göz kenarında ışık çakması / Gözde ani ışık parlamaları neyin habercisi? - Sağlık Haberleri

Göz Kenarında Işık Çakması

göz kenarında ışık çakması

Göz içinde ani ışık patlamaları tehlike sinyali veriyor

Gözde ışık çakmaları, çoğunlukla yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülse de takip edilmeleri gereken ciddi hastalık belirtileri olabilir. Daha önce var olmayan miktarda uçuşan cisimlerin ortaya çıkması; tekrarlayan, güçlü ve normalden parlak çok sayıda ışık çakması gerçekleşmesi, gözün önüne perde inmesi gibi bir görüntünün oluşması, odaklanmada zorlanma, ek olarak görmede bulutlanma siyah leke görüldüğü hastalar tarafından fark edilebilir. Bu şikayetler ortaya çıktığında hemen bir doktora başvurulması gerekiyor. Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei, böyle durumlarda damlalı göz muayenesi olak gerektiğine vurgu yaptı.

funduszeue.info

GÖZDE IŞIK ÇAKMASI NEDİR NASIL MEYDANA GELİR?

Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei'ni verdiği bilgilere göre gözde ışık çakması şu şekilde gerçekleşiyor:

Görme alanında tek veya çok ışık noktaları veya çakmaları, çakmak yakar gibi ışıklardan şikayet edenlerden derhal damlalı göz muayenesi yapılmalı. Parlak çizgiler şeklinde yıldırım gibi görülebilir şekilleri vardır ve kişinin görme alanında bu ışıkları hissedebilirler çakmak yakmak gibi, lazer kalem ile oynamaları gibi. Genelde ışık görmeleri çok kısa süreli, saniyeler kadardır ancak tekrarlanmaları ve devamı var. Karanlık ortamlarda daha çok görülürler. Ani ve ağır baş ve göz hareketlerinde yıldırım çakmaları görebilirler.

GÖZE GELEN DARBELERE DİKKAT

Göz ve başa gelen darbeleri, top gibi, vurma, çarpmalar, kazalar bu olaya sebep olabilir. Vücuda gelen herhangi zorlamalar ağır spor yapanlar, uzun süre gözle çalışmalar ve araba kullananlar özellikle karanlık caddelerde, uzun süre ışıklı ekranlar (cep telefonu gibi) ile uğraşanlar, vücut kuvvetlendirici ilaçlar kullananlar, cinsel gücü arttıran ilaçlar da kullananlarda ışık çakmaları oluşabilir.

En başta yaşın ilerlemesi ile birlikte ve biraz önceden bahsettiğim sebeplerden gelen etkisi ile retina tabakası gerginleşir ve bunu yapan vitrenin içindeki ince ipler kalınlaşıp, birbirine yapışır ve retinanın çekmesini yapar bu da ışık flaş şeklini alır. Sonuçta her zaman retina bir baskının altına girerse ışık çakmaları ortaya çıkar ve kişi derhal göz doktoruna başvurup damlalı muayene gerekiyor.

Migrenli kişilerde bu dolaşan ışıkları hissederler zira beyne giden damarlara spazm olunca değişik şekillerde noktalar veya çizgiler görme alanında hissederler ve genelde baş ağrısı ile beraber olurlar buna göz migreni de denir. Tek ve iki gözde de aynı anda olabilirler.

eye-gbejpg

GÖZDE IŞIK ÇAKMASININ NEDENLERİ NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Bu durumlarda derhal göz doktoruna başvurmanız gerekiyor:

- Uçuşmalarla birlikte görme azalması ve bulanık görme, sisli bulutu ve gözün önünde bir perdeden bahsedenler çok acil başvurmalıdır.

- Uçuşma ve ışık çakmaları birlikte olunca

- İlk defa ve ani bir sinek veya her nevi uçuşma hissedenler

- Eski uçuşmalar yeniden başlamış veya daha büyümüş

- Uçuşmalar ve gölgeli görme hissedenler

- Aniden flaş ve ışık görmüş hatta ani görme kaybı olanlar
Bilgi ve muayene hazırlıkları için bilmesi gerekenler:

- Önce doktor tarafından görme keskinliği ve muayenesi her ki gözde yapılır

- Göz tansiyonu ölçülür. Sonra bu olayları değerlendirmek için retina ve vitreus bölümü incelemek gerekiyor ve unun için damlalı muayene yapılır. Kişiye 2 defa göz bebeğini büyüten dalma damlatılır. Belli bir süre bekletilir ve OCT testi(Ultrason-Tomografi) ile göz içi tabakası görüntüleri renkle şekillendirilir ve damarların durumu tespit edilebilir.

Test sonuçları uzman doktor tarafından değerlendirilir ve tam bir göz muayenesi ile bir bozukluk olmadığını tespit eder ve sonucuna göre tavsiye ve tedbirleri söyler. Fakat kişi bu damlalı muayenesinde birkaç saat saat yakını bulanık görecek ve yakın çalışması (sınav ödev gibi) olmamalı ve o gün araba kullanmamalı.

- Yaş ve ileri yaşlarda

- Genç ve çocuklarda da olabilir. Özellikle başına darbe alan ve kaza geçirenlerde.

- Miyop kişilerde

- Baş ağrısı çekenler, migreni olanlar

- Göz ameliyatı geçirenler

- Göz içinde kanama geçirenler ve lazer tedavisi geçirenler

- Göz içi iltihapları, üveit geçirenler

- Göze gelen darbedeler(her yaşta geçerlidir, kavga, trafik kazası, sert cisim çarpması)

- Ağır ve uzun göz çalışmaları (sınav gece ve gündüz ağır ders çalışmaları, uzun süre okuma, kuran ve roman gibi.,)

- Yorgunluk (nöbette kalan kişiler, uzun süreli bilgisayar, cep telefonu ve ekranla uğraşanlar özellikle karanlıkta, aralıksız uzun süre gece ve karanlıkta araba kullanmak.)

- Zayıflamak için diyet programı uygulayanlar

- Çok üzüntü ve ağlamalı günler geçirenler

- Stresli kişilerde

- Çeşitli ilaçlar kullananlar (şeker, tansiyon vs.)

- Ağır hastalık ve ameliyat geçirenler kanser gibi.

- Kovid geçirenler hatta covid aşısından sonra dahi görülebilmektedir.

Uçuşan Cisimler ve Noktalar

Tanımı Klinik Önemi Sebepleri ve Risk Faktörleri Bulguları Testleri ve Tanısı Tedavisi

Uçuşan Cisimler ve Noktalar1 hastalık

Birçok kişinin görme alanında gördüğü hareketli küçük noktacıklara yüzen cisim denir. Sıklıkla duvar ya da gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken görülür.

Yüzen cisimler vitre içindeki küçük jel kümeleridir. Gözün önünde gibi görünseler de aslında gözün içindeki sıvıda yüzmekte olup retina tarafından gölge olarak görülür.

Gözün içini dolduran vitreus jeli bazen retinayı çeker. Bu çekme gerçekte bir ışık olmadığı halde ışık çakmaları ya da ışık çizgileri görmeye sebep olur. Işık çakmaları aynı şimşek çakmalarına benzer. Vitreus jelinin retinayı çektiği zamanlarda gerçekleşir.

Yüzen cisimler ya da ışık çakmaları genellikle ciddi bir göz problemini göstermez.

Eğer çok sayıda olursa ya da belli bir zaman içinde daha kötüleşirse, göz doktoru tarafından retinayı ve vitreyi dikkatlice incelenmesi gerekir.

İnsanlar orta yaşa geldiğinde yüzne noktalar daha yaygınlaşır. Yaşlandıkça vitre jeli gözün içinde yoğunlaşmaya, büzüşmeye veya kümelenmeye başlar. Vitre jeli gözün arka duvarından ayrılarak vitre dekolmanı başlangıcına sebep olur. Bu yüzen noktaların yaygın sebebidir.

Miyoplarda, katarakt ameliyatı olmuşlarda, gözü için laser tedavisi görmüş kişilerde, göz içi iltihaplanması olanlarda arka vitre dekolmanına sık rastlanır.

Yaşlandıkça ışık çakmaları sık yaşanır. Bu patlamalar haftalar ya da aylarca görünüp kaybolabilir. Eğer gözünüzde ani ışık patlamaları olursa retinanız yırtılmadan göz doktoruna muayene olmakta büyük fayda vardır.

Uçuşan Cisimler ve Noktalar2 hastalık Yüzen noktalar, benekler, bulutlar, noktalar, halkalar, çizgiler ya da örümcek ağı gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu noktalar sıklıkla göküyüzü ya da duvar gibi düz bir arka zemine bakarken görülür.Göz jelindeki küme ya da kitleler gözün arkasında görmeyi sağlayan retinada gölgelenmeler yapar.

Işık çakmaları ışık patlamalarına ya da şimşek çakmasına benzer. Haftalar boyunca kaybolup tekrar görülür ve yaşlanmayla birlikte daha sık gerçekleşir.

Bazı kişiler her iki gözde 10 ile 20 dakika süren ışık çakışmalar yaşar. Bu tip patlamalara genellikle beyin damarlarındaki bir tür spazm sonucu oluşan migren sebep olur.

Direkt ya da indirekt oftalmoskopi yöntemi ile dilate olmuş göz bebeklerinden vitre ve retina bölgesi geniş alanda incelenir.

Göz bebekleri büyültüldüğünde muayene olan kişiye yardımcı olacak birisine ihtiyaç duyulabilir.

Yüzen noktalar ciddi bir problem olan retina yırtığının bir belirtisi olabilir. Eğer retina yırtığı tedavi edilmezse, retina gözün arkasından dekole olabilir. Dekole olmuş retinanın tek tedavisi cerrahi müdaheledir.

Rengi açılan ya da zamanla daha az tedirgin eden diğer yüzen noktalar zararsızdır, tedavi gerektirmez. Yüzen noktaların ortadan kaldırılmasında neredeyse hiç cerrahi müdahale gerekmez.

Geçmiş yıllarda aralarda yüzen noktalar gördüyseniz ve son zamanlarda yenilerini fark ettiyseniz bir göz doktoruna muayene olmanız gerekir.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası