rixper 1 mg kullananlar / rixper - Doktorsitesi

Rixper 1 Mg Kullananlar

rixper 1 mg kullananlar

Risperdal Nedir? Risperdal Yan Etkileri Nelerdir?

Risperdal Nedir?

Atipik (ikinci kuşak) bir antipsikotik olarak sınıflandırılan Risperdal, çok sayıda psikiyatrik hastalığın tedavisinde veya ana tedaviye destek olarak kullanılan bir ilaçtır. Türkiye’de Risperidon etken maddesini içeren Risperdalın, Rileptid, Ricus, Rixper, Ripesil, Neoris gibi müstahzar (muadil) isimleri bulunmaktadır. Etken maddesi ilk olarak yılında Risperdal ismiyle kullanıma Janssen firması tarafından sunulmuştur. 

Her hastanın rahatlıkla kullanabilmesini sağlayan tablet ( mg, 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg), süspansiyon (şurup) ve 15 günde bir uygulanan depo enjeksiyon (25 mg, 37,5 mg ve 50 mg) formları bulunmaktadır. Günlük kullanım dozu hastanın tanısına ve hastalığın şiddetine göre 0,5 mg ile 12 mg arasında olabilir.

Risperdal - Risperidon Hangi Durumlarda Kullanılır?

Risperdal antipsikotik bir ilaç olması nedeniyle ilk kullanım alanı psikotik bozukluklar (şizofreni, psikoz vb.) olmasına rağmen bunun yanında çok sayıda psikiyatrik hastalığın tedavisinde tek başına veya tedaviye destek olarak kullanılmaktadır. Kullanıldığı durumlar şu şekilde sıralanabilir: 

1. Şizofreni

2. Psikotik Bozukluklar

3. Bipolar Bozukluk

4. Sanrısal Bozukluk

5. Otizme Bağlı Huzursuzluk

6. Depresif Bozukluk

7. Obsesif Kompulsif Bozukluk

8. Aşırı Şüphecilik, Saldırganlık

9. Anksiyete Bozukluğu

Bağımlılıklar

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Kişilik Bozuklularına Bağlı Davranış Bozuklukları

Yaşlı Hastaların Saldırganlık ve Şüphecilik Durumlarında

Bunların Dışında Kalan Davranış ve Duygu Durum Bozuklukları

Risperdal Kullanımı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Risperdal ilacın kullanılma şekli doktor tarafından önerildiği dozda olmalıdır. Kullanımı formlara göre değişmektedir. Tablet ve süspansiyon formu hekim önerisine göre günde bir veya iki kez kullanılabilir. Emilim açısından aç veya tok alınmasında fark bulunmamasına rağmen gastrointestinal yan etkileri azaltacağından tok kullanılması tavsiye edilmektedir. Enjeksiyon formu ise 2 haftada bir düzenli uygulanması gerekmektedir. 

Uzman bir hekime başvurmak istiyorsanız sağ altta bulunan iletişim kutusuna tıklayarak randevu alabilirsiniz.

Risperdal Yan Etkileri Nelerdir? 

Risperdal ilacın prospektüsüne göre kilo alımı, uyku artışı, kas kasılmaları, cinsel işlev bozuklukları gibi çok sayıda yan etki görülebileceği bildirilmektedir. Kullanıma bağlı yan etkiler kişiden kişiye değişmekle birlikte doza bağlı da değişebilmektedir. 

Bu konuda ayrıcaLustralın yat etkilerinide okumak isteyebilirsiniz.

Risperdal (Risperidon) Kullanımına Bağlı Başlıca Görülebilecek Yan Etkiler Aşağıda Sıralanmıştır; 

Risperdal Kilo Alımı Yapar Mı?

Bu ilaç antipsikotik grubu bir ilaç olması nedeniyle kilo alım riski bulundurmaktadır. Diğer antipsikotiklere göre kilo alım riski daha yüksek değildir. Bununla birlikte kilo alımını engellemek için beslenme değişiklikleri ve sporun faydalı olacağı düşünülmektedir.

Risperdal Uyku Artışı Yapar Mı?

Uyku miktarında artışa yol açabilir. Bununla birlikte uyku değişikliği yaşamayan çok sayıda bu ilacı kullanan hasta vardır. Uyku artışının genellikle geçici bir durum olduğu ifade edilir. Uyku artışından rahatsız olunması durumunda ilaç kullanım saatlerinin değiştirilmesi için doktora başvurmak faydalı olabilir.

Kas Kasılmaları Yapar Mı?

Bu ilaç kullanımına bağlı kas kasılmaları sıklıkla görülebilir. Bu durum ilacın etkinliği ile ilişkili bir durumdur. Bu durumda takip olunan hekime başvurmak sorunun çözülmesini sağlayacaktır. Bu yan etkinin tedavisinin çok basit yöntemleri bulunmaktadır. 

Risperdal Cinsel İşlev Bozukluklarına Neden Olur Mu?

İlaç cinsel işlevlerde azalmaya neden olabilir. Bu durum diğer antipsikotikler gibi Risperidonun etki mekanizmasından kaynaklanmaktadır. Kullanımına bağlı cinsel yan etkiler görülmesi durumunda hekime danışılması ile uygulanacak çeşitli değişikliklerin sorunun çözümünde faydalı olabilir. 

Cipralex - Essitalopram Kullananlar İçin Önemli Bilgiler yazımızı okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Risperdal Kullanımı Sırasında Başka Hangi Hususlara Dikkat Edilmelidir?

Titreme, huzursuzluk, bulanık görme, yerinde duramama hali, tansiyon bozukluğu, bulantı, karın ağrısı, kabızlık baş dönmesi, kaslarda güçsüzlük, kaşıntı, ürtiker, kadınlarda menstrüel siklusta bozulma, memelerden süt gelmesi, bacaklarda şişlik gibi yan etkiler görülebilir. Bu durumda takip olunan hekime başvurulması faydalı olacaktır.

Risperdal Özel Hasta Gruplarında Kullanımı Nasıldır? 

Yaşlı hastalar, hamileler, emziren bireyler, çocuklar ve alkol madde kullanım bozukluğu olan bireyler, başka ilaç kullananlar ve bedensel hastalığı olan kişiler özel hasta gruplarıdır. Bu hasta gruplarının doz ayarlaması ve ilacın devamı doktor kontrolünde olmalıdır.

Risperdal (Risperidon) Yaşlı Hastalarda Kullanılabilir Mi? 

Sadece bu ilaç değil diğer tüm antipsikotikler yaşlı hastalarda onay almamıştır. Fakat günlük pratikte kullanılabilen bir ilaçtır. Doz ayarlanması gerekebileceği unutulmamalıdır. Ek hastalık olması durumunda yakından takip önerilmektedir.

Risperdal Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

İnsanlarda kullanımı ile ilgili bir çalışma bulunmamakla birlikte hayvan çalışmalarında bu konu incelenmiştir. Kar zarar dengesi profesyonelce değerlendirilmesi için hekime başvurulması gereklidir ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Risperdal Emziren Bireyler Tarafından Kullanılabilir Mi? 

Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Süte geçtiğine dair bulgular mevcuttur. 

Risperdal (Risperidon) Çocuklar Tarafından Kullanılabilir Mi? 

Çocuk ve ergenlerde doktor kontrolünde kullanılabileceği ifade edilmektedir. Ek hastalık olması durumunda yakından takip önerilir.

Risperdal Bağımlılık Yapar Mı?

Risperdalın bağımlılık yapıcı bir etkisi bulunduğuna dair bilinen bir kanıt bulunmamaktadır. 

Risperdal Alkol Ve Madde İle Birlikte Kullanılabilir Mi?

Diğer antipsikotikler gibi alkol ve madde kullanımı ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez. Çeşitli ciddi yan etkilere ve etkileşimlere neden olabilir. Çünkü kullanılan alkol ve maddenin ve risperdalin karaciğerde yıkıma uğraması nedeniyle birbirlerinin dozunu dolayısıyla etkinliğini artırdığı düşünülmektedir.

Risperdal Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılabilir Mi?

Bu ilacın diğer ilaçlar ile birlikte kullanılması önemli bir konudur. Hekim tavsiyesi olmadan ve etkileşim düzeyleri değerlendirilmeden kullanılmaması önerilir. 

Risperdalın Fazla Alınması Durumunda Etkileri Nasıl Olur?

İlacın fazla alınması durumunda alınan miktarı bağlı olarak çeşitli yan etkiler görülebilir. Özellikler şu yan etkiler görülmesi durumunda acil servise başvurulması önerilmektedir; çarpıntı ve düzensiz kalp atışı, mide bulantısı, uyuşukluk, bulanık görme, bayılma, uykuya meyil, nöbet geçirme, istemsiz kasılmalar, bilinç bulanıklığı, nefes alma ve yutkunmada güçlük, uzun süren ağrılı penis sertleşmesi. Bunun dışında ilacın fazla alındığı durumlarda yine en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurulması istenmeyen etkilerden korunmak için faydalı olacaktır.

Risperdal Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Her ilaçta olduğu gibi bu ilacın da kullanılmaması gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlarda hekim tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

1. Etken madde olan Risperidona allerji olması durumunda kullanılmamalıdır. 

2. İçinde bulunan Risperidon dışındaki maddelere karşı alerji olması durumunda kullanılmamalıdır.

3. Kalp ile ilgili yan etkilerin bulunması nedeniyle ciddi kalp hastalığı olan bireylerin (özellikler aritmiler) bu ilacın kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. 

4. Emzirme döneminde olan kadınlar kullanmamalıdır. 

Risperdal Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Güçlü bir ilaç olması ve etki mekanizmasının farklılığı nedeniyle bazı durumlarda ilacın kullanımında dikkatli olunmalıdır. Bu durumların değerlendirilmesi hekim tarafından yapılmalıdır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

1. Bunama (Alzhemier, demans) durumlarında

2. Damar (özellikle beyin damarları) hastalıkları ve geçici iskemik atak (geçici inme) durumlarında

3. Kalp hastalıkları durumlarında

4. Parkinson veya Sara (epilepsi) hastalığı olduğu durumlarda

5. Böbrek ve karaciğer hastalığı olması durumlarında

6. Şeker hastalığı (diyabet) olması durumunda

7. Kalp hastalığının bulunması durumunda

8. Kan pıhtılaşması ile ilgili hastalıkların bulunması durumlarında

9. Yüzde ve dilde istemsiz hareketlerin olması durumunda

Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.

                      

Kaynaklar

1. SM, S. (). Stahl’ın temel psikofarmakolojisi. Alkın T (Çev. Ed.) İstanbul Tıp Kitapevi, (s ).

2. David Taylor, Carol Paton ve Shitij Kapur Maudsley Psikiyatride Reçeteleme Rehberi, Baskı () EMA Tıp Kitabevi.

3. Grant, S., & Fitton, A. (). Risperdale. Drugs, 48(2),

4. Ereshefsky, L., & Lacombe, S. (). Pharmacological profile of Risperdale. The Canadian Journal of Psychiatry/La Revue canadienne de psychiatrie.

5. Chouinard, G., & Arnott, W. (). Clinical review of Risperdale. The Canadian Journal of Psychiatry/La Revue canadienne de Psychiatrie.

 

RIXPER 1 mg 30 film tablet Kullananlar

• Risperidon veya RÄ°XPER film kaplı tablet bileÅŸimindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

• Tanısı konmuÅŸ veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastası iseniz kullanmayınız.

• Herhangi bir kalp veya damar hastalığınız varsa,

• Parkinson veya epilepsi (sara) hastalığınız varsa,

• RÄ°XPER gibi ilaçlar kan pıhtısı oluÅŸumuyla iliÅŸkili olduÄŸu için siz veya ailenizden birisinde kan pıhtılaÅŸması öyküsü varsa,

• Glokom, diyabet, prolaktin bağımlı tümörünüz varsa,

• Böbrek veya karaciÄŸer hastalığınız varsa (doktorunuz almanız gereken risperidon dozunu belirtmelidir),

• AteÅŸ, zihinde karışıklık, ÅŸuurda bozulma ve kreatinin fosfokinaz düzeylerinde artış veya kas sertliÄŸi varsa

bu ilacı kullanırken dikkatli olunuz.

Ayrıca;

• Risperidonu uzun süredir kullanıyorsanız, yüzde ve/veya dilde istem dışı hareketler ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.

• Risperidon kullanıyorsanız kilo alma ihtimaliniz vardır.

• Bunamış yaÅŸlı hastaların sayıklama veya saldırganlık durumlarında kullanıldığında, güçte ani düşüş, yüz, el ve ayaklarda, özellikle de vücudun tek tarafında felç meydana gelebilir veya konuÅŸma ya da görme problemleri gözlenebilir. Bu durumlarda derhal doktorunuza baÅŸvurmanız gerekir. Bu semptomlar beyin damarları ile ilgili bir hastalığın veya beyinde geçici olarak kan akışının azalmasının (geçici iskemik ataklar) belirtisi olabilir.

• DiÄŸer yeni nesil (atipik) antipsikotik ilaçlarda olduÄŸu gibi bu ilaç da demansı olan yaÅŸlı hastaların psikozlarında kullanıldığında serebrovasküler olaylar, enfeksiyon, kalp yetmezliÄŸi ile ani ölüm vb nedenlerle ölüm riskinde artışa neden olma olasılığı taşımaktadır.

• Psikotik hastalıklarda ve bipolar bozukluklarda intihar giriÅŸimi ihtimali zaten vardır. Yüksek riskli hastalarda tedavinin baÅŸlangıcından itibaren bu açıdan dikkatli olunuz.

Doktorunuzun size reçete ettiği doza sıkı sıkıya uyunuz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışın.

RİXPER ile tedavi görürken alkollü içkiler kullanılmamalıdır.

Risperidon yiyeceklerden etkilenmediğinden, yemek sırasında veya yemek dışında alınabilir.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

RİXPER, dikkatin dağılmasına sebep olabilir ve araç kullanma yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, RİXPER tedavisinde, tedaviye verdiğiniz cevabı doktorunuz değerlendirip izin verinceye kadar makine ve araç kullanmayınız.

Bu ilaç içinde glüten yoktur.

Her bir RİXPER'te mg laktoz bulunmaktadır. Eğer doktorunuz, bazı şeker çeşitlerine karşı hassas olduğunuzu belirtmişse, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

RİXPER, ağrı kesici ilaçlar (narkotik analjezik) ve alerji nedeniyle alınan antihistaminik ilaçlar gibi sakinleştirici özelliği olabilen ilaçların etkilerini artırabilir.

RİXPER, Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan levodopa gibi dopamin agonisti bazı ilaçların etkilerini azaltabilir.

Fenitoin, fenobarbital ve karbamazepin gibi epilepsi (sara) tedavisinde ve rifampisin gibi tüberküloz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar RİXPER'in etkilerini azaltabilir.

Fluoksetin ve paroksetin gibi depresyona karşı kullanılan ilaçlar ile, daha az ölçüde ranitidin ve simetidin gibi mide asidine karşı kullanılan bazı ilaçlar, RİXPER'in etkisini arttırabilirler. RİXPER kullanırken fluoksetin veya paroksetin gibi ilaçları kullanmaya başlayacaksanız veya kullanırken kesecekseniz, doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

Kalpteki iletiyi etkileyebilen diğer ilaçlarla birlikte RİXPER'in kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Bu ifadelerin belirli bir süre önce kullanılmış veya gelecekte bir zaman kullanılacak ürünlere de uygulanabileceğini lütfen not ediniz.

Doktorunuz önermedikçe kesinlikle başka ilaçları kullanmayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası