muhtarlık seçimleri nasıl yapılır / Muhtar - Vikipedi

Muhtarlık Seçimleri Nasıl Yapılır

muhtarlık seçimleri nasıl yapılır

Kimler, nasıl muhtar adayı olabilir?

Bilindiği gibi önümüzde mahalli idareler seçimleri var. Birçok kişi muhtar adayı olmak istiyor ancak muhtar adayı olmak için ne gibi vasıflara sahip olması gerektiğini bilmiyor. Bu konuda hangi kanunlara göre işlem yapılır, muhtar adayı olmak için hangi kuruma başvurmak gerekir bilmek istiyor.

Köy ve Mahalle Muhtar adayı olmak için bilinmesi gerekenler.

Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimlerine ilişkin kanun " Sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkında Kanun"dur.

Köy ve Mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyeti/meclisi seçimlerine ilişkin hususlar bu kanunun maddesinden başlayarak yer almaktadır.

maddede;

A) Köy ihtiyar meclisine, son genel nüfus sayımı sonucuna göre; nüfusu 'e (bin) kadar olan köylerde 8,

'e kadar olanlarda 10

'den fazla olan köylerde 12 üye seçileceği belirtilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta oy kullanacak seçmen sayısı değil köyün nüfusudur.

Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alanlardan başlanarak nüfusu 1 'e kadar olan köylerde ilk dört üye, nüfusu 'den 2 'e kadar olan köylerde ilk beş üye ve nüfusu 'den fazla olan köylerde ilk altı üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur.

B) Mahalle ihtiyar heyetine sekiz üye seçilir. Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alan dört üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur. Eşit oy alanlar arasında kur'a çekilir.

Adaylık ve seçilme yeterliliği:

Madde Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ADAYLIK USULÜ yoktur. Yani köyünüzde veya mahallenizde muhtar adayı olmak içinherhangi bir yere başvurmanız gerekmiyor. Sadece aşağıdaki şartları taşıyorsanız tek yapmanız gereken seçmenlere önceden hazırladığınız oy pusulasını dağıtıp size oy vermelerine ikna etmek. Oy pusulasını nasıl hazırlayacağınızı da aşağıda anlatacağız.

Muhtar seçileceklerde aranacak şartlar.

A- En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak

B- TC vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak.

C- Okur yazar olmak (diploma şartı yok okuma yazma bilmek yeterlidir.)

D- sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla (Kısıtlı olmamak, Hükümlü olmamak vs) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.

sayılı Köy Kanununun 41 inci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılan köy muhtarları ile sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun 18 inci maddesine göre sıfatları kaldırılan mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri tekrar aynı görevlere seçilemez.

Muhtar adayı oy pusulasını nasıl hazırlayacak

- A4 kağıdının (normal boyuttaki fotokopi kağıdı) yarısı veya dörtte biri oy pusulası için yeterlidir. (Kağıdın beyaz olması şarttır, farklı renkteki kağıtlar Yüksek Seçim Kurulunca geçersiz sayılmaktadır)

- Kağıdın başlığına " köyü/mahallesi muhtar adayı" altına muhtar adayının "adı soyadı" yine onun hemen altına "ihtiyar heyeti üyeleri" veya "İhtiyar meclisi üyeleri" şeklinde başlık altına belirtilen sayıda azaların sadece ad ve soyadları yazılır. Yazılan isimlerin başına unvan lakap vs. yazılmaz. Aynı ad ve soyadı taşıyan kişilerin yanına baba isimleri yazılabilir.

-Oy pusulası matbaada basılabilir, fotokopi ile çoğaltılabilir bunun yanında elle ile de yazılabilir. Basılı pusuladaki isimler çizilerek yerine başka bir isim yazılabilir.

-Köy korucuları, memurlar köy muhtarı seçilirlerse bu görevlerden birini bırakmaları gerekir.

-Seçildikten sonra bağlı bulunan ilçe seçim kurulundan mazbata alındıktan sonra illerde valiliğe ilçelerde kaymakamlığa başvurmak gerekir.

-Seçimden sonra itiraz edebilmek için iki gün içinde ilçe seçim kuruluna başvurmak gerekir.

sayılı köy kanunu

Madde 33

a) Köy muhtarlığına ve ihtiyar meclisi üyeliğine seçildikten sonra:

1. Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,

2. İzinsiz olarak yabancı Devlet resmi hizmetlerinde bulunanlar,

3. Ağır hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kesin olarak hüküm giyenler,

4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan fazla hapis cezasiyle kesin olarak hüküm giyenler,

5. Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile kesin olarak hüküm giymiş olanlar,

6. Devletin, katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin, köylerin, İktisadi Devlet Teşekküllerinin veya bunlara bağlı daire ve müesseselerle ortaklarının ve imtiyazlı şirketlerin memur ve müstahdemi olanlar,

7. Cumhuriyet Senatosu üyesi, milletvekili, il genel meclisi üyesi, belediye meclisi üyesi, belediye başkanı olanlar,

8. Köy içlerinin mütaahhidi, bu işlerle ilgili kimselerin kefili veya ortağı olanlar ve bu cihetlerden köye borçlu bulunanlar,

Muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliğinden, il veya ilçe idare kurulunca çıkarılırlar

Serkan DÜŞKÜN

Bu Habere Tepkiniz

Muhtar Nedir?

Muhtar Ne Demek?

Kelime anlamı bakımından "Seçilmiş kişi" olarak ifade edilen muhtar; bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kişi olarak kabul görür. 5 yıllık görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder.

Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.

Muhtar Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Muhtarlar 5 yıllık hizmet süreleri boyunca önemli görevleri üstlenir. 4 tane aza ile çalışan muhtarın görev tanımı içerisinde şunlar yer alır:

  • Köyün yol, çeşme gibi ihtiyaçlarının yerel yönetime bildirilmesini sağlamak,
  • Yapılan yol, çeşme ya da köprü gibi ortak kullanım alanlarının gerektiğinde bakım ve onarımını gerçekleştirmek,
  • Merkezi yönetimin köydeki temsilcisi olarak kabul edildiğinden hükümet uygulamalarının ve ilgili yönetmeliklerin halka ilan edilmesini sağlamak,
  • Köyün ortak işlerinin imece usulü tamamlanmasını sağlamak,
  • Seçim dönemlerinde, sandık seçim kurullarına iştirak etmek,
  • Asker çağındakilerin kimlik çizelgelerini ve seçim listelerini askıya çıkarmak,
  • Bölgesinde bulunan ihtiyaç sahiplerini (engelli, muhtaç, yaşlı vs.) tespit ederek bu kişilerin devlet desteğinden yararlanmasına yardımcı olmak,
  • Salgın hastalıklar gibi bulaşıcı ve kritik hastalıklara sahip kişileri vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına bildirmektir.

Muhtar Olmak İ&#;in Gerekenler

25 yaşını tamamlayan her T.C. vatandaşı muhtar olabilir. Muhtar adayı, seçimlerden önce en az 6 ay süreyle aday olduğu mahallede ikamet ediyor olmalıdır. Adaylık için yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olması gerekir.

Muhtar Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Muhtarlık için önceden alınması gereken bir eğitim bulunmaz. Fakat kişi muhtar olduktan sonra bağlı bulunduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitime tabi tutulur. Eğitimlerde; Yerel Yönetimler, Köy ve Mahalle İdaresi Yönetmelikleri, İletişim, Bilgisayar Teknolojileri, Muhtar Bilgi Sistemi, Mevzuatlar, Muhtar Yetki ve Sorumlulukları gibi dersler verilir.

Muhtar İş İlanları

Şu anda aktif iş ilanı yok

Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Muhtarlık seçimleri ne zaman? Türkiye yerel seçimleri kaç yılda bir yapılıyor?

Yerel seçimler için tarih araştırmaları yapılmaya başladı. Toplamda 13 partinin katıldığı yerel seçimler için sorgulamalar hız kazandı. yerel seçimler ne zaman olacak ve muhtarlık seçimleri ne zaman olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Türkiye yerel seçimlerin ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Vatandaşların merak ettiği muhtarlık seçimlerin ne zaman olduğu ve yerel seçimlerin ne zaman olacağı sorularını araştırıyor. Başkanlık ve Milletvekili seçimleri ne zaman? Muhtarlık seçimleri ne zaman? Türkiye yerel seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? yerel seçimler ne zaman? Detaylar haberimizdedir…

Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için yılında yapılması beklenen yerel seçimlerdir. Seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecektir.

Muhtarlık seçimleri ne zaman? Türkiye yerel seçimleri kaç yılda bir yapılıyor?

Türkiye'de yasalara göre beş yılda bir seçim yapılmaktadır. En son gerçekleşen yerel seçimler 31 Mart yılında gerçekleşmiştir. Ülkemizde gelecek yerel seçimler yılında yapılması planlanıyor. Yerel seçimlerde belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleniyor.

Muhtarlık seçimleri ne zaman? Türkiye yerel seçimleri kaç yılda bir yapılıyor?

Yerel seçimler ülkemizde beş yılda bir gerçekleştiriliyor. Ülkemizde en son 'da yerel seçim gerçekleştirilmiştir. Bu da bir sonraki seçimin yılında yapılacağı anlamına geliyor. Yerel seçimlerde de tıpkı genel seçimlerde veya referandumlarda olduğu gibi okullarda sandıklar kurulur ve oy kullanma hakkı tanınmış her vatandaş kendisine özel olarak basılmış oy pusulası aracılığıyla oyunu kullanır.

MilletvekiliTürkiyeGündemPolitikaHaberler

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası