tosun bekir bayraktaroğlu / Books by Tosun Bekir Bayraktaroğlu (Author of Amerika'da Bir Türk)

Tosun Bekir Bayraktaroğlu

tosun bekir bayraktaroğlu

New York'ta şeyh cenazesi! B&#;yle defnedildi

Haberin Devamı
New Yorkta şeyh cenazesi Böyle defnedildi


Farklı kültürlerden, farklı ülkelerden birçok insanı bir araya getiren ve Tosun Baba'nın hayatında olduğu gibi vefatında da birleştiren şeyin İslam dininin emrettiği sevgi, kibarlık ve alçakgönüllülük olduğunu ifade eden Hollen, Bayraktaroğlu'nun bunları her zaman taşıdığını söyledi.

ROBERT MEZUNU, SANAT TARİHİ PROFESÖRÜ

İstanbul'da yılında dünyaya gelen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, 'te Robert Kolej'den mezun olduktan sonra önce ABD'de bir süre mimari eğitimi aldı, daha sonra Londra'da iki yıl sanat tarihi tahsili yaptı. Ardından yeniden ABD'ye dönüp tahsilini New Jersey'de tamamladı. Bayraktaroğlu, 'den sonra 30 yıl kadar ABD'de resim, heykel ve sanat tarihi profesörlüğü yaptı. 'lerden sonra Paris'te başlayan ressamlık döneminde Avrupa ve Amerika'da birçok sergi açtı. 10 yıl kadar Fas'ta ticaretle uğraştı ve bir dönem fahri konsolosluk görevini yürüttü.
New Yorkta şeyh cenazesi Böyle defnedildi

'te İstanbul Karagümrük'teki Cerrahi Dergâhı'na giren Bayraktaroğlu, burada tanıştığı şeyhi Muzaffer Ozak'tan tasavvuf dersleri aldı. 'lerin sonuna doğru şeyhinin tavsiyesiyle ABD'ye gelen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, halen faaliyetini sürdüren bugünkü Amerika Cerrahi Dergâhı'nı kurdu. "Tosun Baba"nın, hatıratını derlediği "Amerika'da Bir Türk & Şeyh Tosun'un Hatıratı" adlı kitabının yanı sıra 'larda derlediği iki şiir kitabı, sanat tarihiyle ilgili birçok makalesi ve tasavvufa dair İngilizceye tercüme ve tefsir ettiği çok sayıda kitabı bulunuyor.

'Amerika Cerrahi Dergahı şeyhi' Bayraktaroğlu vefat etti

WASHINGTON

Amerika Cerrahi Dergahından yapılan açıklamada, kamuoyunda "Tosun Baba" olarak bilinen Tosun Bekir Bayraktaroğlu'nun cenazesinin pazar günü öğle namazını müteakip New York'taki Cerrahi Dergahından kaldırılacağı duyuruldu.

Açıklamada, ABD'deki önde gelen tasavvuf önderlerinden olan Bayraktaroğlu'nun vefatına ilişkin şunlar kaydedildi:

"Hak yolundaki rehberimiz, şeyhimiz, mürşidimiz, en zor anlarımızda hep yanımızda maddi manevi desteğimiz, nefsimizin kaypak oyunlarına karşı koruyucumuz, elimizi hiç bırakmayan şefkatli babamız, bir hayata onlarca hayatı sığdırmayı başaran kamil insan, Amerika Nureddin Cerrahi Dergahı postnişini Tosun Bekir Bayraktaroğlu, Hakk'ın rahmetine yürüdü. Allah sırrını mukaddes, makamını ali, mübarek eylesin."

Türkiye'den ABD'ye uzanan tasavvuf köprüsü

İstanbul'da yılında dünyaya gelen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, 'te Robert Kolej'den mezun olduktan sonra önce ABD'de bir süre mimari eğitimi aldı, daha sonra Londra'da iki yıl sanat tarihi tahsili yaptı. Ardından yeniden ABD'ye dönüp tahsilini New Jersey'de tamamladı.

Bayraktaroğlu, 'den sonra 30 yıl kadar ABD'de resim, heykel ve sanat tarihi profesörlüğü yaptı. 'lerden sonra Paris'te başlayan ressamlık döneminde Avrupa ve Amerika'da birçok sergi açtı. 10 yıl kadar Fas'ta iş adamlığı yaptı ve bir dönem fahri konsolosluk görevini yürüttü.

'te İstanbul Karagümrük'teki Cerrahi Dergahına giren Bayraktaroğlu, burada tanıştığı şeyhi Muzaffer Ozak'tan tasavvuf dersleri aldı. 'lerin sonuna doğru şeyhinin tavsiyesiyle ABD'ye gelen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, halen faaliyetini sürdüren bugünkü Amerika Cerrahi Dergahını kurdu.

"Tosun Baba"nın, hatıratını derlediği "Amerika'da Bir Türk & Şeyh Tosun'un Hatıratı" adlı kitabının yanı sıra 'larda derlediği iki şiir kitabı, sanat tarihiyle ilgili birçok makalesi ve tasavvufa dair İngilizceye tercüme ve tefsir ettiği çok sayıda kitabı bulunuyor.

Muhabir: Hakan Çopur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Amerika Cerrahi Dergahı lideri Tosun Bekir Bayraktaroğlu hayatını kaybetti! Tosun Bekir Bayraktaroğlu kimdir?

Amerika Cerrahi Dergahından yapılan açıklamada, kamuoyunda Bayraktaroğlu'nun cenazesinin pazar günü öğle namazını müteakip New York'taki Cerrahi Dergahından kaldırılacağı duyuruldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Hak yolundaki rehberimiz, şeyhimiz, mürşidimiz, en zor anlarımızda hep yanımızda maddi manevi desteğimiz, nefsimizin kaypak oyunlarına karşı koruyucumuz, elimizi hiç bırakmayan şefkatli babamız, bir hayata onlarca hayatı sığdırmayı başaran kamil insan, Amerika Nureddin Cerrahi Dergahı postnişini Tosun Bekir Bayraktaroğlu, Hakk'ın rahmetine yürüdü. Allah sırrını mukaddes, makamını ali, mübarek eylesin."


TOSUN BEKİR BAYRAKTAROĞLU KİMDİR?


İstanbul'da yılında dünyaya gelen Tosun Bekir Bayraktaroğlu, 'te Robert Kolej'den mezun olduktan sonra önce ABD'de bir süre mimari eğitimi aldı, daha sonra Londra'da iki yıl sanat tarihi tahsili yaptı. Ardından yeniden ABD'ye dönüp tahsilini New Jersey'de tamamladı.

Bayraktaroğlu, 'den sonra 30 yıl kadar ABD'de resim, heykel ve sanat tarihi profesörlüğü yaptı. 'lerden sonra Paris'te başlayan ressamlık döneminde Avrupa ve Amerika'da birçok sergi açtı. 10 yıl kadar Fas'ta iş adamlığı yaptı ve bir dönem fahri konsolosluk görevini yürüttü.

'te İstanbul Karagümrük'teki Cerrahi Dergahına giren Bayraktaroğlu, burada tanıştığı Muzaffer Ozak'tan tasavvuf dersleri aldı. 'lerin sonuna ABD'deki Amerika Cerrahi Dergahını kurdu.

Tosun Babaya veda

’lerde New York’da sanat piyasasında açtığı sergilerle fırtınalar estiren bir anarşist sanatçıyken bir tren yolculuğunda tanıştığı yazar Münevver Ayaşlı'nın verdiği adreste hayatı tamamen değişen bir dervişti o. Tosun Bekir Bayraktaroğlu namı diğer Tosun Baba 92 yaşında ABD’de vefat etti. Yıllardır Amerika’da İslamı anlatan Tosun Baba bugün New York’taki dergahın bahçesinde sırlanıyor.

yılında İstanbul’da dünyaya gelen Tosun Baba, “Amerika’da bir Türk/ Şeyh Tosun’un hatıratı” kitabını 86 yaşındayken kaleme almış ve bu kitabı yazma sebebini şu cümlelerle açıklamıştı: “İlk defa cesaret ederek kendimizden bahsediyoruz() Maksadımız bizim gibi şu kısa hayatı saçma sapan işlerle geçiren bir kimsenin işin sonunda ümitsiz olmaması.”

Çanakkale Savaşı gazisi bir babanın oğlu olan Tosun Bayraktaroğlu Robert Kolej’i bitirdikten sonra eğitim hayatını sürdürmek için yurt dışına gider. Amerika’da güzel sanatlar Londra’da ise sanat tarihi okur. Londra’da okul arkadaşı Can Yücel, Bülent ve Rahşan Ecevit’le aynı evi paylaşır. Şiirler yazar, çılgındır, anarşisttir o yıllarda. Paris’te ünlü resim atölyelerine katılır. Yurda döndükten kısa bir süre sonra ilk hanımının pederi dolayısıyla Fas’ta giriştiği ticari hayat onu zengin yapacak, Fas aristokrasisinin içine sokacaktır. Hatta bir ara Adnan Menderes kendisine Türkiye’nin Fahri Konsolosluğunu da verir.

CERRAHİ ŞEYHİ İLE TANIŞIR

Yıllar yılı mistik konulara ilgisi vardır zaten. Hasan Ali Yücel, İngiltere’de ziyaretlerine geldiğinde, ‘anı yaşamak’ düşüncesi üzerine kurdukları hayat felsefelerini ‘Burjuva Mistik’ tabiriyle ifade eder. Sonraları, bu sebeple Budizm’e, Gürciyefçiliğe de ilgi duyar. Önce babasını beş yıl sonra da annesinin vefat etmesinin ardından bir Konya gezisinde tanıştığı yazar Münevver Ayaşlı vasıtası ile yolu Karagümrük Tekkesi'ne düşer. Sahaflar Çarşısı’nda kitapçılık yapan, nükteli, karizmatik, etrafında entelektüelinden seyyar satıcısına her tipten insanı toplayabilmiş olan Şeyh Muzaffer Ozak’ı ve dervişleri görür görmez onlara âşık olur. O gün biat eden, beyaz arakıyye tekbirlenen birini görür ve gıpta ederek derviş olmak ister. Böyle samimiyetle yola durunca kısa bir sürede hilafet alır ve şeyhinin emri ile Amerika’da dergâh açar. Şeyh Tosun Bayraktaroğlu ya da müritlerinin ifadesiyle Tosun Baba, uzun yıllar New York’ta, çoğu hıristiyanlıktan dönmüş olan müritlerine tasavvuf eğitimi verdi. Tosun Babanın müritleri bugün Kanada’dan Şili’ye kadar Kuzey ve Güney Amerika’nın birçok bölgesindeler.

Robert Kolej'de ABD karşıtı gençti

Talat Halman dostu Tosun Baba’yı şu cümlelerle anlatmıştı:

“Robert Kolej’de ABD karşıtlığıyla dillere destan bir asi gençti. Amerikan arabalarının lastiklerini patlatırdı. Aynı Tosun, İstanbul güreş takımının ağır sıklet pehlivanıydı.

Mezun olduktan sonra Tosun iki şiir kitabı yayınladı. Büyük bir başarı vaadi vardı o kitapların. Ne yazık ki 30’una gelmeden şiirden vazgeçti. Tosun resim ve mimarlık eğitimi için ’da California’daki Berkeley Üniversitesi’ne gidiyor. Ertesi yıl Londra’ya geçerek Courtauld Enstitüsü’nde Sanat Tarihi okuyor. ’da Tosun Bayrak, hayatını resme ve sanata adamak amacıyla Paris’e geçiyor ve yirminci yüzyılın en büyük sanatçılarından ikisinin stüdyosunda çalışıyor: Fernand Léger ve André Lhote Bayrak, Şubatı’nın sonunda, New York’taki Riverside Müzesi’nin yanıbaşındaki parkta “Bir Arabanın Ölümü” adlı bir “kaza heykeli” sergiledi. ABD’nin New Jersey eyaletinde Rutgers Üniversitesi’nden sanat tarihi master derecesi kazandı, Fairleigh Dickinson Üniversitesi’nde bu alanda öğretim üyesi oldu. Ve İslam sanatıyla ilgilenmeye başladı. ’li yıllarda New York Üniversitesi’ne Türk hat sanatının nice güzel örneklerinden oluşan bir sergi getirdi. O sıralarda, İstanbul’daki Halvetî Cerrahî tarikatının Şeyhi Muzaffer Ozak ile tanıştı, dost oldular. Şeyh Muzafferiddin’den tasavvufu öğrenmeye başladı, İslamiyete ve Sufi geleneğine derin bir merak sardı. Tosun kendini hemen Halvetî Cerrahî tarikatına hasretti. ’lerin sonlarından bu yana, Tosun Bayrak, yalnızca bu uğurda çalışıyor. "

’li yıllarda Cerrahi Şeyhi Muzaffer Özak ile tanışan Tosun Bayrak ‘onun gibi mürşid görmedim› dediği kitabında şunları söyler: “Dinimi efendimden öğrendim. O gün bugün geç oldu güç oldu amma efendimin ‘Beş vakit namazını kılmadan yatma’ sözüne uyarak namazlarımızı kaçırmadık. Allahu Teala’nın ‘dinimizi zorlaştırmayın’ dediğine icabeten efendim bize yumuşak Müslümanlığı öğretti. Birçok gayri müslimi İslam’a davet ettiği zaman şahadet getirdikleri dakikadan itibaren namazlarını kılmalarını emreder, fakat günde iki vakit, sabah ve akşam namazlarını farzlarıyla ve namaz surelerini öğreninceye kadar ‘Allah Allah’ diyerek namaza başlatırdı. Daha sonra ikindi namazlarını ilave eder, iyice namaz kılmayı öğrenince beş vakit namaz kılmayı emrederdi. Amma oruca zekata hemen başlatırdı”

  • Can Yücel hem okul hem ev arkadaşıydı

  • Üniversite yıllarında Londra'da aynı evi paylaştığı Bülent-Rahşan Ecevit ve Can Yücel'den daha sonraki hayatında bağlantısının koptuğunu söyleyen Tosun Bayrak, yıllar sonra Kars'a gezmeye gittiğinde kaldığı otelde tesadüfen Bülent Ecevit ile karşılaşmalarını kitabında anlatır. Kendisini orada gören Bülent Ecevit’in ‘Aaa burada ne arıyorsun’ diye boynuna sarıldığını dile getiren Bayrak, sanki yıllardır hiç ayrılmamışlar gibi o gece sabaha kadar sohbet ettiklerini siyaset ve vekillik konusunun o gece hiç açılmadığını söyler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası