karaciğer ve dalak büyümesi neden olur / Dalak Büyümesi Nedir?

Karaciğer Ve Dalak Büyümesi Neden Olur

karaciğer ve dalak büyümesi neden olur

Karaciğer Büyümesi Nedir?

Karaciğer büyümesi, karaciğerin normal boyutundan daha büyük olması durumudur. Göğüs kafesi ve mide arasında, sağ üst karın bölgesinde bulunan karaciğer bulunmaktadır. Karaciğerin yağların sindirilmesinde, enfeksiyonlarla mücadelede, kanın pıhtılaşmasını sağlamada, bazı hormon ve protein türlerinin üretiminde, ilaç ve toksinlerin metabolize edilip vücuttan atılması gibi görevleri bulunmaktadır.

Karaciğer büyümesi, karaciğerin sağlığına zarar veren birçok nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Büyüme nedeniyle organda hasar oluşur. Organ işlevlerini yerine getirememeye başlar.

Karaciğer büyümesi semptomları arasında karın ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma, sarılık, kilo kaybı ve yorgunluk yer alır.. Karaciğer büyümesi olan kişiler, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. Tedavi ise altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir.

Karaciğer Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer büyümesi, semptomlarının olmaması veya hafif semptomlarla başlayabilmesi nedeniyle erken aşamalarda genellikle fark edilmemektedir. Bununla birlikte karaciğer büyümesinin ilerlediği durumlarda bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Karın bölgesinde ağrı ve hassasiyet
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı
  • Cilt ve gözlerde sararma
  • Ödem
  • Kaşıntı
  • Uyku hali

Karaciğer büyümesi belirtileri farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir semptom gözlenmese bile karaciğerde büyüme olabilmektedir. Bu nedenle, karaciğer hastalığı riski olan kişilerin belirli aralıklarla doktorlarıyla görüşmeleri önerilmektedir.

Karaciğer Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer büyümesine birçok farklı neden yol açabilmektedir. Bazı yaygın nedenleri şunlardır:

  • Karaciğer yağlanması: Karaciğerde yağ birikmesi, karaciğer hücrelerinin şişmesine ve karaciğer büyümesine neden olabilir. Yağlı karaciğer hastalığı genellikle obezite, diyabet, yüksek kolesterol veya yüksek trigliseridlerle ilişkilidir.
  • Kistler ve tümörler: Karaciğerdeki kistler ve tümörler, karaciğer büyümesine neden olabilir. Bazı tümörler kanserli olabilir ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir.
  • Alkolizm: Aşırı alkol tüketimi, karaciğer hücrelerine zarar verir ve kronik alkolizm karaciğer hastalığına neden olabilir. Karaciğer, alkolü işleyerek, alkolün vücuttan atılmasına yardımcı olur ve sürekli olarak alkol tüketimi, karaciğerin iş yükünü artırabilir.
  • Viral hepatit: Bulaşıcı bir virüs olan hepatit, karaciğer hücrelerine zarar verebilir ve kronik hepatit karaciğer hastalığına neden olabilir. Hepatit virüsleri, kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşabilir.
  • Otoimmün hastalıklar: Bağışıklık sistemi, karaciğer hücrelerine saldırarak, karaciğer hasarına neden olabilir. Bazı otoimmün hastalıklar, örneğin otoimmün hepatit, karaciğer büyümesine neden olabilir.
  • Genetik faktörler: Bazı genetik bozukluklar, örneğin; hemokromatozis gibi genetik olarak karaciğerde anormal demir birikmesi oluşması, Wilson hastalığı.
  • Diğer nedenler: Diğer nedenler arasında kalp yetmezliği, diğer kalp hastalıkları gibi bazı durumlar yer alır.

Karaciğer büyümesi, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilmektedir.

Karaciğer Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Büyümeye çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Tedavi de büyümenin nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, öncelikle karaciğer büyümesine neden olan faktörlerin tanımlanması önemlidir. Tedavi, bu durumun altında yatan nedenlere bağlıdır.

Tedavi seçenekleri şu şekildedir:

  • Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi; örneğin, alkolik hepatomegali durumunda, alkol kullanımının bırakılması gerekir. Yağlı karaciğer hastalığı durumunda, diyet ve egzersiz değişiklikleri ile kilo kaybı önerilir. Viral enfeksiyonlar, tıkanmış safra yolları ve diğer nedenler için farklı tedavi yöntemleri kullanılır.
  • İlaç tedavisi; bazı durumlarda, ilaçlar semptomları hafifletmek veya altta yatan nedene etki etmek için kullanılabilir. Örneğin, hepatit C enfeksiyonuna karşı antiviral ilaçlar kullanılabilir.
  • Cerrahi müdahale; bazı durumlarda, karaciğerin bir bölümünün çıkarılması gerekebilir. Bu durum nadir olmakla birlikte, örneğin kanser gibi durumlarda gerekebilir.

Tedaviye ek olarak, büyümeye neden olarn risk faktörlerini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da önemlidir. Bu değişiklikler arasında düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, alkol tüketimini azaltma, bırakma, sigara içmemek ve aşırı kilo almaktan kaçınmak yer alır.

Karaciğer Büyümesi Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Kişiler sağlıklı bir diyetle beslenerek büyümeyi kontrol altına alarak, karaciğer fonksiyonunu destekleyebilmektedir. Karaciğer büyümesine sahip kişilerin uyması gereken bazı beslenme önerileri şunlardır:

  • Yüksek proteinli yiyecekler tercih edilmelidir. Protein, karaciğer fonksiyonunu destekleyen önemli bir besin maddesidir. Ancak yüksek yağlı etler yerine az yağlı etler, balık, tavuk, hindi, yumurta ve soya gibi yüksek proteinli yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Şekerli ve işlenmiş gıdalar, karaciğerde yağ birikmesine neden olabilir ve karaciğer sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle, karaciğer büyümesi olanlar, şekerli ve işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca azaltmalıdır.
  • Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Alkol, karaciğer hasarına neden olabilir ve karaciğer büyümesini kötüleştirebilir. Bu nedenle, karaciğer büyümesi olanlar alkol tüketiminden kaçınmalı veya tüketimlerini minimum düzeye indirmelidirler.
  • Su tüketimini arttırılmalıdır. Su, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına ve karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur. Karaciğer büyümesi olanlar, günde en az bardak su tüketmelidirler.

Sonuç olarak, karaciğer büyümesi olan kişilerin sağlıklı bir diyetle beslenmeleri önemlidir. Ancak herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce, bir diyetisyen veya doktora danışmanız önerilmektedir.

Karaciğer Büyümesine Hangi Bölüm Bakar?

Karaciğer ile ilgili problemlere “Dahiliye (İç Hastalıkları)” bölümü bakmaktadır. Dilerseniz dahiliye bölümüne, yüz yüze veya online randevu olarak Bulut Klinik üzerinden alabilirsiniz.

Dalak büyümesinin nedenler! Dalak büyümesi nasıl tedavi edilir?

Beyaz kan hücreleri üreten ve hastalıklara karşı savunma görevini üstlenen bu organda ortaya çıkan dalak büyümesi belirtileri bu hastalıkla ilgili kendisinde şüphe duyan kişiler tarafından araştırma konusu haline geldi. Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi, yorgunluk gibi problemler kişide bu hastalığın olduğunun habercisi olabilmektedir. Peki, Dalak büyümesi neden olur? Dalak büyümesi belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

DALAK BÜYÜMESİ NEDEN OLUR?

Karaciğer ve dalak büyümesi, enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. Bir kaynağa göre dalak büyümesi nedenleri, Mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar, Frengi veya kalbin iç zarının enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar (endokardit), Sıtma gibi parazit enfeksiyonları, Siroz ve karaciğeri etkileyen diğer hastalıklar, Çeşitli hemolitik anemi tipleri (kırmızı kan hücrelerinin erken tahrip olması ile karakterize bir durum), Lösemi ve miyeloproliferatif neoplazmalar gibi kan kanserleri ve Hodgkin hastalığı gibi lenfomalar, Gaucher hastalığı ve Niemann-Pick hastalığı gibi metabolik bozukluklar, Dalak veya karaciğerdeki damarlar üzerindeki basınç veya bu damarlara kan pıhtısı gitmesi gibi durumlar dalak büyümesinin nedenleri arasında gösterilmiştir.

Herhangi bir yaş aralığı bulunmayan bu rahatsızlık her yaşta insanda görülebilmektedir. Özellikle de vücudunda enfeksiyon olan, bazı kalıtsal metobolik hastalığa sahip kişilerde ve sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde bulunmuş vatandaşlarda rastlanabilmektedir.

Dalak Büyümesi, kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücrelerinin ve beyaz hücrelerin azalmasına neden olarak enfeksiyonun vücudunuzu ele geçirmesine neden olmaktadır.

DALAK BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kendisinde dalak büyümesi şüphesi olan kişiler internet üzerinden "dalak büyümesi ağrı yapar mı?" sorusuna yanıt arıyor. Bu hastalığın birçok belirtisi bulunmakla beraber dalak büyümesinin ağrıya neden olduğunu belirtmek gerekir. Diğer belirtileri ise şöyle;

Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak

Yorgunluk

Anemi (kansızlık)

Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi

Sık görülen enfeksiyonlar

Kolay kanama

  • Dalak büyümesi hangi bölüme girer?

Dalak büyümesinin belirtilerini kendisinde hisseden kişilerin en kısa zamanda bir İç hastalıkları yani Dahiliye uzmanına kendisini göstermesi ve muayeneden geçmesi gerekmektedir.

  • Dalak büyümesi nasıl anlaşılır?

Dalak büyümesi uzman bir doktor tarafından istenen bazı testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kendisinde böyle bir şüphe bulunan kişilerin acil olarak kendisini muayene ettirmesinde fayda olacaktır. Dalak büyümesi genellikle fizik muayene sırasında tespit edilir. Doktorunuz genellikle sol üst karnınızı hafifçe inceleyerek bunu hissedebilir. Ayrıca dalak büyümesi kan tahlili ile de teşhis edilebilen bir rahatsızlıktır. Tamamen emin olunamasa da belirtilerini gösterebilir.

DALAK BÜYÜMESİ TEDAVİSİ

Dalak büyümesi teşhis edilmiş fakat herhangi bir semptom ya da neden bulunamıyorsa bunun nedeni araştırılmak üzere doktor tarafından gözleme alınarak öncelikli olarak her hastalıkta olduğu gibi nedeni araştırılır. Herhangi bir semptom geliştirirseniz hemen, fakat geliştirmezseniz tekrar değerlendirilmek için 6 ila 12 ay içerisinde uzman bir doktora tekrar muayene olmanız gerekir.

Dalak çıkarma ameliyatı: Dalak büyümesi ciddi problemlere neden olursa veya nedeni tanımlanamıyor ya da ne yapılırsa yapılsın doktorunuzun tedavisine yanıt vermiyorsa, dalağın cerrahi olarak çıkarılması (splenektomi) bir seçenek olabilir. Kronik veya kritik durumlarda, cerrahi müdahale iyileşme için en iyi umudu sunabilir.

Dalak çıkarma ameliyatı ise gerçek anlamda önemli bir karardır. Dalaksız aktif bir hayat yaşayabilirsiniz, ancak dalağın çıkarılmasından sonra ciddi hastalıklara daha doğrusu enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız normal bir insana oranla çok daha yüksektir. Bu nedenle bazı önlemler alınması gerekir. Doktorlar bazı durumlarda ise radyasyon ile dalağınızı daraltabilir, böylece cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir.

  • Dalak büyümesine ne iyi gelir?

Dalak büyümesi nasıl geçer sorusu bu rahatsızlığa sahip kişiler tarafından araştırılmaktadır. Bitkisel tedaviler her doktor tarafından önerilmese de kendi doktorunuza danışarak uygulama yapabilirsiniz.

Ancak ne tür hastalığınız olursa olsun dikkat edilmesi gereken nokta bu tip bitkisel yöntemleri kesinlikle doktor gözetiminde ve izniyle gerçekleştirmeniz gerektiğidir. Ayrıca bu yöntemler sadece geçici olarak bu hastalığa sahip kişilerde uygulanabilmektedir. Dalak büyümesi için uygulanan bitkisel yöntemlerden bir tanesi ise şöyle;

Kaynatılmış suyu bir bardakta yarım çay kaşığı zencefille karıştırın 10 dakika bekletin ve gün içerisinde 3 bardak tok karnına tüketin. Lahananın yaprağının suyu sıkılarak 3 bardak üzüm hoşafı ile karıştırılır ve tok karnına içilmesi sağlanır. Kaynatılmış bir su bardağına 10 gr kuşkonmaz sapı ya da kökü ilave edilerek 10 dakika kaynatılır ve tok karnına 3 bardak içilir. Kaynatılmış bir su bardağına 4 gr kurutulmuş gül eklenerek 10 dakika demlendirilir ve tok karnına 3 bardak soğuk olarak tüketilir.

DALAK BÜYÜMESİ TEHLİKELİ BİR DURUM MU?

Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlayan dalak, kanın pıhtılaşması için gerekli olan trombositlerin korunmasından da görevlidir. Son derece önemli bir organ olan dalak, karnın sol üst bölümünde ve göğüs kafesinin hemen altında yer almaktadır.

Dalak, enfeksiyon ya da kan hastalıkları gibi bazı sağlık sorunlarının tetiklemesi ile büyümeye başlar. Dalak büyümesi sonrasında işlevlerini sağlıklı ve düzgün bir şekilde yerine getiremeyen dalakta, şişme meydana gelmektedir. Ancak pek çok kişi, dalak büyümesi sorunu yaşadığını, rutin doktor kontrolleri sırasında öğrenmektedir.

Hayati fonksiyonların her birini etkileyebilen dalak büyümesinde, kırmızı kan hücreleri ile normal olanlarında filtrelenmesine neden olur. Bu durumda kan dolaşımındaki sağlıklı kan hücrelerinin sayısında azalma meydana gelir. Ayrıca aşırı seviyedeki kırmızı kan hücreleri ve trombositler, dalağı tıkayarak çalışmasına engel olabilirler.

Dalak Büyümesinin Sebepleri Nelerdir?

  1. Vücutta oluşan enfeksiyonlar, (Mononükleoz gibi viral…)
  2. Sıtma gibi parazit içeren enfeksiyonlar,
  3. Siroz gibi karaciğeri etkileyebilen hastalıklar,
  4. Frengi ve endokardit enfeksiyonlar, (kalbin iç zarının enfeksiyonu)
  5. Çeşitli hemolitik anemi rahatsızlıkları,
  6. Hodking hastalığı gibi lenfomalar,
  7. Lösemi ve miyeloproliferatif neoplazmalar gibi kan kanserleri,
  8. Niemann-Pick ve Guatr gibi metabolik hastalıklar,
  9. Karaciğer ve dalaktaki damar üzerinde oluşan basınç
  10. Karaciğer ve dalaktaki basınç sebebi ile bu damarlara giden kan pıhtılarıdır.

Dalak Büyümesinin En Sık Rastlanan Belirtileri;

  • Mide üzerinde baskı yapan büyümüş dalak nedeniyle, yemek yemeden şişkin hissetmek ya da az yemekte mideye rahatsızlık verilmesi,
  • Dalak organının bulunduğu bölge ve civarında ağrı hissetmek,
  • Sebepsiz halsiz, bitkin ve yorgun hissetmek,
  • Kansızlık yani anemi rahatsızlığı,
  • Sol üst karından çıkarak, sol omuza yayılan ağrılar,
  • Sık görülmeye başlanan enfeksiyon durumları,
  • Kolay kanama yaşanması ve ciltte kolay morarma yaşanması,
  • Gece uykuda görülen terlemeler,
  • Solgunluk, ciltte cansız bir görünüm,
  • Zayıf ve sağlıksız görünen bir bedene geçiş,
  • Hıçkırık ve nöbet şeklinde gelen yüksek ateş,
  • Sürekli tokluk hissi,
  • Karın veya midede oluşan kramp ve ağrılar en sık rastlanan belirtilerdir.

Dalak Büyümesi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Gün içerisinde sık sık su içmek en önemli noktalardan biridir. Ortalama olarak bir yetişkin günde 2 litre su içmeye özen göstermelidir. Su ile vücuttaki toksinlerden arınabilir, kanın temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca elma, zencefil, kiraz, yaban mersini, havuç, kereviz, biber, salatalık, marul, brokoli, çilek, semiz otu, kekik, kuşkonmaz, karanfil, kişniş dalak büyümesine iyi gelen besinler arasındadır. Bir uzmandan yardım alarak kendinize yeni bir beslenme planı oluşturmanız en sağlıklı tercih olacaktır.

Dalak Büyümesinde Tedavi Süreci Nasıldır?

Ciddi bir sağlık sorunu olan dalak büyümesinin sebebi her ne olursa olsun, tanımlanamıyorsa ya da tedaviye yanıt alınamıyorsa cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ameliyat ile dalağın çıkartılması mümkündür. Ancak bu aşama öncesinde, bazı önlemler almak yerinde olabilir.

Dalağı yoran bir spor ile ilgileniyorsanız, spor sürenize kısıtlama getirilebilir. Aksi halde dalakta meydana gelecek yırtıklar ile daha ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Dalak büyümesinin tedavisinde, öncelikli olan bu duruma neyin sebep olduğunu saptamak gerekiyor. Sebebe uygun bir tedavi süreci geçireceğinizi bilmelisiniz.

Çoğu vakada dalağın alınmasına gerek kalınmadan, alınan önlemler ve tedavi süreci ile cerrahi müdahaleye gerek kalmayabiliyor. Tüm alternatifler değerlendirilmesinin ardından, tedaviye olumlu bir cevap alınamaması durumunda, splenektomi olarak tanımlanan dalak büyümesi ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat sonrasında ise vücut bazı bakterileri temizleyememektedir. Bu durumda bireyin enfeksiyonlara karşı direnci düşmektedir. Savunmasız kalan bedeni güçlendirebilmek ve enfeksiyonlara karşı koruyabilmek için bazı aşılar yapılabilir ya da doktorunuzun önereceği bazı ilaçları kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

Karaciğer Ve Dalak Büyümesi

Karaciğer Ve Dalak Büyümesi

Karaciğer ve dalak büyümesi, Dalak, karnımızın sol tarafında bulunan midemizin ve diyaframımızın arasında yer alan, süngerimsi bir yapıda olan damarsal bir organımızdır. Kırmızı kan hücrelerimizin görevini doldurduğu zaman içlerinde bulunan demir elementini yeniden kullanıma açar. Yumruk büyüklüğünde olan dalak yumuşak bir organımızdır. Dalak vücudumuzun savunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Fakat dalağı alınmış bir insan normal yaşantısına da devam edebilmektedir. Ama dalağı alınmış bir insan alınabilecek enfeksiyonlara karşı büyük bir tehdit altındadır. Çok hassas bir organ olan dalak darbelere karşı direk zarara uğrayabilir. Kaburga kemikleri tarafından da korunan dalak diyaframa bitişik bir şekilde bulunmaktadır. Midenin arkasında bulunan dalak uzun ve yassı biçimli olup kırmızı renklidir. Dalak iki kısımdan oluşmaktadır. Önemli işlevleri olan dalakta bolca kan bulunmaktadır. Yani dalak kanı depolamaktadır. Kanımızı mikroorganizmalardan arındırır. Ayrıca kanın kırmızı rengini vermiş olduğu alyuvarların üretimini sağlamaktadır. Aynı şekilde alyuvarların yıkımından da dalak sorumludur. Akyuvarların da bir kısmının yapımı - yıkımı yine dalakta gerçekleşmektedir. Dalak büyümesi genel olarak insanlar tarafından anlaşılmaz doktor muayenesi tarafından anlaşılabilir. Dalak büyümesi belirtileri fazla iştahın olmaması fazla yemek yiyememekle karnın sol yukarı bölgesinde şişlik büyüme, ağrı hissediliyorsa, nefes alırken şiddetli ağrı hissediliyorsa bunların yanı sıra yorgunluk, kilo miktarında azalma, kansızlık, yüksek ateş, enfeksiyon kapma gibi belirtiler varsa doktorra gidilmesi gerekmektedir. Dalak büyümesinin sebebi ise vücudun dalağın görevlerini daha fazla işlemesine ihtiyaç duyulduğunda dalak büyümesi meydana gelmektedir. Kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların daha fazla çalıştığında dalak genişlemektedir. Kan akışındaki azalma da dalak büyümesine neden olabilmektedir. Kanser olan insanlarda da dalak büyümesi olabilir. Çünkü beyaz kan hücreleri dalağı işgal altına alarak dalak büyümesine neden olabilir. Virüs ve bakterilerde de enfeksiyonlara neden olarak dalak büyümesine sebep olabilir. Tedavi olarak hayati tehlike bulunduruyorsa dalak ameliyat ile alınabilir.

Karaciğer, vücudumuzun sağ üst kısmındadır. Karaciğer 4 parçadan oluşmaktadır. İki yönlü kan akışı sağlamaktadır. Pis kanı sol loba taşırken temiz kanı sağ loba gönderir. Karaciğer kan depolamaktadır. Karaciğerin vücuttaki işlevleri ise vücudumuzda bulunan fazla şekeri depolamakta ve bu sayede kan seviyesini dengede tutmaktadır. Karaciğer protein metabolizmasında önemli bir riski bulunmaktadır. Karaciğerin protein metabolizmasında önemli bir işlevi bulunmaktadır. Karaciğerin vücudumuzda çok önemli bir rolü bulunmaktadır. İşlevini yitirdiği durumda organlarımızın çoğunluğu tehdit altına alınır. Karaciğerde oluşabilecek hastalıklar ciddi boyutlara ulaşmadan kontrol altına alınması gerekmektedir yoksa sonucu ölümle bile sonuçlanabilir. Alkol tüketimi yenilen yağlı yiyecekler direk karaciğere vurmaktadır. Karaciğer büyümesi de dalak büyümesi gibi doktor muayenesi tarafından anlaşılabilir. Karaciğerin bulunduğu yerde ağrı da karaciğer büyümesi hastalığı belirtisi olabilir. Karaciğer büyümesi neden olan etkenlerden bazıları aşırı alkol, yağlı yiyeceklerdir. Yağlı yiyecekler yiyerek karaciğerin yağlanmasına neden olmaktadır bu da karaciğer büyümesine neden olabilmektedir. Yağlanmadan dolayı büyümede kilolu insanlar risk altındadır. Kalp yetmezliği olan insanlarda Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C türleri ise iltihaba sebep olacaklarından risk altındadırlar. Bu tür hastalıkların tedavisi için kullanıcıların sigara, alkol ve sağlıksız beslenme gibi zararlı etkenleri bırakması önerilir.

Son Güncelleme :

Karaciğer Ve Dalak Büyümesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


11 Yorum Yapılmış "Karaciğer Ve Dalak Büyümesi"

Dalağim 14 cm karacigerimde 17 cm yardimci olun hangi bölüme bakilmaliyim
Belma.

4 YANITI GÖRÜNTÜLE

Eren : Belma hanım Nuray hanım aynı durum bende de var karaciger dalak cm 3 ayda bir kan veriyorum yaş Tüm testler normal çıkıyor ancak her an kötü bir şey olacakmış gibi doktor hicbirşey söylemiyor. lütfen ama lütfen bu yazıyı okuyunca bana yardımcı olurmusunuz. [email&#;protected].

Eren : Belma hanım ve Nuray hanım aynı durum bendede var ne doktorlar teşhis koyamıyor 3 ayda bir kontrol edilmesi gerekli diyor. Lütfen sizdeki sonuçlar ve tedavisi nedir bilgi amacı Allah rızası için yardımcı olurmusunuz [email&#;protected]

Funda : Belma hanim çok korkuyorum aynı durumu yaşıyorum lütfen bi sonuç çıktıysa yazarmisiniz

Nüvide : Merhaba, dalak ve karaciğer büyümesi tamamen ayrı ayrı durumlar olsa bile bazen aynı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Vermiş olduğunuz bu rakamlar çok düşük rakamlar değildir. Bu nedenle en kısa zamanda doktora görünmenizde fayda vardır. Dalak büyümesi ve karaciğer büyümesi için Dahiliye ya da Genel cerrahi bölümleri size uygun olacaktır.

Oğlum 13 yaşında hem karaciğer hem dalak büyümesi görüldü hematoloji bölümüne gitik testler temiz cıktı ama hala devam ediyor ağrı ve büyüme ne yapabiliriz korkuyorum kötü bişey olcak
Pınar Yücel.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Turay : Karaciğer büyümesi de dalak büyümesi gibi doktor muayenesi tarafından anlaşılabilir. Karaciğer büyümesi neden olan etkenlerden bazıları aşırı alkol, yağlı yiyeceklerdir. Yağlı yiyecekler yiyerek karaciğerin yağlanmasına neden olmaktadır buda karaciğer büyümesine neden olabilmektedir. Bu tür hastalıkların tedavisi için kullanıcıların sigara, alkol ve sağlıksız beslenme gibi zararlı etkenleri bırakması önerilir. Geçmiş olsun.

16 yaşımdaki oğlum da dalak büyümüş teşhisi konulmuş cm olduğu söylenmiş bununla alakalı bilgi alabilir miyim
Selim.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Yüksel : Merhaba. Dalak büyümesinin belirtileri şöyledir; Sürekli tok hissetmek, - Tokluk hissine bağlı hızlı kilo kaybı, - Karın bölgesinde sürekli ağrı ve şişkinlik, - Cilt renginin solgunlaşması, - Vücudun hafif darbelerde bile şiddetli ağrıması, - Gece ani ateşlenme ve terleme yaşanması gibi belirtiler dalak büyümesinin habercisi olabilir. Şimdiden geçmiş olsun.

Belma hanim sonucu yazarmsiniz bendede ayni durum var
Funda.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mehmet Anıl : Merhaba Funda hanım, karaciğer büyümesi dalak büyümesini de tetikler. Karaciğer büyümesi sarılık hastalığı, fazla alkol tüketimi ve kirli tuvaletlerden kapılan enfeksiyon yüzünden enzimlerin çalışması bozularak meydana gelebilir. Bunun için iç hastalıkları uzmanına muayene olmanız ve yapacağı tetkikler sonucunda ilaç tedavisi başlanılarak hafta bir kan vererek enzimlerin optimum aralığa düşmesi gözlemlenir.

karaciger ve dalak büyümesi nasil tedavi yapilir
İbrahim.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Rakım : Karaciğer ve dalak büyümesi özellikle karaciğerde bulunan iki enzimdeki değişiklikten dolayı oluşur. Bunun sebepleri aşırı alkol tüketimi, düzensiz beslenme gibi başlıca sebepleri olabilir. Öncelikle doktorunuza muayene olarak kan tahlili ile enzimlerin durumuna bakılarak gerekli ilaç ve perhiz şeklinde tedaviye başlanır.

Soruların cvpları neden yok
Tuğba.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Kâmurân : Tuğba hanım merhaba,öncelikle özür funduszeue.info bildirdiğiniz içinde çok sağfunduszeue.infoe bildiğiniz gibi bütün sorulara ve yorumlara cevap vermemiz mümkün değil,elimizden geldiğince bütün hepsine cevap vermeye çalışıcağız.

Merhabalar bu siteye yorum yapan arkdaşlar öncelikle sizlere ve tüm hastalarımıza gecmiş olsun . bildiğim kadarıyla 1 yıldır karaciğer ve dalak büğümesi mevcut karaciğer - dalak arası 3 ayda bir muane esnasında değişmektedir. şeker kan tahlilleri temiz. 10 kilo verdim ancak 1 yıl oldu sonuc aynı değerler değişmiyor. bu siteye yorum yapan değerli arkadaşlar lütfen geçmiş dönemlerde ne gibi tedavi ve sonuçla karşılaştınız yardımcı olmak adına bu yazıyı okuyorsanız yorum yaparmısınız. lütfen .
Mehmet .

CEVAP YAZ

Arkadaşlar öncelikle gecmiş olsun bu hastalıktan bende müzdatibim karaciğer dalak büğümesi hakkında nasıl tedavi gördünüz ne teşhis konuldu yardımcı olurmusunuz lütfen. Doktorlar bir şey sylemiyor
Eren.

CEVAP YAZ

Dalak mm büyümüş tehlikeli midir
Esma.

CEVAP YAZ

Çok yardımcı oldunuz teşekkürler
Ayşe .

CEVAP YAZ

Dalağım 7 mm büyümüş
Süleyman.

CEVAP YAZ

Dalak Boyutu
Dalak Boyutu
Dalak Boyutu: Dalak, vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerini, ortadan kaldıran, onların içerisinde bulunan demiri tekrar vücudumuzun kullanımına sunan organa denilmektedir. Dalak insan vücudunun sol tarafında mide, sol böbrek ve diyafram arasında
Dalak Alınması Sonrası
Dalak Alınması Sonrası
Dalak Alınması Sonrası, hastaların artık eskiye göre daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla doktorların önerilerini dinlemeleri hastaların sağlığı için son derece önemlidir. Özellikle enfeksiyonlara karş
Çocuklarda Dalak Büyümesi
Çocuklarda Dalak Büyümesi
Çocuklarda Dayak Büyümesi, Günümüzde genellikle çocuklarda görülen dalak büyümesi ultrason veya doktor tedavisi olmadan fark edilemeyen bir hastalıktır. İnsan vücudunda oldukça önemli bir yere sahip olan dalak yaklaşık olarak yumruk kadardır. Çocukla
Dalak Rahatsızlıkları
Dalak Rahatsızlıkları
Dalak rahatsızlıkları, dalak mor renkli, yumuşak yapıda vücudun önemli organlarından biridir. Göğüs kafesinin hemen alt kısmında yer alır. 12,5 santim uzunluğunda, 7,5 santim genişliğinde ve ortalama 5 santim kalınlığındadır. Vücut için önemli görevl
Dalak Nerede
Dalak Nerede
Dalak Nerede: Dalak insan vücudunda mor renkte, yumuşak ve elastik bir organdır. Dalak kaburga kafesinin alt tarafında, sol üst karın bölgesi kısmında bulunur. Dalak ortalama uzunluk olarak 12 santim, kalınlık olarak 5 santim, genişlik olarak 7 santi
Dalak Faydaları
Dalak Faydaları
Dalak Faydaları, Dalak kan ve kansızlık rahatsızlığını gidermede yüksek etki gösterir. Dalak yaradılış gereğince demir deposu zengin bir besindir. Dalak bol yeşillik ile tüketildiği takdirde etkisi ciddi anlamda artacaktır. Özellikle bayanlarda a
Dalak Ağrısı
Dalak Ağrısı
Dalak Ağrısı, dalak ağrısı genellikle karnımızın sol alt kısmında hissedilen bir ağrıdır. Ağrı daha çok nefes alırken artar. Dalak ağrısı vücudun diğer kısımlarına doğru yayılma gösterebilir. Dalak da oluşan ağrıların birçok sebebi olabilir. Bunlara
Dalak Yırtılması
Dalak Yırtılması
Dalak yırtılması, dalağın yırtılması dalak kapsülünün tahribata uğraması ile oluşur. Dalak yırtıldığı zaman kan abdominal boşluklarından fışkırarak karın içerisine dolar. Bu şekilde yoğun bir iç kanama gerçekleşir, bu durumda ayrıca şiddetli karın ağ
Dalak Şişmesi
Dalak Şişmesi
Dalak Şişmesi, Dalak, vücutta karaciğerin görevlerinde destek olan bir organdır. Ölü olan alyuvarları parçalayıp kullanılabilir duruma getirir. Bağışıklık sistemi ve kan üretiminde de görevlidir. Kanımızdaki mikropları temizler. Dalağımız vücudumuzun
Dalak Vücudun Neresinde
Dalak Vücudun Neresinde
Dalak Vücudun Neresinde, Dalak mor renkli bir organ parçasıdır. Yoğunluğu nedeniyle yumuşak ve elastik tir. Bulunduğu yer ise kaburga kafesinin altında, üst karın bölgesinin arka kısmında yer alır. Dalak uzunluğu 12 santim, genişliği ise 7 santim ola
Dalak Zedelenmesi
Dalak Zedelenmesi
Dalak Zedelenmesi Konusuna başlamadan önce dalak nedir, vücudumuzun hangi bölgesinde bulunur konusu hakkında biraz bilgi verelim. Dalağımız kaburga kafesinin altında sol üst karın bölgesinin arka tarafında bulunur. Uzunluğu 12 - 12,5 santimetre, geni
Dalak Ameliyatı
Dalak Ameliyatı
Dalak Ameliyatı, Dalak iç organlarımızdan birisi olup kaburga kemikleri içerisinde yer almakta ve kaburga kemikleri tarafından korunmaktadır. Karın bölgemizde bulunan dalak midemizi sol üst arka tarafında bulunur. Süngere benzeyen bir yapıya sahip ol

 

Dalak Boyutu
Dalak Alınması Sonrası
Çocuklarda Dalak Büyümesi
Dalak Rahatsızlıkları
Dalak Nerede
Dalak Faydaları
Dalak Ağrısı
Dalak Yırtılması
Dalak Şişmesi
Dalak Vücudun Neresinde
Dalak Zedelenmesi
Karaciğer Ve Dalak Büyümesi
Dalak Ameliyatı
Dalak Büyümesi
Bebeklerde Dalak Ve Karaciğer Büyümesi
Dalak Kisti
Dalak Kanseri
Koşarken Dalak Şişmesi
Dalak İltihabı
Kapalı Dalak Ameliyatı
Dalak Alınması Ameliyatı
Dalak Alınması
Dalak Kan Yaparmı
Dalak Küçülmesi
Hamilelikte Dalak Şişmesi
Dalak Lenfoması
Hamilelikte Dalak Ağrısı
Dalak Görevi
Dalak Büyümesine Bitkisel Çözüm
Dalak Tümörleri

Popüler İçerik

Dalak Büyümesi

Dalak Büyümesi

Dalak büyümesi, dalak vücudun önemli organlarından biridir ve midenin hemen altında bulunur. Boyut olarak bir insan yumruğu büyüklüğündedir. Kanser ha

Bebeklerde Dalak Ve Karaciğer Büyümesi

Bebeklerde Dalak Ve Karaciğer Büyümesi

Bebeklerde Dalak Ve Karaciğer Büyümesi, Karın muayene edildiği anda sol kaburga altında uzman doktorlarca anlaşılacağı üzere ele gelebilir ya da tom

Dalak Kisti

Dalak Kisti

Dalak kisti, dalak mor renkli, yumuşak ve elastik bir yapıda olan, vücudun önemli organlarından biridir. Kaburga kafesinin hemen altında, karın bölges

Dalak Kanseri

Dalak Kanseri

Dalak kanseri, ile ilgili bilgiler paylaşmadan önce, dalak hakkında bilgiler verelim. Dalak insan vücudunun sol tarafında, göğüs kafesinin altında yer

Koşarken Dalak Şişmesi

Koşarken Dalak Şişmesi

Koşarken dalak şişmesi: Sporla arası çok iyi olmayanlar bunun ne demek olduğunu çok iyi bilirler. Özellikle koşu egzersizi yapmak isteyenler veya amat

Dalak İltihabı

Dalak İltihabı

Dalak iltihabı, yüklü bir kan göflenmesine ilişkili olarak organ büyür. Dalakta nötrofil granülositler, lenfositler, plazma hücreleri, aynca retikülo

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası