elektriksel kuvvet birimi / Elektriksel alan ve elektriksel kuvvet çizgileri | esraakcayfizik

Elektriksel Kuvvet Birimi

elektriksel kuvvet birimi

kaynağı değiştir]

Bu konuda doğrusal üst üste gelim ilkesi kullanılır. Sürekli yük dağılımında, integral kullanılır. Çünkü sonsuz küçük sayıdaki parça noktasal yük {\displaystyle dq} gibi davranır ve sonsuz sayıdaki noktasal yükün kuvveti de integral yoluyla bulunur. Bu yük dağılımı doğrusal, alansal ya da hacimseldir. Doğrusal yük dağılımında (telin içindeki yük için ideal yaklaşımdır) {\displaystyle \lambda ({\boldsymbol {r'}})} bize {\displaystyle {\boldsymbol {r'}}} konumunda, {\displaystyle dl'} uzunluğunun sonsuz küçük parçasında, birim uzunluktaki yük miktarını verir.

{\displaystyle dq=\lambda ({\boldsymbol {r'}})dl'}.[13]

Alansal yük dağılımında (paralel kondansatörler için ideal yaklaşımdır), {\displaystyle \sigma ({\boldsymbol {r'}})} bize {\displaystyle {\boldsymbol {r'}}} pozisyonunda, {\displaystyle dA'} sonsuz küçük alan içinde, birim alandaki yük miktarını verir.

{\displaystyle dq=\sigma ({\boldsymbol {r'}})\,dA'.}

Hacimsel yük dağılımında (mesela hacimsel bir metal kütlede), {\displaystyle \rho ({\boldsymbol {r'}})} bize {\displaystyle {\boldsymbol {r'}}} konumunda, {\displaystyle dV'} sonsuz küçük hacimde, birim hacimdeki yük miktarını verir.

{\displaystyle dq=\rho ({\boldsymbol {r'}})\,dV'.}[12]

Boşlukta {\displaystyle {\boldsymbol {r}}} konumundaki küçük test yükü olan {\displaystyle q'} yük dağılımdaki integral ile bulunur.

{\displaystyle {\boldsymbol {F}}={q' \over 4\pi \varepsilon _{0}}\int dq{{\boldsymbol {r}}-{\boldsymbol {r'}} \over  {\boldsymbol {r-r_{i}}}</p>
            <span class=nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır