15 dakika emzirmek kaç kalori / Uzm. Dr. Mehmet Turfanda / Anne Sütü

15 Dakika Emzirmek Kaç Kalori

15 dakika emzirmek kaç kalori

Anne sütü, bir bebeğin beslenme dönemindeki en mühim ve en mucizevi besin kaynağıdır. Avicenna Hastanesi uzman hekimleri, bir emziren anne için gerekli tüm konuları ele almaya çalıştı.

Uzmanlar, ilk 6 ayda yalnızca anne sütü ile bebeğin beslenmesi gerektiğini söylemeye devam ediyor. Bebeğe ek gıda başlatılsa bile, sınırların zorlanması ve bebeğin emzirilmeye devam edilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor.

Anne sütünün en büyük özelliklerinden birisi, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek, onu hastalıklara karşı korumasıdır. Anne sütünün içerisindeki vitamin, mineral, yağ asitleri ve protein içeriği inanılmaz zengindir. Normal bir inek sütü ile kıyaslandığında, inek sütünden çok daha üstün seviyelerde olduğu görülmektedir. Bu yüzden emzirme döneminin olabildiğince uzatılması ve verimli bir emzirme sürecinin geçirilmesi gerekmektedir. Sürecin en iyi şekilde geçirilmesi adına, emziren anneler için belli başlı görevler bulunur. Bu görevler yerine getirildiği müddetçe, hem anne hem de bebek için hem sağlıklı hem de mutlu bir süreçten geçilmiş olacaktır.

Emziren Annelerin Dinlenme ve Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Tek bir vücuttan iki farklı canı beslemek hem yorucu hem de zorlayıcı bir süreçtir. Emziren anne, bebeğin emdiği sürelerde kendi enerjisinin azaldığını hisseder. Yeni doğmuş bir bebeğin her iki saatte bir emdiği varsayılırsa, bu süreç annelerin için ne kadar zorlayıcı olabilir, siz düşünün&#; Anne için bir süre sonra gece ya da gündüz diye bir ayrım kalmamaya başlar. Bu yüzden annelerin bebek uyurken dinlenmeye özen göstermesinde fayda vardır. Emziren anneler uyurken prolaktin ve melatonin hormonu salgılarlar. Bu da süt üretmeye ve süt kalitesinin yükselmesine destek verir. Öte yandan, dinlenen ve uykusunu alan bir anne, daha huzurlu ve mutlu olur. Bu da annenin bebeğine karşı çok daha güçlü bağlar hissetmesini sağlar.

Emziren Anne İçin Beslenme Önerileri

Peki, bir emziren anne diyeti neler içermeli? Emziren anne ne yemeli? Emziren anne oruç tutabilir mi? Emziren anne nasıl zayıflar? Emziren anneler günlük ortalama kalori enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden emziren annenin beslenmesi, hem anne hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Annenin, anne sütünü üretmeye devam edebilmesi adına, günlük kalori enerjinin altına düşmemek gerekir. Bu sebeple, emziren anne için beslenme ve diyet çok dikkat etmesi gereken konulardır.

Sırf enerji vermesi için bol yağlı, bol kalorili, bol karbonhidratlı ve bol şekerli gıdaları tüketmek hiç de faydalı olmayacaktır. Bunun yerine proteinden zengin gıdalarla beslenmek ve mevsimsel meyve – sebzelere yönelmek anne için çok daha faydalıdır. Annenin yediği tüm sağlıklı gıdalar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir. Ama unutulmamalıdır ki, sadece sütün artması için yenilen zararlı gıdalar da anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmektedir. Bu yüzden emziren anneler, yedikleri konusunda çok seçici olmalıdır.

Emziren anneler diyet için acele etmemelidir. Doğum sonrası kiloları hemen hemen her annede olabilecek doğal bir durumdur. Emzirme sürecinde yapılacak olan sert diyetler, annenin hızla kilo vermesini sağlarken, bedenlerinin güçsüz düşmesine ve süt üretiminin durma noktasına gelmesine neden olabilir. Emziren anne detoksu gibi girişimlere, doktor tavsiyesi olmadan başlanmamalıdır. Her bebek en az ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmeli ve annelerin bu süreçte diyet yapmaması uygun olandır. Emziren anneler, ayda 2 kilodan fazla kilo vermemeye dikkat etmelidir. 2 kilonun aşıldığı durumlar, hem anne hem de bebek için sağlıksız olacaktır. Anneler emzirme sürecinde kolay egzersizler yaparak kilo dengesini koruyabilirler.

Uzun Süreli Emzirme ve Anne Sütünü Artırma

Yediğiniz gıdalar bebeğinizi de etkileyeceği için, emziren anne ne yemeli ne yememeli çok önemlidir. Emziren anneler için sıvı ihtiyacı normal insanlara göre çok daha fazladır. Lohusalık dönemi ya da uzun dönem emzirme süreci fark etmeksizin, her annenin bol miktarda su içmesi gerekir. Emziren anneler günde en az 3 litre su içmelidir. Mevsimsel meyvelerin taze sıkım sularını içmeli, kefir ve ayran gibi içeceklere yönelmelidir. Hazır meyve sularından ve katkı maddesi içeren diğer şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmalılardır.

Rezene gibi süt üretimini artıran bitki çayları içilebilir. Annenin hakkında fikri olmadığı bitkileri doktora danışmadan tüketmemesi önerilir. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt ve peynir gibi gıdalar sık sık tüketilmelidir. Mevsimsel meyve ve sebzelerin her öğünde yer alması gerekir. Protein oranı yüksek olan balık, kırmızı et ve yumurta gibi gıdaların tüketiminin artırılması gerekir. Atıştırmalık olarak kuruyemiş ve kurutulmuş meyveler tercih edilebilir. Peki, kinoa emziren anneler kullanabilir mi? Kinoa hem glütensiz oluşu hem de yüksek miktarda protein içermesiyle mucizevi bir besin olarak tanımlanmaktadır. İçerisinde amino asit, protein, demir ve fosfor bulunması da, ne kadar faydalı olduğunu göstermektedir. Kinoayı salatalarda ve kısır gibi yiyeceklerde kullanabilirsiniz.

Emziren Anne ve Sigara

Emziren annelerin sigara ya da alkol tüketmesi, bunların içerisindeki zehrin süte ve sonrasında da bebeğe aktarılmasına neden olur. Bebekler, bu zehirleri yetişkin insanlar gibi tolere edemezler. Zararlı maddeler bebeğin bedeninde toksik birikime sebebiyet verir. Kısacası, emziren annelerin hiçbir şekilde sigara ya da alkol tüketimine izin verilmemelidir.

Peki, emziren anne ilaç kullandıktan kaç saat sonra emzirebilir? Sigara ve alkol için geçerli olan durum, ilaçlar için de geçerlidir. Emziren anneler, herhangi bir ilaç kullanımı öncesinde, bu konuyu doktoruyla görüşmelidir. Koronavirüsü ve emziren anne arasındaki ilişki hakkında da annenin doktorundan bilgi alması gerekmektedir. Koronavirüs tedavisinde kullanılan favipiravir ilacının emzirirken kullanılıp kullanılamayacağı hakkında sağlık çalışanlarının bilgi vermesi zorunludur.

Sütü Azaltacak Besinler

Sütü artıran gıdaların anne tarafından yenmesi gerekir. Öte yandan, sütü azaltacak gıdalardan da bir o kadar uzak durulması gerekmektedir.

  • Çay ve kahve gibi içeceklerin emziren anneler tarafından tüketiminin azaltılması, mümkünse hiç içilmemesi gerekir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi yetişkinler kadar gelişmemiştir ve anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecek olan kafein, bebek tarafından sindirilemeyecektir. Bu da çeşitli problemlerin oluşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda kafein, anne sütünün kalitesini düşüren bir maddedir.
  • Acı yiyeceklerden ve yoğun baharatlardan uzak durulması gerekir.
  • Maydanoz, nane ve kekik tüketiminin dikkatli yapılması gerekmektedir. Yoğun seviyelerde nane ya da maydanoz tüketmek, süt üretimini azaltır. Öte yandan kekik, bebekte alerjilere neden olabilmektedir.
  • Dip sularda yaşayan balıkları tüketmemeye özen gösterilmesi gerekir. Bu tarz balıklar içerisinde yoğun seviyelerde cıva bulundururlar. Bu da bebeğin gelişimine kötü etki eder.
  • Yer fıstığı ya da kabuklu deniz mahsullerinden gibi alerjik gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Olabildiğince az tuz tüketilmesi faydalı olacaktır. Annenin fazla tuzlu gıdalarla beslenmesi, vücutta ödem oluşumuna neden olabilmektedir. Ödem, süt üretimini azaltan bir sorundur.

Emziren Anneler İçin Doğru Emzirme

Doğru emzirme, hem bebeğin karnın doyması hem de göğüslerdeki süt yuvalarının tam boşalması için oldukça önemli bir konudur. Doğru emzirmenin ilk kuralı, bebeğin doğru açıyla tutulmasıdır. Bebeğin bedeninin annenin vücuduna paralel ve düz olması çok önemlidir. Bebeğin anneye yakın olması gerekse de, bebeğin düzgün nefes almasına engel olmamak gerekir. Öte yandan bebeğin ışığını kesmemeye de annenin özen göstermesinde fayda vardır. Annenin, bebeğin göğsü iyi kavradığından emin olması da çok önemlidir. Çünkü bebeğin hava kabarcığı yutmaması gerekmektedir. Doğru emzirme için doğru açı, bebeğin burnunun göğüs ucu hizasında olmasıdır. Emzirmek hakkında annenin merak ettiği her şeyi öğrenebileceği emzirme danışmanı gibi meslekler bulunmaktadır. Bunlardan bilgi alınabileceği gibi, bir kadın doğum uzmanından ya da çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanından da bilgi alınabilir. Emzirmeden sonra yapılması gerekenler hakkında da anneye gereken bilgiler verilecektir.

Emzirmenin Faydaları

Emzirmek, anne ve bebek arasında oldukça özel bir andır. Doğumdan sonra gerçekleşen ilk emzirme, sevgi bağının oluşumunun ilk adımı olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk emzirme, annenin doğum sonrası kanamalarını azaltmaktadır. Anneler emzirme esnasında mutluluk hormonu salgılarlar. Mutluluk hormonu salgılayan anne, bebeğine daha çok bağlanır ve bu zorlayıcı süreç için daha fazla güç kazanır. Öte yandan emzirmek, doğum öncesindeki vücut yapısına geri dönüşü de kolaylaştırmaktadır. Emzirmenin kilo vermeye katkı sunduğu belirtilmektedir.

Emziren anneler, iki göğüsten de bebeği eşit şekilde emzirmeye özen göstermelidir. İki göğüsten eşit şekilde emzirmek, sütün yeterli olması açısından da çok önemlidir. Bebek en son hangi göğsü emmişse, bir dahaki emzirmede diğer göğüsle emzirmenin başlaması gerekmektedir.

Her iki göğüsün de eşit şekilde boşaltılması, süt üretimini artırmaktadır. Öte yandan devamlı aynı memenin kullanılması, diğer göğüste şişlikler ve ağrılar oluşmasına sebebiyet verecektir. Daha az tercih edilen göğüs, hiçbir zaman boşalmayacağı için, buna bağlı olarak süt üretimi azalacaktır. Uzmanlar, her iki göğüsün de bebeğe 10 dakika boyunca emzirilmesini ideal olarak tanımlarlar.

Çalışan anneler için emzirmek probleme dönüşebilmektedir. Göğüslerin boşaltılması zorlaşacaktır. Çalışan emziren anne, iş yerinde tıpkı emzirir gibi devamlı göğüslerini sağmak zorundadır. Ancak bu işlemi gerçekleştirirse göğüsler tamamen boşalır ve süt üretimi hızla devam eder.

Bebek Kaç Aylık Olana Kadar Anne Sütü Almalı?

Anne sütü adeta mucizevi bir gıdadır. Aynı zamanda bebek için olabilecek en doğan besindir. Her anne, bebeğin bütün beslenme ihtiyacını en az 6 ay boyunca anne sütüyle kusursuz biçimde karşılayabilir. Uzmanlar, eğer ek gıdalara başlanacaksa bile, 6 aydan sonra başlanmasını ve 1 yıla kadar anne sütüne ek gıdalarla birlikte devam edilmesini önermektedir.

Anne sütünü yeteri kadar almayan bebeklerde, aşağıda yer alan sorunlar ortaya çıkabilir:

  • Yeteri kadar anne sütü verilmeyen bebeklerde sık sık enfeksiyonlar oluşur.
  • Yeterince anne sütüyle beslenmeyen bebekler, diğer bebeklere göre daha fazla orta kulak iltihabı riskine sahiplerdir.
  • Kronik hastalıklar, anne sütünü yeteri miktarda almayan bebeklerde ve yetişkinlerde daha çok oluşmaktadır. Şeker hastalığı, çölyak hastalığı, obezite ve kalp hastalıkları, kronik hastalıklara örnek olarak gösterilebilir.
  • Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için en faydalı besin anne sütüdür.
  • Anne sütünden mahrum kalan bebekler, yeterli seviyede anne sütü alan bebeklere oranla daha fazla ağlamaktadır. Çünkü anne sütünün bebekte sakinleştirici bir etkisi bulunur.

Emziren Anne ve Mastit

Emziren anneler, dönem dönem göğüs ucu çatlakları ve yaraları gibi problemlerle karşılaşabilirler. Emziren annelerin, meme ucu bakımlarına dikkat etmeleri ve göğüs ucunda birikebilecek bakteri ve mikroplara karşı önlem almaları gerekmektedir. Mikroplara karşı önlem alınmaması halinde, bu mikroplar emme esnasında bebeğe geçiş yapacaktır. Göğüs ucu yaraları için üretilen kremler, yara oluşumunu engeller.

Emziren anne, emzirme işleminden önce ellerini yıkamalı ve ellerinin temizliğinden emin olmalıdır. Mastit (Meme Dokusu İltihaplanması) gibi problemlerle karşılaşılmaması için, hem bebeğin hem de annenin temizliğine dikkat etmesi gerekir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Annenin yedikleri sütün kalitesini etkiler mi?

Annenin aldığı sebze ve meyve gruplarından gelen vitaminlere göre sütün vitamin oranlarında farklılık olur. Öte yandan hamilelik öncesi beslenme dengesi, ileri zamanda süt kalitesini de etkiler.

Hangi durumlarda bebek emzirilmez?

Anne, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi bir hastalık yaşıyorsa, bebeği emzirmemelidir. Annenin yaşadığı bu tür hastalıklar, süt yolu ile bebeğe geçmez ancak soluma, dokunma, öpme ve temas yolu ile geçebilir. Bu nedenle her emzirme öncesinde eller yıkanmalı ve maska takarak bebeğin yüzüne nefes solumamalısınız.

Anne sütünün yağlı olması için ne yemeli?

Ceviz, badem ve fındık gibi atıştırmalıklar, zengin yağ asidi, vitamin ve mineral özleri ile sütün kalitesini artırır.

Anne ne yerse bebek alerji olur?

Annenin yediklerinde alerjen besinler varsa, bebeğe geçebilir. Bu en çok inek sütü alerjisinde ortaya çıkar. İnek sütü dışında, yumurta, yer fıstığı ve fındık gibi kuruyemişler az da olsa anne sütünden bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları

Orijinal Yazı : What affects the amount of fat or calories in mom&#;s milk?

Yazar: Kelly Bonyata, IBCLC
Çeviri : Berna Bayrak
Düzeltmeler: Özlem Şahın, Arzu Yucekaya Bat

Yazarın izniyle çevrilmistir

Courtesy of Breastfeeding Mama Talk

Anne sütündeki ortalama kalori ve yağ İçeriği

Anne sütündeki ortalama kalori değeri ml süt için 75 kcal dir. Ancak kalori değeri, değişen yağ içeriğine bağlı olarak her emzirme seansında ve gün içinde büyük farklılık gösterir. Bu değer annenin memesinde bulunan süt miktarı ile ilişkilidir. (boş meme=yağlı oranı yüksek süt, süt dolu meme=yağ oranı düşük süt).

Bir annenin sütündeki ortalama yağ değeri ml süt için gr dir.

Anne Sütü&#;nün Kalori  ve Yağ Değerleri



Ortalama

Değer Aralığı

Enerji

75 kcal/ mL

45 &#; kcal/ mL

Yağ
(
Toplam Lipid)

g/ mL

%

2 &#; 5 g/ mL

%

Kaynak: 

Hamosh , p. ; Jelliffe&Jelliffe ; Lawrence , p. , ,


Anne Sütündeki Yağ Oranı ve Kalori Değerini Nelere Bağlıdır?

Annenin Diyet Düzeni? Yapılan araştırmalar, annenin diyet düzeni&#;nin sütündeki ortalama yağ ve kalori değerini  etkilmediğini ortaya koymuştur.  Sadece, yediği yağ tipine bağlı olarak sütündeki yağ tipinin değiştiği gözlenmiştir. (Lawrence , p. , ; Hamosh , Hamosh , p. ). Anne sütündeki bir yağ asidi&#;nin yükselmesini başka bir yağ asidinin düşmesi izler. Örnek vermek gerekirse; yapılan bir araştırma Güney Afrika&#;da geleneksel olarak mısıra dayalı beslenen siyahi annelerin sütündeki tekli doymamış yağ oranının hayvansal yağ ve protein ile beslenen şehirli annelere nazaran daha az olduğunu göstermiştir. (van der Westhuyzen ).

Yine araştırmalar ile ortaya çıkan, anne memesi&#;nin boş olma oranının sütün yağ içeriği ve kalori içeriğini belirlediğidir. Meme ne kadar dolu ise, yağ oranı o kadar az; meme ne kadar boş ise yağ oranı o kadar fazladır. (Daly ). 

Meme masajının (elle basınç uygulamanın) sütün içerisindeki yağ oranını arttırdığı görülmüştür.  (Stutte ).

Bu bilgi bize, mekanik  uygulamaların - uzun süreli & daha sık emzirmek, meme masajı, meme&#;ye basınç uygulama, emzirmeden önce ön sütün sağılması gibi- beslenmeye nazaran anne sütündeki yağ oranını daha etkili şekilde arttırdığını göfunduszeue.info için &#;How might I increase baby&#;s weight gain?&#; makalesini okuyabilirsiniz.

Anne sütünün yağ oranı bebeğin büyümesinde bir fark yaratır mı?

Araştırmalar, meme emen  bebeklerin büyümeleri ile ilişkili tek değişikliğin - sütün yağ içeriğinin değil- aldıkları anne sütü miktarı olduğunu göstermiştir.  Makalemizin başında, anne sütündeki yağ oranın gün içerisinde değişkenlik gösterebileceğini söylemiştik, ancak bebeğin kilo alımı veya ihtiyacı olan toplam enerji için anlamlı bir değişkenlik göstermemektedir. (Aksit , Butte , Cregan , Mitoulas , Mitoulas )

Kaynak

Aksit S, Ozkayin N, Caglayan S. Effect of sucking characteristics on breast milk creamatocrit

. Paediatr Perinat Epidemiol. Oct;16(4)

Butte NF, Garza C, Smith EO, Nichols BL. Human milk intake and growth in exclusively breast-fed infants

. J Pediatr. Feb;(2)

Cregan MD, Hartmann PE. Computerized breast measurement from conception to weaning: clinical implications

. J Hum Lact. Jun;15(2)

Daly SEJ, DiRosso A, Owens RA, Hartmann PE. Degree of breast emptying explains changes in the fat content, but not fatty acid composition, of human milk

. Exp Physiol ;

Hamosh M. Breastfeeding: Unraveling the Mysteries of Mother&#;s Milk

. Medscape Women&#;s Health eJournal ;1(5).

Hamosh M, Dewey, Garza C, et al: Nutrition During Lactation

. Institute of Medicine, Washington, DC; National Academy Press This book is available free from the HRSA Information Center

 (look under Nutrition publications).

Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Human milk in the modern world: psychosocial, nutritional and economic significance. Oxford: Oxford University Press,

Lawrence R and Lawrence R. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession

, 5th ed. St. Louis: Mosby,

Mitoulas LR, Gurrin LC, Doherty DA, Sherriff JL, Hartmann PE. Infant intake of fatty acids from human milk over the first year of lactation

. Br J Nutr. Nov;90(5)

Mitoulas LR, Kent JC, Cox DB, Owens RA, Sherriff JL, Hartmann PE. Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24 h and throughout the first year of lactation

. Br J Nutr. Jul;88(1)

Stutte PC, et al. The effects of breast massage on volume and fat content of
human milk. Genesis ;

van der Westhuyzen J, Chetty N, Atkinson PM. Fatty acid composition of human milk from South African black mothers consuming a traditional maize diet

. Eur J Clin Nutr Mar;42(3)


Emzirirken de kilolardan kurtulabiliriz!

Doğru beslendiğiniz takdirde hem bebeğinizi emzirebilir, hem de aldığınız kiloları verebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül, emzirme döneminde beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı!

Anne yeteri kadar süt üretebilmek için doğru beslenmeli!
Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme şekline özellikle dikkat etmesi gerekir. Büyümenin çok hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin hayatındaki en önemli konu beslenme iken, annenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve miktarı, vücut depo düzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler süt miktarını ve kalitesini etkiler. Bu nedenle annenin salgıladığı sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırarak bebeğinin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak emzirme sürecin temel amacıdır. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamanın yanında, onları özellikle ishal olmak üzere pek çok bulaşıcı hastalıktan, kansızlıktan ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilecek  hastalıklardan korur. Ayrıca anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasına aracı olur.

Annenin iyi beslenmesi sütünün kalitesini artırır

Emziklilikte salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür ve süt için gerekli olan besinler annenin kendi ihtiyaçlarına ek sayılmalıdır. Anneler, hangi şartlar altında olursa olsun, bebeğinin sağlığını geliştirecek ve büyümesini destekleyecek yeterli kalite ve miktarda süt üretebilirler. Ancak iyi beslenen annelerin sütlerinin, kötü beslenen annelerin sütlerinden özellikle vitamince daha zengin olduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Bu döneminin başarılı bir şekilde geçirilmesi için gerekli en önemli koşullardan biri, annenin iyi beslenmesidir.

Sağlıklı bir anne günde ortalama – mililitre süt salgılar. Emziren annenin yeterli süt salgılayabilmesi için günde, normal gereksinimine ek olarak yaklaşık kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın kalorisi annenin yediklerinden, kalorisi ise gebelikte kazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum gebelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir. Eğer anne, günlük alması gereken ekstra kalori yerine daha çok kalori alırsa kilosunda fazladan artışlar meydana gelecektir. Annenin vücudunun tekrar gebelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olan emzirme, uterusun kasılmasını uyararak ve küçülmesini sağlayarak annenin karın bölgesinin daha hızlı bir şekilde biçime girmesine yardımcı olur. Ayrıca bu şekilde emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken anne sütünün üretimi de etkilenmez.

Emziklilikte yeterli ve dengeli beslenebilmek için neler yapmalıyız?
- Sıvı alımı günde ortalama 3 litre (10 – 12 su bardağı) kadar olmalı ve bu sıvının çoğunluğu su olmalıdır. Suyun yanında ıhlamur, ısırgan otu, rezene gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, taze meyve suları, limonata ve süt gibi doğal içecekler tercih edilebilir.
- Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programında yer almalıdır.
- Protein ihtiyacının karşılanması için her gün mutlaka et, tavuk, balık veya etli - tavuklu sebze yemekleri, yumurta veya kurubaklagiller (barbunya, nohut, kuru fasulye) beslenme programında yer almalıdır.
- Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asidi içeriğini arttıracağından haftada 2 kez balık tüketilmeye özen gösterilmelidir.
- Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeler her öğünde düzenli olarak tüketilmelidir.
- Demir eksikliği emziklilik dönemlerinde sık karşılaşılan bir sorundur. Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Günlük beslenmede et, tavuk, balık, yumurta, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi vb. kurutulmuş meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb. kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler gibi demir yönünden zengin besinler yeterli miktarda yer almalıdır.
- Şekerleme ve çikolatalar, şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar, yaz aylarında dondurma gibi tatlılar tercih edilmeli, karbonhidrat ihtiyacı tahıllı ekmeklerden, pilav ve makarna gibi besinlerden karşılanmalıdır.
- Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimine dikkat edilmeli, kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ya da ızgara yöntemi kullanılmalıdır.
- Çay, kahve ve kola gibi içecekler sınırlandırılmalıdır. Fazla tüketilen bu içeceklerdeki kafeinin süte geçeceği unutulmamalıdır.
- Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ve katkı maddesi içeren besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Bu besinlerin yapısında bulunan nitratlar yüksek ısıya maruz kaldığında veya kızartılarak pişirildiğinde kanser yapıcı kimyasallara dönüşebilmektedir.
- Sütün artması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak olması, yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası