tapu ve kadastro ne iş yapar / HARİTA-TAPU-KADASTRO BÖLÜMÜ - Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi

Tapu Ve Kadastro Ne Iş Yapar

tapu ve kadastro ne iş yapar

Tapu kadastro nedir? Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, müstakil tapu nedir? Tapu sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Tapu kadastro ile ilgili tüm soruların yanıtı haberimizde

Yayınlanma:

Tapu kadastro nedir? Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna halk arasında “tapu senedi” de denmektedir. Üç çeşit tapu vardır:

-Hisseli Tapu
-Kat İrtifaklı Tapu
-Müstakil Tapu

Tapu çeşitlerinden hisseli tapu; bir mülke sahip ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösterirken, gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğunu göstermez. Kat irtifaklı tapuda ise konutun ya da işyerinin metrekaresini değil konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yer alır. Kat irtifaklı bir bina tapuya kayıtlı anlamına gelir. Müstakil tapu ise iskan alındıktan sonra konut ya da işyerinin özelliklerinin yazılı olduğu tapu çeşidir. Müstakil tapu ortaksız tapu çeşididir. Tüzel kişiler ve şirketler bu tapu çeşidine sahip olabilirler.

KADASTRO NEDİR?

Kadastro taşınmazların sınırlarını ve maliklerini belirler. Tapu siciline kayıt çalışması olan kadastro işlemleriyle sağlam ve açık bir tapu sicili sistemi kurmak amaçlanır. Tapu kadastro kısaca Türk Medeni Yasasınca öngörülen tapu siciline tescil ederek hak sahiplerine tapu belgelerini verme işlemidir. Bu işlemler taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirlenerek hukuki durumlarının tespit edilmesini sağlar.

tapu_kadastro_nedir___

KADASTRONUN AMACI NEDİR?

Kadastronun amacı tapu sicilini oluşturmaktır. Ülkemizin topoğrafik haritasını oluşturarak taşınmaz mal mülkiyetinin tespiti ile tapusuz arazileri tapuya bağlamak ve eski tapulu olanların tapularını haritaya bağlayarak yeniler. Kadastro işlemleriyle taşınmaz mal mülkiyetini devlet güvencesine ve kayıt altına almak amaçlanır.

KADASTRO KİMLER TARAFINDAN NEDEN YAPILIR?

Kadastro Hizmetleri, sayılı kanun gereğince Kadastro müdürlükleri bünyesinde devlet memuru olarak görev yapan Kadastro Teknisyenleri ve kadastrosu yapılacak çalışma alanı içinde köy derneği veya belediye meclisince seçilen en az 3 bilirkişi ve muhtardan oluşan ekip tarafından yapılır.

TAPU SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Tapu Kadastro Müdürlüğü “monash.pw” adresinden TC kimlik numarası ile tapu sorgulama hizmeti veriyor. Tapu sorgulama işleminizi Tapu Müdürlüklerine gitmeden internetten yapabilirsiniz. E-Devlet’ten
yapacağınız girişle vergi borcu, tapu sorgulama, açılan davalara kolayca ulaşabilmeniz mümkün. Eğer E-Devlet kaydınız yoksa PTT’den alacağınız şifre ile E-Devlet’e giriş yapabilirsiniz.

e-devletnasıl yapılır

4 Yıllık Tapu Kadastro Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

Tapu Kadastro Bölümü Nedir, Tapu Kadastro Bölümü Ne İş Yapar, Tapu Kadastro Bölümü Maaşları

4 Yıllık Tapu ve Kadastro bölümü arazide çalışmak isteyenlerin seçebileceği bir bölümdür. Bundan birkaç yıl öncesi oldukça popüler bölümlerden olup, eski yerini koruyamamış olmasına rağmen halen tercih edilen bir bölümdür. Tapu ve Kadastro bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olduğundan, bölümü tercih etmek isteyen üniversite adaylarının YGS sınavına girip yeterli puan almaları gereklidir. Tapu ve Kadastro bölümünde öğrencilere genel dersler, yanında ölçme ,çizme teknikleri ve resimleme alanında eğitim verilir. Tapu ve Kadastro bölümünün iş imkanı yüksek olması ve ataması kolay olması tercih sebebidir. Harita ve Kadastro bölümünü tercih etmek isteyenlerin matematik konularına ilgili sayısal düşünebilme, çizim yeteneğine sahip, açık havada çalışmaktan ve ekip çalışmasından hoşlanan, sağlık problemi olmayan kişiler olmaları gerekir.

4 Yıllık Tapu Kadastro Bölümünü Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilmeli?

Tapu Kadastro Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Tapu Kadastro bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadımonash.pw ve AYT puan türüne sahip olarak Tapu Kadastro bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS&#;nin ilk oturumu olan TYT&#;den ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Tapu Kadastro Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Tapu Kadastro 4 yıllık bir bölümdür.

4 Yıllık Tapu ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar

Bölümden mezun olanlar Tapu ve Kadastro
Tapu sicillerinin oluşturulması, tutulmasında Tapu ve Kadastro Teknikerleri ile görevlidir. Aynı zamanda arazi ölçümlerinde de görev alırlar. Bölüm mezunları çalıştıkları kuruma göre, alt yapı hizmetleri, ulaşım alanı, imar uygulamaları, Kent bilgi sistemi uygulamaları,arsa ve arazi düzenlemeleri,afet yönetim sistemleri alanlarında görev alabilirler.

4 Yıllık Tapu ve Kadastro Bölümü İş İmkanları

Tapu ve Kadastro mezunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili birimleri,Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Belediyeler, Elektrik kurumları ve özel müteahhitlik firmalarında çalışabilirler. Devletin herhangi bir kurumunda Tapu Kadastro Teknikeri ya da düz memur olarak çalışabilmek için KPSS&#;de yeterli puanı almaları gerekir Tapu ve Kadastro Atamaları Bölümü mezunları diğer birçok bölüm mezununa göre çok iyi puanlarla atanabilmektedir.

4 Yıllık Tapu ve Kadastro Bölümü Maaşları 

Tapu Kadastro Maaşları Devlet Kurumlarında TL civarında maaş alabilmektedir. Bu maaşlar çalışılan kurum veya kuruluşa göre değişebilir. Ayrıca özel sektörde çalışan firma ve iş özelliklerine göre maaşlarda değişkenlik gösterebilir. 

Alan Tanıtımı

1)Neden Meslek Lisesi Seçmeliyim.

2) Harita Tapu Kadastro nedir?

3)Haritacılık dalı nedir?

4)Neden Harita Tapu Kadastro Alanını seçmeliyim?

5)Kimler Harita tapu Kadastro Alanını seçmeli?

6)Bu alandan mezun olanlar nerelerde çalışabilir?

7)Mezun olan öğrencilerimiz için eğitim-kariyer

 1)Neden Meslek Lisesi seçmeliyim.

a) Öğrencilerimiz  Seçtikleri alanda yetişen öğrecilerimiz , lise mezunu olduklarında teknisyen ünvanı  kazanmaktadır.

b)Üniversite sınavında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları kontenjanından yararlanarak Teknoloji fakültelerine daha düşük puanlarla yerleşebilmektedir. Meslek lisesi öğrencilerinin AYT barajını geçmeleri durumunda 4 yıllık üniversitelere yerleşme şansları daha kolay olmaktadır.

c)Seçtikleri alanları ile alakalı 2 yıllık önlisans bölümler için de ortaöğretim başarı puanına ek olarak meslek liseli öğrencilerimize ek puan verilmektedir.

Örneğin Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Anadolu sınıfta okuyan bir öğrenci YKS sınavlarına girdiğinde; Gazi Üniversitesi İnşaat mühendisliğine ,puanla yerleşirken,

Meslek programı sınıftaki bir öğrenci , puanla yerleşebilmektedir.  (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları MTOK kontenjanından ararlanarak)

Böylelikle meslek lisesi öğrencileri üniversite sınavına yönelik az ders görmelerinin dezavantajını ek kontenjan ve puanlarla ortadan kaldırmış olmaktadır.

d)Meslek Lisesi öğrencileri YKS sınavına girmese ya da başarısız olsalar dahi liseyi bitirdiklerinde teknisyenlik diplomasına sahip olmaktadır. Öğrenimleri süresince staj gördükleri işyerlerinde teknisyen olarak çalışabilme imkanı bulabilmektedir.

 2) Harita Tapu Kadastro nedir?

Harita ve Kadastro Bölümü Nedir. Harita ve kadastro bölümü imar, yol, kadastro gibi projelerin alt yapısını oluşturan harita ve planların yapımı ve uygulama işlemlerinde uygulayıcı olarak ara insan gücünü yetiştiren bölümün adıdır. 

Haritacılık dalı: Haritacının sahip olması gereken arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Tapuculuk dalı: Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ilişkin işlemler ve mevzuat hakkında bilgi ve yeterliliklerin kazandırıldığı daldır.

Kadastroculuk: Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerini yapabilecek yeterliliklerin kazandırıldığı daldır.

Okulumuz Harita Tapu Kadastro  alanında Haritacılık dalında eğitim vermekteyiz.

3)Haritacılık dalı nedir?

Haritacılık dalı; Ölçüm,hesap ve çizim olarak 3 adımdan oluşmaktadır.

 Öğrencilerimize; haritacılık ile ilgili bilgisayar programlarını ve ölçüm aletlerini kullanabilme,  arazide ölçüm yapabilme,  hesap ve çizim yapabilme gibi  bilgi ve beceriler kazandırılır.

Ölçme derslerimizi okul bahçesinde uygulamalı olarak işlemekteyiz. Harita-Tapu-Kadastro Alanı olarak GPS , Elektronik Takeometre (Total Station), Nivo, prizma  gibi aletlerin kullanılarak çeşitli ölçme yöntemleri öğretilmektedir.

Bilgisayarlı harita çizimi dersimiz için okulumuzun bilgisayar laboratuvarı kullanılmaktadır. Bilgisayarda NETCAD adı verilen çizim programı ile çizim yaptırılmaktadır.

Harita çizimi derslerimizde ise cetvel ile klasik olarak çizim yaptırılmaktadımonash.pwıca yoğun matematik hesabı gerektiren derslerimiz bulunmaktadır.

sınıfta İşletmelerde Meslek Eğitimi kapsamında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü,Menderes Belediyesi (İmar ve Şehircilik müdürlüğü), İzmir Büyükşehir Belediyesi,Gaziemir Orman İşletme Şefliği, Menderes Tapu Sicil Müdürlüğü ,Menderes  Kadasro Birimi, Menderes Lisanslı Harita Kadastro Bürosu (LİHKAB) ve Özel bürolarda staj yapabilmektedirler.

4)Neden Harita Tapu Kadastro alanını seçmeliyim.

1  Alanımız İzmir de iki okulda Türkiye genelinde 74 okulda bulunduğundan diğer alanlara göre mezun sayısı daha az bulunmaktadır.

2  Tapu ve Kadastro maaşları çalışılan kurum veya kuruluşa göre değişse de tekniker kapsamında genel bir maaştan söz edilebilir. Bu teknikerler devlet kurumlarında genellikle lira civarında maaş alabilmektedir.

3  Özel Harita bürolarında arazi ve çizim yaparak nitelikli elaman olarak çalışabilmektedirler.

4  Çalışma şartları diğer alanlarla karşılaştırıldığında iş sağlığı ve güvenliği açısından daha güvenilirdir.

5  Bulunulan göreve göre değişken hava şartlarında açık alanda, ya da ofis ortamında çalışılabilmektedir. Monotonluktan uzak dinamik bir çalışma ortamı vardır.

6  Okulumuzun bulunduğu bölge gelişmekte olup; yapılaşma oranı yüksek, inşaat sektöründe aktif bir bölgedir. İş imkanı, öğretmenlerimizin yönlendirmesi ve  ailelerinde de haritacılık yapanların bulunması gibi sebeplerle öğrencilerimiz bölümümüzü seçmektedirler.

7  Diğer alanlara oranla resmi kurumlarda staj  ve iş imkanı bulabilmektedir.

8  Alanımızda kullanılan ölçme aletlerinin çoğu okulumuzda mevcut olup ,öğrencilerimiz bahçede birebir uygulama yapabilmektedir.

5)Kimler Harita tapu-kadastro-alanını seçmelidir?

1  Alanımızı seçen öğrencilerin matematik ve geometri derslerinde ilgili ve  başarılı olmaları monash.pwğun hesap içeren dersler görmektedirler.

2   Ölçüm aletleri ile hassas ölçüm  yapabilmeleri için fiziki yeterliliklerinin olması gerekmektedir.

         (Elleri ve gözlerini hassas bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.)

3  Zorlu hava ve arazi şartlarına uyum sağlayabilmelidirler.

4  Ekip çalışmasına, işbirliğine yatkın  ve dikkatli ve sabırlı kişiler olmalıdır.

      5   Çizim yapmaya ve bilgisayar kullanmaya karşı ilgili kişiler olmalıdır.

 6)Bu alandan mezun olanlar nerelerde çalışabilir.

Okulumuzda kazanmış oldukları bilgi ve becerilerle donanmış olan mezun öğrenciler: Devlet Su İşleri, Devlet DemirYolları, İl Özel İdaresi, Karayolları Müdürlüğü, Kadastro Müdürlükleri, Tapu Müdürlükleri, Belediyeler ile  Lisanslı Harita Kadastro Büroları(LİHKAB) , özel harita bürolarında, inşaat şirketlerinde iş imkanı bulabilirler.

7) Mezun olan öğrencilerimiz için eğitim-kariyer

İzmir Dokuz Eyül Üniversitesi -Harita Kadastro (önlisans)

Manisa Celal Bayar Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans)

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans)

Antalya Akdeniz Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans)  bölümlerinde birçok öğrencimiz eğitimlerine devam monash.pwı zamanda harita kadastro bölümü dışında da üniversite eğitimi alan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

Alandan mezun olan öğrenciler;

2 yıllık (önlisans ) programlarından Harita Kadastro, Coğrafi Bilgi Sistemlerini  - (ek puan kapsamında)

4 yıllık(lisans) bölümlerinden  harita Mühendisliğini ve (MTOK kontenjanı kapsamında) İnşaat Mühendisliğini  tercih edebilirler.

Aynız zamanda 2 yıllık (önlisans) Harita Kadastro bitiren öğrencilerimiz eğitimlerini Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık Harita Mühendisliğine tamamlayabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır