bebek kaçıncı haftada oluşur / Bebeklerin anne karnında hafta hafta gelişimi - Acıbadem Hayat

Bebek Kaçıncı Haftada Oluşur

bebek kaçıncı haftada oluşur

Bebek Cinsiyeti Belirleme

Anne-baba için en heyecanlı anlar; bir bebek sahibi olacaklarını öğrendikleri an ve bebeğin cinsiyetini öğrendikleri andır. Bazı çiftler “Sağlıklı doğsun, kız-erkek cinsiyet fark etmez” derken bazı çiftler de gönüllerden bebeklerinin cinsiyetlerini geçirirler. Kimi anneler ve babalar cinsiyet öğrenme konusunda daha sabırsız olurlar. Bu dönemde “Sabah bulantıları varsa kesin kızdır” ya da “Anne adayı tatlıya aş eriyorsa kesin erkektir” gibi söylemlerle çok karşılaşılır. Elbette bu inanışlar batıldır. Bebek cinsiyeti 16’ncı haftadan itibaren ultrason ile görülebilir. “Cinsiyet kaçıncı haftada belli olur?” sorusundan önce bebeğin cinsiyetinin nasıl oluştuğuna bakalım.


Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?

Erkek ve kız cinsel organları aslında 14’üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14’üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16’ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.

Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur. Kadının yumurtası X kromozomlu hücre taşıyan sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyet kız, Y kromozomlu sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyeti erkek olur. 46 kromozomdan hepsi X ise (yani 46 XX) kadındır, 46XY ise erkek cinsiyettir. Belirleyici olan nokta “erkekten çıkan spermdeki kromozomlardır” denebilir. Daha sonra kromozomlara göre testis veya yumurtalık oluşur. Bir sonraki aşamada ise hormonal ve genetik etkilerle dişi veya erkek dış görünüm belirlenir.

İç cinsel organlar olarak bilinen erkeklerdeki testisler, kızlardaki rahim ve yumurtalıklar hamileliğin 9’uncu haftasına kadar aynı görünür. Dış cinsel organlar ifade edilen erkeklerdeki penis ve skrotum, kadınlardaki klitoris ve labia 11’inci haftadan itibaren farklılaşmaya başlar. Bebeklerin cinsel organları 6’ncı haftadan itibaren bir şişkinlik olarak oluşmaya başlar.

Erkek bebeklerde 9’uncu haftadan itibaren testisler tanınabilir. 12’nci haftaya kadar penis gelişmeye başlar, daha sonra testisteki skrotum iki taraflı olarak çıkıntı verir. 14 hafta veya daha sonrasında testisler skrotuma inmeye başlar ve doğuma kadar bu devam edebilir.

Kız bebeklerde ise 12’nci hafta rahim ve yumurtalıklar belirginleşir. 22 haftaya kadar yumurtalıklar tamamen oluşur ve karından pelvise taşınır. Bu dönemde bile yumurta içerirler. 14’üncü haftada genital organ artık klitorise, iki taraftaki çıkıntılar da labiaya evrilir. Dış genital bölge yani vulva tamamlanmış olur.

İki cinsiyette de iç genital organlar gelişirken böbrekler de şekillenir. Bebek büyürken böbrekleri de son yerini alana kadar yukarı doğru hareket etmeye devam eder. 14’üncü haftada böbreklerde idrar yapmaya başlar, amniyotik sıvı yutulur ve atılır.

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Rutin kontroller sırasında çekilecek olan ultrason görüntüsü ile cinsiyet ’ncı haftadan itibaren öğrenilebilir. Ancak ultrasonda erken haftada cinsiyet tahmini yapılırsa veya bebeğin pozisyonu uygun değilse cinsiyet tahmini yanıltıcı olabilir. Böyle durumlarda tekrarlayan muayenelerde cinsiyet belirlenir.

Ultrason dışında non-invaziv prenatal test (NIPT), amniyosentez, koryon villus örneklemesi (CVS) gibi genetik testlerle fetal DNA analizi yapıldığı için fetal cinsiyet öğrenilebilir. Ancak bu testler daha çok Down Sendromu gibi genetik farklılıklar ve kromozom anomalilerini tespit etmek için uygulanır. Eğer genetik hastalık için cinsiyet önemliyse bebeğin cinsiyeti testte bakılır.

Tüp bebek (IVF), cinsiyetini tercih etmek için yaptıracağınız bir işlem değildir. Türkiye’de tüp bebek ile cinsiyet seçimi zorunlu haller dışında yapılmaz. Sadece cinsiyete bağlı genetik hastalık öyküsü varsa tüp bebekte cinsiyet belirlenir. Bunun dışında cinsiyet tayini ülkemizde yasal değildir.

Bebeğin cinsiyeti 16’ncı haftadan itibaren rutin ultrason muayenesi ile birlikte çoğunlukla tespit edilir. Ancak hata payı olduğu unutulmamalıdır. Zira bebeğinizin pozisyonu önemlidir. Ses dalgaları kullanılan ultrason yönteminde, hamilelik süresince bebeğinizin gelişimi ve sağlığı kontrol edilir. Bebeğin cinsiyetine dair sonucu da çoğunlukla bu rutin kontrolde bulabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Gebelik kesesi kaçıncı hafta görülüyor?

Gebelik kesesi kaçıncı hafta görülüyor?

Hamile kaldığını test yoluyla öğrendikten sonra, anne adaylarının heyecanla beklediği üç önemli olaydan bahsetmek mümkündür: bebeğin ultrasonda görülmesi, ultrasonda bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi, ve en son bebeğin hareketlerinin hissedilmesi.

Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin monash.pw monash.pwında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır.

Gebelik kesesi en erken kan beta hCG değeri IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.

Bu dönemde gebelik günlük bir adet gecikmesi vardır ve kesenin çapı yalnızca mm civarındadır.

Ultrason muayenesi karından ve vaginadan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır.

Abdominal yoldan yapılan ultrasonografide gebelik kesesi yaklaşık 1 hafta daha geç görülebilir.

Gebelik kesesi haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin karından görülmesi gerekmektedir.

Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir. Bu oluşumun izlenmesi gebeliğin normal olduğu şeklinde yorumlanır. 

Bebeğin kalp atışları ne zaman duyuluyor

Gebelik kesesi oluştuktan sonra içinde embriyonun görünmesi yaklaşık 1 haftalık ya da 10 günlük bir periyodu içerir. Gebelik döneminde bebeğin kalp atışları farklı haftalarda izlenebilir. 

Transvajinal olarak yapılan ultrasonda 5, Haftalarda bebeğin kalp atışlarını duyabiliriz.

Karından yapılan ultrason muayenelerinde ise birkaç hafta gecikmeli olarak bebeğin kalp sesleri duyulmaktadır.

Anne adaylarının bebeğin kalp atışlarını duyma konusunda acele etmemesi ve bu konuda stres yaşamaması tavsiye edilir.

Her zaman 6. hafta içerisinde bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün olmayabilir.

Çünkü geç yumurtlama ya da geç döllenme durumlarında bazen kalp atışlarını duymak 7. haftaya sarkabilir. 

Anneler ultrason kontrollerinden çekiniyor? Bebeğe zarar veriyor mu?

Ultrason ya da ultrasonografi, modern tıbbın olmazsa olmaz görüntüleme tekniklerinden biridir.

Ultrason, insan vücudunun içinde neler olduğunu görüntülemeye yarayan tek teknik olmamasının yanında diğer yöntemlerden ayrılan en önemli farkı, görüntüleme amacını gerçekleştirmek için, X- ışınlarını kullanmamasıdır.

Bu şu demektir; radyasyon içermemesi, bunun yerine insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgalarından faydalanmasıdır.

Ultrason cihazı ses dalgalarını algılayan bir cihaz olarak herhangi bir ışın dalgası yollamaz. Zararlı bir ışın olmadığı için de bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değildir.


Gebelik döneminde uygulanan ultrasonun fetusa herhangi bir zararı yoktur.

Ultrason uygulaması, gerektiği zamanda uygulanmalıdır. Gebelikte uygulanan ultrason sayesinde erken dönemde çeşitli riskler, gebeliğin durumu, olası sorunlar ve sağlık durumu tespit edilebilmektedir. Bu sebeple de uygulanması elzemdir.

Gebelikte ultrason ne sıklıkla uygulanmalıdır?

  • Hamileliğin ilk ayında
  • Gebeliğin hafta arasında
  • Gebeliğin yaklaşık haftasında ayrıntılı ultrasonografi
  • Gebeliğin yaklaşık 32 haftasında
  • Gebeliğin yaklaşık  haftasında

Normal bir ultrasonografi hiçbir şekilde can acıtan bir yöntem değildir. Ancak kişinin idrar kesesi dolu ise biraz rahatsızlık vermesi mümkündür.

Ultrason muayenesi dakika arasında tamamlanan bir işlemdir. Bu muayene neticesinde fetüsün canlı olup olmadığı, bebeğin duruş şekli, çoğul hamilelik mevcudiyeti varlığı, plasentanın yeri, mevcut hamilelik yaşı ve fetüsün muhtemel görünebilen sakatlıkları ile ilgili bilgilerin edinilmesi mümkündür.


Ultrasonun sık kullanılması ya da az kullanılması bebeğe herhangi bir zarar vermez.

Ultrasona girme sıklığı ise doğum doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda olmalıdır.

Hamileliğin durumu ve tespit edilen risklere göre ultrason daha sık uygulanabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır