi olan cin fizz’in doğum yeri, cazın başkenti New Orleans. Bu kentte kokteylin içine, yumurta akı da ilave edilir. Buyrun size ‘silver fizz’... Yok yumurtanın akını değil, sarısını koyarsanız adı ‘golden fizz’, yumurtanın tümünü eklerseniz ‘royal fizz’ olur.
Bizde cin fizz nedense pavyonla özdeş. Konsomatris, müşteriyle masaya oturunca iki cin fizz ister. Müşteriye adi bir alkolle yapılmış, sodası, limonu, şekeri bol bir içki gelir. Kadının önüne gelenin içindeyse alkol yoktur. Müşteri o ortamda ne içtiğini anlamaz. Kadehler dolup boşalır. Sonunda müşteriyi ‘cin çarpar’, cebinde ne kadar parası varsa pavyona bırakıp evinin yolunu tutar.
Tekrar asıl konumuz cine dönecek olursak ilginç bilgilerle karşılaşırız. Cin adını, ardıç meyvesi anlamına gelen ‘Genievre’ sözcüğünden alıyor. Her sözcüğü kısaltmayı seven İngilizler, bunu da kısaltıp içkiye cin adını takmışlar. Aslında en başa dönersek cin dünyaya gözünü, bir içki olarak değil de ilaç olarak açmış. Hollanda’nın Leiden kenti üniversitesinde tıp profesörü olan Franciscus Sylvius, ardıç meyvelerini alkolle damıtarak idrar söktürücü bir ilaç icat etmiş. İşte bu ilaç, cinin atası. Cin içenlerin hâlâ tuvaleti çok ziyaret etmesi bundan. Cin 17. yüzyılda, safrakesesi taşını düşürmekten gut hastalığının tedavisine kadar birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan sihirli bir ilaç haline gelmiş.

Haberin Devamı

TONİKLE HİNDİSTAN’DA VUSLAT

Söylediğim gibi, cin Hollanda kökenli bir içki ama İngilizlerin milli içkisi olarak biliniyor. Buna da, İngiltere’yi işgal edip, kendini İngiltere kralı ilan eden William of Orange sebep olmuş. Kral, işgalden sonra diğer içkilere ağır vergiler koyarken, Hollanda’da üretilen cini bu vergilerin dışında tutmuş. Bunun üzerine İngiltere ‘cinkolik’ bir ülkeye dönüşmüş, evlerin çoğunda cin damıtılmaya başlanmış, sokaklarda ayık insan kalmamış. ‘Cin evi’ adı verilen barlar, günün her saati dolup taşmış. Bunun üzerine cin de yasak listesine alınmış, onun yerine birayı moda etme çalışmaları başlamış. Cinin büyük aşkı tonikle vuslatıysa Hindistan’da gerçekleşmiş. O dönemde İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan’da, sıtma hastalığı İngiliz askerlerini kırıp geçirmeye başlayınca, doktorlar çareyi tonikli kininde aramışlar. Ama kininin tadı malum. Zehir gibi acı kinini askerler içmeyince imdada cin yetişmiş, cinle birleşen kininli toniğin tadı da herkesin hoşuna gitmiş. O günden sonra da bu ikili hiç ayrılmamış, böylelikle dünyanın en lezzetli birlikteliği ortaya çıkmış.
Amerika’daki cin çılgınlığıysa, içki yasağı yıllarına rastlıyor. O yıllarda evlerin banyoları birer cin imalathanesine dönüşmüş. Ardıç meyvesini, küvetlerin içinde ham alkolde bekleten amatör üreticiler, bunu süzüp şişeleyerek el altından
piyasaya sürmüşler. ‘Küvet cini’ olarak bilinen bu içkinin çok kötü bir tadı olduğu için, meyve suları devreye girmiş ve birçok ünlü kokteylin doğumu gerçekleşmiş.

Haberin Devamı

Votka renksiz bir hiçlikse cin aromalı bir gerçek

Gelelim bu kadar laf ettiğimiz cinin nasıl yapıldığına: Mayalandırılmış arpa maltından elde edilen alkolün, ardıç meyvesiyle birlikte damıtılmasından elde edilen cin, farklı bitkilerle aromalandırılıyor. Bu bitkilerin başında meyankökü, limon ve portakal kabuğu, süsen otu kökü, tarçın, kimyon, kişniş, kakule, anason, rezene geliyor. Firmalar arasındaki lezzet farkı da bu aromaların kullanımından, miktarlarından kaynaklanıyor.
Her markanın formülü gizli. Mavi şişenin içinde sunulan Bombay Sapphire, 1761’den beri aynı formülle üretiliyor. Gordon’s cinin formülüyse tam 250 yıl öncesine ait ve bu gizli formülü sadece 11 kişi biliyor.
Dünyanın en ünlü cinleri (bence) şöyle sıralanabilir: London Dry Cin, Gordon’s, Beefeater, Tanqueray, Gilbeys, Bombay Sapphire, Seagroms, Hope’s Dry Cin, Plymouths, Booth’s, Nicholson, Robinson.
Bunlar arasında Tanqueray 47 derece alkol içeriyor. Bu cini içerken içine diğer cinlere koyduğum tonik miktarının iki mislini koyuyorum. O zaman içindeki aromalar daha ön plana çıkıyor. Acımtırak portakal aromaları içeren Beefeater ve içinde 15 ayrı baharat bulunan Bombay Sapphire’in hakkıysa üçte bir oranında tonik.
Cin sık sık votkayla kıyaslanıyor ama bu büyük bir hata. Çünkü votka renksiz bir hiçliktir. Cinse aromalarıyla insanın aklını başından alan bir gerçek.... Son söz olarak: Cin kolay içimli bir içki olduğu için çok dikkatli olmak gerek. Yoksa insanı ‘cin çarpmışa’ döndürür. Aklınızda bulunsun.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Cin tonik

Limon dilimi ile servis edilmiş cin tonik
Servis Buz parçalarıyla dolu bardağa dökülerek
Standart garnitür

Bir dilim veya parça misket limonu

Genellikle içindekiler

Miktarı değişmekle birlikte cin ve tonik

Hazırlama Buz küpleriyle dolu bir bardağa cin ve tonik eklenir

Cin ve tonik veya halk arasında Cin tonik, büyük miktarda buzun üzerine dökülerek yapılan bir highball (alkollü+alkolsüz içecek) kokteylidir.[1] Cin tonik oranı tada, cinin kuvvetine, eklenen diğer içeceklerin oranına göre değişir. Genellikle bir dilim veya parça limon dilimi ile süslenir. Efervesansı korumak için tonik bir bar kaşığına dökülebilir.[2] Buz, cini soğuk tutar, alkolün ağızdaki etkisini azaltır ve içeceği daha keyifli hale getirir.[3]

Buzlu ve limon parçalı bir cin tonik

Kaynakça[değiştir

 Uzmanlardan koronavirüs sonrası kininli içeceklere karşı uyarı!

Koronavirüs salgınından korunmak isteyen vatandaşlar, alternatif arayışlara girmeye başladı

Sıtma ilaçlarında da kullanılan kinin maddesinin koronavirüs tedavisinde etkili olduğu söylentisinin yayılması üzerine vatandaşlar, içerisinde az miktarda bu maddeden bulunan toniklerden almaya başladı.

Bir içecek firması tarafından üretilen toniklere rağbet artınca uzmanlardan uyarı gecikmedi. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, "Yanlış bilgilere itibar edip, para harcamaya son verilsin. Bu tür içecekler yüksek dozda kullanıldığında böbrek ve karaciğerlere zarar verebilir.

Tam da bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerektiği bugünlerde, bilmediğimiz bu tür ürün ve içeceklerden uzak duralım. Aksi takdirde sağlığımız açısından daha zararlı bir durum ortaya çıkabilir" dedi.
İçerisinde kinin maddesi olan toniklerin fazla miktarda tüketilmesi halinde, bu durumun farklı sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Rodoplu, "Bazı içeceklerin içerisinde hangi maddelerin olduğunu ölçebiliyoruz.

Yüksek dozda kullanıldığında böbrek, karaciğer üzerinde yan etkilerinin olacağını biliyoruz. Bunu bireyler bilemeyebilir. Kişinin belki böbrek hastalığı vardır, bunu alevlendirebilir. Belki gizli diyabet hastalığı, karaciğer hastalığı vardır. Bunları alevlendirebilir. İyileşeyim derken daha da mağdur olunabilir" diye konuştu.

'Yanlış bilgilere itibar edip, para harcamaya son verilmeli'

Koronavirüse karşı tedavi yöntemlerinin araştırıldığını, yüz güldüren bazı çalışmaların olduğunu ancak bunun henüz yeterli olmadığına dikkati çekip, vatandaşlardan sakin olmalarını isteyen Doktor Rodoplu, "Sosyal medyada, sokakta yayılan, ’Bu çok iyi geliyormuş. Kinin adlı madde sıtmada iyi, koronavirüse karşı da iyi geliyormuş. Falanca içecekte de bu varmış.

Doğada bulunan şu meyvede de bu varmış’ gibi bu yanlış bilgilere itibar edip, para harcamaya son verilmeli. Bu bilgi kirliliğinin yayılmasının önüne geçilmesi gerekir. Bugün için koronavirüsün tedavisi konusunda net olan bir şey yok" dedi.

'Fırsatçı enfeksiyonlar sizi yakalarsa hasta olursunuz'

Koronavirüs salgınından korunmak için birtakım önerilerde de bulunan Doktor Rodoplu, "Doğal beslenelim, yeterli ve dengeli bir şekilde uyuyalım. Moralimizi yüksek tutalım. Mutlaka ve mutlaka bilgi kirliliğine ’dur’ diyelim.

Bağışıklık sistemimiz bu kritik günlerde oldukça önemli. Bu virüsü alanların yüzde 90’ı çok hafif şekilde atlatıyor ve ayakta kalıyor. Yani vücudumuz aslında güçlü. Bu tür enfeksiyonlarla baş edebilecek donanıma sahip. Yeter ki bağışıklık sistemimiz çalışsın.

Bağışıklık sistemimiz en başta moral ile ayakta kalıyor. Eğer stresli iseniz, kaygılıysanız, moraliniz düşükse bu fırsatçı enfeksiyonlar sizi yakalarsa o anda hasta oluyorsunuz. Ne fazla ne az, doyacağımız kadar yemeli. Gözümüzü değil, hücrelerimizi doyuracak kadar beslenmeliyiz. Kutulanmış, paketlenmiş ürünlerle değil de sebze ve meyve ağırlıklı, doğal ve temiz olanları tercih ederek beslenmeliyiz" diye konuştu.

'Spor ve egzersiz yapın'

Rodoplu, egzersiz yapmanın önemine de değinip, şunları söyledi:

"Hareket de önemli. Evin içerisinde koşturamayız ama yapılacak şeyler de var. Örneğin ütü yapıyorsanız, ayakta yapın. Televizyonda 2 saat süren bir dizi mi izliyorsunuz? Bunun her 15 dakikasını ayakta izleyebilirsiniz. 1.5 litrelik sularla sağ ve sol kaslarını kaldırın. Böylece nabız biraz hızlanır.

Dolaşımın hızlanması nitrik oksitin salgılanması anlamına gelir. Nitrik oksit damarları genişletiyor. Koronavirüsteki en büyük problem, akciğer dokusundaki damarların daralması ve akciğer dokusunun alt kısmının kuruması. Spor ve egzersiz bunun için birebir. Hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmeli. Bugünlerde ne yapıp edip evde kalırsak, bu zinciri bir yerden kırarız. Net bir şekilde hastalığı yok ederiz."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası