5w30 nedir / MOTOR YAĞLARI VE KATKILAR - Goodyear Oto Aksesuar

5w30 Nedir

5w30 nedir

Motor Yağlarında W Anlamı Nedir?

Motor yağı viskozitesi

Motor yağı viskozitesi, yağın belirli bir sıcaklıkta ne kadar kolay döküldüğünü ifade eder. İnce yağlar daha düşük viskoziteye sahiptir ve daha yüksek viskoziteye sahip daha kalın yağlara göre düşük sıcaklıklarda daha kolay dökülür. İnce yağlar, motorlarda sürtünmeyi azaltır ve soğuk havalarda motorların daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Kalın yağlar, yüksek sıcaklıklarda ve yüklerde film mukavemetini ve yağ basıncını korumada daha iyidir.

Motor yağı viskozitesinin ölçülmesi

Otomotiv Mühendisleri Derneği, hem motor (motor yağı dereceleri) hem de şanzıman yağları için bir ölçek geliştirdi.

Viskozite, "XW-XX" ortak sınıflandırması kullanılarak belirtilir. "W" (kış) öncesindeki sayı, petrolün akışını (viskoziteyi) sıfır derece Fahrenheit (-17.8 Santigrat) olarak derecelendirir. Sayı ne kadar düşükse, soğuk havalarda yağ o kadar az kalınlaşır.

"XW" işaretinden sonraki sayılar 100 santigrat derece viskoziteyi gösterir ve yağın yüksek sıcaklıklarda incelmeye karşı direncini temsil eder.

Örneğin, 5W-30 dereceli yağ, soğuk havalarda 10W-30 dereceli yağdan daha az kalınlaşır. 5W-30 dereceli yağ, 5W-40 dereceli yağlara kıyasla yüksek sıcaklıklarda daha hızlı incelir.

Kış aylarında ve daha soğuk bölgelerde kullanılan otomobiller için motorunuz, düşük kış viskoziteli yağ kullanmaktan fayda sağlayacaktır. Yaz aylarında ve daha sıcak bölgelerde, motorunuz 100 santigrat derecede daha yüksek viskoziteli yağdan daha fazla yararlanacaktır.

Yağları karşılaştırırken, aracın kullanılacağı yeri hesaba katmak önemlidir. Düşük sıcaklıklarda kalınlaşmaya daha az meyilli olan ince yağlar, kışın motorunuzu daha hızlı çalıştırmanıza yardımcı olurken, sıcak sıcaklıklarda incelmeye daha az eğilimli olan kalın yağlar, motorunuzun yazın daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Sonuç olarak, daha soğuk iklimler için 0W-20 ve 5W-30 yağları geliştirilirken, daha sıcak iklimler göz önünde bulundurularak 15W-40 ve 20W-50 yağları geliştirilmiştir.

5 30 Motor Yağı Hangi Araçlarda Kullanılır? 5 30 Yağ Hangi Arabalarda Nasıl Ve Ne Zaman Kullanılır

Haberin Devamı

5W30 yağları çok geniş bir sıcaklık aralığına sahip olup oldukça yaygın kullanılan yağlardan biridir. Bununla birlikte benzinli ve dizel motorlarda kullanılabilmektedir. 

5 30 Motor Yağı Hangi Araçlarda Kullanılır?

 Halk arasında 5 30 diye tabir edilen 5W30 motor yağındaki ''W'' harfi kış anlamına gelip bu harften önceki sayının düşük sıcaklıklarda yağın kalınlığını ifade eder. W harfinden sonraki sayı ise motorun çalışır durumdayken ki yağın kalınlık derecesini ifade etmektedir. 

 Bununla birlikte 5W30 motor yağları hafif hizmet tipi dizel ve benzinli motorlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. 

5 30 Yağ Hangi Arabalarda Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

 Kişinin her zaman için aracı için en uygun motor yağını kullanması araç için önem arz etmektedir. Bununla beraber 5W30 motor yağları -30 dereceye kadar soğuk ve 35 dereceye kadar sıcak havalarda rahatlıkla çalışabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Bunun yanı sıra 5W30 yağ soğuk iklim bölgelerinde bulunan otomobiller için oldukça idealdir. Yüksek mevsimsel sıcaklıkların değişebildiği bölgelerdeki tüm araçlarda da kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Viskozite kelimesi İngilizce “Viscosity” kelimesinden gelmektedir. Visco kelimesi Türkçeye “Akma” olarak Viscosity ise “Akmazlık” olarak çevirilebilir. Temel olarak bir akışkanın katmanları arasında oluşan iç sürtünme sonucu akışı engelleyen direnç olarak da açıklayabiliriz.

Viskozite ne kadar yüksek olursa akışkan yoğun ve koyu bir kıvama sahiptir. Katsayı ne kadar düşükse akışkan o kadar cıvık yani ince bir kıvama sahiptir. Ayrıca belli bir mesafeden yere dökülen akışkan ne kadar çok sıçrama yaparsa viskozite değeri o kadar düşüktür.

2 farklı akışkan madde üzerinden örnek verelim; Suyun viskozite değeri oldukça düşüktür ve cıvık bir yapısı olduğu söylenebilir. Ayrıca belli bir mesafeden yere döküldüğü zaman etrafa çok fazla sıçrar. Bal ise koyu bir kıvama sahiptir ve belli bir mesafeden yere dökülürse etrafa sıçramaz.

Temel olarak motor yağları türüne ve motor yağı viskozitesi endeksine göre ikiye ayrılmaktadır.

motor yağı viskozitesi

Motor Yağı Viskozitesi Endeksine Göre Motor Yağları

Bir çok farklı çeşit motor yağı vardır. Bu yağların kullanım amaçlarına göre farklı viskozite değerleri mevcuttur. Bazı yağlar oldukça düşük viskoziteye sahipken bazıları ise daha yüksek değere sahiptir. Bu viskozite değerleri motor yağı kutusunun üzerinde yazılıdır. 0W-30 dan başlayıp 10W değerine kadar gider. Burada belirtmemiz gereken aracın bulunduğu yerin iklim koşullarına göre ve aracın türüne göre farklı viskozitede yağ seçilmesi gerektiğidir.

Motor yağları ortam sıcaklığı düştüğünde kalınlaşır, sıcaklık yükseldikçe incelir. Özellikle araba uzun süre çalışmadığında motor yağı karterde toplanır ve motorda pek fazla yağ kalmaz. Araç çalıştırılınca yağsız parçalar sürtünür ve aşınma meydana gelir. Bu nedenle motor yağının hızlıca pompalanması gerekir.

motor yağı

Kışın -20C derecede inceliğini koruyabilen düşük motor yağı viskozitesi endeksine sahip bir yağ en kısa zamanda motor parçalarına gönderilirken yüksek viskozite endeksine sahip bir yağı bu parçalara göndermek çok daha zordur. Bu nedenle de motorda aşınmalar üst düzeyde gerçekleşebilir.

Motor yağında belirtilen W harfi, Winter yani Kış kelimesini ifade eder. Özetleyecek olursak, yağın düşük sıcaklıkta ne kadar ince kalabileceğini gösterir. Ülkemizin iklimi farklı sıcaklıklara sahiptir. Bu yüzden mevsim koşullarına göre yağ seçmek önemlidir. Bir diğer yandan farklı viskozite değerine sahip yağlar ülkemizde satılmaktadır. Güncel ve binek otomobillerde genellikle 5W-30 değerine sahip yağlar kullanılmaktadır. Aşağıdaki tablomuzda farklı viskoziteye sahip yağların hangi sıcaklıklarda kullanılabileceğini görebilirsiniz.

Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Motor Yağının Numaralarının Anlamı Nedir?

Herkesin bildiği ama ne anlama geldiğini merak ettiği konulardan biridir. Motor yağlarında yazılan numaraların ne anlama geldiğini anlatalım istedik.

5W30 Motor Yağı

İlk Sayının ve W Harfinin Anlamı: Otomobillerimizde kullandığımız yağlar dört mevsimlik yağ olarak geçmektedir.

İlk sayının ardından gelen W kış anlamına gelen W (winter'ın kısaltması) gelir.

İlk sayı (örneğimizdeki 5) yağın soğuktaki akışkanlığını tanımlar. Yani düşük sıcaklıklar altındaki yağın akışkanlığını temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar akışkan ve ince olacaktır.

İkinci Sayının Anlamı: W'den sonra gelen ikinci sayı, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ akışkanlığını temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın ve az akışkan olacaktır.

5W40 ile 5W30 Yağın Karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olsak 5W40 yağ, 5W30 yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacakken sıcak havalarda 5W30 yağa göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir. Aynı şekilde 0W20 yağ da 5W30 yağa göre daha ince olacaktır.

Piyasada genelde ince yağların daha iyi olduğu söylentisi dolaşır bu yanlıştır. Yüksek performanslı birçok araç da 10W60 gibi kalın bir yağ kullanılmaktadır. Piyasadaki en iyi yağın arabanız için uygun viskozitedeki yağ olduğunu unutmayın. Motoru yıpranmış ve 10 yaşına yaklaşmış bir araca 10W40 yağ kullanılması gerekebilirken yeni model partikül filtreli dizel bir araca partiküllü 5W30 motor yağı kullanılası güzel bir örnek olabilir.

Günümüz koşullarında üretilen araç yağları 10.000 - 15.000 kilometrelerde veya yılda bir kere değiştirilmek üzere optimize edilmektedir. Bu sınırlara yaklaşan yağlar genelde kirlenip viskozitesi azaldığı için bu periyotlar tavsiye edilmektedir.






nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası