tansiyon dengeleyen bitkiler / Yüksek Tansiyonu Düşüren 9 Bitki!

Tansiyon Dengeleyen Bitkiler

tansiyon dengeleyen bitkiler

Yüksek tansiyon ve hipertansiyon, kalp hastalığında en yaygın görülen risk faktörlerindendir. Genellikle bu risklerin önüne geçmek için, kan basıncı seviyelerini düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların yanı sıra diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi eylemlerde bulunmak, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan yüksek tansiyonu düşürmek ve optimal seviyeleri korumak adına sağlıklı bir diyet yapmak şarttır. Peki yüksek tansiyonu düşüren gıdalar nelerdir? İşte tansiyonu düşüren besinler

Yüksek Tansiyonu Düşüren Gıdalar

1. Narenciye

Greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgillerin, tansiyonu düşürücü etkileri vardır. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olacak bu vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile yüklüdür. Aynı zamanda portakal veya greyfurt suyu içmekte yüksek tansiyonu düşürür. Ancak greyfurtu tüketmek ya da suyunu içmek, tansiyon ilaçlarını etkileyebileceği için, bu konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

2. Somon ve Diğer Yağlı Balıklar

Mükemmel bir omega-3 yağ kaynağı olan yağlı balıkların, kalp sağlığına önemli faydaları vardır. İltihabı azalttığı gibi kan damarlarını daraltan bileşiklerin seviyelerini de azaltır ve yüksek tansiyonu düşürür.

3. Pazı

Potasyum ve magnezyum gibi tansiyonu dengeleyen besinler ile dolu yapraklı bir yeşilliktir. Yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar arasında yer alan pazıyı, gramlık pişirip haşladığınızda günlük potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın %17 &#; %30’u karşılanır.

4. Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, kan basıncının kontrolü için önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle kabak çekirdeği yağının yüksek tansiyon için güçlü bir doğal çare olduğu kanıtlanmıştır.

5. Fasulye ve Mercimek

Lif, magnezyum ve potasyum gibi tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan besinler arasında yer alırlar. Ayrıca fasulye ve mercimek tüketmenin, yüksek tansiyon seviyelerini düşürdüğü de kanıtlanmıştır.

6. Meyveler

Meyveler, yüksek tansiyon dışında kalp hastalığı risk faktörlerini de azaltmaya yardımcı olur. Zengin bir antioksidan kaynağı olan meyveler, kandaki nitrik oksit seviyelerini artırır ve kan damarlarını kısıtlayan moleküllerin üretimini azaltır. Yaban mersini, çilek ve ahududu gibi besinler, tansiyon düşüren besinler arasından sadece birkaçıdır.

7. Amarant

Amarant gibi tam tahıllı yemekler, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda tam tahıllı besinlerin, yüksek tansiyon riskini azalttığı da belirlenmiştir. Magnezyum bakımından yüksek tam tahıllı bir üründür ve bu nedenle bir fincan gram pişmiş amarant, günlük magnezyum ihtiyacınızın %38’ini karşılar.

8. Antep Fıstığı

Oldukça besleyici bir ürün olan antep fıstığı, tüketildiğinde sağlıklı kan basıncı seviyeleri ile ilişkilidir. Potasyum, kalp sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesi adına gerekli birçok besin maddesini içerir.

9. Havuç

Pek çok insanın diyetinde temel bir sebze olan havuç, gevrek, tatlı ve besleyici özelliğe sahiptir. Tansiyon düşüren besinler arasında bulunan havuç, kan damarlarını gevşetir, iltihaplanmayı azaltır ve yüksek tansiyonu düşürür. Pişmiş veya çiğ olarak tüketilir ancak özellikle çiğ yemek tansiyonu düşürmek için daha faydalıdır.

Kereviz

Tansiyon üzerinde olumlu etkileri olabilecek popüler bir sebze olan kereviz, yine kan damarlarını gevşetmeye ve kan basınıcı seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Domates ve Domates Ürünleri

Pek çok besin açısından zengin olan domates ve ürünleri, yüksek tansiyonu düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, kan basıncını iyileştirir ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltır.

Brokoli

Dolaşım sistemi konusunda oldukça etkili olan brokoli, kan damarı işlevini geliştirir, vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Yoğurt

Tansiyon düşüren besinlerden bir diğeri de yoğurttur. Potasyum ve kalsiyum olmak üzere kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan mineraller ile doludur ve besin açısından yoğun olan bir süt ürünüdür.

Otlar ve Baharatlar

Bazı otlar ve baharatlar, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve tansiyonu düşürücü güce sahip bileşikler içerir. Bunlar arasında; kereviz tohumu, kişniş, safran, limon otu, çörek otu, tarçın, fesleğen, kakule ve zencefil gibi baharatlar yer alıyor.

Chia ve Keten Tohumu

Yine yukarıdaki gıdalar gibi chia ve keten tohumu da, potasyum, magnezyum ve lif dahil olmak üzere tansiyon düzenlenmesi için gerekli olan besinler ile doludur.

Pancar, Pancar Yeşillikleri ve Pancar Suyu

Pancar ve pancar yeşillikleri son derece besleyici ürünlerdendir. Ayrıca sağlıklı kan basıncı seviyelerini yükseltir, kan damarlarını gevşetir ve tansiyonu düşürür. Diyetinize eklediğiniz takdirde, genel sağlığınızı da iyileştirme potansiyeline sahiptir.

Ispanak

Pancar gibi ıspanakta nitrat açısından yüksektir. Öte yandan antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklüdür. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler için birebirdir.

Sonuç;

Yaşam tarzı değişiklikleri ile beraber sağlıklı bir diyet uygulamak, kan basıncı düzeylerini önemli ölçüde düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır. Öğünlerinize ya da atıştırmalıklarınıza yapraklı yeşillikler, çilek, fasulye, mercimek, tohum, yağlı balık, turunçgiller ve havuç gibi belli yiyecekleri eklemek tansiyon seviyelerinizi korumanıza yardımcı olur. Tansiyonunuzun yüksekse ya da tansiyonuzu dengede tutmak istiyorsanız, bu yazıda listelediğimiz gıdalardan birkaçını diyetinize ekleyebilirsiniz. Eğer tüm bu söylenenleri yaptığınız halde tansiyonuz düşmüyor ve bir türlü dengeleyemiyorsanız, Avicenna Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzman doktorlarından randevu alarak muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Tansiyonu en hızlı ne düşürür?

Limonlu su, sarımsak, muz, kakao, kavun, pancar suyu, kudret narı gibi besinler düşürür.

Hangi bitki çayı tansiyonu düşürür?

Karahindiba, kekik, lavanta, kereviz ve atkuyruğu ile hazırlanan çaylar kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler.

Hangi sebzeler tansiyonu düşürür?

Brokoli, ıspanak, kabak, patates ve domates gibi sebzeler düşürür.

 

Avicenna Hastanesi Kardiyoloji Doktorları

Tansiyonu Düşüren Yiyecekler, İçecekler, Meyveler, Sebzeler ve Çaylar

Tansiyon düşürecek olan yiyecekler, ilaç kullanmadan doğal yollarla tansiyon durumunu dengelemeye yardımcı olur. Tansiyon hastalarının hazır gıda ve tuzlu besinlerden uzak durması uzmanlardan tavsiye edilir. Bu nedenle doğal içerikli ek gıda bulunmayan yiyecek çeşitleri tansiyon hastaları tarafından tüketilmelidir. Doktorun önerisi ile ilaç eşliğinde tüketimi yapılan bu yiyecekler sağlığa iyi gelir. Tansiyonu düşüren yiyecekler arasında bulunan bazı gıdalar şu şekildedir:

  • Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt tansiyon düşürmek açısından etkilidir. Az yağlı ya da yağsız olarak tüketilmesi gereken yoğurt günlük kalsiyum miktarının yüzde 30’unu karşılar.
  • Yağlı balık tüketmek tansiyon düşürmeye yarar. Yüksek kalsiyum sayesinde tansiyon dengeleme özelliğine sahip olan balıklar arasında somon, sardalya, uskumru gibi çeşitler yer alır.
  • Kabak, keten ve ayçiçeği gibi tuzsuz tohum türleri tansiyonu düşürmek için birebirdir. Salata, yoğurt ya da yulaf ezmesine eklenerek tüketilebilen bu tohumlar tansiyonu dengeler.
  • Zeytinyağı içinde bulunan koruyucu antioksidanlar kan damarlarını iyileştirirken elastik bir yapı kazanmalarını sağlar. 
  • Siyah çikolatanın içinde bulunan yüzde 50 ile 70 arasında kakao miktarı kan basıncını düşürmede etkilidir. 

Tansiyonu Düşüren İçecekler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan içecekler dendiğinde akla ilk olarak limonlu su gelir. Limon içinde bulundurduğu antioksidan nedeniyle zararlı maddeleri temizleme etkisine sahiptir. Damarların daralmasına yardımcı olan limonlu su, kanın damarlarda yüksek basınç yapmasına engel olur. Bu sayede tansiyon sorunlarının önüne geçmeyi sağlar. İyi bir etki almak için her sabah yarım limonu sıkıp suyunu içmek etki verir. 

Pancar suyunun içinde yer alan nitrat tansiyonun düşmesini sağlar. Taze olarak sıkılıp içilmesi tavsiye edilen pancar suyu bir gün boyunca tansiyonun düşük kalmasına yardımcı olur.

Tansiyonu Düşüren Meyveler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan meyveler sağlıklı bir şekilde tansiyonu düşürmek adına tüketilebilir. Meyveler doğaları gereği bünyelerinde sağlığa yararlı olan çok sayıda vitamin ve mineral bulundurur. Bu etkilerden bazıları tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur. Tansiyonu düşüren yiyecekler arasında yer alan meyvelerin bazıları şu şekildedir:

  • Turunçgiller ailesinde yer alan greyfurt, portakal ve limon gibi meyveler tansiyonu düşürmek adına etkili içeriklere sahiptir. Bunun yanı sıra tansiyonu etkileyen kalp rahatsızlıklarını önleyen vitamin ve mineral değerlerini de bünyelerinde bulundurur. 
  • Yaban mersini, ahududu, çilek ve aronya meyvesi tansiyon düşürmek için tüketmeye uygun meyveler arasında bulunur.

Tansiyonu Düşüren Sebzeler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan sebzeler günlük tüketildikleri taktirde büyük oranda tansiyon dengelemesi sağlar. Sağlığa oldukça yararlı etkiler veren sebzeler tansiyon hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan sebzelerden birkaçı şu şekildedir:

  • Pazı bünyesinde bulunan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi sağlıklı özellikler ile birlikte tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Havuç, kan damarlarını gevşeterek tansiyonun düşmesine katkı sağlar.
  • Kerevizin bünyesinde bulunan ftalid maddesi kan damarlarını gevşetirken tansiyonu düşürür.
  • Brokolinin içinde yer alan antioksidan maddeler tansiyonu hızlı bir şekilde düşürüp olası sağlık sorunlarının önüne geçer.
  • Ispanak nitrat bakımından yüksek bir sebze olduğu için tansiyon düşürmek isteyenler kişiler tarafından tercih edilebilir.

Tansiyonu Düşüren Çaylar Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan çaylar doğal otlarla hazırlanan karışımlarla demlenir. At kuyruğu, kereviz, lavanta, karahindiba ve kekik ile yapılan çaylar tansiyon hastaları tarafından günlük olarak tüketilmelidir. Sıcak suyun üzerine istenen çay maddesi eklendikten sonra bir süre kaynamaya bırakılan çay içildikten kısa bir süre sonra etkisini gösterir. Bu çayların daha büyük bir etki göstermesi adına tansiyonu düşüren yiyecekler ile birlikte içilmesi son derece yararlı olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası