yatsıma nedir / Yadsıma Nedir? - Anlamı, Özellikleri ve Örnekler

Yatsıma Nedir

yatsıma nedir

Bu Yazıyı Paylaşın!

Yadsıma / İnkâr Nedir?

yadsıma, inkar cümleleriİnkâr etmek biçiminde kullanımı yaygın olan &#;yadsıma&#; kavramı, bir Türkçe karşılık olarak yakın zamanda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelimenin kökü olan &#;yad&#; sözcüğü, bilindiği üzere yabancı anlamını karşılayan bir öz Türkçe sözcüktür. Yadsıma kavramı ise, bir konuda daha önce düşüncesini veya tutumunu açıkça ortaya koyan bir kişinin, çıkarı için duruşunu değiştirmesi, yaptığı veya söylediği bir şeyi inkâr etmesidir. Bu bir kişilik özelliği olmakla birlikte, şartlar gereği kişini takındığı duruş olabilmektedir.

Kişiler bazen yaptıkları bir davranıştan, söyledikleri bir sözden veya sahip oldukları düşüncelerden pişman olup ağız değiştirebilir, bir şeyleri olduğundan farklı anlatmaya başlayabilirler. İşte bu durumdaki kişiler, gerçekleri &#;yadsımakta&#; ve apaçık bilinen şeyleri inkâr etmektedir. Bir dil &#; anlatım konusu olarak yadsıma cümleleri, işte böyle kişilerin söz ve davranışlarını örneklemektedir. &#;Sınav sorularını odanızdan ben mi almışım?&#; cümlesinde, kişinin soruları aldığını inkâr etmesi söz konusu olabilir. İşte bu bir yadsıma cümlesi örneğidir.

Yadsıma cümlesi örneği olarak kabul edebileceğimiz bazı sözlerde, &#;Peki söyleyen kişi gerçekten haklıysa ve yalan söylemiyorsa?&#; sorusu aklımıza gelebilir. Örneğin, &#;Bahçedeki topu ben patlatmadım.&#; cümlesini söyleyen bir çocuğun, gerçekten topa hiç dokunmaması bile söz konusu olabilir. O hâlde bu çocuğun bir şeyleri inkâr ettiği düşünülemez. Fakat inkâr cümlelerinde, sözü söyleyen kişinin genellikle art niyetli olduğu düşünülür veya sözün başı ve sonu belirtildiğinde bunun gerçek olmadığı anlaşılır. Eğer sorularda böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa, içerisinde yalan söylemenin söz konusu olabileceği cümle inkâr (yadsıma) cümlesi olarak kabul edilmelidir.



Örnek:&#; Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik.
&#; Sitenin girişindeki camı ben kırmadım!
&#; Psikolojinin bozulmasına ben mi neden olmuşum?
&#; Bu eşyaları taşımanız için TL vereceğimi söylemedim.
&#; Sınavı kazanan her öğrenciyi tatile göndereceğimizi kim söyledi?
&#; Şaka yapmıştım, hiç seni bırakıp buradan gider miyim?
&#; Mavi rengin sana yakışmadığını söylemişim, doğru mu?
&#; Bütün bunları ben mi size söylemişim?
&#; Kimsenin toplantıya gelmemesini ben mi tembihlemişim?
&#; Bu kadar meyveyi tek başıma yediğimi mi düşünüyorsun?
&#; Ben hiç sana yalan söyler miyim?

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Yadsıma Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Yadsıma Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Kelimelere ilgisi olanlar, TDK sözlüğünden veya internetten Yadsıma kelimesinin anlamını merak ediyor. Günlük hayatta kullanılan çoğu kelimenin anlamı ve kökeni bilinmiyor. Kitaplarda hiç görmediği veya anlamını bilmediği sözcüklerle karşılaşanlar, bu kelimeleri araştırıyor. Edebiyata ilgi duyanlar, Yadsıma kelimesinin anlamını da sorguluyor. Peki, Yadsıma ne demek, hangi anlama gelir? İşte, TDK’ya göre Yadsıma kelimesinin anlamı ve diğer detaylar

-

Yadsıma (İnkar) bildiren cümle örnekleri

İnkâr etmek biçiminde kullanımı yaygın olan “yadsıma” kavramı, bir Türkçe karşılık olarak yakın zamanda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelimenin kökü olan “yad” sözcüğü, bilindiği üzere yabancı anlamını karşılayan bir öz Türkçe sözcüktür. Yadsıma kavramı ise, bir konuda daha önce düşüncesini veya tutumunu açıkça ortaya koyan bir kişinin, çıkarı için duruşunu değiştirmesi, yaptığı veya söylediği bir şeyi inkâr etmesidir. Bu bir kişilik özelliği olmakla birlikte, şartlar gereği kişini takındığı duruş olabilmektedir.

Gerçekleşen bir olayın veya durumun aksini iddia ederek ve olayı ya da durumu kabullenmeyerek gerçeği saklama amacı güden cümlelere yadsıma bildiren cümleler denir. İnkar etme ya da yadsıma, olan bir olayın aksini iddia ederek hareket etmektedir.

İnkar anlamında yalan, şikayet, hayıflanma gibi anlamlar da barınabilir. İnkar etmek, Türkçede yadsımak anlamındadır.

Yadsıma (İnkar) bildiren cümlelere örnekler şu şekildedir:

  • Okuldaki sınıfların camlarını ben kırmadım.
  • Komşuların zillerine ben basmadım.
  • Ben o gün oraya hiç gitmedim.
  • Ben öyle bir toplantıya katılmadım.
  • Ben öyle bir şey söylemedim.
  • Ben asla yalan söylemem.
  • Şaka yaptım, kimse anlamadı.
  • Ben değil, kuzenim yazmış.
  • O gün kuzenlerime gittim.
  • Dayımla hiç görüşmedim.
  • Ben o kişiyi ilk defa görüyorum.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.