dünyanın en büyük barajı belgeseli / Dünyanın en büyük barajı ile tanışın - Galeri - Teknokulis

Dünyanın En Büyük Barajı Belgeseli

dünyanın en büyük barajı belgeseli

Sınıfında d&#;nyanın en y&#;ksek beşinci barajı Yusufeli Barajı a&#;ıldı

Tam Boyutta Gör

Artvin’de inşa edilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali(HES)’nin açılışı yapıldı. metre yüksekliğiyle dikkat çeken ve dünyada sınıfının en yüksek beşinci barajı olan Yusufeli Barajı, yılda 1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. 2 milyar milyon metreküp su depolayacak.

Yapımına 26 Şubat ’te başlanan baraj, çift eğrilikli beton kemer sınıfında yer alıyor. metre yüksekliği ile Türkiye’nin birinci, dünyada sınıfının en yüksek beşinci barajı unvanını elde etti.

megavat(MW) kurulu güce sahip Yusufeli Barajı ve HES’i, Türkiye’nin mevcut hidroelektrik kapasitesinin yüzde 2’sini karşılıyor. Depolanan suyun potansiyel enerjisiyılda 1 milyar milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yaklaşık 2,5 milyon konutun yıllık elektrik tüketimini veya bin Togg elektrikli otomobilinin yıllık şarj ihtiyacını tek başına karşılayabilecek. Ülke ekonomisine yılda 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Tam Boyutta Gör

Baraj nedeniyle Yusufeli ilçesinin eski yerleşim yeri sular altında kaldı. İlçe, yeni yerleşim yerine taşındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, su altında kalacak ağaçları kökünden sökerek yeni yerleşim yerindeki dönümlük alana taşıdı. Bugüne kadar 5 bin adet zeytin, dut, ceviz ve nar gibi boylu meyve ağacı, ağaç nakli metoduyla bulunduğu yerden alınarak taşındı. Bölgeye 75 bin yeni ağaç dikildi.

Tam Boyutta Gör

TRT Belgesel, Yusufeli Barajı’nın ilk gününden son gününe kadarki inşa çalışmalarını anlatan bir belgesel hazırladı. “Türkiye’nin Dev Yapıları: Yusufeli Barajı” belgeseli bugün saat ’de TRT Belgesel’de yayınlanacak.

funduszeue.info Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayıfunduszeue.info haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:DH Android Uygulamasını İndirDH iOS Uygulamasını İndir

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Çoruh Nehri üzerinde yükselen ve binlerce işçi ve mühendisin gece gündüz çalıştığı ArtvinYusufeli Barajı ve HES'in yapımı 9 yıl sürdü.

Yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alan baraj, yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimiyle ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla bugün hizmete açılan Yusufeli Barajı, Türkiye ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydaların yanında devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun da sahibi olacak.

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 'de başlandı. Talvegden , temelden ise metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Ekonomiye yılda 5 milyar liralık katkı

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye'nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2'si olan yıllık ortalama 1 milyar milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek.

Baraj, 2 milyar milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi. Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

6 bine yakın ağaç taşındı

Yusufeli Barajı'nın gövdesinde, Artvin'den Edirne'ye kadar 13 metrelik platform genişliğinde yol yapılabilecek 4 milyon metreküp beton kullanıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, baraj inşası nedeniyle su altında kalacak alanlardan 5 bin adet zeytin, dut, ceviz ve nar gibi boylu meyve ağacı, ağaç nakli metoduyla bulunduğu yerden alınarak Yusufeli ilçesinin kurulduğu yeni yerleşim yerindeki dönümlük alana taşındı.

Ayrıca bölgeye 76 bin adet ağaç ve fidan dikildi. Erozyona karşı da dönüm alanda yürütülen taş kordon teras, galvanizli kafes tel teras ve örme çit teras çalışmaları bu yıl tamamlanacak. 

Yusufeli Barajı'nın hikayesi ilk kez TRT ekranlarında izleyiciyle buluşacak

Yapımı 9 yıl süren ve binlerce işçinin emeğiyle yükselen "Yusufeli Barajı"nın inşa hikayesi ilk kez TRT'de olacak. Barajın, tasarımından tamamlanmasına kadar olan zorlu süreç "Türkiye'nin Dev Yapıları" belgeseli ile anlatılacak.

metre yüksekliğinde olan barajın öyküsü, belgeselin yeni bölümünde ekrana taşınacak. Yusufeli Barajı, devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun sahibi. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada.

Yıllık ortalama 1,9 milyar kilovat saat elektrik üretecek ve ekonomiye 5 milyar lira katkıda bulunacak.

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı'nın zorlu inşa sürecinden görüntüler, ilk kez TRT ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

"Türkiye'nin Dev Yapıları" belgeseli, bu akşam ilk kez saat 'de eş zamanlı olarak TRT Belgesel, TRT Avaz, TRT Türk ve TRT Kürdi'de, saat 'da da TRT 1'de ekranlara gelecek. 

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Yeni uygulamalar ile dünya baraj literatürüne de önemli katkılar yaptı

Süper yüksek baraj kategorisinde yer alan Yusufeli Barajı, sahanın jeolojik ve topografik yapısı nedeniyle projeye özgü ileri mühendislik teknolojileri geliştirilerek inşa edildi. Bu yeni uygulamalar ile dünya baraj literatürüne de önemli katkılar yaptı.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi, 2 milyar milyon metreküp depolama hacmi ile yıllık 1 milyar milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip olacak. Mansabında yer alan diğer barajlar da dikkate alındığında bu rakam 2 milyar milyon kilovatsaat değerine ulaşacak.

Çalışan sayısı 7 bini aştı

Gövde beton hacmi 4 milyon metreküp olan Yusufeli Barajı'nda, günlük ortalama beton döküm miktarı 7 bin metreküp oldu ve dünyada bu kategorideki barajlar ile kıyaslandığında önemli bir rekora imza atıldı. Baraj sahasında toplam kapasitesi saatte metreküpe ulaşan beton santralleri, ön soğutma ve ısıtma tesisleri ile iklim ve sıcaklık gibi durumlardan etkilenmeksizin her koşulda beton üretebildi. Projenin değişik safhalarında toplam 7 bini aşkın personel, barajı tamamlamak ve ülke ekonomisine kazandırmak için gece gündüz çalıştı.

Yusufeli Barajı ve HES projesinde beton santrallerinden baraj gövdesine beton transferi sağlamak için kablolu vinç ve beton konveyör hattı eş zamanlı olarak kullanıldı. Kret kotunda kurulu olan ana beton santralinden alınan betonun transferi kablolu vinçler ile sağlandı. Kablolu vinçlerin her biri 28 ton taşıma kapasiteli 3 hat ile çalıştı. Taşınan kovaların her biri ise 9 metreküp beton taşıma kapasitesine sahipti.

69,2 km relokasyon yolu yapıldı

Mansap batardosu üzerinde kurulu olan beton santrallerinden alınan beton ise saatte metreküp beton taşıma kapasiteli beton konveyör hattı ile baraj gövdesine ulaştırıldı.

Yeraltında yapılan santral binasında bulunan üç ünite ile toplamda megavat kurulu güce sahip projede, hidromekanik ve elektromekanik montaj işleri ile beton döküm faaliyetleri ise eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Yusufeli Barajı'nın su tutması ile, mevcut çevre ve bağlantı yolları su altında kalacağından yapımı zorunlu hale gelen relokasyon yolları da proje kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü kontrol ve koordinasyonuyla tamamlandı.

Mevcut yolların relokasyonu kapsamında, yol standartlarının iyileştirilmesi, yolculuk süresinin kısaltılması, yol mesafesinin azaltılması, trafik kazalarının azaltılıp can ve mal güvenliğinin artırılması amaçlanarak toplam 69,2 km uzunluğunda yol yapıldı.

Yusufeli Barajı ve HES relokasyon yolları projesi, toplam uzunluğu 58 kilometre olan 39 adet tünel, 4 tanesi özel tasarım olmak üzere toplam uzunluğu 3,6 kilometre olan 19 adet köprü, çeşitli boy ve ebatlarda sanat yapısı ve 17 adet kavşaktan oluşuyor. Proje kapsamında 5,5 milyon metreküp tünel kazısı, 9 milyon metreküp açık kazı, 1,8 milyon metreküp beton, 93 bin ton demir, bin ton mekanik dolgu, bin ton asfalt imalatı yapıldı.

Relokasyon yolları projesinde, Yusufeli ilçe merkezinde inşaatı devam eden Yusufeli Merkez Viyadüğü haricinde tüm yapım çalışmaları tamamlanarak yollar trafiğe açıldı.

Baraj mühendisliği açısından dünyanın en önemli projelerinden birisi olarak gösterilen Yusufeli Barajı ve HES, ülkemiz mühendisliğinin öz kaynakları ve özgün çözümleri ile geldiği noktayı tüm dünyaya kanıtladı.

Grafik: Şeyma Özkaynak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası