araç kullanma korkusu / araba kullanma korkusu yaşayıp bunu yenebilen var mı? - süslüsözlük

Araç Kullanma Korkusu

araç kullanma korkusu

Araba sürme korkusu nasıl yenilir

Araba Sürme Korkusu Nedir ? Araba Sürme Korkusu Nasıl Yenilir ?

Hepimizin hoşlanmadığı hatta katlanamadığı bazı şeyler vardır. Bunlar da fobi olarak adlandırılır. Araç kullanma korkusu da, mevcut ruhsal bozukluklara özgül fobiler arasında olan bir fobi türüdür. Peki araba sürme korkusu nedir ? Nasıl Oluşur ? Araba sürme korkusu nasıl yenilir ? Bu soruların cevabı oldukça merak edilmektedir.

 

Araba sürme korkusu nasıl yenilir

Araba sürme korkusu, araç kullanma uyarıcısı ile karşı karşıya kalındığında güçlü ve sürekliliği olan bir korku türüdür. Nüfusun yalnızca %’i araç kullanma korkusu yaşadığını gösteriyor. Ancak araç kullanmak ile ilgili bir tür korkusu olan kişilerin oranı %23’ye kadar ulaşmaktadır. Bu korkuya sahip olan kişiler, korkularının aşırı olduğunu da kabul etmektedirler.

Araba Sürme Korkusu Doğuştan Mı Olur ?

Bu soruya hem evet hem de hayır cevabını verebiliriz. Araç kullanma korkusu doğuştan olabileceği gibi bir araç kazasından sonra da gelişebilir. Hatta kişiye bir travma yaşatmış olabilir. Bu gibi durumların travma sonrası stres bozukluğunun bir parçası olabileceği unutulmaması gerekmektedir. Bu korku sonrasında, agorafobi, panik bozuklukları veya sosyal fobi gibi, farklı anksiyete bozukluklarına evrilebilmektedir. Dolayısıyla, bu konu bir ruh sağlığı uzmanı ile değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Hemen hemen hepimizin ehliyet alıp araç kullandığını varsayarsak, araba sürme korkusu birçok insanın günlük hayatını önemli açılardan olumsuz etkileyen bir problemdir diyebiliriz. Ancak bilmelisiniz ki araba sürme korkunuzdan sonsuza dek kurtulmak da elbette ki mümkündür.

araç kullanmak

Araba Kullanımı İle İlgili Ortaya Çıkan Korkular

Araba sürme korkusu olan ya da araçlara binme korkusu yaşayan herkesin kendine özgü kişisel bir korku kalıbı vardır. Herhangi bir tetikleyici durumla kişideki bu davranış kalıbı harekete geçerek korku, panik ve endişeye neden olmaktadır.

Kişiye tetikleyici bir unsur olan faktörleri söyleyecek olursak: Araçlar, araç içinde olmak, seyir halinde olmak ya da belirli bir hızın üzerinde seyretmek diyebiliriz. Bu gibi tetikleyici unsurlar, korku kalıbını aktif hale getirerek kişilerde kontrol dışına çıkma, kötü bir şey olma nöbetine sebep olur.

araba kullanmak

Araba Kullanırken Ki Heyecanımı Nasıl Bastırırım?

Artık günümüzde birçok araba km/s gibi bir hıza 20 saniyeden kısa bir sürede ulaşıyor. Bu durum aynı zamanda çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Yeni sürücü adayları ilk olarak iyi araba sürme ipuçlarını öğrenmeye dikkat etmelidir. Ayna düzeni ya da dikkatli far kullanımı gibi araba sürmenin pratik yolları ve tüyoları öğrenildiği zaman, araba kullanma heyecanı genellikle ortadan kalkan bir durumdur.

Neden Bu Kadar Çok Korna Çalınıyor?

Trafiğe yeni çıkan sürücüler, çok fazla korna çalındığını, hatta sadece kendilerine karşı korna çalındığını düşünür. Aslında bu oldukça normal bir düşüncedir. Ancak  bilinmelidir ki sıkışık trafiğin olduğu hemen hemen her şehirde çok korna çalınır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken nokta, korna nedeni ile panik yapıp aniden gaz ya da frene yüklenmemektir. Bizi size tavsiyemiz, ilk olarak kornanın size çalındığından emin olun. Bu zaman kadar da sakince süratinizi koruyun ve trafik kurallarına uyun. Eğer kornanın size çalındığını fark ederseniz aynalar ile dikkatli bir kontrol yapın. Ve flaşörleri yakan araçlara ya da ambulans gibi araçlara hızlı ama dikkatli bir şekilde yol verin.

araç kullanmak

Araba Sürme Korkusunu Yenmek Ne Kadar Sürer ?

Araba sürme korkusunu bilinçdışı bir algı olarak tanımlayabiliriz. Bu bilinçdışı düşünme süreçleri üzerinde çalışmak için en uygun yöntemlerden birisi de hipnoterapidir. Hipnoterapi ile bilinçdışı zihninizle iletişim kurabilirsiniz. Hipnoterapi ile tedavi sürecinde, hem direk hem de dolaylı yöntemler kullanılır. Bu sayede araç korkusu yaşayan kişilerin düşünme kalıplarında köklü değişiklikler meydana getirilmesi sağlanır. Hipnoterapi için bu, oldukça kolay bir sonuçtur.

Sık Görülen Araba Sürme Korkuları

Araba sürme ile ilgili tedirginlik ve gerginlik yaşayan kişilerin günlük hayatını zorlaştıran farklı fobi türlerini aşağıda maddeledik.

  • Bir arabanın içinde olma korkusu.
  • Acemi sürücülerin genelde araba sürme ile ilgili çok tedirgin olmaları.
  • Bilmediği yollardan, gece araba sürmekten ve köprülerin üzerinden geçerken korkma durumu.
  • Diğer sürücülerin araçlarının kontrolünü kaybetmelerinden korkma.
  • Araba sürerken panik atak yaşamaktan endişe etme.
  • Başkasının kullandığı araçlara binmekten korkma.
  • Otoyollarda, dar şeritli yollarda ya da kötü hava şartları olduğunda araba sürmekten korkma.

trafik

Trafikte Nasıl Sakin Kalınır ?

Trafikte sakin kalmak sürücüyü oldukça zorlayan durumlardan bir tanesi. Yine de biz sizler için bazı öneriler hazırladık.

  • Eğer sükunetinizi kaybetmek üzere olduğunuzu düşünüyorsanız, karnınızı şişirecek şekilde derin nefes alın. Daha sonra nefesinizi yavaşça bırakın. Bunu en az 5 kez tekrarlamanızda fayda var. Derin nefes almak, kan basıncını dengeleyerek sakinleşmenize yardımcı olur.
  • Kendinize aceleniz olmadığını hatırlatın. Bir de her zaman yola erken çıkmaya çalışın ki geç kalma stresi yaşamayın.
  • Yol vermemek için diğer sürücülerden daha hızlı gitmeye çalışmak doğru olmayacaktır. Bilmelisiniz ki bir araç arkada olmanız size en fazla yirmi saniye kaybettirir. Daha fazlasını değil.
  • Eğer önünüzde seyreden araç çok yavaş gidiyorsa korna çalmak ya da sinirlenmek yerine kurallara uygun şekilde önüne geçmeye çalışın. Çünkü önünüzde ki araçta acemi bir şoför olabilir ve sizde korna çalarak onu tedirgin edebilirisiniz.
  • Sizi rahatlatan, stresinizi azaltan müzikler dinleyin.

Sıfır km araba fiyatları

Elif Karakılıç

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Tutkunu olduğum otomobiller hakkında yazılarımı ve fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum.

Hipnoterapi ile Araba Kullanma Korkusu Tedavisi

Araba kullanma korkusu genellikle yoğun trafik şartlarının bulunduğu şehirlerde gözlenen bir durumdur. Ama trafiğin fazla olmadığı, araç sayısının az olduğu yerleşim yerlerinde yaşayan bireylerde de görülebilir. Önemli ve hayatı etkileyebilecek bir sorun olduğu için, özellikle bu korkuyu yaşayan kişinin direksiyon başına geçmek zorunda kaldığı durumlarda hayati tehlike yaratabilecek bir rahatsızlık olduğu için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Bu sorunu ve psikolojik temelli diğer sorunları klasik terapi yöntemleriyle tedavi etmek mümkündür ama özellikle bazı sorunlarda stresi ve sıkıntıları ortadan kaldıran, geçmişteki kötü tecrübelere kolay bir şekilde ulaşılarak çözülmesini sağlayan hipnoz ile tedavi yani hipnoterapi yöntemine başvurmak doğru olabilir.

Araba Kullanma Korkusu Nasıl Ortaya Çıkar?

Neredeyse tüm korkuların sebebi geçmişte yaşanmış olan travmatik olaylardır. Araba kullanma korkusu gibi korkuların, fobilerin nedeni de genellikle kişilerin daha önce yaşamış olduğu olaylardır. Araba kullanma korkusunu ortaya çıkartan trafik kazası geçirmek ya da özellikle çocukken araç içinde, trafikte tehlikeli bir olaya maruz kalmak olabilir. Kişilerin kendisinin yaşamadığı ama yakınlarının başına gelen ya da tanık olduğu travmatik olaylar da araba kullanma korkusunu veya diğer fobileri tetikleyebilir. Örneğin bir yakını trafik kazasında ölen, tanıdığı bir kişinin yaşadığı trafik kazasını anlattığına şahit olan ya da korkutucu trafik kazası haberlerini okuyan, televizyonda gören bir kişi de araba kullanmaktan korkmaya başlayabilir.

Bu korkuya sahip olan kişilerin trafikte endişe yaşadıkları görülür. Trafik ışıklarında endişeli oldukları, direksiyonu sıkıca kavradıkları, gergin oldukları fark edilir. Dikkatlerini yoğunlaştıramazlar, nefes alış verişleri yavaşlar ya da çok hızlanır, kalp atışları artar, vücut ısıları düşer, özellikle elleri başta olmak üzere terlemeye başlarlar. Yani korku durumunda ortaya çıkan belirtilerin tamamını gösterirler. Daha önceki dönemde de araba kullanmış ve kaza yapmamış olsalar bile kaza yapma ihtimallerinin yüksek olduğuna, kaza yaptıkları durumda da çok kötü sonuçlarla karşılaşacaklarına inanırlar. Kısacası direksiyon başında olması tercih edilmeyen bir şoför modeline dönüşürler. Bu da kendileri için ve trafikteki diğer kişiler için daha önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle araba kullanma korkusunu ciddiye almak ve mümkün olan en kısa süre içinde tedavi olmak gerekir.

Hipnoterapi Yöntemiyle Araba Kullanma Korkusundan Kurtulmak

Hipnoterapi, hipnoz altında bulunan yani uyku ile uyanıklık arasında bir durumda bulunduğu söylenilen kişinin bilinçaltına direkt olarak ulaşarak verilen telkinlerle sorunlara neden olan durumları, davranış ve düşünce kalıplarını, duyguları ve düşünceleri değiştirmeye, yeniden yorumlamaya yönelik bir tedavi şeklidir. Bu nedenle araba kullanma korkusu gibi sorunlarla baş edilmesi gerektiğinde çok etkili bir yöntemdir.

Bu ve buna benzer sorunlar bilişsel-davranışçı terapi gibi klasik yöntemlerle de tedavi edilebilir. Zaten hipnoterapi yönteminin ancak diğer yollarla tedavisi mümkün olan rahatsızlıklar söz konusu olduğunda uygulanabildiğini söylemek gerekir. Ama bilişsel-davranışçı terapi uygulamasında hastanın direksiyon başına geçmesi, kendisine verilen nefes egzersizleri gibi egzersizleri yapması, trafik ışıklarında korku yaşamasına neden olan (arkadakilerin kornaya basması gibi) durumlarda yapması gerekenleri tecrübe etmesi gerekir. Klasik seanslar sırasında kendisine gösterilen yöntemleri reddetmesi, yapmakta zorlanması, eksik yapması ya da hiç yapmaması gibi durumlar ise hastanın tedavi sürecini sekteye uğratacaktır.

Hipnoterapi yönteminde ise kişinin bilinçaltına ulaşılır ve soruna yol açan etkenler tespit edilir, analizleri yapılır. Yukarıda örnekte yer alan hasta söz konusu olduğunda (hipnoz sırasında) direksiyon başında olduğunu, trafiğe çıktığını, trafik ışıklarında durduğunu düşündürten telkinler verilir. Dolayısıyla diğer terapi yöntemindeki çalışmalar daha konforlu bir şekilde ve daha kısa süre içinde gerçekleştirilir. Üstelik verilen telkinler doğrudan bilinçaltına ulaştığı ve hasta sorununu çözümlemek istediği için (bu zaten hipnoterapi yönteminin ön şartlarından birisidir), telkinleri reddetmesi ya da egzersizleri yapmaması söz konusu olamaz. Bu da araba kullanma korkusu gibi birçok korkunun ve fobinin diğer yöntemlere göre daha kısa süre içinde, kesin ve kalıcı olarak çözümlenmesini sağlar. Yani hipnoterapi yönteminden yararlanmaya uygun olan kişilerin araba kullanma korkusu ve benzer korkular-fobiler, sigara bağımlılığı sorunu, dikkat dağınıklığı sorunu, kaygı bozukluğu problemi, sınav kaygısı, altını ıslatma (yatağa işeme) problemi gibi psikolojik temelli sorunları, hipnoterapi yöntemiyle etkili şekilde, kesin ve kalıcı olarak çözülebilir.

hipnoz-ile-araba-surme-korkusu

Hipnoterapi ile Araba Kullanma Korkusu Tedavisi was last modified: Kasım 16th, by hipnoterapi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası