islami ilimler fakültesi nedir / İslami İlimler Programı Bulunan Tüm Üniversiteler | YÖK Lisans Atlası

Islami Ilimler Fakültesi Nedir

islami ilimler fakültesi nedir

İslami İlimler mezunları ne iş yapar? İslami İlimler bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

&#;slami &#;limler bölümü okuyanlar lisans mezunu olurlar. Dört y&#;ll&#;k e&#;itimin ard&#;ndan mezun olan &#;slami &#;limler ö&#;rencileri, kamuda oldu&#;u gibi özel sektörde de i&#; bulma imkan&#;na sahiptirler. Ö&#;retmenlik yapma &#;ans&#; da bulunan &#;slami &#;limler mezunlar&#; özel okullarda da e&#;itim verebilmektedir. &#;slami &#;limler ö&#;rencileri hangi dersleri görür?

&#;slami &#;limler mezunlar&#; ne i&#; yapar?

Mezun olduktan sonra hemen bir meslek sahibi olabilmek ö&#;rencilerin üniversite bölüm s&#;ralamas&#; yaparken dikkat ettikleri noktalardan bir tanesi. &#;slami Bilimlerden ba&#;ar&#; ile mezuniyetini tamamlayanlar, e&#;itim süreçlerinde ders içeriklerinde mevcut olan formasyon e&#;itimi sayesinde e&#;itmenlik yapabilirler. Bu do&#;rultuda &#;slam Bilimleri mezunlar&#; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde ö&#;retmenlik ve Kur'an kurslar&#;nda e&#;itmenlik görevi üstlenebilirler. Ayr&#;ca yine mezunlar, camilerde müezzinlik, Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;'nda murakip ve memurluk da yapabilirler.

&#;slami &#;limler mezunlar&#; i&#; imkanlar&#; nelerdir?

&#;slami &#;limler bölümünden mezun olan ki&#;ilerin istihdam alan&#; olarak kendilerine seçtikleri en yayg&#;n kurumlar &#;unlard&#;r; Kur’an kurslar&#;, Diyanet, Camiler. &#;slami &#;limler mezunlar&#;n&#;n kamuda ve özel sektörde çal&#;&#;abilecekleri i&#; olanaklar&#; &#;u &#;ekildedir:

&#;slami &#;limler mezunlar&#;n&#;n kamuda i&#; olanaklar&#;:

Kamu personeli olarak istihdamda kendine yer bulmak isteyen &#;slami Bilimler mezunlar&#;n&#;n, kamu personeli olabilmek için gerekli olan s&#;navlar&#; istenen ba&#;ar&#;yla tamamlamalar&#; gerekmektedir.

&#;slami &#;limler mezunlar&#;n&#;n özel sektörde i&#; olanaklar&#;:

&#;slami &#;lim mezunlar&#; özel sektör istihdam alan&#; olarak özel okullar ya da özel e&#;itim kurslar&#; vard&#;r. Özel okullarda ya da özel e&#;itim kurslar&#;nda müfredatta yeri olan Din Kültürü ve Ahlak dersi alan&#;nda e&#;itmen olabilirler. Lisans dönemlerinde ders müfredatlar&#;nda ald&#;klar&#; formasyon e&#;itimi sayesinde e&#;itmen olmaya hak kazanm&#;&#; durumdad&#;rlar.

&#;slami &#;limler mezunlar&#; nerelerde çal&#;&#;&#;r?

&#;slami &#;limler Bölümü mezunlar&#; edindikleri formasyon e&#;itimi sayesinde e&#;itmenlik, ö&#;retmenlik yapabilirler. Hem kamuda hem özel sektör e&#;itim alanlar&#;n&#;n lise ve ilkö&#;retim kademelerinde ö&#;retmenlik yapabilirler. Lise ve &#;lkö&#;retim kademelerinin ilgili s&#;n&#;flar&#;nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ö&#;retmenli&#;i yapabilme olanaklar&#; vard&#;r.

Yüksek ö&#;retim kurumlar&#;nda da görev alma imkan&#; olan &#;slami &#;limler mezunlar&#;, üniversitelerde, &#;slami &#;limler ö&#;retmeni olarak görev alabilir, akademik kurumlarda, ara&#;t&#;rma merkezlerinde istihdam edilebilirler.

&#;slami &#;limler bölümü nedir?

&#;slam &#;lminin akademik ara&#;t&#;rmalar kapsam&#;nda tüm yönleriyle incelemek isteyen adaylar&#;n ba&#;vurabilece&#;i bir bölümdür. F&#;k&#;h, kelam, hadis gibi &#;slam ö&#;retisini kapsayan ilimler ö&#;retilir.

&#;slami ilimler bölümünün amac&#;, akademik uzmanl&#;k çerçevesinde &#;slam dinini ö&#;renmek, islam dinini ara&#;t&#;rmak, &#;slam uygarl&#;&#;&#;n&#;n geçmi&#;te ya da günümüze kadar ula&#;m&#;&#; ilim ve kültür miras&#;na dair bulgular&#;, &#;slam’&#;n ana kaynaklar&#;na dayanarak akademik çerçevede payla&#;makt&#;r.

&#;slami Bilimler bölümü ayr&#;ca, &#;slam dinine dair ara&#;t&#;rmalar&#; uzman personeller deste&#;iyle gerçekle&#;tirmeyi, mevcut henüz ö&#;rencilik a&#;amas&#;nda olan mezun adaylar&#;na ise ara&#;t&#;rma becerisi kazand&#;r&#;r.

&#;slam bilimlerinin ö&#;renci ve &#;slam dini ara&#;t&#;rma alanlar&#;na akademik katk&#;s&#; kadar diyanet i&#;lerinin geli&#;mesinde sa&#;layacaklar&#; katk&#;lar da amaçlar aras&#;ndad&#;r.

&#;slami &#;limler bölümü e&#;itim süresi kaç y&#;l?

&#;slami &#;limler bölümü, yüksekö&#;retim kurumlar&#;nda gerçekle&#;en yüksek lisans e&#;itimlerinin geneli gibi 4 y&#;l sürmektedir. &#;slam &#;limleri bölümüne ba&#;vuracak, üniversite tercih listesi s&#;ralamas&#;nda &#;slam bilimleri bölümüne yer verecek adaylar&#;n, ilgili üniversitelerin ö&#;renim sürelerini incelemeleri önerilir.

&#;slam bilimleri bölümünün 4 y&#;l kesin lisans e&#;itimi süresi olmakla birlikte kimi üniversitelerde art&#; bir y&#;l haz&#;rl&#;k s&#;n&#;flar&#; da bulunmaktad&#;r. Üniversitelerin kendi e&#;itim müfredat&#;na göre karar verdikleri haz&#;rl&#;k s&#;n&#;f&#;n&#;n mevcudiyetine aday ö&#;renciler ilgili üniversitelerin web sitelerinden ö&#;renebilirler. Haz&#;rl&#;k s&#;n&#;f&#; bulunan üniversitelerde &#;slami &#;limler bölümü ö&#;rencileri dört art&#; bir y&#;lla &#;eklinde, toplamda 5 y&#;l e&#;itim al&#;rlar.

islami-ilimler

&#;slami &#;limler bölümü dersleri

Üniversitelerin &#;slam ilimleri bölümü için sahip olmalar&#; gereken,
&#;slam &#;liminin akademik anlamda incelenmesi zorunlu dersleri ortakt&#;r. Bu ortak zorunlu dersler için &#;unlar s&#;ralanabilir;

  • Kur’an Okuma ve Tecvid
  • Arapça Dil Bilgisi
  • Arapça Okuma ve Anlama
  • Tefsir Tarihi
  • Arapça Yaz&#;l&#; Anlat&#;m
  • &#;slam &#;nanç Esaslar&#;
  • Hadis Tarihi
  • Tefsir Usulü
  • Hadis Usulü
  • Osmanl&#; Türkçesi
  • Pratik Arapça
  • &#;slam Tarihi
  • &#;slam Hukuku
  • Din Sosyolojisi
  • Tefsir
  • Türk &#;slam Edebiyat&#;
  • Kelam
  • Felsefe
  • &#;slam Mezhepleri Tarihi
  • Ö&#;retim &#;lke ve Yöntemleri

Ancak bu derslerin d&#;&#;&#;nda seçmeli ve ilgili üniversitenin kendi müfredat&#;na dahil etti&#;i zorunlu ba&#;ka dersler de bulunabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

İslami İlimler Bölümü

İnanç ve ibadetlerle ilgili öğrenilmesi gereken hususlara ilim denir. İslâmi ilimler, akli ve nakli ilimler olarak ikiye ayrılır. Nakli ilimler insanların akıllarının üstünde olup bunlar tefsir, hadis, kelam, fıkıh gibi belirlenmiş Usul’leri ve Tasavvuf gibi ilimlere verilen addır.  Bunlara aynı zamanda  “Din Bilgileri” de denmektedir. Bunlardan Akaid, Fıkıh ve Tasavvuf yani ahlak ilimlerini, ihtiyaç duyulduğu kadar öğrenmek önemlidir. Akli ilimler ise akıl incelenebilen ve tecrübe edilerek elde edilen ilimlerdir. Nakli ilimlerin anlaşılmasına ve uygulanmasına da yardımcı olur.

 İslami ilimler, İslâm medeniyetinin siyasî ve sosyal tarihi kadar ilim ve düşünceye ait tüm birikimin özümsenmesini ve doğru bir şekilde aktarılmasını hedefler. Üniversitelerde lisans bölümü olarak karşımıza çıkan islami ilimler, çok tercih edilen bölümler arasındadır.

İslami İlimler Bölümü Nedir?

İslami İlimler bölümü ülkemizde bilinirliği oldukça yüksek olan bölümler arasındadır. İslami İlimler bölümü lisans eğitimine katılan öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konuları detaylıca öğretmeyi hedeflemektedir. Eğitim yaşamlarındaki kazanımlarını gelecek meslek yaşamlarında en iyi şekilde kullanabilecekleri bir eğitim anlayışı sunar. İslam toplumlarının hâlini ve istikbalini ilgilendiren her konuda doğru bilgiyi üretecek ve aktaracak yetkinlikte İslam alimi adayları yetiştirmek temel amaçtır.

Eğitim kurumlarındaki öğretim kadrosunun neredeyse tamamı uluslararası tecrübeye sahip ve alanlarında uzman kişilerdir. Bölüm ilmi araştırılmalar yapılmasına önem verir. İslami ilimler bölümü üniversitelerde 4 yıllık lisans bölümü olarak karşımıza çıkıyor. Bölümü başarıyla tamamlayabilmek için kredi olan bölüm şartını yerine getirmek gerekiyor. Sözel puan türüne göre tercih yapılabilir. Eğitim dili Türkçedir. Hazırlık eğitimi bulunmamaktadır.

İslami İlimler bölümünü tercih etmeyi düşünen adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlardan en önemlisi disiplinli ve İslam ilmine karşı meraklı olmasıdır. Araştırmayı sevmesi, sorumluluk sahibi ve iletişim yeteneği kuvvetli bireyler olmaları diğer önemli özelliklerdendir. Ekip çalışmasına uyumlu olmalı, konuşma becerilerini geliştirmeye açık olmalıdır.

İslami İlimler Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

İslami ilimler bölümü mezunları özel ve kamu kurumlarında iş imkanına sahiptir. İslami ilimler bölümü mezunlarının çoğunlukla çalışmayı seçtiği kurumlar; Diyanet, cami ve kuran kurslarıdır. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan geçerli puan ile başvuru yapması gerekir. Başvurular açık pozisyonlara göre değerlendirmeye alınır. Özel sektör içinde özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olarak görev alabilirler. İslami ilimler bölümünden mezun olan öğrenciler aşağıda belirttiğimiz alanlarda iş imkanına sahip olur.

  • Milli Eğitim Bakanlığı İlk ve Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev alabilirler.

  • İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri öğretmeni olarak çalışabilirler, 

  • Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet işleri başkanlığında İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım, Müftü, Vâiz ve Kur`an Kursu öğretmeni gibi temel hizmet alanlarında yer alabilirler.

  • Hizmet İçi Eğitim Kursları’nda öğretici olarak çalışabilirler.

  • Din İşleri Yüksek Kurulu’nda uzman olarak yer alabilirler.

  • Yurt dışında dînî ateşe olabilirler.

  • Din müşâviri olarak Diyânet İşleri Başkanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev alabilirler. 

  • Üniversitelerde İlahiyat Fakülteleri başta olmak üzere, lisansüstü eğitim aldıkları takdirde çeşitli sosyal bilimler bölümlerinde akademisyen olarak çalışmalarını yürütebilirler.

İslami İlimler Mezunu Ne İş Yapar?

İslami İlimler bölümü mezunları; eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur’an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görev ile çalışmalarını sürdürebilir. Mezun olduktan sonra görevlerine imam ve müezzin olarak devam eden mezunların sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Camilerde vakit namazlarını; cuma, bayram ve teravih namazlarını kıldırır.

  • Görevli olduğu camide vaaz verir. İsteyen vatandaşlara camilerde veya müftülükçe uygun görülen yerlerde Kur’an-ı Kerim dersleri vermek ve dini bilgiler paylaşmak. Yaz aylarında Kur’an kursları ile ilgili görevlerde bulunmak.

  • Görevli olduğu camiyi her gün öğle namazından bir saat önce açmalı ve yatsı namazından sonra kapatmalıdır. 

  • Dini gün ve önemli gecelerde görev yaptığı camide program düzenler veya müftülükçe düzenlenen programlarda görev alır.

  • Cami içinde ve avlusunda izinsiz yardım toplanmasını önlemek amaçlı tedbirler alır.

  • Türk Medeni Kanununa göre kıyılan nikahtan sonra isteyenlere nikahın dini merasim kısmını yönetir.

  • Cami ziyaretlerinin, İslam adabına uygun ve güvenlik kurallarına göre gerçekleştirilmesini sağlamak.

  • Camilerin avlularında satıcılık, dilencilik gibi ibadet huzurunu bozan her türlü davranışı ve faaliyeti önleyici tedbirler alır.

  • Görev bölgesinde ikamet etmekte olan kimsesiz, yetim-öksüz, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarla ilgilenir. İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalarını yürütür.

İslami İlimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslami İlimler bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim yaşamları boyunca İslam ilminin içinde yer alan anabilim dalları üzerine pek çok ders ile karşılaşır. Birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacak öğrenciler, bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıklarında İslami İlimler Lisans Diploması almaya hak kazanır. Tercihleri arasında İslami İlimler bölümünü bulundurmak isteyen öğrencilerin bölüme yerleşmeleri durumunda karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Kur’an Okuma ve Tecvid,

  • Siyer,

  • Kur’an Kıraatine Giriş,

  • Hadis İlimleri ve Usulü,

  • İslam İnançları Esasları,

  • Arapça,

  • Kur’an İlimleri ve Tefsir Usulü,

  • İslami Türk Edebiyatı,

  • Tefsir,

  • Hadiste Rical ve Metin Tenkidi,

  • İslam Tarihi,

  • Hadis,

  • Din Sosyolojisi,

İslami İlimler Taban Puanları ve Sıralama

İslami İlimler taban puanları ve İslami ilimler başarı sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda 4 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  Sıralamaİnb Haldun Üniversitesi  İslami İlimler (Burslu)  , Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi  İslami İlimler (Arapça-Burslu)  , İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler (Burslu) , 

İslami İlimler Bölümü Nedir?

İslami ilimler bölümü tamamlanması gereken zorunlu krediden oluşan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bölümün amacı, öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konular hakkında incelikleri öğretmek ve donanımlı mezunlar yetiştirmektir. Bölüm İlmi araştırılmaların yapılmasına ve mesleki kazanımların bulundukları alanlarda paylaşılmasına büyük önem verir.

İslami İlimler Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

İslami ilimler bölümü mezunları özel ve kamu kurumlarında oldukça geniş iş imkanına sahiptir. İslami ilimler bölümü mezunlarının genellikle çalışmayı tercih ettiği kurumlar; Diyanet, cami ve kuran kursları olarak görülür. Özel sektörde özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olarak görevlerini devam ettirebilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İslami İlimler bölümü mezunları pek çok görevle kariyerlerini geliştirebilir. Eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur’an öğretmeni, imam, vaiz ve daha pek çok görevde bulunma şansına sahiptirler. Mezun olduktan sonra görevlerine imam ve müezzin olarak devam ederek, diyanet işlerinin belirlediği yetkiler doğrultusunda bulundukları camide hizmet verirler.

İslami ilimler bölümü tamamlanması gereken zorunlu krediden oluşan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bölümün amacı, öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konular hakkında incelikleri öğretmek ve donanımlı mezunlar yetiştirmektir. Bölüm İlmi araştırılmaların yapılmasına ve mesleki kazanımların bulundukları alanlarda paylaşılmasına büyük önem verir.

İslami ilimler bölümü mezunları özel ve kamu kurumlarında oldukça geniş iş imkanına sahiptir. İslami ilimler bölümü mezunlarının genellikle çalışmayı tercih ettiği kurumlar; Diyanet, cami ve kuran kursları olarak görülür. Özel sektörde özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olarak görevlerini devam ettirebilirler.

İslami İlimler bölümü mezunları pek çok görevle kariyerlerini geliştirebilir. Eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur’an öğretmeni, imam, vaiz ve daha pek çok görevde bulunma şansına sahiptirler. Mezun olduktan sonra görevlerine imam ve müezzin olarak devam ederek, diyanet işlerinin belirlediği yetkiler doğrultusunda bulundukları camide hizmet verirler.

İslami İlimler Bölümü Türkiye'de çok sayıda üniversitede bulunmaktadır. Bu üniversiteler arasında Marmara Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi sayılabilir.

İslami İlimler Bölümü mezunları çeşitli alanlarda çalışabilirler. Bunlar arasında öğretmenlik, akademik araştırma, kamu yönetimi, hukuk, İslami öğretim, sosyal hizmet, İslami iletişim, ticaret, özel sektör ve İslami yayıncılık yer almaktadır.

İslami İlimler Bölümü mezunları, İslam tarihi, İslam hukuku, İslami edebiyat, İslami ahlak, İslami kültür ve felsefe, Kuran ve hadis eğitimi, İslami sosyoloji, İslami iktisat, İslami ekonomi, İslami teoloji, İslami psikoloji, İslami tasavvuf ve siyaset bilimi gibi alanlarda eğitim alabilirler. Ayrıca, İslami ilimlerin diğer alanlarında da eğitim almak mümkündür.

İslami İlimler Kapsamı

İslami ilimler, İslam'ın kaynakları olan Kuran, hadis, fıkıh, tefsir ve kelam gibi disiplinleri içeren dini bilimleri temsil eder. İlahiyat fakülteleri ise İslam öğretisiyle birlikte, genellikle diğer din öğretileri ve felsefesi üzerine de eğitim verirler.

Eğitim Modeli Farkı

İslami ilimler, geleneksel İslam medreselerinde öğretilen klasik dini eğitim sistemi içerisinde yer alırken, ilahiyat fakülteleri, modern üniversite yapılanması dahilinde faaliyet gösterir ve daha çağdaş bir eğitim yaklaşımı benimser.

Araştırma ve İnceleme Yaklaşımları

İslami ilimlerin öğretimi, temelde nakli bilgilere dayalı olup, metinlerin ezberlenmesi ve yorumlanması üzerine odaklanır. İlahiyat fakültelerinde ise eleştirel düşünme ve akademik araştırma yöntemleri, dini metin ve kavramları incelemede kullanılır.

Program ve Ders İçerikleri

İslami ilimlerde eğitim gören öğrenciler, Kuran ve hadis, fıkıh, tefsir, kelam, tasavvuf, tarih ve usul gibi İslam dini ile ilgili konularda derinlemesine eğitime tabi tutulurlar. İlahiyat fakültelerinde ise Hristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm gibi diğer dünya dinleri, felsefe ve sosyal bilimler alanında da dersler verilmektedir.

Öğretim Üyesi ve Mezun Profili

İslami ilimlerde eğitim veren hocalar ve alimler, kendi alanlarında uzmanlaşmış ve dini metinleri zengin bir bilgi birikimiyle yorumlar. İlahiyat fakültelerinde ise öğretim üyeleri, sadece İslam'ın değil, genellikle felsefe ve sosyal bilimlerde de uzmanlık sahibidir. Mezunlar ise din hizmetleri ve eğitimi dışında çeşitli alanlarda da istihdam edilirken, İslami ilimler mezunlarının geçiş yapabileceği alanlar daha sınırlıdır.

Sonuç olarak, İslami ilimler ve ilahiyat fakülteleri, eğitim modeli ve içeriği, araştırma ve inceleme yaklaşımları ile öğretim üyesi ve mezun profili açısından önemli farklar barındırır. İslami ilimler daha çok İslam dini üzerine odaklanırken, ilahiyat fakülteleri daha geniş kapsamlı ve multidisipliner bir yaklaşıma sahiptir.

Türkiye'deki İslami İlimler Fakülteleri

İstanbul Üniversitesi:

Türkiye'deki en iyi İslami ilimler fakültelerinden biri İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'dir. Bu fakültede temel İslam bilimlerine odaklı bir eğitim ve öğretim süreci düzenlenmektedir. Fakülte, yerli ve yabancı öğrencilere geniş yelpazede ders seçenekleri sunarak İslam bilimlerinde uzmanlaşmayı amaçlar.

Marmara Üniversitesi:

Diğer önemli bir İslam ilimleri fakültesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'dir. Fakülte, akademik anlamda nitelikli ve çeşitli alanlarda eğitim sağlamaktadır. Öğretim programında sadece teorik dersler değil, aynı zamanda uygulamalı dersler de verilmektedir. Bunun yanında, öğrencilere yönelik yüksek lisans ve doktora programları da sunmaktadır.

Ankara Üniversitesi:

Türkiye'deki İslami ilimler eğitimi veren fakülteler arasında önemli bir yere sahip olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, gelişmiş araştırma olanaklarıyla dikkat çekmektedir. Fakülte, öğrencilere İslam Felsefesi, İslam Tarihi, Kuran Bilimleri ve Hadis Anabilim Dalları gibi alanlarda eğitim sunar.

Sakarya Üniversitesi:

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslami ilimler alanında araştırma ve eğitim yapısına sahip bir fakültedir. Fakülte, öğrencilere çağdaş İslam düşüncesine uygun bir eğitim ve öğretim anlayışı sunmaktadır. Ayrıca, fakülte Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi gibi dillerde eğitim vererek öğrencilerin dilsel yetkinliklerini geliştirmeye katkıda bulunmaktadır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi:

Son olarak, Türkiye'deki önemli bir İslam ilimleri fakültesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, öğrencilere İslam hukuku, temel İslam bilimleri ve İslam tarihi gibi konularda ileri düzey eğitim sağlamaktadır. Aynı zamanda, fakülte öğretim kadrosunun uluslararası arenada düzenlenen projelere katılımıyla da önemini vurgulamaktadır.

Sonuç olarak, Türkiye'deki en iyi İslami ilimler fakülteleri İstanbul, Marmara, Ankara, Sakarya ve Ondokuz Mayıs üniversitelerine bağlı İlahiyat fakülteleridir. Bu fakülteler, hem akademik hem de uygulamalı alanlarda öğrencilere yüksek düzeyde eğitim ve araştırma imkânları sunmaktadır.

Öğrenme Süreci

İslami ilimler açıköğretim programı, geleneksel İslam bilimlerine, tarihine ve kültürüne dair bilgi sunarak öğrencilere nitelikli bir eğitim imkanı sağlar. Bu program, öğrencilerin farklı disiplinlerdeki beceri ve yeteneklerini geliştirerek İslam düşüncesinin doğru şekilde anlaşılmasına ve yorumlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Öğrenciler, ders kitaplarını ve online kaynakları kullanarak İslam dini ve tarihi üzerine bağımsız araştırmalar yapabilirler. Böylece öğrenciler, kendi zamanlarını ve hızlarını belirleyerek daha esnek bir öğrenme sürecine katılma imkanını elde ederler.

İş Olanakları

İslami ilimler açıköğretim programı mezunları, başta eğitim, akademik ve sosyal hizmetler gibi çeşitli alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Bu programa ait mezunlar, camilerde imam ve müezzin olarak görev yapabilirler, dini vakıflar ve organizasyonlarda yer alabilirler. Aynı zamanda üniversitelerde ve çeşitli İslami kurum ve kuruluşlarda akademik ve araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

Üniversite kütüphaneleri ve Türk İslam Eserleri Müzeleri gibi kurumlar, mezunların İslami ilimler alanındaki bilgi birikimlerini kullanabileceği iş olanakları sunmaktadır. Bunun yanı sıra dergi, gazete ve televizyon programlarında da İslami içerik üretimi ve yayını alanında görev alabilirler.

Sonuç olarak, İslami ilimler açıköğretim programı, öğrencilere evrensel değerler ve kültürel mirası anlama ve analiz etme becerileri kazandırarak, hem öğrenme sürecinde hem de iş olanakları bağlamında geniş bir yelpaze sunmaktad. Bu program sayesinde, öğrencilerin dini ve kültürel müktesebatlarını daha iyi yönlendirmeye ve alanında nitelikli uzmanlar olarak yetişmeye imkan hazırlanmaktadır.

İslami İlimler Bölümü Anabilim Dalları

İslami ilimler bölümünde, öğrencilere inanç, ibadet, ahlak gibi İslami konuları detaylıca öğretmeyi hedefleyen bir eğitim sunulmaktadır. Bu kapsamda, bölümü başarıyla tamamlamak için iki ana kategoriye ayrılan İslami ilimler üzerinden dersler işlenmektedir: Nakli ilimler ve akli ilimler.

Nakli ilimler, insanların aklının üstünde olan ve tefsir, hadis, kelam, fıkıh gibi belirlenmiş usulleri ve tasavvuf gibi ilimlere verilen addır. Akaid, fıkıh ve tasavvuf gibi ahlak ilimleri, bu kategorideki dersler arasında yer almaktadır. Özellikle, dini bilgiler kapsamında bu alanlardan ihtiyaç duyulduğu kadar öğrenmek önem arz etmektedir.

Akli ilimler ise akıl incelenebilen ve tecrübeyle elde edilen ilimlerdir. Nakli ilimlerin anlaşılmasına ve uygulanmasına yardımcı olan bu ilimler, İslam medeniyetinin siyasi ve sosyal tarihi kadar düşünceye ait tüm birikimin özümsenmesini ve doğru bir şekilde aktarılmasını hedeflemektedir.

İslam alimi adaylarını yetiştiren bu bölümde, öğrencilere uluslararası tecrübeye sahip ve alanlarında uzman kişilerin oluşturduğu öğretim kadrosuyla ilmi araştırma yapma imkanı sunulmaktadır. Bu sayede öğrenciler, İslam toplumlarının halini ve istikbalini ilgilendiren her konuda doğru bilgiyi üretecek ve aktaracak yetkinlik kazanma fırsatı bulmaktadır.

Mezunlarına Çeşitli İş İmkanları Sunan Bölüm

İslami ilimler bölümünden mezun olan öğrencilere, Diyanet, cami ve Kur'an kursları gibi kamu ve özel kurumlarda iş olanakları sunulmaktadır. Mezunlar, eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur'an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görevle çalışmalarını sürdürebilirler.

Özetle, İslami ilimler bölümünde nakli ve akli ilimler kapsamındaki dersler işlenerek öğrencilere geniş bir bilgi yelpazesi sunulmaktadır. Bu eğitimle mezun olan öğrenciler, İslam toplumlarına yönelik doğru bilgiyi üretebilen ve aktarabilen İslam alimi adayları olarak önemli bir rol üstlenmektedirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunlarının Kariyer İmkanları

İslami ilimler bölümü mezunları, özel ve kamu sektöründe geniş bir yelpazede iş imkanlarına sahiptir. Bu mezunlar, din alanındaki bilgi ve becerilerini kullanarak toplumun manevi ve kültürel gelişimine katkı sağlarlar.

Kamu Sektöründeki İş İmkanları

Kamu sektöründe çalışmak isteyen İslami ilimler bölümü mezunları, öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışabilirler. Burada cami ve kuran kurslarında görev alarak, imam, müezzin, veya vaiz olarak topluma hizmet ederler. Bu alanlarda çalışmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile geçerli bir puan alarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Mezunlar başvuruları açık pozisyonlara göre değerlendirmeye alınır ve istihdam imkanı sunulur.

Özel Sektördeki İş İmkanları

Özel sektörde İslami ilimler bölümü mezunları, özel eğitim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olarak çalışabilirler. Bu sayede öğrencilere İslam'ın öğretileri ve ahlaki değerleri konusunda eğitim ve rehberlik sağlarlar. Ayrıca özel eğitim kurumlarında Kur'an öğretmeni, İslami eğitim koordinatörü, ve yönetici pozisyonlarında da görev alabileceklerdir.

Eğitmenlik ve Danışmanlık İmkanları

İslami ilimler bölümünden mezun olan kişiler, dini kuruluşlarda ve sivil toplum örgütlerinde eğitmen ve danışman olarak kariyer yapabilirler. İslam hukuku, ahlak ve değerler alanında danışmanlık vererek, toplumun inanç ve ahlaki yapısının korunmasına ve gelişmesine katkıda bulunabilirler.

Sonuç olarak, İslami ilimler bölümü mezunları, hem kamu sektöründeki Diyanet İşleri Başkanlığı ve eğitim kurumları gibi alanlarda, hem de özel sektördeki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde kullanabilecekleri geniş kariyer imkanlarına sahiptir. Bu mezunlar, toplumun inanç ve ahlak yapısının sağlamlaştırılması ve gelecek nesillerin doğru ilim ve ahlak öğretileriyle yetiştirilmesi görevini üstlenirler.

Akli ve Nakli İlimler Arasındaki Farklar ve İlişkiler

İslami ilimler, akli ve nakli ilimler olarak ikiye ayrılır. Nakli ilimler, tefsir, hadis, kelam, fıkıh, usul ve tasavvuf gibi konuları içerirken, akli ilimler insan aklının incelenebildiği ve tecrübe yoluyla kazanılan bilgileri kapsar.

Temel Farklılıklar

Nakli ilimler, insanın aklının üzerinde olan ve İslam dininin temelini oluşturan ilimlerdir. Akli ve nakli ilimlerin temel farklılığı, nakli ilimlerin kutsal metinler ve hadisler gibi temel kaynaklara dayanması, akli ilimlerin ise insanın düşünce ve tecrübeleriyle elde edilmesidir.

İlişkiler ve Etkileşim

Akli ilimler, nakli ilimlerin anlaşılması ve uygulanmasında önemli bir yardımcıdır. İslami ilimlerin doğru bir şekilde aktarılması ve özümsenmesi, hem akli hem de nakli ilimlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasını gerektirir. Üniversitelerde bu bütüncül yaklaşım sayesinde, İslam medeniyetinin tarihi ve sosyal yapısını anlamak ve gelecek nesillere doğru bilgiler aktarabilmek mümkün olmaktadır.

Öğrenimin Önemi

Akaid, fıkıh ve tasavvuf gibi ilimlerin ihtiyaç duyulduğu kadar öğrenilmesi önemlidir. İslami İlimler bölümü üniversitelerde inanç, ibadet ve ahlak gibi konuları kapsayan dersler vermektedir. Bu eğitimin temel amacı, İslam alimi adaylarını yetiştirmek ve İslam düşüncesini anlamalarını sağlamaktır.

Uygun Nitelikler ve Meslek İmkanları

İslami İlimler bölümünü tercih eden adayların disiplinli, İslam ilmine karşı meraklı ve araştırmaya açık olmaları beklenir. Mezunlar, Diyanet, cami ve kuran kurslarında görev alabilirler. Ayrıca eğitmenlik, diyanet memurluğu, imam ve vaiz gibi kamusal veya özel sektörde çeşitli mesleklerde çalışabilirler.

Sonuç olarak, akli ve nakli ilimler arasındaki temel farklılıklar ve ilişkiler, İslami ilimlerin öğrenilmesi ve doğru bir şekilde aktarılması açısından önemlidir. Adayların bu ilimlerin gerektirdiği niteliklere sahip olması ve eğitim sürecinde özümsemeleri sağlanarak, İslam düşüncesinin doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması hedeflenmektedir.

İslami İlimler Bölümünde Öğrencilerin Sahip Olması Gereken Temel Özellikler

İslami ilimler bölümü, üniversitelerde lisans düzeyinde eğitim sunan ve İslam dini ile ilgili konuların detaylı olarak incelendiği bir alandır. Bu bölümde öğrencilerin sahip olması gereken temel özellikler şunlardır:

1. Disiplinli ve İslam ilmine karşı meraklı olmak: İslami ilimlerin özümsemesi ve doğru şekilde aktarılması, disiplinli ve öğrenmeye açık bireyler gerektirir. Bu nedenle, bu alanda başarılı olabilmek için öğrencilerin İslam ilmine karşı meraklarını geliştirmeleri ve disiplinli bir şekilde çalışmaları önemlidir.

2. Araştırmayı sevmek: İslami ilimler, akli ve nakli ilimler olarak ikiye ayrılır ve her iki alanın da derinlemesine anlaşılması için araştırma yapma ve yeni bilgiler edinme yeteneği gereklidir. Bu nedenle, İslami ilimler bölümü öğrencilerinin araştırmayı seven ve sürekli olarak kendilerini geliştirmeye çalışan bireyler olmaları beklenir.

3. Sorumluluk sahibi olmak: İslami ilimler bölümünden mezun olan öğrenciler, toplum için önemli bir rol üstlenir ve doğru bilgilerin aktarılmasından sorumlu olurlar. Bu nedenle, bölüme devam eden öğrencilerin sorumluluk sahibi kişiler olması önemlidir.

4. İyi iletişim becerilerine sahip olmak: İslam ilimleri, toplumlar ve bireyler arasında doğru bir iletişim kurmayı hedefler. Bu nedenle, bu bölümün öğrencilerinin konuşma ve yazma becerilerini geliştirmeye açık olmaları ve iletişimi etkili bir şekilde sağlayabilme yeteneği kazanmaları gereklidir.

5. Ekip çalışmasına uyumlu olmak: İslami ilimler bölümünde verilen eğitim, öğrencilere farklı disiplinlerle iş birliği yapabilme ve ekip çalışmasına uyum sağlayabilme becerileri kazandırır. Bu nedenle, bu alanda eğitim gören öğrencilerin ekip çalışmasına uyum sağlayabilecek yapıda olmaları beklenir.

Sonuç olarak, İslami ilimler bölümünde öğrencilerin sahip olması gereken temel özellikler; disiplinli ve İslam ilmine karşı meraklı olmak, araştırmayı sevmek, sorumluluk sahibi olmak, iyi iletişim becerilerine sahip olmak ve ekip çalışmasına uyumlu olmaktır. Bu özelliklere sahip öğrenciler, İslami ilimler alanında başarılı olabilecek ve topluma katkı sağlayabilecek bilgileri edinebilirler.

İslami İlimler Bölümü ve Araştırma İşlevleri

İslami İlimler bölümünün eğitim sürecinde önemle üzerinde durulan bilimsel araştırmaların işlevi ve amaçları, İslam toplumlarında bilinçli, bilgili ve kaliteli bireyler yetiştirmeye yöneliktir. Bu bölümde öğrenciler, İslam alimi adayı olarak inanç, ibadet, ahlak ve İslami konulara ilişkin detaylı bir eğitim alır. Ayrıca İslami ilimler, İslam medeniyetinin siyasi ve sosyal tarihi, ilim ve düşünce birikimlerinin özümsenmesi ve doğru bir şekilde aktarılması hedefinden yola çıkar.

Ahlak İlimleri ve İhtiyaç Duyulan Eğitim

Araştırmaların işlevleri arasında, öğrencilere Akaid, Fıkıh ve Tasavvuf gibi İslam ahlak ilimlerine ilişkin ihtiyaç duyulan ölçüde eğitim sağlamak bulunmaktadır. Bu sayede yetişen bireyler, toplumdaki farkındalığı yükseltme ve dini değerlere uygun yaşam sürdürmeye katkı sağlayacak bilgi ve becerilere sahip olur.

Nakli ve Akli İlimlerin İntegrasyonu

İslami ilimler bölümünde yapılan araştırmalar, nakli ve akli ilimler arasındaki dengeyi kurarak öğrencilere bu ilimlerin anlaşılmasına ve uygulanmasına yardımcı olmaktadır. Böylece öğrenciler, İslam ilimleri ve düşüncelerini doğru bir şekilde kullanarak toplum içerisinde bilinçli hareket edebilirler.

Yetkinlik ve Mesleki Gelişim

Bu bölümde gerçekleştirilen ilmi araştırmalar, İslam toplumlarının halini ve istikbalini ilgilendiren her konuda doğru bilgiyi üretecek ve aktarabilmek adına öğrencilerin yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlar. Başta eğitmenlik, diyanet memurluğu, Kur'an öğretmenliği ve benzeri görevler olmak üzere İslami ilimlerin uygulama alanlarında İslami ilimler mezunlarına iş imkanları sağlar. Bunun yanı sıra, öğrencilere, ekip çalışmasına uyumlu olma ve iletişim becerilerini geliştirmek gibi konularda da rehberlik edilmektedir.

Sonuç olarak, İslami İlimler bölümünün eğitim sürecinde önemle üzerinde durulan ilmi araştırmaların işlevi ve amaçları, İslam alimi adayları olarak öğrencilere sağlam bir zemin hazırlamak ve toplumu İslam ilim ve düşüncelerine uygun bir şekilde yönlendirebilecek bilgili ve kaliteli bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda yapılan araştırmalar, İslami ilimlerin bilimsel çerçeveye oturtulması ve bunların toplum hayatında etkin bir şekilde kullanılması için gerekli eğitimi sağlamaktadır.

Islami İlimler Bölümü ve Temel Dersler

İslami ilimler bölümü, üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi veren ve İslam medeniyetinin siyasî, sosyal, ilmî ve düşünsel birikimini öğrencilere aktarmayı hedefleyen bir alandır. Bu eğitim programında, inanç, ibadat, ahlak gibi İslami konular detaylı şekilde öğretilmektedir. Bölümde alınan dersler arasında önemli nakli ilimler olan tefsir, hadis, kelam, fıkıh ve tasavvuf bulunmaktadır. Aynı zamanda akıl ve tecrübe ile elde edilen akli ilimler de mevcuttur.

Öğrenci Profili ve Beklentiler

İslami ilimler bölümünü tercih etmeyi düşünen adayların, öncelikle İslam ilmine karşı meraklı ve disiplinli olmaları beklenmektedir. Araştırmayı seven, sorumluluk sahibi, ekip çalışmasına uyumlu ve konuşma becerilerini geliştirmeye açık bireyler olmaları önemlidir.

Eğitim Süreci ve İçerik

İslami İlimler bölümü, lisans eğitiminin dört yılı süresince toplamda kredi olan ders şartını yerine getirilmesi gerekmektedir. Sözel puan türüne göre tercih yapılabilir ve eğitim dili Türkçedir. Hazırlık eğitimi bulunmamaktadır.

Akademik Kadro ve İlmi Araştırmalar

Üniversitelerde isami ilimler bölümü öğretim kadrosunun neredeyse tamamı, uluslararası tecrübeye sahip ve alanlarında uzman kişilerden oluşmaktadır. Bu alan ilmi araştırmalar yapılmasına önem verir ve İslam alimi adayları yetiştirmeyi hedefler.

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

İslami İlimler bölümü mezunları, özel ve kamu kurumlarında iş imkanına sahiptir. Çalışmayı tercih ettikleri kurumlar arasında Diyanet, cami ve kuran kursları bulunmaktadır. Ayrıca, özel sektörde öğretmenlik yapabilirler; eğitmenlik, diyanette memurluk ve vaizlik gibi görevlerle çalışmalarını sürdürebilirler. İslam toplumlarının hâl ve istikbalini ilgilendiren her konuda doğru bilgiyi üretecek ve aktaracak yetkinlikte eğitim alırlar.

Islami İlimler bölümü, gelecek nesillerin İslam düşüncesine ve değerlerine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim politikasını benimser. Bu doğrultuda, öğrencilere kazandırılacak bilgi ve becerilerin, mezuniyet sonrasında meslek yaşamlarında en iyi şekilde kullanmalarına katkı sağlayacak düzeyde olması hedeflenmektedir.

İslami ilimler inanç ibadet ahlak imam islami ilimler bölümü

Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

İslami İlimler Bölümü

İslami İlimler Bölümü Nedir?

İslami İlimler bölümü, sözel puan türüyle öğrenci alan lisans programlarından biridir. Bubölüm, öğrencilere İslam dininin temel ilkelerini ve İslam dinine ilişkin konuları tüm yönleriyle öğretme amacı taşır. Topluma İslam dinini öğretecek ve dini konularda rehberlik edecek din görevlisi ihtiyacını karşılamak, cami, Kur’an kursu ve mezarlık gibi alanlardaki personel ihtiyacını karşılamak, öğrencilerine araştırma becerisi kazandırmak, din alanında derinlemesine inceleme yapıp, araştırmalar yapacak uzman ya da akademisyenler yetiştirmek de bölümün amaçları arasındadır. Bölümde farklı din ve inançlara ilişkin de çeşitli dersler verilmektedir. Lisans eğitimini bu alanda yapmak isteyen öğrencilerin genel olarak sosyal bilimler başta olmak üzere dini konular hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca manevi ve soyut konularla uğraşmaya ilgi duymalı, sözel ifade ve güçlü iletişim yeteneğine de sahip olmalıdır. İmam hatip lisesi mezunlarının yanı sıra diğer lise türlerinden mezun olan öğrenciler de bu bölümü tercih edebilirler. İslami ilimler taban puanları ve 2 yıllık İslami ilimler taban puanları her yıl öğrencilerin sayısı, başarısı ve tercihlerine göre değişiklik göstermektedir.

İslami İlimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İslami ilimler kaç yıllık sorusu 4 yıl şeklinde cevaplanabilir. Bölüm öğrencileri, 4 yıllık lisans eğitiminin ardından İslami İlimler lisans diploması almaya hak kazanır. Bazı üniversitelerde eğitim Arapça olarak verilmektedir. 2 yıllık ön lisans mezunları her yıl ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek 4 yıllık lisans bölümüne geçme imkânına sahiptir. Mezunların, DGS sonrası bazı üniversitelerde uzaktan eğitim imkanı veren İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına geçme hakkı da bulunmaktadır. İLİTAM lisans tamamlama programının süresi iki yıldır. Eğitimin uzaktan verildiği sistemde sınavlar ise bazı merkezlerde yüz yüze yapılabilir.

İslami İlimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslami ilimler dersleri ile ilahiyat bölümü derslerinin çoğunluğu aynıdır. Bu bölümde okuyanların eğitim süreleri boyunca alacakları bazı dersler şunlardır:

  • Kur'an-ı Kerim ve Tecvid
  • Arapça
  • Osmanlı Türkçesi
  • Tefsir
  • Dinler Tarihi
  • İslam Mezhepleri Tarihi
  • Hadis
  • Siyer
  • Akaid
  • Kelam
  • İslam Hukuku
  • Din Felsefesi
  • Din Sosyolojisi
  • Din Psikolojisi

Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına ve üniversitenin müfredatına göre seçmeli dersler de alabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İslami ilimler nedir sorusunun cevabını tam anlamıyla kavrayabilmek için mezunlarının ne iş yaptığını bilmek gerekir. Bölüm mezunları da İlahiyat mezunları ile aynı iş imkanlarına sahiptir. İslami ilimler ne iş yapar, sorusu öğretmen, din görevlisi, üniversitelerde öğretim görevlisi olma, belediyelerde, farklı devlet kurumlarında ve özel sektörde istihdam imkanına sahiptir. Bu bölümden mezun olan kişiler, ilgili kurumlarda bulunan pozisyonlara başvuruda bulunabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İslami ilimler bölümümezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur’an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İlgili sınavlara girerek Diyanet İşleri Başkanlığında imam, müezzin, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ya da müftü olarak görev alma imkanı mevcuttur. Bölüm mezunları için başka bir seçenek de yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek öğretim görevlisi olmaktır. Mezunlar, belediyeler ya da farklı kamu kurumlarında da istihdam imkanı bulabilir, hac, umre hizmeti yürüten turizm şirketleri gibi bazı özel sektör kuruluşlarında da çalışabilirler. Bölüm mezunları funduszeue.info üzerinden yayınlanan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ve benzeri pozisyonlar için yayınlanan ilanları takip ederek uygun ilanlara başvuru yapabilirler.

ANABİLİM DALLARI:

1) Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı:

Başta Kur’ân-ı Kerim ve Hadis kitapları olmak üzere İslâm’ın temel kaynaklarının Arapça olması, orijinal kaynaklardan araştırma yapılabilmesi bakımından bu dili öğrenmeyi zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla, Fakültemizdeki Arapça dersi, İslâmî ilimlerin öğretimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çünkü İslâmî ilimlere özgü eserlerin büyük bir çoğunluğu Arapça olarak kaleme alınmıştır ve bu eserlerin incelenmesi Arap dilini bilmekle mümkün olmaktadır. Bu noktadan hareketle, Arapçanın en iyi şekilde İlahiyat Fakültesi öğrencilerine öğretilmesi ana gayedir.

İslâm dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek için en önemli kaynak dil olan Arapça’nın öğrenilmesi; bu dile ait kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması için de “belâgat” adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir.

Arap Dili ve Belâgatı Anabilim Dalı, lisans sınıflarında Arapça’yı dil ve gramer olarak modern bilimsel yöntemler ve çağdaş araç ve gereçlerle öğretmeye çalışmaktadır.

2) Hadis Anabilim Dalı:

Hadis bilimi, İlâhiyat Fakültesi’nin kuruluşundan itibaren Temel İslâm Bilimleri arasında yer almıştır. Bu bakımdan, okutulan Hadis derslerinin içeriği oldukça geniş tutulmuş ve Hadis biliminin tüm alanlarına ilişkin konular program elverdiği ölçüde okutulmuştur. Hadis Usûlü dersleri ve bu alandaki araştırmalar, Hadis metodolojisinin temel kavramlarının ana kaynaklara dayalı olarak ortaya konması ile birlikte, Hadis Usûlü problemlerinin tespit ve çözümüne de ağırlık verilmiştir.

Hadis metinlerini, geçirdiği tarihî süreci de dikkate alarak, hadis usûlü kuralları çerçevesinde araştıran ve bunların güncel yorumlarını yapmaya çalışan anabilim dalıdır. “Hadis”, “Hadis Usûlü”, “Hadis Tarihi”, “Günümüz Hadis Problemleri”, “Hadis ve Sünnette Çağdaş Yorumlar” gibi dersler okutulmaktadır.

3) İslam Hukuku Anabilim Dalı:

İslâm Hukuku, dinin pratik hayata ilişkin hükümlerini belirli delillere ve kaynaklara dayanarak ortaya koyan ve böylece ferdin dinî hak ve yükümlülüklerini bilmesini sağlayan bir bilimdir. İslâm Hukuku temelde ilahî vahye dayanmakla birlikte oluşumunda insanî unsurlara da (içtihatlar, kamu yararı, adetler vb.) yer vermiştir. İslâm Hukuku aynı zamanda İslâm’ın itikadî, vicdanî, metafizik yönlerinin dışında kalan nesnel kurallarını saptamayı hedefleyen bir bilimdir. Bu nesnel kuralların hemen hepsi doğrudan ya da dolaylı olarak insanların canlarının, akıllarının, dinî inançlarının, mallarının ve namuslarının korunmasını amaçladığı gibi insan hakları, hürriyet, eşitlik, adalet gibi hukukun değişmeyen genel ilkelerini, kuram ve uygulama bazında ön plana çıkarmaya çalışır.

İslâm Hukuku belirli bir milletin kültürünün bir parçası olmadığı için zamanla birçok millet tarafından benimsendiği gibi Türkler tarafından da benimsenmiştir. Türkler, asırlar boyu İslâm Hukuku’nu uygulamışlar ve ondan her yönüyle etkilenmişlerdir. İslâm Hukuku’nun Türkler tarafından uzun süre uygulanması, Türk kültür ve medeniyet tarihinin daha doğru ve gerçekçi şekilde anlaşılması için İslâm Hukuku alanında akademik düzeyde araştırmalar yapılması ihtiyacını doğurmaktadır. Fakültemiz lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde İslâm Hukuku’nun çeşitli alanları ile ilgili verdiği dersler ve yürüttüğü tez çalışmaları ile İslâm düşünce tarihinin daha iyi bilinmesine ve anlaşılmasına katkılarda bulunmaktadır.

4) Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı:

Kelam; en üstün Varlık’ı yani Allah’ı, varlık bakımından özüne ait niteliklerini ve kendi dışındaki varlıklarla ilişkisini konu edinen bir ilimdir. Bu yapısıyla Kelâm, İslam vahyi ile ortaya çıkan teolojik gerçeklikte Kur’ân’da tevhid kavramı ile ifade edilen inanç anlayışını ve İslam’ın “Ulûhiyet”, “Nübüvvet” ve “Meâd” olarak sistematize edilen diğer inanç konularını rasyonel olarak temellendirme çabalarını ifade eder.

Bunun yanı sıra Kelâm, tüm tarihi boyunca olduğu gibi günümüzde de kesin delillerden hareket ederek dini inançları ortaya koymayı, bunlarla ilgili zihinlerde var olan şüpheleri ortadan kaldırmayı da hedeflemektedir. Kelam’ın önünde duran, ama ne kadar ilgilendiği tartışmalı olan bir diğer konu ise, toplumsal problemlere olan ilgisidir. Kelam’ın önüne hedef olarak Tanrı’yı ve Tanrısal olanı koyması ve Tanrı’yla ilgilenmeyi şerefli bir ilim olmasının temeli olarak görmesi, insanla ve insani olanla irtibatını zayıflatmıştır. Kelamın tarihsel dinamikleri içerisinde zayıf kalan toplumsal sorunlar Fakültemiz Kelam Anabilim Dalında temel ilgi alanı haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede İnsan (Toplum), Tarih, Tabiat gibi temalar kelamın temel ilgili alanı olarak tanımlanmaktadır.

İslam’ın siyasi, itikadi ve ameli sahadaki düşünce ekolleri diyebileceğimiz mezhepler, dinin anlaşılma biçimi ile ilgili farklılıkların kurumlaşması sonucu ortay çıkmış olan beşeri oluşumlardır. Siyasi, içtimai, iktisadi, tarihi, kültürel, coğrafi ve benzeri sebepler, din anlayışında birtakım farklılaşmalara yol açmıştır. Bu farlılaşmaların belirli bir süreç dâhilinde kurumsallaşması, görüşlerin sistematik nitelik kazanarak sosyo-kültürel yapıyı derinden etkilemesi ve oluşan mecrada, temel argümanları desteklemek ve temellendirmek amacıyla fikir üretilmeye başlanması, karşımıza mezhep olgusunu çıkarmıştır. İslam Mezhepleri Tarihi, siyasi ve itikadi gayelerle vücud bulmuş İslam’ın düşünce ekolleri diyebileceğimiz bu beşeri oluşumları, bilimsel yöntemlerle inceleyen bir bilim dalıdır.

İslam Mezhepleri Tarihi, bütün İslami anlayışları ve fikirleri bir araya toplayan bir bilim dalı olup, mezhepleri olduğu gibi inceler. Her mezhebi kendi kaynaklarına, kendi iddialarına göre ele alır ve tanıtır. Dolayısıyla da mezheplerin görüşlerini anlatırken objektif bir yaklaşım içindedir. İslam Mezhepleri Tarihi, geçmişte var olan fırkaların, veya bugün yaşamakta olan mezhep ve çağdaş İslami akımların İslam’ı nasıl anladıklarını ortaya koymaya çalışır ve mezheplerin savunduğu fikirlerin tarihini, siyasi ve içtimai temellerini ortaya koyar. Böylece fırkalar arsındaki ihtilaf noktaları aydınlanır ve belki de gereksiz düşmanlıklar yerini dostluk ve müşterek anlayışa bırakır.

Bu anabilim dalında;

a. İslâm dininin inanç esaslarını,

b. İslam’ın Allah-insan-kâinat ilişkisine bakışını,

c. Toplumun din anlayışını ve dinî hayatını etkileyen sosyolojik, psikolojik ve antropolojik faktörleri,

d. Mezheplerin ortaya koyduğu fikirlerin bilimsel yöntemlerle araştırılması,

e. Mezhep-din farkı, mezheplerin doğuş sebepleri, kurumlaşma safhaları,

f. İslâm dünyasında dinî ve siyasî sebeplerle ortaya çıkan görüş ve anlayışları mukayeseli bir şekilde ele alıp incelenir.

5) Tasavvuf Anabilim Dalı:

Tasavvuf insanın yaratıcısı ile olan bağlantısını ve manevî dünyasını ele alan bir bilimdir. Anabilim dalı olarak araştırmalarımızı yaparken insanın bu tür manevî ihtiyaçlarının giderilmesi ve bu ihtiyaçların sağlıklı bir din anlayışı zemininde çözümlenmesi amacı güdülmektedir. Bu amacın gerçekleşmesi için dinin bütün alt disiplinleriyle ve tüm insanî bilimlerin katkısından yararlanmasının zorunlu olduğuna inanıyoruz.

Tasavvuf Tarihi, Türk kültürünün bir parçası olan tasavvufî akımları tarihî açıdan ele alarak inceler. Özellikle bu alan, kültürümüzün temel taşları sayılan Mevlanâ, Yȗnus Emre, Hacı Bektaş-ı Velî gibi tüm insanlığa yön veren mutasavvıfların evrensel düşüncelerini günümüz insanına takdim etmektedir. Çağdaş insanın hemen her zaman ihtiyaç duyduğu adı geçen mutasavvıfların da ele aldığı barış, sevgi, kardeşlik, hoşgörü gibi temalar işlenmekte ve ülkemiz insanının dinî hayatına yansıtılmasına çalışılmaktadır. Diğer taraftan dinî hayatın derȗnî yönünü oluşturan tasavvuf hakkında ilmî-akademik düzeyde araştırmalar yapılmakta ve insanımızın dinin temel değerleriyle çelişen durumlara düşmemesi için yayınlar çıkarılmaktadır. Ayrıca bu anabilim dalında Türk kültürünün bütün alanlarında etkili olmuş, düşünce hayatımızı hemen her alanda etkilemiş tasavvuf olgusunun, tarihî süreç içinde geçirdiği evreler irdelenmekte ve günümüz açısından değerlendirilmektedir. Bu anabilim dalında yapılan çalışmalar genç ilâhiyatçılara anlatılarak onların dini ve din kültürünü doğru öğrenip sağlıklı sentezlere ulaşmalarına katkıda bulunmaktadır.

Bu Anabilim dalında;

a. İslâm dininin bilgi ve düşünce sistemini öğrenme ve yaşama yolunda müslümanlar tarafından ortaya konan çabalar,

b. Bu çabaların Kur’ân ve Sünnet’teki temelleri ve tarih içindeki evreleri,

c. Bu faaliyetin ilmî bir disiplin olarak sistematize edilmesinden sonra kazandığı terimler,

d. Varlık, bilgi ve değer anlayışı ile önde gelen örnek şahsiyetler,

e. Bu ilmin diğer İslâmî disiplinlerle olan ilişkisi ve karşılıklı etkileri ele alınır.

 “Tasavvuf”, “Tasavvuf Tarihi”, “Günümüz Tasavvuf Hareketleri ve Problemleri” gibi dersler okutulmaktadır.

6) Tefsir Anabilim Dalı:

Tefsir İlmi, Kur’ân’ın en doğru bir şekilde açıklanmasını hedefleyen bir ilimdir. Bilindiği gibi Kur’ân’ın ilk açıklayıcısı Hz. Peygamber (s.a.v.)’dir. Bu görev kendisine bizzat Yüce Allah (c.c.) tarafından verilmiştir. O’nun ashabı da gerek O’ndan aldıkları bilgileri ve gerekse kendi anlayışlarını daha sonraki nesle aktarmışlardır. Daha sonra gelenler de aynı rolü oynamışlar, öncekilerden aldıkları bilgilere ilavelerde bulunarak kendilerinden sonra gelenlere intikal ettirmişlerdir.

Zamanla Kur’ân ve onun tefsiri ile ilgili pek çok yan ilim dalları ortaya çıkmaya başlamıştır. (Kur’ân Tarihi, pek çok sayıda Ulûmu’l-Kur’ân, Tefsir Usûlü). Tefsirler başlangıçta rivâyet tefsirleri olarak telif edilmiş, daha sonraları ise dirâyet tefsiri şeklinde gelişmiştir. Hatta yazarlarının eğilimlerine göre Fıkıh, Dil-Bilim, Edebiyat, Kelam, Tasavvuf, Felsefe, Tabiî İlimler vb. ağırlıklı tefsirler de kaleme alınmıştır.

Son yıllarda ise Kur’ân’da belli bir konu ile ilgili ayetlerin geniş bir şekilde değerlendirildiği konulu tefsir çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Kur’ân, hayatın bütününü içine alan bir kitap olarak dolaylı ve dolaysız pek çok konuya temas etmiştir. Bu sebeple onu açıklamaya çalışanlar da, onun daha iyi anlaşılmasına yarayacak her türlü bilgiden yararlanmışlar ve bundan sonra da yararlanmaya devam edeceklerdir.

Bu anabilim dalında şu konular incelenmektedir:

Kur’ân-ı Kerîm tarihi,

“Kur’ân İlimleri” ana başlığı altındaki literatür,

Kur’ân’ın ele aldığı ana konular,

Kur’ân’ın yorumlanmasının metotları,

Tarih boyunca oluşan tefsir birikimi

Günümüz İslâm dünyasında ve oryantalist bilim çevrelerinde gerçekleştirilen belli başlı Kur’ân araştırmaları

Günümüz İslâm dünyasında ve oryantalist bilim çevrelerinde gerçekleştirilen belli başlı Kur’ân araştırmaları.

Tefsir Usûlü ve Tarihi”, “Kur’ân Tarihi”, “Kur’ân’da Ana Konular”, “Günümüz Tefsir Problemleri”, “Kur’an’ı Tercüme Teknikleri”, “Kur’an’a Çağdaş Yaklaşımlar” ve “Tefsir Metinleri” gibi dersler okutulmaktadır.

7) Kur&#;an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı:

Bu anabilim dalında;

  1. Kur&#;ân-ı Kerim’in kurallarına uygun biçimde okunmasının teori ve pratiği,
  2. Kur’an kelimeleri üzerindeki farklı okuyuşları konu alan Kıraat ilmi ve farklı kıraatların tanınması,
  3. Kur’an harflerinin fonetiği ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra bazı sûrelerin ezber pratiği,
  4. Kur&#;an&#;ın içeriği ve konu dağılımı ile ilgili temel bilgilerin kavranması amaçlanır.

 “Arap Dili Fonetiği(Tashih-i Huruf)”, “Kur’an Okuma ve Tecvid”, “Güzel Kur’an Okuma”, gibi dersler yer almaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası