kuranı kerimin ilk ayeti hangisidir / Kuran ı kerimin ilk inen ayetleri Nedir? Kuran ı kerimin ilk inen ayetleri Ne demek? - funduszeue.info

Kuranı Kerimin Ilk Ayeti Hangisidir

kuranı kerimin ilk ayeti hangisidir

Kur'an-ı Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı

Alak Suresi - . Ayet Tefsiri

Ayet


  • اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖي خَلَقَۚ

    ﴿١﴾

  • خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍۚ

    ﴿٢﴾

  • اِقْرَأْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُۙ

    ﴿٣﴾

  • اَلَّذٖي عَلَّمَ بِالْقَلَمِۙ

    ﴿٤﴾

  • عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْؕ

    ﴿٥﴾

Meal (Kur'an Yolu)


﴾1﴿

Yaratan rabbinin adıyla oku!

﴾2﴿

O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır.

﴾﴿

Oku! Kalemle (yazmayı) &#;ğreten, (b&#;ylece) insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir.

Tefsir (Kur'an Yolu)


Nüzûlü” bölümünde açıklandığı üzere bu âyetler Hz. Peygamber’e inen ilk vahiy olup ona ve onun şahsında bütün müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve bilmenin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu gösterdiği şeklinde yorumlanır. Kur’an’ın, canlılar arasında insanın farklı ve üstün yerini onun öğrenme özelliği ile tanımlaması son derece anlamlıdır (ayrıca bk. Bakara 2/31). Âyette Hz. Peygamber’e emredilen okumanın konusu belirtilmemiştir; çünkü başta kendisine indirilen vahiy ve kozmik evrendeki âyetler olmak üzere, okunması yani üzerinde inceleme yapıp zihin yorarak hakkında bilgi edinilmesi, ders ve ibret alınması, iyi ve faydalı sonuçlar üretilmesi gereken her şeyi tanıması, hakikatini anlayıp kavraması istenmektedir. Kuşku yok ki en başta yaratanı tanımak, dinin de ilmin de temel gayesidir. Bu sebeple “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak Hz. Peygamber’in okuma faaliyetine veya herhangi bir işe, başka varlıkların adıyla değil, yaratan rabbinin adıyla başlaması ve O’ndan yardım istemesi emredilmiştir. Âyete “Yaratan rabbinin adına oku!” şeklinde de mâna verilebilir. Sonuçta okumanın (veya herhangi bir faaliyetin) Allah’ın adıyla, Allah için ve Allah adına yapılması emredilmiştir. Âyette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır. Çünkü hem insandaki okuma yeteneği ve imkânını hem de onun okuduğu, incelediği, anlamaya ve kavramaya çalıştığı objeleri, nesneleri yaratan Allah’tır. İnsan, bilgi edinme sürecinde Allah’ın verdiği imkân ve yetenekleri kullanmakta, O’nun yarattığı şartlarda ve onun yarattığı varlıklar üzerinde inceleme ve araştırmalar yapmaktadır. Durum böyle iken, yani O’nun yarattığı yeteneklerle O’nun yarattığı varlık âlemini incelerken, bütün bu lütufları görmezlikten gelerek Allah’a şükretmemek, O’nu tanımamak, üstelik bunu bilim adına yapmak büyük bir nankörlüktür.

Sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, pıhtılaşmış kan, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır. Âyetler insanın kâmil bir varlık haline gelmesi için önce yaratanı, sonra da yaratılanı yani kendisini ve evreni tanımasının gerekli olduğunu gösterir (insanın yaratılış safhaları hakkında bk. Hac 22/5; Mü’minûn 23/14).

Nüzûlü” bölümünde anlatıldığı üzere Cebrâil Hz. Peygamber’e “oku” dediğinde o okuma işinin okuma yazma bilenler tarafından yapılabileceğini düşünerek “Ben okuma bilmem” demişti. İşte 3. âyet, bir bakıma Resûl-i Ekrem’in bu dolaylı özür beyanına bir cevap olmaktadır. Buna göre Allah’ın keremi sonsuzdur; O, insanı “alak”tan yaratıp mükemmel bir varlık haline getiren ve peygamberlik gibi yüce bir makama kadar erdiren kudretiyle, dilediği kullarına normal yollardan, yani kalemi ve diğer bilgi malzemesini kullanarak bir hocadan bilgi almasını sağlayarak okumayı öğretir, ama O, kullarından dilediğine, bir öğretici ve öğrenim aracılığı olmadan bilgi öğretmeye de kadirdir.

4 ve 5. âyetlerde kalemin önemi vurgulanmıştır; çünkü “kalem” kelimesiyle anılan yazma araçlarında sayılamayacak kadar çok ve büyük faydalar vardır. Kalem vasıtasıyla ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kaydedilmiş, öncekilerle ilgili haberler, bilgiler zaptedilmiş; kalem sayesinde insanlar bilgilerini yazıya, kitaba dönüştürüp başkalarına aktarmış, kalıcı hale getirebilmiş; Allah tarafından indirilmiş olan kutsal kitaplar yine bu araçla yazılmıştır. Kısaca uygarlıklar kalem sayesinde süreklilik kazanmış, kuşaktan kuşağa aktarılmış; Allah kalem vasıtasıyla insana bilmediklerini öğreterek onu cehalet karanlığından kurtarmış, ilmin aydınlığına kavuşturmuştur. Burada “kalem” kelimesinin, –işlevi ve amacı dikkate alındığında– bilinen kalemden bilgisayara kadar bütün okuma, yazma ve bilgi alıp verme araçlarını kapsadığını da belirtmek gerekir.


Kaynak :Kur'an Yolu Tefsiri  Cilt:5 Sayfa

Kur'an-ı Kerim Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim Portalında Kur'an hakkında istediğiniz biligilere ulaşabileceksiniz

Bağlantılar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Uygulamalar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Kuranı Kerimin İlk ve son inen ayetler hangileridir konusunda birden fazla görüş vardır. Sahih olan görüşe göre, ilk inen âyetler Alak sûresinin ilk beş âyetidir. Bu ayetler şu şekildedir;

Alak Suresinin ilk 5 ayeti okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim
1- İkra’ bismi rabbikelleziy halak
2- Halekal’insane min ‘alak
3- Ikra’ ve rabbükel’ekrem
4- Elleziy ‘alleme bilkalem
5- Allemel’insanema lem ya’lem

Alak Suresinin ilk 5 ayeti anlamı

Rahman ve Rahim Olan Allah&#;ın Adıyla
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2- O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.
3- Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir.
4- O Rab ki kalemle [yazmayı] öğretti.
5- İnsana bilmedikleri şeyi öğretti.

Kuranı Kerimin son inen ayetler hakkında görüş birliği yoktur. Bakara sûresinin ve , Nisâ sûresinin , Tevbe sûresinin , Nâs sûresinin ve Mâide sûresinin 3. âyetlerinin son inen âyetler olduğu söylenmektedir. Yani son inen âyet hakkında ihtilâflar vardır:

1.&#;Bugün sizin için dininizi ikmal ettim.&#; ayeti son nâzil olandır, diyenler var. Bu Arefede vedâ haccında nâzil oldu. Süddî der ki: &#;Bundan sonra helâl ve harama dair nâzil olmamıştır.&#;

Resulullah (s.a.v)&#;ın Veda Haccında Mâide Suresi&#;ni okuyup şöyle dediği ri­vayet edilmektedir:

&#;Ey insanlar! Şüphesiz ki Mâide Suresi en son nazil olan buyruklardandır. O bakımdan o surede helâl kılınmış şeyleri helâl, haram kı­lınmış şeyleri de haram biliniz.&#;

Ahmed, Tirmizî, Hâkim ve Beyhakî de Abdul­lah b. Ömer&#;in şöyle dediğini rivayet etmektedir: &#;Son nazil olan sureler Mâide ve Feth sureleridir.&#; Yine Ahmed, Nesaî ve sahih olduğunu belirterek Beyhakî Hz. Aişe&#;nin şöyle dediğini rivayet ederler: &#;Maide son nazil olan suredir. O ba­kımdan o surede helâl bulduğunuz şeyi helâl diye kabul ediniz, haram buldu­ğunuzu da haram biliniz.&#; (Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 3/)

2.&#;Allah&#;a döneceğiniz o günden sakının.&#;(Bakara, 2/) son inen âyet budur. Bundan sonra Resulûllah dokuz veya yedi gün yaşadı. Ashab bundan acı haberin yaklaştığını anladı.

3. Son inen sûre &#;İza cae Nasrullahi Vel-feth&#; Nasr süresidir. İbni Abbas &#;En son inen ayet riba, (faiz) ayetidir. En son inen sure, &#;İza cae Nasrullahi Vel-feth dedi.&#;

4. Berâ&#;nın sonu, Bakara&#;nın sonu, diye de rivayetler vardır. &#;El-yevme ekmeltü&#; ayeti Hiccetül-Veda&#;da arefe günü nâzil olduğuna göre son denemez. Meğer ki kemal-i dine dair son âyet denilsin. Süddî&#;nin dediği gibi, ondan sonra haram ve helâla dair nâzil olmasa da vaaz ve irşada dair nâzil olanlar vardır, Nasr Suresi gibi. Demek son nâzil olan derken de söz rastgele değil, mukayyettir.

İbni Abbas&#;tan gelen diğer bir rivayete göre «En son inen ayet, «vettaku yevmen, yani öyle bir günden   sakınınız ki o günde Allah&#;a döndürülmüş olacaksınız» (Bakara, 2/) manasını ifade eden ayet­tir.» El-Bağavi, «Haccet ul Veda yılında «Senden fetva isterler» diye başlayan En Nisa Sûresi&#;nin son âyeti (yani kelale âyeti) nazil oldu. Ve bu ayete «yaz ayeti» denildi. Sonra Cenab-ı Peygamber (asv), Arefede vakfe­de iken «Bugün size dininizi ikmal ettim» ayeti nazil oldu. Cenab-ı Peygamber bu ayetten sonra (81) seksen bir gün yaşadı. Ondan sonra da «Öyle bir günden sakınınız ki o günde Allah&#;a döndürüleceksiniz» ayeti nazil oldu. (bk. Lübabut-Te&#;vil Amire İstanbul)  İbni Ebi Hatim Said bin Cübeyr&#;den rivayet etti: «Bu ayet, bü­tün Kur&#;an&#;ın en son nazil olan ayetidir. Bu ayetin nüzulünden dokuz gece sonra, pazartesi günü, Rebiulevvelin on ikinci günü, Resûlüllah vefat etti.(Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, Arslan Yayınları: 3/)

Görüldüğü gibi, son inen ayet hakkında görüşler farklıdır. Kemali dine dair, ribaya, helâl ve harama, feraiza ait, kıssa ve haberler hakkında son şudur, demişlerdir. Söz mutlak değil, mukayyettir. Böylece zahiren muhalif görünen rivayetlerin arasını telif ve tevfik mümkündür. Herkesin ilk veya son derken gözettiği bir husus ve cihet vardır.

huzurdini

Kuran-ı Kerimin ilk inen ayetleri

Alak, insanın yaratılış safhalarından olan aşılanmış yumurtayı ifade eder. Bu sureye "İkra suresi" de denir. Mekke'de inmiştir; 19 ayettir. İlk 5 ayeti, Kur'an'ın ilk inen ayetleridir.

Bu surede okumanın, öğrenmenin üstünlüğü, insanın yaratılışı, kalemin özelliği, bunların insana Allah'ın ihsanı olduğu, insanın bunları düşünmesi, Rabbine itaat etmesi gerektiği, aksi halde azaba duçar olacağı anlatılır. Alak süresinin ilk ayetleri, muhteva bakımından da vahyin başlamasıyla uyumluluk sağlamaktadır.

Metafizik alemle bağlantı sırasında gelen ilk emir “Oku” dur. Bu yeni bir başlangıçtır. Okuma yazma bilmeyen bir Resul’ün, Ekrem olan Rabb’inin adıyla okumaya başlamasıdır. Artık onun önünde seneler boyunca okuyacağı, tebliğ edeceği bir süreç vardır. Bu ayetlerde, Allah’ın yüce kudreti, yaratması gözler önüne serilmekte, Ekrem olan Rabbin, kuluyla ilk bağlantısı kurulmaktadır.

1. Yaratan Rabbinin adıyla oku.

2. O insanı bir kan pıhtısından yarattı.

3. Oku, Rabbin nihayetsiz kerem sahibidir.

4. O Rab ki sizlere kalemle (yazmayı) öğretti.

5. İnsana bilmediğini o öğretti.

Kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

Kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

Kayıtsız Üye
Kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir kuranda inen ilk sure hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

Ercan
İlk inen sure Alak suresidir. İlk beş ayeti vahyolunmuştur.


Cevap: kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

Kayıtsız Üye
İlk Sure Alak suresidir.


Cevap: kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

HAFIZ
ilk inen ayetler alak suresi ilk 5 ayettir ancak bütün halinde inen ilk sure fathihadır. bu yüzden kuranı kerim fatiha suresi ile başlar.


Kayıtsız Üye
kuranın ilk suresi hangisidir?


Kayıtsız Üye
Üstte arkadaşımız cevabını vermis tekrardan okursanız bulursunuz.


ilk inen sure, ilk sure hangisidir, kuranda ilk inen sure

Bu kategoride yer alan İhlas suresi bize neyi anlatır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası