ankara kalesi yol tarifi / Ankara Altındağ Kale Akyurt Ankara Arası Kaç Km Yol Tarifi

Ankara Kalesi Yol Tarifi

ankara kalesi yol tarifi

Ankara Kalesi Harita Ve Konumu

Ankara Kalesi Hakkında Bilgi


Yol Tarifi Alın, Konumu

 

          Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

 

          Tarihi Kale tarih içinde çeşitli dönemler yaşamıştır. MÖ 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya'yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracalla MÖ 'de kalenin surlarını onarttı. MÖ - arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yüzyılın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. Bizans döneminde İmparator II. Justinianos MS 'de dış kaleyi yaptırmıştır, İmparator III. Leon 'da kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir. Bunun ardından İmparator I. Nikiforos 'te, İmparator I. Basileios 'da bu kaleyi onarmıştır. Kale yılında Selçukluların eline geçmiştir. yılında Haçlılarca ele geçirilen kale yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. I. Alâeddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 'da ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde 'de Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.

 

          Kalenin yerden yüksekliği m'dir. Tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık m²'lik bir yer kaplar. 14–16 m yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır. Dış surları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık m, batı-doğu doğrultusunda ise m. boyunca uzanır. İç kalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler. Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur. Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu,batı ve güney duvarları boyunca 15–20 m'de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur.

 

Ankara Kalesi Altındağ Tarihi,tarihçesi hakında bilgi. nerede? ne zaman kim tarafından yapıldı? kimler yaptı?
Konumu, harita, ulaşım, yol tarifi, nasıl gidilir? gezilecek tarihi yerler, fotoğraflar.


Tarihi,Tarihçesi Hakkında Kısaca Bilgiler,Nerede,Konumu,Harita,Ulaşım,Yol Tarifi,Nasıl gidilir,Fotoğrafları,Resimleri,Mimari Özellikleri,Turist Gezi Rehberi,Kim Yaptı Yaptırdı,Ne Zaman Yapıldı,Kimin Eseri,Yapılış Tarihi,Hikayesi,Efsanesi,Efsaneleri,Rivayeti,İçi,Etrafı,Gezilecek Yerler,Ankara,Ankara Kalesi

Facebook'ta Paylaş

Ankara Kalesi resmi, tarihi, efsanesi. Ankara Kalesine nasıl gidilir Ankara Haber

Ankara’ya hâkim bir tepenin üzerinde kurulmuş olan ve zaman içinde kentin simgesi haline gelen Ankara Kalesi’nin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

MÖ II. yüzyılda Galatlar zamanında var olduğu bilinen kale, Romalılar döneminde onarım görmüştür. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları büyük bir olasılıkla VII. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir.

Arap saldırıları sırasında çok tahrip olan kalenin surları IX. yüzyılda Bizanslılar tarafından yeniden onarılmıştır. Dış surların ne zaman eklendiği kesin olarak saptanamamıştır. yılında Selçukluların eline geçmiş, Osmanlılar

döneminde çeşitli onarımlar görmüş, son yıllarda yapılan yenileme çalışmalarıyla sağlamlaştırılmıştır.

Dış kalede dörtgen şeklinde 20 kule, batıda “ Dış Kale Kapısı” ve güneyde “Hisar Kapısı” olmak üzere iki kapısı vardır. Hisar Kapısı’nın üzerinde İlhanlılar dönemine ait tarihli Farsça bir yazıt bulunmaktadır.

Şekil olarak dikdörtgeni andıran içi kale, kısmen Ankara taşı, kısmen de karışık malzemeden yapılmıştır. İç Kale, yükseklikleri 14–16 metre arasında değişen beşgen şeklinde 42 kuleden oluşmaktadır. Kale içindeki XVII. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan Ankara Evleri ve Alâeddin Camisi halen ayaktadır.

ankara kalesi manzarası, ankara kalesi drone, ankara kalesi üstten görünüm
Ankara Kalesi Tarihi

Kale tarih içinde çeşitli dönemler yaşamıştır. MÖ 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya’yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracalla MÖ ’de kalenin surlarını onarttı. MÖ – arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yüzyılın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. Bizans döneminde İmparator II. Justinianos MS ’de dış kaleyi yaptırmıştır,[2] İmparator III. Leon ’ta kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir. Bunun ardından İmparator I. Nikiforos ’te, İmparator I. Basileios ’da bu kaleyi onarmıştır. Kale yılında Selçukluların eline geçmiştir.[2]  yılında Haçlılarca ele geçirilen kale yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. I. Alâeddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, ’da ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde ’de Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.

ankara kalesi dolunay resmi,

Ankara Kalesi Mimarisi Resimleri

Kalenin yerden yüksekliği m’dir. Tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20’ye yakın kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık  m²’lik bir yer kaplar. 14–16 m yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır.[3] Dış surları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık m, batı-doğu doğrultusunda ise m. boyunca uzanır. İç kalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler. Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur. Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu, batı ve güney duvarları boyunca 15–20 m’de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur. Dış kale ile iç kale, doğuda Doğukalesi’nde batıda hatip çayına bakan yamaçta birleşir. İç kale’nin güneydoğu köşesinde ise kalenin en yüksek yeri olan Akkale yer alır. Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Kapı üzerinde bir de İlhanlılar’a ait kitabe bulunur. Kuzeybatı kısmında Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. 8 ve 9. yüzyılda kent istilalara uğrayınca, kaleyi hızla onarmak için, o sıralarda yıkıntı halinde olan Roma anıtlarının mermer blokları, sütun başlıkları, su yollarının mermer olukları kullanılmıştır. Kale yapısında rastlanan heykel, lahit, sütun başlıkları kalenin yapımı ve onarımında etrafta bulunan malzemelerden yararlanıldığını göstermektedir.

İlin sembollerinden biri  olan Ankara Kalesi’nin tarihi, kent tarihi kadar eskidir. Galatlar’ın Ankara’ya yerleşmesi sırasında var olan ve Romalılar döneminde onarım gören kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları, 7.yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Bizans saldırıları sırasında tahribata uğramış ve 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından yeniden onarılmıştır. Dış surların ne zaman eklendiği kesin olarak saptanamamıştır. Malazgirt Savaşı’ndan iki yıl sonra Selçuklular bölgeye hakim olmuşlardır. Bu dönemde kale onarılıp genişletilmiştir. Kurulduğu tepenin yanında akan Hatip Çayı, Bent Deresi’nden m yüksektedir. Kalenin 20’den fazla kulesi vardır. Dış kale Ankara’yı bir yürek şeklinde çevirir. Dört katlı olan iç kale kısmen Ankara Taşı’ndan, kısmen de toplama taşlardan yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı olup, birisi Dış Kapı diğeri de Hisar Kapısı adını alır. Bu kapı üzerinde İlhanlılar’a ait bir kitabe yer alır. İç kale yükseklikleri m arasında değişen beşgen şekilli 42 kuleden oluşur. Kuzeybatı kısmında Selçuklu hükümdarının yaptırdığı onarımları gösteren bir yazıt bulunmaktadır. Bugün kale içinde Osmanlı Ankara’sından kalan çok sayıda ev bulunmaktadır. Bunların bazıları onarılarak lokanta, dükkan vb. olarak kullanılmaktadır.

Ankara Haber, son dakika Ankara haberleri

ANKARA KALESİNE NASIL GİDİLİR

Ankara kalesi yol tarifi

Ankara Kalesi Ankara’nın Altındağ ilçesinde Ulus semtinde bulunmaktadır.

Kızılay’dan Ankara Kalesine nasıl gidilir

Kızılay-Batıkent metrosuyla Ulus durağında inerek Ulus Çarşısı çıkışından çıkınız. 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Çankaya’dan Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • Dikmen Caddesi üzerinden geliyorsanız  veya Oran tarafından geliyorsanız İlker Caddesi üzerinden geliyorsanız  veya  numaralı belediye otobüsüne binerek Ulus Çarşısı durağında inerek Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinden 15 dakikalık bir yürüyüş ile Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Mamak’tan Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • Kayaş tarafından geliyorsanız Ege MahallesiDoğukent taraflarından geliyorsanız  veya Abidinpaşa, Akdere taraflarından geliyorsanız  numaralı otobüslerden birini kullanarak Anafartalar durağında inerek 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Gölbaşı’ndan Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • Gölbaşı’ndan  veya  numaralı otobüse binerek Ulus Çarşısı durağında inerek Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinden 15 dakikalık bir yürüyüş ile Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Keçiören’den Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • EtlikAşağı Eğlence taraflarından geliyorsanız Kızılay yönüne giden Bağlum taraflarından geliyorsanı  numaralı otobüse binerek Ulus durağında inerek Anafartalar Caddesi üzerinde 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Yenimahalle’den Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • BatıkentDemetevler taraflarından geliyorsanız Batıkent-Kızılay metrosuyla Ulus durağında inerek Ulus Çarşısı çıkışından çıkarak 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşablirsiniz.
  • ÇayyoluÜmitköy taraflarından geliyorsanız Çayyolu-Kızılay metrosuyla Kızılay durağında inerek buradan  numaralı otobüslerden birine binerek Anafartalar durağında indiğinizde 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Sincan’dan Ankara Kalesine nasıl gidilir

  • Kayaş-Sincan banliyösüne binerek Sıhhıye durağında inip burada  numaralı otobüslerden birine aktarma yaparak Anafartalar durağında inerek 15 dakikalık bir yürüyüşle Ankara Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası