merkez bankası yırtık döviz değişimi / Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi İle İlgili Her Şey | Türkiye İş Bankası

Merkez Bankası Yırtık Döviz Değişimi

merkez bankası yırtık döviz değişimi

funduszeue.info

  • Blog
  • İçindekiler

    Kenarı yırtık dolar geçer mi?

    Yırtık Paralar (Banknotlar) Nasıl Değiştirilir? Öncelikle yırtık ve hasarlı banknotları değiştirmenizin mümkün olduğunu söylemek istiyoruz. Yazıları okunmayacak durumda olan, üzeri kirlenmiş, boya sıçramış ya da yırtılmış paralar, değerleri tespit edilebildiği sürece değiştirilebiliyor.

    Yırtık para geçerli olur mu?

    Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmez. Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.

    Bankamatik yırtık parayı kabul eder mi?

    ATM YIRTIK PARA ALIR MI? Eğer bankamatikten gelen para yırtılıp üstü bantlanmış ise kullanırken ya da ATM&#;ye yatırırken bir sorun çıkarmaz. deneme ile ATM&#;ye geri yatırabilirsiniz. Fakat parada görünen bir yırtık varsa yarısından fazlası gitmişse, ATM bu parayı kabul etmez.

    Tedavülden kalkan dolar nerede değiştirilir?

    Avrupa Merkez Bankasının (ECB) basımının durdurulmasına karar verdiği euroluk banknotları ellerinde bulunduranlar, değişimi döviz büroları ve bankalardan yapabilecek.

    Bantlanmış para geçer mi?

    bu paralar bantla yirtildigi yerden bantlanir ve kendilerinin kullanimina devam edilir. paranın yırtık olan kısmı eksikse, o para piyasada geçmez. merkez bankası&#;na götürüldüğü takdirde, eksik olan kısım hesaplanıp değerinden düşülür ve kalan tutar ödenir.

    Bantlı para geçer mi?

    Ziraat Bankası yırtık para alıyor mu?

    Paraların yarısından fazlası eksik olduğu takdirde hiçbir şekilde paralar da değişiklik yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra eskimiş, yıpranmış ya da hasar görmüş banknotlar Merkez Bankası ya da Ziraat Bankası tarafından değiştirilmektedir.

    Tedavülden kalkan dolar hangisi?

    Şimdiye kadarki en büyük dolar $ olmuş fakat prestij parası olarak piyasaya sunulmuş olup, dolaşıma sokulmamıştır. En yüksek dolar banknot $, $, $ olmak üzere basılmış olup şu an tedavülden kalkan dolar banknotları arasında yer alır. En çok kullanılan dolar banknotu ise 1$ ve 5$&#;dır.

    Eski dolar hala geçerli mi?

    ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke ise şunları söyledi: &#; dolarlık banknotların yeni tasarımları 10 Şubat tarihinde tedavüle girdiğinde, halen dolaşımda olan yaklaşık milyar dolar tutarındaki eski dolarlık banknotlar geçerli olmaya devam edecek.

    Yıkanan para geçer mi?

    Yani, çamaşır makinesi veya yağmur altında ıslanmak gibi nedenler paranızı geçmeyecek kadar yıpratmaz. Yapmanız gereken tek şey ıslanmış kağıt paralarınızı kurutmaktır.

    Küflü para nasıl temizlenir?

    Yöntem #1: Bir kavanozda bir fincan sirke (veya limon suyu) ve 1 yemek kaşığı tuz karıştırın. Karışımı tuz eriyene kadar karıştırın. Çözeltiyi plastik kaba dökün. Kabın dibinde düz duran paraların tamamen suya batmasına yetecek kadar sıvı olmalıdır (eğer değilse, daha fazla sıvı ekleyin).

    ATM&#;den döviz bozulur mu?

    Türkiye&#;de bulunan herhangi bir bankaya ait kartı bankamatiğe yerleştiriniz. İşlemler menüsünden &#; Döviz Bozdurma&#; seçeneğini işaretleyiniz. Bozdurmak istediğiniz dövizi seçerek işleme devam edin. ATM size bir kur bilgisi verecektir, bu kur üzerinden bozum yapılacağı için onaylamanız gerekli.

    Ziraat ATM döviz bozuyor mu?

    Ziraat Bankası ATM&#;den döviz bozdurmak oldukça kolay. O halde ATM üzerinden döviz bozdurabilirsiniz. Üstelik herhangi bir kart gerekmeden.

    funduszeue.info?v=8x6u12A3-bE

    Yırtık dolar nerede değiştirilir. Eski ABD doları. Rus rublesi Fatura hangi hasarla bankada değiştirilmeli

    Muhasebeci. "Borç", "Kredi", "Bakiye" - buradayım, sudaki bir balık gibi. Ama elbette sonsuz sayılar sıkıcı. Seyahat hakkında konuşmak ve dünyanın her köşesini ziyaret etmek istiyorum.

    Banknotlar günlük kullanım sürecinde yavaş yavaş yıpranır - onları kırıştırır, birkaç kez katlar, sonra açarız; işlem birçok kez tekrarlanır ve banknot yavaş yavaş bozulur. Öyle olur ki, ıslanma veya yangına düşme sonucu para zarar görür. Bu tür hasarlı faturalar kullanılabilir mi? "Normal" olanlarla takas edilebilir mi? Nerede ve nasıl yapılır? Topladığımız bilgileri inceleyin.

    Eski püskü dolar ve euro: hasarlı banknotların değişimi

    Günümüzde birikimlerini bankalara güvenecek kişi sayısı gittikçe azalmaktadır. Ve buradaki mesele sadece kredi kurumlarının sürekli lisans incelemelerinde değil. Nüfusumuzun nakit paraya olan sevgisi, daha ziyade, genellikle ulusal para birimine olan güvensizlikle ilişkilendirilir. Çoğu zaman, devalüasyon ve hiper enflasyon nedeniyle vatandaşların tüm ruble tasarruflarının hızla azaldığı ortaya çıktı.

    Para birimini bankadan veya bir komisyoncu aracılığıyla doğrudan borsadan satın alabilirsiniz ("Profesyoneller kartlarını gösterir: borsada nasıl para satın alınır" makalesine bakın). Ancak sadece bankalar nakit dövizle işlem yapmaktadır.

    Doğal olarak, kağıt para hiç de dayanıklı bir şey değildir ve zamanla üzerlerinde kırışıklıklar, lekeler, sıyrıklar, yırtıklar gibi hasar izleri görünebilir. Ve burası bazı sorunların ortaya çıktığı yerdir, çünkü bankalar hasarlı dolar ve euro kabul etmeyi çok sık reddederler veya bu işlem için miktarın% 'sini isterler.

    Ruble ile durum tamamen farklı. Rusya Bankası'nın 26 Aralık tarihli U Yönetmeliğine göre "Ödeme gücü işaretleri ve Rusya Merkez Bankası banknot ve madeni paraları takas etme kuralları", kredi kurumları, ödeme gücü işaretleri olan hasarlı banknotları yeni banknotlar için ücretsiz olarak takas etmekle yükümlüdür.

    Dahası, bu tür banknotlara verilen hasarın niteliği çok önemli ve çeşitli olabilir, yalnızca bir parçanın banknotun orijinal alanının en az% 55'ini tutması yeterlidir.

    Bankalar tarafından yıpranmış veya zarar görmüş para biriminin kabulü, Rusya Merkez Bankası'nın 16 Eylül tarih ve I "Yabancı para ile nakit olarak işlem yapma prosedürü hakkında " (örneğin burada bulabilirsiniz) ve Rusya Merkez Bankası'nın 14 Ağustos tarihli U sayılı Yönetmeliği ile düzenlenir. "Rusya Federasyonu'ndaki yetkili bankalarda yabancı para ile nakit işlem yapma prosedürü hakkında" (buraya bakın).

    Bu belgelerden, bankaların kendilerinin yabancı devletlerin hasarlı banknotlarını kabul etme kurallarını belirleme hakkına sahip olduğu anlaşılmaktadır. Buna rağmen, bazı kredi kuruluşları bu sadık gereksinimleri ihlal etmeyi başarıyor.

    Yabancı ülkelerden hasarlı parayı kabul etmeyi reddettiyseniz, öncelikle kasiyerden size dahili "Yabancı devletlerin hasarlı banknotlarını kabul etme kuralları" nı göstermesini isteyin ve bu kurallarda hasarlı banknotunuzun yalnızca bir komisyonla veya genel olarak değiştirilebileceği belirli bir noktayı belirtin. kabul edilmedi. Ve sadece böyle bir nokta bulunursa, ret yasaldır;

    Diğer bir deyişle, kasiyerin “bundan hoşlanmadığı” yönündeki herhangi bir itirazı meşru kabul edilmeyecektir. Döviz bozdurma prosedürü bir teklif olduğundan ve buna göre bu işlemin net kriterleri olması gerekir. Ve bu kuralların "kasiyer faturayı nedenlerini açıklamadan beğenmezse, o zaman yıpranmış dolar takası yapılmaz" şeklinde bir madde içermesi olası değildir lik

    Bu durumda, banka hakkında Rusya Bankası'na yasanın ihlali hakkında güvenle şikayette bulunabilirsiniz (veya sadece bunu yapmakla tehdit edebilirsiniz, bazen bu yeterlidir).

    Bir takas işlemi gerçekleştirmenizi yazılı olarak reddetmek için bankadan ön talep. Banka, size hemen yazılı bir ret vermeyebilir (örneğin, mevduata ek katkı kabul etmeyi reddetme durumunda, "Banka aleyhine nasıl şikayet yazılır? Gerçek deneyim ve iddia örnekleri" makalesine bakın). Bu durumda, bankanın cevaplayamayacağı yazılı bir talepte bulunun.

    Elbette hiç kimsenin fazladan güçlük çekmesine gerek yok ama haklarınızı koruma fırsatınız olduğunu bilmelisiniz, ancak oyunun buna değip değmeyeceği size kalmış.

    Madde 'e göre. I sayılı Yönerge'de banka, takas sırasında banknotların kupürlerine veya veriliş yılına (banknotlar resmi olarak dolaşımda ise) herhangi bir kısıtlama getiremez. Banka ayrıca farklı banknotlar için farklı oranlar belirleyemez. Ayrıca, banka nakit olarak alınan ve ihraç edilen yabancı para miktarına kısıtlama getiremez (yabancı ülke madeni paraları hariç);

    Burada not edilmelidir ki, bir bankanın küçük faturalarla uğraşmasının daha pahalı olduğu (depolama, nakliye vb. İçin daha fazla masraf), ancak bunlar bir kredi kuruluşunun zorluklarıdır.

    Cevap açıktır: yabancı devletlerin eski parasıyla yapılan işlemlerin tüm maliyetleri, Rusya Federasyonu Merkez Bankası tarafından değil kredi kurumu tarafından karşılanmaktadır (Rusya Merkez Bankası eski banknotları kendi pahasına yenileriyle değiştirdiğinde ruble durumunda olduğu gibi). Merkez Bankamız eskileri yerine yeni dolar, euro veya pound basma imkanına sahip değil (komik olsa da :)).

    Bu nedenle, bankalarımız hasarlı veya harap olmuş banknotları yalnızca yabancı bankalarda (pound - İngiltere Merkez Bankası'nda, euro - ECB'de, dolar - Fed'de) değiştirebilir, çünkü bu hasarlı banknotların yurtdışına fiziksel olarak teslim edilmesi gerekir (ki bu da paraya mal olur) Bu nedenle hiçbir bankanın yabancı ülkelerin madeni paralarına daha fazla dahil olmak istemediği açıktır.

    Açıktır ki, sadece büyük kredi kuruluşları bu tür işlemleri gerçekleştirebilir ve yurtdışındaki hesaplarına para yatırabilirken, daha küçük bankalar sadece aracı olarak davranır. Bu arada, bu tür faaliyetler, örneğin, funduszeue.info portalındaki bir makale gibi gelir de sağlayabilir.

    Bu nedenle, nakit döviz, banka tarafından bir ödeme aracı olarak değil, bir emtia olarak kabul edilir. Bu nedenle, bankalar mükemmel durumuyla ilgilenirler, böylece daha sonra aynı dolar, euro, pound, frank, yen size serbestçe satılabilir ve spread üzerinden para kazanabilir (alış ve satış oranları arasındaki fark).

    Herhangi bir yırtık avro veya harap olmuş dolar alırsanız, durumun umutsuz olacağını düşünmeyin. Oldukça değiştirilebilirler. Elbette her şey, özel duruma, faturadaki hasarın derecesine bağlıdır, ancak işte bazı genel öneriler:

    1 Çeşitli bankalarda döviz bozdurmayı deneyin.
    Tüm bankalar farklıdır ve her birinin banknotlar için kendi gereksinimleri vardır, dahası, tamamen öznel bir faktör hariç tutulmamalıdır. Açık kurallara rağmen, çoğu zaman her şey kasiyere bağlıdır.

    2 Bu bankanın müşterisiyseniz ve döviz depozitonuzu onunla doldurmak istiyorsanız, banka hasarlı banknotunuza daha sadık olacaktır (yeni müşterileri çekmek, eski müşterileri elde tutmaktan çok daha pahalı olduğundan, bankanın mevcut bir müşteriyle ihtilafa düşmesi mantıklı değildir).

    3 Bankalar, üzerinde önemsiz işaretler ve pullar bile bulunan banknotları kabul etmeyi çoğu zaman reddederler. Bu durumda, küçük morluklar, yırtıklar, kırılmalar, lekeler gibi durumlarda, Para yatırma işlevine sahip (yani para kabul etme işlevi ile) ATM'ler aracılığıyla dolar veya euro'larınızı hesaba yatırmayı deneyin. Birçok bankanın bu tür para ATM'leri vardır, örneğin Sberbank, Alfa Bank, Russian Standard Bank, Promsvyazbank, VTB

    Ve bazı bankalarda, örneğin Binbank ATM'lerinde kartsız bile döviz bozdurabilirsiniz:

    4 Hasar gören dolarlarınızı, avrolarınızı vb. Alın. yurtdışında tatilde sizinle (veya yurt dışına giden arkadaşlarınıza sorun). Aslında, orada para dolaşımdadır ve bir meta olarak değil, tam olarak bir ödeme aracı olarak kabul edilir. Ve buruşuk, yırtık, yağlı, su basmış banknotlarınız ile özgürce ödeme yapabilirsiniz. Kimse size bir şey söylemeyecek (Rus ruble ile kıyaslandığında, dolaşımdaki banknotlar ideal görünümden uzaktır).

    Dahası, harap olan dolarlarınızın sadece ABD'de ve Euro ile - sadece AB ülkelerinde - değiştirilmesine hiç gerek yok. Tüm popüler tatil köyleri (Türkiye, Mısır, Tayland, Vietnam), serbestçe dönüştürülebilen para biriminizi memnuniyetle kabul edecektir.

    5 Yine de para biriminizi satmak için bankaya bir komisyon ödemeye karar verdiyseniz, en azından daha uygun bir teklif seçin. "Sberbank" sizden operasyon için% 10 isteyecektir, ancak örneğin "Moskova Bankası" zaten sadece% 5. Rosselkhozbank ayrıca hasarlı banknotları% 5 komisyonla değiştirmeyi teklif ediyor:

    6 Banknotlarda önemli hasar olması durumunda veya banka hasarlı banknotlarla bizzat ilgilenmek istemiyorsa, kredi kurumu size para biriminizi tahsilat için göndermenizi önerebilir. Şunlar. Paranız ödeme yeterliliğini kontrol etmek için veren devlete (elbette yurtdışına) gönderilecek ve olumlu bir karar durumunda hesabınıza bir geri ödeme alacaksınız. Örneğin, "Sberbank" böyle bir hizmet için% 10, "Moskova" bankası% 5 alıyor.

    Aynı Sberbank'ta (aslında, başka herhangi bir bankada olduğu gibi) tahsilat işleminin karlı bir anlaşma olarak adlandırılması zordur, çünkü Size herhangi bir ödeme yapılacağına dair hiçbir garantiniz yok. Sberbank'ın toplanması için banknot kabul etme başvurusundan (buraya bakın), şunu fark etmek kolaydır:

    Yabancı bir banka tahsil edilmek üzere kabul edilen banknotları satın almayı reddederse, Sberbank size yabancı bankanın kararına ekli yabancı bankanın resmi yanıtından bir alıntıyla birlikte yazılı bir bildirim gönderecektir. Buna göre% 10 komisyonu kimse iade etmeyecek;

    3 yıla kadar bir karar bekleyebilirsiniz. Ve tabii ki, Sberbank, tazminat bildiriminde veya ödemesinde bir gecikmeye neden olan yabancı bankaların ve ihraç bankalarının eylemlerinden ve ayrıca tazminat ödemeyi reddetmekten sorumlu değildir;

    Her halükarda, para biriminizi satarken veya değiştirirken zaman kaybetmektense dikkatli olmak daha iyidir. Ayrıca tüm paranızı nakit olarak tutmanın pratik olmadığını da unutmayın. Bankaların dolar ve euro cinsinden mevduata olan ilgileri elbette yüksek değil, ama bu hiç yoktan iyidir. Ayrıca borsada döviz alıp satmak için nakit formuna hiç ihtiyacınız yoktur.

    bFG-Credit bankasında mühür ve yazılı eski dolarları depozito olarak kabul ediyorlar, konuşmadan, kasiyer, eğer doğru hatırlıyorsam Merkez Bankası'nda takas edeceklerini söyledi, ancak ICB'de kabul etmediler. teorik olarak, bir hesaba bir miktar yatırabilir (depozito) ve sonra çekebilirsiniz (şimdi yeni mavi faturalar çıkarıyorlar)

    Kaynak: funduszeue.info

    Bir tasarruf bankasında yırtılan para nasıl değiştirilir

    Rus rublesi Bir bankada bir banknot ne kadar zarar görmelidir?

    - Gümrüklü banknotlar. Birkaç parçadan oluşan bir "kolaj" bile izin verilir. Önemli olan, hepsinin bir banknota ait olmasıdır. Bu, yırtılmış faturaları da içerir (mühürlü olsun ya da olmasın). Üstelik gözyaşı sayısı herhangi biri olabilir
    - Küçük hasarlı banknotlar (kenarları yırtılmış, delikler, sıyrıklar veya kir var). "Renksiz" para da değiştirilebilir (örneğin, yıkandıktan veya güneşte yandıktan sonra)
    - Banknotlar en az% 55 oranında korunmuştur.

    Yırtık bir banknotu nerede değiştirebilirim

    Genellikle cüzdanda yırtık bir fatura veya mühürlü bir fatura olduğu gerçeğiyle uğraşmanız gerekir, ancak mağazada kabul edilmeyecek şekilde. Aynı zamanda, banknotu kendimiz bozarız, boyayla lekeleriz veya yanlışlıkla yırtıyoruz. Küçük bir fatura ise büyük bir mesele değil, ama ya yeterli miktarda banknot olan kıyafetleri yıkasaydınız? Her iki durumda da, yırtık, bozulmuş Rus rublesi faturaları herhangi bir bankada değiştirilebilir, karşılığında yeni faturalar ve faiz ödenmeden alınabilir.

    Banknotların değişimi hızlı ve kolaydır, ancak belirli gereksinimlere tabidir. Mağazadan yırtık faturalar alınmalı mı? Birçoğumuz, yalnızca yırtık bir faturayı değil, aynı zamanda bantla düzgün bir şekilde kapatılmış küçük bir kesik veya fırtına olan bir banknotu da almak istemeyen bir satıcıyla bir mağazada kaç kez skandal yapmak zorunda kaldık.

    Yırtık bir senet değişimi

    Yurtdışına seyahat etmek artık nadir veya egzotik bir şey değil. Ancak bu tür yolculuklar için yanınıza nakit para almanız gerekir. Sonuçta, tüm taksiler veya yerel pazarlar bir turistin kredi kartını kabul edemez.

    Bu yazıda size Sberbank'ta ruble ile dolar değişimi yapmayı anlatacağız. Ayrıca dolarlar, tasarruflarını enflasyonist dalgalanmalardan korumaya çalışan sıradan vatandaşlar tarafından satın alınır. Sonuçta, ana dünya para birimleri değerini çok sık kaybetmez.

    Bu nedenle, yabancı banknotlarda birikiminiz olması gerekir.

    Sberbank'ta döviz işlemlerinin türleri Temel olarak, ülkenin en büyük finans kurumundaki yabancı para alım satımı kabul edilir.

    Müşteriler bir seferde 15 bin ruble'den fazla işlem yapamazlar. Bu sınırlama, banka tarafından değil kanunla belirlenir. Sberbank'ta hangi para birimleri bozdurulabilir Sberbank'ta takas için başlıca yabancı para birimleri dolar ve euro'dur.

    Ancak bölgesel merkezlerde ve Moskova'da, Rusya'da Kanada doları veya Danimarka kronu gibi nadir görülen, çok sayıda farklı dövizle döviz işlemleri yapan şubeler bulabilirsiniz. Sberbank para birimleri Tüm para birimlerinin listesi sınırlıdır. Her departman için kendine ait bir bölümü vardır. Bankanın yardım hattını arayarak öğrenebilirsiniz.
    'de Sberbank'ta kağıt paranın değişimi nasıl değiştirilir

    Olası kullanım için birkaç seçenek vardır:

    - Gişede hizmetler için ödeme.
    - Kişisel hesabınıza para koyabilir ve ardından çekebilirsiniz.
    - Sahip olduğunuz coinlerle döviz satın alabilirsiniz.
    - Kamu hizmetlerinin ödenmesi.
    - Bir sürü başka operasyon.

    Banka, madeni paraları ödeme aracı olarak kabul etmeyi reddedemez. Doğal olarak, bunları sıralamak daha iyidir, böylece sonraki hesaplama prosedürü minimum miktarda zaman alır. Alt satır Sadece Sberbank'ta para bozdurmakla kalmaz, aynı zamanda hizmetler için ödeme yapmak ve hesabınıza para yatırmak için bir değişiklik kullanabilirsiniz.

    Kartınıza yatırılabilir ve ardından mağazalarda ödenebilir veya bir ATM'den nakit çekilebilir.

    Yırtık para nasıl değiştirilir?

    Madeni paraları para karşılığında Sberbank'a teslim etmek için, ayrı ayrı çantalara veya paketlere ayrılmış paralar getirmeniz gerekir. Her pakete, toplam tutarı ve içindeki para birimini belirttiğiniz bir kağıt parçası koymanız önerilir; bu, bir Sberbank çalışanı tarafından hesaplama sürecini önemli ölçüde hızlandıracaktır. Paranın arasında sahte madeni paralar bulunması halinde, bunları veren kişinin kimliğinin tespit edilebilmesi için pasaport gereklidir.

    Madeni para saymak için özel otomatik makinelerin kurulu olduğu şubeler olduğundan, küçük değişim değişim işlemlerinin önceden Sberbank ile koordine edilmesi tavsiye edilir. Bu tür ofislerde müşteri, kendisi için uygun olan herhangi bir zamanda sorunsuz bir şekilde karşılanacaktır. Yerleşiminizde böyle bir cihaza sahip bir Sberbank yoksa veya ona ulaşmanın bir yolu yoksa, özellikle çok sayıda küçük şey varsa, ziyaret zamanı konusunda anlaşmak en iyisidir.
    Yırtık faturalar nasıl ve nerede değiştirilir

    Elbette her birimiz en az bir kez yırtık bir faturayı nerede değiştirmenin mümkün olduğunu merak ettik. Paraya karşı dikkatsiz tutum nedeniyle, kağıt banknotlar kolayca yırtılır veya kirlenir, bundan sonra artık bir ödeme aracı olarak kullanılamazlar. Ancak paranın ticari bir bankada, örneğin Rusya'nın Tasarruf Bankası'nda takas edilebileceğini herkes bilmiyor.

    Sberbank'ta yırtık bir banknotun nasıl değiştirileceğini ve nasıl yapılacağını düşünelim. İçerik

    - Hangi para takas edilebilir
    - Değişim için nasıl para yatırılır
    - Banka reddederse ne yapmalı

    Ne tür bir para bozdurulabilir Her şeyden önce, ne tür bir paranın değiştirilebileceğine dikkat etmeniz gerekir. Koşulsuz olarak, ek uzmanlık olmadan, yüzölçümünün% 'ü ise, yani yırtıldığında, mühürlendiğinde veya yırtıldığında, ancak tüm parçaları sizde varsa, bir banknotu değiştirebileceksiniz.
    Bir tasarruf bankasında yırtık bir faturayı değiştirmek mümkün mü ve dolar kabul edecekler mi?

    Örneğin, bir fatura yerine, toplam alanın% 55'inden daha azı tarafından korunan bir "saplama" varsa. Veya yanmış kenarları olan iki yetersiz yarım. Öyleyse, yarısı bir ise, ancak "düzgün" ise, onu bir bütün ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Döviz Bozuk dolar veya euro bozdurmak Rus rublesinden çok daha zordur.

    Gerçek şu ki, yılında Merkez Bankası bankaların döviz ihtiyacına ilişkin düzenlemeyi terk etti. Bu nedenle her bankada yabancı ülkelerin hasarlı banknotlarının türüne ilişkin şartlar farklı olacaktır. Bazı bankalar, küçük hasara rağmen (örneğin, bir zımbadan delinmiş) banknotları kabul etmeyecektir.

    Diğerleri, yanlışlıkla makinede yıkanmış veya kenarları yanmış notları kolayca alabilir. Örneğin, Absolut Bank'ta asıl önemli olan, banknotun temel ayrıntılarını korumasıdır.

    Kaynak: funduszeue.info

    Eski, yıpranmış veya hasarlı faturalarını yenileriyle değiştirmek zorunda olan bankalar çoğu zaman bunu yapmamaktadır.

    Moskova'da yırtık bir banknot nerede değiştirilir

    Ulusal Banka'ya gidin! Bu cevap, neredeyse tüm büyük bankalarda "DELA" muhabiri tarafından yanmış yirmiyi yenisiyle değiştirme talebine duyuldu. Eski, yırtılmış veya hasarlı faturaları yenileri için değiştirmek zorunda olan bankalar, genellikle bunu yapmaz ve NBU'nun gerekliliklerini ihlal eder.

    Hemen hemen tüm insanların ihmal veya kaza sonucu banknotları bozduğu durumlar vardır. Bu tür banknotlar, prensip olarak, yasal ödeme aracı olarak kalır, ancak büyük olasılıkla bir mağazada onlarla ödeme yapmak işe yaramayacaktır. Eski, yırtık veya hasarlı parayı değiştirmek için herhangi bir (!) Banka ile iletişime geçebilirsiniz. Bu, Ulusal Banka N'nin "Ulusal Bankanın banknot ve madeni paralarının ödeme ve değişimini belirleme kurallarının onaylanması üzerine" belirtilmiştir. Belgeye göre, tüm bankalar (!) Zarar görmüş banknotları değiştirmek (ancak bu sadece ulusal para birimi için geçerlidir!) Ve ayrıca bu banknotların boyutu en az% 55 (!) İse hesaplara, mevduata vb. orijinal boyut. Bu durumda para alışverişi için herhangi bir ücret alınmaz.

    "DELA" muhabiri, bankaların N sayılı karara ne kadar özenle uyduklarını ve şubelerinde hasarlı banknotları yenileriyle değiştirmenin kolay olup olmadığını kontrol etmeye karar verdi. Bu amaçla, yirmi gryvny'lik bir banknot yaktı (resme bakın), ancak her durumda değiştirilebilecek bir şekilde.

    Ancak, yanmış yirmiyi değiştirmek, oh, ne kadar zor! DELA muhabirinin ziyaret ettiği bankaların neredeyse tamamı takas yapmayı reddetti. Ve bunlar ülkedeki son bankalardan uzak: Raiffeisen Bank Aval, Bank Prestige, First Ukrainian International Bank (muhabir, bu bankaların Proriznaya St.'deki bölümlerine gitti), Privatbank (Kostelnaya St.), Nadra Bank (Degtyarevskaya St. ), Ukrsotsbank (Belorusskaya st.), UkrSibbank BNP Paribas Group (Melnikova st.) Ve Finans ve Kredi Bankası (Vladimirskaya st.).

    Deneyin kurbanı olan banknotun sadece% 10 civarında yandığını düşünürsek, herhangi bir bankada takas edilmesi gerekirdi. Ancak, bu konudaki şüpheler ilk bankayı ziyaret ettikten hemen sonra - "Prestige" (yakın gelecekte Erste Bank (Ukrayna) olarak yeniden adlandırılacaktır. Muhabirin takas için sunduğu yirmi yanmış bankayı görünce, kasiyer hemen yardım edeceğini söyledi. Banka hasarlı banknotların takası ile uğraşmadığı için hiçbir şey yapamaz. ”Bu kadar parayla ne yapacağı sorulduğunda kız ellerini kaldırdı.

    First Ukrainian International Bank (FUIB) de yardım edemedi (ya da istemedi). Bankanın hala bir takas yapmak zorunda olduğu notu üzerine (NBU kararına göre), kasiyer şaşkın gözlerle baktı. Sonra bu sorunu Merkez Bankası'na gitmeyi ve çözmeyi teklif etti. Konuşmanın sonucu "Kimseye borcumuz yok, gidip Ulusal Banka'da parayı değiştirin" oldu.

    Muhabirin temasa geçtiği bir sonraki banka Raiffeisen Bank Aval'dı. Kasiyerle bir konuşma sırasında, genç adamın böyle bir durumda ne yapacağını bilmediği izlenimi vardı. Muhtemelen bu yüzden kıdemli meslektaşlarına danışmaya karar verdi. Beş dakikalık bir aradan sonra döndükten sonra, kasiyer yine de yirmiyi değiştirmeyi reddetti ve bankanın kararını, numaradan önceki serideki bir harfin banknotun sol alt köşesinde görünmemesi gerçeğiyle açıkladı (gerçekten öyle, fotoğrafa bakın). Yine de, bankanın böyle bir gerekliliğinin NBU kararıyla tutarlı olması ilginçtir, bu da yarıdan fazla zarar görmüş bir banknotu değiştirmenin mümkün olduğunu söyler? Buna ek olarak, parayı inceleyen az ya da çok dikkatli herhangi bir kişi, muhtemelen faturanın seri ve sayısının çoğaltıldığına dikkat çekti. Banknotun hem sol alt hem de sağ üst köşesinde belirtilmiştir. Bu nedenle, bankanın banknotun serisini belirleyemeyeceğini söyledikleri açıklama en azından garip görünüyor.

    Ancak sohbetin sonunda Raiffeisen Bank Aval'ın veznedarı, "Bu kadar parayı (yanmış yirmi -" İŞ "gibi) kabul ederse yönetimle sorunlar yaşayacağını söyledi.

    Finans ve Kredi Bankası'nda durum tekrarlandı. Ayrıca diziyi okuyamadıkları için talihsiz "yirmi" yi değiştirmeyeceklerini söylediler (kimse hala sağ üst köşeye bakmıyor). Faturanın% oranında yakılmamış olması iyi, çünkü o zaman muhtemelen tamamen çöpe atmayı tavsiye ederlerdi!

    İlk yirmiyi değiştirmenin mümkün olacağından şüphe duyan DELA muhabiri, "Khreschatyk" bankasına gitti. Ve bak bakalım! Faturayı değiştirmeyi kabul ettiler! Ve kasiyer, dizide mektup olmaması nedeniyle hiç utanmadı. Doğru, beklemek zorundaydım. Kasiyer güvenli oynamaya karar verdi ve üstlerine danışmak için koştu. Ama yine de, bu durumda şikayet etmek günahtır!

    Privatbank, Ukrsotsbank, UkrSibbank ve Nadra Bank'ta kızlar-kasiyerler neden banknotları değiştirmek istemediklerini açıklama zahmetine bile girmediler. Reddettiklerinde, müşteriye herhangi bir ilgi göstermeden başka bir işe geçtiler.

    Dikkate almak

    Banknot% 55'ten fazla zarar görürse, değiştirilebilir! Ancak sadece Merkez Bankası şubelerinde. Döviz ise, hiçbir banka onu değiştirmek zorunda değildir. Bu nedenle, bu durumda, bankalar zarar görmüş para birimini takas etme kurallarını kendileri belirler. Bu durumda bankanın yapması gereken tek şey, müşteriyi bu kurallar hakkında bilgilendirmektir. Yani, hasarlı para biriminin değişim koşullarını, müşterinin özgürce okuyabilmesi için göze çarpan bir yere koyun. Bu nedenle, bir dolarlık banknot veya euro, döviz kuru koşullarında belirtilmeyen bir nedenle döviz kuru için kabul edilmiyorsa, o zaman Merkez Bankası'na döviz bürosunu belirten bir şikayet yazabilirsiniz.

    Kaynak: funduszeue.info

    Kasiyer banknotlardan hoşlanmadıysa para nasıl satılır?

    Birçok müşteri, bir döviz bürosunda döviz satarken, kasiyerin bireysel faturaları kabul etmeyi reddettiği bir durumla karşı karşıya kalır. Dahası, banknotlar hiç de perişan veya ağır hasar görmemiş, çok yeni değil, biraz aşınmış, çeşitli yerlerde kıvrımlar, delikler ve damga izleri, kalem, kurşun kalem veya keçeli kalemle çeşitli küçük yazılar var. Aynı zamanda, hem kasiyer hem de müşteri sunulan paranın gerçekliğinden şüphe duymaz, ancak yine de kasiyer onu kabul etmek istemez ve geri almayı veya değiştirmeyi teklif eder, ancak önemli bir indirimle -% 40'a kadar. Bu durumda ne yapmalı ve bu tür faturaları bir şekilde değiştirmek mümkün mü?

    - Öncelikle, özellikle büyük bir banknot veya birkaç yabancı kağıt parçası şüpheye düştüğünde, her durumda, düşük bir oranda uygun olmayan bir değişimi kabul etmemelisiniz.
    - İkinci olarak, sakince başka bir ticari bankaya gitmeniz ve orada döviz satmanız gerekir.

    Mesele şu ki, yabancı nakit ile işlemler için tek tip ayrıntılı kurallar yoktur ve her banka çalışanlar için kendi iç talimatlarını sunar. Ek olarak, her kasiyer talimatları kendi yöntemiyle anlar.

    Bazı çalışanların (özellikle sokak eşanjörlerinin) düzensizliğini unutmamalıyız. Böylesine perişan bir yabancı banknot gördüklerinde, sizi daha düşük bir fiyata değiştirmeye zorlamak için görünüşünde kasıtlı olarak kusur bulmaya başlarlar. Çoğu zaman, bu numaralar nadiren döviz işlemleri gerçekleştiren deneyimsiz döviz faturaları sahipleri veya hilelere kolayca yatkın yaşlı insanlar tarafından yakalanır.

    Elinizde yırtılmamış, üzeri boyanmamış, kısmen yanmamış faturalar varsa, herhangi bir değiştiricide sorunsuz olarak kabul edilmesi gerektiğini unutmayın. Bir yerde almazlarsa, kesinlikle başka bir yerde alırlar.

    Kasiyerin faturalarınızı beğenmediğini fark ederseniz, yabancı nakit ile ilgili olarak daha sadık bankalar hakkında bilgi için İnternet'e bakın ve doğrudan onlara gidin (tabii bir seçeneğiniz varsa). Bu tür bankalardaki döviz kuru birkaç puan daha kötü olsa bile, kaybedilen tutarlar daha seçici bankalarda paranızla ilgili tartışmalarda harcanan zaman ve sinirlerle telafi edilir.

    Bu tür faturalardan kurtulmanın bir başka kolay yolu da insan faktörünü tamamen ortadan kaldırmaktır. Nakit kabul etme işlevine sahip uygun ATM'leri olan bir bankada döviz depozitonunuz varsa, yabancı paranızı yabancı para hesabınıza Euro veya dolar olarak yatırın ve ardından "mükemmel" faturalarla çekebilirsiniz. Bu yönteme ek olarak, birçok büyük banka şubesi, otel ve havalimanında bulunan döviz bozdurma makineleri aracılığıyla yıpranmış döviz bozdurabilirsiniz. Orada ezik veya biraz aşınmış parayı endişelenmeden takas edebilirsiniz.

    Ve son olarak, yakın gelecekte, yabancı paranızın kabul edilebileceği ülkelere iş veya eğlence amaçlı yurt dışına seyahat edecekseniz, bunu özellikle bu vesileyle bir kenara bırakın. Orada yerel mağazalarda kolayca ve sorunsuz bir şekilde harcanabilirler.

    Kaynak: funduszeue.info

    Kazakistan'da şımarık dolar ve euro nereden alınır

    Dolaşımına uygun olmayan yabancı banknotların alım ve satımı, bu para birimlerini ihraç eden ilgili bankalar ile tahsilat işlemlerinin gerçekleştirilmesi için muhabirlik veya akdi ilişkisi bulunan bankalar tarafından yapılmaktadır. Bu, bir funduszeue.info okuyucusunun sorusuna cevap veren Kazakistan Ulusal Bankası başkanı Daniyar Akishev tarafından duyuruldu.

    “Dolaşıma uygun olmayan banknotlar var: parçalara ayrılıp birbirine yapıştırılırsa; orijinal renkleri değişmişse veya rengi değişmişse; faturaları yanmış veya yanmışsa. Tamamen boya, mürekkep, yağ veya kağıt paranın yüzeyinin yüzde 50'den fazlasıyla dolu olması da dolaşıma uygun değildir. İlgili yabancı devletin amir bankasının açıkladığı tarihten sonra tedavülden çekilen banknotlar da ödemesiz olarak kabul ediliyor ”dedi.

    Ona göre, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası'nın 16 Temmuz tarih ve sayılı Kararı ile onaylanan Kazakistan Cumhuriyeti'nde yabancı para ile döviz işlemlerinin organizasyonuna ilişkin Kurallar, dolaşım için uygun olmayan diğer banknot işaretlerini de açıklamaktadır. Ödemesiz banknotların alım-satımı ile tedavülde uygun olmaması, ilgili dövizleri ihraç eden bankalarla (yabancı bankalar) tahsilat işlemlerinin yürütülmesi için muhabirlik ilişkisi ve (veya) sözleşmeli ilişkisi olan yetkili bankalar tarafından yapılmaktadır.

    Kaynak: funduszeue.info

    YANLIŞ BİR TENGE'NİN İKİNCİ ÖMRÜ: ATIK PARA İLE NE YAPILIR?

    Ellerinde aniden hasarlı bir fatura belirdiğinde ve onu çözücü bir para birimiyle değiştirmek gerektiğinde hemen herkes kendini böyle bir durumda buldu. Takas için nereye gidilmeli, borsanın ödenip ödenmeyeceği - bu tür sorular genellikle kendilerini böyle bir durumda bulan birçok insan tarafından karşı karşıya kalmaktadır.

    RIPPED BASH NASIL VE NEREDE DEĞİŞTİRİLİR

    Kazakistan Merkez Bankası bu sorulara net açıklamalar yapıyor: Herhangi bir Kazakistanlı en yakın banka ile iletişime geçebilir ve hasarlı banknotları ücretsiz olarak ve herhangi bir miktarda takas edebilir.

    Para değişimi hızlı ve kolaydır, ancak belirli şartlara tabidir.

    Merkez Bankası'nın Atyrau şubesinin nakit yönetimi bölümünün baş uzman-ekonomisti Talgat Kadyrgaziev'e göre, her bankanın müşterileri için bozulmuş banknotların nasıl takas edildiği hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Ciddi zararları olması durumunda, banka genellikle bir takas yapmaz, ancak hasarlı parayı incelenmek üzere Merkez Bankası'na göndermeyi teklif eder. Herhangi bir biçimde banknotun sahibi bir başvuru ve banknot envanteri hazırlar.

    - Her vatandaş, bir yangın veya başka bir olay durumunda banknotlar kullanılamaz hale gelirse ve üzerlerindeki yazılar okunmaz hale gelirse, yine de bunları takas etme fırsatına sahip olduğunu bilmelidir. Her şeyi belirtmek için bir açıklama yazmalıdır: hasarlı işaretlerin miktarı ve hasarlarının nedeni ve olayı onaylayabilecek belgeler sunması. Bu durumda banka hasarlı banknotları kabul edip Merkez Bankası'na incelemeye ve takas için gönderiyor dedi.

    PARA BİRİKTİR!

    Ne yazık ki, çoğu kağıt tenge'yi küçümseyerek, bazen üzerlerine telefon numaralarını yazıyor, notlar alıyor, kenarları yırtıp onları toprağa düşürüyor. Bununla birlikte, paraya karşı böyle bir tutum, mağazalarda ve pazarlarda ödeme için kabul edilmeyecekleri veya kabul edilmek istemeyecekleri gerçeğine yol açabilir. Ve kendini haklı çıkarmak mümkün ve gereklidir, ancak sabır ve zaman gereklidir. Hasar gören banknotların sadece bankada, ancak banknotların ödeme gücü belirtilerini kaybetmemesi şartıyla değiştirileceği garanti edilir. Bu yüzden, "Paradan tasarruf edin!" hala alakalı.

    yılında Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası Atyrau şubesinde dolaşımdan çekilen banknotların nüfus tarafından kullanılabilir olanlar için takas edilmesini içeren işlem hacmi ,5 bin KZT tutarında yaprak (banknot) olarak gerçekleşti.

    Şube geçtiğimiz yıl, ulusal para birimi cinsinden şüpheli banknotların 47 - 11'i ödeme olarak kabul edilen bin tenge - 36 bin tenge, 4 sayfa 16 bin tenge, 32'si sahtecilik imzalı - bin tenge tutarında inceleme yaptı.
    Bir banknot çözücü tanımına uymuyorsa, şüpheli banknotlar olarak sınıflandırılabilir.
    Şüpheli banknotlar, Merkez Bankası şubeleri tarafından incelenmek üzere tüzel kişiler ve kişilerden kabul edilir. İnceleme için gönderilirken, inceleme için teslimat için bir başvuru envanteri doldurulur. Bir nüshası müşteride kalan ve olumlu bir uzman görüşü olması durumunda takas banknotları almanın mümkün olacağı bir belgedir.

    Bu nedenle, şüpheli banknotlar, aynı banknotun iki veya daha fazla parçasından yapıştırılanlar da dahil olmak üzere, alanlarının en az% 50'sini tutan banknotları, rengi değiştirilmiş banknotları içerir.

    Birkaç parçadan (farklı mezhepler dahil) oluşan bir banknotu incelerken, eğer bu parçalar Ulusal Banka tarafından belirlenen banknot boyutlarının% 50'sinden fazlasını elinde tutuyorsa, kullanılabilir olanlarla (gerçek iseler) değiştirilmeleri gerektiği akılda tutulmalıdır. veya bu, hiç şüphesiz, toplam değeri banknotun büyüklüğünün% 50'sinden fazla olan bir banknota ait birkaç parçadır. Bu durumda, banknotun yırtıldığı (kesildiği) parça sayısı önemli değildir.

    Tam boyutunun% 70'inden fazlasını muhafaza eden banknotlar ve yüz değerlerini gösteren işaretler (metin ve sayılar) çözücü olarak kabul edilir.

    Bunlar hasar görmüş harap banknotlardır:
    - ultraviyole ışık altında görülebilen mürekkeple uygulananlar da dahil olmak üzere yabancı yazılar ile kirlenmiş, lekeler, damga baskıları, dolu - renklendirici maddeler, orijinal rengini kısmen değiştiren;
    - Yapıştırılmış veya yapıştırılmamış kısımları şüphesiz aynı banknota ait olan yırtık banknotlar;
    - Merkez Bankası tarafından oluşturulan banknot büyüklüğünün köşeden veya kenardan% 1'inden fazlasını kaybetti;
    - 10 milimetreden daha uzun yırtıklar olan;
    - Banknot üzerinde delinmelerin mevcudiyetinin itfa edildiğini gösterdiği durumlar dışında, çapı 3 veya daha fazla milimetre olan delikler, delikler ve deliklere sahip olmak;
    yıpranmış, aşınmış, yanmış ve yanmış;
    - güvenlik şeridini kaybedenler.

    Kaynak: funduszeue.info

    Ya banka bir faturayı kabul etmezse?

    Belki de herkes hayatında en az bir kez iflas etmiş banknotlarla karşılaşmıştır. Çoğu zaman, bir banka çalışanı veya kasiyer bir banknotu kabul etmeyi reddettiğinde durum can sıkıcıdır, çünkü bu, görünüşte sıfırdan ek sorunlar anlamına gelir. Bir banknotun ilk bakışta her şeyin yolunda olduğu bir para biriminde iade edilmesi, belirli bir yanlış anlama neden olur. Ancak, bu sadece ilk bakışta - ülkemizde banknotları yabancı para biriminde, Merkez Bankası banknotlarından çok daha fazla endişe ile ele alıyorlar. Ve herhangi bir bankada Belarus parasını ücretsiz olarak değiştirebilirsiniz ki bu, döviz cinsinden faturalar hakkında söylenemez.

    Hangi banknotların hasarlı kabul edildiğini ve bunlarla ne yapılacağını bulduk.

    Belarus parasıyla her şey oldukça basit - Ulusal Bankanın bir banknotu hemen hemen her biçimde kabul edilecek - yıpranmış, gözyaşları, yazıtlar ve mürekkep lekeleri ile. Banknot ödenebilirliği işaretleri listesine göre, şeffaf yapışkan bantla yapıştırılanlar, küçük delikler, delikler, kayıp köşeler ve kenarlar ile küçük kirlilikler dahil olmak üzere yırtık banknotlar kabul edilir.

    Banknot alanının önemli bir kısmı (ancak% 45'ten fazla olmamak üzere) hasar görürse, parçalardan yapıştırılırsa, ultraviyole ışınlarında renk ve parıltı değişirse ve dış ortamın etkisi altında orijinal boyutunu kaybederse, Merkez Bankası'nın parası değişime tabidir. Mallar veya hizmetler için ödeme yaparken, bu tür bir banknotun sizden kabul edilmemesi kuvvetle muhtemeldir - kasiyerler ve bireysel girişimciler bunu yapma hakkına sahiptir. Bununla birlikte, bu kadar parayla, hemen hemen her Belarus bankasının bir şubesine başvurabilir ve ek ücretler ve gecikmeler olmadan yerinde değiştirebilirsiniz.

    Yabancı banknotlarda işler farklı. Bir banknotun görünümündeki küçük değişiklikler bile bir banka çalışanının onu kabul etmeyi reddetmesinin bir nedeni olabilir. Ayrıca paralar, yırtılıp yapıştırılmış, yanmış, üzeri boya, mürekkep, yağ vb. İle kaplanmış, üzerinde çizim, yazı ve diğer "sanat" kabul edilmez. Bazı hasarlar, örneğin hafif küf, çıplak gözle gözden kaçabilir, ancak bankanın böyle bir faturayı kabul etmeme her hakkı vardır. Doğru, şansınızı başka bir bankada deneyebilirsiniz - belki de şanslısınız ve banknot komisyonsuz bile kabul edilecek. Bu neden oluyor ve yabancı banknotlarla çalışırken bankacılık kurumlarının kuralları nelerdir?

    Banknotların yabancı para cinsinden ödeme gücü işaretleri 27 Aralık tarih ve sayılı Belarus Cumhuriyeti Ulusal Bankası Kararında listelenmiştir. Bununla birlikte, Karar, teorik olarak Belarus bankaları tarafından kullanılması gereken tavsiye niteliğindedir. Uygulamada, banka çalışanları, ana yapının politikasına uygun olarak geliştirilen yerel kurallara tabidir. Bu hak, tarih ve sayılı Ulusal Banka Kararı ile güvence altına alınmıştır. Sonuç olarak, bazı bankaların banknotlar için daha katı gereksinimleri varken, diğerleri bu konuda daha sadıktır.

    Bir banka çalışanı yabancı bir banknotu bir sebepten ötürü reddettiğinde ne yapmalı?

    Başlangıç \ub\ubolarak, başka bir banka ile iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz - eğer hasar çok önemsiz ise, o zaman banknotun sizden ücretsiz olarak kabul edilmesi veya% oranında bir başkasıyla takas edilmek üzere yerinde teklif edilmesi mümkündür.

    Faturaya ilişkin talepler tarafsız ise, tahsilat için teslim edilmesi gerekecektir. Bu prosedür ücretsiz değildir - kural olarak, tahsilat için dolar kabul ederken, bankalar bu hizmet için miktarın% 3'ünü (en az 2 $), euro -% , eşdeğeri olarak en az 1 $ alırlar. Kimlik doğrulama için bir fatura göndermeniz gerekirse, yabancı bir bankaya da faiz ödemeniz gerekeceğine hazırlıklı olmalısınız. Komisyon her bankada farklıdır, ancak çoğu zaman tutarın ortalama% 2'sidir.

    Tahsilat için döviz teslim etmek için pasaportunuzun yanınızda olması gerekir. İşlem yaklaşık hafta ila bir ay sürer. Ancak, tüm bankalar bu hizmeti sağlamaz. Kural olarak, ağırlıklı olarak perakende satış yapan küçük ticari bankalar tahsilat için not almazlar. Bu nedenle, önemli bir hasar durumunda, örneğin Belarusbank, Bank BelVEB veya BPS-Sberbank gibi büyük bir bankanın bir şubesine derhal başvurmak daha iyidir.

    Kaynak: funduszeue.info

    Hasar görmüş para birimini kabul etmek için bankaların TOP komisyonları

    Pek çok insan Belarus medyasının birkaç yıl önce yazdığı durumu hatırlıyor. Kadın parayı evde tuttu ve bankaya döndüğünde faturaların "küflü" olduğu ve takasın ancak komisyonla mümkün olduğu söylendi

    Hoş olmasa da, bu tür durumlar zaman zaman ortaya çıkar. Bir banka şubesine veya bir döviz bürosuna başvurduğunuzda, banknotunuzla bir işlemin reddedileceği veya bir komisyonla takas etmenizin teklif edileceği bir durumla karşılaşabilirsiniz.

    Bugün size bir döviz banknotunda hangi zararı "ödemeniz" gerektiğini söyleyeceğiz.

    Elbette elinize sadece kusursuz banknotlar düşerse ve siz onları yıkamaz, delmez veya yırtmazsanız korkacak bir şey kalmaz, herhangi bir kasiyer böyle bir faturayı sorunsuzca kabul eder. Hala hasar varsa, ancak 0,5 santimetrelik küçük bir yırtık gibi önemli değillerse, böyle bir fatura büyük olasılıkla herhangi bir komisyon olmaksızın alınacaktır.

    Ancak cüzdanımızda yatan bir faturanın hala belirli zararlar içerdiği bir durumu hayal edelim. Bir banknotun neye benzemesi gerektiğini, böylece eski püskü olarak tanımlanıp komisyon ödemesinin istenebileceğini öğrenmek için Belarus bankalarına başvurduk.

    Neredeyse tüm bankalarda, borsa kararının görsel bir incelemeden sonra yerel belgeler temelinde kasiyer tarafından verildiğini açıklayan şubeyle iletişime geçmemiz tavsiye edildi. Bu gereksinimleri kendi gözleriyle görmek isteyen müşteriler, şubedeki bilgi standında veya döviz bürosu yakınında bulabilirler. Çoğu banka buna cevap verdi. Bununla birlikte, faiz bilgilerini sağlayan finans ve kredi kuruluşları da vardı.

    - doğal dolaşımın neden olduğu çizikler ve kir
    - ultraviyole ışınlarında görülebilen noktalar (toplam alanı banknot alanının% 50'sinden fazla olmayan)
    - tüm parçaların koşulsuz olarak bir banknota ait olması koşuluyla, köşeler veya parçalar, şeffaf bir bantla (toplam alanı en fazla 2 santimetrekare olan) yırtılmış ve yapıştırılmış parçalar
    - şeffaf bir bantla mühürlenmiş gözyaşları ile (toplam uzunluk, banknotun uzunluğunun (genişliğinin)% 25'inden fazla olmamalıdır)
    - küçük yağ ve diğer lekeler ve yazılar, pullar ve bunların parçalarının izleri
    küçük delikler, köşeleri ve kenarları kaybetmiş delikler, parçalar (toplam alanı milimetre kareyi geçmeyen)

    - kir, gözyaşı ve sıyrıklar
    - yırtılmış parçalar kesinlikle bu banknota aitse yapıştırılmış köşeleri veya parçaları (en fazla 2 santimetre kare)
    - mühürlü gözyaşları
    - Banknotların gerçekliğinin tanımlanmasına engel olmadıkları takdirde, küçük yağ ve diğer lekeler, yazılar ve pul izleri

    Sadece bu iki büyük banka örneğinde bile, bir komisyonla banknot alışverişi için kabul edilebilir kusur listelerinin çok benzer olduğu görülebilir.

    Şimdi komisyonun büyüklüğünden bahsedelim. Uygulamada görüldüğü gibi, yıpranmış banknotların takas komisyonu, bankaya ve banknotun para birimine bağlı olarak% 2 ila% 5 arasında olacaktır.

    Orijinalliği şüphe götürmeyen yabancı para banknotların yıpranmış, hasarlı, ancak ödeme gücü izlerini koruyan değiştirilmesi
    BankaPara birimiKomisyon büyüklüğü
    1 BSB Bankası Euro % minimum 1 USD
    4 BSB Bankasıbanka kasaları tarafından satın alınan diğer döviz türleri% 5 minimum 20 USD

    BSB Bank en iyi ve en kötü sonuçlara sahiptir. Her şey hangi para birimini değiştirmek istediğinize bağlı olacaktır. Eğer bu ABD doları ise, o zaman hoş geldiniz, komisyon en "ısıran" değildir, ancak eğer Rus rublesi ise, o zaman başka bir bankaya başvurmak daha iyidir.

    - alanın bir kısmını kaybetti (toplam alanı 2 metrekareden fazla), ancak banknotun orijinal alanının% 55'inden fazlasını korudu
    - parçalara ayrılmış (parçalar)
    - deliklere veya deliklere sahip olmak (toplam alanı 2 santimetrekareden fazla olan)
    - geometrik boyutları hem yukarı hem de aşağı doğru 3 milimetreden fazla değiştiren banknotlar
    - ana çizimler değiştirildi (öğeler boyandı), banknotta değişiklik izleri var (sahteciliği önleme unsurları)
    - güvenlik şeridi çıkarılmış veya hasar görmüşse
    - Boya, mürekkep, yağ ile kaplı banknot alanının yüzde 45'inden fazlası değil
    - bu değişiklikler banknotun orijinalliğinin tanımlanmasına müdahale etmiyorsa, orijinal rengini yerel olarak değiştirmiş, ultraviyole ışınlarında parlamış veya rengi bozulmuş (toplamda banknotun ön veya arka yüzünün% 50'sinden fazlası)
    - ultraviyole ışınlarında görülebilenler dahil olmak üzere kolluk kuvvetlerinin uyarı etiketlerine (işaretlerine) sahip olmak
    - bir üretim hatası olması (basılmamış veya bulanık görüntüler; güvenlik unsurlarından biri eksik veya bu öğe ayırt edilemez (filigranlar, güvenlik lifleri, güvenlik ipleri, mikro metin, yerel veya şerit sinegramlar, vb.)
    - toplam alanı 2 m2'den fazla olmayan yanmış veya yanmış köşeleri, kenarları ve diğer parçaları olan santimetre.


    - ultraviyole ışıkta orijinal rengini ve parıltısını değiştiren (boya, mürekkep, yağ, su ve kimyasal bileşikler vb.)
    - önemli bir parçayı kaybetti, ancak orijinal alanın en az% 70'ini korudu (yanmış, agresif ortama maruz kalmış, kömürleşmiş ve çürümüş dahil), kirli (yapışkan, yağlı, solmuş vb.)
    - kasıtlı hasara sahip olmak (ek çizimler, ultraviyole ışınlarında görülebilenler dahil olmak üzere çoklu yazılar)
    - güvenlik şeridi kaldırılırsa

    - parçalanmış ve yapıştırılmış
    - suda bulunmuş, üzeri boya, mürekkep, yağla kaplı olanlar
    - kasıtlı hasarla (ana çizimler değiştirildi, önemli mürekkep yazıları var, güvenlik ipliği çıkarıldı, vb.)

    Eskimiş banknot değişiminin yanı sıra tahsilatın da ücretli bir işlem olduğunu hatırlatmak isteriz.

    funduszeue.info'ye göre derecelendirmeye yerleştirinTahsilat için döviz cinsinden nakit kabulü
    BankaPara birimiKomisyon büyüklüğü
    1 Belinvestbankamerikan Doları
    Euro
    Rus Rublesi
    İngiliz Poundu
    Polonya zlotisi
    Kanada Doları
    Çek tacı
    Türk Lirası
    İsviçre frangı
    CNY
    Danimarka Kronu
    Norveç kronu
    Kazak tenge
    İsveç Kronu
    % 3 minimum 10 USD
    BPS-Sberbankamerikan Doları
    Euro
    Rus Rublesi
    Ukrayna grivnası

    Tablodan da görülebileceği üzere bu hizmet sadece birkaç banka tarafından verilmektedir.

    Belarusbank banknotunuzu kabul etmeyecektir:

    a) orijinal rengi tamamen değiştirdi
    b) tamamen boya, mürekkep, yağ ile dolu
    c) yangından zarar görmüş
    d) birçok parçaya bölün (yırtılır)
    e) soygunlarda kullanılan özel bir boya ile boyanmış
    f) Ultraviyole ışınlarında kağıdın parlamasına neden olanlar da dahil olmak üzere kimyasal reaktifler tarafından tamamen hasar görmüş
    g) başka hasar ve / veya daha önemli hasara sahip olmak

    Bank BelVEB aşağıdaki banknotları kabul etmeyecektir:

    - alanın% 55'inden daha azına sahip olmak
    - hasarlı, orijinalliğini belirlemeye izin vermiyor. Örneğin yapışkan, yağlı, ateşten zarar görmüş, kimyasallar, çürümüş veya çok kirli.

    Yukarıdaki tüm zararları inceledikten sonra, çoğunlukla tüm bankalarda benzer oldukları sonucuna varabiliriz. Ancak, banknotların değiştirilmesi veya tahsil edilmesinin kabul edilmesi kararının işlemi yapan kasiyer tarafından verildiğini unutmayın. Ve bu zaten bir insan faktörüdür ve dolarlarınızın, örneğin banknot alanının% 45'inden daha azını boyayla dolduğunu düşündüğünüzde bir durum ortaya çıkabilir, ancak kasiyer aksini düşünüyor.

    İletişim Merkezlerinde, bankanın bir şubede veya döviz bürosunda bulunan bilgi standlarında, bir banknotun "geçerliliğini" belirlemede kasiyerin rehberlik ettiği kuralları öğrenebileceğiniz söylendi.

    Bunun gerçekten böyle olup olmadığını kontrol etmeye karar verdik ve ortaya çıkan en yakın bankaların döviz bürolarına gittik: BSB Bank, Fransabank ve Belgazprombank.

    Her üç durumda da gerekli bilgileri bulduğumuzu unutmayın.
    Böylelikle, bu tür bilgilerin her zaman bankaların web sitelerinde bulunamasa da, "sınıflandırılmış" olmadığını güvenle söyleyebiliriz.

    Tamamen normal görünen bir faturayı neden yalnızca bir komisyon altında kabul ettiklerini anlayamıyorsanız, stanttaki bilgileri okuyun veya kasiyere sorun. Banknotta bir tür kusur olabilir.

    Öte yandan, başka bir bankayla iletişime geçebilirsiniz ve belki de şanslısınız - fatura yine de kabul edilecektir. İnsan faktörü 🙂 Bilgiler 10 Temmuz itibariyle sunulmuştur ve gelecekteki değişiklikleri hesaba katmamaktadır.

    Banks Today Canlı

    Bu işaretle işaretlenen makaleler her zaman alakalı Bunu izliyoruz

    Ve bu makaledeki yorumlara cevap veren nitelikli avukat ve yazarın kendisi nesne.

    Uzun süredir kullanımda olan kağıt banknotlar ve madeni paralar yıpranabilir ve oldukça hasar görebilir. Ek olarak, faturaları başka bir şekilde bozabilirsiniz: örneğin, yıkayarak, yanlışlıkla yırtarak vb. Bundan sonra paranızın geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybedildiğini düşünmeyin - her zaman bankada yenileriyle değiştirilebilir. Bu makale, kredi kuruluşlarının yıpranmış ve hasarlı olanların yerine yeni faturalar düzenledikleri durumlara ve bu prosedürün nasıl gerçekleştirildiğine odaklanacaktır.

    Yani, hasarlı veya çok yıpranmış faturaların sahibisiniz ve değiştirilip değiştirilemeyeceğini bilmek istiyorsunuz. Dükkanların buruşuk, "yıkanmış" faturaları, küçük boşluklu banknotları veya mezhebin, özgünlüğün belirlenmesini engellemeyen küçük yabancı yazıtları bir ödeme aracı olarak kabul etmek zorunda oldukları gerçeğiyle başlayalım.

    Dolaşımdan gelen tüm hasarlı banknotlar, dükkanların takas için bankaya teslim edilmesi gerekmektedir. Yırtık veya başka şekilde hasar görmüş bir banknotla size bozuk para verilirse, değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.

    Ancak fatura, satıcılar tarafından reddedilecek kadar zarar görmüşse, takas amacıyla herhangi bir banka ile iletişime geçebilirsiniz. Bir kredi kurumunun çalışanları, aşağıdaki durumlarda derhal banknot alışverişi yapacaktır:

    • Tasarı boşlukları kapattı;
    • Banknot üzerinde seri numarasının ve kupürün belirlenmesini engellemeyen delikler, çizikler, yazılar, kirler var;
    • Banknot, alanının üçte birine kadar "kayboldu" (kenarları yırtıldı), ancak seri ve numara zarar görmedi;
    • Banknot, şüphesiz ona ait olan birkaç parçadan birbirine yapıştırılmıştır.

    Bankanın faturayı kabul ettiği durumlar vardır, ancak anında takas mümkün değildir. Bunlar, eski bir banknotun ek incelemesinin gerekli olduğu durumları içerir:

    • Kasiyer, yapıştırılan parçaların aynı faturaya ait olduğundan şüphe duyuyordu;
    • Banknot, alanının yüzde 30'undan fazlasını (ancak 50'den azını) kaybetti;
    • Hasarlar (sıyrıklar, yırtıklar, delikler, yazılar) banknotun dizisini ve numarasını etkilediğinden okunaklı değildir.

    Yırtık bir faturayı bankaya teslim ederseniz (ve bu en sık görülen takas durumudur), önceden değiştirilip değiştirilmeyeceğini öğrenebilirsiniz. Bunu yapmak için, alanın kayıp yüzdesini belirlemeniz gerekir. Kağıttan bir banknotun gerçek boyutlu bir modelini yapın ve onu eşit kareye çizin. Ardından faturanın kalan kısmını boşluğa yerleştirin ve kapladığı hücreleri daire içine alın. Doldurulan hücre sayısını 2'ye bölerek, hasarlı faturanın yüzde kaçının bütünden aldığını öğreneceksiniz. Bu değer 50'yi aşarsa, banknot değişimi yapmak için bankayla iletişime geçmekten çekinmeyin.

    Bankanın takas için kabul etmeyeceği faturalar

    Bankanın, hasarlı olanları değiştirmek için yeni fatura düzenlemeyi derhal reddedeceği zamanlar vardır. Sadece üç tane var:

    • Fatura üzerinde “Örnek” ibaresi bulunmakta ve tipografik olarak yapılmıştır. Bu kelime elle yazılmışsa, reddedilme nedeni değildir.
    • Not, banka ziyareti sırasında tedavülden kaldırıldı. Örneğin, para birimi cinsinden takas işlemi yılında sona erdi ve 95 banknotun takas edilmesi mümkün olmayacak.
    • Tasarı, alanının% 50'sinden fazlasını kaybetti. Faturanın yırtılması durumunda, yalnızca bir - büyük - yarısını değiştirebilir veya hurdaları yapıştırabilirsiniz.

    Ayrıca oku:

    'da emeklilik fonuna maaşın yüzde kaçı kesiliyor

    Bozulmuş banknotların değiştirildiği yerler

    Takas ihtiyacı söz konusu olduğunda, çoğu bozulmuş fatura sahibi sberbank'a gönderildiyanlışlıkla sadece orada banknotları ücretsiz olarak değiştirebileceğinize inanmak. Aslında, bu prosedür herhangi bir ticari bankada yapılabilir..

    Hasar görmüş banknotların değişimi Rusya Federasyonu yasalarına tabidir. Federal Yasanın metninde "kredi kuruluşları" ifadesi belirtilmiştir - bu, değişimin ülkede kayıtlı ve eyalet akreditasyonuna sahip herhangi bir banka tarafından yapıldığı anlamına gelir. Buna hem "kamu" hem de özel banka olarak kabul edilen kurumlar dahildir. Müşterinin ziyareti sırasında bunlardan herhangi biri hasarlı banknotları bedelsiz olarak değiştirmekle yükümlüdür.

    Bankaya bir ziyaret için para harcamak istemiyorsanız, bir nakliye, depoda hasarlı bir fatura ile ödemeyi deneyebilirsiniz. Yırtık ve mühürlü banknotlar, ATM'ler ve terminaller tarafından oldukça başarılı bir şekilde kabul edilmektedir. Ancak bu durumda, boşlukları bantla değil, yapıştırıcı ve aydınger ile kapatmaya değer.

    Şımarık banknot değişimi prosedürü

    Bir bankada hasarlı bir faturayı değiştirme prosedürünün nasıl gerçekleştiğini düşünelim:

    • Faturanın değiştirilip değiştirilmeyeceğini kendiniz belirleyin.
    • Hasarlı banknot ve pasaportu yanınıza alarak istediğiniz banka şubesine gidin.
    • Değişim, kural olarak, doğrudan kasada gerçekleştirilir. Kasiyere, banknotu ve belgenizi incelemesi için verin.
    • Değişim başvurusunu doldurun ve gerekirse banknotu incelenmek üzere bırakın. Zorunlu muayenenin birkaç yıl önce iptal edildiğini ve ek analizin yalnızca belirli durumlarda önerildiğini unutmayın. Diğer tüm durumlarda, değişim ilk çağrının hemen ardından gerçekleşir.
    • Kasiyer tarafından yapılan incelemeden veya muayeneden sonra size yeni bir fatura verilir ve şımarık olana el konulur. Prosedürün tamamen ücretsiz olması gerektiği unutulmamalıdır - bankanın banknot alışverişi için para talep etmesi yasa dışıdır.
    • Faturanın gerçekliği tespit edilememişse, size uygun işaret ile iade edilecektir. Reddedilmeye katılmıyorsanız, takas amacıyla başka bir banka ile iletişime geçme veya Merkez Bankası web sitesinde bir başvuru yazma hakkına sahipsiniz.

    Bozulmuş para birimi değiştirilebilir mi?

    Şimdiye kadar, Rus parasının değişimi hakkındaydı. Bununla birlikte, para biriminin zarar gördüğü zamanlar vardır - dolarlar, avrolar, diğer banknotlar. Bunları da değiştirebilirsiniz, ancak bazı nüanslar vardır ve bunlar dikkate alınmalıdır:

    • Her bankada değiştirilemez Rus mevzuatı, bu tür banknotların değiştirilmesi için geçerli değildir ve her banka prosedürü uygulayıp uygulamayacağına kendisi karar verir. Dolar ve avro büyük bankaların çoğu tarafından değiştirilir, bazılarında komşu ülkelerin para birimlerini, poundları, kronları değiştirmek de mümkündür. Nadir ve egzotik para birimlerine gelince, yüksek olasılıkla Rusya'da onları takas edecek bir banka bulamayacaksınız.
    • Prosedür ödenir Öncelikle bankanın ek bir hizmetidir. İkinci olarak, banka da Merkez Bankası'ndaki uzmanlık için ödeme yapmak zorunda kalacak. Komisyon, nominalin% 3 ila 10'u arasında olabilir.
    • Değişim süreci gecikebilir Karmaşıklığa bağlı olarak, sınav birkaç günden bir aya kadar sürer.
    • Fatura gereksinimleri Rus para birimi için geçerli olanlardan farklı olabilir.

    Bazen teslim edilemeyen paraların elimize düştüğü bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Çoğu zaman, bunlar, diğer kağıt parçaları arasında fark edilmeyen veya yanlışlıkla giysilerle birlikte yıkanan, 10 ve 50 rublelik küçük bir değere sahip banknotlardır.

    Küçük dükkanlarda veya tezgahlarda onlardan kurtulmak oldukça kolaydır. Peki ya , ve hatta ruble gibi büyük bir fatura hasar görmüşse?

    Çeşitli zararların bir faturanın ödeme gücünü nasıl etkilediğini ve şımarık parayı iade etmek için ne yapılacağını anlamaya çalışalım.

    Yırtıksa

    Yırtık bir fatura ile ne yapmalı? Bir fatura ikiye bölünürse, ödeme gücünü bir süre uzatmak için bazı numaralara gidebilirsiniz. İkiye bölünmüş parayı yapıştırmakla ilgili.

    Özellikle aşınmış faturalarda yapıştırmanın uzun sürmeyeceği, ancak mağazada fark edilebileceği unutulmamalıdır. Daha sonra takas için bankaya taşınması gerekecek.

    Yırtık bir faturayı yapıştırmanın birkaç yolu vardır:

    • İnce bir şeffaf bant şeridi. Gerekirse her iki tarafa da bant uygulanabilir;
    • "Moment" veya PVA'yı yapıştırıyoruz. Faturanın her iki kenarına da ince bir yapıştırıcı tabakası sürülmeli ve yarıları birleştirmeye çalışın, böylece dikiş mümkün olduğunca daha az fark edilir hale gelir. Mağazada bu şekilde yapıştırılan paradan kurtulma şansı daha yüksek;
    • Bant yerine, bir şerit aydınger kağıdı veya kağıt mendil ve yapıştırıcı kullanın.

    Yapıştırma ve kurutmadan sonra, faturayı, dikiş veya yapışkan bant şeridi kat üzerine düşmeyecek şekilde bükmek gerekir. Kağıt para genellikle buruşuk olduğundan, geri alınan bir faturayı tutarken daha dikkatli olmalısınız.

    Hasarlı para nasıl kullanılır

    Hasarlı banknotlar normal banknotlarla aynı şekilde kullanılabilir. Bu tür paralar sadece çok fazla zarar görürse kabul edilmeyecektir. Ayrıca, banknotların ve madeni paraların ödeme gücünün işaretleri, yılında özel talimatlar yayınlayan Rusya Merkez Bankası tarafından kesinlikle belirtilmektedir.

    Banknotlar her türlü ödemede kabul edilebilir:

    • Hasarlı kenarları ve kayıp köşeleri, yırtıkları olan küçük delikler veya delikler;
    • Üzerinde çeşitli yazıtlar, pul izleri var;
    • Görünüşü küçük çizikler, kirler, küçük lekeler (boya, yağ vb.) İle bozulmuş;
    • Görüntünün ve sayının değişmeden kalması ve açıkça görülebilmesi şartıyla soluk (örneğin yıkamadan sonra).

    Merkez Bankası tüm banknotları üç dereceli haraplığa ayırır. Yukarıdaki işaretlere sahip olan para, 1. derece haraplığa aittir. Ödeme kuruluşları 2. ve 3. derece faturaları kabul etmeyebilir.

    Bu nedenle, yukarıdaki kusurların tümü, bir mağazada veya bankada hasarlı bir fatura ile ödemeyi reddetmek için bir neden değildir.

    ATM'lerde işler daha kötü. Birbirlerine yapıştırılsalar bile büyük boşlukları kabul etmeyeceklerdir. Ancak, ATM'nin çok az yıpranmış faturaları kabul etme şansı vardır - bu, okuyucunun ayarlarına bağlıdır.

    15 Eylül

    Selamlar! Kağıt para neden kötü? Sadece bunların değil, aynı zamanda en gerçek anlamda "bozulmaları". Faturalar yırtılır, yanlışlıkla çamaşır makinesine düşer ve mürekkeple dolar. Mağazada, bu tür parayı kabul ederlerse, isteksizdir ve beşinci veya onuncu kez.

    Yırtık bir banknot Sberbank'ta değiştirilebilir mi? İyi haber: son zamanlarda bu sadece Sberbank'ta yapılamaz. Artık Rusya'daki herhangi bir ticari banka, müşterinin ilk talebi üzerine bir değişim yapmakla yükümlüdür. Kasa masasında, "likit olmayan" banknot basitçe aynı değerden bir başkasıyla değiştirilecektir.

    Doğru, bu sadece ruble için geçerlidir. Yabancı para birimine daha katı şartlar getirilmektedir.

    Banknot hangi hasarla bankada değiştirilmelidir?

    • Gümrüklü banknotlar. Birkaç parçadan oluşan bir "kolaj" bile izin verilir. Önemli olan, hepsinin bir banknota ait olmasıdır. Bu, yırtılmış faturaları da içerir (mühürlü olsun ya da olmasın). Üstelik gözyaşı sayısı herhangi biri olabilir
    • Hafif hasarlı banknotlar (kenarları yırtılmış, delikler, sıyrıklar veya kirler var). "Renksiz" para da değiştirilebilir (örneğin, yıkandıktan veya güneşte yandıktan sonra)
    • Banknotlar en az% 55 oranında korunmuştur. Bu, banknotun yarısından fazlasının sağlam ve hasarsız olması gerektiği anlamına gelir.

    Ana koşul: yırtılan faturanın seri numarası açıkça okunabilir olmalıdır!

    Değişim ücreti

    Rusya'daki herhangi bir bankada (Sberbank dahil), hasarlı fatura, komisyon alınmadan aynı değerden bir başkasıyla değiştirilmelidir! Rusya'da hizmet bedeli 'da iptal edildi.

    Uzmanlığa ihtiyacınız var mı?

    Bazı durumlarda, banka hasarlı bir banknotu inceleme için gönderme hakkına sahiptir (banknotun sahibi için ücretsiz). Bir fatura, dörtte bir (veya daha fazla) yırtılmışsa veya birkaç parçadan yapıştırılmışsa incelemeye gidecektir. Doğrulama prosedürü genellikle yaklaşık 10 gün sürer.

    Bankadaki hangi banknotlar takas için kabul etmeyecek?

    Kısacası, bankalar önemli hasarlı (veya daha doğrusu% 55'in altında teminatla) banknot takas etmeyeceklerdir. Örneğin, bir banknot yerine, toplam alanın% 55'inden daha azı tarafından korunan bir "koçan" varsa. Veya yanmış kenarları olan iki yetersiz yarım. Öyleyse, yarısı bir ise, ancak "düzgün" ise, onu bir bütün ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

    Yabancı para birimi

    Hasarlı dolar veya euro bozdurmak Rus rublesinden çok daha zordur. Gerçek şu ki, yılında Merkez Bankası bankaların döviz ihtiyacına ilişkin düzenlemeyi terk etti. Bu nedenle, her bankada hasarlı yabancı banknotların türüne ilişkin gereklilikler farklı olacaktır.

    Bazı bankalar, küçük hasara rağmen (örneğin, bir zımbadan delinmiş) banknotları kabul etmeyecektir. Diğerleri, yanlışlıkla makinede yıkanmış veya kenarları yanmış notları kolayca alabilir.

    Örneğin, "Absolut Bank" da asıl önemli olan, banknotun temel ayrıntılarını muhafaza etmesidir. Hafif aşınma ve yıpranma, iki küçük pul veya leke (5 mm çapa kadar), iki delik ve delinmeye kadar ve 1 cm'ye kadar küçük yırtıklara izin funduszeue.info durumda yabancı ülke banknotlarında yabancı mürekkep, yağ veya boya izi olmamalıdır.

    Promsvyazbank, temel ayrıntıları (seri ve sayı, rakamlar ve kelimelerde görünen değer, ihraççının adı, her iki taraftaki ana çizim) içeren bir faturayı kabul edecektir. Sahteciliği önleme unsurları sağlam olmalıdır: çok renkli lifler, filigranlar, manyetik etiketler ve diğerleri.

    Raiffeisenbank, üç veya daha fazla parçadan yapıştırılmış faturaları kabul etmeyecektir. Kirli ve eskimiş, yanmış veya rengi değişmiş banknotlar değiştirilmeyecektir.

    Bir nokta daha. Rus bankaları, komşu ülkelerin para birimlerinin yanı sıra doları, avroyu, poundu da kolayca alacak. Ancak egzotik bir ülkenin yırtık bir faturasıyla, büyük olasılıkla, etrafta koşmanız gerekecek

    Yabancı bir banknot bankalar tarafından "komisyon karşılığında" kabul edilirse,% komisyonla hemen Rus rublesine çevrilir. “Tahsilat için” ise, banknotlar yurt dışına acente bankaları aracılığıyla gönderilir. Bu prosedür öncelikle ödenir ve ikinci olarak iki ay veya iki yıl sürebilir.

    Hasar görmüş bir yabancı banknottan kurtulmanın üçüncü (en kolay) yolu yurtdışında para harcamaktır. Banknotların görünümünde çok daha az hata bulurlar - eğer sahte değilse.

    Yırtık ve zarar görmüş banknotlardan nasıl kurtulursunuz? Güncellemelere abone olun ve en ilginç gönderilerin bağlantılarını sosyal ağlarda arkadaşlarınızla paylaşın!

    Her birimiz hasarlı faturalar gördük. Görünüşünü hem bizim hatamızdan, örneğin yıkanmış, yanlışlıkla gereksiz kağıtlarla veya bir çocuk "yardımı" ile ve sizin kontrolünüz dışındaki nedenlerle kaybedebilir. Banknotların hasar görmesi gerçeğini keşfederseniz, yeni banknotlarla değiştirilebilecekleri bankaya başvurmanız gerekir.

    Hangi para takas edilebilir

    24 Nisan tarihli Rusya Merkez Bankası Yönetmeliği No. P "Nakit işlem yapma usulü ve Rusya Merkez Bankası banknot ve madeni paraların kredi kurumlarında depolanması, taşınması ve toplanmasına ilişkin kurallar hakkında" belirtilen kriterleri karşılayan banknotları Sberbank'ın herhangi bir şubesinde takas edebilirsiniz veya Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren diğer bankalarda.

    Banknotlar hasarlı olarak kabul edilir:

    Değişim prosedürü

    1. Hasarlı parayı değiştirmek için banka kasiyerine pasaportla başvurun. Kasiyer, parçaların Rusya Merkez Bankası hükümlerine uygunluğu için hasar derecesini inceleyecek ve bunları değiştirecektir.
    2. Yeni bir banknotun ancak bir incelemeden sonra çıkarılacağı durumlar vardır. Bu gibi durumlarda, müşterinin inceleme için bir başvuruyu önceden yazması ve bir envanter hazırlaması gerekecektir.
    3. Hasarın nedenini doğrulayan belgeler varsa (kaza, yangın, su baskını belgesi) eklenmesi gerekir.
    4. Alınan banknotlar 5 gün içerisinde Bank of Russia'ya havale edilir. Kontrolden sonra, onlara solvent olanları verilecek.
    5. İnceleme sonucunda formun gerçek olduğu, ancak ödeme aczine düştüğü tespit edilirse “Borsa reddedildi” damgası ile işaretlenir.
    6. Ödemeli biletler gişeden düzenlenecek veya tutar müşterinin hesabına yatırılacaktır.

    Değişim için hangi faturalar kabul edilmeyecek

    Aşağıdaki kriterleri karşılıyorsa para takas için kabul edilmeyecektir:

    1. Banknot tedavül dışı. Örneğin, 'de ruble, 'de 50 ruble ile değiştirilemez.
    2. Antetli kağıda "Örnek" kelimesi basılmıştır. Kelime el yazısıyla yazılmışsa, değiştirilecektir.
    3. Hasar sonucunda alanın% 50'sinden azı kurtarıldı. Reddedilmenin nedeni, farklı "yarı" kurumlarda hileli takas planlarının varlığı ve% yasadışı kâr elde etmektir.
    4. Parça% 55'tir, ancak mesaj birçok parçadan birbirine yapıştırılmıştır. Bu şema ayrıca para "bulmacaları" kullanan ve ek formlar üreten suçları da önler.
    5. Faturanın bir tarafında bilgi kaybı.
    6. Hırsızlık durumunda para boyamak için kullanılan silinmez mürekkep uygulanmıştır.

    Zarar gören Dolar ve Euro değişimi

    Ne yazık ki, döviz bozdurmak o kadar basit değil, her kredi kuruluşunun banknot takas etme imkanı olmuyor. Temel olarak şımarık paranın kabulü ve takası borsalarda katılımcılar tarafından yapılır, ancak bu hizmet sadece bononun belirli bir yüzdesi için verilecektir. Ortalama olarak, belirlenen oranın% 'unu kaybedebilirsiniz.

    Dolar ve euro, eğer varsa çözücü olarak kabul edilir:

    • ihraççının adı;
    • görünür değer;
    • seriler ve sayılar;
    • vesika;
    • filigranlar;
    • manyetik çizgiler.


    Dolar ve avroyu harap ettiyseniz, paradan tasarruf etmek için aşağıdaki değişim yöntemlerini deneyin:

    1. Döviz alım satımıyla uğraşan "para değiştiriciler" ile iletişime geçin (faiz, bankadaki kadar karlı olmayabilir, ancak "anlaşma" daha hızlı ve gereksiz bürokrasi olmadan gerçekleşecektir).
    2. Yurtdışına giden arkadaşlardan başka bir ülkede para bozdurmalarını isteyin. Yurtdışında "sürtünme" ile ilgili herhangi bir sorun olmayacak.
    3. Tahsilat için bankaya dönün. İnceleme sonucu olumlu ise, müşterinin çözücü faturalarını geri alacağı sonucundan sonra fonlar açıklanacak ve yabancı karşı tarafa gönderilecektir. Hizmet ücretli olarak verilmektedir.

    Sberbank dışında hangi bankalar takas edebilir


    Rusya Federasyonu'nun formları ve madeni paraları her yerde değiştirilebilir, tüm bankalar Rusya Federasyonu mevzuatına göre bunları değiştirmekle yükümlüdür.

    İnceleme sonuçlarını beklemek mümkün değilse başka bir banka ile iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Farklı bankaların işletmecileri, senedin durumunu farklı şekillerde değerlendirebilir ve kendi takdirlerine göre değiştirebilir.

    MTS ve Svyaz-Bank'ta belirgin bir hasar yoksa, birçok ticari bankada kayıpsız bir değer kaybı ile döviz bozdurulabilir.

    Banka, döviz ikamesi için hizmet vermiyorsa. Aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz, örneğin 50 EUR'luk bir form zarar görmüşse. Kasada kısmi bir değişiklik isteyin, örneğin, 10 Euro'yu rubleye çevirmeyi isteyin ve kalan 40 Euro'yu daha düşük nominal değerli banknotlar şeklinde alın Bu, hasarlı banknotları satın alırken tuttuğum komisyondan genellikle bu şekilde tasarruf ediyorum.

    Kendinizi yıpranmış ve hasar görmüş faturalardan nasıl korursunuz?

    Para birimi satın alırken veya durumlarına göre bir hesaptan para çekerken dikkatli olun. Bazı kurumlar, değişimle ilgili sorunlardan kendilerini kurtarmak için müşterilere eski faturaları verir.

    Genellikle hasarlı banknotlar, mal veya hizmet satın aldığınızda değişiklik olarak verilebilir. Bu, öncelikle hasarlı faturaları bankaya götürmek istemeyen ve bu sorunu müşterilerini suçlayan kasiyerler tarafından kötüye kullanılmaktadır. Parayı aldığınızda dikkatlice inceleyin, kalitesi size uymuyorsa, verilen yapıştırılmış veya hasar görmüş parayı reddedin, kasiyer değiştirmekle yükümlüdür.

    Merkez bankalarının en temel görevlerinden biri para basmak ve bastığı parayı dolaşıma sürmektir. Ekonominin nakit para ihtiyacının karşılanması ile eskimiş ve yıpranmış banknotların yenileriyle değiştirilerek tedavülde daha temiz bir banknot kompozisyonu bulundurulması için merkez bankasınca banknot basılmaktadır. Ancak, para basılması ile piyasaya para sürülmesi aynı anlama gelmemekte ve genel olarak para basımı paranın üretimiyle; piyasaya para sürülmesi ise dolaşımda bulunan banknot miktarını ifade eden emisyon hacmini etkileyen bankacılık işlemleriyle ilgili kavramlardır. Emisyon hacmi, temel olarak, bireylerin ve bankaların nakit talebine göre belirlenir. Emisyon hacminin artması, merkez bankasının “para bastığı” ya da daha teknik ifadeyle genişletici para politikası uyguladığı anlamına gelmez.

    Modern merkez bankacılığı uygulamalarında merkez bankaları, para politikasını emisyon hacmini belirleyerek oluşturmaz. Yani, emisyon hacmi merkez bankasının bir politika aracı değildir. Para politikası, paranın miktarının değil, elde edilebilirliğinin, yani parayı elde etme maliyetinin belirlenmesi ile oluşturulur. Merkez bankası, belirlediği kısa vadeli faiz oranı üzerinden talep eden bankalara borç para verir. Emisyon talebi arttığında, yani insanlar daha fazla para tutmak istediğinde bankalar, merkez bankasının belirlediği faiz oranı üzerinden ve merkez bankasına teminat getirerek merkez bankasından borçlanırlar. O halde emisyon hacmini belirleyen temel unsur, ekonomideki birimlerin nakite olan talebidir. Kredi kartları, çek, internet bankacılığı gibi alternatif ödeme araçlarında görülen gelişmelere rağmen, özellikle küçük tutarlı ödemelerde nakit kullanmak kolaylık sağlar ve pratiktir. Bu yüzden hala nakde olan talep  yüksektir. Bu talep günden güne, aydan aya değişebilir. Emisyon hacmini en çok etkileyen beş ana unsur vardır:

    • Mevsim Etkisi: Tatil için çoğunlukla tercih edilen dönemler Şubat ayı ve yaz aylarıdır. Bu dönemlerde insanların nakit para talebi artar, bu da emisyon hacmini artırır.
    • Haftanın Günleri: Bireyler hafta sonu tatili öncesi yanlarında nakit bulundurmak isterler. Bankalar da müşterilerine nakit sağlamak ve hafta sonu oluşabilecek nakit taleplerine karşı tedbirli olmak için nakit bulundururlar. Bu nedenle, Cuma günleri emisyon hacminde belirgin bir artış görülür.
    • Maaş Ödemeleri: Her ayın başında ve ortasında yani maaş ödemelerinin yapıldığı günlerde emisyon hacmi artar.
    • Dini Bayramlar: Bireyler bayramda yapacakları harcamalar için nakit tutmak isterler. Bu da dini bayramlar öncesinde emisyon hacminde artışa yol açar. Hatta, kurban bayramlarında görülen artış, hem bayramın daha uzun olması, hem de alışverişlerdeki yoğun nakit para kullanımı sebebiyle daha belirgindir.
    • Büyüme ve Enflasyon Oranları: Büyüme ve enflasyon oranları da emisyon hacmini etkiler. Ekonomi büyürken insanlar zenginleşir ve daha fazla para harcamak isterler. Enflasyon arttığında insanlar sahip olmak istedikleri şeylere ulaşmak için daha fazla paraya ihtiyaç duyarlar. Bu da nakit talebini ve emisyon hacmini artırır.

     

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası